-
Το έχουμε ξανασυζητήσει σίγουρα, κάπου, κάπως κάποτε* (μα νομίζω ότι πλέον δικαιούται ένα ολο-δικό του τόπικ)*...
Ας γίνουμε λοιπόν πιο συγκεκριμένοι Ο καιρός περνάει και (δυστυχώς) οι αντίστοιχοι φορείς κλασικού αυτοκινήτου στη χώρα μας δείχνουν ότι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίουΠριν ξυπνήσουμε μια μέρα και δούμε διαφημηστικά σποτ στην τηλεόραση (ανάλογα με αυτά για το κάπνισμα) που θα μας ενημερώνουν ότι τα αγαπημένα μας κουβαδάκια θα γίνουν κουτάκια της Coca-Cola... ας το δούμε απ΄όλες τις όψεις του το θέμα...
Ας δεχτούμε ότι το κράτος έχει δικαίωμα να σου πάρει πίσω τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Άλλωστε αυτά τα 2 ποτέ δεν ήταν δικά σου, μιας και στα 'ενοικίαζαν' με αντίτιμο τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας...
Έχουν όμως δικαίωμα να σου ζητήσουν να τους παραδώσεις ένα αντικείμενο του οποίου είσαι νόμιμος κάτοχος, το έχεις αγοράσει ολοκληρωτικά και δεν το χρωστάς σε κανέναν? Και αν εσύ θέλεις να το βάλεις στο σαλόνι σου να κάθεσαι πάνω του και να βλέπεις τηλεόραση? Τι γίνεται σ αυτή την περίπτωση?
-
Το έχουμε ξανασυζητήσει σίγουρα, κάπου, κάπως κάποτε* (μα νομίζω ότι πλέον δικαιούται ένα ολο-δικό του τόπικ)*...
Ας γίνουμε λοιπόν πιο συγκεκριμένοι Ο καιρός περνάει και (δυστυχώς) οι αντίστοιχοι φορείς κλασικού αυτοκινήτου στη χώρα μας δείχνουν ότι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίουΠριν ξυπνήσουμε μια μέρα και δούμε διαφημηστικά σποτ στην τηλεόραση (ανάλογα με αυτά για το κάπνισμα) που θα μας ενημερώνουν ότι τα αγαπημένα μας κουβαδάκια θα γίνουν κουτάκια της Coca-Cola... ας το δούμε απ΄όλες τις όψεις του το θέμα...
Ας δεχτούμε ότι το κράτος έχει δικαίωμα να σου πάρει πίσω τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Άλλωστε αυτά τα 2 ποτέ δεν ήταν δικά σου, μιας και στα 'ενοικίαζαν' με αντίτιμο τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας...
Έχουν όμως δικαίωμα να σου ζητήσουν να τους παραδώσεις ένα αντικείμενο του οποίου είσαι νόμιμος κάτοχος, το έχεις αγοράσει ολοκληρωτικά και δεν το χρωστάς σε κανέναν? Και αν εσύ θέλεις να το βάλεις στο σαλόνι σου να κάθεσαι πάνω του και να βλέπεις τηλεόραση? Τι γίνεται σ αυτή την περίπτωση?
-
Σήμερα πήγα για ένα γρήγορο σαφάρι στον Ασπρόπυργο. Μεταξύ των γνωστών μαντρών ήταν και μία απο τις εταιρίες ανακύκλωσης, και λέω 'δε ρωτάω, να μου φύγει η απορία?'. Στην ερώτησή μου, λοιπόν, αν μπορώ να αγοράσω ολόκληρο αυτοκίνητο για ανταλλακτικά οι δύο κοπέλες που ήταν εκεί κοιταζόταν, μου τα μασούσαν, 'όχι δε γίνεται' αλλά με όχι σίγουρο ύφος και διάφορα τέτοια. Και τη στιγμή που κάνω να φύγω, η μία μου έδωσε το τηλέφωνο του υπεύθυνου του κέντρου 'ρωτήστε και τον ίδιο, αυτά αλλάζουν απο μέρα σε μέρα (!!!!)'. Ωστόσο δε μου επέτρεψε με τίποτε να δώ τί αυτοκίνητα είχαν μαζέψει.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι σε έναν κλειστό στεγασμένο χώρο είχαν μαζέψει καμιά δεκαριά αυτοκίνητα (2-3 Jaguar καθώς και ένα Simca 1000 πρόλαβα να δώ) τα οποία φαινόταν ότι αποκλείεται να πήγαιναν για πρεσάρισμα στην κατάσταση που ήταν και με τον τρόπο που τα φυλούσαν.
