-
Γειάς σας.
Έχω ένα παλιάς γενιάς Honda HRV (1999) που ήρθε με λάστιχα 195/70/R15. Αυτή η διάσταση δεν είναι συνηθισμένη με αποτέλεσμα τώρα να δυσκολεύομαι να βρώ ελαστικά για αντικατάσταση των παλιών. Τελευταία φορά που βρήκα το original Β390 Bridgestone ήταν το 2014. Τώρα που θέλω παλι να αλλαξω, η εταιρία έχει σταματήσει την παραγωγή.
Η Honda δίνει επιπλέον ως συμβατή διάσταση στο manual την 205/60/R16, όμως αυτό προυποθέτει αλλαγή ζάντας κάτι που δεν είμαι διαθετιμένος να κάνω λόγω κόστους.
Λαστιχάδες μου είπαν ότι μπορώ να αλλάξω την 195/70/R15 με 205/70/R15 την οποία μπορώ να βρώ πολύ εύκολα.
Εγώ διστάζω, μήπως δεν ταιριάζει αυτή η διάσταση και αλλάξει τα οδηγικά χαρακτηριστικα του αυτοκινήτου. Έχει βάση ο δισταγμός μου; ή όντως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα;
Τι γνώμη έχετε;
Αντίστοιχη ερώτηση έχη κι εγώ. Έχω SUZUKI Swift (το προηγούμενο μοντέλο) με λάστιχα 185-55-16. Όμως αυτή η διασταση δεν έχει πολλές επιλογές ελαστικών. Αν πάω σε μεγαλύτερα πχ 205-55-16, θα δω μεγάλη διαφορά;
-
Να έχετε υπόψιν τα εξής:
-
Το όριο στην αλλαγή διαμέτρου του τροχού ορίζεται στο 3% (είτε μικρότερο, ή μεγαλύτερο) από την εργοστασιακή διάμετρο.
-
Το 2ο νούμερο στην διάσταση των ελαστικών είναι ποσοστό επί του φάρδους του πέλματος. Έτσι το 185/55 σημαίνει ότι το ύψος είναι το 55% των 185 χλστ του φάρδους.
-
Βάσει των παραπάνω διαλέγετε νέες διαστάσεις, αρκεί να μην ξεπεράσετε σε διαφορά διαμέτρου το 3%. Υπάρχουν στο ίντερνετ πολλοί τέτοιοι υπολογιστές διαστάσεων. Παράδειγμα: https://tiresize.com/converter/ Βάλτε την εργοστασιακή διάσταση και θα σας δώσει τις εναλλακτικές και τις διαφορές τους
-
-
Άκουσα ότι όταν χιονίζει και βγαίνει η τροχαία έχει οδηγία κίνησης με αλυσίδες όποτε αν κάποιος έχει χειμερινά λάστιχα (η χιονοκουβερτες) είναι στην όρεξη του εκάστοτε τροχονόμου αν θα τον αφήσει να περάσει η όχι. Γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικά η έχει προσωπικές εμπειρίες?
-
Όχι δεν σημαίνει ότι δεν πιάνει εύκολα θερμοκρασία. Η διαφορά είναι στον σκελετό.
Η διαφορά στο κοπάνημα είναι μη αντιλληπτή. Μεγαλύτερη διαφορά κάνει η φιλοσοφία του κάθε μοντέλου ελαστικού (υπάρχουν κάποια πιο σκληρά με έμφαση στην αμεσότητα και κάποια πιο μαλακά με έμφαση στην άνεση).
δηλαδή αν έχουμε θεωρητικά το ίδιο ελαστικό με δείκτη 89V και 94Y με ίδια τιμή δεν υπάρχει πρακτικά κάποιο μειονέκτημα στο να επιλέξεις το 94Υ έναντι του 89V;
-
Αντίστοιχη ερώτηση έχη κι εγώ. Έχω SUZUKI Swift (το προηγούμενο μοντέλο) με λάστιχα 185-55-16. Όμως αυτή η διασταση δεν έχει πολλές επιλογές ελαστικών. Αν πάω σε μεγαλύτερα πχ 205-55-16, θα δω μεγάλη διαφορά;
Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πας σε 205/55/16! Θα αλλάξει υπερβολικά το βήμα του αυτοκινήτου.
-
REALZEUS wrote:
Όχι δεν σημαίνει ότι δεν πιάνει εύκολα θερμοκρασία. Η διαφορά είναι στον σκελετό.
Η διαφορά στο κοπάνημα είναι μη αντιλληπτή. Μεγαλύτερη διαφορά κάνει η φιλοσοφία του κάθε μοντέλου ελαστικού (υπάρχουν κάποια πιο σκληρά με έμφαση στην αμεσότητα και κάποια πιο μαλακά με έμφαση στην άνεση).
