Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Ατμόσφαιρα αλλά με πολλά κυβικά....
Βάλε και μια οξεία υψηλοστροφίαση στη συνταγή για να δέσει το γλυκό !
Πάντως σε αντίθεση με τη μόδα και τις 'προσδοκίες' λόγω της εποχής στη ψοφοφορία προηγούνται ξεκάθαρα οι ατμοσφαιρικοί.
Για τις υψηλές θερμοκρασίες σε έναν σύγχρονο κινητήρα τούρμπο, πολύ απλά αυτό ΔΕΝ παίζει. Με την καμία όμως. Όσο ο κινητήρας παραμένει σε μαμά κατάσταση (αρκετοί ενθουσιάζονται που με ένα χιλιάρικο παραπάνω παίρνουν 40-50 άλογα. Τα δίνουν, χακεριάζουν το φουκαριάρικο αυτοκίνητο τους και μετά αναμένουν εργοστασιακή αξιοπιστία...) θερμοκρασία ΔΕΝ ανεβαίνει. Τελικιασε το, στίψε το, πέτα το μέσα στην πίστα, κάνε ότι γουστάρεις. Το 90οC δεν πρόκειται να το φτάσει ο δείκτης. Θα είναι πάντα ένα κλικ αριστερά.
Εχω να κάνω 1-2 ερωτήσεις και εγώ. Όλοι λεμε ότι οι τούρμπο κινητήρες είναι πιο 'σύνθετοι'. Σωστό μου φαίνεται σε πρώτο επίπεδο αλλά από εκεί και έπειτα δείτε και την άλλη πλευρά. Μπορεί να είναι πιο σύνθετος αλλά προτού σου σκάσει π.χ. η τουρμπίνα θα πάρεις 'προειδοποιήσεις' από μια σπασμένη σκάστρα, ή μια βαλβίδα υποπίεσης. Θα συνεχίσεις όμως να δουλεύεις ατμοσφαιρικά, οπότε μπορεί να έχει και κάποια θετικά το να είσαι πιο 'σύνθετος'. Εντελώς υποθετικά με ένα σπασμένο 'τούρμπο' θα φτάσεις στον προορισμό σου (φυσικά αν χτυπήσει μπιέλα με ότι και αν είσαι δεν θα φτάσεις πουθενά! ). Πιο απλά, πιο σύνθετοι μεν αλλά δεν είναι και κρύσταλλα Σβαρόφσκι και μπιμπελό. Ειδικά στην εποχή μας έχουν αλλάξει νομίζω τα πράγματα από άποψη αντοχών. Ακαδημαϊκά 1-2 τιμές, η Κ03 τουρμπίνα κοστίζει από την αντιπροσωπεία 1600 Ε και έχεις και την επιλογή να στείλεις τη δικιά σου Γερμανία για rebuilt με τελικό κόστος στα 800 ευρώ. Σκάστρα περίπου 30 ευρώ.
Ένας υψηλόστροφος ατμοσφαιρικός κινητήρας ποια περιφερειακά του έχει πιο 'δυνατά' σε σύγκριση με ένα 'απλό' ατμοσφαιρικό? Στην αντλία λαδιού υποθέτω, σε μπιέλες, εκεντροφόρους. Αλλού? Ποιες είναι οι 'αδυναμίες' ενός υψηλόστροφου από μηχανική άποψη ?