-
Συμφωνώ με pro και Koutsan. Το επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι αρκετά υψηλό σε ορισμένα πανεπιστήμια της Ελλάδας, με ένα πιο 'χαλαρό' ενδεχομένως πλαίσιο εκπαίδευσης, αλλά χωρίς να αποκλείονται οι έξτρα δυνατότητες κατάρτισης, από φοιτητές που θέλουν να εξελιχθούν.
Σε επίπεδο γραμματειακής οργάνωσης είναι, όμως, τα πράγματα τραγικά...
-
Εκτός από τη γραμματειακή υποστήριξη, ένα βασικότατο πρόβλημα είναι ότι ουσιαστικά παρέχεται η δυνατότητα σε 'φοιτητές που **δεν **θέλουν να εξελιχθούν' να παρεμποδίσουν αυτούς που θέλουν να εξελιχθούν.
-
'Αυτά είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια'
'Είμαι φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχω τελειώσει με όλα τα μαθήματα καθως και με πτυχιακής εργασίες και απο τον Σεπτέμβριο περιμένω να ορκιστώ. Εν τω μεταξύ υπηρετώ την πατρίδα ως φαντάρος. Η πρώτη ορκομωσία μου (μαζί με άλλους 40 φοιτητές) είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Μαζευτήκαμε φίλοι και συγγενείς - άλλοι οδικώς άλλοι αεροπορικώς, μιάς και απέχω 500 χιλιόμετρα απο την Αθήνα, είμαι απο επαρχία- για να παραστούν στην ορκωμοσία μου. Η ορκωμοσία του Δεκεμβρίου αναβλήθηκε λόγο κατάληψης, η οποία έγινε την ίδια μέρα. Η ανακοίνωση απο το πανεπιστήμιο βγήκε ΜΙΑ ΩΡΑ πριν την ορκωμοσία. Λόγω των τεταμένων συνθηκών του προηγούμενου μήνα δεν δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα και κατάπιαμε τα πεταμένα λεφτα για ξενοδοχεία και οδοιπορικά.
Χτές ήταν η δέυτερη ορκομωσία. Σαν φαντάρος πηγα πάλι να ζητήσω την ίδια άδεια(να εξηγήσω οτι δεν έγινε η πρώτη κτλ), μάζευτηκαν πάλι συγγενέις και φίλοι και κατηφορίσαμε τα γνωστά 500 χλμ για τον Πειραιά. Πήγαμε το πρωί στο Πανεπιστήμιο, όπου ήταν όλος ο κόσμος που ανέμενε να ορκιστεί. Χρησιμοποιώ την λέξη ανέμενε γιατι η ορκωμοσία ΠΑΛΙ ΔΕΝ έγινε. Το πανεπιστήμιο τελούσε υπο κατάληψη. ΞΑΝΑ την ίδια μέρα με την ορκωμοσία και χωρις καμία προειδοποίηση. Βέβαια χωρίς να θέλω να πάρω θέση, οι καταληψίες είχαν προνοήσει να αφήσουν ανοιχτό το αμφιθέατρο της ορκομωσίας και τις γραμματείες. Ο πρύτανης βέβαια αρνήθηκε να παραστεί σε μια ορκομωσία σχολής υπο κατάληψη.
Και που καταλήγουμε? Εγω προσωπικα για ξενοδοχέια και οδοιπορικά εχω χαλάσει 2 400 ευρώ μονο για μενα. Υπολογίστε ολων των συγγενών και φίλων και μιλάμε για μερικές χιλιάδες ευρώ πεταμένα λεφτα απο τους δικούς μου ανθρώπους μόνο. Επίσης προφανώς στην επόμενη ορκωμοσία θα παραστώ μόνος μου αφου νιώθω άσχημα για την ταλαιπωρία που εχω υποβάλλει τόσο κοσμο και για τα έξοδα τα οποία τους ανάγκασα να κάνουν τζάμπα για δευτερη φορά.
Ο μόνος λόγος που θα παραστώ είναι γιατι θέλω να πάρω το χαρτί του πτυχίου για τις αιτήσεις των μεταπτυχιακών στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (προφανώς..). Λυπάμαι που είναι τοσο η απογοητευτική η κατάσταση των πανεπιστημίων γιατι στο κάτω κάτω και το δικό μου πτυχίο απο αυτά ειναι αλλά πραγματικά φεύγω με τις χειρότερες εντυπώσεις.'*
ANAΓΝΩΣΤΗΣ -
Ναι και ενα καλο των καταληψεων,περιοριζουν τις τριτοκοσμικες καταστασεις κουστουμι-μαμα-μπαμπας-αδερφια-φωτογραφος.
