-
Εγώ πάντως όπου σταθώ και όπου βρεθώ ακούω από όλους ότι επιτέλους να μην την πληρώνουν μονίμως οι μισθωτοι και συνταξιούχοι.
Ας πληρώσουν και οι άλλοι....άδικο έχουν;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Εγώ πάντως όπου σταθώ και όπου βρεθώ ακούω από όλους ότι επιτέλους να μην την πληρώνουν μονίμως οι μισθωτοι και συνταξιούχοι.Ας πληρώσουν και οι άλλοι....άδικο έχουν;
Αυτοί θεωρούν την αδικεία τρόπο ζωής.... εγώ όχι... τουλάχιστον όχι σε κρατικό επίπεδο
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Εγώ πάντως όπου σταθώ και όπου βρεθώ ακούω από όλους ότι επιτέλους να μην την πληρώνουν μονίμως οι μισθωτοι και συνταξιούχοι.Ας πληρώσουν και οι άλλοι....άδικο έχουν;
Δηλαδή το να πληρώσουν αυτοί που πρέπει δεν υπάρχει ως επιλογή;
Είναι δεδομένο ότι θα αδικηθούν κάποιοι και επειδή «ήρθε η σειρά μου να αδικηθώ» δεν δικαιούμαι να διαμαρτύρομαι;
Και πώς «πληρώνουν μονίμως οι μισθωτοι και συνταξιούχοι», ενώ είχαν ανέκαθεν υψηλότερο αφορολόγητο όριο;
Εφόσον ένας μισθωτός με εισόδημα 11.000 δεν πληρώνει φόρο, εγώ γιατί να πληρώνω με το ίδιο ή και χαμηλότερο εισόδημα;
Γενικά τα σχόλια που ανταλάσσονται μου θυμίζουν έντονα το ανέκδοτο με την κατσίκα του διπλανού... -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Φυσικα υπαρχουν επαγγελματα τα οποια δεν μπορουν πια να ανεβαζουν τις τιμες οπως πχ οι κατασκευαστες σπιτιων αλλα οι υπολοιποι θα πραξουν διαφορετικα εφοσον τους παιρνει.Κουρευτηκα με 18€ σημερα ενω στο ιδιο μαγαζι εδινα 15€ μαζι με το φιλοδωρημαΠόσο δύσκολο για σενα ειναι να αλλάξεις κουρείο;
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Δεν υπάρχει ελπίδα! Ή, απλά, δεν καταλαβαίνω τι λες! Τι σχέση έχουμε εμείς και η ανικανότητά μας να κρατήσουμε στην Ελλάδα οποιαδήποτε ΠΑΡΑΓΩΓΗ, με χώρες που παράγουν όπως η Ιταλία και η Τουρκία;
http://www.doingbusiness.org/economyrankings/' target='_blank
Η Ελλάδα στην 100ή θέση της παγκόσμιας οικονομικής ανταγωνιστικότητας επί συνόλου 178 χωρών. Κοιτάξτε ποιοί είναι πιό κάτω.
Δεν φταίει το Κράτος κι ο τρόπος λειτουργίας του (άρα ... οι λειτουργοί του), φταίνε οι ταξιτζήδες, περιπτεράδες, φορτηγατζήδες, μηχανικοί, έμποροι κλπ ΕΕ. Πρώτα να σταματήσω εγώ να λαδώνω τον φορομπήχτη όταν το απαιτεί (άρα να μου κλείσει την εταιρία / το σπίτι) και μετά αυτός να κάνει τη δουλειά για την οποία τον πληρώνουμε όλοι.
Δεν υπάρχει ελπίδα...Τώρα μου μπλεξες και την παραγωγή μέσα, που δεν κατάλαβα τι σχέση έχει.
Η έλλειψη παραγωγικών επιχειρήσεων οφείλεται στον τραγικό σχεδιασμό της πολιτικής για τον συγκεκριμένο τομέα και στο τέρας της γραφειοκρατείας (θαρρώ). Εκτός και αν νομίζεις ότι στην Ιταλία ή στην Τουρκία οι εφοριακοί δεν λαδώνονται. -
Από το :http://www.doingbusiness.org/economyrankings/
Starting a business : Greece 152th.... (πιο κάτω δεν έχει
Πού πήγε εκείνη η απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης... που πήγε ρε Καραμήτρο ;
Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι οι δύο κεντρικές προτεραιότητες της επιτροπής είναι η απλοποίηση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα και η απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.
