-
@Ακροβάτη1979
Νομίζω το ύφος σου είναι μειωτικό ( έστω και σαν απόπειρα) , χωρίς λόγο. Δεν μου είναι αχώνευτη η γραφή σου (έλεος δηλαδή), δυσανάγνωστη μου είναι όπως και σε άλλους.Το RDX και όχι RDS όπως γράφεις, είναι ένα τζιποειδές. Ενα όχημα σούπα δηλαδή και όχι κάτι σπορ. Νομίζω για το βάρος του ακούγονται καλά τα 240 αλόγατα των 2.300 κυβικών. Ανάλογα με το ζωντανό και το φόρτωμα λέει ο λαός. Τώρα για τη ροπή των 36,7 kgm (στα δικά μας στάνταρντ μονάδων) νομίζω είναι καλά σαν νούμερο. Μην μην σπεύσεις να το συγκρίνεις π.χ. με το ΤΤS, δεν έχει καμμία σχέση σαν υπόλοιπο όχημα.
Μήπως όμως θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την καμπύλη ροπής σε όλες τις στροφές και τις κλιμακώσεις της μετάδοσης που έχει το αυτοκίνητο και όχι τόσο για το που εμφανίζεται η κορυφή? Η μήπως κρίνοντας από αυτό το μοτέρ πιστεύεις ότι είναι ότι ανώτερο μπορεί να παρουσιάσει μια Χόντα. Από αντοχή , μόνο ο χρόνος θα δείξει.Το παράδειγμα του turbo downsizing των αυτοκινήτων Kei που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα είναι υπαρκτό, δεν είναι κάτι που έγινε αφού είδαν π.χ. τα προιόντα VW. Επίσης οι εταιρείες που κατέχουν το συντριπτικό μερίδιο της πίττας των τούρμπο εξαρτημάτων (πανάκριβα εξαρτήματα, ''εξωτικά υλικά'' , ασσύληπτες θερμοκρασίες, απόλυτες δυναμικές ζυγοσταθμίσεις) είναι όπως είπαμε αμερικάνικες και ιαπωνικές. Εξ' ου, μαζί και με την ''αποκάλυψη'' υβριδικά, η απόρριψη του επιχειρήματος ''πιάστηκαν στον ύπνο''.
Η κάθε αγορά έχει ΚΑΙ διαφορετικές ανάγκες αλλά ΚΑΙ πολλές κοινές, γιατί βάζεις σύνορα και μάλιστα σήμερα την εποχή της παγκοσμιοποίησης? Π.χ. τα τζιποειδή, υβριδικά αλλά και τα υπεραυτοκίνητα και όχι μόνο είναι ίδια παντού. Τα ευρωπαικά έχουν 10% περίπου μερίδιο στην αμερική και τα αμερικάνικα πουλάνε στην ευρώπη πιο πολύ από ποτέ. Στην προηγούμενη σελίδα παραθέτω το συγκριτικό με το Λαμποργκίνι LP 640 και την SL αλλά και άλλα που είναι ίδιες παντού.
Επειδή, κατά δήλωσή σου, δεν κρατιέσαι να σου πω και για τους υπόλοιπους ιάπωνες.
- Mazda Από το 1979 κάνει κουμάντο η Ford. Η οποία παρεμπιμπτόντως ξεκίνησε τη σειρά Ecoboost turbo με την κορυφαία Honeywell (40 % της αγοράς, πρώτη ανέκαθεν) και σε 2 χρόνια θα τα περάσει σε παραγωγή. Η Honeywell δεν είναι απλά η προμηθεύτρια ενός εξαρτήματος. Είναι τεχνικός σύμβουλος με παχυλότατο συμβόλαιο (νομίζω 640 εκατομμύρια δολ. για το πρότζεκτ) . Να θυμίσω ότι η Φορντ χάνει λεφτά εδώ και πολλά χρόνια και προσπαθεί να συνέλθει πουλώντας κάποια από τα υπάρχοντά της και είναι σε περίοδο παγκόσμιας ανασύνταξης?
