-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
τι ειναι αυτα ρε παιδια?
τα τροκια?
Καποιες λεπτεπιλεπτες υπαρξεις με εκτοπισμα 120 κιλα τουλαχιστον που υποδεχονταν τον νταβραντισμενο ναυτικο στα λιμανια του Κολπου και οχι μονον.......
Λάθος, οι κόκα - κόλες είναι κορίτσια διάφόρων κιλών και ηλικίας, συνήθως όμως νεαρές, και ανεβαίνουν στο καράβι επειδή
( τότε που ταξίδευα ) αυτό κάθεται λίγες ώρες και δεν υπάρχει χρόνος ή η άδεια για να βγείς έξω, καμμιά φορά έρχονται και στη ράδα. -
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
τι ειναι αυτα ρε παιδια?
τα τροκια?
Καποιες λεπτεπιλεπτες υπαρξεις με εκτοπισμα 120 κιλα τουλαχιστον που υποδεχονταν τον νταβραντισμενο ναυτικο στα λιμανια του Κολπου και οχι μονον.......
εσυ που τα ξερεις?
Το πειραμα που εκανα να αφησω ενα πατερα μονο και γω να μπαρκαρω απετυχε παταγωδως εν τη γεννεσει του.....Μου εμεινε η παρηγορια οτι εγινα εργατης της θαλασσας στη στερια δουλευοντας σε ναυτιλιακη εταιρεια επι 30+ χρονια....
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
τι ειναι αυτα ρε παιδια?
τα τροκια?
Λάθος, οι κόκα - κόλες είναι κορίτσια διάφόρων κιλών και ηλικίας, συνήθως όμως νεαρές, και ανεβαίνουν στο καράβι επειδή
( τότε που ταξίδευα ) αυτό κάθεται λίγες ώρες και δεν υπάρχει χρόνος ή η άδεια για να βγείς έξω, καμμιά φορά έρχονται και στη ράδα.O DAP ειπε για τα τροκια (εκ του truck dim8).
Οι κοκα - κολες ειναι αυτες που ειπε ο quadra.Τι μου θυμισατε...
Ειχε και τον χαβαλε του.... Ειχε ομως και κατι φασεις που δεν παλευονταν με τιποτα.... Παντα ομως επαιζε τεραστιο ρολο πως εδενε το πληρωμα μεταξυ του. Στο τελευταιο μου μπαρκο το 2003 ειμασταν 32 μελη πληρωμα (16 Ελληνες, 14 Ινδονησιοι, 1 Ρωσσος και ενας Πολωνος). Ολοι μα ολοι ενας και ενας. Μονο ο μαγειρας δεν ελεγε να δεσει με τους υπολοιπους και μας τα χαλαγε καθε φορα.... -
Mιας και είπες μάγειρας, είχαμε ένα μια φορά, χοντρός, βρωμιάρης, γενικά απαίσιος, όποτε πηγαίναμε Ινδίες ή σε πόστα Μουσουλμανικά, φρόντιζε να έχει μια γουρουνοκεφαλή και την κρεμούσε έξω από την κουζίνα.
-
Ο χρήστης Hannibal έγραψε:
Εννοώ ότι ο καπετάνιος ενός πλοίου δε γνωρίζει καλύτερα το πως συμπεριφέρεται το βαπόρι; Πόσο γρήγορα γυρίζει, πόσο καλά ακούει στο πηδάλιο και τις μηχανές, πόσο το παρασέρνει ο άνεμος, κλπ;
Υπαρχει το λεγομενο pilot card στην γεφυρα που το δινεις και το μελεταει ο πιλοτος οταν ανεβαινει στην γεφυρα. Απο εκει και περα διστυχως ναι μεν ο πιλοτος εχει το προσταγμα αλλα ο καπετανιος την ευθυνη. Υποτιθεται οτι σου λενε οτι αμα δει ο καπετανιος οτι παει να γινει κατι λαθος μπορει να ακυρωσει τον πιλοτο και να παρει το προσταγμα αλλα διστυχως αυτο μπορει να επιφερει αλλα προβληματα και να μην μπορει να καλυφθεις αν γινει το κακκο σε περιπτωση που φτασει σε δικαστηρια.
Οπως ειπε και καποιος πιο πανω ειναι υποχρεωτικο πλεον, οπως πλεον εχει γινει υποχρεωτικο και η χρηση 2 τουλαχιστον ρυμουλκων και πανω (αναλογα με το μεγεθος του πλοιου).
Κοινως τα λιμανιατικα ολο και αυξανονται και δεν πα να εχεις να εχεις μεσα το καλυτερο πληρωμα και να δεσεις σε μια προβλητα η οποια ειναι αδεια και ευκολη στην προσβαση....Περαν του Pilot card (που ειναι και καπως τυπικο) με την επιβιβαση κανει και καποιες ερωτησεις ο πιλοτος για να ξερει τι αντιμετωπιζει οπως μαξ ταχυτητα, βυθισματα, trim κτλ και φυσικα την κατασταση που βρισκονται τα ρανταρ, αγκυρες, βυθομετρα κτλ. Σε περιπτωση δε που δει οτι κατι δεν δουλευει σωστα, σε δινει κανονικα στο PSC και τελειωνει το θεμα
Παντως υπαρχουν και μερη οπου δεν ειναι υποχρεωτικο να παρεις πιλοτο, οπως στα Δαρδανελια, αλλα αν δεν παρεις οι Τουρκοι θα βρουν ενα σωρο τροπους να σε σκισουν...Επισης αξιοσημειωτο ειναι οτι σε πολλα μερη θες πιλοτο στην προσεγγιση αλλα φευγεις χωρις...Γενικα οι εταιρειες προσπαθουν να περασουν στους καπετανιους το οτι πρεπει να ειναι involved στην πλοηγηση ακομα και οταν υπαρχει πιλοτος πανω, ακριβως γιατι την ευθυνη την εχουν αυτοι. Εξαιρεση οπως ειπα και πριν ειναι ο Παναμας.
Επισης οποιος εχει περασει λιμνες στον Καναδα καταλαβαινει γιατι κανενας καπετανιος δεν θα μπορουσε να περασει το πλοιο οπως τα περνανε οι πιλοτοι.
[Αχ τι μου θυμησες τωρα.... Μου φαινεται θα πω στους δικους εδω, να παω κανα ταξιδι με καποιο απο τα σαπακια τους just for old times sake σε κανα Far East.
Κινα η βραζιλια των 00's
Επίσης αν το βάλεις στην πρύμνη θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι δεν θα τελειώσει η θάλασσα πριν περάσει η καταιγίδα
Το κόντρα στον καιρό δεν ενδείκνυται
Γιατί ?
Εχοντας τον καιρο πισω σου υπαρχει για καθε πλοιο, ενα συγκεκριμενο κυμα (μηκος, συχνοτητα) που σε συνδιασμο με την ταχυτητα του πλοιου, μπορει να σε φερει τουμπα! Ειναι οπως τα υποβρυχια που γερνουν, πολυ θεωρια
Καταπλωρα δεν το θες γιατι παρολο που θα κοψεις ταχυτητα το slamming δεν θα το αποφυγεις, και στο τελος θα κανεις το μπροστινο ruffles (κυριολεκτικα). Ειδικα τα κοντεινερ τωρα παρολο που ειναι longitudinally framed τα μεγαλα πονανε στον καιρο (δες το τελευταιο περιστατικο το MOL Comfort) αλλα και τα πιο μικρα εκει που το longitunally frame γινεται transverse στη περιοχη του accommodation.
