-
-
Κοσπαπαντ, πες μας και σε πιο μέρος κατοικοεδρεύεις.
-
Η θερμοκρασία στην Ελλάδα ξεπερνά τους 45 βαθμούς πολύ σπάνια. Θυμάμαι το καλοκαίρι του 2006 μια ημέρα που είχε φτάσει 46 ή 47 στην Αθήνα, ήταν η μόνη φορά που είδα το Κορσάκι να ανεβάζει θερμοκρασία νερού πάνω από 90 σε νορμάλ κίνηση. Θυμάμαι το clima δεν μπορούσε να βγάλει κρύο αέρα!
Μια χαρά θα είσαι με 30άρι λάδι, μην το θυσιάσεις για 1 ή 2 μέρες ακραίου καύσωνα κάθε 2 ή 3 χρόνια.
Αφού σου δίνει και συγκεκριμένα λάδια εγώ θα έβαζα το πιο φτηνό 30άρι, προτιμώντας 0W-30 από 5W-30 μεταξύ αυτών που έχει στη λίστα σου αλλάζοντάς τα στα κλασσικά διαστήματα που σου λέει το βιβλιαράκι. -
Νικόλα μες στην εξίσωση πρέπει να αναφέρεις και τον τρόπο οδήγησης, από ότι καταλαβαίνω οδηγάς με ρυθμό ταξί μόνιμα, και δεν έχεις δεί που πάνε οι θερμοκρασίες όταν το κυνηγάς το μοτέρ, μην παίρνεις λοιπόν όρκο τι είναι κατάλληλο για πού και τι, δεν ξέρεις πως οδηγάνε οι άλλοι, και δεν νομίζω εσύ να έχεις στίψει ποτέ κανένα μοτέρ για να δείς τα λάδια τι παθαίνουν, καλό το by the book αλλά διαφέρει κάποτε από την πραγματική ζωή, μην πάρεις κανένα μοτέρ στο λαιμμό σου, άστο το σπόρ, άσε τον καθένα να πάρει το δικό του μοτέρ στο λαιμό του, μη προτείνεις γιατί δεν οδηγάς εσύ, άλλοι οδηγάνε και δεν ξέρεις αν έχουν βαρύ πόδι ή αν θα χρειαστεί κάποια στιγμή να πιάσουν το μοτέρ από το λαιμό και να το στίψουν, άστο παιδί μου, δίνε γενικές κατευθύνσεις και άσε τους άλλους να αποφασίσουν για την περιουσία τους, λέγε εσύ τα υπέρ και τα κατά, αλλά μην προτείνεις.
Είναι η τελευταία φορά, δεν πρόκειται να σε ξαναζαλίσω.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
δεν νομίζω εσύ να έχεις στίψει ποτέ κανένα μοτέρ για να δείς τα λάδια τι παθαίνουνθα μείνω μόνο σε αυτό.
Αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 2 χρόνια λόγω κρίσης οδηγώ οικονομικά. Μέχρι πρόσφατα όμως άλλαζα τακάκια και 4τράδα λάστιχα κάθε 12 ή το πολύ 18 μήνες. Το Κορσάκι πρέπει να έχει αλλάξει τουλάχιστον 7 τετράδες λάστιχα μέχρι τώρα.
Πέρα από την προσωπική επίθεση όμως τι θες να πεις? Ότι ο κατασκευαστής δεν ξέρει? Γιατί εγώ σε αντίθεση με εσένα δεν λέω προσωπικές απόψεις, και αν κάπου εκφέρω άποψη το τονίζω ότι πρόκειται για την ταπεινή μου άποψη. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
δεν νομίζω εσύ να έχεις στίψει ποτέ κανένα μοτέρ για να δείς τα λάδια τι παθαίνουν
θα μείνω μόνο σε αυτό.
Αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 2 χρόνια λόγω κρίσης οδηγώ οικονομικά. Μέχρι πρόσφατα όμως άλλαζα τακάκια και 4τράδα λάστιχα κάθε 12 ή το πολύ 18 μήνες. Το Κορσάκι πρέπει να έχει αλλάξει τουλάχιστον 7 τετράδες λάστιχα μέχρι τώρα.