- Mitsubishi ο μεγάλος ασθενής εδώ και χρόνια αλλά και δεύτερος παγκοσμίως παραγωγός turbo (!) μετά τη Honeywell. Τα βάζει σε δικά της Kei, Evo, και Colt και το Εclipse (ΔΥΣΤΥΧΩΣ αυτό δεν έρχεται στα μέρη μας). Δηλαδή που αλλού ήθελες να τα βάζει στις βάρκες που ακούνε στο όνομα Λάνσερ/Καρίσμα ή στα αγροτικά? Τα βάζει και εκεί δηλαδή αλλά σε πετρέλαια.
- Suzuki. Μέχρι πόσα κυβικά πάει και τι πουλάει? Επόμενη ερώτηση. (Πάντως νομίζω έχει και αυτή Kei turbo).
- Daihatsu.Ο μικρός κλώνος της Toyota. Το ξέρεις ότι το Copen είναι turbo στην Ιαπωνία? Νομίζω και το Move παλαιότερα.
- Nissan . Ας απαντήσει η Renault που την ελέγχει απόλυτα εδώ και 10 χρόνια. Παλιά ένα μόνο μοντέλο θα σου πω : Skyline ZX300 με μεταβλητό χρονισμό και τούρμπο (φοβερό αυτοκίνητο). Έβγαζε κι' άλλα.
- Subaru. Βγάζει το Imprezza, Legacy και Tribeca σε turbo. Παλαιότερα και το kei Vivio (νομίζω και τώρα μαζί με την ...Daihatsu). Δεν μένει και κανένα άλλο.
Γιατί δεν έρχονται πολλά από αυτά. Δεν ξέρω. Μπορεί να βγάζουν περισσότερα αλλιώς, σε κάποια δεν υπάρχει αγορά φυσικά εκτός ιαπωνίας.
Δεν έχω υβριδικό και ούτε σκοπεύω να πάρω. Δες όμως καλύτερα το ποστ μου. Αναφέρομαι στο ''παντελόνιασμα'' που προκύπτει από τα υβριδικά και που πολύ πιθανό να είναι μεγαλύτερο από τα τούρμπο (για τους 2 μέχρι στιγμής ιάπωνες πρωτοπόρους) και όχι στις ευρέως αμφισβητούμενες, και από εμένα, επιδόσεις και δυνατότητές τους.
Το Prius π.χ. δεν προλάβαινε να πουλάει όλο το 2008, και μάλιστα στο sticker price, όταν τα υπόλοιπα της Toyota η οποία έχει μεγάλη εξάρτηση από την αμερικάνικη αγορά και το ακριβό γιεν άρχιζαν τις εκπτώσεις και τις άτοκες (και στην χώρα μας εσχάτως). Αφού λοιπόν είναι πιθανό να τα παίρνει καλύτερα από εκεί γιατί να μην το παίξουν όσο τους παίρνει ''εμείς είμαστε αλλού'? Είναι απλά εμπορική τακτική.Παρεμπιμπτόντως η Toyota (μαζί με την κολλητή της Yamaha) δίνουν στην Lotus το μοτέρ της Exige 1.800 με συμπιεστή roots και απόδοση μέχρι 270 ίππους street legal. Δεν τους ενδιαφέρει φαίνεται να το βάλουν (προς το παρόν ?) σε μια Celica, Mr2, Auris (τα πρώτα καταργήθηκαν). Είναι και θέμα γκάμας εκτός από προτεραιοτήτων οι επιλογές σου.
-
από Κάβουρας
...Χμμμμ....
Χαχα! ΟΚ, πάω πάσο, αφού είναι κανονισμός! Απλά βλέπω τα post από το γραφείο και δεν κρατιέμαι καμιά φορά!!Τέλος πάντων, τα εύσημα μου στον soto, συμφωνώ 100% με αυτά που λέει. Οπότε εμπεριστατωμένα πλέον καταλήγουμε στην υπεροχή της υπερτροφοδότησης παραμερίζοντας για λίγο πράγματα όπως η αίσθηση κτλ κτλ τα οποία είναι και υποκειμενικά και πώς να το κάνουμε δηλαδή, άλλα γούστα έχει ο καθένας μας!
