-
Ενα ελαστικο δεν ειναι τελειωμενο μονο οταν εχει χτυπησει τον δεικτη φθορας ομως...
-
Ο χρήστης Billopoulos έγραψε:
Ενα ελαστικο δεν ειναι τελειωμενο μονο οταν εχει χτυπησει τον δεικτη φθορας ομως...εγώ σου λέω τι ελέγχουν στο ΚΤΕΟ, τι είναι υποχρεωμένοι να σου ελένξουν και όχι τι πρέπει.
Και κάτι ακόμα από προσωπική εμπειρία σχετικά με τα ΚΤΕΟ και το τι πραγματικές ευθύνες έχει ένας ιδιοκτήτης οχήματος:
εγώ όταν πέρασα κτέο (πριν 20 μέρες), το πίσω δεξί αμορτισέρ είχε ήδη δακρύσει αρκετά. Το διαπίστωσα στις διακοπές όταν είχα σηκώσει το αμάξι για ενδελεχή έλεγχο από κάτω. Έκανε ένα υπόκωφο γκουπ σε κάθε μικροανωμαλία που περνούσε ο συγκεκριμένος τροχός.
Λόγω αυτού του θορύβου (προσπαθούσα να βρω από που προέρχεται) είχα πάει το αμάξι σε 3 μηχανήματα μέτρησης απόσβεσης της ανάρτησης (μαζί με αυτό του ΚΤΕΟ, κάντα 4).
Και στις 4 μετρήσεις, το πίσω δεξί αμορτισέρ με σωστά φουσκωμένα τα λάστιχα έβγαλε 79-80% απόσβεση. Αν δε δίνεις σημασία στο αμάξι (τι ακούς όταν το οδηγείς), βλέπεις τα νούμερα και λες 'α....είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο!'.
Άρα αλλάζουμε αμορτισέρ ή όχι (αν δεν είχα δει μόνος μου ότι δακρύζει)?Αυτό λοιπόν που θέλω να πω είναι πως τρύπες και λάθη στο 'σύστημα' πάντα θα υπάρχουν γιατί το σχεδιάζουν άνθρωποι (και δεν υπάρχει αλάνθαστος άνθρωπος). Από κει και πέρα, κάνει ο καθένας αυτό που μπορεί καλύτερα και έπειτα λούζεται τις όποιες καλές ή κακές συνέπειες των επιλογών του.
Κακώς γκρινιάζουμε για το σύστημα, όταν η παιδεία μας είναι για τον π@@τσο και δεν κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε (τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας). -
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Αν γινόταν σωστός έλεγχος στα ΚΤΕΟ, λάστιχα με 70000 χλμ δε θα περνούσαν.
αν το ελαστικό δεν έχει φτάσει στα ελάχιστα όρια που ορίζει ο κατασκευαστής του όσο αναφορά την φθορά του (το ύψος του 'παπουτσιού' που λένε να είναι κάτω από αυτό που έχει σημαδέψει ο κατασκευαστής πάνω στο λάστιχο), τότε δεν υπάρχει περίπτωση να σε κόψουν.
Αλλά ακόμα και έτσι, νομίζω ότι δε σε κόβουν. Σου κάνουν επίπληξη όπου πρέπει την επόμενη φορά (του ελέγχου, δηλαδή σε 2 έτη) να έχεις φτιάξει το πρόβλημα (δηλαδή να έχεις αλλάξει λάστιχα που αν δεν το έχεις κάνει είσαι τελείως χάρος ).
Επίσης πως θα πιστοποιήσουν στο ΚΤΕΟ πως τα λάστιχα έχουν 70Κ χλμ
-
[Αυτό λοιπόν που θέλω να πω είναι πως τρύπες και λάθη στο 'σύστημα' πάντα θα υπάρχουν γιατί το σχεδιάζουν άνθρωποι (και δεν υπάρχει αλάνθαστος άνθρωπος). Από κει και πέρα, κάνει ο καθένας αυτό που μπορεί καλύτερα και έπειτα λούζεται τις όποιες καλές ή κακές συνέπειες των επιλογών του.
Κακώς γκρινιάζουμε για το σύστημα, όταν η παιδεία μας είναι για τον π@@τσο και δεν κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε (τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας).Πολυ σωστα τα λες
εδω το 'σύστημα'οριζει εναν οπτικο ελεγχο οπου το ελαστικο δεν πρεπει να εχει κοψιματα στα πλαινα και να μην εχει περασει το οριο φθορας το πελμα, και ο ελεγχος αυτος γινεται καθε δυο χρονια, απο εκει και περα ειναι πραγματι θεμα οχι μονο παιδειας αλλα και απλης λογικης.
