-
Τιποτα δεν θελω να πω.Απλα προσθετω και εγω κατι στο ψείρισμα της μαϊμούς
-
Αυτή είναι η εικόνα από κινητήρα που του άλλαζαν το λάδι ανά 100.000χλμ.
Aυτοί είναι άσχετοι και ερασιτέχνες.
Eτούτοι εδώ πουλάνε λάδι που δεν το αλλάζεις ποτέ, το έχει βάλει και η ΝΛSΛ .
Προσθέτεις μόνο λίγο λαδάκι, ανάλογα με πόσο τρώει η μηχανή, και από καιρού εις καιρόν κάποια πρόσθετα που υποτίθεται ότι αυτά κάνουν όλη τη δουλειά.Δίνουν και εγγύηση 150.000 μίλια για τα καινούργια. -
Να πω εκ των προτέρων ότι δεν έχω καταλήξει ακόμα για το επίμαχο θέμα. Θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετές παράμετροι ώστε να βγει ασφαλές και μη ανατρέψιμο συμπέρασμα...
Παρόλα αυτά παρακολουθώ με ενδιαφέρον...
(είχα παλιά αναφέρει κάτι που είχα μάθει από σεμινάρια της Chevron και εκτός από τον Nickolas δεν είδα να τα πιστεύει κάποιος άλλος)
Πριν 2-3 μήνες πήρα ένα επαγγελματικό Opel Combo 1,4 με 252 κ χλμ στο ενεργητικό του. Πριν το πάρω το άφησα να δουλεύει στο ρελαντί για μισή ώρα και ό,τι και όσο και αν το μάρσαρα δεν πέταγε καθόλου κάπνα. Τι άλλο να δει κανείς από ένα αυτοκίνητο εν στάσει (χωρίς πινακίδες) για το θέμα κινητήρα και όχι μόνο? Επειδή είχε μία ΕΠΕ και πέρναγε όλα τα παραστατικά στα έξοδα, υπήρχε ένα πλήρες ιστορικό. Τα διαστήματα αλλαγής λαδιών ήταν κυρίως μακρινά και ακανόνιστα.
ΠΧ
Αγοράστηκε μετ/νο από Γερμανία με το κοντέρ να γράφει 54500 χλμ το 2001 (μοντ. 96)
Αλλαγή 54514 χλμ Valvoline 15-50
63000 20-50 Opel (χωρίς άλλα στοιχεία)
80000 20-50 sg/cd Mineral
106000 15-40 sj/cf Mineral
120835 15-40 sj/cf Mineral
136000 15-40 sj/cf Mineral
165000 10-40 sj/cf (Δεν γράφει μάρκα)
180000 10-40 sj/cf S.Syn/tic
198000 4 κυλα λάδι αλλαγή 35€ (έτσι έγραφε )
215000 15-40 sj/cf Mineral
232000 15-40 λάδι κινητήρα
248000 10-40 λάδια
252000 15-40 Lidl αλλαγή από εμένα και μισό μπουκαλάκι Motorkote.
260000 σήμερα μετά από αλλαγή φλάντζας καπακιού βαλβίδων και καθάρισμα (καθ'ότι υποχόνδριος)
Να σημειώσω ότι
α) Δεν υπάρχει στα αρχεία γενική επισκευή του κινητήρα. Στις 160κ είχαμε αλλαγή φλάντζας κεφαλής...
β) Παίζεται αν τα χλμ που έγραφε όταν αγοράστηκε ήταν πραγματικά.
γ) Το οδηγούσαν αρκετά άτομα και είχε φορτωθεί αρκετά...άλλωστε και ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, που είχα την ευκαιρία να τον δω να οδηγεί...σιδεροφάγος μου έκανε...
δ) Στα χέρια μου, στα τελευταία 8000 χλμ πηγαίνει όλες τις διαδρομές με φορτία από 400 κιλά μέχρι και λίγο πάνω από το ωφέλιμο (545)...Νομίζω ότι το ιστορικό μπορεί να βγάλει αρκετά συμπεράσματα σε πολλούς τομείς (αλλαγές λαδιών, αντοχή κινητήρα κλπ)
-
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Αγοράστηκε μετ/νο από Γερμανία με το κοντέρ να γράφει 54500 χλμ το 2001 (μοντ. 96)Να σημειώσω ότι
β) Παίζεται αν τα χλμ που έγραφε όταν αγοράστηκε ήταν πραγματικά.υπολογισε περι τις 100.000 κμ ακομα στην πλατη του.
