Ο χρήστης skye έγραψε:
O πιστος ειναι παντα εξτρεμιστης, ειναι παντα ακραιος καθως ακολουθει την παραλογη 'πιστη' και οχι την κοινη λογικη. Ειναι εξτριμ να μην τρως ολη μερα, οπως ειναι εξτριμ να νηστευεις 40 μερες για να μη θυμωσει καποιος Θεος (λες και αν υπηρχε θεος θα ηταν τοσο μπουφος που δεν θα ειχε καλυτερη δουλεια να κανει απ'το να παρακολουθει ποιος τρωει τι και ποτε). Αν δεν τρως για να μη θυμωσει καποιος θεος εισαι εξτρεμιστης._
Το οτι ηρθαν.. κολυμπωντας, ισα ισα δειχνει οτι πρεπει να προσπαθησουμε ακομα περισσοτερο προς αυτην την κατευθυνση και να μην τους υποστηριξουμε στο να κλειστουν στον μικροκοσμο τους και την ασυνειδητη υπαρξη κ επιβιωση τους.
Ελπιζω να εχω καταλαβει το ζουμι της απαντησης του skye,ακομα και αν δεν καταλαβα ομως, διαφωνω σημαντικα στην αξιολογηση του πιστου...Ισως η λεξη πιστος να μην εχει και πολυ προοδευτικο νοημα ή να μην εχει και καθολου νοημα μεσα απο το πρισμα μιας ας πουμε καρτεσιανης λογικης.Το να εισαι πιστος βεβαια δεν ειναι να εισαι πιστος μονο στην θρησκεια...σιγουρα δεν εχει επιστημονικη βαση και λογικη η αναγκη για πιστη(mhn to pame στην ψυχαναλυση). Η πιστη εχει ριζες στο φαντασιακο οπως και οι κοινωνικες δομες αλλωστε, ως πολιτισμικο στοιχειο απο τοτε που ο ανθρωπος (δεν ξερουμε) πως οργανωνει πολυπλοκες κοινωνιες εξειδικευσης, απο τοτε που εχεις πουτανες εχεις και ιερεις λοιπον. Τι θελω να πω..
-
Οπως ο skye εχει προβλημα με τους πιστους ετσι εχω εγω προβλημα με τους κυνικους ,ισως περισσοτερο δε με τους αριβιστες αθρησκους one man show, να κοιταξω την παρτη μου την οικογενεια κλπ.
-
Η πιστη ειναι σημαντικο στοιχειο αλληλεγγυης, ισως και το πιο ισχυρο μετα την ατομικη συνειδητοποιηση (αναθεμα και αν το εχει πετυχει κανεις και δεν τρελαθηκε αντε ο Lacan kai ο Ντοστογιεφσκι) Δεν μου αρεσει ο δογματισμος αλλα μου αρεσει το παθος και η οργη αυτου καποιες φορες.Δεν μου αρεσει ο χριστιανισμος του Τολστοι ρε παιδι μου, ο καλος χριστιανος ο ιπποτικος αξιωματικος και ο δουλοπρεπης κολλιγος, αλλα μου αρεσει ο χριστινισμος του Ταρκοφσκι...Η βιαιοτητα μιας υπερβατικης διαλεκτικης..οχι υλιστικης. Που στην τελικη δεν καθεσε να μετρας στο τελος της μερας σου ποσες φορες γαμησες ποσα φραγκα εβγαλες ή ποσες αγαθοεργιες κ.ο.κ.Αν αυτο απαιτει να πλυνω τα χερια μου να στρωσω το χαλακι μου και να σκυψω τρεις φορες την ημερα no problem. Ακομα και σε πιο επιστημονικες καταστασεις λεγε με μαρξισμος, ο κουμμουνιστης ειναι περισσοτερο πιστος παρα επαναστατης συνειδοτοποιημενος(ειδικα μετα το 50-60). Εχει λοιπον να κανει με μια ηθικη παρα με μια λογικη.
3)Η ιδεα της θρησκειας εχει να κανει σε επιπεδο κοινωνικο περισσοτερο με τον συμβολισμο, μια συλλογικη ταυτοτητα αναλογη με μια οποιαδηποτε κοινωνικη συμβαση, πιο σκουριασμενη αλλα ενεργη.Αν πας σε μια μεσαιωνικη πολη stο καθεδρικο της Reims πχ, η συλλογικη ζωη στηριζοταν και συμβολιζοταν περισσοτερο γυρω απο την εκκλησια παρα γυρω απο την τραπεζα (αν ειχαν κιολας), φτιαχναν λοιπον ολοι μαζι ενα ναο που τον σχεδιαζαν τοσο μεγαλο που να χωραει ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ και γι αυτο πηδιοντουσαν 300 χρονια και ουτε μηχανικους ειχανε ουτε τπτα. Η γκετοποιηση λοιπον δεν ειναι ζητουμενο απο τους εργατες ή τους ισλαμιστες ή τους εβραιους ειναι ενας μηχανισμος αμυνας, χαζος ρατσιστικος βιαιος ή οτι αλλο θες αλλα ΑΜΥΝΑΣ. Αν πας στο Μαροκο στο Ραμπατ και χαθεις στα στενα της πολης ή εστω διαβασεις στην νυχτεριδα του Τσιρκα για την αλεξανδρεια θα δεις οτι η γκετοποιηση ειναι ενας τροπος ενσωματωσης κοινοτητων σε πιο πολυπλοκες κοινωνικες δομες, πχ μητροπολεις.