Πέρα από την προσωπική επίθεση όμως τι θες να πεις? Ότι ο κατασκευαστής δεν ξέρει? Γιατί εγώ σε αντίθεση με εσένα δεν λέω προσωπικές απόψεις, και αν κάπου εκφέρω άποψη το τονίζω ότι πρόκειται για την ταπεινή μου άποψη.Σε καμμιά περίπτωση δεν είναι προσωπική η επίθεση, είμαι της άποψης γενικά να πληροφορεί όποιος ξέρει κάτι, αλλά όχι και να προτείνει σε ζωτικά ζητήματα όπως τα λάδια ενός μοτέρ, αν εσύ θέλεις να το κάνεις είναι δική σου υπόθεση, παρακάλα μόνο μη βγεί κανείς και πεί σε άκουσα και το μοτέρ μου κόλλησε.
Όπως σου είπα δεν πρόκειται να σε ξαναενοχλήσω, και δεν είπα να μην ενημερώνεις, καλά το κάνεις, για τίς προτάσεις διαφωνώ, μπορείς να αναλύεις όπως προείπα τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης. Τίποτα άλλο.
Και κάτι άλλο, εγώ αναφέρομαι σε προσωπικές απόψεις τι κάνω εγώ στα δικά μου αμάξια, που είναι διαφορετικό από το να λέω κάνετε αυτό ή εκείνο, και αν το έχω πεί στο παρελθόν το έκοψα γιατί δεν ελέγχονται οι παράμετροι, κατάστασης, φθοράς, τρόπος οδήγησης, ποιότητα service, κόστος,κλπ, οπότε μόνο γενικές πληροφορίες και τίποτα άλλο.
-
Δείξε μου λοιπόν έναν κατασκευαστή που να λέει αλλαγή λαδιών κάθε 5.000χλμ.
Οι περισσότεροι δίνουν διαστήματα αλλαγής λαδιών για νορμάλ και 'σκληρή' χρήση (που έχει διάφορους ορισμούς).
Τα χιλιομετρικά νούμερα που δίνουν Δ Ε Ν είναι 'μέχρι τόσα χιλιόμετρα' αλλά είναι 'ανά τόσα χιλιόμετρα'.
Αλλάζοντας πολύ συχνά λάδια παραβαίνεις τις οδηγίες του κατασκευαστή (όχι τις δικές μου ιδέες). Καθόλου τυχαία, οι μελέτες πού έχουν γίνει από τη SAE (Society of Automotive Engineers, δλδ η Αμερικάνικη ένωση μηχανικών) δείχνουν ότι με το να αλλάζεις συχνά λάδια κάνεις κακό στον κινητήρα σου. -
Δείξε μου λοιπόν έναν κατασκευαστή που να λέει αλλαγή λαδιών κάθε 5.000χλμ.Η Toyota στην carina , αλλα δεν μιλαμε μαλλον για αντικες....
@mesastou,νομιζω εχεις Varadero.Τι λαδι του βαζεις και για ποσα χλμ.?
Ευχαριστω. -
Οι περισσότεροι δίνουν διαστήματα αλλαγής λαδιών για νορμάλ και 'σκληρή' χρήση (που έχει διάφορους ορισμούς).
Τα χιλιομετρικά νούμερα που δίνουν Δ Ε Ν είναι 'μέχρι τόσα χιλιόμετρα' αλλά είναι 'ανά τόσα χιλιόμετρα'.
Αλλάζοντας πολύ συχνά λάδια παραβαίνεις τις οδηγίες του κατασκευαστή (όχι τις δικές μου ιδέες). Καθόλου τυχαία, οι μελέτες πού έχουν γίνει από τη SAE (Society of Automotive Engineers, δλδ η Αμερικάνικη ένωση μηχανικών) δείχνουν ότι με το να αλλάζεις συχνά λάδια κάνεις κακό στον κινητήρα σου.Αυτό λες;
'The Effect of Oil Drain Interval on Valvetrain Friction and Wear'
link http://papers.sae.org/2007-01-4133/Δυστυχώς το πλήρες κείμενο είναι επί πληρωμή όμως η περίληψη είναι αρκετά περιεκτική. Σύγκριναν αλλαγές λαδιών ανά 3000 μίλια (5000 χιλιόμετρα) μέχρι 15.000 μίλια (~25.000 χιλιόμετρα). Το συμπέρασμά ήταν όσο πιο αραιές οι αλλαγές λαδιών, τόσο το καλύτερο. 'the results showed that the aged engine oils provide lower friction and much improved wear protection capability' δηλαδή τα 'παλιά' λάδια προσέφεραν μικρότερες τριβές και μεγαλύτερη προστασία από τη φθορά.
