-
Είναι γνωστό ότι τα εργοστασιακά φίλτρα πετυχαίνουν το καλύτερο φιλτράρισμα με διαφορά απο όλα τα υπόλοιπα. Τί γνώμη έχετε και τι εμπειρίες απο ή για ζημιες απο φίλτρα ελευθέρας ροής και φιλτροχοάνες. Πόσο μειώνεται η αξιοπιστία και η διάρκεια ζωής ενός κινητήρα? Αξίζει το τίμημα η κάποια αρχική βελτίωση στην απόκριση και απόδοση αφού με την πάροδο του χρόνου αυξάνωνται οι φθορές και μειώνεται η απόδοση λόγο κακκού φιλτραρίσματος?
Περιμένω τις απόψεις σας. -
Είναι γνωστό ότι τα εργοστασιακά φίλτρα πετυχαίνουν το καλύτερο φιλτράρισμα με διαφορά απο όλα τα υπόλοιπα. Τί γνώμη έχετε και τι εμπειρίες απο ή για ζημιες απο φίλτρα ελευθέρας ροής και φιλτροχοάνες. Πόσο μειώνεται η αξιοπιστία και η διάρκεια ζωής ενός κινητήρα? Αξίζει το τίμημα η κάποια αρχική βελτίωση στην απόκριση και απόδοση αφού με την πάροδο του χρόνου αυξάνωνται οι φθορές και μειώνεται η απόδοση λόγο κακκού φιλτραρίσματος?
Äåí îÝñù ðþò ôåêìçñéþíåôáé üôé ôá åñãïóôáóéáêÜ ößëôñá öéëôñÜñïõí êáëýôåñá áðü áõôÜ 'åëåýèåñçò' ñïÞò. Åíäå÷ïìÝíùò êáé íá ôï êÜíïõí áëëÜ äåí íïìßæù üôé áõôü åßíáé áõôáðüäåéêôï ÷ùñßò óõãêåêñéìÝíá óôïé÷åßá. Ç Ê&Í éó÷õñßæåôáé üôé ôá ößëôñá ôçò öéëôñÜñïõí åîßóïõ êáëÜ ôïí åéóåñ÷üìåíï áÝñá êáé ìÜëéóôá ìå äéáöïñÜ óôçí áðüäïóç. ÂÝâáéá êáé áõôü åßíáé áðëÜ Ýíáò éó÷õñéóìüò. Ó÷åôéêÜ ìå ôçí áðüäïóç Ý÷ù äåé ìåôñÞóåéò ðïõ ðéóôïðïéïýí ôçí êáëýôåñç áðüäïóç ôùí åëåýèåñùí ößëôñùí. Óôï áõôïêßíçôü ìïõ ÷ñçóéìïðïéþ ôÝôïéï ößëôñï êáé Ý÷ù äåé äéáöïñÜ óôçí áðüäïóç êáé éäéáßôåñá óôç ñïðÞ óôéò ÷áìçëÝò óôñïöÝò. ÌÝ÷ñé ôþñá äåí Ý÷ù ðáñáôçñÞóåé ôçí ðáñáìéêñÞ äõóëåéôïõñãßá óôïí êéíçôÞñá êáé Ý÷ù êÜíåé ìå áõôü 50000÷ëì. ÂÝâáéá, áõôü äåí áðïäåéêíýåé ôßðïôá. Êáíåßò äåí âñßóêåôáé óôï èÜëáìï êáýóçò íá äåé áí õðÜñ÷ïõí åðéêáèÞóåéò Þ Üëëïé ó÷çìáôéóìïß. ÐÜíôùò ãéá íá ëÝìå ôçí áëÞèåéá, üëá áõôÜ, ôá êÜíïõìå êõñßùò ãéá íá ó÷ïëïýìáóôå ëßãï ðáñáðÜíù ìå áõôü ôï ÷üìðõ ðïõ üëïé ìáò åäþ ìÝóá áãáðÜìå êáé ëÝãåôáé áõôïêßíçôï...
-
Στο δικό μου φοράω φίλτρο εδω και 2.000 χλμ,δεν εχω καταλάβει καμία διαφορά στην απόδοση,και δεν εχω αντιμετωπίσει κανένα προβλημα.
Ίσως σε ατμοσφαιρικά να έχει να δώσει κάτι καλύτερο.
