-
Ο χρήστης Slowmotion έγραψε:
να προσθέσω και εγώ την δικιά μου εμπειρία με ασετόν 99,7% καθαρότητος όπως γράφει πάνω στο κουτι..
ανέμειξα περίπου **70ml με 3-4 λίτρα βενζίνης **σε δοχείο καυσίμων για καλύτερη ανάμειξη και ευκολία τοποθέτησης στο ρεζερβουάρ…χρησιμοποίησα τον άκαμπτο σωλήνα που έχει το δοχειάκι και μέσα…έπειτα φουλαρα το αμάξι με 35 λίτρα αμόλυβδης…(σύνολο 51 λίτρα)
Λοιπόν στο καπάκι οδήγησα το αυτοκίνητο για καμιά 10ρια ΚΜ αλλά καμιά διαφορά δεν αντελήφθη….
Όμως μετά από 3-4 μέρες ακινησίας (θέλει reset o εγκεφαλος λένε με βγαλσιμο του ενός πολου-εγω δεν το έκανα πάντως)έβαλα μπρος για να πάω μια βόλτα και μετά τα πρώτα μέτρα είδα διαφορά στην απόκριση του γκαζιού….στροφαρει πιο εύκολα κι ειδικά στην εθνική ή γενικά σε ανοιχτό δρόμο και με πέμπτη ταχύτητα εμφανής διαφορά…
Τα περί οικονομίας καυσίμου απομένει να ξαναφουλάρω σε κανα μήνα μιας και δεν πολύ-κινώ το αμάξι για να δούμε….έχω προσπαθήσει να διατηρήσω πάνω-κάτω τα ίδια στοιχεία για την μέτρηση δηλαδή τρόπος οδήγησης, κίνηση σε μη μποτιλιαρισμένους δρόμους κ.λ.π. για να είναι όσο γίνει πιο αξιόπιστη η μέτρηση…
Τώρα αν εμπεριέχει ρίσκο το ασετον στα μηχανικά μέρη είναι κάτι που με ανησυχεί αν και αυτά που έχω διαβάσει λένε ότι σε χαμηλή αναλογία και με καλή ανάμειξη δεν τρέχει τίποτα και ίσως και τα βελτιωτικά οκτανίων αλλά και άλλα πρόσθετα έχουν ασετον οπότε…Υ.Γ. οι εγκέφαλοι κανουν reset μόνο με βγάλσιμο του πόλου και σε καμία αλλη περίπτωση?
Μετά από 3-4 φουλαρίσματα+130ml ασετόν την κάθε φορά και κρατώντας τις ίδιες οδηγικές συνήθειες και κινούμενος στις ίδιες περίπου συνθήκες δεν μπορω να πω ότι είδα διαφορά στην κατανάλωση παρά μόνο ένα κλίκ πιο εύκολο στροφάρισμα πάνω από τις 3000-3500/min (16v γαρ)
Αυτό όμως που με εντυπωσίασε είναι οι τιμές των καυσαερίων οι οποίες μετρήθηκαν τις προάλλες στα ΚΤΕΟ που πέρασα και ήταν άψογες:IDLE CO:0 HC(ppm):4
2500/min CO:0,02 HC(ppm):24 λ=1
η αντίστοιχη του 2007 χωρίς ασετόν ήταν η εξής:
IDLE CO:0,02 HC(ppm):28
2500/min CO:0,04 HC(ppm):20 λ=1
για να μην γίνω κουραστικός οι κάρτες καυσαερίων των προηγούμενων ετών ήταν πάνω-κάτω σαν αυτήν του ΄07
ακούω σχόλια
-
Συμφωνούμε, τα ίδια πάνω-κάτω έχω διαπιστώσει κι εγώ.
Η δική μου μηχανή ακούγεται λίγο πιο ήσυχη με ασετόν. Βάζω αραιά για να καθαρίζει το σύστημα τροφοδοσίας.Για τους ρύπους, ...είναι ολόιδιοι.
