-
Ο χρήστης elvet έγραψε:
πολύ ενδιαφέρον thread.Οι προσωπικές μου εμπειρίες:
Στο παλιό οικογενειακό μας Alfa Romeo 33 1.4, γινόταν αλλγή ιμάντα χρονισμού κάθε 60.000 km και ποτέ δεν παρουσίασε προβλήματα. Μέχρι την παραμονή της αποσυρσής του (212.000 Km) δούλευε μέχρι τον κόφτη.Στο Clio II (1.4 100Hp, 2004) το κόστος που ζητούσαν στην αντιπροσωπεία για την αλλαγή ιμάντα χρονισμού στα 60.000km (ζήτησαν περίπου 850! ευρώ), με έκανε να ΄ψαξω άλλο συνεργείο για τη δουλειά αυτή (είχε λήξει η εγγύηση). Πλήρωσα περίπου 400 ευρώ (2006). Στα 101.000 km το αυτοκίνητο ξαφνικά έκανε έντονο κροτάλισμα στο ρελαντί. Επίσκεψη σε εξουσιοδοτοτημένο συνεργείο renault και διάγνωση χαλσμένη αντλία νερού. Μου είπαν οτι έπρεπε να είχε αλλχθεί μαζί με τον ιμάντα χρονισμού. Αποτέλεσμα νέα αλλαγή ιμάντα χρονισμού (550 ευρώ-2009)...οπότε φνατάζομαι θα πρέπει στ 160.000 km να αλλαχθεί και πάλι ο ιμάντας και η αντλία νερού...
Προχθές άλλαξα για πρώτη φορά ιμάντα χρονισμού στο Peugeot Rallye 16V προγραμματισμένα στα 120.000 km, παρότι πέρασαν 8 χρόνια. Πιστεύετε οτι ήταν πολλά τα 8 χρόνια;
Και μία ερώτηση ακόμα, γνωρίζει κανείς εάν το 1.3 Multijet (diesel) της φίατ έχει ιμάντα ή καδένα;
στο 106, κάθε 60.000 δεν θα έπρεπε να αλλάζεις ?
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Ναι, είναι αρκετά τα 8 χρόνια μάλλον. Γενικά, πάνω από τα 4-5 αρχίζεις και ρισκάρεις θα έλεγα...BTW, τον είδες τον ιμάντα όταν βγήκε; Σε τι κατάσταση ήταν;
Οχι, δεν τον είδα. Το αυτοκίνητο γενικά κινείται περιοδικά και έχει μεγάλες περιόδους ακινησίας, οπότε μάλλον θα πρέπει σε 4 χρόνια να το ξανακοιτάξω το θέμα 'πιο ζεστά'
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
πολύ ενδιαφέρον thread.
Οι προσωπικές μου εμπειρίες:
Στο παλιό οικογενειακό μας Alfa Romeo 33 1.4, γινόταν αλλγή ιμάντα χρονισμού κάθε 60.000 km και ποτέ δεν παρουσίασε προβλήματα. Μέχρι την παραμονή της αποσυρσής του (212.000 Km) δούλευε μέχρι τον κόφτη.Στο Clio II (1.4 100Hp, 2004) το κόστος που ζητούσαν στην αντιπροσωπεία για την αλλαγή ιμάντα χρονισμού στα 60.000km (ζήτησαν περίπου 850! ευρώ), με έκανε να ΄ψαξω άλλο συνεργείο για τη δουλειά αυτή (είχε λήξει η εγγύηση). Πλήρωσα περίπου 400 ευρώ (2006). Στα 101.000 km το αυτοκίνητο ξαφνικά έκανε έντονο κροτάλισμα στο ρελαντί. Επίσκεψη σε εξουσιοδοτοτημένο συνεργείο renault και διάγνωση χαλσμένη αντλία νερού. Μου είπαν οτι έπρεπε να είχε αλλχθεί μαζί με τον ιμάντα χρονισμού. Αποτέλεσμα νέα αλλαγή ιμάντα χρονισμού (550 ευρώ-2009)...οπότε φνατάζομαι θα πρέπει στ 160.000 km να αλλαχθεί και πάλι ο ιμάντας και η αντλία νερού...