-
Έχω εμπειρία άνω των 20 ετών από σπουδές και εργασία ως διδάσκων σε Ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και εμπειρία από σπουδές και εργασία ως διδάσκων σε ξένα πανεπιστήμια (κυρίως Ευρώπη, Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία και λίγο από ΗΠΑ-Καναδά). Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι
**Δεν υπάρχει σύγκριση ειδικά στις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού (τουλάχιστον των χωρών που ανέφερα), **
οι προπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν--σε κάποιες σχολές—από ικανοποιητικές έως καλές.
Για να μην μπλέξουμε με ατέρμονες περιπτωσιολογίες, μια ιδέα (όσο είναι δυνατόν αντικειμενική) θα μπορούσε κανείς να πάρει από τα διάφορα rankings των πανεπιστημίων στον κόσμο που δημοσιεύονται από διάφορες πηγές, το καλύτερο ελληνικό ΑΕΙ είναι το Καποδιστριακό και η υψηλότερη θέση που αυτό έχει σημειώσει σε κάποιο ranking είναι 200 στον κόσμο (σε άλλα rankings εμφανίζεται πιο κάτω, 300, 400 κλπ, το ΕΜΠ είναι πολύ χαμηλότερα...). *Στην άποψη αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν παράγεται ουσιαστικά τίποτε (δεν υπάρχει βιομηχανία μηχανών ή τεχνολογίας οποιουδήποτε είδους), κάτι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έρευνα *(εδώ μας έχει φάει το άγχος να μην εμπορευματοποιηθεί η γνώση, είναι εντυπωσιακό πως ιδεολογικά απολιθώματα του προηγούμενου αιώνα εδώ παρουσιάζονται ως προοδευτικές απόψεις λόγω άγνοιας, ανοησίας και σκοπιμοτήτων). Υπάρχουν βέβαια κάποιες νησίδες που αποτελούν εξαιρέσεις (πχ η ομάδα Formula 1 του ΑΠΘ). Επίσης η Ελλάδα τα πάει μάλλον καλύτερα στις ανθρωπιστικές σπουδές (και εδώ μας σώζουν οι Αρχαίοι καθότι οι κλασικές σπουδές είναι ελληνοκεντρικές σε μεγάλο βαθμό), παρά στις θετικές επιστήμες / μηχανολογίες αν δει κανείς και τα επιμέρους rankings ανά τομέα και θυμηθεί βέβαια και τα δύο Νoμπέλ στην ποίηση (τα μόνα διεθνή βραβεία γοήτρου που έχουν απονεμηθεί ποτέ σε έλληνες…)
Δεν ισχυρίζομαι πως είμαστε ο πιο έξυπνος λαός αλλά από πλευράς ευφυΐας και μόνο θα αξίζαμε ίσως 1-2 θέσεις ελληνικών ΑΕΙ κοντά στην βάση της πρώτης 100άδας εάν σοβαρευόμασταν, φοιτητές και καθηγητές (ΚΥΡΙΩΣ) και μετά η πολιτεία, *βλέπετε εγώ δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως το πρόβλημα ξεκινά από το διαθέσιμο χρήμα, το πρόβλημα ξεκινά πρωτίστως από την νοοτροπία των άμεσα εμπλεκομένων και οι άμεσα εμπλεκόμενοι είναι οι καθηγητές και οι φοιτητές…(*Υπάρχουν ΑΕΙ με υψηλότερη θέση από τα ελληνικά με χαμηλότερο budget…πάντως το χρήμα πάντα βοηθά).
Δεν συγκρίνω τα ελληνικά ΑΕΙ με Oxford, Cambridge, Imperial College London, Yale, Harvard, MIT, Ecole Polytechnique, Ecole Normale, ETH Ζυρίχη κλπ (αυτούς δεν υπάρχει περίπτωση να τους φτάσουμε, άλλους λόγω παράδοσης, άλλους λόγω πόρων, άλλους λόγω σοβαρότητας και συνδυασμό αυτών,) αλλά τα συγκρίνω πχ με το πολυτεχνείο της Σιγκαπούρης (που είναι μια μικρή χώρα όση ο νομός Αττικής) και βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα ή εικοσάδα και είναι μόλις 30 ετών!!!