Αυτά έλεγε ο Αλογοσκούφης το 2004.... Σήμερα τι λέει ;;
-
Σημερα λέει μαλακι€ς!!!
Ημιμετρα που τα σκέφτεται και ένας που μόλις έχει τελειώσει το...λύκειο.
Κατακεφαλην φορολογια!! Αυτο μόνο φτάνει για να καταλάβει κάποιος πόσο πολύ εμβάθυναν σε σκέψεις και μελέτες για την ποιο δίκαιη φορολόγηση. Α, συγνώμη, για τον ποιο εύκολο τρόπο να μπουν ευρο στα ταμεία!!
Αλλα εκεί που ακροβατούσαν σε τεντωμένο σχοινι τώρα νομίζω πως αυτό αρχίζει και σπάει... -
Η χειροτερη κυβερνηση ολων των εποχων,αυξηστε τα τσιγαρα,αυξηστε οτι 8ελετε αλλα οχι ρε οτι εχει σχεση με το αυτοκινητο,μη μας χαλατε την ελευ8εριας μας και το χομπι μας...κριμα...ξενερωσα.εχω και 2000 κυβικα αυτοκινητο
-
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Από το :http://www.doingbusiness.org/economyrankings/Starting a business : Greece 152th.... (πιο κάτω δεν έχει
Πού πήγε εκείνη η απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης... που πήγε ρε Καραμήτρο ;
Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι οι δύο κεντρικές προτεραιότητες της επιτροπής είναι η απλοποίηση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα και η απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.
Αυτά έλεγε ο Αλογοσκούφης το 2004.... Σήμερα τι λέει ;;
TI ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙ;;;;
Δεν πειράζει, είμαστε πάνω από την TANZANIA, το ΤΟGO, την ΑNGOLA, TO BURUNDI, το SUDAN, τη ZIMBABWE, τη RWANDA, την UGANDA, το DJiBOUTi (αχχχαααχαχ χα χαχα αχ αχαχχααχ :ROFL: :ROFL:)...
Όσοι σκέφτεστε να ανοίξετε δουλειές στα μέρη αυτά ξεχάστε το, ελάτε σε εμάς, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ!!! (ΧΧΑΑΧΧΑΧ ΧΑ ΑΧ ΧΑ ΧΑΑΧ)_
-
-
αν ισχύσουν τα τεκμήρια διαβίωσης τότε η αγορά του αυτοκινήτου θα έχει μεγάλη κρίση γιατί κτυπά και την αγορά νέων αυτοκίνητων 1400 και 1600 κ.ε.....τα οποία έχουν κατα μεγάλο ποσοστό ένας μέσος πολίτης
-
το ΙΣΧΥΟΝ σύστημα ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ, πράγμα το οποίο κανείς δεν μπορεί να αντικρούσει γιατί πολύ απλά τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή στα ελεύθερα επαγγέλματα.
....
Θα το θέσω ως εξής: το σύστημα αντικειμενικών τεκμηρίων είναι ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΔΙΚΟ από αυτό που επικρατεί σήμερα στην πράξη. Ως τέτοιο, το προτιμώ.
Τo τι είναι δίκαιο και τι άδικο δε μπορεί να το αποφασίζουν από μόνα τους τα νούμερα. Θα ήταν σαν να λέμε ότι είναι λιγότερο άδικο να βάλουμε 100 άτομα φυλακή από το ν' αφήσουμε έξω 40 αθώους και 60 ένοχους.
Άλλο 'ΑΔΙΚΟ', άλλο 'ΔΙΚΑΙΟ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΓΑΝΟ' [όχι λόγω των κανόνων του ίδιου του συστήματος αλλά λόγω της μέχρι τώρα αδυναμίας του κράτους να ελέγξει το δηλωθέν εισόδημα των πολιτών].
πρέπει όμως να γίνουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις:
- στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τιμή αγοράς στο επίσημο τιμολόγιο καθώς και η παλαιότητά τους (για μεταχειρισμένα)
2008 κι ακόμα για κυβικά μιλάμε.... Τα κυβικά, ρε παιδιά, ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ?
