-
Ο χρήστης lleonidas έγραψε:
Παράλληλα, με τον νέο ΚΟΚ τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα.
Όταν δλδ θα πηγαίνουμε να πληρώσουμε τυχόν πρόστιμο πρέπει να έχουμε και το εκκαθαριστικό της εφορίας? Θα μας κάνουν και καθόλου έκπτωση αν έχουμε προστατευόμενα μέλη?
-
Ο χρήστης Aikibill έγραψε:
Δεν αφήνουν τα κοψε ραψε στους νομούς και να βγάλουν καλύτερα τους τροχονόμους να γράψουν κοσμο και ειδικά τους δικυκλιστες που κάνουν ότι μλκια τους έρθει. -
Ο χρήστης Aikibill έγραψε:
Παράλληλα, με τον νέο ΚΟΚ τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα.
Όταν δλδ θα πηγαίνουμε να πληρώσουμε τυχόν πρόστιμο πρέπει να έχουμε και το εκκαθαριστικό της εφορίας? Θα μας κάνουν και καθόλου έκπτωση αν έχουμε προστατευόμενα μέλη?
Έχω και άλλη ερώτηση:Αν εγώ ο μπατίρης κάνω παράβαση οδηγώντας αμάξι φίλου που έχει πολύ χρήμα,το πρόστιμο θα κόβεται στα μέτρα εμού του μπατίρη οδηγού ή σ'αυτά του φραγκάτου ιδιοκτήτη του οχήματος;
-
Πω φίλε αυτό έπρεπε να ρωτάει η μυθολογική σφίγγα για γριφο
-
*Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).
Ο νέος νόμος ταξινομεί τις παραβάσεις του ΚΟΚ σε τρεις κατηγορίες: Στις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Η διαβάθμιση θα γίνει μετά από εισήγηση της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας.
Ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα αλλά παράλληλα τριπλάσια προσαύξησή τους με εισοδηματικά κριτήρια. Από την κατηγορία της επιβολής προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια, εξαιρούνται σειρά από σοβαρές παραβάσεις, όπως π.χ. η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και οι διατάξεις για τον τρόπο προσπέρασης οχημάτων.
Για τις παραβάσεις όπως η χρήση κινητού, η έλλειψη κράνους και ζώνης ασφαλείας, η στάθμευση σε ράμπες ή η παρεμπόδιση της διάβασης των ατόμων με αναπηρία και η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης έρχονται τσουχτερά πρόστιμα που θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.
Προβλέπονται επίσης και δύο πρόσθετες κατηγορίες παραβάσεων: Της πολύ υψηλής συχνότητας και τις αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.
Ταξί και Uber:Το νομοσχέδιο προσαρμόστηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναφορικά με τα ταξί και την κόντρα των οδηγών με την Uber. Ξεκαθαρίστηκε δηλαδή ότι οι υπηρεσίες της Uber συνιστούν μεταφορικό έργο, ενώ επιχειρείται να ρυθμιστεί συνολικά η λειτουργία των εταιρειών διαδικτυακής μεσολάβησης για τη μίσθωση ταξί.
Συγκεκριμένα, οι εταιρείες διαμεσολάβησης (Taxiplon, Taxibeat, Mytaxi, Uber κλπ.) καλούνται πλέον να αποκτήσουν ειδική άδεια και να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα.
Εκτός δρόμου οι «γουρούνες»:Τα πάνω-κάτω και για τις περίφημες «γουρούνες» φέρνει ο νέος νόμος. Σύμφωνα με το άρθρο 31 του νομοσχεδίου, οι τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τις διασχίζουν κάθετα.
Επιπλέον το άρθρο 31 ξεκαθαρίζει πως αν εκμισθωθεί «γουρούνα» σε πρόσωπο που δεν έχει απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται στον εκμισθωτή, στο μισθωτή και στον οδηγό, αν ο τελευταίος επίσης δεν έχει άδεια οδήγησης, πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση του οχήματος.
Πινακίδες κυκλοφορίας:Με τον νέο ΚΟΚ κάθε πινακίδα κυκλοφορίας οχήματος που θα αφαιρείται, θα καταχωρείται μηχανογραφικά στο αρχείο, στο οποίο θα τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων της οικείας οργανικής μονάδας του υπουργείου Μεταφορών. Σε ό,τι αφορά στα οχήματα που είναι σε ακινησία, μετά την πάροδο 2 ετών, η αρμόδια ΔΟΥ θα προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας τους.