Διαφορετικά μηχανήματα, άλλη μέρα - οι τιμές είναι ΙΔΙΕΣ. -
Πάντως τώρα πια μπορώ να πω ότι η ακετόνη, δεν μειώνει καθόλου την κατανάλωση.
Έχω τον μέσο όρο κατανάλωσης σε 5900 χλμ με ακετόνη(viewtopic.php?f=15&t=18831&start=465), ο οποίος δεν διαφέρει καθόλου με τα τελευταία 4000 που δεν είχαν ακετόνη...
Επειδή κάνω την ίδια διαδρομή 150 χλμ κάθε μέρα με τον ίδιο τρόπο, το μόνο που παρατηρώ με την ακετόνη είναι ότι είναι λίγο πιο άμεσο το γκάζι, χωρίς να βελτιώνει τις επιδόσεις...είναι μόνο θέμα αίσθησης, μάλλον -
Δεν μειώνει την κατανάλωση, αυξάνει τις επιδόσεις στις υψηλές στροφές, βελτιώνει το ρελαντί και κρατά πιο καθαρό τον κινητήρα. Αλλά για να συμβούν όλα αυτά πρέπει μόλις την βάλεις να την κάψεις. Άν την αφήσεις μια μέρα στο τεπόζιτο εξατμίζεται σχεδόν όλη.
-
Γεμίζω κάθε δύο μέρες ακριβώς,άρα την περισσότερη την καίω.
Η τελική μου ήταν και είναι 205 κοντέρ σε συγκεκριμένο γκρεμό που κάνω καθημερινά (και υπάρχει τάμα, να γίνεται άπαξ της ημέρας) .,
Όντως έχει πιο γλυκό ρελαντί. Όσο για την καθαρότητα του κινητήρα, θα δείξει όταν ανοιχτεί.
Όμως ξέχασα να γράψω (και μάλλον είναι σημαντικό) ότι εδώ και 51,500, που έχω σήμερα, είναι μετρημένες στο δάκτυλο του ενός χεριού, οι φορές που δεν έχω βάλει v-power 95...και αυτές σε επιστροφή από ταξίδι...Αααα και βάζω πάντα σε πρατήριο της 'μαμάς' εταιρίας... -
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Όντως έχει πιο γλυκό ρελαντί. Όσο για την καθαρότητα του κινητήρα, θα δείξει όταν ανοιχτεί.
Eχω την εντυπωση πως στην καθαροτητα του κινητηρα παιζει κυριως ρολο το λιπαντικο.
Το ασετον, ειναι πιο πιθανον να καθαριζει το συστημα τροφοδοσιας και γι'αυτο το χρησιμοποιω.
(Και για ψυχολογικους λογους. )Παντως, οτι ειχα γραψει πριν 2 χρονια:
κανενα απο τα δυο αυτοκινητα δεν παρουσασε αισθητη διαφορα στην καταναλωση.
Ομως, το ZX αρχισε να στροφαρει καπως... περιεργα. Ανεβαζει στροφες πιο ευκολα, μαλλον πιο νευρικα Με το παραμικρο πατημα του γκαζιου, ο δεικτης του στροφομετρου εκτινασσεται στις 4500σαλ (οχι εν κινησει). Διαφορα σε επιδοσεις δεν παρατηρηθηκε.
Στο Punto το μονο που παρατηρησα ειναι ο πιο ομαλος-σταθερος ηχος σε ρελαντι και πορεια. Επισης, δεν κανει σα ντιζελ οταν εχω μια σχεση πανω απο αυτη που πρεπει (βαριεμαι να πατησω συμπλεκτη και να κατεβασω ταχυτητα) και νιωθω λιγο πιο θετικο τραβηγμα χαμηλα.
Αυθυποβολη?
...ισχυει ακομα.
-
Όταν λέμε καθαρό κινητήρα εδώ εννοούμε θάλαμο καύσης αυλούς εξαγωγής και βαλβίδες.
-
Για ποιο λόγο θεωρείται η προσθήκη τολουόλης νοθεία...!?