-
Έτσι όπως είναι γραμμένη η περίληψη, άλλο λέει. Ότι παρατηρήθηκε 10-15% μικρότερη τριβή και μια τάξη μεγέθους μικρότερος ρυθμός φθοράς στην περιοχή των βαλβίδων και μόνο, σε λάδια που τα κρατάμε πάνω από 20.000 χλμ. και μέχρι τα 25.000. Μέχρι εκεί τα ευρήματα ήταν ίδια, είτε η αλλαγή γινόταν στα 5.000 χλμ. (3Κ μίλα), είτε στα 20.000 (12Κ μίλια), είτε ενδιάμεσα.
-
@ Vagnar: Ναι είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Με ένα γρήγορο search βρήκα δύο ακόμη.
'Development of New CNG-Gasoline (Bi-fuel) Lubricant, by Taxi Fleet Screening Test and Field Trial in Thailand'http://papers.sae.org/2012-01-1622/ Δοκιμή σε ταξί στην Ταυλάνδη με βενζίνη και συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Αύξησαν το διάστημα αλλαγής λαδιού από 10.000χλμ. σε 25.000χλμ. χωρίς κανένα πρόβλημα.Επίσης 'Extended Oil Drain Intervals - Conservation of Resources or Reduction of Engine Life (Part II)'http://papers.sae.org/981443/ Αυτό είναι 15ετίας paper και κάνει κριτική στους κατασκευαστές που (τότε) έβαζαν όριο το έτος/15.000χλμ. μιας και μετά υπήρχε αβεβαιότητα για την προστασία που παρείχε το λιπαντικό. Λέει ότι με βάση τις παραμέτρους λειτουργίας της μηχανής και τις ιδιότητες του λιπαντικού μπορούν να παραταθούν μέχρι και στο διπλάσιο τα διαστήματα αλλαγής με τη χρήση oil service computer.
Η συζήτηση που κάνουμε εδώ πρακτικά έχει γίνει προ 20ετίας. 'Extended Oil Drain Intervals: Conservation of Resources or Reduction of Engine Life' http://papers.sae.org/951035/ Το 1995 θεωρούσαν πως ελάχιστοι μπορούν να επωφεληθούν με το να κρατήσουν τα λιπαντικά τους πάνω από 15.000χλμ. Έκτοτε βέβαια, με την πρόοδο σε λιπαντικά, κινητήρες και την ύπαρξη των oil service computers το επιχείρημα αυτό δε στέκει.
@ dstou: Σου παραθέτω από την περίληψη 'In one of our previous studies it was observed that engine oil samples collected from fleet vehicles after 12,000 mile drain interval showed 10-15 % lower friction and more importantly, an order of magnitude lower wear rate than those of fresh oils.' Πρόκειται βέβαια για παλαιότερο paper και έχεις δίκιο ότι το συγκεκριμένο επικεντρώνεται στη φθορά του valvetrain (κυλινδροκεφαλή?).
-
Φθορές ένα μοτέρ 10ετίας με 150.000χλμ. έχει μόνο αν του βάζουν λάθος (διάβαζε ακατάλληλα) λιπαντικά. Δεν αναφέρομαι σε αστοχία τύπου να σπάσει ελατήριο βαλβίδας που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή.
Είναι κάπως απλοική και αφοριστική τοποθέτηση αυτή. Καταρχάς υπάρχουν ουκ ολίγες περιπτώσεις που ο ίδιος ο κατασκευαστής προτείνει λάθος λιπαντικό και αργότερα όταν μαζευτούν πολλές ζημιές αναγκαζεται να αλλάξει την προδιαγραφή, ή να κάνει το διάστημα αλλαγών πιό σύντομο.
Έπειτα μπορεί οι ίδιοι οι κινητήρες να είναι προβληματικοί απο κατασκευής πχ να κάνουν τοπικές υπερθερμάνσεις, να μήν είναι ζυγισμένοι σωστά, να έχουν ακατάλληλα ή κακής ποιότητας μέταλλα. Εκεί ότι λιπαντικό και να βάλεις ο κινητήρας θα βγάλει ζημιά.
Και τέλος δέν λαμβάνεις καθόλου υπόψιν τη χρήση. Ακόμα και η φυσιολογική υπο ιδανικές συνθήκες χρήση προκαλεί φθορές και αυξάνει τα διάκενα, πόσο μάλιστα όταν δέν γίνεται φυσιολογική χρήση. Και δέν εννοώ απαραίτητα σκίσιμο σε πίστες και βουνά αλλά Πχ, κάθε μέρα ξεπαρκάρισμα απο ανηφόρα, μόνιμο φόρτωμα αυτοκινήτου με κάποιες εκατονταδες κιλά (εργαλεία), έλξη τροχοσπιτου κτλ.