Σε περίπτωση αφαίρεσης των κρατικών πινακίδων οχήματος, η αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας θα προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος με την πάροδο 2 ετών από τη λήξη του διοικητικού μέτρου της αφαίρεσης. Οι αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες θα χορηγούν βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας, κατόπιν αίτησης εκ μέρους του ιδιοκτήτη – κατόχου του οχήματος.
Μεταχειρισμένα και εισαγόμενα οχήματα:Ριζικές αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος για τα όσα αυτοκίνητα εισάγονται στην χώρα μας και είναι μεταχειρισμένα. Στόχος είναι με τους νέους μηχανισμούς ελέγχου να μειωθούν τα παράνομα κυκλώματα.
Για την αλλαγή αυτή μάλιστα, το υπουργείο Μεταφορών αναμένεται να δημιουργήσει ένα Ψηφιακό Μητρώο Οδικών Μεταφορών, στο οποίο θα καταγράφονται ψηφιακά, ανά επιχείρηση, τα οχήματα, οι οδηγοί και οι σχέσεις εργασίας.*
Πηγή -
Επισης να συμπληρωσω πως στο νομοσχέδιο μαμούθ που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης 8 Μαρτίου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,αλλάζει ριζικά τις εισαγωγές καινούριων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
''Εισαγωγές αυτοκινήτων
Aπαγορευτικές αναμένεται να γίνουν οι εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σύμφωνα με τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΜΕ και ειδικότερα το άρθρο 46.
Ειδικότερα αν κάποιος ιδιώτης καταναλωτής ή έμπορος αυτοκινήτων θέλει να εισάγει κάποιο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από άλλο κράτος-μέλος θα πρέπει να έχει συλλέξει τα εξής έγγραφα:
Βεβαίωση Τεχνικής Επικαιροποίησης από τους Εθνικούς Εΐσαγωγείς που θα πιστοποιούν: Τον Αριθμό Πλαισίου, το έτος κατασκευής και πρώτης κυκλοφορίας, τον Εξοπλισμό, τις εκπομπές CO2, τις Ανακλήσεις, τα Χιλιόμετρα.
Βεβαίωση ΚΤΕΟ από την άλλη χώρα που εισάγεται το όχημα με τα αποτελέσματα και τα χιλιόμετρα όλων των ελέγχων. Μάλιστα οι βεβαιώσεις των ΚΤΕΟ θα πρέπει να είναι Μεταφρασμένες στα Ελληνικά!
Οι βεβαιώσεις από τους Εθνικούς Εισαγωγείς θα πρέπει να έχουν παραδοθεί εντός 15 ημερών από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ!
Παράλληλα, επιβάλλεται και ένα παράβολο 20 ευρώ υπέρ του Δημοσίου για τις βεβαιώσεις.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως κάποιο έγγραφο ΚΤΕΟ είναι πλαστό τότε το πρόστιμο είναι ίσο με το 5πλάσιο της αξίας πώλησης του οχήματος!
Βαριά πρόστιμα επίσης προβλέπονται σε περίπτωση που διαπιστωθούν πλαστά Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης ή άλλα έγγραφα των καινούριων αυτοκινήτων.
Η συγκεκριμένη διάταξη «φωτογραφίζει» την περίπτωση του σκανδάλου του ομίλου VW.''
-
Καλησπέρα, έχω μια απορία νομικής φύσεως.
Ο ΚΟΚ έχει ισχύ νόμου; Η παραβίαση διατάξεων του ΚΟΚ είναι ισοδύναμη με παραβίαση νόμου;
Το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι ουσιαστικά ποινή για μη συμμόρφωση με τον ΚΟΚ, είναι δηλαδή ποινή για παραβίαση νόμου;
Αν τα παραπάνω είναι σωστά τότε πως είναι δυνατή η επιβολή διαφορετικής ποινής για το ίδιο αδίκημα ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη;
Δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο; -
Ο χρήστης elplat έγραψε:
Καλησπέρα, έχω μια απορία νομικής φύσεως.