Προσφατα που περασα ΚΤΕΟ καποιος ειχε βαλει δανεικα ζαντολαστιχα απο γνωστο του για να μην τον κοψουν, ελεγε ομως οτι αυτος προσωπικα δεν ειχε προβλημα γιατι δεν ετρεχε και κυκλοφορουσε μονο στην πολη, υπολογιζε να τα αλλαξει σε ενα-δυο χρονια, ενω ηδη τα ειχε εξι χρονια, πως ειναι δυνατον να βαλεις μυαλο σε ανθρωπο με τετοια λογικη, περιοριστηκα να του πω οτι ευχομαι τα εγγονια του να μην βρισκονται στο δρομο οταν καποιος χωρις λαστιχα προσπαθησει να φρεναρει αποτομα, εφυγα και ακομα εδειχνε οτι το σκεφτοταν γιατι δεν το καταλαβε.
Δεν υπαρχει τιποτα πιο σημαντικο πανω στο αυτοκινητο, για την ασφαλεια μας, απο τα λαστιχα. -
6 χρόνια λάστιχα δεν έχουν χαλάσει. Αν το πέλμα είναι καλό μπορείς να τα κυκλοφορείς.
Η Μισλέν συνιστά να μη κρατάς λάστιχα πάνω από 10 χρόνια.Στους Ελληνικούς δρόμους βέβαια γλιστράνε περισσότερο απ' ότι στους Ευρωπαϊκούς γι αυτό καλό είναι να μην τα κρατάς δεκαετία.
-
Τι λετε ρε παιδιά? Στα 2-2,5 χρόνια τα ελαστικά στην Ελλάδα είναι τελειωμένα κι ας έχουν 5-10.000χλμ. Αυτά που έχω στο 500αρι είναι σχεδόν 4 ετών, έχουν μόλις 26.000 παπουδίστικα, αστικά χιλιόμετρα και γόμα απείραχτη, αλλά έπρεπε να έχουν αλλαχθεί από πέρσι τέτοιο καιρό. Σε κάνα μήνα θα φάνε σουτ...
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
200Ε παραπάνω για κάτι που θα το κρατήσεις τουλάχιστον 2 χρόνια είναι πολλά;
Λάθος προτεραιότητες έχετε κάποιοι.Δεν είναι κατ' ανάγκη θέμα προτεραιοτήτων. Με τη σημερινή κατάσταση, όχι 200, αλλά ούτε 50 ευρώ δεν περισσεύουν σε πολύ κόσμο. Είστε τυχεροί όσοι δεν το έχετε νιώσει ακόμα στο πετσί σας και μακάρι να μην το νιώσετε.
Εγώ πάντως επέλεξα να αφήσω σε χειρότερη κατάσταση άλλα πράγματα στο αμάξι για να έχω λάστιχα και φρένα έτσι ώστε την κρίσιμη στιγμή να μην πέσω πάνω σου ή πάνω σε κανέναν άλλον.
Εντάξει δεν είμαι στην φάση να μην περισσεύουν αλλά είμαι στην φάση highfidelity aka τσίπης.
Ξέρω ότι ίσως είναι χάλια απλά η τιμή δεν αντιπροσωπεύει πάντα την αλήθεια. Για παράδειγμα τα Regal Racer εχουν φορεθεί από πολλά παιδιά στο κλαμπ και οι εντυπώσεις τους είναι άριστες. Είναι σεμισλικ και τιμάται στα 18αρια γύρω στο 400αρι.Μάλλον θα ξαναπάω στα Pirelli στα Pzero σκέτο που ακούω καλά λόγια.
Federal. Κορεάτικα, τίμια για την τιμή τους, δοκιμασμένα σε 4χ4 (80% ασφαλτος) και σε daihatsu qoure σε στροφιλίκια και είναι άπαιχτα. Πάντα για την τιμή τους. Ρίξτα μια ματιά στο ιντερνετ δεν είναι άγνωστα.
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Τι λετε ρε παιδιά? Στα 2-2,5 χρόνια τα ελαστικά στην Ελλάδα είναι τελειωμένα κι ας έχουν 5-10.000χλμ. Αυτά που έχω στο 500αρι είναι σχεδόν 4 ετών, έχουν μόλις 26.000 παπουδίστικα, αστικά χιλιόμετρα και γόμα απείραχτη, αλλά έπρεπε να έχουν αλλαχθεί από πέρσι τέτοιο καιρό. Σε κάνα μήνα θα φάνε σουτ...νομίζω ότι είσαι τουλάχιστον υπερβολικός.