Δηλαδή το να πληρώσουν αυτοί που πρέπει δεν υπάρχει ως επιλογή;
Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Νομίζουν ότι το 'να μειωθεί η φοροδιαφυγή' και το 'να αντλήσουν τα κεφάλαια που θέλουν από τους φόρους των πολιτών' είναι ένα και το αυτό.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Φυσικα υπαρχουν επαγγελματα τα οποια δεν μπορουν πια να ανεβαζουν τις τιμες οπως πχ οι κατασκευαστες σπιτιων αλλα οι υπολοιποι θα πραξουν διαφορετικα εφοσον τους παιρνει.Κουρευτηκα με 18€ σημερα ενω στο ιδιο μαγαζι εδινα 15€ μαζι με το φιλοδωρημα
Πόσο δύσκολο για σενα ειναι να αλλάξεις κουρείο;
Kαθολου,αλλα αν ολα τα κουρεια της περιοχης υιοθετησουν αυτη την συμπεριφορα,τοτε για να βρω την 'παλια' τιμη θα πρεπει να πηγαινω σε τιποτα ημιυπογεια κουρεια της Ομονοιας σε περιοχες οπου τα ελληνικα ειναι αγνωστη γλωσσα
Στην τελικη μην το βλεπετε μοναχα ως κερδοσκοπια,φανταστειτε οτι καποιος θελει απλως να διατηρησει το βιοτικο του επιπεδο ως εχει χωρις να υποστει καμια αλλαγη απο φορους και πληθωρισμο και εχει την δυνατοτητα να το κανει πολυ ευκολα:φαε αγαπητε πελατη την αυξηση στην μαπα.Εγω αν μπορεσω να την μετακυλησω σε κανενα αλλο ταλαιπωρο εχει καλως,αλλιως ειμαι στον πατο της τροφικης αλυσιδας και θα υποστω τις συνεπειες -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Φυσικα υπαρχουν επαγγελματα τα οποια δεν μπορουν πια να ανεβαζουν τις τιμες οπως πχ οι κατασκευαστες σπιτιων αλλα οι υπολοιποι θα πραξουν διαφορετικα εφοσον τους παιρνει.Κουρευτηκα με 18€ σημερα ενω στο ιδιο μαγαζι εδινα 15€ μαζι με το φιλοδωρημα
Πόσο δύσκολο για σενα ειναι να αλλάξεις κουρείο;
Kαθολου,αλλα αν ολα τα κουρεια της περιοχης υιοθετησουν αυτη την συμπεριφορα,τοτε για να βρω την 'παλια' τιμη θα πρεπει να πηγαινω σε τιποτα ημιυπογεια κουρεια της Ομονοιας σε περιοχες οπου τα ελληνικα ειναι αγνωστη γλωσσα
Στην τελικη μην το βλεπετε μοναχα ως κερδοσκοπια,φανταστειτε οτι καποιος θελει απλως να διατηρησει το βιοτικο του επιπεδο ως εχει χωρις να υποστει καμια αλλαγη απο φορους και πληθωρισμο και εχει την δυνατοτητα να το κανει πολυ ευκολα:φαε αγαπητε πελατη την αυξηση στην μαπα.Εγω αν μπορεσω να την μετακυλησω σε κανενα αλλο ταλαιπωρο εχει καλως,αλλιως ειμαι στον πατο της τροφικης αλυσιδας και θα υποστω τις συνεπειεςAν θεωρεις το κουρεμα ενα κοινωνικο γεγονος τοτε ισως να μπορεις να δικαιολογησεις αυτο το κοστος. Αν οχι, τι διαφορα θα εχει αν ο κουρεας ειναι Λιθουανος ή Πολωνός ή απο οποιοδηποτε χωρα;
Πολλες υπηρεσιες εχουν ξεφυγει σε κοστος στην Ελλαδα αλλά αν ψαξεις λιγο μπορεις να βρει και λιγο φθηνοτερα φανταζομαι. Με αυτον τον τροπο στελνεις και ενα μηνυμα οτι δεν μπορει καποιος να ζηταει οτι θελει για μια υπηρεσια που την προσφερουν χιλιαδες...
-
Πάντως στο ναύπλιο πληρώνω 7 ευρώ το κούρεμα...:p:p
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
το ΙΣΧΥΟΝ σύστημα ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ, πράγμα το οποίο κανείς δεν μπορεί να αντικρούσει γιατί πολύ απλά τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή στα ελεύθερα επαγγέλματα.
....
Θα το θέσω ως εξής: το σύστημα αντικειμενικών τεκμηρίων είναι ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΔΙΚΟ από αυτό που επικρατεί σήμερα στην πράξη. Ως τέτοιο, το προτιμώ.
