-
Ο χρήστης euro2004 έγραψε:
Μια διευκόλυνση, αν είναι εύκολο να μου την παρέχετε:
Στο αυτοκόλλητο του fiesta αναφέρει 2 διαστάσεις με την 15αρα ζάντα που φοράω τώρα.
Αναφέρει την 195/50/15 και την 195/60/15.
Έχει κάποια σημασία να πάω σε 195/60 απο την 195/50 που φοράω τώρα; Ποια η σημασία δλδ του 50 ή 60?
Δεν ρωτάω τι σημαίνει ο δείκτης αλλα αν έχει διαφορά στην πράξη το ένα με το άλλο.Φίλε ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Οι τιμές 50, 60 κλπ είναι το ύψος του προφίλ υπολογιζόμενο σε % ποσοστό επί του πλάτους (185, 195 κ.ο.κ.).
Ένα ελαστικό 195/60/15 σημαίνει ότι έχει προφίλ με ύψος 195Χ0,60= 117 χιλιοστά.Αλλάζοντας μόνο την τιμή μεγέθους του προφίλ, χωρίς αλλαγή στο πλάτος του, η απόκλιση είναι τεράστια. Αλλάζει ο κύκλος-περίμετρος του ελαστικού με αποτέλεσμα να αλλάξει το βήμα του.
Ενδεικτικά: μεγάλος κύκλος = μικρότερη επιτάχυνση, μεγαλύτερη τελική. Μικρότερος κύκλος, το αντίστροφο. Δεν αναφέρω τις αρνητικές μεταβολές στην κατανάλωση, την ισορροπία του οχήματος, την αεροδυναμική, την πεδηση κλπ. και τις μεγάλες αποκλίσεις στο ταχύτερο και τον χιλιομετρητή.Αλλαγή στη διάσταση επιτρέπεται μια βαθμίδα προς τα πάνω ή προς τα κάτω και πάντως η απόκλιση με τη μαμά διάμετρο να μην υπερβαίνει ΠΟΤΕ το 3% (δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει καθόλου)!!!
Γι αυτο απο 195/60/15 η επόμενη βαθμίδα ειναι 205/55/15.
Κάνε τους υπολογισμούς σου εδω:
https://www.tacomaworld.com/tirecalc?ti ... -205-60r15
(Τσέκαρε επιλογή 'overlay')Η επιτρεπτή αυτή αλλαγή θα έχει πάλι συνέπειες. Μεγαλύτερο πλάτος ελαστικού = μεγαλύτερο πάτημα και κατανάλωση / καλύτερο κράτημα και φρενάρισμα / μικρότερη επιτάχυνση και τελική / χειρότερη απορροή νερού / πιο καθυστερημένο ζέσταμα λόγω του διαμοιρασμού του βάρους σε περισσότερα τετραγωνικά εκατοστά.
Σε γενικές γραμμές οι θετικές συνέπειες υπερτερούν, καθόσον οι αρνητικές δεν είναι τόσο έντονες.
Επειδή λοιπόν αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάξεις και πλάτος ελαστικών, δες αν το επιτρέπει το φάρδος της ζάντας σου (μετριέται σε ίντσες).
Δες εδώ:
http://www.tyresizecalculator.com/tyre- ... calculator
Το ιδανικό είναι οι ζάντες σου να είναι στο μέσον του εύρους των ορίων.
Αν η ζάντα σου είναι εντός ορίου αλλά στο κατώτατο όριο (οριακά στενή), τότε τα μάγουλα του προφίλ θα προεξέχουν από το χείλος της κάθε ζάντας περισσότερο από το ιδανικό = προστασία ζάντας από πεζοδρόμια, μεγαλύτερη απόσβεση κραδασμών ΑΛΛΑ μεγαλύτερη μετατόπιση του αμαξώματος σε αλλαγές κατεύθυνσης.
