-
Χωρίς να έχω ειδικές γνώσεις μιλώντας σαν απλός οδηγός που έχει οδηγήσει περί τα 15 αυτοκίνητα επιλέγω με 1000 τουρμποκινητήρες. Πρόσφατα οδήγησα το superb II με τον γνωστό 1.8 tsi του vag group και έμεινα έκπληκτος με την ισχύ και τη ροπή του από τις 1500 σαλ
Για να δεις τέτοια νούμερα σε ατμόσφαιρα θες πολλά κυβικά κάτι που είναι απαγορευτικό και βενζινοβόρο. -
Ο χρήστης pik. έγραψε:
Και πολλούς κυλίνδρους
εν σειρα....
Εννοείται V
Το γέλιο το είχα ρίξει όταν ένας τουρμπάτος γλήγορος με Skoda Octavia RSTUV οδεύοντας προς Λαμία με 240 στάθερα και ενώ μπορούσα να τον περάσω άνετα εγώ ήμουν κολλημένος απο πίσω του και σε 1 λεπτό έκανε στα δεξία να ξεκουράσει τον engine of the year ... Πήρε ένα καλο μάθημα από τον V6 Busso οτι τα παιχνίδια του είναι για εντός των τειχών
-
Υπαρχει πανω σε ιταλικο αμαξι V6 που προσπερναει ανετα κατι που κινειται με 240 χλμ ?
-
Ναι.
Μια GT 3.2 που κινείται με 260
-
δεν υπηρχε κανα s3 εκει γυρω να σας περασει και τους 2 με 270
-
Λοιπον θα προσπαθησω καλυψω ολα τα σχολια...
Αρχιζω απο τον 3.2 V6 και γενικα οτι το ατμοσφαιρικο εχει σταθεροτερη αποδοση απο τα turbo...η πληρης πληρωση του turbo ερχετε μονο οταν πατησεις το γκαζι τερμα και δεν στροφαρει παντα full στα km που περιγραφεις....επειδη εχω πετυχει το 3.2 που λες με το δικο μου και αλλα διασημα 3.0 γνωστης εταιρειας ακομα και σε roadster απλα εκανα δεξια να με περασει γιατι ειδα οτι δεν ειχε νοημα...κατι αναλογο θα εκανε και το παλικαρι με το skoda...Επισης για να καταλαβεις τα μακρυνα μου ταξιδια τα κανω μονο βραδυ με το cruise control στα 200 km/h και το αυτοκινητο εδω και 55000km δεν εχει κανει κιχ.
Μετα το lag ειναι σχετικο...εχει να κανει με τι turbo σε σχεση με την παροχη καυσαεριων χρησημοποιει το οχημα και για ποιο σκοπο ειναι φτιαγμενο...πχ το πιο ντρακστεραδικο Evo εχει μεγαλο turbo που αργει να 'φουσκωσει' ενω ενα S3 (για να μην λεω μονο για το Volvo) δεν το καταλαβαινεις περισσοτερο απο οτι ενα ηλεκτρογκαζο ατμοσφαιρικο. Αυτο που πολλες φορες εχουν παρεξηγησει οι υπερμαχοι της ατμοσφαιρας ειναι οτι οι εταιρειες δεν τοποθετουν ενα turbo ετσι απλα οπως ο μπαρμπαμητσος της γειτονιας. Υπαρχει η ιδια ερευνα και εξελιξη οπως και στους ατμοσφαιρικους.
Ο compressoras για μενα ειναι χρησιμος μονο ως υποβοηθηση του turbo απο τη στιγμη που χρησημοποιει ενεργεια προερχομενη απο την μηχανη για να παραγει εργο και επομενως εχει απωλειες.
Για το θεμα της αξιοπιστιας νομιζω οτι απαντηθηκε...οσο το προσεχεις σε προσεχει οπως οποιαδηποτε μηχανη.
Τα μειονεκτηματα που μπορω εγω να δω σαν τελικος χρηστης ειναι μονο το αυξημενο κοστος συντηρησης μονο οταν ομως χρειαστει να κανω καποια συντηρηση στην turbiνα.Το μελον δεν ειναι τα ηλεκτροκινητα...το μελον ειναι το υδρογονο και δεν ειναι τοσο μακρυα οσο νομιζετε. Ηδη η Honda εχει το Clarity το οποιο ειναι διαθεσιμο στην California και σιγουρα ολοι οι αλλοι θα ακολουθησουν. Και αυτο γιατι με τα ηλεκτροκινητα θα ειναι σαν να πηγαινουμε πισω...η σχεση που εχουμε με τα αυτοκινητα τωρα ειναι οτι οδηγω 200km μου τελειωνει η βενζινη γενμιζω και συνεχιζω, και οχι σταματαω 6 ωρες μεχρι να φορτισουν οι μπαταριες για να συνεχισω.