Τo τι είναι δίκαιο και τι άδικο δε μπορεί να το αποφασίζουν από μόνα τους τα νούμερα. Θα ήταν σαν να λέμε ότι είναι λιγότερο άδικο να βάλουμε 100 άτομα φυλακή από το ν' αφήσουμε έξω 40 αθώους και 60 ένοχους.
Άλλο 'ΑΔΙΚΟ', άλλο 'ΔΙΚΑΙΟ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΓΑΝΟ' [όχι λόγω των κανόνων του ίδιου του συστήματος αλλά λόγω της μέχρι τώρα αδυναμίας του κράτους να ελέγξει το δηλωθέν εισόδημα των πολιτών].
Αν δεν αποφασίζεται το δίκαιο και το άδικο βάσει των αριθμών όταν μιλάμε για ΛΕΦΤΑ, να υπολογίζεται με το.....συναίσθημα;; Πχ Εθνικός Αερομεταφορέας, το ρεύμα του λαού, ο εχθρός του **λαού **κλπ κλπ;
Ξανά (κι ελπίζω για τελευταία φορά): όσο δεν εφευρίσκεται κάποιος μαγικός τρόπος να φορολογηθούν όλοι όπως πρέπει, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.πρέπει όμως να γίνουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις:
- στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τιμή αγοράς στο επίσημο τιμολόγιο καθώς και η παλαιότητά τους (για μεταχειρισμένα)
2008 κι ακόμα για κυβικά μιλάμε.... Τα κυβικά, ρε παιδιά, ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ?
Κατά κανόνα τα πολλά κυβικά έχουν σχέση με ακριβά αυτοκίνητα. Εγώ όμως το έχω πει από παλιά: ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΙΠΠΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ. Μπαααα.
Θα μπορουσα να χειροκροτω τον Αλογομουρη για τα τεκμηρια γιατι δεν μπορω να εχω αυτα που εχουν οι αλλοι και γω ΑΛΛΑ πλέον δεν θα τα εχουν και πολλοι αλλοι γιατι δεν θα τα δικαιολογουν.... ΤΟΣΟ ΜΙΖΕΡΟΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΣΚΑΤΟΨΥΧΟΣ δεν νομιζω οτι θα γινω ποτε στην ζωη μου.
Αν δεν το έχεις αντιληφθεί ακόμα, το πρόβλημα δεν είναι ο πλούτος του άλλου, αλλά η φοροδιαφυγή του, δηλαδή η κλεψιά εις βάρος των υπόλοιπων φορολογούμενων που επιβαρύνονται με το δικό του μερτικό.
Ξεκινάς έχοντας ως εσφαλμένη βάση την ψευδαίσθηση ότι δήθεν πληρώνεις παρισσότερους φόσρους από όσους κανονικά σου αναλογούν επειδή κάποιοι (συγκεκριμένα και ως επί το πλείστον ΕΕ) φοροδιαφεύγουν.
Μεγαλύτερη αυταπάτη από αυτή δεν υπάρχει.Μακάρι να είχα αυταπάτες σχετικά με το πόσα χρήματα δίνω ετησίως. Δεν απατώμαι όμως, ξέρω ότι δίνω τα κέρατά μου.
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τα νέα μέτρα θα κλείσει μαύρες τρύπες που έχουν δημιουργηθεία από την κακοδιαχείριση και βέβαια σε τίποτα δεν θα εκλογικεύσει τον τρόπο που φορολογείται το δικό σου εισόδημα.
Όπως νομίζεις εσύ ότι οι ΕΕ ευθύνονται για την αδικία που υφίστασαι, το ίδιο μπορώ να νομίζω κι εγώ για τους ΔΥ και μάλιστα και για το λόγο ότι μεγάλο ποσοστό αυτών φοροδιαφεύγουν ασύστολα και επίσης γιατί σε καμία άλλη χώρα, τουλάχιστον της Ε.Ε., δεν υπάρχουν τόσοι ΔΥ! Αυτό και μόνο αποτελεί τεράστια κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, μέρος της οποίας με τα τελευταία μέτρα επωμίζομαι εγώ ως ΕΕ.Οπότε, αφού υπάρχουν τόσες και τέτοιους είδους στρεβλώσεις, ας κάτσω εγώ ο ΜΑΛΑΚΑΣ να τα πληρώσω, διότι άλλοι είναι πονηροί. Έτσι;
Αν βέβαια σου φαίνεται αστείο το ποσό των 100 € μηνιαίως, σίγουρα δεν πρόκειται να καταλάβεις ποτέ το γιατί αισθάνομαι αδικημένος από την κατάργηση του αφορολογήτου. Για εμένα τα 100 € το μήνα είναι μεγάλο μέρους του ενοικίου μου που πληρώνω από μισό με τη γυναίκα μου.