Παντως εχω καταλήξει ότι ειναι ψιλοάχρηστα, αφου αμα ζαλίσουν τον MAF μετά έχεις όχι βελτίωση αλλα πτώση της απόδοσης.
Τα πολλά ηλεκτρονικά βγάζουν άχρηστη οποιαδήποτε βελτίωση του κινητήρα,εκτός φυσικά αν παρέμβεις με πρόγραμμα. -
to φιλτρο απο μονο του πιστευω δε κανει ουτε ζημια αλλα ουτε και διαφορα τουλαχιστο που να αξιζει τα λεφτα του .
για να δεις καπια διαφορα (0-10hp περιπου )πρεπει να βαλεις και προγραμμα που τα καλα στοιχιζουν . Γενικα τα καινουρια ειναι ολοκληρωμενα συνολα και για να παρεις ιπους χρειαζεται χρημα .πριν κανεις οτιδηποτε για να δεις αν αξιζει το κοπο κανε το εξης
ας πουμε για +10hp κυκλοφορα με σχεδον αδειο ρεζερβουαρ και χωρις επιβατες τη μια μερα και τη αλλη με γεματο και 2 επιβατες + οδηγο (ή φορτωσε το κοτρονες )η διαφορα που θα δεις ειναι αυτη των +10hp αν αξιζει για σενα τα λεφτα καντο αλλιως δωστα καπου που θα πιασουν τοπο ......
(μιλαμε για αυτοκινητο με αναλογια 10Kg\hp) -
Εγω στο polo (2003, 100hp) εβαλα πριν 2000χλμ το βαρελακι της bmc. Μου εκανε αισθητη διαφορα στις χαμηλες και μεσαιες και αρκετη διαφορα στην αποκριση του γκαζιου που ως γνωστον σε αυτο το μοντελο ειναι μονιμως κοιμισμενο!! Ειδικα και με τον κλιματισμο αρπαζει πολυ πιο γρηγορα ενω παλια σου εσβηνε ανετα σε ανηφορα!! Ψηλα δεν ειδα καμια διαφορα. Οσο για θορυβο μονο με το γκαζι στο πατωμα και παρα πολυ ωραιος!!!
-
Για κοτάξτε εδώ μια ιστορία σχετικα με τα φίλτρα ΚΝ http://yarchive.net/car/k+n_filters.html.
δεν νομίζω ότι αυτό είναι αυταπόδεικτο χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία
Τα φίλτρα ελευθέρας ροής αφήνουν περισσότερα αέρα να εισέλθει σε σχέση με τα εργοστασιακά. Αυτό απο όσο ξέρω γίνεται με το να φέρνουν μικρότερη αντίσταση στον εισερχόμενο αέρα χρησιμοποιώντας οπές μεγαλύτερου μεγέθους. Μαζι με τον επιπλέον αερα παιρνούν και επιπλέον σωματίδια τα οποία πριν δεν παιρνούσαν, μηπώς αυτά κάνουν τόση μεγάλη ζημιά ώστε να μην αξίζουν την όποια, μαλλον αμελητέα, βελτίωση.
Σχετικά με την απόδοση έχω δει μετρήσεις που πιστοποιούν την καλύτερη απόδοση των ελεύθερων φίλτρων.
Είναι γνωστό ότι τα δυναμόμετρα βγάζουν ότι θέλει ο χειριστής να βγάλουν!
Μέχρι τώρα δεν έχω παρατηρήσει την παραμικρή δυσλειτουργία στον κινητήρα και έχω κάνει με αυτό 50000χλμ.
Ωραία, και εγώ έχω κάνει 40000χλμ με μεταλική φιλτροχοάνη και δέν έχω δει ζημιά. Ποιος μπορεί όμως αν μου εγγυηθει οτι δεν θα δώ. Πιστεύω ότι άν κινηθώ σε σκονισμένο δρόμο για κανά εξάμηνο θα δώ σημάδια φθοράς!
to φιλτρο απο μονο του πιστευω δε κανει ουτε ζημια αλλα ουτε και διαφορα τουλαχιστο που να αξιζει τα λεφτα του .
σίγουρα!
Στο δικό μου φοράω φίλτρο εδω και 2.000 χλμ,δεν εχω καταλάβει καμία διαφορά στην απόδοση,και δεν εχω αντιμετωπίσει κανένα προβλημα.
