-
Το πρώτο μου αυτοκίνητο ως φοιτητής ήταν ένα Renault 12, του 1972, το οποίο όταν το πήρα στα χέρια μου είχε ήδη είκοσι χρόνια ζωής. Το πόσα χιλιόμετρα είχε δεν το γνωρίζω, αφού το οδόμετρο κάθε εκατό χιλιάδες χιλιόμετρα μηδενιζόταν, τα αυτοκίνητα τότε δεν είχαν ένδειξη σε εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Το αυτοκίνητο αυτό έμεινε στα χέρια μου περίπου επτά χρόνια και είχα κάνει περίπου 200000 χλμ στο διάστημα αυτό. Άρα πρέπει να ξεπέρασε τις 400000 χλμ συνολικά. Ο κινητήρας ακόμα πήγαινε με τις ανάλογες επισκευές φυσικά. Το μεγάλο του πρόβλημα ήταν τα ηλεκτρικά και το γεγονός ότι είχε σαπίσει όλο. Πετάχτηκε όταν ένα βράδυ γυρνώντας από τη δουλειά το πάρκαρα στην οδό Σουρμελή στο κέντρο της Αθήνας, αφού εκεί κοντά έμενα τότε και ένας τύπος με BMW E30,χάνοντας τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το χτύπησε και το έριξε πάνω στον τοίχο του δευτέρου Γυμνασίου Αθηνών. Μέχρι τότε ήταν το μοναδικό αυτοκίνητο στην οικογένεια και ακόμα πήγαινε.
Ένα Hyundai accent 1341 cc μοντέλο του 97 που πήρα μετά το κράτησα περίπου 6 χρόνια και έχοντας διανύσει περίπου 170000 απροβλημάτιστα χιλιόμετρα πουλήθηκε. Το αυτοκίνητο αυτό το είδα πριν μερικές μέρες να κυκλοφορεί στο Μενίδι.
Η βλακεία ήταν ότι όταν άλλαξα το Hyundai αγόρασα ένα BMW 318i e46. Αφού άλλαξα μέσα σε τρία χρόνια γρύλλους ηλεκτρικών παραθύρων εις διπλούν, 2 ψυγεία, 3 θερμοστάτες και πολλά άλλα το μοτέρ αποφάσισε την πρωτοχρονιά του 2008 να παραδώσει πνεύμα με κοντά 200000 km. Άλλαξα κινητήρα αλλά τα προβλήματα με τις θερμοκρασίες και τα ηλεκτρικά παρέμεναν, οπότε λίγους μήνες μετά το πούλησα και ησύχασα.
Στο μεταξύ ο αδελφός μου είχε τότε ένα fiat tempra. Το είχε αγοράσει από ένα φίλο μου πολύ φθηνά. Αφού του έβγαλε την ψυχή με τα ηλεκτρικά, τις διαρροές υγρών και το σύστημα διεύθυνσης, στο τέλος το έδωσε σε μένα, όπου λίγους μήνες μετά πήγε στην ανακύκλωση έχοντας διανύσει περίπου 200000 km.
Mercedes E220 cdi w211, ταξί του οποίου είμαι ιδιοκτήτης. Έχει διανύσει μέχρι τώρα 1200000 km με τον κινητήρα της μάνας του. Δεν πιστεύω να αποκτήσω ποτέ πιο αξιόπιστο αυτοκίνητο από αυτό. Γενικά το οδηγείς και νομίζεις ότι είναι ακόμα καινούριο.
Έχουν περάσει και άλλα πολλά αυτοκίνητα από τα χέρια μου, αλλά αυτές είναι οι εντυπώσεις μου από αυτοκίνητα που έχουν διανύσει αρκετά χιλιόμετρα. -
Αναξιοπιστα ποια ηταν τα Ε220cdi αυτης της γενιας ή τα προηγουμενα?
Η Bmw ποτε δεν φημιζονταν για την αξιοπιστια των κινητηρων της.....και τα Ε46 βγηκαν πολύ πιο αναξιοπιστα από τα Ε36. -
Δημήτρη, γράψε λίγα περισσότερα για το Mercedes ταξί σου. Τί σου έχει ζητήσει ο κινητήρας και το κιβώτιο και γενικά τί επισκευές έχουν γίνει? Τί πρόγραμμα συντήρησης ακολουθείς?
