-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Οποσδηποτε 1 λεπτο στο ρελαντι και μετα με 1500 στροφες σταθερα να ανακτησει θερμοκρασια το τουρμπο και το μπλοκ του κινητηρα.
Λογο στο οτι δεν ανεβαινει αμεσως το λαδι πανω και στις επιφανειες τριβης οσο ψιλο και να ειναι υπαρχει μια μικρη φθορα που ειναι αμελητεα .Και με ανεβασμενες στροφες απο την εναρξη εκινησης του κινητηρα η φθορα θα ειναι μεγαλητερη,μικρη αλλα μεγαλυτερη γιατι ο χρονος πληρωσης λαδιου δεν μειωνεται οπως νομιζουμε .Το λαδι ειναι κρυο με μικρη ρευστοτητα και η αντλια απλα πιεζει .Ουσιαστικα δεν εχουμε ωφελος !
Επισης η αντλια στην εκκινηση ειναι αδεια οποτε ο ελαχιστος αυτος χρονος πληρωσης θα υπαρχει και στις πολλες και σε καθολου στροφες.
Η ουσια δηλ ειναι οτι φθορα ετσι και αλλιως υπαρχει ,απλα σε ενα τουρμπο πρεπει να προσεξουμε την αποτομη μεταβολη της θερμοκρασιας οταν ειναι κρυο για να μην σπασει στην πορεια.
Σε ενα ατμοσφαιρικο θα ελεγα οτι ητε βαλεις μπροστα ρελαντι ητε με 1500 ,2000 χιλ στροφες το ιδιο ειναι.
Οχι και πολυ παραπανω ομως!Ετσι είναι...η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση...
1 λεπτό στο ρελαντί και ξεκινάς χαλαρά μέχρι τις 2000σαλ και όταν ο κινητήρας πιάσει θερμοκρασία λειτουργίας (που σε καμμια περίπτωση δεν χρειάζεται 20λεπτο) κάνουμε ότι θέλουμε... -
Η τελευταία εκδοχή μου αρέσει περισσότερο από όλες!!!
-
@tsargy
για να ζεσταθουν λαδια μεταλλα και βαλβολινες τοσο θελει 20λεπτα.
μιλαω για ζεσταμα που θα σου επιτρεπει να ζορισεις αρκετα το αμαξι. -
Ο χρήστης italakias έγραψε:
@tsargy
για να ζεσταθουν λαδια μεταλλα και βαλβολινες τοσο θελει 20λεπτα.
μιλαω για ζεσταμα που θα σου επιτρεπει να ζορισεις αρκετα το αμαξι.Κοίτα, τα 20 λεπτά για τα λάδια είναι υπερβολικό, όσο για τις βαλβολίνες έχεις ένα δίκιο, αλλά όταν ζεσταθούν το καταλαβαίνεις, αν δεν έχουν ζεσταθεί δεν κάνεις 'ταρζανιές' και εννοείται δεν βάζεις 'καρφωτές'.
Πχ Κάθε πρωί κάνω την διαδρομή Φιλοθέη-Ηλιούπολη σε 20-25 λεπτά, επίτηδες περνάω μέσα από την Φιλοθέη και δεν βγαίνω Καποδιστριου, για να το δουλεύω στις 2000σαλ...Στον φάρο του Ψυχικού είναι σε νορμάλ θερμοκρασία λειτουργίσς και τότε αρχίζω να το δουλεύω όπως θέλω, Το σασμάν μαλακώνει μετά από την ανάβαση της Κατεχάκη (περίπου με 130-150 μόλις βρω χώρο) , που σημαίνει ότι τότε έφθασαν οι βαλβολίνες στην θερμοκρασία τους μετά απο το πλακωμα...
Τα σύγχρονα λάδια είναι 5-50 ή 10- 50 και οι σύχρονες βαλβολίνες δεν είναι πιά 90 άρες, αλλά 80-90 ή 70-90, που σημαίνει ότι έχουν αποτελεσματικότητα και στο κρύο και στην ζεστη... Με τα 20-50 (ημισυνθετικά) και με τις 90 άρες βαλβολίνες, είναι αλήθεια ότι πρέπει να είμαστε πιό προσεκτικοί, αλλά τα φουλ συνθετικά αποδίδουν σε όλες τις συνθήκες θερμοκρασίας καλύτερα. -
εγω ζεσταινω ως εξης:βαζω μπροστα (στριβω και ενα τσιγαρο ) περιμενω περιπου ενα λεπτο(παραπανω οταν εχει κρυο) να πεσει το ρελαντι στις κανονικες του στροφες και να κυκλοφορησουν τα λαδια.
ξεκιναω.τα πρωτα 5-6 λεπτα οδηγω ατουρμπιστος(κατω απο 2000 στροφες,αντε μεχρι 2100) και μετα αρχιζω να τουρμπιζω προοδευτικα με χαλαρο γκαζι οχι πανω απο 2500(το νερο μεχρι τοτε εχει φτασει 90 βαθμους=νορμαλ και το λαδι 60λιγο).