στην προκειμενη περιπτωση το αναφερω ως 'προσον', οτι δηλαδη με ακομα παραπανω κμ απ΄οτι φαινεται ως τωρα να εχει, ειναι στην κατασταση (καλη) που δειχνεις. -
-
Πολύ ωραίο! και δείχνει ότι παίζει ρόλο το πότε μετράμε τα λάδια για τη στάθμη τους.
-
Επειδή το 4λιτρο 5w40 noname που μου είχαν δώσει στην αντιπροσωπεία τελειώνει, να πάρω castrol 5w40 magnatec c3 που λέει ότι κάνει;
http://ew5.earlweb.com/recommendations. ... 9&brand=15
http://www.trade-wind.gr/car/lubricants ... 0-4lt.html -
Αφού η Castrol σου λέει ότι συνιστά για το μοτέρ σου το Edge 0w-30 γιατί να πας στο εναλλακτικό 5w40 magnatec?
-
Καταρχάς ο κατασκευαστής συνιστά 5-30 ασχέτως αν τη τελευταία φορά μου έβαλαν 5-40 (είπαν ότι υπάρχει νέα οδηγία και επιτρέπεται). Μετέπειτα δε θέλω να κάνω αλλαγή λαδιών αλλά να συμπληρώσω και τέλος καίει λάδια κατά πάσα πιθανότητα από κολλημένα ελατήρια, μη του βάλω και 0 και προσθέτω συνέχεια
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Καταρχάς ο κατασκευαστής συνιστά 5-30 ασχέτως αν τη τελευταία φορά μου έβαλαν 5-40 (είπαν ότι υπάρχει νέα οδηγία και επιτρέπεται). Μετέπειτα δε θέλω να κάνω αλλαγή λαδιών αλλά να συμπληρώσω και τέλος καίει λάδια κατά πάσα πιθανότητα από κολλημένα ελατήρια, μη του βάλω και 0 και προσθέτω συνέχειαΚαλησπέρα! Όση κατανάλωση λαδιού έχεις με 5-30 θα έχεις και με το 0-30. Έχουν την ίδια συμπεριφορά σε κανονικές θερμοκρασίες λειτουργίας με μόνη υπεροχή του 0-30 στις πολύ πολύ χαμηλές.
Δες λίγο τον πίνακα http://www.redlineoil.com/content/files/tech/Motor Oil PDS 5-13.pdf
και παρατήρησε τις ομοιότητες των 5-30/0-30 και 5-40/0-40 στους 40C και στους 100C.
Τέλος δες και σημεία ροής (Pour point) όπου και βρίσκεται η μεγάλη διαφορά.Φυσικά όλα αυτά είναι άνευ σημασίας όταν έχεις μεγάλη κατανάλωση λαδιού. Αλήθεια για τι ποσό μιλάμε;;
Μετριέται σε ml ή σε lt; -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Πολύ ωραίο! και δείχνει ότι παίζει ρόλο το πότε μετράμε τα λάδια για τη στάθμη τους.Η μεγάλη διαφορά στη στάθμη οφείλεται στη στένωση του στομίου. Αυτό δεν συμβαίνει όταν μετράς τα λάδια. Ή διαφορά στο δείκτη είναι αμελητέα
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Πολύ ωραίο! και δείχνει ότι παίζει ρόλο το πότε μετράμε τα λάδια για τη στάθμη τους.
Η μεγάλη διαφορά στη στάθμη οφείλεται στη στένωση του στομίου. Αυτό δεν συμβαίνει όταν μετράς τα λάδια. Ή διαφορά στο δείκτη είναι αμελητέα
Η διαφορά είναι περίπου 50ml στο λίτρο, δηλαδή ~200ml για κινητήρα που παίρνει 3,5-4 λίτρα. Φαίνεται στη βέργα που συνήθως το min/max είναι 1 λίτρο διαφορά.
Δεν είναι ο μόνος λόγος βέβαια που παίζει ρόλο πότε μετράμε τα λάδια. Εξαρτάται η στάθμη και από το πόσο έχουν 'κάτσει'. -
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Η μεγάλη διαφορά στη στάθμη οφείλεται στη στένωση του στομίου. Αυτό δεν συμβαίνει όταν μετράς τα λάδια. Ή διαφορά στο δείκτη είναι αμελητέα
Μπορείς να εξηγήσεις πως γίνεται η στένωση; Εννοείς ότι το λάδι δε διαστέλλεται αλλά το δοχείο αλλάζει και δίνει λάθος ένδειξη ή μιλάς για το στόμιο του δείκτη στον κινητήρα;
-
Ο χρήστης TheoSalas έγραψε:
Καταρχάς ο κατασκευαστής συνιστά 5-30 ασχέτως αν τη τελευταία φορά μου έβαλαν 5-40 (είπαν ότι υπάρχει νέα οδηγία και επιτρέπεται). Μετέπειτα δε θέλω να κάνω αλλαγή λαδιών αλλά να συμπληρώσω και τέλος καίει λάδια κατά πάσα πιθανότητα από κολλημένα ελατήρια, μη του βάλω και 0 και προσθέτω συνέχεια
Καλησπέρα! Όση κατανάλωση λαδιού έχεις με 5-30 θα έχεις και με το 0-30. Έχουν την ίδια συμπεριφορά σε κανονικές θερμοκρασίες λειτουργίας με μόνη υπεροχή του 0-30 στις πολύ πολύ χαμηλές.
Δες λίγο τον πίνακα http://www.redlineoil.com/content/files/tech/Motor Oil PDS 5-13.pdf
και παρατήρησε τις ομοιότητες των 5-30/0-30 και 5-40/0-40 στους 40C και στους 100C.
Τέλος δες και σημεία ροής (Pour point) όπου και βρίσκεται η μεγάλη διαφορά.Φυσικά όλα αυτά είναι άνευ σημασίας όταν έχεις μεγάλη κατανάλωση λαδιού. Αλήθεια για τι ποσό μιλάμε;;
Μετριέται σε ml ή σε lt;περίπου μισή βέργα στα 500χλμ, ~300+ ml δλδ
-
Ο χρήστης TheoSalas έγραψε:
Μπορείς να εξηγήσεις πως γίνεται η στένωση; Εννοείς ότι το λάδι δε διαστέλλεται αλλά το δοχείο αλλάζει και δίνει λάθος ένδειξη ή μιλάς για το στόμιο του δείκτη στον κινητήρα;
Για το http://www.seilias.gr/images/stories/my ... iYgrwn.swf μιλάει.
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Καλησπέρα! Όση κατανάλωση λαδιού έχεις με 5-30 θα έχεις και με το 0-30. Έχουν την ίδια συμπεριφορά σε κανονικές θερμοκρασίες λειτουργίας με μόνη υπεροχή του 0-30 στις πολύ πολύ χαμηλές.
Μετριέται σε ml ή σε lt;περίπου μισή βέργα στα 500χλμ, ~300+ ml δλδ
μιση βεργα ειναι κοντα στα 500μλ
σιγουρα ειναι τα ελατηρια? -
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
+1
στην πραγματικη ζωη(στο καρτερ δλδ,και οχι σε σωληνα δοκιμαστικο) δεν θα βρεθει διαφορα στη σταθμη απο κρυο σε ζεστο.Οταν λεμε ζεστο,μιλαμε ακομα και για 110 βαθμους κελσιου,σε συγκριση με τους 20-30 περιπου των κρυων λαδιων. -
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
+1
στην πραγματικη ζωη(στο καρτερ δλδ,και οχι σε σωληνα δοκιμαστικο) δεν θα βρεθει διαφορα στη σταθμη απο κρυο σε ζεστο.Οταν λεμε ζεστο,μιλαμε ακομα και για 110 βαθμους κελσιου,σε συγκριση με τους 20-30 περιπου των κρυων λαδιων.εχει διαφορα κρυο με ζεστο που φαινεται στην βεργα.
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
+1
στην πραγματικη ζωη(στο καρτερ δλδ,και οχι σε σωληνα δοκιμαστικο) δεν θα βρεθει διαφορα στη σταθμη απο κρυο σε ζεστο.Οταν λεμε ζεστο,μιλαμε ακομα και για 110 βαθμους κελσιου,σε συγκριση με τους 20-30 περιπου των κρυων λαδιων.εχει διαφορα κρυο με ζεστο που φαινεται στην βεργα.
σε οτι εχω μετρησει δεν εχω βρει διαφορα.
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
+1
Ζεστό δείχνει περισσότερο ή λιγότερο;
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]