Προχθές άλλαξα για πρώτη φορά ιμάντα χρονισμού στο Peugeot Rallye 16V προγραμματισμένα στα 120.000 km, παρότι πέρασαν 8 χρόνια. Πιστεύετε οτι ήταν πολλά τα 8 χρόνια;
Και μία ερώτηση ακόμα, γνωρίζει κανείς εάν το 1.3 Multijet (diesel) της φίατ έχει ιμάντα ή καδένα;
στο 106, κάθε 60.000 δεν θα έπρεπε να αλλάζεις ?
Και στην αντιπροσωπεία και στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο και στο manual (νομίζω) μου είπαν για 120.000 km
-
σε ένα manual της Haynes έλεγε 60.000xlm. Εγώ πάντως κάθε 60.000 τον άλλαζα .....
-
κάθε 60k είναι στα 106
-
Ο ιμάντας χαλάει απευθείας ή σε 'προειδοποιεί' πρώτα με κάποιο θόρυβο; Ρωτάω γιατί στο Cordoba δεν έχει αλλαχτεί μετά από 7 χρόνια, αλλά μόλις 47500 χλμ και παρότι ξέρω ότι πρέπει να πάω να τον αλλάξω δεν το έχω πράξει μέχρι τώρα. Κλοτσάει-σπάει έτσι ξαφνικά δηλαδή ή θα το καταλάβω πριν ότι κάτι δεν πάει καλά;
-
Εμένα η προειδοποίηση ήταν απλούστατη: Έσβησε καθώς περίμενα στο φανάρι. Και δεν ξαναπήρε.
(μάλιστα στις προσπάθειές μου να βάλω μπρος η μίζα γυρνούσε το μοτέρ πολύ γρήγορα, προφανώς επειδή κάποιες βαλβίδες είχαν μείνει ανοιχτές και δεν υπήρχε συμπίεση). -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Ο ιμάντας χαλάει απευθείας ή σε 'προειδοποιεί' πρώτα με κάποιο θόρυβο; Ρωτάω γιατί στο Cordoba δεν έχει αλλαχτεί μετά από 7 χρόνια, αλλά μόλις 47500 χλμ και παρότι ξέρω ότι πρέπει να πάω να τον αλλάξω δεν το έχω πράξει μέχρι τώρα. Κλοτσάει-σπάει έτσι ξαφνικά δηλαδή ή θα το καταλάβω πριν ότι κάτι δεν πάει καλά;Γνωστός μου με κόρδοβα 1.4 75HP του 2001 ή 2002 (το προηγούμενο από το δικο σου) και καμιά 60αριά χιλιάδες χλμ τον άλλαξε στα 7 χρόνια και ο παλιός ήταν (οπτικά τουλάχιστον) σε άριστη κατάσταση. Απλά το αναφέρω, μη σε πάρω όμως σε λαιμό μου!
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Ο ιμάντας χαλάει απευθείας ή σε 'προειδοποιεί' πρώτα με κάποιο θόρυβο; Ρωτάω γιατί στο Cordoba δεν έχει αλλαχτεί μετά από 7 χρόνια, αλλά μόλις 47500 χλμ και παρότι ξέρω ότι πρέπει να πάω να τον αλλάξω δεν το έχω πράξει μέχρι τώρα. Κλοτσάει-σπάει έτσι ξαφνικά δηλαδή ή θα το καταλάβω πριν ότι κάτι δεν πάει καλά;Δεν νομιζω οτι ο ιμαντας κανει καποιο θορυβο,τα ρουλεμαν/τεντωτηρες κανουν .
-
-
Πρέπει να έχουν διαφορά γιατί δεν πρέπει να τα ανακατέψεις.
-
Εγώ πάντως στο Toledo που έβαζα απλό παραφλού, άλλαζα τις τρόμπες κάθε 30000 χιλιόμετρα γιατί τα παίζανε τα καρβουνάκια και έχανε. Τη χτύπαγα λίγο με το σφυρί στο πλάι και έβγαζε άλλα 2-3 χιλιάδες χιλιόμετρα, μετά μόλις τα νερά ζεστένονταν άρχιζε να τρέχει πήδακας. Μέχρι να το δώσω στα 200Κ χιλιόμετρα άλλαξα 5 τρόμπες
Ίσως το G12 έχει ειδικά αντιτριβικά πρόσθετα που προστατεύουν τα καρβουνάκια.