Οσο για το topic ισως να ειναι καλυτερα να μεταφερνει οντως σε αλλη ενοτητα
-
Επισης να συμπληρωσω πως ακομα και η Alfa οπως διαβαζω οπως και οι υπολοιποι κατασκευαστες μπαινουν στο παιχνιδι του turbo εστω και καθυστερημενα...αυτο δεν μπορει κατι λεει!!
-
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
επειδη εχω πετυχει το 3.2 που λες με το δικο μου και αλλα διασημα 3.0 γνωστης εταιρειας ακομα και σε roadster απλα εκανα δεξια να με περασει γιατι ειδα οτι δεν ειχε νοημα...αν εννοεις τη Z4 3.0 αυτη ειναι παναλαφρη και μενα μου φευγει η παναγια να τη περασω,ενω μια 330 δε με δυσκολευει καθολου(ευτυχως η καινουρια Ζ4 θα ναι cc ==>πιο αργη )
για αυτο σου λεγα πριν οτι με τον κινητηρα που εχεις θα πρεπε να ειχες παραπανω αλογα.οχι απαραιτητα 300 με 270 δε θα θα σε απασχολουσε κανενα 6κυλινδρο,αντε κανα 350Ζ ισως(και φυσικα ο τριλιτρος bi-turbo της bmw)..
σημαντικο ρολο παντως παιζει και το βαρος,χθες που τα εστηνα με ενα ΤΤ 2λιτρο με προγραμμα μονο ειχα πολυ σοβαρα προβληματα...η μεγαλυτερη τουρμπινα με γλιτωσε απο το να ντροπιαστω πληρως...
-
Απο σταση ακομα και 3.0 Si εχω περασει αρκετες φορες και εν κινηση και Boxter S αυτοματη του 2002 (φιλου), και μαλιστα σε απανοτα ανοιγματα με 2ες 3ες....οταν περνανε τα km (180-200+) τοτε με μαζευουν λογω τετρακινησης και στροφαρισματος ψηλα. Για τα 330 δεν το συζηταμε καν. Τα αλογα δεν ειναι πολλα (230) αλλα η ροπη...320 απο 1500-5000 και το αισθανεσαι οτι ειναι ετσι! Μικρο turbo (0.8 over) πολλα κυβικα ουτε που καταλαβαινεις lag και στις ρεπριζ σκοτωνει κυριολεκτικα...τις περισσοτερες προσπερασεις απο 80-100km/h τις κανω με 6η!
ΥΓ: Και μιλαμε για 1545kg αδειο!!
-
Ο χρήστης Giuseppe Busso έγραψε:
Και πολλούς κυλίνδρους
εν σειρα....
Εννοείται V
Το γέλιο το είχα ρίξει όταν ένας τουρμπάτος γλήγορος με Skoda Octavia RSTUV οδεύοντας προς Λαμία με 240 στάθερα και ενώ μπορούσα να τον περάσω άνετα εγώ ήμουν κολλημένος απο πίσω του και σε 1 λεπτό έκανε στα δεξία να ξεκουράσει τον engine of the year ... Πήρε ένα καλο μάθημα από τον V6 Busso οτι τα παιχνίδια του είναι για εντός των τειχών
ρε σεις γιατί δεν πάτε να τρέξετε σε καμμιά πίστα? Ωραίο δρόμο βρήκες να πας με 260...
-
Επισης να συμπληρωσω πως ακομα και η Alfa οπως διαβαζω οπως και οι υπολοιποι κατασκευαστες μπαινουν στο παιχνιδι του turbo εστω και καθυστερημενα...αυτο δεν μπορει κατι λεει!!Ναι βέβαιως η Alfa όμως είχε υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες είτε turbocharged ήτε supercharged από πολύ παλιά βεβαίως βεβαίως. Μέχρι πρόσφατα θυμόμαστε τον V6 TB 2.000cc. Ή μήπως την 155 Q4 με moteur όμοιο με της Integrale, 75 America 1.8T. Ή μήπως η Lancia με χρόνια εμπειρίας στο είδος, επίσης η Renault αλλά ακόμη και η Fiat. Μόδες...
-
Λοιπον θα προσπαθησω καλυψω ολα τα σχολια...