δηλαδή αν έχουμε θεωρητικά το ίδιο ελαστικό με δείκτη 89V και 94Y με ίδια τιμή δεν υπάρχει πρακτικά κάποιο μειονέκτημα στο να επιλέξεις το 94Υ έναντι του 89V;
To 94 θα είναι μάλλον ακριβότερο και επίσης αυξάνει λίγο το μη αναρτώμενο βάρος. Ουσιαστικά κανένα άλλο μειονέκτημα. Επειδή μάλιστα συνήθως το ίδιο λάστιχο με μεγαλύτερο δείκτη ταχύτητας έχει πιο μαλακή γόμα, θα προσφέρει και λίγο καλύτερη πρόσφυση. Δεν ισχύει αυτό για όλα τα λάστιχα, αλλά σε πολλές δοκιμές έχει παρατηρηθεί.
-
Το λοιπόν που λέτε παραγγέλνω TOYO CF2, πάω στον λαστιχά και μου λέει 'τα έφερα, να αυτά εκεί είναι'... Κοιτάω και βλέπω TOYO TRANPATH MP4...!!!!!
- Μάστορα, αυτά είναι άλλο μοντέλο από εκείνα που παρήγγειλα.
- Είναι τα καινούργια, τα πιο εξελιγμένα... τα CF2 έχουν αντικατασταθεί!
Εννοείται ότι επέμεινα να φέρει τα CF2 για +5 € επιπλέον κόστος (195€ σε 185-60-14), που τα έχω σε sedan και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Εν τω μεταξύ, ψάχνω στο net και ανακαλύπτω ότι υπάρχει κριτική για το **TRANPATH MP4 **από το 2012 -> http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Toyo/Tranpath-MP4.htm !
WTF?????
-
Απατεωνίσκος ο μάστορας...
-
SoKoFLiKo για πες εντυπώσεις για το cf2.
-
Παιδιά πόσο επικίνδυνα μπορούν να είναι τα θερινά ελαστικά τον χειμώνα;
Η αιτία είναι ότι στο καινούριο αυτοκίνητό μου η hyundai έχει τοποθετήσει θερινά ελαστικά και σκέφτομαι αν μπορούν να σταθούν τον χειμώνα. -
Στο χιόνι πολύ, αν δεν έχει χιόνι μια χαρά είναι.
-
SoKoFLiKo για πες εντυπώσεις για το cf2.
Τα έχω σε sedan. Τα βάζω και σε Yaris.
Στο sedan φορούσα επί 8 χρόνια CONTI PC5 με δείκτη ταχύτητας V (λίγο πιο ενισχυμένα προφίλ - είχε τύχει να μου φορέσουν κατά λάθος δείκτη ταχύτητας Η και κατάλαβα αμέσως τη διαφορά).Τα CF2 έχουν όλα τα πλεονεκτήματα του CONTI PC5 (στεγνό, βρεγμένο, στάθμη θορύβου, άνεση) και συνάμα πολύ χαμηλότερο ρυθμό φθοράς και λιγότερη ασάφεια στο τιμόνι (η οποία πάντα υπάρχει ως ένα βαθμό καθόσον αναφερόμαστε σε ελαστικά touring και όχι sport).
Χώρια η εγγύηση 1 έτους ή 15.000 χμ που σου καλύπτει 1 ελαστικό ανεξαρτήτως αιτίας καταστροφής και χώρια το made in Japan.
Προσοχή: μιλάμε για το CF2 και όχι για το τρισάθλιο και επικίνδυνο CF1 το οποίο έχει επίσης περάσει από τους τροχούς μου. -
Για διασταση 165/70/13 ηρθε η ωρα για αλλαγη. Θελω να δοκιμασω τα toyo nano energy 3. Kαποια αποψη για αυτα?
-
Παιδιά πόσο επικίνδυνα μπορούν να είναι τα θερινά ελαστικά τον χειμώνα;
Η αιτία είναι ότι στο καινούριο αυτοκίνητό μου η hyundai έχει τοποθετήσει θερινά ελαστικά και σκέφτομαι αν μπορούν να σταθούν τον χειμώνα.Εξαρτάται. Γενικά αν πηγαίνεις νορμάλ και δεν είσαι σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (Φλώρινα, Κοζάνη κλπ) δεν έχεις πρόβλημα. Το θετικό των χειμερινών είναι ότι στη βροχή σε σημεία που λιμνάζουν περνάνε σα να μην υπάρχουν νερά συν ότι πάνε και στο χιόνι κάτι που δε μπορούν τα θερινά (μόνο τα continental έχω δει βασικά να το καταφέρνουν αυτό, ως ένα βαθμό φυσικά).