Όταν πήγα για μεταπτυχιακά εκεί που υπερτερούσα ήταν--ίσως αναπάντεχα—το background από τη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα και όχι στις πανεπιστημιακές (προπτυχιακές) μου σπουδές οι οποίες είχαν ελλείψεις…(μιλάμε για δεκαετία του 1980, τώρα η μέση εκπαίδευση έχει υποβαθμισθεί αρκετά έως πολύ από τα δικά μου χρόνια). Τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα οργανώθηκαν στο πόδι (για να μην χάσουμε τα κονδύλια της ΕΟΚ) και η εύκολη λύση ήταν τα μαθήματα επιλογής να πάνε στο μεταπτυχιακό συμπιέζοντας τις προπτυχιακές σπουδές προς τα κάτω. Τα μεταπτυχιακά μαθήματα που έκανα στο εξωτερικό (ειδικά σε θέματα μαθηματικών), στην Ελλάδα δεν υπήρχαν, δεν υπάρχουν και αμφιβάλλω εάν υπάρξουν ποτέ. Το επίπεδο των καθηγητών ήταν 'αστρονομικό' σε σχέση με τους εδώ (βραβεία Νομπέλ, Φίλντς, Τούρινγκ) ενώ το επίπεδο των φοιτητών ήταν τέτοιο που συχνά ένιωθα ανόητος (πχ είχα Καναδό συμφοιτητή στο Cambridge που στα 16 έκανε Μάστερ σε pure maths, είχε μπει στο Mac Gill στα...12, τελείωσε με άριστα και δεν ήταν ο μόνος σας διαβεβαιώ! Μου είχαν τύχει και μερικοί τέτοιοι φοιτητές αργότερα, μια διάλεξη ήταν 'αγώνας' σε τέτοιο ακροατήριο, εγκεφαλική πάλη, εδώ αντίθετα ο αγώνας είναι άλλου είδους)...**Το απογοητευτικό είναι πως η ανώτατη παιδεία στην Ελλάδα έχει ως σκοπό την δημιουργία καταναλωτών και όχι 'δημιουργών' **(και εδώ δεν υποννοώ συνωμοσιολογίες, κύριοι υπεύθυνοι εδώ είναι οι φοιτητές πρωτίστως και μετά οι διδάσκοντες, είμαστε τελικά άξιοι των επιλογών μας…)
Η προτροπή μου –και το λέω με έμφαση πάντα στους έλληνες φοιτητές μου--είναι όποιος μπορεί να πάει στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά! Θα κερδίσει όχι μόνο επιστημονικά αλλά και σε άλλα επίπεδα.ΙΠΖ
ΥΓ1 : Στην ιστοσελίδα μου μπορεί κανείς να δει πολλά για rankings, υποτροφίες, κατατάξεις πανεπιστημίων με βάση prestigeous international awards (Nobel, Fields, Turing, Abel, Crafoord κλπ) αλλά και θέματα που αφορούν ειδικά την φυσική και τα μαθηματικά καθώς και σημειώσεις, θέματα εξετάσεων, ύλη από σχετικά μαθήματα κορυφαίων διεθνώς πανεπιστημίων:
http://ipzoisscience.googlepages.com/home' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blank' target='_blankΥΓ 2: Το ερώτημα ιδιωτικά ή δημόσια ΑΕΙ είναι άσχετο, το ερώτημα είναι σοβαρευόμστε ή όχι (υπάρχουν εξαιρετικά ΑΕΙ διεθνώς τόσο δημόσια, όσο και ιδιωτικά όσο και 'μικτά').
ΥΓ 3: Τα rankings χρησιμοποιούνται ενδεικτικά και όχι με απόλυτο τρόπο. Δεν αποτελούν φυσικά 'Ευαγγέλιο' αλλά δεν πρέπει να απορρίπτονται και 'ελαφρά τη καρδία' όπως συνηθίζεται στην
νεο-ελλάδα όπου φανταζόμαστε συνωμοσίες (Εβραίων, Αμερικανών, κεφαλαίου-πολυεθνικών κλπ) παντού. Για παράδειγμα στις σοβαρές χώρες σε εθνικό επίπεδο, στο NSF (Ναtional Science Foundation HΠΑ), EPSRC UK, Διεύθυνση Έρευνας της ΕΕ κλπ, η κατανομή των κρατικών κονδυλίων για έρευνα, υποτροφίες κλπ γίνεται με βάση αυτά (αλλά και ο ιδιωτικός τομέας τα χρησιμοποιεί στις χρηματοδοτήσεις πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων). Εμπεριέχουν παραμέτρους που αφορούν το επίπεδο των καθηγητών (δημοσιεύσεις, citations, impact factor, βραβεία Νομπέλ και άλλα βραβεία), των φοιτητών, των εγκαταστάσεων, την απορρόφηση των αποφoίτων από την αγορά εργασίας κλπ. Αυτά συνήθως αναφέρονται στα ψιλά γράμματα, αλλά αντί να τα διαβάσουμε για να δούμε λεπτομέρειες και κριτήρια (υπάρχουν διάφορα rankings με διαφορετικά κριτήρια), συνήθως στην πατρίδα μας τα διαγράφουμε με μια μονοκονδυλιά (άλλο ένα δείγμα της νεο-ελληνικής νοοτροπίας, η εύκολη λύση, δεν μας αρέσει η αξιολόγηση και όταν δεν τα παμε καλά φυσικά φταίνε οι άλλοι και όχι η τεμπελιά μας...)ΥΓ 4: Το μάστερ είναι πτυχίο εξειδίκευσης, ο φοιτητής δεν λειτουργεί μόνος του, απλά αποκτά τις γνώσεις για να φτάσει στο σημείο να αρχίσει να κάνει 'έρευνα υπό καθοδήγηση' (αυτό είναι το διδακτορικό). Αυτόνομος επιστημονικά γίνεται κανείς ουσιαστικά στα μεταδιδακτορικά χρόνια.
