-
@bekiaris said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
@dettol said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
δεν γνωριζω για ποιο νοημα υπαρχει δευτερος μετρητης, αλλα αυτο που λες με τις υκω (και τις ρυθμιζομενες γενικα) δεν ισχυει.
Χρεωσεις δεδδηε πληρωνουμε ΜΟΝΟ για οτι τραβαμε απο το δικτυο. Ουτε για αυτοκαταναλωση, ουτε για οτι εγχυουμε. Μου το ειχε πει ο εγκαταστατης και το εχω τσεκαρει και με τους λογαριασμους ρευματος μου.δεν στα ειπε καλά...κάνω και εγώ ένα λάθος, δεν εχω net meetering αλλά το θυμάμαι που το ειχα ψάξει, τα ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) υπολογίζεται βάσει της καταναλισκόμενης ενέργειας (Κ=Α+Π–Ε), επί την αντίστοιχη χρέωση, γίνεται αφαίρεση της εγχυόμενης, αλλά και πάλι ΥΚΩ πληρώνεις κανονικά στην ΠΑΡΑΓOΜΕΝΗ --https://solarbay.gr/net-metering/πώς-γίνεται-ο-συμψηφισμός/
στο ειπα οτι το εχω ψαξει και εχω κανει τις πραξεις. Δεν με πιστευεις. Κανε τις και εσυ τωρα. Δικος μου λογαριασμος
το 11 ειναι καταναλωση "ημερησιου" ρευματος, δηλαδη τι ρευμα τραβηξα απο το δικτυο = 263kwh
το 12 ειναι καταναλωση "νυχτερινου" ρευματος, δηλαδη τι ρευμα τραβηξα απο το δικτυο τις ωρες του νυχτερινο = 70kwh
το Ε ειναι εγχυση που εκανα = 680 kwh
το Π ειναι συνολικη παραγωγη του φβ μου = 1226kwhΣτις ρυθμιζομενες χρεωσεις βλεπεις ΜΟΝΟ τις 263kwh και τις 70kwh. Στις ΥΚΟ εχουν σπασει τις 70 σε 56 +14 (δεν ξερω γιατι). Στο ετμεαρ εχουν μπει συνολικα, δηλαδη 263+70 = 333kwh
Για αλλη μια φορα λοιπον, ρυθμιζομενες πληρωνουμε ΜΟΝΟ για οτι τραβαμε απο το δικτυο.
-
Για αλλη μια φορα λοιπον, ρυθμιζομενες πληρωνουμε ΜΟΝΟ για οτι τραβαμε απο το δικτυο.
σου ανέφερα ότι δεν έχω εμπειρία από το συγκεκριμένο, και φυσικά δεν μπορώ να επιμείνω σε κάτι που δεν το γνωρίζω προσωπικά. Αυτό διαβάζω από το internet σε διαφορά site, αλλά είναι και το λογικό, ο δευτερος μετρητής τι εξυπηρετεί τότε? με την λογική σου θα αρκούσε μονο ο μετρητής της ΔΕΗ που μετράει πόσο εγχύεις στο δίκτυο και πόσο καταναλώνεις. Επίσης, ο λογαριασμός που αναφέρεις είναι μηνιαίος? είσαι σίγουρος ότι όταν γίνει εκκαθάριση στο net meetering δεν θα σου τα στείλουν συνολικά?
-
το ίδιο πινακάκι έχει και στις ερωτοπαντήσεις του δεδδηε για το net meetering σελίδα 6-- Η χρέωση για ΥΚΩ υπολογίζεται βάσει της καταναλισκόμενης ενέργειας (Κ=Α+Π-Ε), επί την αντίστοιχη μοναδιαία χρέωση.
-
σου ανέφερα ότι δεν έχω εμπειρία από το συγκεκριμένο, και φυσικά δεν μπορώ να επιμείνω σε κάτι που δεν το γνωρίζω προσωπικά. Αυτό διαβάζω από το internet σε διαφορά site, αλλά είναι και το λογικό, ο δευτερος μετρητής τι εξυπηρετεί τότε? με την λογική σου θα αρκούσε μονο ο μετρητής της ΔΕΗ που μετράει πόσο εγχύεις στο δίκτυο και πόσο καταναλώνεις. Επίσης, ο λογαριασμός που αναφέρεις είναι μηνιαίος? είσαι σίγουρος ότι όταν γίνει εκκαθάριση στο net meetering δεν θα σου τα στείλουν συνολικά?