Στα δε bulk θες οσο λιγοτερη θαλασσα στο καταστρωμα επειδη εχεις πολλα ανοιγματα (βλ Derbyshire). Τα ασφαλεστερα ολων μακραν τα τανκερ. Λιγοτερα ανοιγματα συνδιασμος transverse/longitudinal framing επιλεον centerline girder ή longitudinal bulkheads, πολλες υποδιαιρεσεις τμηματων και κατα μηκος και εγκαρσια κτλ...απλα αν γινει καμια μαλακια σε κραζει το συμπαν λογω μολυνσηςYΓ: Πολλοι θαλασσοδαρμενοι εμφανιστηκαν στο φορουμ!
-
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
[Αχ τι μου θυμησες τωρα.... Μου φαινεται θα πω στους δικους εδω, να παω κανα ταξιδι με καποιο απο τα σαπακια τους just for old times sake σε κανα Far East.
Κινα η βραζιλια των 00's
Brazil late 90's
Kina early 00's
Ex USSR anytime..... -
O DAP ειπε για τα τροκια (εκ του truck dim8).
αχαχαχαχαχαχ!!! φαντασου πως ηταν!
Τι μου θυμισατε...
Ειχε και τον χαβαλε του.... Ειχε ομως και κατι φασεις που δεν παλευονταν με τιποτα.... Παντα ομως επαιζε τεραστιο ρολο πως εδενε το πληρωμα μεταξυ του. Στο τελευταιο μου μπαρκο το 2003 ειμασταν 32 μελη πληρωμα (16 Ελληνες, 14 Ινδονησιοι, 1 Ρωσσος και ενας Πολωνος). Ολοι μα ολοι ενας και ενας. Μονο ο μαγειρας δεν ελεγε να δεσει με τους υπολοιπους και μας τα χαλαγε καθε φορα....που δεν εδενε ο μαγειρας?
Μου ειχε πειι ο πατερας μου για διαγωνισμο καλλιστειων με Φιλιπινεζες.Επιτροπη ηταν ο καπετανιος,ο Α μηχανικος και ο υποπλοιαρχος
Να το εβλεπα μονο! -
-
-
Πόσο μου αρέσουν αυτές οι ιστορίες! Θέλω κι άλλες
Ο χρήστης DAP έγραψε:
Παω για τη βιβλιοθηκη...Ενας Αντωνης Σουρουνης κατεστη επικαιρος.....Γκας ο Γκάνγκστερ, ε;
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
http://www.comicdom-press.gr/koyrafelkythra119/το βλαστημώντας γράφεται με Ω, αυτά παθαίνεις τοσα χρόνια στις ΘΑΛΑΣΣΕΣ
-
Πολλές τέτοιες ιστορίες/ανέκδοτα με Χιώτες καπετάνιους(=αυστηροί, τσιγκουνηδες). Στην αφήγηση χρειάζεται και η ανάλογη προφορά. Η επόμενη πιο χαρακτηριστική στο ακριβώς ιδιο θεμα ειναι αυτή με το αυγό...
-
Youtube VideoΠρωτον γιατι εσβησες την ιστοριουλα ρε. Ειχε πολυ γελιο.
Δευτερων το βιντεακι μας δειχνει οτι τα containerαδικα ειναι πιο επιρεπει να κοβοντε στην μεση οπως ειναι εξηγησει o Volvo Zeus σε αλλο ποστ ενω τα ποσταλια / επιβατηγα οπως εχουμε πει κανουν μπαμ οτι ειναι ατυχηματα λογο μαλακιας χειρισμου που εχουμε ξαναπει σε παλαιωτερα ποστ. Ποτε μου δεν τους χωνεψα αυτους τους δυο τυπους βαποριων.
Τριτων μονο εγω παρατηρησα οτι ενω τα χωριζει σε κατηγοριας και λεει πχ, bulk carriers ξεκιναει με τανκερ και οτι και φωτο οχι μονο ατυχηματα αλλα και απο παροπλισμενα ή απο πλοια που περιμενουν ή εχουν αρχισει να γινονται καρφιτσες καπου στο Πακισταν.... -
Πρωτον γιατι εσβησες την ιστοριουλα ρε. Ειχε πολυ γελιο.