Επίσης να πω πως δεν είδα κανέναν να αναφέρει πρόβλημα με το τούρμπο του, πράγμα που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο και προσμένω ευλαβικά σε ιδιαίτερες στιγμές με το τούρμπο-αυτοκίνητο της καρδιάς μου!
-
dstou
Για να μη νομίζεις ότι σε αγνοώ μαζεύω πληροφορίες κι σου έρχομαι!!!
Ε ρε και πάνω που είπα να χαλαρώσω λίγο μετά τη δουλειά!
-
Καταρχάς κανένα μειωτικό ύφος! Κουβέντα κάνουμε
Απαντώ σε αυτά που είπες ένα προς ένα (σε ορισμένα θα συμφωνήσουμε κιόλας!!!):
-
Mazda. Έχει μια χαρά κινητήρες στα πολλά κυβικά, το 6 στην αμερική φοράει 2.5 και 3.7 λίτρα που είναι αξιοπρεπέστατα, όπως και για τον 2,3 τούρμπο μου τρέχουνε τα σάλια! Χαμηλότερα βέβαια τι βλέπουμε? 1.6 από την προηγούμενη γενιά, 1.8 μέτρια τα πράγματα, 2 οκ. Κρίμα γιατί είναι μια εταιρία με πολλή περισσότερη προσωπικότητα από κάτι τογιότα και χόντα και αδικείται από τα μοτέρ της... (ο 1,3 του 2 εντάξει είναι)
-
Mitsubishi. Ας βάζανε τούρμπο και στον μικρό τους 1.5 (για το Lancer λέω). Και με 120 άλογα ευτυχισμένος θα ήμουνα. Ας κάνανε κάτι παραπάνω τουλάχιστο. Σε αυτούς τους καιρούς που μας νοιάζει το περιβάλλον και η κατανάλωση δεν είδα κάτι... Για να καταλάβεις τι εννοώ με το downsizing θα ήμουν ευτυχισμένος αν το αυτοκίνητό μου ήταν 1 lt turbo με 90 άλογα.
-
Suzuki. Δες 2
-
Daihatsu. Δες 2
-
Nissan. Έβγαζε και βγάζει ακόμη (GT-R, 370Ζ). Αλλά τι γίνεται με τα μικρότερα ευρωπαϊκά της μοντέλα (μια βόλτα στο site της Αμερικής θα σας πείσει πως έχει πολύ αξιόλογα αυτοκίνητα εκεί πέρα). Τα ίδια με το 2 κι εδώ... (μιλάμε πάντα για κινητήρες έτσι?)
6.Subaru. Μια εταιρία χτισμένη πάνω σε ένα αυτοκίνητο, το Impreza. Από κινητήρες, μια από τα ίδια με το 2.
- Honda. Δική μου παρέμβαση. Διαμάντι ο VTEC, ο 1.8 απλά ένας καλός κινητήρας, ο 1.4 χμμμ.... Σε τεστ που διάβασα τώρα ο 100άρης είναι ακόμα πιο νωχελικός στις χαμηλομεσαίες...
Αυτό που ήθελα να πω είναι πως η μόνη εταιρία που αντιδρά στα νέα δεδομένα είναι η Τουότα (ελληνιστί). Τώρα αν μου αρέσει ο τρόπος της ή όχι φαντάζομαι φαίνεται από τα post μου. Αλλά κάτι είναι κι αυτό και σίγουρα θα φανεί από τις πωλήσεις που θα κάνει.
Οι Ιάπωνες παραδοσιακά είχαν μια προτίμηση στα πολύστροφα κινητήρια σύνολα, για ποιο λόγο (?), ίσως και λόγω εντυπωσιασμού (θυμάμαι παλιότερα τα πρώτα 16 βάλβιδα σε κόντρα με τα ευρωπαϊκά που ήταν 8 βάλβιδα αλλά με σαφώς χειρότερες επιδόσεις στις χαμηλομεσαίες).