Δεαν θα μπορούσες να δείς οποιαδήποτε φθορά μέσα σε 2000 χλμ, ακόμα και αν είχες μεταλική φιλτροχοάνη!Εκτός αν πήγαινες για γρήγορη οδήγηση σε χωματόδρομο.
Αυτο που ρωτάω είναι αν είναι εγγυημένα ασφαλή όλα αυτα σε σχέση με τα εγοστασιακά χάρτινα φίλτρα?
-
Ο χρήστης geko έγραψε:
Δεαν θα μπορούσες να δείς οποιαδήποτε φθορά μέσα σε 2000 χλμ, ακόμα και αν είχες μεταλική φιλτροχοάνη!Εκτός αν πήγαινες για γρήγορη οδήγηση σε χωματόδρομο.
Αυτο που ρωτάω είναι αν είναι εγγυημένα ασφαλή όλα αυτα σε σχέση με τα εγοστασιακά χάρτινα φίλτρα?
Πρεπει να σου απαντήσει επιτελειο ειδικών σε αυτή την ερώτηση.
Πιθανότατα δεν ειναι επικίνδυνα αλλά εγώ δεν σκοπεύω να το κρατήσω για πολύ ακόμα. -
Τα Κ&Ν αφήνουν να περνάει στο κινητήρα πάρα πολύ σκόνη - αυτό είναι διαπιστωμένο μετά από επιστημονική δοκιμή.
-
Πολύ απλά όποιο φίλτρο αφήνει μεγαλύτερα σωματίδια να περάσουν προστατεύει λιγότερο τον κινητήρα. Πολλά όμως παίζουν ρόλο στο πόσο περισσότερο θα φθαρεί ο κινητήρας σου και το σημαντικότερο είναι που κινείσαι. Άλλη φθορά θα έχεις με κινήσεις αποκλειστικά εντός πόλης και άλλη αν κινείσαι συχνά σε επαρχιακούς ή αγροτικούς δρόμους.
Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει και η συντήρηση (καθαρισμός) που κάνεις στο φίλτρο σου.
Αν είχατε δει κύλινδρο μες χαρακιές στην επιφάνια του από σκόνη θα το σκεφτόσαστε ακόμα μια φορά πριν κάνετε ανώφελες επεμβάσεις που δίνουν πράσινα άλογα. -
Εγώ προτιμώ το κλασικό χάρτινο φίλτρο για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.Αλλωστε με τόση σκόνη στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια
-
Πολυ σωστη η παρατηρηση του EMMANOYHL. Αν δεν σκοπευεις να το καθαριζεις τακτικα 1000 φορες καλυτερα να μην βαλεις ποτε! Δεν θα φταιει το φιλτρο αν διαπιστωσεις φθορες κ δεν το εχεις καθαρισει ουτε μια φορα στα 100000 χλμ! Ειχα φιλτρο JR σε polo 16V, η πιο αισθητη διαφορα για να πω την πικρη μου αληθεια ηταν στον πιο μπασο ηχο. Αισθανομουν κ καποια διαφορα στην ευστροφια χαμηλα αλλα ηταν τοσο μικρη που μπορει να ηταν κ ψυχολογικη. Με ομοσταυλο μου ειχαμε καταληξει στο συμπερασμα οτι η καλυτερη συνταγη ηταν μανιταρι το χειμωμα, μαμα παπας το καλοκαιρι με third-party φιλτρο μεσα.
-
Θα συμφωνήσω και εγώ. Αν τα 9 από τα 10 χιλιόμετρα που γράφεις με το αυτοκίνητο είναι στην Αθήνα τότε μάλλον είναι άχρηστο......
-
Η κατανάλωση πως μεταβάλεται βάζοντας ένα ελεύθερο φίλτρο πχ Κ&Ν?