οδηγω ετσι μεχρι να ζεσταθει πληρως και το λαδι(περιπου 90,το νορμαλ του λαδιου δλδ),τσιμπωντας μεχρι και 3000 στροφες ισως και στη συνεχεια αν εχω κλεισει πανω απο ενα 20λεπτο οδηγησης με αρκετες αλλαγες ταχυτητας και καποια σταματα-ξεκινα εχω αρχισει να ανεβαζω μεχρι τις 4500-5000 και μετα απο λιγω αρχιζω και το σκιζω(αν εχω βγει εξω για κατι τετοιο,αλλιως καθομαι στα αυγα μου) και βαραω 7αρες.οταν το χω ζεστανει προτιμω να το κρυωσω με χαλαρες βολτες να παρει κρυο αερα και μολις το ακινητοποιησω εχω σαν 'κριτηριο' τη θερμοκρασια λαδιων(δεν εχω και καμια αλλη ενδειξη μονο νερο και λαδια ).δε το σβηνω αν δε πεσω κατω απο 90 και περασουν 2-3 λεπτα(στριβω παλι τσιγαρο ).αν το πηγαινω χαλαρα και οταν φτασω εχω πχ 86 περιμενω προληπτικα 1 λεπτακι κι εφυγα!!!
ολα αυτα μου εχουν γινει συνηθεια και δε με ενοχλουν,πλεον.δεν ξερω αν κανω την ολη διαδικασια σωστα ή αν ολα αυτα εχουν ιδιαιτερο νοημα,μετα απο χρονια θα μπορω να πω με σιγουρια
-
Απολύτως σωστά τα κάνεις, κατά την γνώμη μου...
-
η εμπειρια σου με κανει να νιωθω καλυτερα!
-
Μωρε σωστα το κανεις, αλλα οταν εχεις ξυπνησει 8:45 και στις 9:00 εχεις εργαστηριο (συμβαινει συχνα), δεν εχεις το χρονο να το κανεις ολο αυτο. Απλα αν και βιαζεσαι προσπαθεις να πας γρηγορα με οσο το δυνατον πιο χαμηλες στροφες.
-
νια βρε παιδια σιγουρα χρεριαζεται ενα διλεπτο να ζεστανει ο κινητηρας, ισα ισα να ανεβει και λιγο η θερμοκρασια του κινητηρα, και ξεκινημα με λιγες στροφες χωρις ζορισμα, στο τελος οταν πλησιαζεις σπιτι χαλαρα στα στενακια, παρκαρισμα και παγωμα για 1+ λεπτο και τελος. Απλο και αυτο το κανουμε μονο και μονο για την μακροζωια του οχηματος και ιδιαιτερα της τουρμπινας.
-
Το 2' ζέσταμα δεν είναι σημαντικό, μπορείς να φύγεις αμέσως.
Σημαντικό είναι να μη το ζορίζεις πριν ζεσταθούν τα λάδια (αρκετά μετά το νερό).
Αν βάζεις χοντρά λάδια πρέπει να περιμένεις ακόμα περισσότερο για να ζεσταθούν ΚΑΛΑ τα λάδια.Αν η τουρμπίνα ΔΕΝ είναι υδρόψυκτη και το έχεις ζορίσει, είναι απαραίτητο να το κρυώνεις στο ρελαντί πριν το σβήσεις.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το 2' ζέσταμα δεν είναι σημαντικό, μπορείς να φύγεις αμέσως.
Σημαντικό είναι να μη το ζορίζεις πριν ζεσταθούν τα λάδια (αρκετά μετά το νερό).
Αν βάζεις χοντρά λάδια πρέπει να περιμένεις ακόμα περισσότερο για να ζεσταθούν ΚΑΛΑ τα λάδια.Αν η τουρμπίνα ΔΕΝ είναι υδρόψυκτη και το έχεις ζορίσει, είναι απαραίτητο να το κρυώνεις στο ρελαντί πριν το σβήσεις.
στην περιπτοση του T-jet τι ειναι?
υδροψυκτη η οχι? -
Εν έτει 2009 μου φαίνεται εξωφρενικό να κάθεσαι 2 λεπτά στο ρελαντί. Τι διαφορά έχει άλλωστε αυτό από το να κινείσαι απλά πολύ προσεκτικά στην αρχή(ζεσταίνοντας ταυτόχρονα και σασμάν/διαφορικό).
Προσωπικά βάζω μπροστά, περιμένω 20-30sec να τακτοποιήσω μπουφάν, κινητό κλπ και ξεκινάω ρολάροντας, χωρίς να περνάω τις 2,000rpm. Περίπου 4-5 λεπτά αργοτερα η θερμοκρασία του νερού περνάει τους 70 βαθμούς(οπότε το καλοριφέρ αρχίζει και ζεσταίνει), συνεπώς οδηγάω λίγο πιο ελεύθερα, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν πιέζω αν δεν περάσουν 15λεπτά περίπου.