Και κάτι τελευταίο (γιατί μας κούρασα!). Όπως δεν έχω δει πουθενά να συγκρίνει κάποιος τον 2 lt VTEC με έναν αντίστοιχης ισχύος 3 lt, έτσι πιστεύω δεν πρέπει να συγκρίνουμε έναν τούρμπο με έναν μεγαλύτερο ατμοσφαιρικό. Τουλάχιστο πρέπει να έχουμε στο μυαλλό μας ότι μιλάμε για διαφορετικά μεγέθη.
Αυτά!
Ξεφύγαμε πάντως πατριώτη! -
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
- Mazda Από το 1979 κάνει κουμάντο η Ford. Η οποία παρεμπιμπτόντως ξεκίνησε τη σειρά Ecoboost turbo με την κορυφαία Honeywell (40 % της αγοράς, πρώτη ανέκαθεν) και σε 2 χρόνια θα τα περάσει σε παραγωγή. Η Honeywell δεν είναι απλά η προμηθεύτρια ενός εξαρτήματος. Είναι τεχνικός σύμβουλος με παχυλότατο συμβόλαιο (νομίζω 640 εκατομμύρια δολ. για το πρότζεκτ) . Να θυμίσω ότι η Φορντ χάνει λεφτά εδώ και πολλά χρόνια και προσπαθεί να συνέλθει πουλώντας κάποια από τα υπάρχοντά της και είναι σε περίοδο παγκόσμιας ανασύνταξης?
Σε αυτη την ιστορια (οπως και στο προσφατο παρελθον) η Volvo εχει επιβαρυνθει σε μεγαλο βαθμο με την εξελιξη (ιδιως των 6κυλινδρων) της συγκεκριμενης τεχνολογιας. Στον υπνο ομως πιαστηκαν οταν ενω το group vag εβγαζε τη συγκεκριμενη τεχνολογια σε μικρους κινητηρες εκεινοι παρουσιαζαν τον ολοκαινουριο 3.2 inline 6 ο οποιος εμφανιστηκε στο Freelander και στις Jag εκτος απο τα Volvo και που τωρα περιπου 4χρονια μετα καταργειται...κοινως ολα εκεινα τα χρηματα για την εξελιξη του πηγαν ουσιαστικα χαμενα. Η εμπλοκη δε της volvo σε ολα αυτα επιβεβαιωνετε και απο την εμμονη της Ford να μην την πουλησει ενω ξεφορτωθηκε ολο το υπολοιπο Premier Group της. Αλλο ενα συγχρονο παραδειγμα υπνηλιας εναι ο αμεσος ψεκασμος. Αν και εφευρεθηκε τη δεκαετια του 60 απο τη Merc εμφανιστηκε πιο προσφατα σε Mitsubishi (και Volvo) ακομα και renault ολοι το εγκατελειψαν λογω των πολλων προβληματων αξιοπιστιας που αντιμετωπισαν...και παλι το VAG τους εβαλε τα γυαλια...αλλαξε τον προσανατολισμο της τεχνολογιας και τωρα ολοι τρεχουν να φτιαξουν μοτερ με αμεσο ψεκασμο!
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
QsisVTS: Σύμφωνα με μετρήσεις του δεύτερου μεγαλύτερου ελληνικού περιοδικού αυτοκινήτου το Evo X έχει 0-100 σε 6.1 sec, όταν το S2000 είναι μετρημένο στα 6.2. Προσωπικά το θεωρώ μεγάλη τιμή για το S2000 καθότι υπολοίπεται 60 άλογα. Για την ιστορία το εννιάρι χρειάζονταν 5.5 sec.ποσο ζυγιχει το ενα ποσο το αλλο,τι απωλειες εχει το ενα και τι απωλειες εχει το αλλο..?
εγω προσωπικα θεωρω μεγαλη τιμη που ο κινητηρας του εβο μπορει και σερνει τοσο γρηογορα ενα 4κινητο γουρουνι,γιατι το s2000 ξαναλεω οτι ειναι παναλαφρο
αν,υποθετικα μιλαμε παντα ,εβαζες τον κινητηρα του s2000 στο εβο το εβο δε θα πηγαινε βημα!!
