-
Tό'γραψα και αλλού, παρόλο που δεν είμαι ειδικός, αλλά έτσι τα βλέπω :
7 νεκροί στο πλοίο του θανάτου. Με 650 θετικούς στους 6.500 επιβαίνοντες, όλους τσεκαρισμένους εργαστηριακώς.
Έχουμε και λέμε 7/650 = 1,05%. Και όσο γνωρίζω, στις κρουαζιέρες πάνε κυρίως συνταξιούχοι.
Μήπως η αντίδρασή μας είναι λιγάκι overkill που λένε και στο χωριό μου οι γέροι στο καφενείο?Καθόλου overkill δεν είναι και μάλλον θα πρέπει να γίνει και πιο αυστηρή.
Ακόμη και το 1-1,5% θνητότητα (που προς το παρών στην Κίνα που σταμάτησε, κατέγραψε >2% και στην Ιταλία είναι ~4-5%) είναι πάρα πολύ συγκρινόμενη με την γρίππη.
Παραθέτω και διάγραμμα από μελέτη για την επιδημιολογία της γρίππης 2018-2019 (για περίπου ένα 8μηνο! )
Πίνακας 1:Περιστατικά με νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατοι (σε ΜΕΘ & εκτός ΜΕΘ) από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Σύνολο Ελλάδας, από εβδομάδα 40/2018 έως εβδομάδα 20/2019 (13–19 Μαΐου2019).
Αριθμός Σύνολο νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ, κατά την περίοδο γρίπης 2018-2019 374
Θάνατοι νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ, κατά την περίοδο γρίπης 2018-2019 140
Θάνατοι μη νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ, κατά την περίοδο γρίπης 2018-2019 14
Συνολικός αριθμός θανάτων, κατά την περίοδο γρίπης 2018-2019 154
Πηγή: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/etisia_ekthesi_gripis_2018_2019.pdf
Σκέψου ότι αυτή τη στιγμή τις πρώτες ~20 μέρες, έχουμε με τον κορωνοιό 11 νοσηλείες σε ΜΕΘ και ήδη 5 θανάτους (!) επί 80 νοσηλευομένων σε εκτός ΜΕΘ κλίνες. Η μεταδοτικότητα του ιού είναι 1 άτομο σε 2-3 άλλους (ενώ της γρίππης είναι 1 προς 1).
-
Πέρυσι, το πρώτο εξάμηνο σκοτώθηκαν 313 άτομα από τροχαία ατυχήματα. Θεωρείται καθημερινότητα...
-
Οπότε να περιμένουμε να πεθάνουν στην Ελλάδα 314 άτομα πρώτα και μετά να ασχοληθούμε;
-
Νομίζω ότι το 'overkill' των μέτρων δεν είναι απλά για να μην αρρωστήσουμε, αλλά για να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί.
Όσο για την επικινδυνότητα, ιό που προκαλεί σοβαρές πνευμονίες, εγώ ως άνθρωπος 50 ετών τον παίρνω αρκετά σοβαρά προσωπικά παρόλο που δεν έχω (πιστεύω) επιβαρυμένο οργανισμό, κιλά, ψιλοαθλούμαι κ.λ.π. Α, από γρίπη πιθανότατα στον μισό αιώνα ζωής μου μάλλον έχω νοσήσει και αποκτήσει κάποια αντισώματα, κάνω και το εμβόλιο. Για τούτον εδώ δεν υπάρχει τίποτα, οπότε 'keep safe' και αφήστε τις στατιστικές για τους στατιστικολόγους.
-
Τα χαρτιά τα πέρνουν σε ποσότητες γιατί ένας φτερνίζεται και χέζονται 100.
-
Νομίζω ότι το 'overkill' των μέτρων δεν είναι απλά για να μην αρρωστήσουμε, αλλά για να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί.