-
Εξαρτάται. Γενικά αν πηγαίνεις νορμάλ και δεν είσαι σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (Φλώρινα, Κοζάνη κλπ) δεν έχεις πρόβλημα. Το θετικό των χειμερινών είναι ότι στη βροχή σε σημεία που λιμνάζουν περνάνε σα να μην υπάρχουν νερά συν ότι πάνε και στο χιόνι κάτι που δε μπορούν τα θερινά (μόνο τα continental έχω δει βασικά να το καταφέρνουν αυτό, ως ένα βαθμό φυσικά).
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις
Μένω στην Δράμα, όπου άλλες χρονιές κάνει γλυκό χειμώνα κι άλλες βαρύ.
Μάλλον θα περιμένω να δω πώς θα πάει φέτος ο καιρός, ώστε να πράξω βλέποντας και κάνοντας. Στο κάτω κάτω δε θα το μετακινήσω για κάνα τριήμερο αν δω ότι πιάνει χιόνι. -
panos2171 wrote:
Εξαρτάται. Γενικά αν πηγαίνεις νορμάλ και δεν είσαι σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (Φλώρινα, Κοζάνη κλπ) δεν έχεις πρόβλημα. Το θετικό των χειμερινών είναι ότι στη βροχή σε σημεία που λιμνάζουν περνάνε σα να μην υπάρχουν νερά συν ότι πάνε και στο χιόνι κάτι που δε μπορούν τα θερινά (μόνο τα continental έχω δει βασικά να το καταφέρνουν αυτό, ως ένα βαθμό φυσικά).
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις
Μένω στην Δράμα, όπου άλλες χρονιές κάνει γλυκό χειμώνα κι άλλες βαρύ.
Μάλλον θα περιμένω να δω πώς θα πάει φέτος ο καιρός, ώστε να πράξω βλέποντας και κάνοντας. Στο κάτω κάτω δε θα το μετακινήσω για κάνα τριήμερο αν δω ότι πιάνει χιόνι.Αν δν υπαρχει η αναγκη μετακινησης με χιονια μπορεις και να μην βαλεις.Διαφορετικα οπωσδηποτε.
-
Τα χειμερινά ελαστικά είναι για θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμων. Ειδικά στην Ελλάδα (ακόμη και στη Δράμα) θα έλεγα ότι είναι πολύ ειδικά ελαστικά και αφορούν λίγες μέρες του χρόνου. Εμένα κοζάνη 4 χρόνια και έβαζα το χειμώνα τέτοια λάστιχα. Ομως πήγαινα κάνα σκ Θεσσαλονίκη και τα έκλαιγα λόγω 'υψηλής' θερμοκρασίας. Οι ντοπιοι συνήθως είχαν δύο αυτοκίνητα το ένα πόλης (σε αυτό είχαν χειμερινά) και ένα μεγαλύτερο σε αυτό είχαν 4 εποχών η θερινά.
Είναι πολυτέλεια τα χειμερινα σε μια χώρα με αυτές τις θερμοκρασίες. Αλλά αν πάρεις θα πάρεις και ζάντες και θα τα αλλάζεις πακέτο.
Θα τα φοράς περί τους 4 μήνες (Δεκέμβρη με τέλη Μάρτη αντε αρχές Απρίλη) και τα λάστιχα που θα έχεις φυλαγμένα αφού τα έχεις κλειδί πλύνει σε απόλυτα σκιερό μέρος ώστε να σου αντέξουν 6 χρόνια.
-
Τα χειμερινά ελαστικά είναι για θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμων. Ειδικά στην Ελλάδα (ακόμη και στη Δράμα) θα έλεγα ότι είναι πολύ ειδικά ελαστικά και αφορούν λίγες μέρες του χρόνου. Εμένα κοζάνη 4 χρόνια και έβαζα το χειμώνα τέτοια λάστιχα. Ομως πήγαινα κάνα σκ Θεσσαλονίκη και τα έκλαιγα λόγω 'υψηλής' θερμοκρασίας. Οι ντοπιοι συνήθως είχαν δύο αυτοκίνητα το ένα πόλης (σε αυτό είχαν χειμερινά) και ένα μεγαλύτερο σε αυτό είχαν 4 εποχών η θερινά.
Είναι πολυτέλεια τα χειμερινα σε μια χώρα με αυτές τις θερμοκρασίες. Αλλά αν πάρεις θα πάρεις και ζάντες και θα τα αλλάζεις πακέτο.
Θα τα φοράς περί τους 4 μήνες (Δεκέμβρη με τέλη Μάρτη αντε αρχές Απρίλη) και τα λάστιχα που θα έχεις φυλαγμένα αφού τα έχεις κλειδί πλύνει σε απόλυτα σκιερό μέρος ώστε να σου αντέξουν 6 χρόνια.