(ενταξει δε θα βοηθουσε και η μη υπαρξη ροπης βεβαια)και αν αντιστοιχα εβαζες τον κινητηρα του εβο σε s2000,το s2000 σε καλη ασφαλτο θα εγραφε 0-100 γυρω στο 4,5 - 5sec
και για να μην αναλυω πολυ τι γινεται με το evo X μιας και δεν το εχω δει στο δρομο, σου λεω οτι εμενα με s3 δε με εχει περασει ποτε κανενα μαμα s2000 για κανενα λογο.
εχω **μολις ** 20 αλογα παραπανω και ζυγιζω καμια 250+ κιλα παραπανω..
οταν πρωτοδιαπιστωσα αυτη τη διαφορα μονος μου,οχι απο περιοδικα , κατεληξα οριστικα στο συμπερασμα οτι η ατμοσφαιρα ειναι γτπ -
Δεν πειράζει, καλό είναι να υπάρχουνε κι αυτά για να τα κερνάτε τσάι εσείς οι γρήγοροι!!!
-
ενταξει τωρα που θα βγει το 370Ζ με μολις 3700 κεκ θα με βαλει στη θεση μου
βεβαια υπαρχει και η Μ3 με 3,2 που τη βλεπω με κυαλια μολις πατησει κατω..
-
Εντάξει VolvoZeus, το S40 Τ5 είναι ταχύτερο και από S2000 και από NSX άμα λάχει, άσχετοι είναι αυτόι στα περιοδικά και άχρηστες οι μετρήσεις. Όσο για τις ρεπίζ, είναι λάθος γιατί συγκρίνει 2 εντελώς ανόμοιους κινητήρες, παιζόντας στο γήπεδο του ενός... θέλετε να ανοίξετε 3ες; Ξεκινείστε από τα 120 τότε που το τόυρμο θα έχει βγει off να δείτε τι θα γίνει...
Ευγένιε, συνέκρινα επιδόσεις μετρημένες από το ίδιο περιοδικό ακριβώς για να μη υπάρχει θέμα διαφορετικών οργάνων κλπ. Δεν μπορείς να πάιρνεις μετρήσεις από διαφορετικά περιοδικά και να τις συγκρίνεις μεταξύ τους.
Μα το S3 είναι πιο γρήγορο από το S2000 QsisVTS, κανείς δεν είπε το αντίθετο. Έχουν και 10 χρόνια διαφορά όμως!
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
ενταξει τωρα που θα βγει το 370Ζ με μολις 3700 κεκ θα με βαλει στη θεση μουβεβαια υπαρχει και η Μ3 με 3,2 που τη βλεπω με κυαλια μολις πατησει κατω..
Πως να μη σε πατήσει με τέτοιες ροπές που έχει? Από τις 2000 rpm έχει ήδη λίγο παρακάτω από 300 Nm!
http://www.m3addict.com/e46-bmw-m3/S54B ... -curve.jpg
και η καινούρια έχει ακόμη καλύτερα χαρακτηριστικά:
http://www.m3forum.com/pressrelease/200 ... _gb_fv.pdf
Εδώ είναι και η διαφορά που κάνουν οι Γερμανοί σε σχέση με τον VTEC:
http://www.sportcompactcarweb.com/roadt ... to_05.html
Σταθερή σχεδόν δύναμη από χαμηλά-μεσαία χωρίς σκαλοπάτια και πυροτεχνήματα.
-
Παρεπιπτώντως μου φαίνεται δύσκολο ένα ελαφρύ roadster όπως το S2000 να είναι πιο αργό σε κατάσταση κόντρας από ένα κατά πολύ βαρύτερο sedan παραπλήσιας ισχύος, έστω και turbo. Πάντως ότι είναι γρήγορο σύμφωνοι. Με ποιο τρόπο όμως? Αν ήθελα να στροφάρω στον ουρανό όλη μέρα για να κινηθώ γρήγορα παίρνω και μια μηχανή και βγάζω γούστα πάνω από τις 10000 rpm!!!
Εκεί σας έχω όλους!! χεχε!