Εννοείται πως θα μετακυλίσω το κόστος και μάλιστα ενστικτωδώς!Επίσης εννοείται ότι ενστικτωδώς θα μετακυλίσει ο πελάτης σου σε άλλον ανταγωνιστή σου τα χρήματά του, ειδικά όταν δεν του περισσεύουν.
Ηδη αισθάνομαι ότι οι αμοιβές και αποδοχές μου, τις οποίες εν ομολογουμένως εν μέρει καθορίζω εγώ, σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν, ούτε με τις ώρες δουλειάς μου, ούτε με τις σπουδές που έκανα.
Καλώς ήλθες στη λέσχη. ΟΥΤΕ αυτό δικαιολογεί το να πληρώνω εγώ τα κερατιάτικα των Ε.Ε.
Τα τελευταία μέτρα είναι για μένα ένα καλό ταρακούνημα, για να αρχίσω να διεκδικώ κάτι παραπάνω.
Αλλιώς... Δημόσιο σου έρχομαι.Έλα του, αλλά να ξέρεις: ΔΕΝ θα κρύβεις δεκάρα τσακιστή, ΔΕΝ θα γίνεις πλούσιος ποτέ.
Προσωπικά είμαι ΕΕ εδώ και 4 χρόνια και ως τώρα δεν έχω καταφέρει να ξεπεράσω το αφορολόγητο με τις αμοιβές μου, παρά τις προσπάθειές μου. Τα ντοσιέ μου είναι γεμάτα αποδείξεις που έχω κόψει χωρίς να μου τις ζητήσει ποτέ κανείς, απλά γιατί θέλω να είμαι εντάξει στις υπορεώσεις μου. Πες το ηλιθιότητα, πες το αφέλεια, όπως και να το πεις, δεν μπορείς να πεις ότι για εμένα και για όσους δεν φοροδιαφεύγουν η κατάργηση του αφορολόγητου δεν αποτελεί κατάφωρη αδικία και ανισότητα έναντι των λοιπών εργαζόμενων.
Λυπάμαι γι' αυτό. Σου εύχομαι καλύτερη συνέχεια.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Αν βέβαια σου φαίνεται αστείο το ποσό των 100 € μηνιαίως, σίγουρα δεν πρόκειται να καταλάβεις ποτέ το γιατί αισθάνομαι αδικημένος από την κατάργηση του αφορολογήτου. Για εμένα τα 100 € το μήνα είναι μεγάλο μέρους του ενοικίου μου που πληρώνω από μισό με τη γυναίκα μου.
Εννοείται πως θα μετακυλίσω το κόστος και μάλιστα ενστικτωδώς!Επίσης εννοείται ότι ενστικτωδώς θα μετακυλίσει ο πελάτης σου σε άλλον ανταγωνιστή σου τα χρήματά του, ειδικά όταν δεν του περισσεύουν.
Ναί, αλλά η φορολογία αυξάνεται και για τους ανταγωνιστές, οι οποίοι επίσης θα ανεβάσουν τις τιμές για να ανταπεξελθουν.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Ναί, αλλά η φορολογία αυξάνεται και για τους ανταγωνιστές, οι οποίοι επίσης θα ανεβάσουν τις τιμές για να ανταπεξελθουν.
Αν πουλας μια υπηρεσια που ειναι μοναδικη ίσως να μπορεις να το κανεις, αν οχι ειναι πιο δυσκολο. Γενικα βλεπω αυξησεις σε πολλα πραγματα στην Ελλαδα ομως που γενικα θα οδηγησει σε αυξηση των μισθων. Ήδη εχω την εντυπωση οτι ο μισθος μου ειναι λιγος αν και πριν μερικα χρονια θα ηταν ενας καλος μισθος. Οι καλες εποχες περασαν απο οτι φαινεται... πισω στο 90 τωρα...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
....
Θα το θέσω ως εξής: το σύστημα αντικειμενικών τεκμηρίων είναι ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΔΙΚΟ από αυτό που επικρατεί σήμερα στην πράξη. Ως τέτοιο, το προτιμώ.Τo τι είναι δίκαιο και τι άδικο δε μπορεί να το αποφασίζουν από μόνα τους τα νούμερα. Θα ήταν σαν να λέμε ότι είναι λιγότερο άδικο να βάλουμε 100 άτομα φυλακή από το ν' αφήσουμε έξω 40 αθώους και 60 ένοχους.