Δευτερων το βιντεακι μας δειχνει οτι τα containerαδικα ειναι πιο επιρεπει να κοβοντε στην μεση οπως ειναι εξηγησει o Volvo Zeus σε αλλο ποστ ενω τα ποσταλια / επιβατηγα οπως εχουμε πει κανουν μπαμ οτι ειναι ατυχηματα λογο μαλακιας χειρισμου που εχουμε ξαναπει σε παλαιωτερα ποστ. Ποτε μου δεν τους χωνεψα αυτους τους δυο τυπους βαποριων.
Τριτων μονο εγω παρατηρησα οτι ενω τα χωριζει σε κατηγοριας και λεει πχ, bulk carriers ξεκιναει με τανκερ και οτι και φωτο οχι μονο ατυχηματα αλλα και απο παροπλισμενα ή απο πλοια που περιμενουν ή εχουν αρχισει να γινονται καρφιτσες καπου στο Πακισταν....Για κάποιον δεν είχε, ήταν όμως μια καλή ευκαιρία για χλευασμό και δηλητήριο, η εντύπωση μου παραμένει αλγεινή.
-
Για κάποιον δεν είχε, ήταν όμως μια καλή ευκαιρία για χλευασμό και δηλητήριο, η εντύπωση μου παραμένει αλγεινή.
Κατσε ρε Quadra γιατι δεν καταλαβα. Υπαρχει ανθρωπος που μπορει να πειραχτηκε με την ιστορια του ναυτη που βαραγε ματσακωνι με τον ρυθμο του τραγουδιου και πως βρηκε την λυση ο καπετανιος να τον κανει να αλλαξει ρυθμο?
Οτι να 'ναι μου φαινεται ειναι μερικοι.....
Υ.Γ. Προλαβα και εγω σαν πρωτομπαρκος δοκιμος, bulk carrier με μπιγιες και διπλο ακομμοδεσιο...
Μεγαλο σχολειο για ναυτοσυνη τα συγκεκριμενα πλοια.... Λιγο επικινδυνα βεβαια για πρωτομπαρκους.... -
Τι είναι οι 'μπίγιες' ?
-
Για κάποιον δεν είχε, ήταν όμως μια καλή ευκαιρία για χλευασμό και δηλητήριο, η εντύπωση μου παραμένει αλγεινή.
Κατσε ρε Quadra γιατι δεν καταλαβα. Υπαρχει ανθρωπος που μπορει να πειραχτηκε με την ιστορια του ναυτη που βαραγε ματσακωνι με τον ρυθμο του τραγουδιου και πως βρηκε την λυση ο καπετανιος να τον κανει να αλλαξει ρυθμο?
Οτι να 'ναι μου φαινεται ειναι μερικοι.....
Υ.Γ. Προλαβα και εγω σαν πρωτομπαρκος δοκιμος, bulk carrier με μπιγιες και διπλο ακομμοδεσιο...
Μεγαλο σχολειο για ναυτοσυνη τα συγκεκριμενα πλοια.... Λιγο επικινδυνα βεβαια για πρωτομπαρκους....Δεν πειράχτηκε με την ιστορία, αλλά γιατί είμαι εγώ από πίσω από αυτήν, υπάρχουν άτομα που τρέφονται από την αντίδραση μας στην ειρωνία τους, αλλά αν πάψουμε να αντιδρούμε και να μη δίνουμε σημασία, δεν θα έχουν αυτοί λόγω ύπαρξης και θα μαραζώσουν, ας το σκεφτούν και έτσι.
Ξέρουν ποιοί είναι και σε ποιούς αναφέρομαι, ας το μέχρι εκεί, μήνυμα ελήφθει.