-
@REALZEUS
δεν ειναι μονο τα χρονια,ειναι και η μηχανικη λυση.αν σημερα δηλαδη η χοντα συνεχιζε να βγαζει αυτοκινητα επιδοσεων και δεν το επαιζε greenpeace , τι καλυτερο πιστευεις οτι θα μπορουσε να βγαλει απο τα 2000κεκ??? και ποσο θα στροφαραν αυτα,120000???θα επρεπε υποχρεωτικα να ανεβασει τα κυβικα της
οταν ειμαστε σε στανταρ αριθμο κυβικων η καλυτερη λυση ειναι μια, γιατι και γω μπορει να χαιρομαι που περναω καποια 3λιτρα+,αλλα αυτο δεν εχει τοσο σχεση οσο το γεγονος οτι στα 2λιτρα αν εξαιρεσεις το evo δεν εχω ανταγωνισμο.
και θα το πω και σε σενα,εγω δεν ειμαι υπερ του downsizing,θελω κυβικα και τουρμπο
και του volvozeus μπορει να του τη λες επειδη ο 2,5αρης του δινει λιγα σε σχεση με αυτα που μπορει,ομως μην ξεχνας τι κανει αυτος ο κινητηρας στο s60R και το αναμενομενο focus RS.
300 λογα απο το εργοστασιο... -
Ο χρήστης akrovatis1979 έγραψε:
Αν ήθελα να στροφάρω στον ουρανό όλη μέρα για να κινηθώ γρήγορα παίρνω και μια μηχανή και βγάζω γούστα πάνω από τις 10000 rpm!!!Εκεί σας έχω όλους!! χεχε!
εχεις δικιο δεν πιανονται με τιποτα οι π@υτανες,μονο σε καμια στροφη αν ο οδηγος τους δεν το πολυκατεχει...
-
Προς στιγμήν ψάρωσα και νόμισα πως αναφερόσουνα σε εμένα (για κάποιο λόγο το @REALZEUS δε φαίνεται στο post! )
Καλά, μοτερούκλα το 300άρι της Ford κι όχι μόνο! Με το διαφορικό του κιόλας και με αυτά που μας έχει συνηθίσει η εταιρία περιμένω να το δω δίπλα σε EVO-Impreza!
Αχ!!! Άτιμη κενωνία!!! -
το εβαλα μετα το @
αναρωτιεμαι παντως τι θα γινεται με 300 αλογα στους μπροστα τροχους..
σιγουρα θα κανει θαυματα το μπλοκε,αλλα 300 αλογα μπροστα??? -
από VolvoZeus » 02/02/09 20:34
Σε αυτη την ιστορια (οπως και στο προσφατο παρελθον) η Volvo εχει επιβαρυνθει σε μεγαλο βαθμο με την εξελιξη (ιδιως των 6κυλινδρων) της συγκεκριμενης τεχνολογιας. Στον υπνο ομως πιαστηκαν οταν ενω το group vag εβγαζε τη συγκεκριμενη τεχνολογια σε μικρους κινητηρες εκεινοι παρουσιαζαν τον ολοκαινουριο 3.2 inline 6 ο οποιος εμφανιστηκε στο Freelander και στις Jag εκτος απο τα Volvo και που τωρα περιπου 4χρονια μετα καταργειται...κοινως ολα εκεινα τα χρηματα για την εξελιξη του πηγαν ουσιαστικα χαμενα. Η εμπλοκη δε της volvo σε ολα αυτα επιβεβαιωνετε και απο την εμμονη της Ford να μην την πουλησει ενω ξεφορτωθηκε ολο το υπολοιπο Premier Group της. Αλλο ενα συγχρονο παραδειγμα υπνηλιας εναι ο αμεσος ψεκασμος. Αν και εφευρεθηκε τη δεκαετια του 60 απο τη Merc εμφανιστηκε πιο προσφατα σε Mitsubishi (και Volvo) ακομα και renault ολοι το εγκατελειψαν λογω των πολλων προβληματων αξιοπιστιας που αντιμετωπισαν...και παλι το VAG τους εβαλε τα γυαλια...αλλαξε τον προσανατολισμο της τεχνολογιας και τωρα ολοι τρεχουν να φτιαξουν μοτερ με αμεσο ψεκασμο
Βασικά ΒόλβοΔία τώρα βάζεις πολλά ξεχωριστά θέματα σε ένα ποστ.