Φαντάζομαι λοιπόν ότι αν επικοινωνούσα με τον υπεύθυνο και του έλεγα ψάχνω 4L π.χ. αυτός το πρώτο που θα έσκαγε θα μου το πουλούσε (ακριβά απ ότι φαίνεται). -
Καπου στο FORUM εχω ξαναγραψει οτι καποτε πηγα να παρω ενα TRIUMPH HERALD 13/60 του 1969!Η ιδιοκτητρια του δουλευει σε εταιρεια ανακυκλωσης του νομου ΑΤΤΙΚΗΣ!Οταν λοιπον πιασαμε την κουβεντα για το θεμα μου ειπε τα εξης:
1)Μπορω να παρω οτι ανταλλακτικο θελω απο τα οχηματα που εχουν
2)Μπορω να αγορασω καποια απο αυτα εφοσων απομακρυνθουν καποια κομματια τους(μπαταριες κ.α) αλλα δε θυμαμαι αν μπορουσα να το αναπαλειωσω και να το εχω με πινακιδες σωματειου ή απλα να το παρω για ανταλλακτικα!Το θεμα με τα ανταλλακτικα παντως ισχυει αφου τα Χριστιουγεννα που ειχα ενα ατυχημα και χρειαστηκα ενα μπροστα δεξι φλας για αμαξι του 1992 απο εταιρεια ανακυκλωσης το προμηθευτηκα μεσω του μηχανικου που το επισκευασε!
Αμα λοιπον εχεις ''λαδι'' και τα βρεις με καποιον υπευθυνο τοτε τα παντα γινονται!
Για να μην παρεξηγηθω ουτε προτεινω και ενθαρρεινω να προβει ο οποιοσδηποτε σε καποια μη ''νομιμη'' πραξη και ουτε τις υποστηριζω και τις πραττω!(Για το φααναρι το εμαθα μετα την επισκευη)
-
Ο χρήστης pro_crossaro έγραψε:
Για να μην παρεξηγηθω ουτε προτεινω και ενθαρρεινω να προβει ο οποιοσδηποτε σε καποια μη ''νομιμη'' πραξη και ουτε τις υποστηριζω και τις πραττω!(Για το φααναρι το εμαθα μετα την επισκευη)
Φτάσαμε δηλαδή να θεωρούμε παράνομη την αγορά μεταχειρισμένων ανταλλακτικών??? Στη σχετική οδηγία λέει ότι η εκμετάλλευση ανταλλακτικών απο ΟΤΚΖ πρέπει να ενθαρρύνεται.
Αλλά μου φαίνεται ότι οι εταιρίες ανακύκλωσης μας το παίζουν 'δύσκολες γκόμενες' για να τους παρακαλάμε όσοι απο εμάς δε μπορούμε να βρόυμε ανταλλακτικά αλλού... -
Ο χρήστης 7pas100 έγραψε:
Αλλά μου φαίνεται ότι οι εταιρίες ανακύκλωσης μας το παίζουν 'δύσκολες γκόμενες' για να τους παρακαλάμε όσοι απο εμάς δε μπορούμε να βρόυμε ανταλλακτικά αλλού...Έλα ρε Άγγελε, δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα...
