-
Υπάρχουν δύο στιγμές μεγάλης χαράς σχετικές με τα σκάφη, η στιγμή που το αγοράζεις και η στιγμή που το πουλάς!
Onyx σε κοβω να εισαι παλια καραβανα................
-
Ο χρήστης poios_egw έγραψε:
Υπάρχουν δύο στιγμές μεγάλης χαράς σχετικές με τα σκάφη, η στιγμή που το αγοράζεις και η στιγμή που το πουλάς!
Onyx σε κοβω να εισαι παλια καραβανα................
Ο Onyx ξέρει τι λέει.
Και μια συμβουλή απο κάποιον που έχουν δεί πολλά τα μάτια του - υποψήφιοι αγοραστές 'φουσκωτών': η θάλασσα δεν είναι δρόμος! Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν δεν αντιμετωπίζονται με εξωλέμβια 500 ίππων ή GPS με τρισδιάστατα γραφικά!
Εάν είσαι άσχετος - όπως όλοι στην αρχή! - ξεκίνα με ένα μικρό φουσκωτό, και κάνε βολτούλες με λιακάδα απο την μία άκρη της παραλίας στην άλλη. Και μετά τόλμα να πας στον διπλανό όρμο. Και πολύ μετά κάνε την υπέρβαση να ανοιχτείς...
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Εάν είσαι άσχετος - όπως όλοι στην αρχή! - ξεκίνα με ένα μικρό φουσκωτό, και κάνε βολτούλες με λιακάδα απο την μία άκρη της παραλίας στην άλλη. Και μετά τόλμα να πας στον διπλανό όρμο. Και πολύ μετά κάνε την υπέρβαση να ανοιχτείς...Αν επιτρέπετε σε κάποιον που έχει περάσει όλη σχεδόν τη ζωή του στη θάλασσα: Αν είσαι άσχετος από θάλασσα, ανεξάρτητα τι δίπλωμα θα πάρεις (ιστιοπλοϊκού ή ταχυπλόου), ανεξάρτητα σε τι σκάφος θα είσαι (φουσκωτό, πλαστικό ταχύπλοο, μεγάλο γιωτ, ιστιοπλοϊκό), χρειάζεσαι οποιονδήποτε παρέα κάποιον/ους που να ξέρει/ουν. Και όταν λέμε να ξέρει, να ξέρει!
Αν νοικιάσετε ιστιοπλοϊκό, νοικιάστε το με skipper, κι ας υπάρχουν και 2 και 3 άτομα στην παρέα με διπλώματα. Δεν είναι ντροπή, θα έχετε ασφάλεια, σιγουριά και θα περάσετε καλά.
Υπό σωστές προϋποθέσεις, οι διακοπές με σκάφος είναι αξέχαστη εμπειρία!
Νόμος απαράβατος: Η θάλασσα σέβεται αυτούς που την σέβονται!
-
Και μια συμβουλή απο κάποιον που έχουν δεί πολλά τα μάτια του - υποψήφιοι αγοραστές 'φουσκωτών': η θάλασσα δεν είναι δρόμος! Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν δεν αντιμετωπίζονται με εξωλέμβια 500 ίππων ή GPS με τρισδιάστατα γραφικά!
Πχ μπορει να παρεις παραμαζωμα κανα τελαρο η κανα κουτσουρο και να κλαις προπελα και ποδι μηχανης
-
Εγώ λέω πάντα ναι!!!!!!
αλλά στο γιωτ πρέπει να παίζει πάντα ο καπετάνιος και μια μαγείρισα... μην πεθάνουμε κιόλας διακοπές κάνουμε!!!!!!!
Καλά για κόστος δε σας λέω γιατί θα σας πέσουν τα μαλλιά μπορεί και τα αυτιά....
