@Ακροβάτη1979
Νομίζω το ύφος σου είναι μειωτικό ( έστω και σαν απόπειρα) , χωρίς λόγο. Δεν μου είναι αχώνευτη η γραφή σου (έλεος δηλαδή), δυσανάγνωστη μου είναι όπως και σε άλλους.
Το RDX και όχι RDS όπως γράφεις, είναι ένα τζιποειδές. Ενα όχημα σούπα δηλαδή και όχι κάτι σπορ. Νομίζω για το βάρος του ακούγονται καλά τα 240 αλόγατα των 2.300 κυβικών. Ανάλογα με το ζωντανό και το φόρτωμα λέει ο λαός. Τώρα για τη ροπή των 36,7 kgm (στα δικά μας στάνταρντ μονάδων) νομίζω είναι καλά σαν νούμερο. Μην μην σπεύσεις να το συγκρίνεις π.χ. με το ΤΤS, δεν έχει καμμία σχέση σαν υπόλοιπο όχημα.
Μήπως όμως θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την καμπύλη ροπής σε όλες τις στροφές και τις κλιμακώσεις της μετάδοσης που έχει το αυτοκίνητο και όχι τόσο για το που εμφανίζεται η κορυφή? Η μήπως κρίνοντας από αυτό το μοτέρ πιστεύεις ότι είναι ότι ανώτερο μπορεί να παρουσιάσει μια Χόντα. Από αντοχή , μόνο ο χρόνος θα δείξει.
Το παράδειγμα του turbo downsizing των αυτοκινήτων Kei που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα είναι υπαρκτό, δεν είναι κάτι που έγινε αφού είδαν π.χ. τα προιόντα VW. Επίσης οι εταιρείες που κατέχουν το συντριπτικό μερίδιο της πίττας των τούρμπο εξαρτημάτων (πανάκριβα εξαρτήματα, ''εξωτικά υλικά'' , ασσύληπτες θερμοκρασίες, απόλυτες δυναμικές ζυγοσταθμίσεις) είναι όπως είπαμε αμερικάνικες και ιαπωνικές. Εξ' ου, μαζί και με την ''αποκάλυψη'' υβριδικά, η απόρριψη του επιχειρήματος ''πιάστηκαν στον ύπνο''.
Η κάθε αγορά έχει ΚΑΙ διαφορετικές ανάγκες αλλά ΚΑΙ πολλές κοινές, γιατί βάζεις σύνορα και μάλιστα σήμερα την εποχή της παγκοσμιοποίησης? Π.χ. τα τζιποειδή, υβριδικά αλλά και τα υπεραυτοκίνητα και όχι μόνο είναι ίδια παντού. Τα ευρωπαικά έχουν 10% περίπου μερίδιο στην αμερική και τα αμερικάνικα πουλάνε στην ευρώπη πιο πολύ από ποτέ. Στην προηγούμενη σελίδα παραθέτω το συγκριτικό με το Λαμποργκίνι LP 640 και την SL αλλά και άλλα που είναι ίδιες παντού.
Επειδή, κατά δήλωσή σου, δεν κρατιέσαι να σου πω και για τους υπόλοιπους ιάπωνες.
- Mazda Από το 1979 κάνει κουμάντο η Ford. Η οποία παρεμπιμπτόντως ξεκίνησε τη σειρά Ecoboost turbo με την κορυφαία Honeywell (40 % της αγοράς, πρώτη ανέκαθεν) και σε 2 χρόνια θα τα περάσει σε παραγωγή. Η Honeywell δεν είναι απλά η προμηθεύτρια ενός εξαρτήματος. Είναι τεχνικός σύμβουλος με παχυλότατο συμβόλαιο (νομίζω 640 εκατομμύρια δολ. για το πρότζεκτ) . Να θυμίσω ότι η Φορντ χάνει λεφτά εδώ και πολλά χρόνια και προσπαθεί να συνέλθει πουλώντας κάποια από τα υπάρχοντά της και είναι σε περίοδο παγκόσμιας ανασύνταξης?
- Mitsubishi ο μεγάλος ασθενής εδώ και χρόνια αλλά και δεύτερος παγκοσμίως παραγωγός turbo (!) μετά τη Honeywell. Τα βάζει σε δικά της Kei, Evo, και Colt και το Εclipse (ΔΥΣΤΥΧΩΣ αυτό δεν έρχεται στα μέρη μας). Δηλαδή που αλλού ήθελες να τα βάζει στις βάρκες που ακούνε στο όνομα Λάνσερ/Καρίσμα ή στα αγροτικά? Τα βάζει και εκεί δηλαδή αλλά σε πετρέλαια.
- Suzuki. Μέχρι πόσα κυβικά πάει και τι πουλάει? Επόμενη ερώτηση. (Πάντως νομίζω έχει και αυτή Kei turbo).
- Daihatsu.Ο μικρός κλώνος της Toyota. Το ξέρεις ότι το Copen είναι turbo στην Ιαπωνία? Νομίζω και το Move παλαιότερα.
- Nissan . Ας απαντήσει η Renault που την ελέγχει απόλυτα εδώ και 10 χρόνια. Παλιά ένα μόνο μοντέλο θα σου πω : Skyline ZX300 με μεταβλητό χρονισμό και τούρμπο (φοβερό αυτοκίνητο). Έβγαζε κι' άλλα.
- Subaru. Βγάζει το Imprezza, Legacy και Tribeca σε turbo. Παλαιότερα και το kei Vivio (νομίζω και τώρα μαζί με την ...Daihatsu). Δεν μένει και κανένα άλλο.
Γιατί δεν έρχονται πολλά από αυτά. Δεν ξέρω. Μπορεί να βγάζουν περισσότερα αλλιώς, σε κάποια δεν υπάρχει αγορά φυσικά εκτός ιαπωνίας.
Δεν έχω υβριδικό και ούτε σκοπεύω να πάρω. Δες όμως καλύτερα το ποστ μου. Αναφέρομαι στο ''παντελόνιασμα'' που προκύπτει από τα υβριδικά και που πολύ πιθανό να είναι μεγαλύτερο από τα τούρμπο (για τους 2 μέχρι στιγμής ιάπωνες πρωτοπόρους) και όχι στις ευρέως αμφισβητούμενες, και από εμένα, επιδόσεις και δυνατότητές τους.
Το Prius π.χ. δεν προλάβαινε να πουλάει όλο το 2008, και μάλιστα στο sticker price, όταν τα υπόλοιπα της Toyota η οποία έχει μεγάλη εξάρτηση από την αμερικάνικη αγορά και το ακριβό γιεν άρχιζαν τις εκπτώσεις και τις άτοκες (και στην χώρα μας εσχάτως). Αφού λοιπόν είναι πιθανό να τα παίρνει καλύτερα από εκεί γιατί να μην το παίξουν όσο τους παίρνει ''εμείς είμαστε αλλού'? Είναι απλά εμπορική τακτική.
Παρεμπιμπτόντως η Toyota (μαζί με την κολλητή της Yamaha) δίνουν στην Lotus το μοτέρ της Exige 1.800 με συμπιεστή roots και απόδοση μέχρι 270 ίππους street legal. Δεν τους ενδιαφέρει φαίνεται να το βάλουν (προς το παρόν ?) σε μια Celica, Mr2, Auris (τα πρώτα καταργήθηκαν). Είναι και θέμα γκάμας εκτός από προτεραιοτήτων οι επιλογές σου.