Αρχιζω απο τον 3.2 V6 και γενικα οτι το ατμοσφαιρικο εχει σταθεροτερη αποδοση απο τα turbo...η πληρης πληρωση του turbo ερχετε μονο οταν πατησεις το γκαζι τερμα και δεν στροφαρει παντα full στα km που περιγραφεις....επειδη εχω πετυχει το 3.2 που λες με το δικο μου και αλλα διασημα 3.0 γνωστης εταιρειας ακομα και σε roadster απλα εκανα δεξια να με περασει γιατι ειδα οτι δεν ειχε νοημα...κατι αναλογο θα εκανε και το παλικαρι με το skoda..Όχι δε με κατάλαβες. Μάλλον κάποιες σημαντικές θερμοκρασίας πήραν την ανιούσια.
Κοινώς τα έφτυσε -
Επισης να συμπληρωσω πως ακομα και η Alfa οπως διαβαζω οπως και οι υπολοιποι κατασκευαστες μπαινουν στο παιχνιδι του turbo εστω και καθυστερημενα...αυτο δεν μπορει κατι λεει!!
Ναι βέβαιως η Alfa όμως είχε υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες είτε turbocharged ήτε supercharged από πολύ παλιά βεβαίως βεβαίως. Μέχρι πρόσφατα θυμόμαστε τον V6 TB 2.000cc. Ή μήπως την 155 Q4 με moteur όμοιο με της Integrale, 75 America 1.8T. Ή μήπως η Lancia με χρόνια εμπειρίας στο είδος, επίσης η Renault αλλά ακόμη και η Fiat. Μόδες...
Φυσικα και ειχε και μαλιστα τα αυτοκινητα που αναφερεις σκοταναν, ομως τους εγκατελειψε...
-
Όχι δε με κατάλαβες. Μάλλον κάποιες σημαντικές θερμοκρασίας πήραν την ανιούσια.
Κοινώς τα έφτυσεαπλα δε μπορουσε να σε περασει(ή να ανοιξει τη διαφορα τεσπα) γιατι ειχε λιγοτερα αλογα και προφανως εκοψε γιατι τα 240 χλμ ειναι παααρα πολλα χλμ για να πηγαινεις ολη την ωρα χωρις λογο
-
Το μελον δεν ειναι τα ηλεκτροκινητα...το μελον ειναι το υδρογονο και δεν ειναι τοσο μακρυα οσο νομιζετε. Ηδη η Honda εχει το Clarity το οποιο ειναι διαθεσιμο στην California και σιγουρα ολοι οι αλλοι θα ακολουθησουν. Και αυτο γιατι με τα ηλεκτροκινητα θα ειναι σαν να πηγαινουμε πισω...η σχεση που εχουμε με τα αυτοκινητα τωρα ειναι οτι οδηγω 200km μου τελειωνει η βενζινη γενμιζω και συνεχιζω, και οχι σταματαω 6 ωρες μεχρι να φορτισουν οι μπαταριες για να συνεχισω.
Για το υδρογόνο ας μην είμαστε τόσο αισιόδοξοι. Ναι η Honda έβγαλε το Clarity αλλά κοστίζει πάνω από 200.000 δολλάρια το ένα και γι' αυτό θα διαθέσει μόνο 200 με λίζινγκ στην Καλιφόρνια για να δει πως πάνε. Σύμφωνα με τη δήλωσή της περί το 2025 αναμένει να είναι ευρέως διαθέσιμα. Εν τω μεταξύ αυτά ακριβώς έλεγε και το 1985 περίπου η BMW για τα δικά της υδρογονοκίνητα που πίστευε πως σε 20 χρόνια θα είναι ευρέως διαθέσιμα και τα περιέφερε από έκθεση σε έκθεση και από περιοδικό σε περιοδικό. Τίποτα δεν έγινε από αυτά.
Ακόμη δεν έχουν βγει προδιαγραφές ασφάλειας, ο NHTSA τώρα προσπαθεί να εκδόσει ντιρεκτίβες (ο Euroncap κοιμάται ως συνήθως και θα μιλήσει στο τέλος όταν οι χρηματοδότες του του πουν τι θα πει),άρα έχουμε πολύ καιρό ακόμη. Σκεφτήκατε ποτέ ότι το υδρογόνο μπαίνει στα αυτοκίνητα σε δεξαμενές των 350 ατμοσφαιρών και τα βυτία που πρέπει να αναγομώνουν με καύσιμο τους σταθμούς ανεφοδιασμού πρέπει να το κουβαλάνε σε 400-500 ατμόσφαιρες?Εν τω μεταξύ η τεχνολογία προχωράει στα ηλεκτρικά. Αν π.χ. σε 10 χρόνια θέλουν φόρτιση κάθε 500 χλμ. όπως δηλαδή τα κοινά ΙΧ, τότε τι πρόβλημα θα υπάρχει? Το νούμερο που προανέφερα το έχουν προσσεγγίσει ήδη σε δοκιμές πρωτοτύπων.