Πολύ καλές και βολικές μαρίνες της Βουλιαγμένης και του ΛαυρίουΤο πιο ωραίο σκηνικό έχουμε πάει Σπέτσες και όπως κατεβάζει το tender Ο καπετάνιος γλυστράει του φεύγει με κολλημένη την μανέτα το tender και έχει αρχίσει να κάνει τρελή βόλτα μέσα στο λιμάνι... χαμός!!!!! Νάτο το πειρατικό και τέτοια!!!!!! Πέρασε ξυστά ένα 100ποδο (τελικά ήμασταν τυχεροί) και πήγε και έσκασε στο καϊκι κοινού φίλου ανοίγοντας του μια τρύπα 3μέτρα ευτυχώς που δεν του το βυθίσαμε!!!!!!!
Άλλο τρελό.... στην Υδρα στο διπλανό σκάφος κομόντουσαν οι ιδιοκτήτες και πέρναγαν από αυτό κάτι αυστριακοί κομμάτια να πάνε στο δικό τους ιστιοφόρο που το είχαν δέσει στην πλώρη τους σκάφους κάποιος κατά λάθος πάτησε στο φινιστρίνι της πλωραίας καμπίνας και προσγειώθηκε μέσα στην καμπίνα!!!!!!
Τέλος, πολύ καλή δουλειά να βουτάςς για άγκυρες στην Υδρα!!!!!!
Σε σκάφος προτείνω FERRETTI και σε μηχανές ΜΑΝ ή Caterpillar
Αρμονική συμβίωση Ιταλού και Γερμανού -
Τα Ferretti κατά την άποψη μου είναι κουκλιά. Κλασική Ιταλική φινέτσα και φινίρισμα. Βέβαια μιλάμε για πολλά λευτά...
Όσο για τα σκηνικά στην Ύδρα που μου έχουν τύχει είναι πάρα πολλά και τις περισσότερες φορές πολύ αστεία. Όμως τα μπλεξίματα της άγκυρας είναι πολύ κουραστικά μερικές φορές. Το χειρότερο είναι όταν εκεί που κάθεσαι και πίνεις το καφεδάκι σου ήρεμος, να έρθει ο ατζαμής και να σηκώσει μερικές άγκυρες εκ των οποιών μία είναι και η δικιά σου. Και καλά να είσαι μέσα και να ξαναφουντάρεις, όταν όμως λείπεις το σκάφος μένει στο έλεος του... -
Σε παρα πολλα με καλυψε ο onyx!
Επειδη απο πολλους αναφερθηκε το θεμα ταχυτητας πλευσης, να κανω μια διευκρινηση. Το ιστιοφορο ΔΕΝ ειναι μεταφορικο μεσο ΕΙΝΑΙ ο προορισμος σου. Αυτο πρεπει να καταλαβουν οσοι δεν εχουν επαφη μεχρι τωρα με τα ιστιοφορα. Αν θες πχ να πας απο το Καλαμακι στον πρωτο σου σταθμο (ας πουμε καπου μακριουτσικα) τα Λουτρα στη Κυθνο φερ'ειπειν. Με ενα φουσκωτο θα κανεις 2-3 ωρες, ενω με το ιστιοφορο θα κανεις 10. Αλλα με το μεν εισαι 2-3 ωρες επιβατης σε καποιο οχημα που (για Ελλαδα καλοκαιρι μιλαμε) κατα πασα πιθανοτητα θα κοπανιεσαι χωρις να μπορεις να κανεις και πολλα πραματα, ενω στην αλλη περιπτωση θα βαλεις τη μουσικουλα σου, θα παιζεις με τα πανια σου, το τσιπουρακι σου, το μεζε σου, τις γκομενιτσες και γενικα μια χαλαρη κατασταση στην οποια η οποια καθυστερηση δεν σε νοιαζει καθολου. Αν εχεις και μπουνατσα ουτε καν στο τιμονι δε θα καθεσαι. Και οταν φτασεις στο λιμανι, καλα ειναι να βρεις θεση ειδικα αν δεν εχεις ξαναπαει στο νησι, αλλα και να μη βρεις ΝΑ! Αν θες τοσο πολυ να δεις το νησι, πιανεις στις 9-10 το πρωι που θα εχει θεση.