-
Το G11 είναι για 3 χρόνια και το G12 για 5.
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Οι αντλίες νερού πλέον δεν καταστρέφονται στο αντιτριβηκο στεγανότητας τους, μα στο σημείο εδράσεις του άξονα τους, που είναι από σαθρά υλικά μιας χρήσεις!. Όταν λιπών σφίγγουμε τα λουριά, σαν να θέλουμε να δέσουμε βουβάλι, για να μην σφυρίξει, τότε κάνουμε ζημία, με απλά λόγια!.
Antonis-team.Όντως, τα λουριά στο Toledo σφυράγανε συνέχεια και γι αυτό τα έσφιγγα τέρμα. Βασικά σήκωνα απο κάτω το δυναμό με το γρύλο και ένα ξύλο για να καργάρει τέρμα.
Τώρα που το θυμάμαι και τα ρουλεμάν του δυναμό τα είχανε παίξει κανα δυο φορές και το ρουλεμάν της τροχαλίας είχε κολήσει και τα λουριά μου είχαν κοπεί στα καλά καθούμενα. Αλλά αν δεν τα έσφιγα έτσι σφυράγανε όλη την ώρα.
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
σε ένα manual της Haynes έλεγε 60.000xlm. Εγώ πάντως κάθε 60.000 τον άλλαζα .....To manual της Haynes λέει επι λέξει: 'Renewal the timing belt every 72 000 miles (120 000km) is recommended by Peugeot, but we recommend that the belt is changed more fruquently, at 36 000 miles (60 000km).' Και λίγο παραπάνω ' Although the normal interval for timing belt renewal is 72 000 miles (120 000km), it is strongly recommended that the interval is halved to 36 000 miles (60 000km) on vehicles which are subjected to intensive use, ie. mainly short journeys or a lot of stop-start driving. The actual belt renewal interval is therefore very much uo to the individual owner, but bear in mind that severe engine damage will result if the belt breaks'.
Πάντως από την αρχή στην Peugeot και σοτ εξοθσιοδοτημένο που πηγαίνω στη Θεσ/νίκη μου είπαν για 120000. Με δεδομένη την καλή (εξωαστική) χρήση, μάλλον δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω την Peugeot . To μόνο που με προβληματίζει είναι η μεγάλη χρονική διάρκεια μεταξύ των προβλεπόμενων μεσοδιαστημάτων αντικατάστασης (το αυτοκίνητο κάνει περιπου 5 με 6000 km/ έτος) -
Ξερει κανεις τι παιζει στο focus mk1?Η ford λεει η 120.000χλμ η 7 χρονια.Τωρα ειναι στα 6 το αμαξι και εχει 66.000χλμ....Οποιος εχει καποια εμπειρια ας πει κατι...
-
Ο χρήστης GiwrgosFocus έγραψε:
Ξερει κανεις τι παιζει στο focus mk1?Η ford λεει η 120.000χλμ η 7 χρονια.Τωρα ειναι στα 6 το αμαξι και εχει 66.000χλμ....Οποιος εχει καποια εμπειρια ας πει κατι...Του χρονου αλλαχτε τον....Τα ρουλεμαν τα παιζουν, ο ιμαντας πιθανον να ειναι σαν καινουριος....
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Ξερει κανεις τι παιζει στο focus mk1?Η ford λεει η 120.000χλμ η 7 χρονια.Τωρα ειναι στα 6 το αμαξι και εχει 66.000χλμ....Οποιος εχει καποια εμπειρια ας πει κατι...
Του χρονου αλλαχτε τον....Τα ρουλεμαν τα παιζουν, ο ιμαντας πιθανον να ειναι σαν καινουριος....
αυτό ισχύει για όλα τα σετ ιμαντων? και ανεξαρτήτου μάρκας?
για παράδειγμα για τους Gates ισχύει? που δεν είναι πλαστικά τα ρουλεμάν αν δεν κάνω λάθος σαν κάποιους μαμίσιους συνήθως.... -
Ερώτηση :
Ο ιμάντας κάνει θόρυβο όταν είναι καινούργιος ; -
Όχι. Ποτέ δεν κάνει θόρυβο αν είναι σωστά τεντωμένος.
Ιμάντας χρονισμού εκκεντροφόρων: Απόψεις & εμπειρίες