-
Σήμερα πήγα για ένα γρήγορο σαφάρι στον Ασπρόπυργο. Μεταξύ των γνωστών μαντρών ήταν και μία απο τις εταιρίες ανακύκλωσης, και λέω 'δε ρωτάω, να μου φύγει η απορία?'. Στην ερώτησή μου, λοιπόν, αν μπορώ να αγοράσω ολόκληρο αυτοκίνητο για ανταλλακτικά οι δύο κοπέλες που ήταν εκεί κοιταζόταν, μου τα μασούσαν, 'όχι δε γίνεται' αλλά με όχι σίγουρο ύφος και διάφορα τέτοια. Και τη στιγμή που κάνω να φύγω, η μία μου έδωσε το τηλέφωνο του υπεύθυνου του κέντρου 'ρωτήστε και τον ίδιο, αυτά αλλάζουν απο μέρα σε μέρα (!!!!)'. Ωστόσο δε μου επέτρεψε με τίποτε να δώ τί αυτοκίνητα είχαν μαζέψει.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι σε έναν κλειστό στεγασμένο χώρο είχαν μαζέψει καμιά δεκαριά αυτοκίνητα (2-3 Jaguar καθώς και ένα Simca 1000 πρόλαβα να δώ) τα οποία φαινόταν ότι αποκλείεται να πήγαιναν για πρεσάρισμα στην κατάσταση που ήταν και με τον τρόπο που τα φυλούσαν.
Φαντάζομαι λοιπόν ότι αν επικοινωνούσα με τον υπεύθυνο και του έλεγα ψάχνω 4L π.χ. αυτός το πρώτο που θα έσκαγε θα μου το πουλούσε (ακριβά απ ότι φαίνεται).Υπάρχουν κάποιες μάντρες που αφου αφήσουν ένα αυτοκίνητο για λιγο καιρό, μετά το λιώνουν.
Κάποιες μεγάλες εταιρίες (που διαφημίζονται κιόλας) έχουν συμβάσεις ετήσιες με εμπόρους ανταλλακτικών.
Πήρα τηλ. μια μέρα και μου είπαν ότι αν θέλω ανταλλακτικά ή και ολόκληρα αυτοκίνητα θα πρέπει να πάω πριν το νέο έτος (2009) και να συζητήσουμε....Τώρα τι να συζητήσουμε δεν κατάλαβα, αλλά το φαντάζομαι σαν ένα είδος πλειστηριασμού.Οι απλές μάντρες όμως κατά καιρούς έχουν κάτι κομμάτια....άλλο πράγμα. Εχουν πονηρέψει τελευταία, αλλά ακόμα αξίζει τον κόπο.
Αν βρεις ολόκληρη καρότσα (και είχε Ελληνικές πινακιδες) μπορείς με το τιμολόγιο αγοράς και αν πληρεί τις προυποθέσεις να το βγάλεις ιστορικό.Τελευταία έμαθα το εξής και φούσκωσα από Εθνική Υπερηφάνεια :
Ανακάλυψαν τον Ασπρόπυργο Αιγύπτιοι που κόβουν ανταλλακτικά για να τα στέλνουν στην πατρίδα τους. (όχι που δεν θα γινόμασταν Ευρώπη) -
Όλες οι εταιρείες καταστροφής αφήνουν ένα αυτοκίνητο για λίγο καιρό άθικτο μέχρι να πάρει τη σειρά του να καταστραφεί. Δεν ξέρω σε βάθος τί παίζει μεταξύ αυτών των εταιρειών και των καταστημάτων μεταχειρισμένων ανταλλακτικών, το θεωρώ πάντως ηλίθιο απο πλευράς των ανακυκλωτών να λιώνουν απευθείας ένα αυτοκίνητο χωρίς να του βγάζουν πράγματα που να μπορούν να πουλήσουν εύκολα (π.χ. ζάντες) και να τα πουλάνε στους μαντράδες. Τώρα γιατί να θέλουν να βγάλουν εμάς απέξω είναι μυστήριο...
Tsargy, ακριβώς με τον ίδιο αινιγματικό τρόπο μου απάντησαν κι εμένα, ότι δηλαδή 'δεν γίνεται, αποκλείεται, αλλά για σένα κάτι μπορούμε να κάνουμε' κλπ. Σαν να ήταν δηλαδή απαγορευμένο και με 'κάτι παραπάνω' θα γινόταν νόμιμο. Σα δεν ντρεπόμαστε...έξω είναι συνηθισμένη πρακτική να αγοράζεις έναντι συμβολικού αντιτίμου ό,τι θέλεις απο κέντρα ανακύκλωσης. Τους διευκολύνεις τη δουλειά άλλωστε.