Ο δεύτερος μέτρητης είναι κάτι το οποίο γκρινιάζουν εδώ και καιρό. Δεν ξέρω τεχνικά γιατί υπάρχει. Τον λογαριασμό μου τον είδες. Μπορείς βάσει του λογαριασμού μου να αποδείξεις αυτό που λες;
Δεν τα λέω αυτά για να σε στενοχωρήσω ή να σου επιτεθώ προσωπικά αλλα για να καταλάβεις τι συμβαίνει τόσο εσύ όσο και άλλοι που ενδιαφέρονται για το θέμα.Ο λογαριασμός είναι ενιαίος και προφανώς εκκαθαριστικός αφού το ρολόι στέλνει μετρήσεις συνεχώς. Δεν θα γίνει κάποια στιγμή «εκκαθάριση».
-
Ο λογαριασμός είναι ενιαίος και προφανώς εκκαθαριστικός αφού το ρολόι στέλνει μετρήσεις συνεχώς. Δεν θα γίνει κάποια στιγμή «εκκαθάριση».
μα προφανως δεν μου κάνεις επίθεση, απλά έχω την εντύπωση ότι δεν έχεις καταλάβει πως δουλεύει το net meetering. Ο λογαριασμός που μου έδειξες δεν μου λέει κάτι γιατί πολύ πιθανόν τις συγκεκριμένες χρεώσεις να τις περνάνε ανά έτος, στην τελική εκκαθάριση ανάλογα με την σύμβαση που έχεις υπογράψει με την ΔΕΗ, νομίζω ετήσια , σε παραπέμπω πάλι στον οδηγο του ΔΕΔΔΗΕ που σου έβαλα απο πάνω πάλι στην σελίδα 6. Το net meetering κρατάει κάβα την πλεονάζουσα παραγωγή και τελικός συμψηφισμός γίνεται στην ημερομηνία που έχει οριστεί από τον πάροχο σου, τότε θα βγουν και οι τελικές χρεώσεις.
--Κατά την ετήσια εκκαθάριση τυχόν πλεόνασμα ενέργειας συμψηφίζεται με την χρεωστέα ενέργεια προηγούμενων περιόδων, για την οποία γίνεται αντιλογισμός. Τυχόν παραμένον μετά τον ετήσιο αντιλογισμό πλεόνασμα δεν πιστώνεται στον επόμενο λογαριασμό. Τα ανωτέρω αποτυπώνονται, υπό μορφή παραδείγματος στον πίνακα που ακολουθεί και αφορά εγκατάσταση καταναλωτή μετετραμηνιαία καταμέτρηση.
-
Η αλήθεια είναι ότι στο netmetering το αγκάθι αν μπορούμε να το πούμε είναι οι υκω. Υποτίθεται ότι πληρώνεις κανονικά επί του συνόλου υκω. Αν κατάλαβα καλά η μόνη απατεώνια είναι όταν παράγεις 2 ,καταναλώνεις 3 να τραβάς μόνο τη διαφορά από το δίκτυο άρα να πληρώσεις υκω για το 1. Με τη διάταξη του bekiaris δεν γίνεται αυτό, είναι ξεκάθαρη η διάταξη.
Λάθος τα λέω,η διάταξη της φωτο επιτρέπει ταυτοχρονισμο.το θέμα είναι ο μετρητής της ΔΕΗ τι μετράει ακριβώς -
Έχω net metering 5 χρόνια. Ισχύει ότι λέει ο dettol. Βγαίνει εκκαθαριστικός κάθε μήνα και πληρώνω ακριβώς όπως τα λέει. Αρχικά έβγαινε λογαριασμός κάθε χρόνο και από ένα σημείο και μετά (εδώ και 2,5 χρόνια) κάθε μήνα.
-
Ο λογαριασμός είναι ενιαίος και προφανώς εκκαθαριστικός αφού το ρολόι στέλνει μετρήσεις συνεχώς. Δεν θα γίνει κάποια στιγμή «εκκαθάριση».
μα προφανως δεν μου κάνεις επίθεση, απλά έχω την εντύπωση ότι δεν έχεις καταλάβει πως δουλεύει το net meetering. Ο λογαριασμός που μου έδειξες δεν μου λέει κάτι γιατί πολύ πιθανόν τις συγκεκριμένες χρεώσεις να τις περνάνε ανά έτος, στην τελική εκκαθάριση ανάλογα με την σύμβαση που έχεις υπογράψει με την ΔΕΗ, νομίζω ετήσια , σε παραπέμπω πάλι στον οδηγο του ΔΕΔΔΗΕ που σου έβαλα απο πάνω πάλι στην σελίδα 6. Το net meetering κρατάει κάβα την πλεονάζουσα παραγωγή και τελικός συμψηφισμός γίνεται στην ημερομηνία που έχει οριστεί από τον πάροχο σου, τότε θα βγουν και οι τελικές χρεώσεις.
--Κατά την ετήσια εκκαθάριση τυχόν πλεόνασμα ενέργειας συμψηφίζεται με την χρεωστέα ενέργεια προηγούμενων περιόδων, για την οποία γίνεται αντιλογισμός. Τυχόν παραμένον μετά τον ετήσιο αντιλογισμό πλεόνασμα δεν πιστώνεται στον επόμενο λογαριασμό. Τα ανωτέρω αποτυπώνονται, υπό μορφή παραδείγματος στον πίνακα που ακολουθεί και αφορά εγκατάσταση καταναλωτή μετετραμηνιαία καταμέτρηση.
το εχω το συστημα πανω απο 1 χρονο. Δεν υπαρχουν τετραμηνιαιοι λογαριασμοι παρα μονο μηνιαιοι (ή σε περιπτωση που δεν εχει στειλει δεδομεναο δεδδηε, δεν εκδιδει η δεη καθολου λογαριασμο).
Στα δυο χρονια, αυτο που συμβαινει ειναι οτι χανεις τις kwh που εχεις δωσει στο δικτυο και ξεκινας απο την αρχη. Ετσι αν πχ στους 23 μηνες ειχες "πιστωτικες" 1000kwh, τον 24ο μηνα θα ξεκινησεις απο το μηδεν. Προσωπικα δεν με ενδιαφερει αυτο, διοτι καταναλωνω ολη την παραγωγη μου και αρκετους μηνες, πληρωνω και kwh του δικτυου. -
βλεπω οτι το pdf με τις ερωτηαπαντησεις ειναι απο το 2015. Ισως εχει αλλαξει απο τοτε η συμβαση (βασει και αυτων που λεει ο @nascar1 ) και δεν εχουν εκσυγχρονισει το αρχειο.
-
βλεπω οτι το pdf με τις ερωτηαπαντησεις ειναι απο το 2015. Ισως εχει αλλαξει απο τοτε η συμβαση (βασει και αυτων που λεει ο @nascar1 ) και δεν εχουν εκσυγχρονισει το αρχειο.
κάλεσα έναν φίλο, και μου είπε ακριβώς αυτό, το είχαν ξεκινήσει έτσι (net meetering) με εκκαθάριση 3ετίας με χρέωση στα ΥΚΩ, αλλά εν τελεί με την πάροδο του χρόνου το εγκατέλειψαν, τυπικά όμως δεν το γράφουν πουθενά καθώς το net meetering καταργήθηκε. παρόλα αυτά, ενώ έχουν αντιδράσει πολλοί, δεν έχουν καταργήσει τον δεύτερο μετρητή που ουσιαστικά δεν χρειάζεται. Από την άλλη βέβαια μου διευκρίνησε ότι μην αποκλείουμε να δούμε κάποια αλλαγή νομοθεσίας στο μέλλον και να χρεώσουν κάτι, καθώς προσπαθούν να καταργήσουν τις συμβάσεις του net meetering και να τις ρίξουν στο net billing.
-
κάλεσα έναν φίλο, και μου είπε ακριβώς αυτό, το είχαν ξεκινήσει έτσι (net meetering) με εκκαθάριση 3ετίας με χρέωση στα ΥΚΩ, αλλά εν τελεί με την πάροδο του χρόνου το εγκατέλειψαν, τυπικά όμως δεν το γράφουν πουθενά καθώς το net meetering καταργήθηκε. παρόλα αυτά, ενώ έχουν αντιδράσει πολλοί, δεν έχουν καταργήσει τον δεύτερο μετρητή που ουσιαστικά δεν χρειάζεται. Από την άλλη βέβαια μου διευκρίνησε ότι μην αποκλείουμε να δούμε κάποια αλλαγή νομοθεσίας στο μέλλον και να χρεώσουν κάτι, καθώς προσπαθούν να καταργήσουν τις συμβάσεις του net meetering και να τις ρίξουν στο net billing.
Στο μέλλον ο 2ος μετρητής μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος όταν πχ επιτραπεί η αποθήκευση μπαταρία και η πώληση του φθηνά αγορασμένου ρεύματος ακριβότερα ή σε ενεργειακές κοινότητες...
-
@nascar1 said in Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα:
Στο μέλλον ο 2ος μετρητής μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος όταν πχ επιτραπεί η σποθη8σε μπαταρία και η πώληση του φθηνά αγορασμένου ρεύματος ακριβότερα ή σε ενεργειακές κοινότητες...
η πώληση ρεύματος απο μπαταρία αυτή την στιγμή νομιζω επιτρέπεται μόνο απο τα έργα που έχουν επιλεγεί απο τους αντίστοιχους διαγωνισμούς. Θεωρητικά βεβαια, κάποιος θα μπορούσε να πουλήσει πλέον απο μπαταρία ρεύμα, μέσω του Net billing σε δυναμικές τιμές αγοράς, αλλά νομιζω ειναι στα όρια του νόμου. Εχω κάνει πάντως ερωτήσεις στην Green Value Που ειναι ο απο τους πρώτους ΦΟΣΕ που συμμετάσχει σε έργα net billing. Μεχρι στιγμής οι περισσότεροι ΦΟΣΕ αναφέρουν οτι αναμένουν την επικαιροποιημένη υπουργική απόφαση. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να φορτίζεις απο τα φ/β και να πουλάς το βράδυ ακριβή ενέργεια στο δίκτυο στις τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας, ή ακόμα και να φορτίζεις σε χαμηλές τιμές απο ένα δυναμικό τιμολόγιο, και να πουλάς πάλι το βράδυ με arbitrage. Αντίστοιχες υλοποιήσεις έχει κάνει η Tesla στην Αμερική με το Tesla VPP, μακάρι να μπορούσαμε να δούμε τέτοια όμορφα πράγματα και στην Ελλαδα και να έχουμε και ένα καλό έσοδο από αυτό, μαζί φυσικά με την κατανάλωση σπιτιού και φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Κάποια στιγμή θα γίνουν βέβαια, αλλά τα τοπικά συμφέρονται δεν θέλουν γιατι προτιμούν να διαμορφώνουν τις τιμές οι ελάχιστοι τοπικοί παραγωγοί ενέργειας.
-
Στο μέλλον ο 2ος μετρητής μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος όταν πχ επιτραπεί η σποθη8σε μπαταρία και η πώληση του φθηνά αγορασμένου ρεύματος ακριβότερα ή σε ενεργειακές κοινότητες...
η πώληση ρεύματος απο μπαταρία αυτή την στιγμή νομιζω επιτρέπεται μόνο απο τα έργα που έχουν επιλεγεί απο τους αντίστοιχους διαγωνισμούς. Θεωρητικά βεβαια, κάποιος θα μπορούσε να πουλήσει πλέον απο μπαταρία ρεύμα, μέσω του Net billing σε δυναμικές τιμές αγοράς, αλλά νομιζω ειναι στα όρια του νόμου. Εχω κάνει πάντως ερωτήσεις στην Green Value Που ειναι ο απο τους πρώτους ΦΟΣΕ που συμμετάσχει σε έργα net billing. Μεχρι στιγμής οι περισσότεροι ΦΟΣΕ αναφέρουν οτι αναμένουν την επικαιροποιημένη υπουργική απόφαση. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να φορτίζεις απο τα φ/β και να πουλάς το βράδυ ακριβή ενέργεια στο δίκτυο στις τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας, ή ακόμα και να φορτίζεις σε χαμηλές τιμές απο ένα δυναμικό τιμολόγιο, και να πουλάς πάλι το βράδυ με arbitrage. Αντίστοιχες υλοποιήσεις έχει κάνει η Tesla στην Αμερική με το Tesla VPP, μακάρι να μπορούσαμε να δούμε τέτοια όμορφα πράγματα και στην Ελλαδα και να έχουμε και ένα καλό έσοδο από αυτό, μαζί φυσικά με την κατανάλωση σπιτιού και φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Κάποια στιγμή θα γίνουν βέβαια, αλλά τα τοπικά συμφέρονται δεν θέλουν γιατι προτιμούν να διαμορφώνουν τις τιμές οι ελάχιστοι τοπικοί παραγωγοί ενέργειας.
Όπως το λες τα καρτέλ ενέργειας στην Ελλάδα δύσκολα θα επιτρέψουν σε μικρούς να μπουν στα χωράφια τους. Έτσι θα βλέπουμε να κόβονται μικρά φβ σπιτιών και να αδειοδοτουνται τεράστια πάρκα όπως αυτό που λένε ότι θα φτιάξουν γύρο από την Αμφιλοχία
-
Όπως το λες τα καρτέλ ενέργειας στην Ελλάδα δύσκολα θα επιτρέψουν σε μικρούς να μπουν στα χωράφια τους. Έτσι θα βλέπουμε να κόβονται μικρά φβ σπιτιών και να αδειοδοτουνται τεράστια πάρκα όπως αυτό που λένε ότι θα φτιάξουν γύρο από την Αμφιλοχία
απο εκεί ειμαι, και σκέφτομαι στο χωριό μου να βάλω ένα φ/β 10αρη με μπαταρίες, θα μου πεις τι να το κάνει κάποιος δίπλα στο μεγαθήριο. Από την άλλη, δεν μπορούν να κερδοσκοπούν μόνιμα τα καρτέλ, κάποια στιγμή θα πρέπει να φάνε (εστω και ψίχουλα) οι μικροί, η ενέργεια δεν ειναι μόνο το ρεύμα στο σπίτι μας, ειναι και οι βιομηχανίες, υπα΄ρχουν εξαρτήσεις με την παραγωγή σημαντικών αγαθών και διαμόρφωση τιμών σε πολλά προιόντα. Θέλω να πιστεύω οτι θα επικρατήσει η λογική μακροπρόθεσμα, ή αυτό ελπιζω τουλάχιστον.
-
ενα συστηματακι με μηδεν εγχυση και μπαταρια ειναι οτι πρεπει για να καλυπτει σε μεγαλο ποσοστο τις αναγκες ενος σπιτιου. Ετσι και αλλιως το netbilling καθισα την εγχυση σχεδον ασυμφορη.
-
ενα συστηματακι με μηδεν εγχυση και μπαταρια ειναι οτι πρεπει για να καλυπτει σε μεγαλο ποσοστο τις αναγκες ενος σπιτιου. Ετσι και αλλιως το netbilling καθισα την εγχυση σχεδον ασυμφορη.
το zeero feed in. κάποιος είχε αναφέρει παλαιότερα όμως οτι υπάρχουν και φορολογικά κίνητρα στο net billing, ίσως συνδυαστικά, αν ισχύει αυτό, και έχει κάποιος μεγάλες μπαταρίες, απλά να πουλάει πχ μόνο οταν φτάσουν αυτές στο 100%.
-
το zeero feed in. κάποιος είχε αναφέρει παλαιότερα όμως οτι υπάρχουν και φορολογικά κίνητρα στο net billing, ίσως συνδυαστικά, αν ισχύει αυτό, και έχει κάποιος μεγάλες μπαταρίες, απλά να πουλάει πχ μόνο οταν φτάσουν αυτές στο 100%.
αρχαια κινεζικη παροιμια: "οσες λιγοτερες δοσοληψιες εχεις με το ελληνικο κρατος, τοσο πιο ευτυχισμενος εισαι"
γιατι να μπλεξεις με φορολογικα κινητρα, τιμολογια (που θα θελει το κρατος για να πειστει οτι εκανες το εργο) και αλλες χαζομαρες; Μονο και μονο για να μπεις σε μια συμβαση που θα πουλας την kwh στο 1/3 απο την τιμη που την αγοραζεις και ισως για να εχεις μια φοροελαφρυνση της πλακας την επομενη χρονια.
Βρισκεις τον τεχνιτη, οτι μπορεις κασερι στην τσεπουλα χωρις πολλα πολλα, οσο λιγοτερα χαρτια τοσο καλυτερα, χωρις δεδδηε και χαζομαρες. Τελος καλο, ολα καλα. Κλασσικα (ελληνικα) εικονογραφημενα...
Φωτοβολταϊκα στην ταρατσα