Τα υπερτροφοδοτούμενα έχουν, όπως όλα τα πράγματα, και συν και πλην. Αν πιστεύαμε τους υπέρμαχους αυτής της τεχνολογίας, τότε δεν έπρεπε να υπάρχουν ατμόσφαιρες. Και όμως οι ατμόσφαιρες, στις βενζίνες τουλάχιστον, ήταν και συνεχίζουν να είναι ο κορμός της παραγωγής κινητήρων εσ. καύσης παγκοσμίως. Είναι θέμα προτεραιοτήτων και επιλογών αγοράς τι θα υιοθετήσει ο καθένας.
Πάντως όσο υπάρχει ευρέως διαθέσιμο το πετρέλαιο και η βενζίνα, τα υπόλοιπα θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα. -
Η πρωτη αρχη της μηχανολογιας ειναι η παραχωρηση...ποτε τιποτα δεν ειναι τελειο, παντα εξαρταται τι θες να κανεις και αναλογα κανεις παραχωρησεις. Εγω σαν τελικος χρηστης βαση του τροπου χρησης του αυτοκινητου περαν του πιθανου αυξημενου κοστους συντηρησης σε περιπτωση βλαβης του turbo δεν βλεπω κατι αλλο. Lag δεν εχω, καταναλωση αναλογα με την ιπποδυναμη και τα κυβικα τη θεωρω λογικη (πχ μεικτη οδηγηση, εθνικη με cruise στα 160km/h, προσπερασεις σε επαρχιακο δικτυο, και κινηση σε πολεις οπως Θεσσαλονικη-Καστορια-Λαρισα 9,8 l/100) και πτωση αποδοσης δεν μπορω να διακρινω.
Οσο για τα ηλεκτροκινητα δεν νομιζω πως εχουν μελον ως αντικαταστατες τον ΙΧ. Ισως για μεσα στις πολεις αλλα οχι συνολικα. Και μην ξεχναμε απο που προερχετε το ρευμα με το οποιο φορτιζοντε και ποσο επιβλαβης ειναι αποδεδειγμενα η κατασκευη των μπαταριων τους!
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Όχι δε με κατάλαβες. Μάλλον κάποιες σημαντικές θερμοκρασίας πήραν την ανιούσια.
Κοινώς τα έφτυσεαπλα δε μπορουσε να σε περασει(ή να ανοιξει τη διαφορα τεσπα) γιατι ειχε λιγοτερα αλογα και προφανως εκοψε γιατι τα 240 χλμ ειναι παααρα πολλα χλμ για να πηγαινεις ολη την ωρα χωρις λογο
Σκέφτηκε κανείς ότι μπορεί απλά να του άναψε το λαμπάκι της βενζίνης???
Τέλος πάντων, συμφωνώ με τον φίλο ότι τα ηλεκτρικά είναι μακρυά από το να αποτελέσουνε γενική λύση για την αυτοκίνηση καθώς η ενέργεια για να τα κινήσει προέρχεται από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας τα οποία όλοι ξέρουμε πόσο ρυπαίνουν το περιβάλλον μας (δώρο άδωρο δηλαδη με μια σχέση απόδοσης πόσο? 35%? Αλήθεια υπάρχει κάποιος φίλος μηχανολόγος να μας πει ποιος είναι ο βαθμός απόδοσης ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης?)
Τώρα μεταξύ τούρμπο και ατμόσφαιρας εγώ απλά θέλω να πω πως πράγματι οι τούρμπο κινητήρες είναι πιο πολύπλοκοι από τους ατμοσφαιρικούς, κάνουν κάτι όμως που οι ατμοσφαιρικοί δεν μπορούν. Αξιοποιούν δηλαδή τα καυσαέρια από την εξαγωγή για να κινήσουν τη φτερωτή και να αυξήσουν έτσι την απόδοση των κινητήρων. Κι εγώ πιστεύω πως η αξιοπιστία τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τρόπο χρήσης τους, αν και αν σου χαλάσει η φτερωτή μάλλον θα πονέσεις λιγάκι παραπάνω.