Τα (άθλια) 'άλλο πράγμα κομμάτια' στις υπόλοιπες μάντρες έχεις μάθει πόσο τα δίνουν? (είναι 'συλλεκτικά'). Καλύτερα ας τους γυρίσουμε την πλάτη εν ψυχρώ για να πάψουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας...Όσο για την ιστορία με τους Αιγύπτιους δεν είναι καινούρια, κατά καιρούς έχουν γίνει τέτοιες μαζικές πωλήσεις ανταλλακτικών σε 'ψαγμένους' ξένους, είτε καινούριων είτε μεταχειρισμένων. Ξέρεις πόσοι τόνοι ανταλλακτικών πετάχτηκαν (στην κυριολεξία) τη δεκαετία του 90? Ποιός επαγγελματίας θα τα έχει να πιάνουν χώρο και να πρέπει να τα βάζει σε κάθε απογραφή όταν ξέρει ότι θα τα 'παντρευτεί'? Ωστόσο τολμώ να πώ ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη θησαυροί απο παλιά στοκ ανταλλακτικών σε μικρές βέβαια ποσότητες.
-
Όντως υπάρχουν...καθώς και κάποιοι παλαιοί παλιατζήδες απ;o Γερμανία που δεν ξέρουν τι έχουν, αλλά απλά πονηρεύονται άμα τους το ζητήσεις και λένε τρελές τιμές. Έτσι είχε πληρώσει ένας γνωστός μου μια τρελή τιμή για έναν κατασκουριασμένο προφυλακτήρα απο opel gt
-
H κλασσική ρήση που άκουγα παλιότερα στις μάντρες στον Ασπρόπυργο ήταν 'πάρτο τώρα γιατί θα το πάρει ο αράπης'. Νόμιζα στην αρχή ότι ήταν πλάκα, αργότερα κατάλαβα ότι εννούσαν τους Αιγύπτιους παλιατζήδες. πριν κανα δύο χρόνια μάλιστα είδα την αποκαθήλωση ενός Jimmy από τους Αιγύπτιους παλιατζήδες.
Σχετικά με την έκδοση πινακίδων 'ιστορικού'. Όταν έβγαλα πινακίδες ΦΙΛΠΑ για το mazda 1000 που είχα πάρει από μάντρα (λογικά το αυτοκίνητο είχε οριστική διαγραφή πάνω από 5 χρόνια), δεν μου ζητήθηκε κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι είμαι κύριος του 'πράγματος'. Εξ όσων έχω καταλάβει, με όλες τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν, τα οχήματα αυτά εξομοιώνονται με τα κινητά πράγματα, δηλαδή αυτός που τα έχει τεκμαίρεται ως κύριος.
Πιστεύω ότι αν κάποιο όχημα Ο.Τ. Κ.Ζ. βρεθεί στα χέρια κάποιου, έστω με ένα τιμολόγιο 'για ανταλλακτικά-καταστροφή' ή και χωρίς τέτοιο, δεν έχει νομικά ή στην πράξη πρόβλημα να βγάλει πινακίδες, εφοσον δεν υπάγεται πλέον στην κατηγορία του αυτοκινήτου, αλλά του κινητού πράγματος.
Αυτά σαν σκέψεις, χωρίς καμία βεβαιότητα και ιδιαίτερο ψάξιμο.
Φημολογείται ότι κάποιες από τις εταιρείες ανακλύκλωσης οχημάτων δίνουν και ολόκληρα οχήματα, όχι όλες, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί. -
Θελει να ξερεις ατομα απο μεσα!!!!
Αλλα γινεται!
-
Οποιος ξερει σε ποιες τα δινουν ας μου πει με πμ
-
Το πρόβλημα δεν είναι να αποκτήσουμε το αυτοκίνητο των ονείρων μας με βύσμα ούτε να ξαναβγούν τα σαπάκια στην κυκλοφορία (για σκεφτείτε το...μόνο ιστορικές πινακίδες βγάζουν άρα κανένας έλεγχος άρα...χάος)...Αυτό που με εκνευρίζει είναι ότι δεν υπάρχει 'ευθεία οδός' σε κάποιες απλούστατες διαδικασίες που στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι αυτονόητες.