Έχεις αλλάξει τούρμπο για παράδειγμα? -
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Αναξιοπιστα ποια ηταν τα Ε220cdi αυτης της γενιας ή τα προηγουμενα?
Η Bmw ποτε δεν φημιζονταν για την αξιοπιστια των κινητηρων της.....και τα Ε46 βγηκαν πολύ πιο αναξιοπιστα από τα Ε36.Αναξιόπιστα σύμφωνα πάντα με τα όσα λένε κάποιοι συνάδελφοι, ήταν κάποιες παρτίδες του w211 f/l, μοντέλα μετά το 2006, καθώς επίσης και τα w212 των πρώτων ετών παραγωγής.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Δημήτρη, γράψε λίγα περισσότερα για το Mercedes ταξί σου. Τί σου έχει ζητήσει ο κινητήρας και το κιβώτιο και γενικά τί επισκευές έχουν γίνει? Τί πρόγραμμα συντήρησης ακολουθείς?
Έχεις αλλάξει τούρμπο για παράδειγμα?Το αυτοκίνητο χρειάστηκε γενική επισκευή του αυτόματου σασμάν στις 368000 km. Έκτοτε μόνο αναλώσιμα. Το αυτοκίνητο αυτό πάσχει από μονάδα φρέον η οποία όμως καλύπτεται όποτε χρειαστεί από την ίδια τη Mercedes.
Κρεμαγιέρα άλλαξα στα 950000 km, ιμάντες αλλάζω κάθε 150000 km και turbo άλλαξα στις 978000 km.
Η συντήρησή του είναι όσο το δυνατόν ευλαβική και σε εξειδικευμένο συνεργείο Mercedes, αφού τα εξουσιοδοτημένα απλά δεν πλησιάζονται.
Να σημειώσω ότι το αυτοκίνητο αγοράστηκε καινούριο από την ΕΚΚΑ και έχει προδιαγραφές ταξί. Αυτό το λέω γιατί πολλοί αγόρασαν σε χαμηλές τιμές επιβατικά αυτοκίνητα, τα οποία τα έβαψαν και τα δουλεύουν ως ταξί και που έχουν αρκετές διαφορές σε σχέση με τα εργοστασιακά ταξί. -
Ο χρήστης δημητρης72 έγραψε:
...έχει προδιαγραφές ταξί. Αυτό το λέω γιατί πολλοί αγόρασαν σε χαμηλές τιμές επιβατικά αυτοκίνητα, τα οποία τα έβαψαν και τα δουλεύουν ως ταξί και που έχουν αρκετές διαφορές σε σχέση με τα εργοστασιακά ταξί.Αυτο θα ηταν ενδιαφερον,τι διαφορες εχουν τα αυτοκινητα με 'προδιαγραφες ταξι' απο τα αλλα?
-
Το αυτοματο σασμαν λιγο νωρις την ακουσε!Η μερκ ειχα την εντυπωση ότι δινει πολύ μεγαλες εκπτωσεις εφόσον πρόκειται για ταξι +παντα υπαρχουν ανταλλακτικα.Οπως λεει και ο trident που εντοπίζονται διαφορες?
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
...έχει προδιαγραφές ταξί. Αυτό το λέω γιατί πολλοί αγόρασαν σε χαμηλές τιμές επιβατικά αυτοκίνητα, τα οποία τα έβαψαν και τα δουλεύουν ως ταξί και που έχουν αρκετές διαφορές σε σχέση με τα εργοστασιακά ταξί.
Αυτο θα ηταν ενδιαφερον,τι διαφορες εχουν τα αυτοκινητα με 'προδιαγραφες ταξι' απο τα αλλα?