Όσο για την περίπτωση του kospapad, το οτι ανάβει λαμπάκι με το 30άρι δέν είναι φυσιολογικό και είναι ένδειξη οτι έχει μεγάλες φθορές ο κινητήρας.
-
Αλλάζοντας πολύ συχνά λάδια παραβαίνεις τις οδηγίες του κατασκευαστή (όχι τις δικές μου ιδέες). Καθόλου τυχαία, οι μελέτες πού έχουν γίνει από τη SAE (Society of Automotive Engineers, δλδ η Αμερικάνικη ένωση μηχανικών) δείχνουν ότι με το να αλλάζεις συχνά λάδια κάνεις κακό στον κινητήρα σου.Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις κινητήρων που έχουν ξεπεράσει το 1,000,000 χιλιόμετρα οι χρήστες κάνανε συχνές αλλαγές.
-
Το να κάνει λάθος ο κατασκευαστής είναι σπάνιο. Το να τον παρακούσεις και τελικά αυτό που εσύ κάνεις να είναι το σωστό είναι...απίθανο! Ποιος έβαζε στην Ε46 Μ3 του LL01 5W-30 λάδι το 2001? Κανείς!
Επιπλέον ο κατασκευαστής συνήθως σε καλύπτει με την εγγύηση για τα λάθη του.
Ένα μοντέρνο μοτέρ υπό φυσιολογικές συνθήκες με 150.000χλμ. είναι σαν καινούργιο ακόμα και με σκληρή χρήση (πόλη/φόρτωμα/γρήγορες βόλτες). Εννοώ πως τα πάντα μέσα του είναι εντός προδιαγραφών κατασκευαστή. Ο λόγος είναι ότι το μοτέρ είναι από τα λίγα μέρη του αυτοκινήτου που τα δοκιμάζουν για το ισοδύναμο των 200-250 χιλ. χλμ και μετά τα λύνουν για να δουν φθορές και τα βελτιώνουν έως ότου δεν υπάρχουν φθορές.
Έχω ακούσει παλαιότερα ταρίφες που άλλαζαν λάδια κάθε 3.000χλμ. Στο 1.000.000χλμ. θα είχαν κάνει 300 αλλαγές με κόστος όσο 3 μοτέρ.
Το 1.000.000 είναι δύσκολο νούμερο να το φτάσει κανείς χωρίς να έχει ταξί. -
Έχω ακούσει παλαιότερα ταρίφες που άλλαζαν λάδια κάθε 3.000χλμ. Στο 1.000.000χλμ. θα είχαν κάνει 300 αλλαγές με κόστος όσο 3 μοτέρ.Δέν καταλαβαίνω το whatever. Αν κάνεις 1Μ χιλιόμετρα θα έχεις τα ανάλογα έξοδα κίνησης. Τα καύσιμα που έχουν κάψει πχ είναι σαν 200 αλλαγές μοτέρ.
Όσο παλιώνει ο κινητήρας τόσο αυξάνεται το fuel dillution με ότι συνεπάγεται αυτό. Δέν είναι δυνατόν να κρατάς τα λάδια για τα ίδια χιλιόμετρα όταν το μοτέρ είναι καινούριο και όταν έχει 100,000+ χιλιόμετρα στην πλάτη του.
-
Το να κάνει λάθος ο κατασκευαστής είναι σπάνιο. Το να τον παρακούσεις και τελικά αυτό που εσύ κάνεις να είναι το σωστό είναι...απίθανο! Ποιος έβαζε στην Ε46 Μ3 του LL01 5W-30 λάδι το 2001? Κανείς!
Επιπλέον ο κατασκευαστής συνήθως σε καλύπτει με την εγγύηση για τα λάθη του.
Ένα μοντέρνο μοτέρ υπό φυσιολογικές συνθήκες με 150.000χλμ. είναι σαν καινούργιο ακόμα και με σκληρή χρήση (πόλη/φόρτωμα/γρήγορες βόλτες). Εννοώ πως τα πάντα μέσα του είναι εντός προδιαγραφών κατασκευαστή. Ο λόγος είναι ότι το μοτέρ είναι από τα λίγα μέρη του αυτοκινήτου που τα δοκιμάζουν για το ισοδύναμο των 200-250 χιλ. χλμ και μετά τα λύνουν για να δουν φθορές και τα βελτιώνουν έως ότου δεν υπάρχουν φθορές.