Όσο για την επικινδυνότητα, ιό που προκαλεί σοβαρές πνευμονίες, εγώ ως άνθρωπος 50 ετών τον παίρνω αρκετά σοβαρά προσωπικά παρόλο που δεν έχω (πιστεύω) επιβαρυμένο οργανισμό, κιλά, ψιλοαθλούμαι κ.λ.π. Α, από γρίπη πιθανότατα στον μισό αιώνα ζωής μου μάλλον έχω νοσήσει και αποκτήσει κάποια αντισώματα, κάνω και το εμβόλιο. Για τούτον εδώ δεν υπάρχει τίποτα, οπότε 'keep safe' και αφήστε τις στατιστικές για τους στατιστικολόγους.
+1
Η Ιταλία έχει 2.500 νεκρούς σε ~ 1 (!) μόλις μήνα με καλύτερο σύστημα υγείας -ιδίως η Βόρεια Ιταλία- από εμάς.
-
panormus772 wrote:
Η Ιταλία έχει 2.500 νεκρούς σε ~ 1 (!) μόλις μήνα με καλύτερο σύστημα υγείας -ιδίως η Βόρεια Ιταλία- από εμάς.
'Ε καλά, σιγά τα ωά. Για 2.500 κάνουν έτσι; Ξέρεις πόσοι πεθάνανε από αυτοκινητικά δυστυχήματα;'
'Εξάλλου δεν πέθανα εγώ, οπότε;'
Από ότι βλέπω το 2017 από τροχαία στην Ιταλία πέθαναν 3380 άτομα, οπότε ίσως πήραν υπερβολικά μέτρα τώρα για τον ιό.
-
Ρε παιδιά, σας λέω ότι μέσα σε 25 μέρες στην Ιταλία πέθαναν από τον ιο 2.500 άτομα και μου συγκρίνεται με τα τροχαία σε 12 μήνες στην Ιταλία ή στην Ελλάδα και με την εποχική γρίππη που πέθαναν 150 σε 8 μήνες;;
Tι να πω...
Υ.Γ. Εννοείται ότι και τα τροχαία είναι μάστιγα στην Ελλάδα και σ'όλο το κόσμο και πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση τους. Αλλά εδώ συζητάμε για μια διαφορετική κατάσταση έκτακτης ανάγκης με εκθετικούς ρυθμούς αύξησης εντός λίγων 24ώρων.
-
ο σουπερ τατ παντως, απλα ομιλει την ιδια αποψις, αλλα ολιγον χιουμοριστικα
-
Ωραία όλα αυτά, αλλά δεν αναιρούν το γεγονός ότι κάθε χρόνο από τις εποχικές γρίππες έχουμε ένα σκασμό θύματα χωρίς ποτέ να γίνεται ούτε το 1/1000 του σαματά που έχει γίνει τώρα, συμπεριφορά τουλάχιστον ανακόλουθη. Ούτε με το Η1Ν1 είχε γίνει κάτι ανάλογο.
Πως θα γίνουν φορείς το 50% του πληθυσμού, ήγουν ποσοστό 500% μεγαλύτερο από αυτό των συνταξιούχων της κρουαζιέρας? Εκεί διαγνώστηκαν θετικοί 650 στους 6.500 -> 10%. Δεν βγαίνουν τα νούμερα.
-
Μας κούφανε η Ευρώπη, και το πιο κωμικό είναι ότι δεκαετίες τρέχαμε σαν ζητιάνοι από πίσω της για να μείνουμε στο ευρώ και να μας δώσει δανεικά με βαρύτατα οικονομικά ανταλλάγματα εναντίον των Ελλήνων πολιτών. Το επόμενο βήμα θα είναι να μας αναγκάσει να πάρουμε τα ίδια μέτρα και για τον ιό άσχετα αν αυτοί έχουν πολλές χιλιάδες νεκρούς και εμείς μετρημένους στα δάχτυλα, άντε να το δούμε και αυτό. Το πιο κωμικό είναι ότι πείραξε ο ιός αυτούς που είναι οι πιο αναπτυγμένοι αλλά δεν πείραξε καθόλου τους υποανάπτυκτους Τούρκοι ας πούμε μόνο 5 κρούσματα, γύφτοι μηδέν, λαθρομουσουλμάνοι μηδέν.
-
Τουρκία, 100 κρούσματα, 1 νεκρός από χθες.
Αλλά ναι, δεν έχουν αυτοί όπως λέτε.