4)Η βιαιη ενσωματωση μιας μειονοτητας ανθρωπων ειναι πιο φασιστικη απο τον φασισμο του γκετο.Αν εχεις ερθει απο το κωλοχωρι σου στη επαρχια της γερδωσιας στην Περσια και πας στην Ζυριχη θα κολλησεις..(και φαντασου πιο παλια το φαινομενο πιο ισχυρο).Αν εχεις και τον ευρωπαιο να σε επικρινει με ενα αερα υπεροψιας για την ανικανοτητα σου να ενταχτεις πολιτισμικα σε μια κοινωνια 200χρονια πιο 'προοδευτικη' και ταυτοχρονα εκμεταλλευεται και εσενα,την μανα σου την αδερφη σου τη χωρα σου τα πετρελαια σου χωραφια σου τι θα κανεις θα πας να διαβασεις Βολταιρο?Αυτο προτεινεις? να παμε στην ελβετια και μετα απο 10 ωρες ανασφαλιστης εργασιας μαζι με τους αλγερινους να παμε για ημεριδα στον ευρωπαικο διαφωτισμο ή να τους πουμε διαβαζεις βολταιρο ή σε στελνουμε πισω στο χωριο σου μεταξυ 2ης ταξιαρχιας πεζοναυτων και 3ου συνταγματος αλεξιπτωτιστων γωνια?
5)αλληλεγγυη εχει νοημα μεταξυ πιστων...οχι με την εννοια οι χριστιανοι βοηθανε τους χριστιανους και οι μουσουλμανοι τους μουσουλμανους αλλα με το γεγονος οτι αν βοηθησεις εναν αθεο καπιταλιστη μπορει να με τη σειρα του να το χρησιμοποιησει υστεροβουλα πολυ περισσοτερο απο εναν μουσουλανο που ηθικα και μονο θα ανταποκριθει αδολα.Η λεξη δλδ που χρησιμοποιεις 'αλληλεγγυη' ειναι αγνωστη σε εναν οπορτουνιστη καιροσκοπο ή σε εναν αριστοκρατη(μαλλον γιατι ο δευτερος δεν την χρειαζεται).**Η αμοιβαιοτητα βρισκεται λοιπον στην διαλεκτικη μεταξυ ισων και οχι στην αφομοιωση εκμεταλλευομενου απο εκμεταλλευτη.**Δλδ αν μου ελεγες εμπαργκο στο Ντουμπαϊ μεχρι να δωσει δικαιωμα ψηφου στους πολιτες του και φροντισει τους χιλιαδες εργατες που στοιβαζονται στα στρατοπεδα εργασιας να το συζητουσαμε, ακομα και το επιχειρημα της αυτοδιαθεσης παραμεριζεται μπροστα στο να ξεφορτωθουμε την σπεκουλα μιας βασιλικης οικογενειας επι φουκαραδων.(και παλι ισως)Αλλα να συμπεριφερθω υποκριτικα σαν ισο προς ισο με τον πακιστανο που του εχουμε πιει το αιμα και εκτος εδρας ελεος...κανε τζαμια κρυφα φορεσε μπουργκα μοιρασε πρεζα βιασε κλεψε σκοτωσε και μετα εμεις δικαολογημενα να αρχισουμε να τους εξοντωνουμε σαν τις μυγες ως αντιποινα και να τους παμε σε ερημονησια (εχουμε και πολλα) να γινει μπαχαλο να ξυπνησουμε, γιατι δινοντας ενα δικαιωμα και παιζοντας το θεατρο της ανεκτικης κοινωνιας ενω η κρεατομηχανη αλεθει στο υπογειο δεν μας βλεπω καλα.
6)Η παπαρηγα και ο μαρξισμος δεν εχουν ιδεα απο αλλους πολιτισμους ειναι σαν να μιλας για ανθρωπολογια των φυλων του Μαλι στον Ντε Γκωλ. Εδω ο Μαρξ αρχιζει την κοινωνικη εξελιξη-διαλεκτικη απο τον φεουδαρχισμο (η Αθηναϊκη δημοκρατια δεν του κολλαγε στην γραμμικη εξελιξη της ιστοριας:lol: )
Σιγα μην ηξερε για την βιβλιοθηκη της Βαγδατης και απο που ερχεται η λεξη αλγεβρα.
7 ) Τελικα αυτο που θελω να πω ειναι πιο πολλοι φοβουνται τους πιστους και τους αναρχικους και τους τρελους παρα ξερουν γιατι τους φοβουνται.
8 )Να βαλουμε και ενα σλογκαν στο τελος... και ερεύνα και αμφισβητησε και διαβασε και κανε οτι θες αρκει να πιστευεις σε κατι ως τιμημα σε μια συλλογικοτητα σαν ασκητικη ρε παιδι μου...αλλα αν δεν κανεις ουτε αυτο τουλαχιστον κανε τα πρωτα.Αν απο την αλλη δεν κανεις τα πρωτα και εισαι δογματικα πιστος στην συλλογικοτητα εισαι μοιραιος αλλα τουλαχιστον χρησιμος.