Έχω ακούσει παλαιότερα ταρίφες που άλλαζαν λάδια κάθε 3.000χλμ. Στο 1.000.000χλμ. θα είχαν κάνει 300 αλλαγές με κόστος όσο 3 μοτέρ.
Το 1.000.000 είναι δύσκολο νούμερο να το φτάσει κανείς χωρίς να έχει ταξί.τα 3000 km που κανει ενα ταξι, σε ωρες λειτουργειας και ειδικα στην Αθηνα μεσα με την κινηση των προηγουμενων ετων, σε ενα ΙΧ μπορει να αντιστοιχει ακομα και σε 15000km.
-
Η θερμοκρασία στην Ελλάδα ξεπερνά τους 45 βαθμούς πολύ σπάνια. Θυμάμαι το καλοκαίρι του 2006 μια ημέρα που είχε φτάσει 46 ή 47 στην Αθήνα, ήταν η μόνη φορά που είδα το Κορσάκι να ανεβάζει θερμοκρασία νερού πάνω από 90 σε νορμάλ κίνηση. Θυμάμαι το clima δεν μπορούσε να βγάλει κρύο αέρα!
Μια χαρά θα είσαι με 30άρι λάδι, μην το θυσιάσεις για 1 ή 2 μέρες ακραίου καύσωνα κάθε 2 ή 3 χρόνια.
Αφού σου δίνει και συγκεκριμένα λάδια εγώ θα έβαζα το πιο φτηνό 30άρι, προτιμώντας 0W-30 από 5W-30 μεταξύ αυτών που έχει στη λίστα σου αλλάζοντάς τα στα κλασσικά διαστήματα που σου λέει το βιβλιαράκι.Συμφωνώ και εγώ με τα παραπάνω με την προσθήκη να είναι Α3 όπως γράφει το manual και η οδήγησή του να συνεχίσει να είναι όπως την περιγράφει και το σύστημα ψύξης να λειτουργεί σωστά.
Αν θέλει το ψάχνει και παραπάνω όσο αφορά το πρώτο νούμερο.
χw30 λοιπόν, όπου χ in (0,5,10) είναι και η δική μου γνώμη. -
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
...
Όσο παλιώνει ο κινητήρας τόσο αυξάνεται το fuel dillution με ότι συνεπάγεται αυτό. Δέν είναι δυνατόν να κρατάς τα λάδια για τα ίδια χιλιόμετρα όταν το μοτέρ είναι καινούριο και όταν έχει 100,000+ χιλιόμετρα στην πλάτη του.Μπορείς να γράψεις παραπάνω για αυτό; Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως μπορεί να επιβεβαιωθεί; Έχει να κάνει με τα τσιμουχάκια βαλβίδων; Με κάτι άλλο; Μπορεί να συμβαίνει χωρίς να καίει παραπάνω λάδι ο κινητήρας;
-
Για τα γεράματα ενός κινητήρα χαμηλής απόδοσης με 150.000 χλμ. στην πλάτη του, σχεδόν όλα με 40άρι λάδι, για χαμηλό κοστολόγιο, και με δεδομένο ότι τα 30άρια λάδια που έχει βάλει όταν αυτά ζεσταθούν έχουν τραχιά λειτουργία κατά δήλωσή του (ένα σημείο-φωτιά που το προσπερνάτε με χαρακτηριστική ευκολία και ξαναπροτείνετε 30άρι, έλεος δηλαδή ), έχω να πω τα κάτωθι :
Λάδι όχι 30άρι αλλά 40άρι, κάνει κρα το θέμα. Έχουμε και λέμε :
α. Ημισυνθετικό 10w-40, με αυτό μεγάλωσε, με αυτό να γεράσει. Αλλαγές ανά 5.000 χλμ., κάθε δεύτερη αλλαγή και φίλτρο.Είναι το λάδι που καλύπτει μεγάλο φάσμα απαιτήσεων, και είναι το πλέον προτεινόμενο από τον κατασκευαστή.
β. Εναλλακτικά το ίδιο λάδι, αλλά με αλλαγές ανά 7.500 χλμ. μαζί με φίλτρο. Και 10.000 χλμ. μάλλον θα μπορούσε να πάει, σιγά το ζόρισμα που έχει σύμφωνα με το προφίλ χρήσης που έδωσε. Είναι η φθηνότερη επιλογή, αυτό ρωτάει.
