-
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Κατ'αρχήν οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν τώρα θεωρητικά έχουν διαλέξει συγκεκριμένο αριθμό κυβικών και λόγω των τελών, οπότε δεν είναι δίκαιο να αλλαχτεί αυτό μετά την αγορά.
Κάποιος μπορεί να αγόρασε μια Brera 1.75 και πληρώνει 202. Δεν είναι άδικο να πληρώνει απο το επόμενο έτος με διαφορετικό τρόπο και να φτάσει τα 290;Καμία σχέση η θεωρία με την πράξη.
Πόσο υπολόγιζε ότι θα πληρώνει αυτός που πήρε 2λιτρο το 1999 για την οικογένεια του? Πόσα του βούτηξαν πέρυσι, με τη δικαιολογία ότι 'είναι πάνω από 1929cc άρα πρέπει να πληρώσει τέλη κυβικών' συν ότι 'είναι παλιό άρα πιο ρυπογόνο'? Ασχέτως πραγματικής χρήσεως, ρύπων, κλπ. Τα 300κάτι ευρώ έγιναν 700+ ... Μια χαρά, το είχαν υπολογίσει αυτοί που τα πήραν. Έτσι, να θυμόμαστε ότι μιλάμε για τέλη ΚΑΤΟΧΗΣ ('κυβικών', όχι αυτοκινήτων).
Εκτός απο αυτό, είναι παράλλογο να έχουμε την απαίτηση το κράτος να έχει λίστα των ρύπων όλων των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν, όλων των ετών. Κάτι τέτοιο θέλει οργάνωση και πιστεύω μέχρι αρχές του έτους το σύστημα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σωστά.
Όπως γράφει κι ο onyx, σε άλλες χώρες το κάνουν εδώ και χρόνια. Στην Αγγλία έχουν λίστα ρύπων για όλα τα αμάξια που ταξινομήθηκαν από 1η Μαρτίου του 2001 και μετά, και βάση αυτής βγαίνουν τα τέλη κυκλοφορίας τους. Εδώ συζητάμε για 2011?!...
-
Νίκο άσε καλά είναι το 2011. Μας συμφέρει. Τώρα εσύ ....ατύχησες καπιτάλα κάτοχε 2λιτρου 206.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
1798cc - 174 γρ./χλμ. CO2
όπως είμαι τώρα 202 ευρώ.
αν το έπαιρνα το 2011 θα πλήρωνα 261 !!
Τέλεια! Γλυτώσαμε τα 150 κερατιάτικα. Έτσι μάλιστα...με ένα 500άκο καθαρίσαμε.
Πάντως είναι κάπως κουλό αυτό με τους ρύπους από το 2011.
Δε το έχω ψάξει...αλλά είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει αυτοκίνητο που αν κάποιος το αγόραζε ένα χρόνο μετά θα πλήρωνε περισσότερα ή λιγότερα.
Εμένα για παράδειγμα έχει 225γρ. Αν το αγόραζα το 2011 (που δεν υπάρχει...αλλά λέμε τώρα) θα πλήρωνα 450 ενώ τώρα θα πληρώσω 500 σύμφωνα με κάποια πιθανή αύξηση...και μιλάμε για ΙΔΙΟ αυτοκίνητο...για να μη μιλήσω για τη 320i του coyote που έχει εκπομπές 170γρ αν θυμάμαι καλά
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Νίκο άσε καλά είναι το 2011. Μας συμφέρει. Τώρα εσύ ....ατύχησες καπιτάλα κάτοχε 2λιτρου 206.Έεεετσι!!
Παρεμπιπτόντως, στην Αγγλία, που είναι φτωχή χώρα ( ), θα πλήρωνα [με βάση τους ρύπους ανά χλμ] 293 ευρώ.
-
Ο χρήστης Nikos120i έγραψε:
Δε το έχω ψάξει...αλλά είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει αυτοκίνητο που αν κάποιος το αγόραζε ένα χρόνο μετά θα πλήρωνε περισσότερα ή λιγότερα.
Fiat Grande Punto Racing 1.4, 139g/km
Με τα νέα τέλη 139€, τώρα 202.