Στο site της K&N αναφέρεται ότι η κατανάλωση μειώνεται, αλλά αυτό δεν μου στέκει 'θερμοδυναμικά'.Τι ισχύει τελικά;
-
Η κάθε αυτοκινητοβιομηχανία πρώτα από όλα στον κινητήρα κοιτάζει την αξιοπιστία του και μετά τις εποδόσεις, την κατανάλωση κλπ (εννοείτε και τους ρύπους αφού υπάρχουν πλέον αυστηροί νόμοι που πρέπει να ακολουθούν). Για να καταλήγει να βάζει στα αυτοκίνητα το κλασικό φιλτροκούτι αυτό σίγουρα δε είναι κάτι τυχαίο. Και έρευνες και δοκιμές θα έχει κάνει και τα αποτελέσματά τους θα την οδηγούν σε αυτήν την επιλογή. Αν οι φιλτροχωάνες και τα σχετικά ήταν αξιόπιστα για τον κινητήρα τότε τα περισσότερα αυτοκίνητα θα βγαίνανε με τετοιες από το εργοστάσιο. Κάποια νομίζω από το εργοστάσιο βγαίνουν αλλά είναι με μεγάλες υποδυνάμεις όπου εκεί ας πούμε είναι αναγκαία η χρήση τους. Το μοτέρ αν βάλεις μια φιλτροχωάνη όπως είπαν και άλλα μέλη του φόρουμ δεν πρόκειται αμέσως να βγάλει φθορές μεγάλες. Η φθορά γίνεται με τον καιρό και τις συνθήκες. Διάβαζα ότι δεν πρέπει να τοποθετούνται προς τα κάτω για να μη μπουν νερά και κάτι τέτοια. Η σκόνη και αυτή κάνει ζημιά. Οπότε σε ένα αυτοκίνητο για καθημερινή χρήση προτιμότερο είναι αυτό που εμπιστεύεται το εργοστάσιο κατά τη γνώμη μου.
-
Έχω ήδη πάνω φίλτρο, αφού το πήρα έτσι το αυτοκίνητό μου από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη.
Αν το βγάλω, πέρα από τον ήχο, θα μειωθεί η κατανάλωση; Μέχρι τώρα, είμαι στα 10,5 λίτρα/100 χλμ. (Almera 2.0 GTI). Νορμάλ οδήγηση, αφού ακόμα το μαθαίνω και με μαθαίνει.
-
Πρόσφατα πειραματίστηκε με αυτό ακριβώς το θέμα !
Αποτελέσματα και εμπειρές υπάρχουν όλες μαζεμένες εδώ
http://coltclub.gr/forum/viewtopic.php?t=828&postdays=0&postorder=asc&start=0
Αυτό που παρατήρησα με την φιλτροχοάνη είναι οτι πραγματικά περνάει σκόνη καθώς το κολάρο που το είχα προσαρμόσει μέσα σε μια εβδομάδα απο την εσωτερική του πλευρά είχε χτιστεί με ένα πολύ λεπτό φιλμ σκόνης!
Δεν θέλω να ξέρω τι σκόνη θα μπορούσε να περάσει σε νησί καλοκαίρι.....σε χωματόδρομο με προπορευόμενο όχημα κτλ.....Μετά την τοποθέτηση του Κ&Ν επειδή το παρακολουθώ και αφού πρώτα είχα καθαρίσει τέλεια το φιλτροκούτι....μετά απο ένα μήνα περίπου η σκόνη που υπάρχει είναι απειροελάχιστη όση ήταν και με το original χάρτινο φίλτρο!
Απο βελτίωση.....οι μετρήσεις του Gtech έδειξαν το πολύ αισιόδοξο των περίπου 5 Ηp που δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύει.
Απο την άλλη όσες μετρήσεις έχω κάνει η βελτίωση υπάρχει και είναι της τάξεως των 1-2-3 Ηp και περίπου 5-10 Νm ροπής. Απο αίσθηση ίσως να είναι και ψυχολογικό αλλά το νοιώθω πιο πρόθυμο να στροφάρει !
-
Τα φίλτρα που είναι φτιαγμένα απο αφρό χρειάζονται τακτικό καθάρισμα και λάδωμα, πχ κάθε 5000 χιλιόμετρα. Αν δεν λαδωθεί δεν κρατάει τίποτα. Υπάρχουν ειδικά λάδια στο εμπόριο, αλλά και ένα απλό 10άρι λάδι την ίδια δουλειά κάνει.
Ασχετο: απ ότι έχω διαβάσει σε όλα τα σχετικά φόρουμ, στα Yamaha R1/R6 τα φίλτρα K&N είναι χειρότερα απο τα εργοστασιακά απο άποψη απόδοσης. Υπόψιν, αυτά τα μηχανάκια έχουν φίλτρα αφρού απο το εργοστάσιο.
-
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ;;;
Σκουπα,βαρελακι ή φιλτροχοανη?