Ο ΚΟΚ έχει ισχύ νόμου; Η παραβίαση διατάξεων του ΚΟΚ είναι ισοδύναμη με παραβίαση νόμου;
Το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι ουσιαστικά ποινή για μη συμμόρφωση με τον ΚΟΚ, είναι δηλαδή ποινή για παραβίαση νόμου;
Αν τα παραπάνω είναι σωστά τότε πως είναι δυνατή η επιβολή διαφορετικής ποινής για το ίδιο αδίκημα ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη;
Δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο;Εχω την εντυπωσει οτι η διαφοροποιηση ποινής ειναι αντισυνταγματικη.
-
αυτή την εντύπωση έχω και εγώ, αλλά δεν είμαι νομικός.
-
Τελείως βλακώδης η εισοδηματική διαφοροποίηση. Το ιδανικότερο είναι αυστηρότερο point system σε συνδυασμό με αφαίρεση διπλώματος.
-
Ο χρήστης panos2171 έγραψε:
Τελείως βλακώδης η εισοδηματική διαφοροποίηση. Το ιδανικότερο είναι αυστηρότερο point system σε συνδυασμό με αφαίρεση διπλώματος.+1000.Τοσα χρονια ολο βλακειες σκεφτονται. Οπως και στους προηγούμενους ΚΟΚ οποιος ειναι 'τυχερος'και την πατησει οι υπόλοιποι μαγκες....
-
Και συνεχίζει να είναι βλακώδες και άδικο γιατί ένας ΔΥ πχ σε καμία περίπτωση δεν κρύβει το εισόδημά του σε αντίθεση με έναν ΕΕ που μπορεί να το κάνει άνετα οπότε η κατηγοριοποίηση βάση εισοδήματος πάει περίπατο...
-
Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται και αλλού.Μάλιστα είχε γίνει κουβέντα και ΄δω για κάποιον με φεράρι που έφαγε τρελό πρόστιμο στην Ελβετία, αν θυμάμαι καλά, αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Σίγουρα, ο Σύριζα θέλει να ερεθίσει και τα αριστερίστικα-μικροαστικά μας αντανακλαστικά, με αυτή την αναλογικότητα, αλλά δεν το βλέπω και λάθος ως σκέψη.
Το πρόβλημα είναι πως θα εφαρμοστεί.Όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Σταθάκης, καλύτερα να υπάρχουν χαμηλά πρόστιμα, που όμως να «πέφτουν» συχνά.
-
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στους νόμους, παλαιούς η νέους, αλλά στην εφαρμογή τους η τήρηση τους.
-
...παιδιά νομίζω ότι χάνουμε την ουσία. Δε ξέρω αν ισχύει και αλλού, αν και πολύ αμφιβάλλω. Δεν με νοιάζει αν κάποιοι το θεωρούν σωστό ή λάθος. Το θέμα κατά τη γνώμη μου είναι αλλού.
Το πρόστιμο είναι μία ποινή για τη μη εφαρμογή κάποιας διάταξης του ΚΟΚ. Δεν είναι φόρος εισοδήματος να έχει κλιμακες ανάλογα με το εισόδημα. Ως ποινή λοιπόν δε μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατό να εξαρτάται από το εισόδημα του παραβάτη. Και μη μου πείτε ότι κάτι τέτοιο θα ισχύει μόνο για 'αθώες' παραβάσεις. Η παράβαση είναι παράβαση και η ποινή ποινή. Το ερώτημα παραμένει. Είναι συνταγματική μια τέτοια απόφαση. Που είναι η ισονομία;; Αν κάποιος προσφύγει στο ΣτΕ έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει;; Ένας νομικός βρε παιδιά να μας πει τη γνώμη του.... -
Σπάνια οι ποινές είναι στάνταρ σε κάθε αδίκημα. Συνήθως ο νόμος ορίζει κάτι του τύπου 'πρόστιμο από 1000 έως 10000 ευρώ και ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 2 έτη' και μετά είναι στην κρίση του δικαστηρίου να επιβάλει μεγαλύτερη ή μικρότερη ποινή, εκτιμώντας και τις λοιπές καταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η εισοδηματική κατάσταση του παραβάτη. Το ερώτημα είναι κατα πόσο μπορεί την απόφαση να πάρει το αστυνομικό όργανο, για το οποίο αμφιβάλω. Νομίζω ότι θα πρέπει το πρόστιμο να καθοριστεί δικαστικά για να είναι νόμιμο.