ΥΓ 5: (Προς τους φοιτητές που πιθανόν διαβάζουν το φόρουμ και σκέπτονται μεταπτυχιακά): Το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι να παραδεχτούμε πως υπάρχει πρόβλημα και οφείλουμε να βελτιωθούμε, **δυστυχώς πολλοί στην Ελλάδα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ούτε καν αυτό **και χρειάζεται προσοχή όταν αναφέρουμε ως άλλοθι, απόψεις του στυλ «έλα μωρέ, και οι άλλοι το ίδιο είναι» παραθέτοντας κάποια περιστατικά (συχνά ούτε καν από ιδία πείρα αλλά από κάτι που ακούσαμε από γνωστό γνωστού κλπ). Σύγκριση ελληνικών ΑΕΙ με αυτά του εξωτερικού της πρώτης 10άδας-20άδας στα rankings απλά δεν υφίσταται, είναι από άλλο πλανήτη..., όποιος μιλά για παραπλήσιο επίπεδο δεν έχει επίγνωση του που βρίσκεται και τι λέγει. *Ακόμη και εάν ασχοληθούμε με περιπτωσιολογία, βαρύτητα έχουν μόνο οι γνώμες ανθρώπων που έχουν ιδίαν πείρα και από τα δύο *(και δεν συζητούν σε επίπεδο κουτσομπολιού, ο φίλος του φίλου είπε αυτό έκανε εκείνο κλπ). Θα μπορούσα και εγώ να αναφέρω πάμπολλα περιστατικά και παραδείγματα που καταδεικνύουν τις διαφορές επιπέδου αλλά αρκούμαι στις αξιολογήσεις που είναι πολύ ευρύτερες (η περιπτωσιολογία ακόμη και από άτομα με ιδίαν πείρα έχει περιορισμένο εύρος). ΙΠΖ
http://ipzoisscience.googlepages.com/home' target='_blank' target='_blank' target='_blank -
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο υποτίθεται ότι έχεις μάθει ήδη να δουλεύεις και αρκεί μια σωστή καθοδήγηση από τον επόπτη καθηγητή. Τον βασικό όγκο της δουλειάς θα πρέπει να τον βγάλεις μόνος σου, αλλιώς δεν έχει νόημα το μεταπτυχιακό (με την ευρύτερη έννοια, master, phd κ.λπ.).
Συνεπώς, αν το πανεπιστήμιο σου παρέχει τα σωστά εργάλεια (σπουδαστήριο, εργαστήριο κ.λπ.), και έχεις την τύχη να συνεργάζεσαι και με σωστούς καθηγητές, τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, rankings, αξιολογήσεις κ.λπ., κ.λπ.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
'Αυτά είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια''Είμαι φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχω τελειώσει με όλα τα μαθήματα καθως και με πτυχιακής εργασίες και απο τον Σεπτέμβριο περιμένω να ορκιστώ. Εν τω μεταξύ υπηρετώ την πατρίδα ως φαντάρος. Η πρώτη ορκομωσία μου (μαζί με άλλους 40 φοιτητές) είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Μαζευτήκαμε φίλοι και συγγενείς - άλλοι οδικώς άλλοι αεροπορικώς, μιάς και απέχω 500 χιλιόμετρα απο την Αθήνα, είμαι απο επαρχία- για να παραστούν στην ορκωμοσία μου. Η ορκωμοσία του Δεκεμβρίου αναβλήθηκε λόγο κατάληψης, η οποία έγινε την ίδια μέρα. Η ανακοίνωση απο το πανεπιστήμιο βγήκε ΜΙΑ ΩΡΑ πριν την ορκωμοσία. Λόγω των τεταμένων συνθηκών του προηγούμενου μήνα δεν δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα και κατάπιαμε τα πεταμένα λεφτα για ξενοδοχεία και οδοιπορικά.
Χτές ήταν η δέυτερη ορκομωσία. Σαν φαντάρος πηγα πάλι να ζητήσω την ίδια άδεια(να εξηγήσω οτι δεν έγινε η πρώτη κτλ), μάζευτηκαν πάλι συγγενέις και φίλοι και κατηφορίσαμε τα γνωστά 500 χλμ για τον Πειραιά. Πήγαμε το πρωί στο Πανεπιστήμιο, όπου ήταν όλος ο κόσμος που ανέμενε να ορκιστεί. Χρησιμοποιώ την λέξη ανέμενε γιατι η ορκωμοσία ΠΑΛΙ ΔΕΝ έγινε. Το πανεπιστήμιο τελούσε υπο κατάληψη. ΞΑΝΑ την ίδια μέρα με την ορκωμοσία και χωρις καμία προειδοποίηση. Βέβαια χωρίς να θέλω να πάρω θέση,* οι καταληψίες είχαν προνοήσει να αφήσουν ανοιχτό το αμφιθέατρο της ορκομωσίας και τις γραμματείες. Ο πρύτανης βέβαια αρνήθηκε να παραστεί σε μια ορκομωσία σχολής υπο κατάληψη.**
Και που καταλήγουμε? Εγω προσωπικα για ξενοδοχέια και οδοιπορικά εχω χαλάσει 2* 400 ευρώ μονο για μενα. Υπολογίστε ολων των συγγενών και φίλων και μιλάμε για μερικές χιλιάδες ευρώ πεταμένα λεφτα απο τους δικούς μου ανθρώπους μόνο. Επίσης προφανώς στην επόμενη ορκωμοσία θα παραστώ μόνος μου αφου νιώθω άσχημα για την ταλαιπωρία που εχω υποβάλλει τόσο κοσμο και για τα έξοδα τα οποία τους ανάγκασα να κάνουν τζάμπα για δευτερη φορά.
Ο μόνος λόγος που θα παραστώ είναι γιατι θέλω να πάρω το χαρτί του πτυχίου για τις αιτήσεις των μεταπτυχιακών στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (προφανώς..). Λυπάμαι που είναι τοσο η απογοητευτική η κατάσταση των πανεπιστημίων γιατι στο κάτω κάτω και το δικό μου πτυχίο απο αυτά ειναι αλλά πραγματικά φεύγω με τις χειρότερες εντυπώσεις.'*
ANAΓΝΩΣΤΗΣνα μη μιλησουμε και για τις μεταγραφες που ακομα να γινουν και ατομα θα χασουν χωρις λογο το εξαμηνο τους....
-
Επειδή έχω κάνει άπειρα interviews ψάχνοντας γατόνια/ γάτες για δουλειά.
Από την εμπειρία μου, ο ιδανικός υποψήφιος έχει περάσει τον θεσμό των Πανελληνιών στην Ελλλαδα, σε υψηλόβαθμα ΑΕΙ, έχει πάει για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό για να μάθει την ξένη γλώσσα και να παρει την νοοτροπία και είναι φτωχόπαιδο.Αλλα μου σκάνε κατι cv με καθυστερήσεις λόγω καταλήψεων κλπ και είναι ο άλλος 30 ετών και δεν έχει δουλέψει! τι να τον κάνω? Να ήταν 26 να πάρω το bet αλλά 30 όχι.
οπότε όσοι είχαν κατάληψη στο πανεπιστήμιο για 2-3 εξάμηνα και άργησαν. ΕΧΑΣΑΝΕπίσης η εμπειρεία μου λέει ότι απο κάτι ελληνικά ιδιωτικά 'πανεπιστήμια' όπως και πρώτο πτυχίο από εξωτερικό πάλι δεν έχουν αυτό που ζητάω.
Εν κατακλείδι ΙΜΟ οι Πανελλήνιες κάνουν πολύ καλό φιλτράρισμα και ιδίως σε δέσμες με μαθηματικά όποιος έχει μαζέψει πάνω από 17 σε κάθε μάθημα είναι υποσχόμενος. Αν είναι της προηγούμενης κατηγορίας, αλλά ο ο λεγόμενος παπαγάλος και δεν αξίζει, παρά την σχολή που μπήκε, με δυο τρεις ασκησούλες επι τόπου θα το καταλάβω.
Στο Πανεπιστήμιο μαθαίνουν το 30-40% και τα υπόλοιπα πάνω στην δουλειά.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι στον δικό τους κόσμο κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου μέσα σε πολιτικές εμπάθειες και δεν θέλουν να κρίνονται ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ!
Ιδίως τα υψηλόβαθμα που έχεις παιτήσεις παραλαμβάνουν εκπληκτικό πηλό αλλά αντι να τον πλάσουν απλά τον χαϊδεύουν. -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Συζητάμε και αυτό : άλλωστε οι υποδομές - εκτός από το να σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και ευχάριστη - χρειάζονται για να βγάζουμε υψηλού επιπέδου φοιτητές, πτυχιούχους και καθηγητές...Καταλήγουμε λοιπόν ότι παρά την έλλειψη οργάνωσης και υποδομών στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια - πανθομολογούμενο ως φαινόμενο θα έλεγα - έχουμε αποφοίτους ικανοποιητικού επιπέδου οι οποίοι στέκονται μια χαρά δίπλα στους ευρωπαίους συναδέλφους τους...