Οσον αφορα την ικανοτητα, η παρεα μου νοικιασαμε μια χρονια με σκιπερ ΠΡΙΝ παρουμε το διπλωμα. Στη συνεχεια το διπλωμα που ειναι οπως λεει ο ονυξ! επιασε πιο πολυ τοπο αφου οτι ελεγε ο δασκαλος επιανε τοπο και κατα τα ταξιδακια μπορουσαμε να κανουμε ουσιαστικες συζητησεις και στη συνεχεια βγαινουμε 2 (τουλαχιστον) διπλωματουχοι μονοι και οποιος αντεξει. (Οπως λεμε καθε μερα και ενα αυτοτελες επισοδειο ) Εχουμε εκπαιδευσει και την υπολοιπη παρεα σε συγκεκριμενες δουλειες (σαλταδορος, μπαλονακια, ορτσαρισμα κλπ) και δουλευει το πραμα
Τα περι σεβασμου στη θαλασσα και ναυτοσυνης τα λεω και εγω γιατι οσες φορες και να τα πεις ειναι λιγες
car_crazy για να σου σηκωσει καποιος (εστω και ατζαμης) την αγκυρα παει να πει οτι τον καπακωσες. Και επειδη εχω βαρεθει να με καπακωνουν κρουιζεραδες που μπαινουν στα λιμανια με νοοτροπια Πορσε Καγιεν, εγω ειμαι με τον ατζαμη.
ΥΓ Εγω γιατι σχεδον παντα οποτα παω σε λιμανι βρισκω θεση;
-
Δίπλωμα χειριστού ταχυπλόου σκάφους χρειάζεται για φουσκωτά που φέρουν μηχανή άνω των 25 HP και για πλαστικά με μηχανή άνω των 35 HP
15 euro το βιβλιαράκι με την ύλη + κάτι φωτογραφίες ,και σε περίπτωση που περάσεις θεωριτικά και πρακτικά δίνεις και 50 περίπου euro για να το παραλάβεις.
Το δίπλωμα βγαίνει στο τόπο μόνιμης διαμονής.(στα κατα τόπους λιμεναρχεία)
Το δίπλωμα ανοιχτής θαλάσσης (για ιστιοφόρα ) το παίρνεις απο ιδιωτίκες σχολές αλλά δεν σου επιτρέπει να χειριστείς ταχύπλοα. Το κόστος κυμαίνεται από σχολή σε σχολή.
Απο κει και πέρα το σκάφος που θα πάρεις θέλει τα δικά του χαρτιά - σωστικά μέσα κ.τ.λ -
Ο χρήστης Grand Tourismo έγραψε:
Δίπλωμα χειριστού ταχυπλόου σκάφους χρειάζεται για φουσκωτά που φέρουν μηχανή άνω των 25 HP και για πλαστικά με μηχανή άνω των 35 HPΕγω που πολυ προσφατα κατεθεσα τα χαρτια μου στο λιμεναρχειο, το οριο που αναφερουν ειναι 15 ιπποι. Απο εκει και πανω, χρειαζεσαι διπλωμα.
Πιο παλια ηταν 10, εξου και οι μηχανες 9.9 ιππων που πουλουσαν ΜΟΝΟΝ στην Ελλαδα. Ουσιαστικα 10αρες ηταν που εγραφαν 9.9 για να ειναι εντος νομου. Τωρα γιατι δεν ειναι 14.9 οι σημερινες....αγνωστο. Ελλαντα ειναι εδω....