Ευχαριστώ και πάλι.
Αν ήταν να μπω σε αυτήν την διαδικασία και έξοδα (δηλαδή να πάρω ζάντες και να τις αλλάζω κάθε εξάμηνο), θα έβαζα τεσσάρων εποχών λάστιχα από την αρχή. Πάνε και λίγο στο χιονάκι, αντέχουν άνετα και στο κρύο χωρίς προβλήματα.
Το κακό είναι ότι νιώθω εγκλωβισμένος με τα θερινά. Δεν έχουν καθόλου λεπίδες, είναι εντελώς λεία. Κάποιες αυλακώσεις μόνο έχουν, κι αυτές αρκετά αραιές.
Ακόμη κι αν κάποιος δε γνωρίζει από λάστιχα, μόλις τα δει καταλαβαίνει ότι σε γλίτσα-πάγο-χιόνι δε θα έχουν καλή πρόσφυση.
Για όσους έχουν απορία ποια ελαστικά φοράω, είναι τα Hankook Kinergy Eco 2 -
ikucic wrote:
Ευχαριστώ και πάλι.
Αν ήταν να μπω σε αυτήν την διαδικασία και έξοδα (δηλαδή να πάρω ζάντες και να τις αλλάζω κάθε εξάμηνο), θα έβαζα τεσσάρων εποχών λάστιχα από την αρχή. Πάνε και λίγο στο χιονάκι, αντέχουν άνετα και στο κρύο χωρίς προβλήματα.
Το κακό είναι ότι νιώθω εγκλωβισμένος με τα θερινά. Δεν έχουν καθόλου λεπίδες, είναι εντελώς λεία. Κάποιες αυλακώσεις μόνο έχουν, κι αυτές αρκετά αραιές.
Ακόμη κι αν κάποιος δε γνωρίζει από λάστιχα, μόλις τα δει καταλαβαίνει ότι σε γλίτσα-πάγο-χιόνι δε θα έχουν καλή πρόσφυση.
Για όσους έχουν απορία ποια ελαστικά φοράω, είναι τα Hankook Kinergy Eco 2Φιλικα παντα με καλοκαιρινο μην βγεις στο χιονι.Ειναι κριμα για τους υπολοιπους να μεινουν σε μεγαλη ανηφορα ή να κλεισει ο δρομος λογω καλοκαιρινων.Απο την αλλη ειναι και η προσωπικη σου ασφαλεια. Στην περιοχη μου οταν χιονιζει οσοι εχουν μυαλο και δεν εχουν χειμερινα απλα τα αφηνουν παρκαρισμενα μεχρι να καθαριστουν τελειως οι δρομοι.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:το χιονι-παγος θελει εμπειρια με βαση τις ιδιαιτεροτητες καθε αυτοκινητου.
Τα conti ts 860 μεχρι 15-20 βαθμους δεν εχουν θεμα και εχουν καλυτερο grip απο τα θερινα.Τωρα αν εχει 25 βαθμους και πατας 150κμ δεν φταινε τα χειμερινα.
Υ.Γ. Με τα κοντι +βροχη νομιζεις οτι ο δρομος ειναι στεγνος.
-
Φιλικα παντα με καλοκαιρινο μην βγεις στο χιονι.Ειναι κριμα για τους υπολοιπους να μεινουν σε μεγαλη ανηφορα ή να κλεισει ο δρομος λογω καλοκαιρινων.Απο την αλλη ειναι και η προσωπικη σου ασφαλεια. Στην περιοχη μου οταν χιονιζει οσοι εχουν μυαλο και δεν εχουν χειμερινα απλα τα αφηνουν παρκαρισμενα μεχρι να καθαριστουν τελειως οι δρομοι.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:το χιονι-παγος θελει εμπειρια με βαση τις ιδιαιτεροτητες καθε αυτοκινητου.
Τα conti ts 860 μεχρι 15-20 βαθμους δεν εχουν θεμα και εχουν καλυτερο grip απο τα θερινα.Τωρα αν εχει 25 βαθμους και πατας 150κμ δεν φταινε τα χειμερινα.
Υ.Γ. Με τα κοντι +βροχη νομιζεις οτι ο δρομος ειναι στεγνος.
Έχεις απόλυτο δίκιο. Είχα κι εγώ αυτούς όλους τους φόβους και γι' αυτό ρώτησα όσους έχουν εμπειρία από θερινά ελαστικά.
Αυτό το αυτοκίνητο δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα σε πάγο-χιόνι. Έχω οδηγήσει ωσόσο σε πάγο και σε χιόνι.
Συμφωνώ με τα continental είναι πολύ καλά γι' αυτήν την περίπτωση.
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]