Εξωτερικά μπορείς εύκολα να τα αναγνωρίσεις από τους θόλους των τροχών όπου στο ταξί είναι μεταλλικοί ενώ στα επιβατικά πλαστικοί. Η μπαταρία βρίσκεται στα επιβατικά στο χώρο του κινητήρα, ενώ στα ταξί είναι μεγαλύτερη και βρίσκεται στο χώρο αποσκευών. Τα ηλεκτρικά τους δεν έχουν και πολλή σχέση μεταξύ τους, ενώ στα ταξί υπάρχει υποδοχή για ταξίμετρο κάτι που στα επιβατικά δεν υπάρχει. Πολλοί μαντράδες υποστηρίζαν τότε ότι δεν έχει, καθώς τα ταξί στη Γερμανία έχουν το ταξίμετρο κοντά στον καθρέφτη στην οροφή του αυτοκινήτου. Μια βόλτα από το mobile.de θα σε πείσει για το αντίθετο. Πέρα από αυτό αν πας στο συνεργείο και σηκώσεις και δεις και τα δύο αυτοκίνητα θα καταλάβεις τις διαφορές που έχουν. Αυτά είναι σημεία που μπορείς να τα αναγνωρίσεις εύκολα. Υπάρχουν και άλλα που μόνο ένας πολύ έμπειρος ιδιοκτήτης ή μηχανικός μπορεί να αναγνωρίσει.
-
Το αυτοματο σασμαν λιγο νωρις την ακουσε!Η μερκ ειχα την εντυπωση ότι δινει πολύ μεγαλες εκπτωσεις εφόσον πρόκειται για ταξι +παντα υπαρχουν ανταλλακτικα.Οπως λεει και ο trident που εντοπίζονται διαφορες?Πίστεψέ με οι διαφορές ακόμα και με τις εκπτώσεις είναι τεράστιες. Συγκρίνω τιμές που υπήρχαν όταν αγόρασα το αυτοκίνητο και πήγαινα σε εξουσιοδοτημένο με σήμερα και οι διαφορές είναι άνω του 50% χαλαρά. Δεν ξέρω σε ποια πόλη μένεις αλλά εδώ στην Αθήνα δύσκολα θα βρεις ταξί Mercedes σε εξουσιοδοτημένο. Αντίθετα σε δύο-τρία συνεργεία που γνωρίζω θα δεις τουλάχιστον 10 ταξί Mercedes να περιμένουν για επισκευή ή service. Για το αυτόματο σασμάν προσπαθούσαν να βρουν στο εξουσιοδοτημένο της Mercedes να βρουν τι έχει γίνει. Τελικά μεγάλο μέρος του κόστους το κάλυψε η ίδια η εταιρεία.
-
Πέρα από αυτό αν πας στο συνεργείο και σηκώσεις και δεις και τα δύο αυτοκίνητα θα καταλάβεις τις διαφορές που έχουν. Αυτά είναι σημεία που μπορείς να τα αναγνωρίσεις εύκολα. Υπάρχουν και άλλα που μόνο ένας πολύ έμπειρος ιδιοκτήτης ή μηχανικός μπορεί να αναγνωρίσει.Θα σου ειναι κοπος να μας πεις λιγο γι αυτα?
-
Έχεις αλλάξει τούρμπο για παράδειγμα?Το αυτοκίνητο χρειάστηκε γενική επισκευή του αυτόματου σασμάν στις 368000 km. Έκτοτε μόνο αναλώσιμα. Το αυτοκίνητο αυτό πάσχει από μονάδα φρέον η οποία όμως καλύπτεται όποτε χρειαστεί από την ίδια τη Mercedes.
Κρεμαγιέρα άλλαξα στα 950000 km, ιμάντες αλλάζω κάθε 150000 km και turbo άλλαξα στις 978000 km.
Η συντήρησή του είναι όσο το δυνατόν ευλαβική και σε εξειδικευμένο συνεργείο Mercedes, αφού τα εξουσιοδοτημένα απλά δεν πλησιάζονται.
Να σημειώσω ότι το αυτοκίνητο αγοράστηκε καινούριο από την ΕΚΚΑ και έχει προδιαγραφές ταξί. Αυτό το λέω γιατί πολλοί αγόρασαν σε χαμηλές τιμές επιβατικά αυτοκίνητα, τα οποία τα έβαψαν και τα δουλεύουν ως ταξί και που έχουν αρκετές διαφορές σε σχέση με τα εργοστασιακά ταξί.Πες λίγα λόγια και για τη συντήρησή του. Τί πρόγραμμα ακολουθείται? Τί λάδια και κάθε πότε τα αλλάζεις? Φίλτρο λαδιού και πετρελαίου? Χρησιμοποιείς κάποια καθαριστικά πρόσθετα ή έχεις κάνει κάποιον καθαρισμό στο σύστημα τροφοδοσίας? Τί συντήρηση ακολουθείς για το κιβώτιο (και αν άλλαξε πρίν και μετά την επισκευή).