Δεν αντέχω άλλο τη μαλακούρα 'δεν μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά μας' ή 'πως θα βγει αυτός επιστήμονας' κλπ κλπ που συνήθως μάλιστα ανακυκλώνονται από ανθρώπους χαρακτηριστικά άσχετους με το θέμα, αγράμματους και αμόρφωτους...Δε διαφωνούμε, το παράπονό μου είναι το πόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα μπορούσαμε να έχουμε αν βελτιώναμε τις υποδομές και τις υπηρεσίες (που θεωρητικά είναι το πιο εύκολο)...
_
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Επειδή έχω κάνει άπειρα interviews ψάχνοντας γατόνια/ γάτες για δουλειά.
Από την εμπειρία μου, ο ιδανικός υποψήφιος έχει περάσει τον θεσμό των Πανελληνιών στην Ελλλαδα, σε υψηλόβαθμα ΑΕΙ, έχει πάει για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό για να μάθει την ξένη γλώσσα και να παρει την νοοτροπία και είναι φτωχόπαιδο.Αλλα μου σκάνε κατι cv με καθυστερήσεις λόγω καταλήψεων κλπ και είναι ο άλλος 30 ετών και δεν έχει δουλέψει! τι να τον κάνω? Να ήταν 26 να πάρω το bet αλλά 30 όχι.
οπότε όσοι είχαν κατάληψη στο πανεπιστήμιο για 2-3 εξάμηνα και άργησαν. ΕΧΑΣΑΝΕπίσης η εμπειρεία μου λέει ότι απο κάτι ελληνικά ιδιωτικά 'πανεπιστήμια' όπως και πρώτο πτυχίο από εξωτερικό πάλι δεν έχουν αυτό που ζητάω.
Εν κατακλείδι ΙΜΟ οι Πανελλήνιες κάνουν πολύ καλό φιλτράρισμα και ιδίως σε δέσμες με μαθηματικά όποιος έχει μαζέψει πάνω από 17 σε κάθε μάθημα είναι υποσχόμενος. Αν είναι της προηγούμενης κατηγορίας, αλλά ο ο λεγόμενος παπαγάλος και δεν αξίζει, παρά την σχολή που μπήκε, με δυο τρεις ασκησούλες επι τόπου θα το καταλάβω.
Στο Πανεπιστήμιο μαθαίνουν το 30-40% και τα υπόλοιπα πάνω στην δουλειά.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι στον δικό τους κόσμο κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου μέσα σε πολιτικές εμπάθειες και δεν θέλουν να κρίνονται ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ!
Ιδίως τα υψηλόβαθμα που έχεις παιτήσεις παραλαμβάνουν εκπληκτικό πηλό αλλά αντι να τον πλάσουν απλά τον χαϊδεύουν.Ζητείται: ** Πτυχιούχος ΑΕΙ/ΤΕΙ κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου εις την αλοδαπή και γόνος φτωχής οικογενείας με γνώσεις Αγγλικών, Κουμπιούτερ και Βέσπας Τηλ./Fax:************ Υπόψη κου cpp
-
Ζητείται προγραμματιστής, πτυχιούχος ΑΕΙ με Μεταπτυχιακό, 3 μάστερ 4 μπλάστερ , με αριστες γνώσεις c, c++, java, delphi, .net, sql, php, perl, python, javascript. Απαραίτητη προυπηρεσία σε όλες τις γλώσσες τουλάχιστον απο 5 χρόνια στην καθεμία. Συστατικές επιστολές θαληφθούν σοβαρά υπ οψη. Μισθός 1 σαντουιτς την ημέρα. κο Τάσο, μόνο σοβαρές προτάσεις.
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Ζητείται προγραμματιστής, πτυχιούχος ΑΕΙ με Μεταπτυχιακό, 3 μάστερ 4 μπλάστερ , με αριστες γνώσεις c, c++, java, delphi, .net, sql, php, perl, python, javascript. Απαραίτητη προυπηρεσία σε όλες τις γλώσσες τουλάχιστον απο 5 χρόνια στην καθεμία. Συστατικές επιστολές θαληφθούν σοβαρά υπ οψη. Μισθός 1 σαντουιτς την ημέρα. κο Τάσο, μόνο σοβαρές προτάσεις.Γαλοπούλα, τόνο, ή χοιρινό το σάντουιτς;
-
Με τυρι light.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Ζητείται προγραμματιστής, πτυχιούχος ΑΕΙ με Μεταπτυχιακό, 3 μάστερ 4 μπλάστερ , με αριστες γνώσεις c, c++, java, delphi, .net, sql, php, perl, python, javascript. Απαραίτητη προυπηρεσία σε όλες τις γλώσσες τουλάχιστον απο 5 χρόνια στην καθεμία. Συστατικές επιστολές θαληφθούν σοβαρά υπ οψη. Μισθός 1 σαντουιτς την ημέρα. κο Τάσο, μόνο σοβαρές προτάσεις.