-
Ξεθαβω λιγο το θεμα αυτο διοτι ο nonos πετυχε σε διαλυτηριο σπανιοτατη και αριστη GS X3 που ειχε παει λογω μετρων αποσυρσης Το θεμα ειναι οτι διαβαζοντας πολυ προσεκτικα τα ΦΕΚ και τα προεδρικα διαταγματα ειδα οτι μπορει να γινει επαναχρησιμοποιηση του Ο.Τ.Κ.Ζ. και οχι μονο ανακυκλωση και επεξεργασια του. Πιστευω οτι αυτο και με τα ΦΕΚ στο χερι θα πεισει τον μαντρα να το δωσει το αμαξι ολοκληρο και οχι κομμενο...
Σας παρακαλω οσοι ξερετε κατι παραπανω δωστε τα φωτα σας!! -
Ούτε με σφαίρες δυστυχώς. Μήπως εννοει επαναχρησιμοποίηση των ανταλλακτικών του? Η μόνη περίπτωση να φύγει ολόκληρο είναι με κομμένο τον αριθμό πλαισίου.
-
Γραφει επακριβως:
'επαναχρησιμοποιηση Ο.Τ.Κ.Ζ.:οποιαδηποτε εργασια μεσω της οποιας κατασκευαστικα στοιχεια των Ο.Τ.Κ.Ζ. χρησιμοποιουνται για τον ιδιο σκοπο για τον οποιο αρχικα ειχαν σχεδιαστει'δεν αναφερει οτι πρεπει να τεμαχιστει το αμαξι στα δυο και το αμαξωμα ειναι κατασκευαστικο στοιχειο. Ας παρουν τον αριθμο πλαισιου ετσι κι αλλιως εγω θα το εχω στεγασμενο και για μενα.... -
Ούτε με σφαίρες δυστυχώς. Μήπως εννοει επαναχρησιμοποίηση των ανταλλακτικών του? Η μόνη περίπτωση να φύγει ολόκληρο είναι με κομμένο τον αριθμό πλαισίου.Το θεμα ομως ειναι οτι δε συζηταει ουτε με κομμενο αριθμο πλαισιου και αριθμο μηχανης..Μονο κομμενο το αμαξωμα στα 2, ειναι ανενδοτος..Εχω αρχισει και σκεφτομαι ακομα και να τον λαδωσουμε..
-
Όπως μου χουν πει μερικοί γνωστοί μου ΤΑ ΠΑΝΤΑ γίνονται!
Αλλά αλήθεια τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η Χ3 γιατί αλήθεια δεν καταλαβαίνω. Μου μοιάζει απλά σαν μια πιο άσχημη GS. Μπορείται να με βοηθήσετε?
Α και κάποτε πρέπει να ήξερα μια τέτοια, αλλά για τους παραπάνω λόγους δεν έδινα σημασία...
-
Ο χρήστης pro_crossaro έγραψε:
Όπως μου χουν πει μερικοί γνωστοί μου ΤΑ ΠΑΝΤΑ γίνονται!Αλλά αλήθεια τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η Χ3 γιατί αλήθεια δεν καταλαβαίνω. Μου μοιάζει απλά σαν μια πιο άσχημη GS. Μπορείται να με βοηθήσετε?
Α και κάποτε πρέπει να ήξερα μια τέτοια, αλλά για τους παραπάνω λόγους δεν έδινα σημασία...
Ειναι η μοναδικη GS που φοραγε την 1300 μηχανη απο το εργοστασιο με 4αρι κοντυτερο σασμαν απο τα υπολοιπα και ειχε σαν βαση τον εξοπλισμο της Χ2 που αντικατεστησε. Τα μονοκομματα καθισματα με την περιεργη εσωτερικη ταπετσαρια, οι μαυροι μεταλλικοι προφυλακτηρες, οι εμπρος προβολεις ομιχλης που ειναι απο κατω , οι ζαντες, το καντραν, η μασκα, και η πισω 'φτερουγα' μαρτυρουν οτι ειναι οντως Χ3 και οχι καποια μαιμουδια.
βγηκε στην παραγωγη μονο για 6 μηνες το 1979 , γυρω στα 5000 κομματια παραχθηκαν και σημερα υπολογιζεται οτι υπαρχουν παγκοσμιως γυρω στα 40 με 50. Στην γαλλια θεωρουνται υπερσπανια και ειναι απο τα πιο 'ακριβα' gs μαζι με αυτα της 1ης γενιας 70-72. -
Ευχαριστώ GeZ!
Ο.Τ.Κ.Ζ.