γ. Εναλλακτικά 5w-40 συνθετικό (το 10w-40 συνθετικό είναι δυσεύρετο και ακριβό). Είναι σχετικά φτηνό, βρίσκει εύκολα και το Τοτάλ Κουώρτς 9000 το οποίο και είναι προτεινόμενο από τον κατασκευαστή, μια αλλαγή ανά 10.000 χλμ. μαζί με φίλτρο, ή μία φορά το χρόνο.
Όλα αυτά υπό την προυπόθεση ότι ο ερωτών κοσπαπαντ δεν κινείται το χειμώνα στο Νευροκόπι.
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
...
Όσο παλιώνει ο κινητήρας τόσο αυξάνεται το fuel dillution με ότι συνεπάγεται αυτό. Δέν είναι δυνατόν να κρατάς τα λάδια για τα ίδια χιλιόμετρα όταν το μοτέρ είναι καινούριο και όταν έχει 100,000+ χιλιόμετρα στην πλάτη του.Μπορείς να γράψεις παραπάνω για αυτό; Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως μπορεί να επιβεβαιωθεί; Έχει να κάνει με τα τσιμουχάκια βαλβίδων; Με κάτι άλλο; Μπορεί να συμβαίνει χωρίς να καίει παραπάνω λάδι ο κινητήρας;
Περνάει καυσαέριο από τα ελατήρια και αλλοιώνει τη δομή του λαδιού, αυτό το καταλαβαίνουμε και χωρίς ανάλυση αν μυρίσουμε τα λάδια που μόλις βγάλαμε, θα μυρίζουν καυσαέριο, αν κατουράει και κανένα μπέκ τότε θα μυρίζουν βενζίνη και ο κινητήρας θα πάσχει από bore washing, οπότε ότι λάδι και να έχει θα γίνει βενζινόλαδο.
Στα παληά καρμπυρατεράτα ( το αναφέρω για να δείτε τη διαδικασία του bore washing ) που το πλούσιο μίγμα με το τραβηγμένο τσόκο ήταν καθημερινότητα τα κρύα πρωϊνά, το bore washing ήταν συνεχές, εξ ού και πρόωρη φθορά των παλαιών κινητήρων από το ξέπλυμα του λαδιού που πάθαιναν οι κύλινδροι και η φθορά ανέβαινε κατακόρυφα, ο κινητήρας έφθανε στο σημείο να μην παίρνει μπροστά από τις αναθυμιάσεις που ανέβαιναν στο χώρο καύσης από το κάρτερ ( μπούκωνε ) η λύση τότε ήταν ήταν η αλλαγή λαδιών, γιατί νομίζεται στα παληά μοτέρ έλεγαν αλλαγή λαδιών κάθε 3.000 - 5.000 χλμ ? δεν ήταν τόσο από την ποιότητα του λαδιού. όσο από την αλλοίωση του από τη βενζίνη που έφτανε συνέχεια στο κάρτερ μέσω των κυλίνδρων λόγω του πλούσιου μίγματος.
Αυτά δεν τα γράφει στο net για τα βρείτε, η διαδικασία είναι ίδια της αλλοίωσης του λαδιού, απλά είναι πολύ μειωμένη, αλλά είναι εκεί, και περιμένει κάποιο μπέκ να αρχίσει να ψεκάζει παραπάνω λόγω φθοράς, και τα ωραία λαδάκια πάνε περίπατο μαζί και ο κινητήρας που φθείρεται σαφώς περισσότερο.
Ξεχνάτε ή δεν γνωρίζεται πολλές παραμέτρους της καλής λειτουργίας των κινητήρων ειδικά των φθαρμένων, και μένεται στα σύγχρονα μοτέρ των 20.000-50.000 χλμ και όταν κάποιος ρωτάει τι λάδι να βάλει σε μοτέρ με 150.000 - 200.000 τον προτρέπεται να βάζει νεράκια.
Καλό το net αλλά οι κινητήρες στην πορεία της ζωής τους έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από τις by the book οδηγίες του κατασκευαστή, και αν δεν έχετε κάτσει χρόνια στα συνεργεία δεν θα αντιληφθείται ποτέ τι είναι ένας κινητήρας και τι φθορές παρουσιάζει και γιατί, ότι λέει το net και σώνει και καταστρέφει, και έγκειται στην εμπειρία να ξεχωρίσει κανείς το σωστό ή το λάθος.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]