Τι αμπάρια είχε, McGregor ?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Τι είναι οι 'μπίγιες' ?Αυτές είναι, οι γερανοί επί του πλοίου, είναι το σχετικά παληό σύστημα, με συρματόσχοινα, μπαστέκες, μακαράδες, κλπ.
Εδώ είναι οι σύγχρονοι γερανοί επί των πλοίων, στη ναυτική γλώσα θα τους ακούσεις σαν κρένια από το crane.
Εδώ είναι μια μπαστέκα, ή μακαράς στην ναυτική ορολογία, ή πολύσπαστο στη φυσική γυμνασίου
Kαι αν αναρωτιέσαι τι είναι τα MacGregor, είναι οι ατσάλινες οριζόντιες συρόμενες πόρτες που καλύπτουν και ασφαλίζουν τα αμπάρια ενός φορτηγού πλοίου. Τα παλαιότερα χρόνια μέχρι περίπου την 10ετία ΄60 τα αμπάρια τα σκέπαζαν με χοντρές ξύλινες σανίδες και μουσαμάδες που έδεναν με σχοινιά γύρω από τα κουβούσια ( τα υπερυψωμένα τοιχώματα των αμπαριών ) όμως στις χοντρές θάλασσες 10-11 μποφώρ, πολλές φορές από τα κύματα ξεσκεπαζόντουζαν τα αμπάρια και γέμιζε το πλοίο νερό και βυθιζόταν, τα αμπάρια τύπου MacGregor έλυσαν αυτό το πρόβλημα και τα φορτηγά πλοία έγιναν πολύ ασφαλέστερα.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Τι είναι οι 'μπίγιες' ?Τα συγχρονα φορτηγα πλοια που δεν ειναι τσαρουχια (φλατ δηλαδη χωρις φορτο-εκφορτωτηρες) εχουν τα κρενια (cranes)
οπου ειναι υδραυλικα.Τα παλαιωτερου τυπου πλοια στυλ liberty (σαν αυτο που εχουνε κανει μουσειο στον Πειραια SS Hellas Liberty) εχουν τις λεγομενες μπιγες οπου στην ουσια ειναι ο φορτωτηρας παλαιου τυπου (derrick cranes) και εχει κομματια οπου μονο το ενα κινειται (derrick post). Το σταθερο ειναι ο ορθωτήρας, ή αλλιως το ποδαρι (topping lift), που ειναι συνηθως ειναι ο μονιμος ιστος (καταρτι). Το κατω μερος του derrick post συνδεεται με μια διπλη σταφανη οπου επιτερεπει την κινηση αριστερα - δεξια και πανω κατω ενω η αλλη ακρη για συνδεεται με ενα συρματοσχοινο (αρτανη), οπου μεσω μεσω τροχαλιων (μακαραδων) παει στο κατω μερος του ποδαριου και απο εκει στο βιντζι. (Τα συρματοσχοινα συνη8ως ειναι 3 οπως και τα βιντζια ενα για πανω κατω και ενα για αριστερα δεξια οι λεγομενοι γκάις εκ του derrick guay). Με λιγα λογια της πουατανς το καγκελο.
Αυτα τα λιγα. Και ελπιζω να καταλαβες. Αν θες συνεχιζω και σου λεω τα υπολοιπα μερη οπως το ψελιο (γατζος), οι ολκοι, ο επαρτης (ροναρης) κλπ.
Και επειδη ειμαι σιγουρος οτι ισως σε μερικους φανουνε κινεζικα (που σιγουρα ειναι )
Μπιγες
Κρενια
-
Ευχαριστώ και τους δυο σας, εγώ ο κακομοίρης μόνο κάτι βιτζιρέλα, κοτσανέλα, όκια, μανέλες, μαντάρια, σκότες κτλ. ξέρω, με τα σιδερένια δεν έχω σχέση
Καραβολατρικό θέμα (συγχώνευση)