-
Το πιο κωμικό είναι ότι πείραξε ο ιός αυτούς που είναι οι πιο αναπτυγμένοι αλλά δεν πείραξε καθόλου τους υποανάπτυκτους Τούρκοι ας πούμε μόνο 5 κρούσματα, γύφτοι μηδέν, λαθρομουσουλμάνοι μηδέν.
Δεν είμαστε σίγουροι γι'αυτό. Αν δεν κάνει κάποιος το τεστ δεν ξέρει αν έχει ή όχι.
edit. Για να κάνει κάποιος το τεστ πρέπει να πληρώσει καμιά 300αρια € ή να έχει σοβαρά συμπτώματα. Οπότε το 80% του πληθυσμού τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες τύπου Τουρκία, Ιραν κλπ, βγαίνει εκτός. Π.Χ. Εγώ μπορεί να έχω (δεν έχω συμπτώματα άλλα μπορεί να είμαι φορέας και να τον διασπείρω). Οκ φοράω μάσκες και γάντια, καθαρίζω (με δικά μου απολυμαντικά) το γραφείο στη δουλειά και δεν πλησιάζω ούτε με πλησιάζει κανείς, αλλά αν δεν κάνεις το τεστ σίγουρος δεν μπορείς να είσαι.
επίσης χωρίς τεστ δεν ξέρει ακριβώς πόσοι έχουν προσβληθεί με αποτέλεσμα λάθος στατιστικά κλπ κλπ. Επίσης δεν γίνεται έτσι έρευνα για κάποιους που μπορεί να έχουν ανοσία (κάτι που θα βοηθήσει στο να βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο). Με τα κενά στα νοσοκομεία κλπ αναγκάζονται να μην ασχολούνται με έρευνα πολλοί που θα μπορούσαν να κάνουν έρευνες για πολλές ασθένειες.
Δεν το βάζω καν σε πολιτικό επιπεδο γιατί θα χαλαστουν πολλοί.
-
Ωραία όλα αυτά, αλλά δεν αναιρούν το γεγονός ότι κάθε χρόνο από τις εποχικές γρίππες έχουμε ένα σκασμό θύματα χωρίς ποτέ να γίνεται ούτε το 1/1000 του σαματά που έχει γίνει τώρα, συμπεριφορά τουλάχιστον ανακόλουθη. Ούτε με το Η1Ν1 είχε γίνει κάτι ανάλογο.
Πως θα γίνουν φορείς το 50% του πληθυσμού, ήγουν ποσοστό 500% μεγαλύτερο από αυτό των συνταξιούχων της κρουαζιέρας? Εκεί διαγνώστηκαν θετικοί 650 στους 6.500 -> 10%. Δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Στο κρουαζιερόπλοιο από ένα σημείο και μετά είχαν περιορισμό και καραντίνα, φαντάζομαι δεν μπορούσαν να κολλήσουν όλοι. Ο Boris στο πρώτο του διάγγελμα στην Αγγλία μίλαγε για 60% του πληθυσμού (και αφού πεθάνουν οι σκάρτοι, μετά θα έχουν όλοι ανοσία).
Η γρίππη έχει κάθε χρόνο καμιά 100στή θύματα στην Ελλάδα. Έχουμε εμβόλια, έχουμε ανοσία πολλοί από εμάς κ.λ.π. Επίσης έχουμε και φάρμακα. Και στον SARS υπήρχε φάρμακο, για αυτό δεν έγινε μεγάλος σαματάς. Εδώ δεν υπάρχει φάρμακο (ακόμη), ο ιός έχει δείξει μεγάλη μεταδοτικότητα άρα αν είναι να νοσήσουν 'ταυτόχρονα' το 60% των 'ελλήνων' μιλάμε για 6 εκ, ακόμη και αν το 5% από αυτούς θέλει νοσοκομείο μιλάμε για 300Κ θέσεις που δεν υπάρχουν, άρα βγάζουμε ένα εύκολο συμπέρασμα ότι κάποιες χιλιάδες θα χαιρετήσουν.
-
@pgs, αυτό εδώ λίγο πρίν.