Αν δεν αποφασίζεται το δίκαιο και το άδικο βάσει των αριθμών όταν μιλάμε για ΛΕΦΤΑ, να υπολογίζεται με το.....συναίσθημα;; Πχ Εθνικός Αερομεταφορέας, το ρεύμα του λαού, ο εχθρός του **λαού **κλπ κλπ;
Ξανά (κι ελπίζω για τελευταία φορά): όσο δεν εφευρίσκεται κάποιος μαγικός τρόπος να φορολογηθούν όλοι όπως πρέπει, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.Έχεις κολλήσει με τους μισθωτούς, Μάνο. Σου το εξήγησαν κι άλλοι ότι υπάρχουν και ΕΝΑ ΚΑΡΟ Ε.Ε. που δουλεύουν με παροχής υπηρεσιών γιατί έτσι προέκυψε [π.χ. ο εργοδότης τους καλός και χρυσός αλλά δε γουστάρει να πληρώνει τόσα κερατιάτικα για ΙΚΑ - κι ένα σωρό άλλες περιπτώσεις που ξέρω να σου πω] οι οποίοι ΟΥΤΕ να κλέψουν θέλουν ή μπορούν, αφού και ο εργοδότης θέλει να δείξει έξοδα, ΟΥΤΕ θησαυρίζουν, ΟΜΩΣ έχουν το ίδιο δικαίωμα με όλους τους άλλους να έχουν ένα Audi ή ένα BMW ή ό,τιδήποτε, που τα αγόρασαν ως λάτρεις της αυτοκίνησης με τους καρπούς των κόπων τους και μπορούν να το αποδείξουν. Τι, θα τους το βγάλεις ξυνό επειδή κάποιος έξυπνος αποφάσισε ότι 'οι Ε.Ε. είναι κατά κανόνα κλέφτες'?....
Να στο δώσω να το καταλάβεις γιατί τα νούμερα είναι ηλίθιος τρόπος για να κρίνεις πόσο ΔΙΚΑΙΟ είναι ένα σύστημα:
A' ΣΥΣΤΗΜΑ:
Επιτυγχάνει να φορολογούνται οι 'τίμιοι' κατά μέσο όρο με 10% των όσων βγάζουν (τυχαίο νούμερο) και τα 'λαμόγια', που έχουν κάνει τη φοροδιαφυγή 2ο επάγγελμα, κατά μέσο όρο με 1% από όσα βγάζουν. Το κράτος μαζεύει Χ χρήματα από φόρους.Β' ΣΥΣΤΗΜΑ:
Επιτυγχάνει (με 'τεκμήρια διαβίωσης' του στυλ αν οδηγείς 1800 κυβικά σίγουρα βγάζεις τουλάχιστον 16.700 και άλλα τέτοια όμορφα) να φορολογηθούν οι 'τιμιοι' κατά μέσο όρο με 20% των όσων βγάζουν και τα 'λαμόγια' που τρώνε με χρυσά μαχαιροπήρουνα με 2% των όσων βγάζουν. Το κράτος μαζεύει 1.3Χ χρήματα από φόρους, έχοντας γονατίσει τους 'τίμιους' για να το καταφέρει, πολλοί από τους οποίους δε μπορούν πλέον ούτε το ταπεινό 1.8 τους να κρατήσουν, και σκέφτονται τρόπους για ν' αρχίσουν κι αυτοί να φοροδιαφεύγουν, ενώ τα 'λαμόγια' ούτε που έχουν αισθανθεί τη διαφορά στο επίπεδο ζωής τους.Ποιο είναι το 'ΔΙΚΑΙΟ' και το 'ΣΩΣΤΟ'? Να σε γονατίσει, για να πληρώσει κάτι ψιλά και το 'λαμόγιο', αρκεί να συμπληρωθεί ο προϋπολογισμός? Ή να βρει τρόπους και κίνητρα να τον κάνει να δηλώσει τα πραγματικά του εισοδήματα ΧΩΡΙΣ να σε βάλει εσένα να πεις το ψωμί ψωμάκι?
πρέπει όμως να γίνουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις:
Κατά κανόνα τα πολλά κυβικά έχουν σχέση με ακριβά αυτοκίνητα. Εγώ όμως το έχω πει από παλιά: ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΙΠΠΟΥΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ. Μπαααα.