-
Και οι δύο απόψεις είναι σωστές
Η μία λέει ότι η ποινή δεν είναι φόρος, ούτε και μπορεί να σχετίζεται με άλλα άσχετα στοιχεία (γιατί όχι και με το αν έχεις σπίτι, ή αν το όχημα είναι εργαλείο δουλειάς, ας πούμε ?), δεν ισχύει το 'όλοι ίσοι ενώπιον του νόμου' κλπ. Η άλλη πλευρά λέει ότι η ποινή έχει πάντα ranges, πρέπει να 'πονέσει' αναλογικά (ένας που βγάζει 1εκ χεσ@#$κε αν του βάλεις πρόστιμο 200-300€), και ότι υπάρχει συσχέτιση με το 'συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους' που λέει και το Σύνταγμα.
Στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχω καταλήξει ποια είναι η 'σωστή' προσέγγιση, αλλά μπορεί και να μην υπάρχει σωστή...
-
επιμένω ότι μία ποινή, αν είναι ποινή, δε μπορεί να σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση του παραβάτη, αλλά μόνο με τη σοβαρότητα του παραπτώματος. Αν όμως η ποινή είναι απλώς δημοσιονομικό εργαλείο, τότε να βγει επίσημα η κυβέρνηση και να το παραδεχτεί, αλλιώς η κοινή λογική απλά βιάζεται. Φίλε ace συμφωνώ με την άποψη ότι 'χέσ#$%κε ο πλούσιος αν φάει 300€ πρόστιμο', αλλά αυτό δε μπορεί να δώσει το δικαίωμα στο κράτος να τον αδικεί και από πάνω.... Όσον αφορά τα πρόστιμα του ΚΟΚ, τουλάχιστον αυτά που έχω πληρώσει εγώ... είναι απόλυτα σαφή, δεν υπάρχουν 'από και έως'. Παράνομη στάθευση τόσο, υπερβολική ταχύτητα τόσο (ανάλογα με το πόσο πάνω από το όριο πήγαινα). Για μένα είναι ξεκάθαρα βιασμός του κράτους δικαίου
-
Το μοναδικό θετικό είναι οι προσθήκες σε σχέση με την αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων αντί προστίμου που πραγματικά μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή νοοτροπίας.
Ως προς την ... μείωση των προστίμων όλοι αντιλαμβανόμαστε πως από την στιγμή που καταργήθηκε η έκπτωση 50% λόγω έγκαιρης πληρωμής τους ουσιαστικά τα πρόστιμα αυξάνονται έως και 20% κατά μέσο όρο. ( Εδώ ίσως και να υπάρξουν και απώλειες στην είσπραξη καθώς δεν υπάρχει κίνητρο να πληρωθούν άμεσα)
Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια είναι εξ ορισμού άδικα γιατί εκκινούν από λάθος βάση σχετικά με το ποιος θεωρείται πλούσιος στη χώρα αυτή.
Εν ολίγοις εκτός από κάποιες εξαιρέσεις η φιλοσοφία των αλλαγών είναι καθαρά για εισπρακτικούς λόγους.
Στάλθηκε από το Mi Note 2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης elplat έγραψε:
επιμένω ότι μία ποινή, αν είναι ποινή, δε μπορεί να σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση του παραβάτη, αλλά μόνο με τη σοβαρότητα του παραπτώματος. Αν όμως η ποινή είναι απλώς δημοσιονομικό εργαλείο, τότε να βγει επίσημα η κυβέρνηση και να το παραδεχτεί, αλλιώς η κοινή λογική απλά βιάζεται. Φίλε ace συμφωνώ με την άποψη ότι 'χέσ#$%κε ο πλούσιος αν φάει 300€ πρόστιμο', αλλά αυτό δε μπορεί να δώσει το δικαίωμα στο κράτος να τον αδικεί και από πάνω.... Όσον αφορά τα πρόστιμα του ΚΟΚ, τουλάχιστον αυτά που έχω πληρώσει εγώ... είναι απόλυτα σαφή, δεν υπάρχουν 'από και έως'. Παράνομη στάθευση τόσο, υπερβολική ταχύτητα τόσο (ανάλογα με το πόσο πάνω από το όριο πήγαινα). Για μένα είναι ξεκάθαρα βιασμός του κράτους δικαίουΔεν πρέπει η πολιτεία να βρει έναν τρόπο να τιμωρεί όποιον κάνει παράβαση; Λες να μην πληρώνει πολλά όποιος είναι πλούσιος. Ξέρεις αυτό το σκεπτικό μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Ένας που πιάνεται με μεγάλη φοροδιαφυγή να μην πληρώνει και αυτός πολλά. Να υπάρχει και για την φοροδιαφυγή ένα ενιαίο πρόστιμο. Όπως και στην φορολογία εισοδήματος. Να μην πηγαίνει ο φόρος ανάλογα με το εισόδημα, αλλά φτωχοί και πλούσιοι να πληρώνουν 200 ευρώ τον χρόνο.