-
Και για ποιον λόγο να μην εφαρμοστούν αυτά και για αυτοκίνητα με πρώτη άδεια πριν το 2011?
Αν δεν γνωρίζουν τους ρύπους, να τους πάμε τις κάρτες καυσαερίων να τις καταγράψουν, και να πληρώσουμε ανάλογα... -
Από πότε αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας η εκπομπή CO2? Νομίζω ότι το δίκαιο θα ήταν να ισχύσει το μέτρο αυτό με τις εκπομπές CO2 για όλα τα αυτοκίνητα τα οποία έχουν αυτή την πληροφορία περασμένη στην άδεια κυκλοφορίας τους και αυτό να γίνει οριστικό από εδώ και στο εξής...
-
Το CO2 είναι ακίνδυνο και άρα είναι μια βλακία και μισή η όλη ιστορία!
-
Στο δικό μου πάντως που είναι του 2000, αλλά ξεκίνησε να πωλείται το 1998, υπάρχουν στοιχεία για το CO2 στο manual. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και αρκετά νωρίτερα, από το 1990 και μετά σίγουρα. Από Δευτέρα θα το κοιτάξω σε 2-3 αυτοκίνητα γνωστών που είναι παλαιότερα, αν έχουν ακόμα κρατήσει τα χαρτιά.
Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Εγώ πάλι εξακολουθώ να πιστεύω ότι το πιό δίκαιο είναι η ενσωμάτωση στα τέλη κυκλοφορίας αν και δεν με συμφέρει αφού κάνω πάνω από 50.000 χλμ τον χρόνο.Αφού μας λένε ότι όποιος ρυπαίνει πληρώνει ,ένα αυτοκίνητο που κάθεται γιατί να πληρώσει? Και γιατί να πληρώσω για ένα αυτοκίνητο με το οποίο κάνω 100-200χλμ τον χρόνο 500 ή 600 ευρώ και ο κολλητός μου που έχει σκάφος με κατανάλωση 500 λίτρα την ώρα (πεντακόσια) να μην πληρώνει τίποτα ?Αρα μιλάς για ενσωμάτωση στη βενζίνη;
Ακούγεται πιο δίκαιο, αλλά.... -
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Εγώ πάλι εξακολουθώ να πιστεύω ότι το πιό δίκαιο είναι η ενσωμάτωση στα τέλη κυκλοφορίας αν και δεν με συμφέρει αφού κάνω πάνω από 50.000 χλμ τον χρόνο.Αφού μας λένε ότι όποιος ρυπαίνει πληρώνει ,ένα αυτοκίνητο που κάθεται γιατί να πληρώσει? Και γιατί να πληρώσω για ένα αυτοκίνητο με το οποίο κάνω 100-200χλμ τον χρόνο 500 ή 600 ευρώ και ο κολλητός μου που έχει σκάφος με κατανάλωση 500 λίτρα την ώρα (πεντακόσια) να μην πληρώνει τίποτα ?
Αρα μιλάς για ενσωμάτωση στη βενζίνη;
Ακούγεται πιο δίκαιο, αλλά....δίκαιο αν η βενζίνη ήταν στα 90 λεπτά και την ανέβαζαν στο 1.20
γιατί τώρα αν την πήγαιναν από το 1.50 στα 2 ευρώ ... απλά θα εξαφανίζονταν οι πρατηριουχοί και θα ξαναβγάζαμε τα άλογα και τα γαιδούρια στον δρόμο.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Εγώ πάλι εξακολουθώ να πιστεύω ότι το πιό δίκαιο είναι η ενσωμάτωση στα τέλη κυκλοφορίας αν και δεν με συμφέρει αφού κάνω πάνω από 50.000 χλμ τον χρόνο.Αφού μας λένε ότι όποιος ρυπαίνει πληρώνει ,ένα αυτοκίνητο που κάθεται γιατί να πληρώσει? Και γιατί να πληρώσω για ένα αυτοκίνητο με το οποίο κάνω 100-200χλμ τον χρόνο 500 ή 600 ευρώ και ο κολλητός μου που έχει σκάφος με κατανάλωση 500 λίτρα την ώρα (πεντακόσια) να μην πληρώνει τίποτα ?
Ακούγεται πιο δίκαιο, αλλά....δίκαιο αν η βενζίνη ήταν στα 90 λεπτά και την ανέβαζαν στο 1.20
γιατί τώρα αν την πήγαιναν από το 1.50 στα 2 ευρώ ... απλά θα εξαφανίζονταν οι πρατηριουχοί και θα ξαναβγάζαμε τα άλογα και τα γαιδούρια στον δρόμο.
Αυτο ειχα γραψει και εγω παλιοτερα.Να τα ενσωματώσουν στην βενζινη αλλα οχι να το βρουν σαν διακαιολογια για να την ακριβυνουν και αλλο.
-
Ας μην ξεχνάμε ότι οι φόροι είναι ήδη ενσωματωμένοι στη βενζίνη (το μεγαλύτερο μέρος της τιμής είναι οι φόροι) και υπεραυξημένοι και μάλιστα πρόσφατα.... πόσο πιο πάνω να τους πάνε...;;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Ας μην ξεχνάμε ότι οι φόροι είναι ήδη ενσωματωμένοι στη βενζίνη (το μεγαλύτερο μέρος της τιμής είναι οι φόροι) και υπεραυξημένοι και μάλιστα πρόσφατα.... πόσο πιο πάνω να τους πάνε...;;Sky is the limit
-
πριν μιλήσουμε πως πρέπει να είναι τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να κατανοήσουμε γιατί τα πληρώνουμε.
Ο πρώτος λόγος είναι η χρήση των δρόμων και των λοιπών υποδομών τους (μαζι με το δικαίωμα παρκαρίσματος σε δημόσιους χώρους) και ο δευτερος ο οποίος προστέθηκε τελευταία είναι η επιβάρυνση στο περιβάλον.Από αυτά βγαίνουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Δεν θα έπρεπε να έχει καμία σημασία πόσο φτηνό η ακριβο είναι το αυτοκίνητο διότι αυτό αναφέρεται στην κτήση του και εκεί πληρώθηκαν οι όχι και λίγοι φόροι αναλογα με την αξία του.
Δεν θα έπρεπε να έχουν σημασία τα κυβικά διότι αυτα αφορούν την κατανάλωση και αυτοι πληρώθηκαν πάλι όταν αγοράσαμε το αυτοκίνητο όπως επίσης πληρώνουμε συνεχώς φόρους με τα καύσιμα αναλόγως πόσο το χρησιμοποιούμε και τι κατανάλωση έχει.Σημασία θα έπρεπε να έχει η επιφάνεια που καταλαμβάνει το αυτοκίνητο, στο δρόμο αλλά και όταν είναι παρκαρισμένο
Εδώ αδικούνται αυτοί που χρησιμοποιούν ιδιωτικό παρκινγκ διότι χρησιμοποιούν λιγότερο τους κοινόχρηστους χώρους στάθμευσης, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας λόγω του δακτυλίου και οι κάτοικοι όλων των μεγάλων πόλεων λόγω της αδυναμίας εύρεσης κοινόχρηστου χώρου στάθμευσης και αναγκαστικής πληρωμής για πάρκινγκ ιδιωτικό η δημοτικό ενώ έχουν πληρώσει τέλη.
Επίσης κάπως αυξημένα θα έπρεπε να είναι τα τέλη όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος του αλλά αυτό έτσι και αλλιώς σχεδόν έχει μεγαλη σχέση με τον όγκο οπότε ή διαφοροποίηση θα έπρεπε να είναι μικρή.
Μία διαφοροποίηση θα έπρεπε να υπάρχει και ανάλογα με τις επομπές ρύπων ανάλογα με την κάρτα καυσαερίων αλλά όχι πολύ μεγάλη γιατί εξαρτώνται ευθέως και με την κατανάλωση και εκεί ήδη πληρώνουμε.