Αυτό που δεν αμφισβητείται με τίποτα πάντως είναι πως τα χαρακτηριστικά απόδοσης των τούρμπο είναι πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα ατμοσφαιρικών κινητήρων πάντα φυσικά για καθημερινή χρήση κι όχι ξέσκισμα στην πίστα. Όταν τα πράγματα φτάνουνε στους κόφτες εκεί παίζουνε καλύτερη μπάλλα οι ατμοσφαιρικοί.
Τούρμπο και πάλι τούρμπο!!! -
Ο χρήστης akrovatis1979 έγραψε:
Αλήθεια υπάρχει κάποιος φίλος μηχανολόγος να μας πει ποιος είναι ο βαθμός απόδοσης ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης?Αν και δεν είμαι μηχανολόγος, νομίζω 18-20 % μόνο!
-
Το wikipedia δίνει πράγματι αυτή την απόδοση. Αν ψάξεις βέβαια λίγο στο internet θα δεις και διαφορετικά νούμερα...
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Ατμόσφαιρα αλλά με πολλά κυβικά....Βάλε και μια οξεία υψηλοστροφίαση στη συνταγή για να δέσει το γλυκό !
Πάντως σε αντίθεση με τη μόδα και τις 'προσδοκίες' λόγω της εποχής στη ψοφοφορία προηγούνται ξεκάθαρα οι ατμοσφαιρικοί.
Για τις υψηλές θερμοκρασίες σε έναν σύγχρονο κινητήρα τούρμπο, πολύ απλά αυτό ΔΕΝ παίζει. Με την καμία όμως. Όσο ο κινητήρας παραμένει σε μαμά κατάσταση (αρκετοί ενθουσιάζονται που με ένα χιλιάρικο παραπάνω παίρνουν 40-50 άλογα. Τα δίνουν, χακεριάζουν το φουκαριάρικο αυτοκίνητο τους και μετά αναμένουν εργοστασιακή αξιοπιστία...) θερμοκρασία ΔΕΝ ανεβαίνει. Τελικιασε το, στίψε το, πέτα το μέσα στην πίστα, κάνε ότι γουστάρεις. Το 90οC δεν πρόκειται να το φτάσει ο δείκτης. Θα είναι πάντα ένα κλικ αριστερά.
Εχω να κάνω 1-2 ερωτήσεις και εγώ. Όλοι λεμε ότι οι τούρμπο κινητήρες είναι πιο 'σύνθετοι'. Σωστό μου φαίνεται σε πρώτο επίπεδο αλλά από εκεί και έπειτα δείτε και την άλλη πλευρά. Μπορεί να είναι πιο σύνθετος αλλά προτού σου σκάσει π.χ. η τουρμπίνα θα πάρεις 'προειδοποιήσεις' από μια σπασμένη σκάστρα, ή μια βαλβίδα υποπίεσης. Θα συνεχίσεις όμως να δουλεύεις ατμοσφαιρικά, οπότε μπορεί να έχει και κάποια θετικά το να είσαι πιο 'σύνθετος'. Εντελώς υποθετικά με ένα σπασμένο 'τούρμπο' θα φτάσεις στον προορισμό σου (φυσικά αν χτυπήσει μπιέλα με ότι και αν είσαι δεν θα φτάσεις πουθενά! ). Πιο απλά, πιο σύνθετοι μεν αλλά δεν είναι και κρύσταλλα Σβαρόφσκι και μπιμπελό. Ειδικά στην εποχή μας έχουν αλλάξει νομίζω τα πράγματα από άποψη αντοχών. Ακαδημαϊκά 1-2 τιμές, η Κ03 τουρμπίνα κοστίζει από την αντιπροσωπεία 1600 Ε και έχεις και την επιλογή να στείλεις τη δικιά σου Γερμανία για rebuilt με τελικό κόστος στα 800 ευρώ. Σκάστρα περίπου 30 ευρώ.
Ένας υψηλόστροφος ατμοσφαιρικός κινητήρας ποια περιφερειακά του έχει πιο 'δυνατά' σε σύγκριση με ένα 'απλό' ατμοσφαιρικό? Στην αντλία λαδιού υποθέτω, σε μπιέλες, εκεντροφόρους. Αλλού? Ποιες είναι οι 'αδυναμίες' ενός υψηλόστροφου από μηχανική άποψη ?
Υπερπλήρωση ή Ατμοσφαιρα ?