-
Η Φορντ αιμοραγεί εδώ και 8 περίπου χρόνια και ναι έχει κάνει πολλές ''αψυχολόγητες'' κινήσεις και μετά τα μαζεύει. Τώρα ανασυντάσσεται, και θα συνεχίσει για 2-3 χρόνια ακόμη ας μην την αναφέρουμε για παράδειγμα τουλάχιστον αυτή την πενταετία.
Ενα γνωστό απόφθεγμα στην αμερική είναι ότι στα χέρια της Φορντ δεν μπόρεσε να προκόψει ποτέ κανένας πρίμιουμ. Εχει χαντακώσει πολλούς στα 100 χρόνια της. Στην πρόσφατη έκθεση του Ντιτρόιτ παρουσίασε το Lincoln concept C, ένα χάτσμπακ (έλεος δηλαδή) μεγέθους Φόκους με πόρτες αντικρυστές σαν το Rx8. Η εταιρεία είναι προσαρμοσμένη στο μάρκετινγκ του Mr average που βγάζουν οι στατιστικές τους, και δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από αυτό εδώ και ένα αιώνα. -
Αμεσος ψεκασμός.
Ναι, μπήκε στο γλάρο πριν 50 χρόνια, φυσικά τελείως μηχανικός της Bosch. Όμως μην συγχέεις την εμπορική εφαρμογή του σε μεγάλη κλίμακα απαραίτητα με την VW αλλά πάλι με την Bosch, τουλάχιστον στην ευρώπη, που τελειοποίησε τα μπεκ και τώρα μπορούν να ψεκάζουν το καύσιμο σε πολύ υψηλή πίεση και να ανοιγοκλείνουν σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Την τεχνολογία την δίνει η Bosch και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο τότε όμιλος VW ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης τους.
Μπορεί να εκπλαγείς αλλά (τάχουμε ξαναγράψει σε άλλο thread) η πρώτη σύγχρονη εφαρμογή του ξεκίνησε στα πετρέλαια στον κλάδο φορτηγών της Τoyota HINO (το σύστημα ήταν της Denso το 1990), και επεκτάθηκε ταχύτατα σε όλους τους χώρους. Eκτός από τις Bosch και Denso τον δουλεύουν και οι Mitsubishi, Marelli (ανήκει στη Fiat και είχε πουλήσει μερικές κρίσιμες πατέντες στις αρχές του 1990 στη Bosch γιατί χρώσταγε της μιχαλούς), Kehin (Honda) από το 2004 και Delphi.
Εν κατακλείδι δεν θεωρώ ότι οι εφαρμογές άμεσου ψεκασμού στα βενζινοκίνητα που έκανε η VW σε μαζικότερη κλίμακα από άλλους της έδωσαν τόσο κρίσιμο προβάδισμα. Δηλαδή ξέρω ανθρώπους που έσπευσαν να αγοράσουν ένα π.χ. τούρμπο ή SUV, αλλά κανένα που να επέλεξε ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο γιατί είχε κινητήρα άμεσο ψεκασμό.
Over and out η γυναίκα κραδαίνει τσόκαρο.
-
-
Τελικά είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων. Άλλος θέλει στροφάρισμα, άλλος ροπές.
@ QsisVTS: Απλά θα ανέβαινε από το 2 στα 2.2-2.4 λίτρα το S2000 και θα ονομάζονταν S2400 και όλα καλά. Αλλά όπως είπες την είδαν οικολόγοι-εναλλακτικοί! Δυστυχώς πεθαίνουν τα προσιτά γρήγορα ατμοσφαιρικά. Ευτυχώς τα γνήσια sportscars και τα supercars κρατάνε το κάστρο.
-
εχετε κολλησει ολοι με την ροπη,ασχοληθειτε και λιγο με την ιπποδυναμη.