Αφού αυτό χρησιμοποιούν για να κάνουν την 100άρα...Φίλος με Ibiza Cupra σε dyno που μετρήθηκε πριν και μετά από χρήση τολουόλης (1 λίτρο σε 40 λιτρα 100άρας), πρίν έδειξε 251 και μετά 263. Αντίστιχα κέρδισε 1,5 κιλό ροπής.
Το παράδοξο είναι οτι το τούρμοπ σήκωνε 1,7 bar από το 1,6 πριν...!Επίσης θέλω να ρωτήσω τι γίνεται με την χρήση μεθανόλης μέσα στο ντεπόζιτο και όχι με κάποιο water - methanol κιτ...!! Υπάρχει πιθανότητα φθοράς με χρήση μεθανόλης...?
Ρωτάω καθάρα από θέμα απόδοσης καθώς δεν με ενδιαφέρει το κόστος...!!Ούτως η άλλως χρησιμοποιώ βελτιωτικά έτοιμα με αισθητά αποτελέσματα, αλλά θέλω να βρώ το καλύτερο σε απόδοση...!
Και ρωτάω και κάτι τελυταίο. Μήπως θα ήταν καλύτερα να αλλάξω τα μπουζί με ψυχρότερα για τέτοια χρήση...?
-
Η νοθεία στην τολουόλη συνίσταται στο ότι δεν έχει πληρώσει φόρο σαν καύσιμο.
Επίσης, θέλει διαφορετική ρύθμιση - με σκέτη τολουόλη θα σου μαυρίζει τα μπουζί (πολύ πλούσιο).
Μεθανόλη για να αυξήσεις τα οκτάνια;
Αυξάνει τα οκτάνια αλλά μειώνει την θερμογόνο δύναμη του καυσίμου.Ο κατασκευαστής δίνει όριο αιθανόλης (στο δικό μου νομίζω 5%) αλλά για μεθανόλη πρέπει να είναι χαμηλότερο (ΧΑΛΑΕΙ το σύστημα τροφοδοσίας).
Πιο ψυχρά μπουζί για τί χρήση; Συνέχεια τελικές;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η νοθεία στην τολουόλη συνίσταται στο ότι δεν έχει πληρώσει φόρο σαν καύσιμο.Επίσης, θέλει διαφορετική ρύθμιση - με σκέτη τολουόλη θα σου μαυρίζει τα μπουζί (πολύ πλούσιο).
Καλά αυτό εννοείται... Θα ανεβάσουμε λίγο αβανς για να έχει και νόημα να την βάζω.
Μεθανόλη για να αυξήσεις τα οκτάνια;
Αυξάνει τα οκτάνια αλλά μειώνει την θερμογόνο δύναμη του καυσίμου.Ο κατασκευαστής δίνει όριο αιθανόλης (στο δικό μου νομίζω 5%) αλλά για μεθανόλη πρέπει να είναι χαμηλότερο (ΧΑΛΑΕΙ το σύστημα τροφοδοσίας).
Είχα την εντύπωση οτι και η μεθανόλη ανήκει στα 'καύσιμα'... Για την φθορά είχα την απορεία γιατί ξέρω οτι είναι πολύ διαβρωτική...! Οπότε δεν το δοκιμάζω.
Πιο ψυχρά μπουζί για τί χρήση; Συνέχεια τελικές;
Εντάξει θα πηγαίνω και χαλαρά λίγο πριν το σβήσω...!! χαχαχαχαχα
Πέρα από την πλάκα δεν θα το οφελήσει τα ψυχρότερα μπουζί...? Για χρήση με τολουόλη μιλάω!
-
Δεν είναι θέμα αβάνς αλλά μίγματος.
Με σκέτη τολουόλη χωρίς αλλαγή στη ρύθμιση θα δουλεύει πλούσιο.Η μεθανόλη καίγεται,
οι βενζίνες που περιέχουν αλκοόλες (αιθανόλη μέχρι 10%) λέγονται οξυγονωμένες και έχουν περισσότερα οκτάνια, καλύτερους εκπεμπόμενους ρύπους αλλά αυξημένη κατανάλωση και λιγότερη δύναμη.Το ψυχρό/θερμό μπουζί είναι ακριβώς αυτό - η θερμοκρασία του μπουζί.