Γαλοπούλα, τόνο, ή χοιρινό το σάντουιτς;
Ε όχι και τόνο ρε φίλε, ακόμα δε σε προσλάβαμε... κάτσε να σε δούμε πρώτα, βασικά με σαλάμι αέρος ξεκινάμε
-
Ζητειται γκομενα, ξανθια - γαλαζια ματια, μ@@ναρα με τα ολα της και με μεγαλα μεμε (μ'αρεσει να τα χαϊδευω) και ωραιο πωπο.
Παρτε το χαμπαρι, ο,τι θεση και αν εχει το πανεπιστημιο σας στη λιστα της guardian, at the end of the day μικροαστοι θα γινετε, η γυναικα σας θα γινει χοντρη μετα απο 2 γεννες και τα μπασταρδακια σας θα σας βγαζουν και γλωσσα. Γι'αυτο ριξτε το στο σεξακι χωρις καποτα* μπας και αυξηθουν οι νεοι ωστε να αυξηθει η παραγωγη και να γινουμε πλουσιοι. Ψηστε και τη γυναικα σας για αδυνατισμα. Γαμειτε γιατι χανομαστε.
***ΠΡΟΣΟΧΗ: ο Παπας ειναι κατα του προφυλακτικου και η εκκλησια δεν εγκρινει το σεξ για αλλο σκοπο εκτος της αναπαραγωγης. Επισης δεν εγκρινει οταν κανετε μοναχικα πλιτς πλιτς **
ΥΓ. προς εν ελλαδι φοιτητες: προτιμηστε τις δαπιτισες. ξερω τι λεω. οι αλλες το παιζουν προοδευτικες αλλα τρωνε ΤΑ μικροαστικα κολληματα. Οι νοουντες νοουντων.
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Ζητειται γκομενα, ξανθια - γαλαζια ματια, μ@@ναρα με τα ολα της και με μεγαλα μεμε (μ'αρεσει να τα χαϊδευω) και ωραιο πωπο.Παρτε το χαμπαρι, ο,τι θεση και αν εχει το πανεπιστημιο σας στη λιστα της guardian, at the end of the day μικροαστοι θα γινετε, η γυναικα σας θα γινει χοντρη μετα απο 2 γεννες και τα μπασταρδακια σας θα σας βγαζουν και γλωσσα. Γι'αυτο ριξτε το στο σεξακι χωρις καποτα* μπας και αυξηθουν οι νεοι ωστε να αυξηθει η παραγωγη και να γινουμε πλουσιοι. Ψηστε και τη γυναικα σας για αδυνατισμα. Γαμειτε γιατι χανομαστε.
***ΠΡΟΣΟΧΗ: ο Παπας ειναι κατα του προφυλακτικου και η εκκλησια δεν εγκρινει το σεξ για αλλο σκοπο εκτος της αναπαραγωγης. Επισης δεν εγκρινει οταν κανετε μοναχικα πλιτς πλιτς **
ΥΓ. προς εν ελλαδι φοιτητες: προτιμηστε τις δαπιτισες. ξερω τι λεω. οι αλλες το παιζουν προοδευτικες αλλα τρωνε ΤΑ μικροαστικα κολληματα. Οι νοουντες νοουντων.
Πρέπει να κάνουμε ένα τόπικ με sticky δημοσιεύσεις τελικά...
-
Ωραίο θέμα!
Ο koutsan είπε αυτό που είναι κοινός τόπος έξω.
Αν τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν τόσο κακά, κανένας μας δεν θα ήταν δεκτός έξω.Όποιος έχει τριβή με φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου (μπορώ να σας πώ για τους Ολλανδούς, μιας και κάνω κάποια μαθήματα, αλλά και για Εγγλέζους, Ελβετούς, Γάλλους από φίλους που διδάσκουν εκεί) θα σας πεί ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτεροι απ τους έλληνες.
Θεωρώ το προπτυχιακό πρόγραμμα της σχολής μου δυσκολότερο απ αυτο΄που κάνουν εδώ, με μαθήματα που ούτε καν τα έχουν.
Εκεί που υστερούμε είναι
μεταπτυχιακά-διδακτορικά, οργάνωση, χρηματοδότηση, υποδομές (αν και εργαστήρια που είχαμε στους ηλεκτρολόγους, δεν τα βρίσκεις παντού).
Ειδικά σε τεχνικές σχολές, σε μία χώρα που δεν υπάρχει βιομηχανία, είναι δύσκολο να κάνεις τέτοιου είδους έρευνα.