Επομένως ούτε η παλαιότητα θα έπρεπε να λαμβάνεται υπ όψιν. -
Ωραια και σωστα αυτα που λες αλλα στην Ελλαδα το αμαξι ειναι η κοτα με τα χρυσα αυγα για το κρατος και την ξεζουμιζει οσο πιο πολυ μπορει.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Ωραια και σωστα αυτα που λες αλλα στην Ελλαδα το αμαξι ειναι η κοτα με τα χρυσα αυγα για το κρατος και την ξεζουμιζει οσο πιο πολυ μπορει.Ακριβώς αυτό. Όταν σκέφτεσαι λίγο πιο ψύχραιμα την όλη υπόθεση φορολογίας και τελών, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι απλώς δεν υπάρχει η διάθεση/βούληση για εύρεση δικαιότερου μηχανισμού, γιατί αυτό που ενδιαφέρει το εκάστοτε κράτος είναι η μεγιστοποίηση εσόδων με κάθε τρόπο, και όχι η δικαιοσύνη στη φορολογία.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Ακριβώς!
Που θα φτάσει η βενζίνη? Στα 2 ευρώ?
Το καλύτερο είναι να το κάνουν βάσει των ρύπων για αυτοκίνητα μέχρι το 2000 γιατί μετά το 2000 χάνεται η μπάλα με τους ρύπους και ένας κακομοίρης με αυτοκίνητο 20αετίας θα πληρώνει τέλη 2λτ του 2011!
Δε λέει...
-
Βασικά και τώρα καινούργιου δίλιτρου πληρώνω...ήτοι (άν θυμάμαι καλά) 360€ για αυτοκίνητο 1400 κ.εκ. 16 ετων (Πεζώ 306).
Προσωπικά αν και κάνω πολλά χλμ (~35Κ το χρόνο), προτιμώ να ενσωματωθεί στη βενζίνη: Στο κάτω κάτω η κατανάλωση στο αυτοκίνητό μου είναι σταθερά κα΄τω από τα 7,5λτ/100χλμ κι αυτό λόγω σωστής συντήρησης.
Από την άλλη οι νέες αποφάσεις του υπουργείου μαρτυρούν την παραδοχή τους σχετικά με το πόσο τρύπιο είναι το σύστημα: Μόνο τα νέα αυτοκίνητα θα πληρώνουν βάσει ρύπων. Γιατί; Και την κάρτα καυσαερίων γιατί με υποχρεώνεις να την εκδίδω;;; Θα μου πείτε, όλοι βγάζουμε κάρτα λίγο πολύ όπως θέλουμε, αλλά τότε γιατί μου κόβεις κουστουμάκι αν δεν έχω κάρτα;; Όρισε την έκδοση καρτών καυσαερίων ΜΟΝΟ στα ΚΤΕΟ (και τα ιδιωτικά που σαν υπουργείο εμπιστεέυεσαι...) και βάσει της καρτούλας κόψε μου λογαριασμό για τα τέλη...
-
πριν μιλήσουμε πως πρέπει να είναι τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να κατανοήσουμε γιατί τα πληρώνουμε.
Ο πρώτος λόγος είναι η χρήση των δρόμων και των λοιπών υποδομών τους (μαζι με το δικαίωμα παρκαρίσματος σε δημόσιους χώρους) και ο δευτερος ο οποίος προστέθηκε τελευταία είναι η επιβάρυνση στο περιβάλον.Στην περίπτωση των τελών κυκλοφορίας, ο λόγος που θεσμοθετήθηκαν είναι για να βουλώσουν καμμία τρύπα του προυπολογισμού, όλα τα άλλα είναι σάλτσες.
Το 90% των εσόδων από αυτά κατανέμεται αναλογικά στους δήμους της χώρας, οι οποίοι δήμοι με αυτά τα χρήματα καλύπτουν μέρος των αναγκών τους. Το υπόλοιπο 10% είναι δικαιώματα τραπεζών και άλλα έξοδα.
Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του οδικού δικτύου της χώρας έχει αποδοθεί για συντήρηση στους οικείους δήμους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ποσά από τα τέλη πάνε εκεί.
Επίσης όλοι οι δημόσιοι δρόμοι δεν ανήκουν στους δήμους.
Το ΤΕΟ μεριμνά για την συντήρηση και επέκταση του δικτύπου των εθνικών οδών, και υπάρχουν και ιδιωτικοί δρόμοι με σύμβαση παραχώρησης οι οποίοι συντηρούνται από τα οικεία διόδια.
Τέλη κυκλοφορίας