Τίποτε άλλο.
Το μπουζί πρέπει να βρίσκεται σε ένα ορισμένο εύρος θερμοκρασίας και βάζεις θερμότερα ή ψυχρότερα για να πετύχεις να βρίσκεσαι σ' αυτές τις θερμοκρασίες.
Αν το μπουζί είναι πολύ ψυχρό, στο μποτιλιάρισμα λαδώνει
Αν το μπουζί είναι πολύ θερμό, σε μεγάλες ταχύτητες μπορεί να ζεσταθεί πολύ και να προκαλεί προανάφλεξη. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Επίσης, θέλει διαφορετική ρύθμιση - με σκέτη τολουόλη θα σου μαυρίζει τα μπουζί (πολύ πλούσιο).
Αν το μείγμα γίνεται πιο πλούσιο τότε είναι λογικό να βγάλει ένα αυτοκίνητο περισσότερη δύναμη? (μιας κ περισσότερη δύναμη βγαίνει όταν το μείγμα πάει προς το φτωχό )
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Αν το μείγμα γίνεται πιο πλούσιο τότε είναι λογικό να βγάλει ένα αυτοκίνητο περισσότερη δύναμη? (μιας κ περισσότερη δύναμη βγαίνει όταν το μείγμα πάει προς το φτωχό )
Απο εδώ: http://www.motec.com.au/aboutlambda/lambdaoverview/
Lambda is a measure for the mass air to fuel ratio (AFR) present during combustion. When exactly enough fuel is combined with the available free oxygen, the mixture is chemically balanced and is called stoichiometric.
Lambda = 1 —stoichiometric mixture
Lambda < 1 —mixture is rich, excess fuel present
Lambda > 1 —mixture is lean, excess air presentTuning with Lambda
The tuning objective dictates the target Lambda. Typical gasoline/petrol engines produce
- peak power at Lambda between 0.84 and 0.90
- best economy at Lambda equal to 1.05
- optimal emissions at Lambda slightly lower than 1
Αρα μέγιστη δύναμη έχουμε με πλούσιο μείγμα ενώ μέγιστη οικονομία με ελαφρώς φτωχό μείγμα. Τώρα αν ο εγκέφαλος είναι ήδη προγραμματισμένος να δίνει πλούσιο μείγμα και με τη τουλουόλη γίνει ακόμα πιό πλούσιο τότε θα χάσεις δύναμη.
Βέβαια οι μαμά εγκέφαλοι είναι ρυθμισμένοι για οικονομία-καυσαέρια και το μείγμα που δίνουν είναι κοντά στο στοιχειομετρικό. Συνεπώς θα βγάλει πιό πολύ δύναμη με μικρά ποσοστά τουλουόλης.
-
Είχα την εντύπωση ότι οι 'προγραμματιστές' φτωχαίνουν το μείγμα για να βγάλουν άλογα.
-
Ειδικά οι καγκουροβελτιωτές σε αμάξια turbo εκ μετατροπής το κάνουν τέρμα πλούσιο το μείγμα. Όχι τόσο για δύναμη (το κάνουν τόσο πλούσιο που χάνεται δύναμη) όσο για προστασία του κινητήρα απο πειράκια. Γιατι όταν κάνουν παπατζηλίκια του στύλ βάζουμε παράληλο αντι για άγραφο εγκέφαλο, βάζουμε 5ο μπέκ αντι για 4 μεγαλύτερα ή βάζουμε ρυθμιστή πίεσης αντί για μεγαλύτερη τρόμπα βενζίνης τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φτωχύνει το μίγμα σε συγκεκριμένα φάσματα των στροφών και σε συνδιασμό με τις πιέσεις του turbo να λιώσει τα έμβολα.