Μα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αυτό το 'ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ' πλέον, ρε Μάνο! Υπάρχουν αμάξια που είναι ΤΣΑΜΠΑ με πολλά κυβικά, και αμάξια ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ με λίγα κυβικά. Και τα κυβικά και οι ίπποι πρέπει να βγουν έξω από την εξίσωση (άσε που τις επιδόσεις δεν τις κάνουν αυτά γιατί μπορεί να ζυγίζει 3 τόνους) - τι σχέση έχει τι βγάζει ένα αμάξι με το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ **ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ **ΤΟΥ. Αυτό δεν είναι που μας ενδιαφέρει? Ή ζηλεύουμε που κατάφερε να πάρει το 4.7 ο άλλος και πάμε να του το βγάλουμε ξυνό?... Μπορεί να το πήρες για να κάνεις τη δουλειά σου και να κοιμάσαι μέσα του πρωί-μεσημέρι-βράδυ ή να το πήρες για να το κυκλοφορείς μόνο τα Σ/Κ - και στις δύο περιπτώσεις, δικαίωμά σου είναι εφόσον πληρώνεις ασφάλειες, βενζίνες, τέλη, διόδια, σέρβις, κλπ, κλπ.
Θέλουν να βάλουν το αυτοκίνητο μέσα στην εξίσωση? Ωραία. Να υπολογίσουν ασφάλειες, τέλη κυκλοφορίας, και ό,τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έχει να κάνει με τη χρήση και τη συντήρησή του, και όχι να πουν 'Το Α αυτοκίνητο, βάση κυβικών ή ίππων ή διαμέτρου ζαντών συνεπάγεται Χ βιοτικό επίπεδο και τόσα το χρόνο, το Β αυτοκίνητο Ψ βιοτικό επίπεδο και τόσα το χρόνο' και τέτοιες ηλιθιότητες που είδαμε και πάθαμε να καταργηθούν ως το σημείο που καταργήθηκαν.
Θα μπορουσα να χειροκροτω τον Αλογομουρη για τα τεκμηρια γιατι δεν μπορω να εχω αυτα που εχουν οι αλλοι και γω ΑΛΛΑ πλέον δεν θα τα εχουν και πολλοι αλλοι γιατι δεν θα τα δικαιολογουν.... ΤΟΣΟ ΜΙΖΕΡΟΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΣΚΑΤΟΨΥΧΟΣ δεν νομιζω οτι θα γινω ποτε στην ζωη μου.
Αν δεν το έχεις αντιληφθεί ακόμα, το πρόβλημα δεν είναι ο πλούτος του άλλου, αλλά η φοροδιαφυγή του, δηλαδή η κλεψιά εις βάρος των υπόλοιπων φορολογούμενων που επιβαρύνονται με το δικό του μερτικό.
Τα τελευταία μέτρα είναι για μένα ένα καλό ταρακούνημα, για να αρχίσω να διεκδικώ κάτι παραπάνω. Αλλιώς... Δημόσιο σου έρχομαι.
Έλα του, αλλά να ξέρεις: ΔΕΝ θα κρύβεις δεκάρα τσακιστή, ΔΕΝ θα γίνεις πλούσιος ποτέ.
Right.... Κανένας δεν πλούτισε με δουλειά στο Δημόσιο και μίζες για να βάλει μια σφραγίδα σε μια κόλα χαρτί, κανένας δεν έχει 2η εργασία με μαύρα, κανένας δεν ξύνεται και πληρώνεται, και είναι άλλο ένα ερώτημα χωρίς απάντηση γιατί τόσος κόσμος θέλει να 'πιάσει μια θεσούλα' στο Δημόσιο.
Ξαναλέω. Καλοί και κακοί υπάρχουν παντού. Το ΔΙΚΑΙΟ σύστημα φροντίζει να πιάσει τους 'κακούς' ΧΩΡΙΣ να ξεσκίζει όλους τους άλλους και χωρίς να τους δίνει κίνητρα να φοροδιαφύγουν κι αυτοί προκειμένου να προφυλάξουν όσο μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους γίνεται.
-
Μερικά highlights από τη συνέντευξη του Αλογοσκούφη στο ΒΗΜΑ (31/8/08):
- Αρα, μιλάτε για ένα νέο σύστημα τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης;
«Αυτά **θα είναι μαχητά τεκμήρια **διαβίωσης. Θα οδηγούν σε έναν τεκμαρτό υπολογισμό του εισοδήματος. Αν αυτός είναι μεγαλύτερος από το δηλούμενο εισόδημα, ο φορολογούμενος θα φορολογείται με το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από αυτά τα στοιχεία και θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα δικαστήρια, θα είναι μαχητό».