Ο άτυπος κανόνας λέει στα 4 χρόνια και άντε λέω (εγώ που είμαι υπερβολικός) να τα αλλάζω στα 3 χρόνια.ΥΓ: προϋπόθεση τα λάστιχα να αγοράζονται όσο πιο φρέσκα γίνεται και όχι να έχουν παραγωγή ένα χρόνο πριν την αγορά.
-
επιεικώς οτιναναι...
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
6 χρόνια λάστιχα δεν έχουν χαλάσει. Αν το πέλμα είναι καλό μπορείς να τα κυκλοφορείς.
Η Μισλέν συνιστά να μη κρατάς λάστιχα πάνω από 10 χρόνια.Στους Ελληνικούς δρόμους βέβαια γλιστράνε περισσότερο απ' ότι στους Ευρωπαϊκούς γι αυτό καλό είναι να μην τα κρατάς δεκαετία.
Aν ηταν μονο η χρονολογια θα περναγε ΚΤΕΟ με τα δικα του,
αυτος ομως ειχε λαστιχα εξαετιας και με πελμα κατω απο το οριο,
γι αυτο το λογο χρειαστηκε να δανειστει αλλα ζαντολαστιχα. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
καλά υποθέτω τα 10 χρόνια είναι υπερβολή.
4 χρόνια κ 50-60 χλδ χλμ είναι οκ. όπως τα αλλάζουν οι εταιρίες λίζινγκ (όχι μόνο οι ελληνικές )
βεβαια κ ο οπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος. στην οικογένεια μας έχει τύχει λάστιχο στα 3 χρόνια να ξεκολάει το τακούνι χωρίς λόγο -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Δεν ξέρω, ξέρω ότι κατασκευάζεται σε εργοστάσια της dunlop από ότι διαβάζω στα ιντερνετς.Ξαναδες χάραξη ,
anyway δεν με ενδιαφέρει ως ελαστικό ούτως ή άλλως. Παμ'παρακατ'
Ποιό λάστιχο είναι αυτό? Σε 195/50/15 βγαίνει?
-
REGAL RACER
Βγαινει σε αυτή τη διάσταση που λες. 230 ευρώ τα είχα βαλει εγω -
νομίζω ότι είσαι τουλάχιστον υπερβολικός.
Ο άτυπος κανόνας λέει στα 4 χρόνια και άντε λέω (εγώ που είμαι υπερβολικός) να τα αλλάζω στα 3 χρόνια.ΥΓ: προϋπόθεση τα λάστιχα να αγοράζονται όσο πιο φρέσκα γίνεται και όχι να έχουν παραγωγή ένα χρόνο πριν την αγορά.
Υπερβολή ξευπερβολή και τώρα να τα δεις θα πεις ότι τα έβαλα πριν μια βδομάδα. Αν οδηγούσες το αυτοκίνητο όμως θα διαπίστωνες ότι ήδη μετά τα πρώτα 2+ χρόνια είχαν αρχίσει να γίνονται επικίνδυνα. Και το χω ξαναδεί το έργο κυρίως σε αδύναμα αυτοκίνητα που δεν μπορούν να ζεστάνουν εύκολα τα ελαστικά τους και γράφουν και σχετικά λίγα και αστικά χιλιόμετρα.
Και για να επανέλθουμε ακούω προτάσεις για τη μυστήρια και δυστυχώς ακριβή διασταση των 185/55/15. Θα προσπαθήσω να βάλω Pirelli αλλά δεν απορρίπτω και Continental ή Michelin. Απορρίπτονται άνευ συζήτησης Dunlop (SP Sport 01 φοράω τώρα ), Bridgestone και Goodyear καθώς και διάφορα τσίπικα κινεζοκορεάτικα.
-
Μα θα βάλεις 195/50-15 που είναι φτηνή, καθόλου μυστήρια και εξαιρετικά ευρείας κατανάλωσης.
Κι εγώ θεωρώ τα 2-2,5 χρόνια όριο στην απόδοση του ελαστικού. Κάπου εκεί αρχίζει να μην σου εμπνέει εμπιστοσύνη ακόμα και με λίγα χλμ. Όχι ότι είναι χάλια αλλά μου δημιουργεί ανασφάλεια. Φυσικά αυτό μπορεί να έχει να κάνει με εμένα και τον τρόπο που οδηγώ και άλλοι με το ίδιο λάστιχο να αντιλαμβάνονται την πτώση απόδοσης και να προσαρμόζονται, δε λέω ότι τότε το λάστιχο είναι για πέταμα αλλά από τη στιγμή που δεν μπορώ να του έχω εμπιστοσύνη πρέπει να φύγει.
-
ρε γαμωτο εγω με το ζορι βγαζω τον 3ο χρονο και 30Κ και αλλοι περεξηγουνται που τους θεωρεις επικινδυνους με λαστιχα 70Κ χλμ!!!
στραβος ο γυαλος θα ειναι μαλλον....... -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
ρε γαμωτο εγω με το ζορι βγαζω τον 3ο χρονο και 30Κ και αλλοι περεξηγουνται που τους θεωρεις επικινδυνους με λαστιχα 70Κ χλμ!!!
στραβος ο γυαλος θα ειναι μαλλον.......Να διαβάζεις λίγο καλύτερα αυτά που γράφουν οι συμφορουμίτες σου. Ανέφερα ότι τα λάστιχα τα κρατάω 2,5 - 3 χρόνια. Αλλά μέσα σ' αυτό το διάστημα κάνω 60.000-70.000χλμ.
Ελάχιστα από αυτά είναι σε πόλη. Τα περισσότερα στην εθνική. Το λάστιχο δεν το χτυπάει ο ήλιος ούτε η βροχή ή κρύο μιας και όταν δεν δουλεύει είναι μέσα σε κλειστό γκαράζ. Τις πιέσεις τις προσέχω κάθε 3-4 μέρες. Οι ευθυγραμμίσεις γίνονται όταν πρέπει έτσι ώστε το λάστιχο να τρώγεται ομοιόμορφα.
Το Toyo proxes T1R έχει στην διάσταση που το φοράω 8,2χιλ αυλάκι.
Και πέτρα να έχεις 3 χρόνια έξω μέρα νύχτα θα φαγωθεί.
Τα λάστιχα σου είναι σε τέτοιο περιβάλλον ή απλά με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε;
Edit
Τα πρώτα λάστιχα που φορούσα ήταν τα Turanza. Αναγκάστηκα να τα αλλάξω σε 38.000 σε 18μήνες. Πατούσα φρένο και σταματούσε μόνο με ABS. Δεν τα ξαναέβαλα εννοείται.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Μα θα βάλεις 195/50-15 που είναι φτηνή, καθόλου μυστήρια και εξαιρετικά ευρείας κατανάλωσης.Κι εγώ θεωρώ τα 2-2,5 χρόνια όριο στην απόδοση του ελαστικού. Κάπου εκεί αρχίζει να μην σου εμπνέει εμπιστοσύνη ακόμα και με λίγα χλμ. Όχι ότι είναι χάλια αλλά μου δημιουργεί ανασφάλεια. Φυσικά αυτό μπορεί να έχει να κάνει με εμένα και τον τρόπο που οδηγώ και άλλοι με το ίδιο λάστιχο να αντιλαμβάνονται την πτώση απόδοσης και να προσαρμόζονται, δε λέω ότι τότε το λάστιχο είναι για πέταμα αλλά από τη στιγμή που δεν μπορώ να του έχω εμπιστοσύνη πρέπει να φύγει.
Μωρέ αντιλαμβάνεσαι πτώση ακόμα και στο 1 έτος σε σχέση με όταν ήταν καινούρια (πόσο μάλλον όταν είναι 2 και μετά 3ων ετών), αλλά μην λέμε ότι είναι και επικίνδυνα.
Επίσης...άλλο αλλαγή ελαστικών με 250€ και άλλο με 800€. (τα νούμερα δεν είναι τυχαία) -
Επίσης...άλλο αλλαγή ελαστικών με 250€ και άλλο με 800€. (τα νούμερα δεν είναι τυχαία)
Πως σε καταλαβαίνω. Οχι όμως 800 στην διάστασή μας. 620 μαξ βρίσκω τα πολύ famous.
Aλλά εγώ θα πάω τελικά στα Regal Racer που έχουμε feedback από SC και ξέρω που βαδίζω στην τιμή των 400+ €. -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Επίσης...άλλο αλλαγή ελαστικών με 250€ και άλλο με 800€. (τα νούμερα δεν είναι τυχαία)
Πως σε καταλαβαίνω. Οχι όμως 800 στην διάστασή μας. 620 μαξ βρίσκω τα πολύ famous.
Aλλά εγώ θα πάω τελικά στα Regal Racer που έχουμε feedback από SC και ξέρω που βαδίζω στην τιμή των 400+ €.650€ βρήκα τα Rosso. Τελικά με 'έπεισαν' και έβαλα τo dunlop sp sport maxx gt στην προαναφερθείσα τιμή (750€ μου τα άφησε στα τελευταία παζάρια λίγο πριν την πληρωμή) και γι' αυτό ανέφερα το ποσό.
Επίσης με 250€ (πάλι 4άδα) έβαλα το καλύτερο λάστιχο που έβγαινε στο αμάξι της συντρόφου. (κάτι ασύμμετρα κιόλας )
Αν κάνανε τόσο και του Α3, θα τα άλλαξα κάθε χρόνο.
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]