η ροπη ειναι στιγμιαια στο πατημα του γκαζιου ,η ιπποδυναμη μετραει. -
Ο χρήστης italakias έγραψε:
η ροπη ειναι στιγμιαια στο πατημα του γκαζιου ,η ιπποδυναμη μετραει.Ίσα-ίσα που η ροπή είναι αυτή που σου δίνει την ώθηση, σου δίνει την επιτάχυνση, η ροπή είναι αυτή που διαρκεί περισσότερο και κρατάει τιμές κοντά στο peak της σε μεγαλύτερο αριθμό στροφών.Αυτή η δύναμη της επιτάχυνσης που σε κολλάει στο κάθισμα όταν 'γκαζώνεις', ουσιαστικά είναι η ροπή της μηχανής σου.
Η μέγιστη ιπποδύναμη εμφανίζεται σε ένα πολύ μικρό εύρος στροφών (περίπου 100rpm) και εμφανίζεται μόνο ψηλά (ως πολύ ψηλά).
Η ιπποδύναμη (θεωρητικά) σου δίνει μεγάλες τελικές ταχύτητες (ανα σχέση).
Έστω ότι έχουμε περιοχή λειτουργίας ενός κινητήρα ως τις 6000rpm και έχουμε μία ίδια 'καρότσα' για 2 αμάξια που διαφέρουν μόνο στην μηχανή, τότε:
Αν το ένα αμάξι είχε μεγάλη ροπή και πολύ μικρή ιπποδύναμη, θα έπιανε (πχ) τελική ταχύτητα 150km/h και θα την έπιανε 'κομμάτια', όμως δε θα μπορούσε να πάει πιο γρήγορα.
Αντίθετα αν ένα άλλο αμάξι με πολύ μικρή ροπή και μεγάλη ιπποδύναμη, θα επιτάχυνε πολύ αργά αλλά θα είχε μεγάλες τελικές ταχύτητες (ανά σχέση).Πολύ διαισθητικά, φαντάσου τι διαφορές θα έχουν αν στο ένα αμάξι βάλεις (θεό)κοντές ταχύτητες (αμάξι με μεγάλη ροπή) και στο άλλο (θεό)μακρες ταχύτητες που να μπορεί όμως να τις γεμίσει (αμάξι με μεγάλη ιπποδύναμη).
Ο.Κ. υπερβάλω λίγο αλλά αυτή είναι κατά βάση η ιδέα.
Γιατί νομίζεις ένα αμάξι με (πχ) 2.000cc που βγάζει ατμοσφαιρικά 200 άλογα και ~21kg ροπής είναι αισθητά πιο αργό σε καταστάσεις επιτάχυνσης από ένα άλλο αμάξι που βγάζει από 2.000cc 200 άλογα αλλά 28-30kg ροπής, ενώ σε καταστάσης τελικής ταχύτητας και τα 2 πιάνουν περίπου τα ίδια km/h (που εκεί βέβαια παίζει ρόλο και η αεροδυναμική και άλλα πράγματα και πάμε πολύ μακρυά)?
Και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο το παράδειγμα Civic TypeR - Golf GTi που έχουν και τα 2 παραπλήσιο βάρος.Όχι ότι το ένα αμάξι είναι καλύτερο από το άλλο.Μην κολλήσεις στα παραδείγματα.Προσπαθώ με απλό τρόπο να σου δώσω να καταλάβεις (έστω και διαισθητικά) ότι ουσιαστικά για να επιταχύνεις, χρειάζεσαι ροπή...ατελείωτη ροπή σε μεγάλο εύρος στροφών (δηλαδή τύπου 'τραπέζι' που λέγανε παλιά για τον 1.8Τ 5V) αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί.Για να πιάσεις πολλά km/h πρέπει να έχεις ιπποδύναμη...ατελειώτη ιπποδύναμη που να αυξάνει απολύτως γραμμικά και να κορυφώνεται ελάχιστα πριν τον κόφτη. (επίσης αν αυτό μπορεί να γίνει).
Προφανώς αν έχεις και τα 2, τότε είσαι ο... -
Ο χρήστης italakias έγραψε:
η ροπη ειναι στιγμιαια στο πατημα του γκαζιου ,η ιπποδυναμη μετραει.αστο αυτο!
γραψε για τα μπλοκε παλι
Υπερπλήρωση ή Ατμοσφαιρα ?