Δυστυχώς το μηχανιλίκι δεν είναι σαν τα μαθηματικά...Τα πράγματα δεν είναι ούτε τραγικά, ούτε και ρόδινα, απλά μου τη δίνει η ισοπέδωση.
Επίσης, το με ποιά κριτήρια κατατάσσονται τα πανεπιστήμια σε αυτές τις περιβόητες λίστες, χρήζει μεγάλης κουβέντας -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Αν τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν τόσο κακά, κανένας μας δεν θα ήταν δεκτός έξω.Ξέρω ανθρώπους που είχαν πρόβλημα λόγω ελληνικού πτυχίου.
(δεν θυμάμαι λεπτομέρειες)Αν θέλεις να κάνεις κάτι εξειδικευμένο που έχει ελάχιστες θέσεις, το ελληνικό πτυχίο σε δυσκολεύει ΠΟΛΥ. Πρέπει να τους αποδείξεις με διάφορους τρόπους ότι αξίζεις.
-
Tουλαχιστον στην δικη μου εμπηρεια (εχοντας περασει και απο Ελληνικο και ξενο πανεπιστημιο) η διαφορα ειναι τεραστια. Κυριως στην οργανωση και υποδομη αλλα στην δικη μου περιπτωση επηδη το πανεπιστημιο που πηγα στο εξωτερικο ειναι απο τα καλα οι καθηγητες ηταν πολυ καλυτεροι (και πληρωνονταν και καλα).
Η αποψη μου μετα απο αρκετα χρονια ειναι οτι το Ελληνικο πανεπιστημιο ειναι χαμενη υποθεση. Με μικροτερο κοστος μπορεις να πας σε καλυτερο πανεπιστημιο εξω και να παρεις ενα καλυτερο πτυχιο σε μικρο χρονικο διαστημα (πχ 4 χρονια για ΜSc στην Αγγλια ενω στην Ελλαδα στην καλυτερη περιπτωση 4 χρονια για προπτυχιακο!). Η μονη προυποθεση ειναι να ξερεις την γλωσσα απο το Λυκειο ωστε να μην χασεις χρονο στην αρχη. Και αν δεν θελεις να πληρωσεις διδακτρα (που δεν ειναι και πολλα αν το πανεπιστημιο εχει καλη φημη) τοτε πας στην Γερμανια και παλι εισαι πολυ καλυτερα και μπορει να βρεις και μια καλη δουλεια εκει ωστε να παρεις εμπηρεια γρηγορα.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Tουλαχιστον στην δικη μου εμπηρεια (εχοντας περασει και απο Ελληνικο και ξενο πανεπιστημιο) η διαφορα ειναι τεραστια. Κυριως στην οργανωση και υποδομη αλλα στην δικη μου περιπτωση επηδη το πανεπιστημιο που πηγα στο εξωτερικο ειναι απο τα καλα οι καθηγητες ηταν πολυ καλυτεροι (και πληρωνονταν και καλα).Η αποψη μου μετα απο αρκετα χρονια ειναι οτι το Ελληνικο πανεπιστημιο ειναι χαμενη υποθεση. Με μικροτερο κοστος μπορεις να πας σε καλυτερο πανεπιστημιο εξω και να παρεις ενα καλυτερο πτυχιο σε μικρο χρονικο διαστημα (πχ 4 χρονια για ΜSc στην Αγγλια ενω στην Ελλαδα στην καλυτερη περιπτωση 4 χρονια για προπτυχιακο!). Η μονη προυποθεση ειναι να ξερεις την γλωσσα απο το Λυκειο ωστε να μην χασεις χρονο στην αρχη. Και αν δεν θελεις να πληρωσεις διδακτρα (που δεν ειναι και πολλα αν το πανεπιστημιο εχει καλη φημη) τοτε πας στην Γερμανια και παλι εισαι πολυ καλυτερα και μπορει να βρεις και μια καλη δουλεια εκει ωστε να παρεις εμπηρεια γρηγορα.
Καλύτερο πτυχίο πού;
- Στην αναγνωρισιμότητα του πτυχίου;
- Στα εφόδια/γνώσεις;
Θεωρώ σχεδόν αδύνατο ο μέσος φοιτητής που το παλεύει σε μια καλή σχολή της Ελλάδας να μαθαίνει τα ίδια ή και λιγότερα από έναν αντίστοιχο φοιτητή που το παλεύει σε μια καλή σχολή του εξωτερικού μέχρι να αποκτήσουν και οι δύο μεταπτυχιακό (στα 6 & 4 χρόνια αντίστοιχα). Βέβαια πάω πάσο αν το ζητούμενο είναι να τελειώνω τις σπουδές μου το συντομώτερο δυνατό και να λέω ότι έχω μεταπτυχιακό.
Ελληνικά πανεπιστήμια και ξένα...Πόση είναι η διαφορά φάσης?