... Το πιο κωμικό είναι ότι πείραξε ο ιός αυτούς που είναι οι πιο αναπτυγμένοι αλλά δεν πείραξε καθόλου τους υποανάπτυκτους Τούρκοι ας πούμε μόνο 5 κρούσματα, γύφτοι μηδέν, λαθρομουσουλμάνοι μηδέν.
Btw ο Boris μόλις του εξήγησαν κάτι για 500.000 νεκρούς αν πανε για το 60 %, σαν να άλλαξε γνώμη...
-
Το ταξιδάκι στο Μιλάνο πάντως, περιέργως, το απέρριψες,,,
Για όσους είναι της άποψης 'υπερβάλλετε', 'σιγά και τι έγινε' το ταξιδάκι στο Μιλάνο θα 'πρεπε να 'ναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ.
Άσε ρε μεγάλε τις εξυπνάδες. Έλεος.
Σου απάντησα όπως σου αρμόζει. Τι δεν καταλαβαίνεις;
-
Δεν το βάζω καν σε πολιτικό επιπεδο γιατί θα χαλαστουν πολλοί.
+1
-
Συνέχεια για το τι χρειάζεται σχετικά με την σωστή αντιμετώπιση.
O επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, υπογράμμισε ότι «ενώ έχουμε δει γοργή κλιμάκωση σε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετά πράγματα «στην εξέταση, στην απομόνωση και την ιχνηλάτηση επαφών», πεδία μάλιστα που χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά της αντιμετώπισης» της επιδημίας. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πανδημία αν δεν ξέρουμε ποιος έχει προσβληθεί. Έχουμε ένα απλό μήνυμα για όλες τις χώρες: Εξετάστε, εξετάστε, εξετάστε».
Όπως επιβεβαιώνει και η πιο πάνω δήλωση του επικεφαλής του ΠΟΥ, στην επιτακτική ανάγκη να προστατευτεί η Υγεία του λαού απέναντι στον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του νέου κορονοϊού υψώνονται μπροστά μας δύο μέτωπα:
- Από τη μια είναι η ανάγκη της ατομικής υγιεινής και προστασίας -που αναφέρεται συνεχώς-, του περιορισμού των μετακινήσεων και του «μένουμε στο σπίτι», που κανείς δεν υποτιμά. Πρέπει να εφαρμοστούν από όλους και να συμμορφωθούμε προς τις συστάσεις των ειδικών.
- Από την άλλη όμως, τεκμηριώνεται επιστημονικά πως η μάχη δεν θα κριθεί από την ατομική ευθύνη και απομόνωση, αλλά από την εδώ και τώρα ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Γιατί για να είναι σε θέση οι υγειονομικοί να προσφέρουν τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους, να εξετάσουν, να απομονώσουν και να ιχνηλατήσουν χρειάζεται από πίσω ένα σύστημα Υγείας που να τους παρέχει τα απαραίτητα εφόδια και προϋποθέσεις.
Για όποιον θέλει να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο. Ναι ξέρω, τα παλιοκομμούνια το γράφουν. ΑΛΛΑ με βάση αυτά που είπε O επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς
Τα ύποπτα και τα πιθανά κρούσματα που για λόγους μη κατάρρευσης του συστήματος, δεν κάνουν τεστ και δεν γίνεται ιχνηλάτηση από που και πως ή και το τι κολλήσανε.
-
Ερώτηση. Πως γίνεται να τα 'κλείνεις' όλα, να στέλνεις τον κόσμο στο σπίτι και ταυτόχρονα να επιτρέπεις τα ταξίδια με πλοία;;;;
Άνοιξε και ο καιρός, βγήκε ο ήλιος, έρχεται και το Πάσχα, κλειστά τα σχολεία, έκλεισαν και οι δουλειές... γέμισαν τα πλοία με ταξιδιώτες...
Ποιος δουλεύει ποιον τελικά;
-
Δουλευόμαστε μεταξύ μας τελικά Storm.
Κουράγιο σε όλους όσους μένουν μέσα, σε όσους βγαίνουν έξω, σε αυτούς που πρέπει να μαζέψουν τα ασυμάζευτα.
Ιατρικά θέματα & πρώτες βοήθειες