Αντίστοιχα, όταν φτάνω σπίτι οδηγάω χαλαρά στο τελευταίο 5λεπτο, χωρίς να πιέζω καθόλου, μένοντας κιόλας κάτω από τις 3.000rpm
-
Ο χρήστης Yugo_para_siempre έγραψε:
Μωρε σωστα το κανεις, αλλα οταν εχεις ξυπνησει 8:45 και στις 9:00 εχεις εργαστηριο (συμβαινει συχνα), δεν εχεις το χρονο να το κανεις ολο αυτο. Απλα αν και βιαζεσαι προσπαθεις να πας γρηγορα με οσο το δυνατον πιο χαμηλες στροφες.καλα αυτο υπαρχει,αλλα στο εργαστηριο πες θα αργησω και λιγο δε τρεχει τιποτα(αναλογα και το καθηγητη)
το χειροτερο ειναι να δινεις μαθημα καλοκαιρι, να εχεις αργησει,να εχεις φτασει 10 λεπτα πριν αρχισει η εξεταση,να εχεις παρκαρει στο θεο και το αυτοκινητο να εχει αναψει της π@υτανας με το βεντιλατερ να δουλευει υπερωριες και να μη σου πηγαινει η καρδια να το σβησεις αν δε κρυωσει λικακι...
πολυ αγχος... -
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Μωρε σωστα το κανεις, αλλα οταν εχεις ξυπνησει 8:45 και στις 9:00 εχεις εργαστηριο (συμβαινει συχνα), δεν εχεις το χρονο να το κανεις ολο αυτο. Απλα αν και βιαζεσαι προσπαθεις να πας γρηγορα με οσο το δυνατον πιο χαμηλες στροφες.
καλα αυτο υπαρχει,αλλα στο εργαστηριο πες θα αργησω και λιγο δε τρεχει τιποτα(αναλογα και το καθηγητη)
το χειροτερο ειναι να δινεις μαθημα καλοκαιρι, να εχεις αργησει,να εχεις φτασει 10 λεπτα πριν αρχισει η εξεταση,να εχεις παρκαρει στο θεο και το αυτοκινητο να εχει αναψει της π@υτανας με το βεντιλατερ να δουλευει υπερωριες και να μη σου πηγαινει η καρδια να το σβησεις αν δε κρυωσει λικακι...
πολυ αγχος...Στους σύγχρονους βενζινοκινητήρες , το ζέσταμα μόνο κακό κάνει,όλα τα άλλα είναι εικασίες και προκαταλήψεις
-
@red_monster
κεφαλι αγυριστο,ολοι λενε οτι θελει ζεσταμα και εσυ επιμενεις.απο που κι ως που κανει κακο το ζεσταμα? -
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Στους σύγχρονους βενζινοκινητήρες , το ζέσταμα μόνο κακό κάνει,όλα τα άλλα είναι εικασίες και προκαταλήψειςΟι 'σύγχρονοι' με τους 'παλαιότερους' τι διαφορές έχουν;
Το ζέσταμα απαγορεύεται σε κάποιες χώρες για περιορισμό των καυσαερίων. ΚΛΗΣΗ αν περιμένεις και το ζεσταίνεις.
Το να ζεσταίνεις σταματημένος το αυτοκίνητο δεν είναι το καλύτερο. Ο κινητήρας ζεσταίνεται πιο γρήγορα αν κινείσαι σιγά και συγχρόνως ζεσταίνεται και το κιβώτιο.
-
@red_monster
κεφαλι αγυριστο,ολοι λενε οτι θελει ζεσταμα και εσυ επιμενεις.απο που κι ως που κανει κακο το ζεσταμα?Σε προγούμενο post που έγραψα οι μισοί μπερδεύαν τηνν μεταβαλόμενη κίνηση με την ευθύγραμμη και ομαλή , αυτό που λες δν είναι επιχείρημα.
Σου είπα επιχειρήματα , τώρα αν δν θες να τα ακούσεις
Προς θεού δν έχω κάτι μαζί σου , κουβέντα να γίνεται , αλλά έχω δίκιο... -
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
καλα αυτο υπαρχει,αλλα στο εργαστηριο πες θα αργησω και λιγο δε τρεχει τιποτα(αναλογα και το καθηγητη)
πολυ αγχος...Στους σύγχρονους βενζινοκινητήρες , το ζέσταμα μόνο κακό κάνει,όλα τα άλλα είναι εικασίες και προκαταλήψεις
+1
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Εχω παθει ζημια.... παω να κλαψω απο την συγκινηση....ps: Που σκατα ειναι ο 120αρις Turboρε γαμωτο?
ps2: Τσαγακι κανεις?οι παλιοι 120αριδες ητανε η κορηφη! τωρα με την καινουργια τεχνολογια τα ξεμπερδεψανε τα αυτοκινητα!!
-
@red_monster
κεφαλι αγυριστο,ολοι λενε οτι θελει ζεσταμα και εσυ επιμενεις.απο που κι ως που κανει κακο το ζεσταμα?τα παλια τουρμπατα θελουνε ζεσταμα! και πριν τα σβησεις να περιμενεις 1 λεπτο να κρυοσουν! τα καινουργια δεν εχουν αναγγη αν δεν τα ταλαιπωρεις κιολας οταν τα πρωτο αναβεις!
Fiat Grande Punto ABARTH