Θα μου πείς, ρε φίλε μιλάμε για παράβαση με το αυτοκίνητο και εσύ μιλάς για οικονομικές ατασθαλίες. Για να βάλει μυαλό ο καθένας, μόνον αν τσούξει η τσέπη του θα συμμορφωθεί ή αν στερηθεί κάτι που του είναι πολυ χρήσιμο. Δεν θες να πληρώνει ο πλούσιος παραπάνω χρήματα; Να του παίρνουν για 3 μήνες το δίπλωμα. Την επόμενη για 6 μήνες, 9 μήνες κλπ.
Έβλεπα ένα ρεπορτάζ προχτές με δύο θρασύτατους νεαρούς πάνω στο σκούτερ που τους ρώτησε η δημοσιογράφος γιατί δεν φοράνε κράνος και είπαν γιατί έτσι κάνουν κέφι. Πάρε τους το δίπλωμα για ένα χρόνο για να κάνουν μεγαλύτερο κέφι. Και αν τους πιάσεις να οδηγούν χωρίς δίπλωμα, 1000 ευρώ πρόστιμο που θα πάει κατ' ευθείαν στην εφορία και όχι στην αστυνομία όπου μπορεί να έχεις την τυχη να το σβήσεις.
Αν δεν πέσει βρεγμένη σανίδα, τπτ δεν θα αλλάξει. Αλλά καμία κυβέρνηση δεν θα το κάνει, γιατί οι οδηγοί είναι ψηφοφόροι. Οι κυβερνήσεις δεν κοιτάνε τι κάνει καλό στο κράτος, αλλά στο κόμμα τους. Οπότε ότι και να λέμε, χειρότερα πράγματα θα βλέπουμε.
Πριν 15 χρόνια είχα συνεργασία με έναν βιομήχανο που αγόραζε σαν τα πουκάμισα γρήγορα αυτοκίνητα. Μια μέρα που μιλούσαμε στο γραφείο του, φώναξε έναν υπάλληλό του, του έδωσε μία κλήση, τον λέει πάνε στον διοικήτη, πες του από εμένα είναι να την σβήσει. Του λέω, έτσι πάει; Τόσο εύκολα σβήνονται οι κλήσεις; Ρε συ μου λέει, η γυναίκα του για να συμπληρώσει ένσημα την παίρνω εποχική. Έχω και δύο βουλευτές που βάζω τέσσερις ψηφοφόρους εποχικούς, τους βοηθάω εγώ και όταν χρειασθεί με βοηθάνε αυτοί.
Άντε έλα τώρα εσύ και εγώ, να γράφουμε πράγματα που δεν πρόκειται να γίνουν. Και να ξέρεις, τα πρόστιμα ο απλός κοσμάκης θα τα πληρώνει. Οι πιασμένοι, θα τα σβήνουν και θα γελάνε, θα καμαρώνουν που είναι στην απέξω. Όταν ο βουλευτής έχει αλισβερίσια με τον επιχειρηματία, μην περιμένεις να δώσει σημασία στο δικό σου δίκιο. Α και τροχονόμο είχα δει στο εργοστάσιό του να φέρνει τη γυναίκα του να δουλέψει. Ποιος λοιπόν κάνει κουμάντο. Το ένα χέρι νύβει το άλλο. Πολιτεία και επιχειρηματίες, επώνυμοι, πιασμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Εμείς είμαστε μία τρίχα από τα @@ τους. Έτσι το βιώνω. Μπορεί να πέφτω έξω.
Κ.Ο.Κ.-Παραβασεις και προστιμα.