- Προφανώς μιλάτε για αντικειμενικό σύστημα. Δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο με τους εφοριακούς
«Ναι, θα είναι αντικειμενικό. Θα είναι αντικειμενικό διότι δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία της προσωπικής σχέσης φορολογουμένου και Εφορίας. Είναι η καλύτερη πρόταση που έχει ακουστεί μέχρι τώρα για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα που δηλώνουν κάποιες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών».
Και αυτή θα έρθει στο Εθνικό Συμβούλιο;
Στόχος μας είναι να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Φοροδιαφυγής, να γίνει τεχνική προεργασία και να εφαρμοστεί με τις φορολογικές δηλώσεις του 2009».
Μάλιστα, γρήγορα δηλαδή;
«Ναι. Διότι θα προσπαθήσουμε και με όλους τους άλλους τρόπους να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή - και με τους ελέγχους και με τη φορολογική συνείδηση, και θα κάνουμε μια πολύ μεγάλη καμπάνια για να πείσουμε. Γιατί, τώρα πια που ο κόσμος διαπιστώνει ότι η φοροδιαφυγή των άλλων επηρεάζει και τη δική του ζωή, επηρεάζει και τη δική του φορολογία, επηρεάζει και τις δημόσιες δαπάνες, επηρεάζει και τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, θα κάνουμε μεγάλη καμπάνια από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά, ακριβώς για να αλλάξει η φορολογική συνείδηση εν όψει και των νέων φορολογικών δηλώσεων».
Οι αδικίες, οι συμβασιούχοι και η εργατική νομοθεσία
- Κύριε υπουργέ, υπάρχει μια κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών που ουσιαστικά είναι μισθωτοί. Πολλοί νέοι αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Ουσιαστικά πρόκειται για μισθωτούς χαμηλά αμειβόμενους, οι οποίοι τώρα θα κληθούν, αδίκως πιστεύω, να πληρώσουν επιπλέον φόρους.
«Κανονικά θα έπρεπε να πληρώνονται ως μισθωτοί. Στον ιδιωτικό τομέα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πληρώνονται με σύμβαση, αλλά μέσω της εγκυκλίου εφαρμογής του φορολογικού νόμου, όπου μία σύμβαση έργου υποκρύπτει σύμβαση μισθωτής εργασίας, δεν θα ισχύσει η κατάργηση του αφορολογήτου».
- Πώς θα τις ξεχωρίσετε;
«Θα ισχύσει σίγουρα για τους συμβασιούχους του Δημοσίου, όπου είναι βέβαιον ότι εργάζονται με μισθωτική σχέση. Και κοιτάμε ακριβώς τον τρόπο να μην εφαρμοστεί η κατάργηση του αφορολογήτου σε αυτούς. Αλλά στον ιδιωτικό τομέα καταστρατηγείται η εργατική νομοθεσία όταν απασχολείς κάποιον ο οποίος είναι μόνιμος υπάλληλος με σύμβαση έργου».
- Ναι, δεν έχω αντίρρηση, αλλά σας λέω και πάλι ότι δεν είναι εύκολο να καταδειχθεί η διαφορά.
«Η εργατική νομοθεσία εκεί πρέπει να εφαρμοστεί. Αλλωστε για τους νέους επιτηδευματίες δεν εφαρμόζεται η κατάργηση του αφορολογήτου για τα πρώτα τρία χρόνια. Δηλαδή, ισχύει το αφορολόγητο και αυτό προβλέπεται στο σχέδιο νόμου. Δηλαδή, κάποιος ο οποίος τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του κάνει μια σύμβαση έργου θα έχει το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ. Αλλά μετά τα τρία πρώτα χρόνια δεν δικαιολογείται. Δεν δικαιολογείται, δηλαδή, να απασχολείς κάποιον έξι χρόνια στη δουλειά σου και να τον έχεις με σύμβαση έργου όταν επί της ουσίας είναι μισθωτός».
- Το ερώτημα όμως παραμένει: Τι θα γίνει με αυτόν τον κόσμο;
«Νομίζω ότι οι επιχειρήσεις που το κάνουν αυτό θα πρέπει να λειτουργήσουν με βάση την εργατική νομοθεσία. Η εργατική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή όσον αφορά τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας».
ΦΟΡΟ-ΓΙΟΥΡΟΥΣΙ 2008