Αν είναι στο ανώτατο όριο (οριακά φαρδιά), οπότε το προφίλ θα είναι ακριβώς 'περασιά' με τη ζάντα χωρίς να προεξέχει καθόλου, θα ισχύουν τα αντίστροφα από τα παραπάνω. -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Λεω για ενα θερινο με αξιοπρεπη συμπεριφορα στη βροχη,πραγμα που το 002 δεν ειναι,οποτε για μενα αυτοματα παει στα επικινδυνα καθως θα πρεπει να αλλαζει ο τροπος οδηγησης μου σε μεγαλο βαθμο με λιγο νερακι στο δρομο.Τρελή υπερβολή. Σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνα. Ίσως υδρολισθήσουν ελάχιστα νωρίτερα από ένα πιο βρόχινο λάστιχο σε λακκούβες, αλλά ως εκεί. Η πρόσφυσή τους στο βρεγμένο είναι μια χαρά. Και φυσικά αλλάζουμε την οδήγησή μας στο βρεγμένο. Δεν θα μπεις με τα ίδια χλμ σε μια στροφή στο στεγνό και στο βρεγμένο.
Όταν ένα μοντέλο παράγεται ΤΟ ΙΔΙΟ και στους 2 παραπάνω δείκτες ταχύτητας, η μοναδική διαφορά μεταξύ τους αφορά στην επιπλέον ενίσχυση του σκελετού. Η γόμα είναι ακριβώς η ίδια. Εξού και η μικρή απόκλιση στην τελική ταχύτητα.
Ναι μεν η δομική διαφορά λόγω δείκτη είναι στον σκελετό, αλλά συνήθως αλλάζει και η γόμα. Αυτό γίνεται από τους κατασκευαστές γιατί τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις πρόσφυσης. Έτσι συνήθως όσο μεγαλώνει ο δείκτης ταχύτητας, τόσο πιο μαλακή γίνεται η γόμα.
Contrary to the name, speed ratings aren’t just about speed. They’re also about ride comfort, wear and cornering ability. Typically, the higher the speed rating, the better the grip and stopping power, but the lower the tread life.
https://www.bfgoodrichtires.com/tires-1 ... -life.page -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Contrary to the name, speed ratings aren’t just about speed. They’re also about ride comfort, wear and cornering ability. Typically, the higher the speed rating, the better the grip and stopping power, but the lower the tread life.
https://www.bfgoodrichtires.com/tires-1 ... -life.pageΑκριβως
Δεν διαλέγει κάποιος λάστιχο με δείκτη ταχύτητας v αντί για h γιατί σκοπεύει να πάει με 230χαω αλλά για να φρενάρει καλύτερα από τα 100. -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Ναι, έχει μεγάλη διαφορά και είσαι εκτός προδιαγραφών. To 60 προφανώς αναφέρεται σε άλλα μοντέλα της γκάμας.Φίλε ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Οι τιμές 50, 60 κλπ είναι το ύψος του προφίλ υπολογιζόμενο σε % ποσοστό επί του πλάτους (185, 195 κ.ο.κ.).
Ένα ελαστικό 195/60/15 σημαίνει ότι έχει προφίλ με ύψος 195Χ0,60= 117 χιλιοστά.Αλλάζοντας μόνο την τιμή μεγέθους του προφίλ, χωρίς αλλαγή στο πλάτος του, η απόκλιση είναι τεράστια. Αλλάζει ο κύκλος-περίμετρος του ελαστικού με αποτέλεσμα να αλλάξει το βήμα του.
Ενδεικτικά: μεγάλος κύκλος = μικρότερη επιτάχυνση, μεγαλύτερη τελική. Μικρότερος κύκλος, το αντίστροφο. Δεν αναφέρω τις αρνητικές μεταβολές στην κατανάλωση, την ισορροπία του οχήματος, την αεροδυναμική, την πεδηση κλπ. και τις μεγάλες αποκλίσεις στο ταχύτερο και τον χιλιομετρητή.Αλλαγή στη διάσταση επιτρέπεται μια βαθμίδα προς τα πάνω ή προς τα κάτω και πάντως η απόκλιση με τη μαμά διάμετρο να μην υπερβαίνει ΠΟΤΕ το 3% (δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει καθόλου)!!!
Γι αυτο απο 195/60/15 η επόμενη βαθμίδα ειναι 205/55/15.
Κάνε τους υπολογισμούς σου εδω:
https://www.tacomaworld.com/tirecalc?ti ... -205-60r15
(Τσέκαρε επιλογή 'overlay')Η επιτρεπτή αυτή αλλαγή θα έχει πάλι συνέπειες. Μεγαλύτερο πλάτος ελαστικού = μεγαλύτερο πάτημα και κατανάλωση / καλύτερο κράτημα και φρενάρισμα / μικρότερη επιτάχυνση και τελική / χειρότερη απορροή νερού / πιο καθυστερημένο ζέσταμα λόγω του διαμοιρασμού του βάρους σε περισσότερα τετραγωνικά εκατοστά.
Σε γενικές γραμμές οι θετικές συνέπειες υπερτερούν, καθόσον οι αρνητικές δεν είναι τόσο έντονες.
Επειδή λοιπόν αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάξεις και πλάτος ελαστικών, δες αν το επιτρέπει το φάρδος της ζάντας σου (μετριέται σε ίντσες).
Δες εδώ:
http://www.tyresizecalculator.com/tyre- ... calculator
Το ιδανικό είναι οι ζάντες σου να είναι στο μέσον του εύρους των ορίων.
Αν η ζάντα σου είναι εντός ορίου αλλά στο κατώτατο όριο (οριακά στενή), τότε τα μάγουλα του προφίλ θα προεξέχουν από το χείλος της κάθε ζάντας περισσότερο από το ιδανικό = προστασία ζάντας από πεζοδρόμια, μεγαλύτερη απόσβεση κραδασμών ΑΛΛΑ μεγαλύτερη μετατόπιση του αμαξώματος σε αλλαγές κατεύθυνσης.
Αν είναι στο ανώτατο όριο (οριακά φαρδιά), οπότε το προφίλ θα είναι ακριβώς 'περασιά' με τη ζάντα χωρίς να προεξέχει καθόλου, θα ισχύουν τα αντίστροφα από τα παραπάνω.Ευχαριστώ πολύ και τους δύο!!
Φιλε SoKoFLiKo αφιέρωσες αρκετό χρόνο στην απάντηση σου και σε ευχαριστώ και για αυτό! Αν και νομίζω ξέφυγες λιγο μιας και η απορία μου ειναι αν απο τα 195/50 αξίζει να πάω στα 195/60 (που επίσης αναφέρει στο αυτοκόλλητο ο κατασκευαστης https://www.wheel-size.com/size/ford/fi ... m-14i-eudm). Δεν σκοπέυω να αλλαξω ζάντα οπότε θα μέινω με την 15'.
Δεν ειμαι ο πρώτος κάτοχος του αυτοκινητου και δεν γνωρίζω τι λάστιχα φορούσε το αμάξι απο τον κατασκευαστή αλλα λιγο που το googlara λένε για 195/50/15 που έχει τώρα το αμάξι πάνω.
Βέβαια μέσα σε ολα τα χρήσιμα έθιξες κάτι που το έχω απορία.
Υπαρχουν ελαστικά που εχουν μεγαλύτερο προφιλ για να προεξέχουν απο την ζαντα ώστε να προστατεύουν ετσι στην επαφή με το πεζοδρόμιο??Δεν αποφάσια ακόμα αλλα μαλλον θα διαλέξω κάποιο απο τα μοντέλα που ανέφερα σε προηγούμενο ποστ καθώς δεν το πιέζω πολυ στην οδήγηση και δεν αξίζει να πάω σε sport μοντέλα εις βάρος κατανάλωσης.
-
Δες τον πίνακα για τα όρια και την ιδανική σχέση φάρδους ζάντας και ελαστικού:
https://www.google.gr/search?q=tire+to+ ... PeQALMHQhM:
Το θέμα φάρδους ζάντας - ελαστικού έχει ως εξής:
Βλέπεις ότι όσο πιο στενή η ζάντα, τόσο πιο μεγάλο το μάγουλο, και αντίστροφα... Η προστασία της ζάντας ουσιαστικά προέρχεται από το ότι το προφίλ του ελαστικού προεξέχει.
Υπάρχουν ελαστικά που στο σημείο που εφάπτονται με τη ζάντα έχουν ένα νύχι - σκαλοπατάκι που προστατεύει τη ζάντα, αλλά αυτά απαντώνται σε χαμηλά - σπορ προφίλ:
Χριστός Ανέστη. Με υγεία για όλους.
-
Ο χρήστης euro2004 έγραψε:
Ναι, έχει μεγάλη διαφορά και είσαι εκτός προδιαγραφών. To 60 προφανώς αναφέρεται σε άλλα μοντέλα της γκάμας.
Ευχαριστώ πολύ και τους δύο!!
Φιλε SoKoFLiKo αφιέρωσες αρκετό χρόνο στην απάντηση σου και σε ευχαριστώ και για αυτό! Αν και νομίζω ξέφυγες λιγο μιας και η απορία μου ειναι αν απο τα 195/50 αξίζει να πάω στα 195/60 (που επίσης αναφέρει στο αυτοκόλλητο ο κατασκευαστης https://www.wheel-size.com/size/ford/fi ... m-14i-eudm). Δεν σκοπέυω να αλλαξω ζάντα οπότε θα μέινω με την 15'.
Δεν ειμαι ο πρώτος κάτοχος τ ου αυτοκινητου και δεν γνωρίζω τι λάστιχα φορούσε το αμάξι απο τον κατασκευαστή αλλα λιγο 195που το googlara λένε για 195/50/15 που έχει τώρα το αμάξι πάνω.
Βέβαια μέσα σε ολα τα χρήσιμα έθιξες κάτι που το έχω απορία.
Υπαρχουν ελαστικά που εχουν μεγαλύτερο προφιλ για να προεξέχουν απο την ζαντα ώστε να προστατεύουν ετσι στην επαφή με το πεζοδρόμιο??Δεν αποφάσια ακόμα αλλα μαλλον θα διαλέξω κάποιο απο τα μοντέλα που ανέφερα σε προηγούμενο ποστ καθώς δεν το πιέζω πολυ στην οδήγηση και δεν αξίζει να πάω σε sport μοντέλα εις βάρος κατανάλωσης.
Εϊναι εξαιρετικα σπανιο να προτείνονται από τον κατασκευστη δύο ελαστικά με τόσο μεγάλη διαφορά περιμέτρου , άρα και βήματος διαφορικού, σε σημέιο που δεν σε πίστευα
Παρόλα αυτά η μετάβαση σε 195-60-15 θα σου δώσει καλύτερη άνεση χαμηλότερη τιμή αγοράς κια ίσως πιο πολλές επιλογές
Η 195-50-15 είναι πιο σπορ καλύτερο τιμόνιΧρόνια πολλά
-
Η 195\50\15 είναι ποιο οικονομική.
-
Αλλαγή ελαστικού από 205 50 17 σε 215 55 17 απαιτεί αλλαγη ζάντας; αναφέρομαι φυσικά στην αλλαγή σε πλάτος όχι στο προφιλ
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
-
βλέπε παραπάνω απάντηση sokofliko
-
Χριστός Ανέστη με υγεία!
Ήθελα να ρωτήσω γενικά γνώμες για Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3. Διαβάζω θετικά σχόλια.
Ενδιαφέρομαι για διάσταση 215/40 R17 -
Μια χαρά λάστιχο είναι.
Sent from my 7DTB41 using Tapatalk
-
Παιδιά καλήμερα.
Εν συντομία θέλω να αλλάξω ελαστικά σε ένα σεατάκι μοντέλο αρχές του 2001, 1.4 60ΗΡ. Οι διαστάσεις είναι 195/50/15 και όλα τα χρόνια φορούσα Bridgestone. Τα τελευταία που έχω είναι τα potenza με δείκτη W. Δεν έχω παρατηρήσει κάτι αρνητικό όλα αυτά τα χρόνια με το μέγιστο θετικό ότι ήδη τα φοράω 5.5 χρόνια, όπως και όλα τα προηγούμενα.
Μετακινούμαι εντός πόλης, λίγα σχετικά χιλιόμετρα το χρόνο (15.000) και δυστυχώς επειδή μένω Πειραιά, είναι σημαντικό η αντοχή τους σε λακούβες.
Τέσπα, σκεφτόμουν μια αλλαγή και στο εύρως τιμής 210-240 ευρώ οι επιλογές είναι οι παρακάτω.CONTINTENTAL PREMIUM CONTACT 82H
DUNLOP BLURESPONSE 82V
GOODYEAR EFFIGRIP PERFORMANCE 82VΓνώσεις ιδιαίτερες δεν έχω και δεν υπήρξε και ποτέ ιδιαίτερος λόγος να πω την αλήθεια, απλά τα έβαζα και τέρμα.
Πιο πολύ είμαι υπέρ των goodyear μιας και έχουν διαφορά 30 ευρώ, αλλά θέλω να είναι σχετικά ανθεκτικά μιας και πρώτη φορά θα φύγω από τα bridgestone.
Ευχαριστώ.
-
Όσα σκέφτεσαι δεν θα αντέξουν ούτε τα 5,5 χρόνια που θες, ούτε τους λάκκους του Πειραιά, γιατί είναι μαλακά. Ψάξε κάτι πιο σκληρό
Sent from my Coolpad 8675-A using Tapatalk
-
Όπως....? Καλά δεν έχω την απαίτηση να φοράω λάστιχα πάνω από 5 χρόνια, αλλά 4 τουλάχιστον πιστεύω ακούγεται λογικό για την χρήση που κάνω...thx πάντως..
-
Ο χρήστης GOMI έγραψε:
Μετακινούμαι εντός πόλης, λίγα σχετικά χιλιόμετρα το χρόνο (15.000) και δυστυχώς επειδή μένω Πειραιά, είναι σημαντικό η αντοχή τους σε λακούβες.
Τέσπα, σκεφτόμουν μια αλλαγή και στο εύρως τιμής 210-240 ευρώ οι επιλογές είναι οι παρακάτω.CONTINTENTAL PREMIUM CONTACT 82H
DUNLOP BLURESPONSE 82V
GOODYEAR EFFIGRIP PERFORMANCE 82V
.Τα συγκεκριμένα μου έδωσαν την εντύπωση οτι ειναι το τοπ 3 των λιγότερο ανθεκτικών ελαστικών. Εγω θα έβαζα Pirelli.
-
Ευχαριστώ παιδιά...μάλλον με ξαναβλέπω προς bridgestone, συγκεκριμένα τα Turanza T001 στα 230 ευρώ...
-
Ο χρήστης GOMI έγραψε:
Ευχαριστώ παιδιά...μάλλον με ξαναβλέπω προς bridgestone, συγκεκριμένα τα Turanza T001 στα 230 ευρώ...Στα ίδια λεφτά μπορείς να βάλεις το Adrenaline 002
-
Παιδιά επειδή έχω γυρίσει αρκετά μαγαζιά και ακόμα δεν έχω καταλήξει, μπορείτε να μου πείτε μια γνώμη ακόμα για 2 που έχω βρει σε προσφορά?
- BARUM BRAVURIS 3HM 195/50R15 82V
- TOYO PROXES CF2 195/50R15 82H
Υπενθυμίζω πως πρόκειται για seat ibiza 2000, και θέλω να μην είναι ούτε πολύ σκληρά ούτε πολύ μαλακά για αλλαγή από bridgestone.
Eπίσης κάποιοι φίλοι μου επιμένουν να μην αλλάξω λάστιχα καλοκαίρι, ενώ οι καταστηματάρχες μου είπαν δεν υπάρχει πρόβλημα.
Η δική σας γνώμη? -
Τα Barum δεν τα ξέρω αλλά τα cf2 είναι πολύ καλό λάστιχο όπως το θες. Μάλλον αυτό θα έβαζα. Για το χρόνο αλλαγής καλοκαιρινά λαστιχα θελεις να αλλάξεις όποτε κανένα πρόβλημα ιδίως αν τα παλιά έχουν φτάσει στα όρια τους.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Ο χρήστης GOMI έγραψε:
Παιδιά επειδή έχω γυρίσει αρκετά μαγαζιά και ακόμα δεν έχω καταλήξει, μπορείτε να μου πείτε μια γνώμη ακόμα για 2 που έχω βρει σε προσφορά?- BARUM BRAVURIS 3HM 195/50R15 82V
- TOYO PROXES CF2 195/50R15 82H
Υπενθυμίζω πως πρόκειται για seat ibiza 2000, και θέλω να μην είναι ούτε πολύ σκληρά ούτε πολύ μαλακά για αλλαγή από bridgestone.
Eπίσης κάποιοι φίλοι μου επιμένουν να μην αλλάξω λάστιχα καλοκαίρι, ενώ οι καταστηματάρχες μου είπαν δεν υπάρχει πρόβλημα.
Η δική σας γνώμη?τα cf2 τα θεωρώ ανώτερα των Τ001 που προσανατολίζεσαι και είναι η χρυσή τομή απο άποψη σκληρότητας.
για τα barum ούτε κουβέντα......
καλό είναι να αλλάζεις λάστιχα το φθινόπωρο,γλυτώνοντας ενα θερμό ελληνικό καλοκαίρι,όταν όμως είναι χάλια και τίθεται θέμα ασφαλείας,τότε τα αλλάζεις.......χθες!!!
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]