-
Καλά τα jet ski πόσους ίππους έχουν και θέλουν δίπλωμα;
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Καλά τα jet ski πόσους ίππους έχουν και θέλουν δίπλωμα;ορισμένα, ΠΟΛΛΟΥΣ! Μην ξεχνάς ότι μιλάμε για δίχρονα ή τετράχρονα μοτέρ έως 650 κυβικά
-
Eρωτηση: Ποιος ξερει σε τιποτε απο λιμανια ή καβατζες σε Αστυπαλαια, Συρνα, Κασο-Καρπαθο; Για ιστιοφορο μιλαμε.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Καλά τα jet ski πόσους ίππους έχουν και θέλουν δίπλωμα;
ορισμένα, ΠΟΛΛΟΥΣ! Μην ξεχνάς ότι μιλάμε για δίχρονα ή τετράχρονα μοτέρ έως 650 κυβικά
Κάπου είχα διαβάσει για έναν θαλάσσιο κινητήρα της Γιαμάχα με υπερσυμπιεστή τύπου Roots ενσωματωμένο στην κεφαλή του. Αν θυμάμαι καλά έβγαζε κάπου 180 άλογα!
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Εχεις βύσμα στο Λιμενικό???
Εγώ πάντως τραβάω ένα ζόρι όταν προσεγγίζω τέτοια λιμάνια. Το σπαστικό είναι οτι οι περισσότεροι στην παρέα νομίζουν οτι το δέσιμο είναι κάτι σαν να παρκάρεις αυτοκίνητο - αλλά πιο εύκολο και διασκεδαστικό. Οχι!
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Εχεις βύσμα στο Λιμενικό???
Οχι αλλα κατι ανετους τυπους που μες τον Αυγουστο εχουν απλωσει τις πρυματσες τους λες και ειναι μπουγαδοσκοινα και εχουν 2-3 μετρα απο τους διπλανους τους λυνω και μπαινω αναμεσα Αλοιφεις το σκαφος και τα μπαλονακια με βαζελινη και αρχιζεις τις σκουντιες. Δεν υπαρχει περιπτωση να μην βρεις εστω και μια τετοια θεση σε καθε λιμανι. Επισης ρωτας δρομολογια απο ημεροπλοια και φερι μποτ και αν βολευει πας εκει μονο που πρεπει να φυγεις (συχνα) χαραμα. Που ομως λογω μελτεμιων το κανεις αν εχεις μιλια μπροστα σου ετσι κι αλλιως.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Αρόδο και tender ίσως?????
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Αρόδο και tender ίσως?????
Δεν λέει έτσι!
-
Για μεταφράστε και σε μας που δεν ξέρουμε την ορολογία βρε παιδιά.
Αλήθεια γιατί δεν μας δίνετε μερικές συχνές λέξεις ή εκφράσεις για να μαθαίνουμε. Πρώτα από όλα τους ανέμους θα έλεγα γιατί έχω χάσει τον μπούσουλα!!! -
Βλέπω είστε πολλοί οι ιστιοπλόοι !!!
που να ρθει και ο krus !!!
.... για εμένα είναι οι καλύτερες καλοκαιρινές διακοπές
με καλή παρέα ..... οι ομορφότερες παραλίες ...... αλλά και νυχτερινά ουισκάκια με απαλή τζαζ/ροκ ..ΥΓ. και το αρόδου λέει αν θες ησυχία
-
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
που να ρθει και ο krus !!!paaaaarwn!
Για μεταφράστε και σε μας που δεν ξέρουμε την ορολογία βρε παιδιά.
Αλήθεια γιατί δεν μας δίνετε μερικές συχνές λέξεις ή εκφράσεις για να μαθαίνουμε. Πρώτα από όλα τους ανέμους θα έλεγα γιατί έχω χάσει τον μπούσουλα!!!arodo: agkurobolio sta anoixta ths sterias
tender: boh8htiko barkaki skafous, pou xrhsimeuei gia na bgeis sth steriaANEMOI:
B = TRAMONTANA
BA= GREGOS
A = LEBANTES
NA = SOROKOS
N = OSTRIA
ND= GARMPHS
D = MPOYNENTHS
BD= MAISTROS(xilia suggnwmh gia ta greeklish den ginetai alliws)
Πλεούμενα (πολυεστερικά, φουσκωτά, ιστιοφόρα, καϊκια κλπ).