Επίσης και οι μαμά εγκέφαλοι κάνουν πιό πλούσιο το μείγμα υπο συγκεκριμένες συνθήκες. Πχ αυτό που λένε οτι για οικονομική οδήγηση βάζεις τη μεγαλύτερη σχέση και πατάς τέρμα γκάζι για να μειωθούν οι στραγγαλισμοί απο την πεταλούδα, δούλευε μόνο στα παλιά αυτοκίνητα με καρμπυλατερ. Στα σύγχρονα υπο αυτές τις συνθήκες θεωρούν οτι χρειάζεσαι μέγιστη ισχύ και δίνουν πιό πλούσιο μείγμα οπότε όσο κερδίζεις απο τη μείωση των στραγγαλισμών χάνεται και με το παραπάνω απο την επιπλέον βενζίνη που δίνει ο εγκέφαλος.
-
Δοκίμασα εχθές για πρώτη φορά...
Το tsi μου (122ps + Revo) δυσανασχετεί ιδιαίτερα με τις δήθεν 100άρες και μου το εκφράζει με εντονότατα πειράκια.
Μετά από γέμισμα με @@ζουμο 77€ άρχισαν τα όργανα και αποφάσισα να δοκιμάσω το ασετόν μπας και σωθεί κάπως η κατάσταση.Υπολόγισα στο περίπου ότι έχω 35λτ καύσιμο. Πρόσθεσα 105ml ασετόν και ω του θαύματος είδα σημαντική βελτίωση.
Δεν εξαλείφθηκαν τα πειράκια εξολοκλήρου αλλά μειώθηκαν περίπου 60-70%. Κάποια άλλη διαφορά δεν μπορώ να πω ότι παρατήρησα.
-
Ο χρήστης sainof έγραψε:
Δοκίμασα εχθές για πρώτη φορά...Το tsi μου (122ps + Revo) δυσανασχετεί ιδιαίτερα με τις δήθεν 100άρες και μου το εκφράζει με εντονότατα πειράκια.
Μετά από γέμισμα με @@ζουμο 77€ άρχισαν τα όργανα και αποφάσισα να δοκιμάσω το ασετόν μπας και σωθεί κάπως η κατάσταση.Υπολόγισα στο περίπου ότι έχω 35λτ καύσιμο. Πρόσθεσα 105ml ασετόν και ω του θαύματος είδα σημαντική βελτίωση.
Δεν εξαλείφθηκαν τα πειράκια εξολοκλήρου αλλά μειώθηκαν περίπου 60-70%. Κάποια άλλη διαφορά δεν μπορώ να πω ότι παρατήρησα.
Εγώ θα έλεγα ν' αφήσεις τους πειραματισμούς και να ξαναπάς σ' αυτόν που σου έβαλε το πρόγραμμα!
Δεν σχετικά ανησυχητική αυτή η συμπεριφορά...
-
Δεν υπάρχει θέμα.
Είναι σίγουρα η βενζίνη, έχει ξανασυμβεί άλλες 2 φορές, και τις δύο σταμάτησε με το επόμενο φουλάρισμα από δοκιμασμένα πρατήρια.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Δοκίμασα εχθές για πρώτη φορά...
Το tsi μου (122ps + Revo) δυσανασχετεί ιδιαίτερα με τις δήθεν 100άρες και μου το εκφράζει με εντονότατα πειράκια.
Εγώ θα έλεγα ν' αφήσεις τους πειραματισμούς και να ξαναπάς σ' αυτόν που σου έβαλε το πρόγραμμα!
Δεν σχετικά ανησυχητική αυτή η συμπεριφορά...
To άνυδρο ασετόν δεν είναι πια πειραματισμός, είναι ΠΟΛΥ δοκιμασμένο.
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
To άνυδρο ασετόν δεν είναι πια πειραματισμός, είναι ΠΟΛΥ δοκιμασμένο.
Προσθετω εδω και κανα χρονο, γεμισμα παρα γεμισμα, μεχρι στιγμης ολα οκ.
ΕΒΑΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΣΕΤΟΝ.....