-
Αν και έχω αρκετούς φίλους ταξιτζήδες, πρώτη φορά ακούω για προδιαγραφές ταξί.
-
Ο χρήστης nonos έγραψε:
Πέρα από αυτό αν πας στο συνεργείο και σηκώσεις και δεις και τα δύο αυτοκίνητα θα καταλάβεις τις διαφορές που έχουν. Αυτά είναι σημεία που μπορείς να τα αναγνωρίσεις εύκολα. Υπάρχουν και άλλα που μόνο ένας πολύ έμπειρος ιδιοκτήτης ή μηχανικός μπορεί να αναγνωρίσει.
Θα σου ειναι κοπος να μας πεις λιγο γι αυτα?
Ε άμα το σηκώσεις θα δεις τι να λέμε τώρα...
Λες και φαίνονται π.χ. οι διαφορές, αν υπάρχουν, στον κινητήρα στα εσωτερικά του μέρη, αν δεις το αμάξι από κάτω...
-
Ο χρήστης Super@T έγραψε:
Πέρα από αυτό αν πας στο συνεργείο και σηκώσεις και δεις και τα δύο αυτοκίνητα θα καταλάβεις τις διαφορές που έχουν. Αυτά είναι σημεία που μπορείς να τα αναγνωρίσεις εύκολα. Υπάρχουν και άλλα που μόνο ένας πολύ έμπειρος ιδιοκτήτης ή μηχανικός μπορεί να αναγνωρίσει.
Θα σου ειναι κοπος να μας πεις λιγο γι αυτα?
Ε άμα το σηκώσεις θα δεις τι να λέμε τώρα...
Λες και φαίνονται π.χ. οι διαφορές, αν υπάρχουν, στον κινητήρα στα εσωτερικά του μέρη, αν δεις το αμάξι από κάτω...
Γιατι ειρωνευεσαι;;; Εδω υπαρχουν διαφορες αναλογα με το εργοστασιο και την αγορα που θα πανε...
-
Ναι αλλα διαφορες δομικες ή βαρβατα μηχανικες οπως αφηνει να εννοηθει πρωτη φορα ακουω.....
-
Mitsubishi carisma του 1997.
410.000 χλμ μέχρι τώρα και δεν καίει σχεδόν καθόλου λάδι. Καμια σοβαρή επισκευή κινητήρα εκτός από περιφερειακά μικρού κόστους (αντλία καυσίμου κτλ).
δίσκο πλατό αλλάχτηκε στις 390.000.
Αίσθηση επιδόσεων ακριβός όπως όταν ήταν καινούργιο και καλύτερα. Το ίδιο αθόρυβο όπως στην αρχή.
Τα τελευταία 100.000 χλμ με γκάζι παρακαλώ και καμιά υποψία βλάβης...
-
Γραψε και τα κυβικα του κινητηρα.
Με παρομοια χιλιόμετρα με τα δικα σου εχω και εγω την εντυπωση ότι παει ένα τικ πιο καλα.....ισως μειωθηκαν οι τριβες του κινητηρα. -
http://www.zougla.gr/automoto/news/arti ... is-xronias
-
Γραψε και τα κυβικα του κινητηρα.
Με παρομοια χιλιόμετρα με τα δικα σου εχω και εγω την εντυπωση ότι παει ένα τικ πιο καλα.....ισως μειωθηκαν οι τριβες του κινητηρα.Το 1,6 έχω φίλε μου. Στην Ελλαδα ήρθαν ελάχιστα 1,8 GDI . Το 1,3 ήρθε πολύ αργότερα.
-
c230 210.000 τα τελευταια 10,000 με αεριο και συνεχιζει ακαθεκτο μιας και αποφασισα να το κρατησω μεχρι να λιωσει ολο το αυτοκινητο.
M271 μοτερ,χωρις καμια επισκευη και καμια πτωση αποδοσης.
Πόσο άντεξε ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας;