-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
καλά τα βιολογικά αλλά πανάκριβα.
Και τι να κάνουμε;
Αν υπάρχει ενδιαφέρον και δεν θεωρείται εκτός θέματος, μπορώ να γράψω την άποψή μου.
Υπάρχει ενδιαφέρον (από μένα αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετό ) και περιμένω την άποψή σου
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Υπάρχει ενδιαφέρον (από μένα αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετό ) και περιμένω την άποψή σουΚαι εγώ ενδιαφέρομαι να μας ενημερώσει ο Ηλίας για τα βιολογικά (που δεν τα πολυπιστεύω).
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ισχύει για ντομάτες, μήλα, λεμόνια, πορτοκάλια (παρόλο που τα ξεφλουδίζεις είναι ψεκασμένα με άθλια αντιμυκητιακά). Με το χέρι (χωρίς τρίψιμο με σφουγγάρι) δημιουργείται γαλάκτωμα που παρασύρει τα επιφανειακά φυτοφάρμακα. Για σαλάτες που πλένονται σε σαπουνάδα το σαπούνι δεν διαλύει τα φυτοφάρμακα - το γαλάκτωμα στην επιφάνεια π.χ. του μήλου κάνει τη δουλειά - και το σαπούνι από το μαρούλι φεύγει πάρα πολύ δύσκολα.Έτσι, μάλιστα. Δεν μιλάμε για λαχανικά, λοιπόν, αλλά για ό, τι ξεφλουδίζουμε.
Για τα βιολογικά, αναρωτήθηκα γιατί ίσως να είναι καλύτερα να πάμε σε άλλο θέμα, θυμάμαι ότι είχαμε ένα όπου γράφαμε για τρόφιμα. Θα γράψω την άποψή μου, όχι όμως τώρα λόγω ... τρεξίματος. -
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
O.T.
Η υπερβολική προσπάθεια αποφυγής βακτηρίων και μικροοργανισμών κάνει τον οργανισμό απίστευτα ευάλωττο.
Όποιος πιστεύει ότι ο οργανισμός δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με κανένα μικρόβιο κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Ο οργανισμός ΠΡΕΠΕΙ να έρχεται σε επαφή και με μικροοργανισμούς και με μικρόβια γιατί έτσι γίνεται πιο ισχυρός (μην μου αντιπαραθέσετε υπορβολές χολέρας απλυσιάς).
Η μικροβιοφοβία οδηγεί σε ασθενικούς ανθρώπους.
/Ο.Τ.
Σωστα, ομως ο οργανισμος μονο που αναπνεει ερχεται σε επαφη με μικροβια. Επισης επηδει επλυνες τα φρουτα δεν σημενει οτι δεν τρως καθολους βακτηριδια και μικροβια. Μεσα ειναι και αυτα. Τα μικροβια ειναι παντου, στο μαξυλαρι σου, στην κουβερτα σου, παντου, και μαλιστα στην γλωσσα μας ΜΟΝΙΜΑ. Μαλιστα υπαρχουν μικροβια στην γλωσσα τα οποια ζουν εκει για παντα, διοτι τα χρισημοποιουμε για να σκοτωσουν άλλα μικροβια οταν αυτα εισερθουν στο στομα.
Εγω δεν μιλαω για ολικη καταστροφη μικροβιων. Κατι τετοιο δεν ειμαστε καν ικανοι να κανουμε ενω απαιτουμε μια νορμαλ ζωη. Εγω μιλαω για εξυπνες κινησεις, οπως πλύσιμο φρουτων και λαχανικων παντα! Οι τελευταιες ερευνες στις ΗΠΑ δηχνουν οτι αυτος ειναι ο νουμερο ενα τροπος για να παθεις κατι σοβαρο, απο φρουτα και λαχανικα σημερα τα οποια δεν εχουν πλυθει.
Επισης οπως καποιος εγραψα πιο πανω, ποιο το νοημα να πλυνεις τα χερια σου αφου πας τουαλετα, οταν πιανεις το χερουλι της πορτας ενω βγαινεις εξω? Τωρα εχεις παραπανω μικροβια στα χερια απο οτι πριν τα πλυνεις. Εγω δεν πιανω χερουλι τουαλετας ποτε, χωρις χαρτι στο χερι. Δεν περνει τιποτε, απλα ειναι συνηθεια.
Ποτε δεν πιανω φαγωσιμο με γυμνα χερια που δεν ειναι πλυμενα.
Βλεπω ατομα πλενουν τα χερια τους και μεχρι να πιασουν φαγωσιμο το οποιο πρεπει να πιαστει με το χερι, οπως πχ ψωμι, εχουν πιασει την καρεκλα, την μπλουζα τους, εφτιαξαν τα μαλια τους (τα μαλια ειναι σαν φιλτρο που κραταει οτι βρωμικο υπαρχει στον αερα by the way), ισως να εχουν κανει και καμια 2, 3, 4 χειραψιες και τωρα πιανουν το ψωμι. Και μαλιστα απαιτουν αφου το επιασαν και το εκοψαν, να φαω και εγω απο το ιδιο. F!ck that!
Μετα, cross-contamination. Τεραστιος εχθρος. Βλεπω τις θειες οταν ερχομαι Ελλαδα, ενω χειριζοντε ωμο κρεας, σκουπιζοντε στην, οχι χαρτινη, πετσετα που θα σκουπιστουν ξανα, αφου πλεινουν τα χερια τους. Σορρυ, αλλα γιατι δεν βαζεις το ωμο ψαρι στο στομα σου και ρουφα καλυτερα ρε θεια? Same thing.
Απλα σκεψου πριν βαλεις κατι στο στομα σου, αυτο ειναι ολο.
ΟΚ, σωστά όλα αυτα, αλλα οταν πας στα εστιατορια ξερεις ποσος κοσμος εχει πιασει τα φαγητα (κυριως σαλατα και ψωμι αλλα και αλλα όπως κρεας) με τα απλυτα χερια του πριν στα σερβιρουν;
-
'Βλεπω ατομα πλενουν τα χερια τους και μεχρι να πιασουν φαγωσιμο το οποιο πρεπει να πιαστει με το χερι, οπως πχ ψωμι, εχουν πιασει την καρεκλα, την μπλουζα τους, εφτιαξαν τα μαλια τους (τα μαλια ειναι σαν φιλτρο που κραταει οτι βρωμικο υπαρχει στον αερα by the way), ισως να εχουν κανει και καμια 2, 3, 4 χειραψιες και τωρα πιανουν το ψωμι. Και μαλιστα απαιτουν αφου το επιασαν και το εκοψαν, να φαω και εγω απο το ιδιο. F!ck that!'
Δηλαδή εσύ τρώς μόνο με αποστειρωμένα μαχαιροπήρουνα, σε αποστειρωμένα πιάτα και ποτήρια; Από τον κλίβανο στο τραπέζι.
Αλατοπίπερο πιατέλες κλπ φοράς latex γάντια πριν τα πιάσεις; (αυτά να δεις πόσα βρώμικα χέρια τα έχουν αγγίξει). Το πιπέρι δε (όπως και οποιοδήποτε μπαχαρικό που βάζεις σε μαγειρεμένο φαγητό) σκέψου από πόσα χέρια, από τι αποθήκες έχει περάσει. Μη σου πω σκέψου πόσα ζωύφια έχουν πιθανότατα αφοδεύσει πάνω του. Ή εσύ πλένεις και το πιπέρι ή την κανέλλα;Πριν κάτσεις στο τραπέζι απολυμαίνεις και τα χέρια σου και έπειτα τα κρατάς όρθια σαν τους χειρούργους μέχρι να κάτσεις στο τραπέζι; Καρέκλα ρούχα κλπ δεν αγγίζεις.
Όλα τα σκεύη εσύ στο σπίτι ποτέ δεν τα χρησιμοποείς από το ντουλάπι. Τα περνάς μια δόση απο τον κλίβανο πρώτα.
Ρε, όταν λέω για μικροβιοφοβία αυτό εννοώ. Και όταν λέω ότι ΠΡΕΠΕΙ να ερχόμαστε σε επαφή με μικρόβια δεν εννοώ μόνο αυτά που προσλαμβάνεις με τον αέρα.
Δεν κάνει κακό να τρως και λίγη βρωμιά. ΚΑΛΟ κάνει (σε φυσιλογικές πάντα ποσότητες, όχι να τρως από το πεζοδρόμιο ή την αποχέτευση). Είναι ο μόνος τρόπος για να αναπτύσσεις ισχυρότερα αντισώματα. ΑΛλιώς μια φορά θα τύχει να έρθεις σε επαφή με κάτι (για σένα) ισχυρό και μετά θα τρέχεις στα νοσοκομεία με λοιμώξεις.Το ξέρω πως ακούγεται αηδιαστικό, αλλά καλώς ή κακώς έτσι είναι. Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ καθαριότητα κάνει ΚΑΚΟ.
Δεν λέω να είμαστε βρωμιάρηδες και λέσια, αλλά ψυχραιμία.Παρεμπιπτόντως, όσοι ακολουθούν αυτές τις τακτικές και διαπερνώνται από την ίδια σιχαμάρα, στο σεξ τι κάνετε;
Μόνο σε οικιακό χώρο και αποκειστικά αμέσως μετά από μπάνιο σε Betadine; Ή μήπως πέραν του προστατευμένου penetration δεν κάνετε τίποτα άλλο;
Στο σεξ βρώμικα πράγματα δεν γλύφετε/βάζετε στο στόμα σας; Και δεν μιλάω μόνο για τα γεννητικά όργανα. Λαιμός, αυτιά, πέλμα, δάχτυλα;Προφανώς με ένα/μια βρωμιάρη/ρα σιχαίνεσαι να πηδηχτείς. Αλλά με κάποιον/κάποια καθόλα καθαρό/η δεν κάνουν πάρτυ τα μικρόβια και οι πηγές μόλυνσης που βάζει καθένας στο στόμα του; (είπαμε εκτός κι αν κάνεις σεξ μόνο σε σπίτι και μόνο μετα από μπάνιο σε Betadine)
Σόρρυ, αλλά και η υπερβολική σιχαμάρα μου μοιάζει λίγο με αστική αλλοτρίωση...
(Btw τα πραγματικά επικύνδυνα (i.e. φάρμακα/ουσίες) που ψεκάζουν τα φρούτα/λαχανικά και από τα οποία πραγματικά κινδυνεύεις να πάθεις κάτι σοβαρό -όπως αυτά που προανέφεραν ορισμένοι- δεν εντάσσονται στη 'βρωμιά')
-
mjacob
Εξαιρετικό ποστ. -
Βιολογικά τρόφιμα, λοιπόν. Τα υπέρ δεν τα συζητάμε, τα καταλαβαίνουμε κι από την απλή αναφορά σε «βιολογικά» ή «οργανικά». Αλλά είναι ακριβά. Αν θέλετε τη γνώμη μου, υπερβολικά ακριβά. Ας δούμε λίγο κάποιες λεπτομέρειες, όμως:
Αν μιλάμε για πιστοποιημένα βιολογικά τρόφιμα, τότε πρέπει να ξέρουμε ότι είναι πανάκριβη η πιστοποίηση, για τον παραγωγό αλλά και για την εγκατάσταση όπου γίνεται η επεξεργασία. Οι οργανισμοί πιστοποίησης παίρνουν τόσα χρήματα όση είναι για τους Έλληνες μικροπαραγωγούς η διαφορά τιμής από τα μη βιολογικά. Κι όταν πάνε αυτοί να συνεταιριστούν, ζηλεύοντας τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, χτυπάνε πάνω στον τοίχο που λέγεται Ελληνικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί και Ενώσεις (ΕΑΣ). Τότε το κόστος λειτουργίας απλά εκτοξεύεται, αφού τα σχεδόν αγράμματα 'στελέχη' παίρνουν μισθούς μάνατζερ... Ας δούμε, όμως, και το θέμα της διακίνησης. Αν ξεφύγουμε από την παγίδα «από τον παραγωγό στον καταναλωτή μέσω των λαϊκών αγορών», παγίδα γιατί ποτέ δεν θα είσαι βέβαιος τι αγοράζεις, θα δούμε ότι τα καταστήματα πώλησης ανήκουν σε αλυσίδες. Αν νομίζουμε ότι οι αλυσίδες ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων που πωλούν, είμαστε γελασμένοι: Ενδιαφέρονται μόνο για την πιστοποίηση. Έχει χαρτί; Το αγοράζουν και το πωλούν (Χ5, φυσικά). Ζητάν επίσης η διακίνηση να γίνεται μέσα από «κανάλια», είναι αδύνατον σαν παραγωγός να βρεις να πουλήσεις το προϊόν σου κατ' ευθείαν σε αλυσίδα. Σαν καταναλωτής, βέβαια, είσαι βέβαιος ότι το προϊόν είναι βιολογικής καλλιέργειας και πιστοποιημένο, αλλά από ποιότητα;
Να λοιπόν που φτάσαμε και στην ποιότητα. Καλά, εδώ τα βλέπουμε όλα, πχ βιολογική τομάτα το καταχείμωνο. Με γεύση, φυσικά, σχεδόν άχερου, αλλά αυτό είναι το λιγότερο μια και υπάρχουν και κάποιες Ιταλικές που είναι νόστιμες. Αλλά βιολογική τομάτα το χειμώνα; Τι σημαίνει, τελικά, «βιολογικό προϊόν»; Μήπως τα έχουμε μπερδέψει; Με τους ρυθμούς παραγωγής των, πχ, Ιταλικών βιολογικών καλλιεργειών, οι σημερινές βιολογικές παραγωγές θα αρκούσαν να καλύψουν τη ζήτηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων! Όχι πλάκα, «βιολογικά» δεν σημαίνει, όπως πολλοί βαυκαλιζόμαστε, «όπως το έκανε ο παππούς στο χωριό». Σημαίνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί εγκεκριμένα υβρίδια, τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με εγκεκριμένους τρόπους κι όλη αυτή η διαδικασία έχει πιστοποιηθεί. Έλεγχος για θρεπτικά συστατικά και διατροφική αξία δεν γίνεται! Πιάσ' τ' αβγό και κούρευ' το!
Τι είναι, λοιπόν, τα βιολογικά; Προϊόν της μόδας, για μένα, για να μπορούν κάποιοι που «τα 'χουν» να νοιώσουν την ανωτερότητά τους. Υπάρχει και ουσία, σαφώς, και συνειδητοποιημένοι αγοραστές ποιοτικών βιολογικών προϊόντων. Μειοψηφία. Η οποία, όμως, γνωρίζοντας τι γίνεται, επιλέγει να αγοράζει από τα «βιολογικά» εκείνα που αξίζουν κι αφήνει τα άλλα στους «άλλους».
Παράδειγμα: Βιολογικό μέλι, με οκ να ταΐζουν τα μελίσσια ζάχαρη;
Φίλος παράγει βιολογική σταφίδα κι άλλος φίλος την αγοράζει και την επεξεργάζεται. Πιστοποιημένοι και οι 2, το δε προϊόν αυτό που λέμε «φάρμακο»! Αντιοξειδωτικό, γεμάτο σίδηρο, ιχνοστοιχεία, θρεπτικά συστατικά. Προσπάθησε να το πουλήσει. Μπουρμπούτσαλα, που λέμε στο χωριό μου. Από τα ανεξάρτητα καταστήματα βιολογικών προϊόντων δυο μόνο ενδιαφέρθηκαν κι αυτά πουλάνε 10 κιλά το μήνα. Την υπόλοιπη τη δίνει στην τιμή της κανονικής και, στο τέλος, ο παραγωγός κερδίζει μόνο τη διαφορά της επιδότησης (περίπου 30 € το στρέμμα) και ο μεταποιητής τίποτα. Συνεχίζουν μόνο γιατί τροφοδοτούν τους γνωστούς και τις οικογένειές τους με ένα προϊόν καλής ποιότητας... Αντίστοιχης διατροφικής αξίας προϊόν από τον Καναδά, αλλά σαφώς κατώτερης ποιότητας μια και δεν τρώγεται αν δεν του προσθέσεις ζάχαρη γιατί είναι υπερβολικά ξινό, πωλείται σχεδόν σε 10πλάσια τιμή, αποκλειστικά από μεγάλη αλυσίδα η οποία έχει αναλάβει και την προώθησή του...
Πριν από 4 χρόνια, ξεκινήσαμε με όρεξη ένα σχέδιο: Θα πιστοποιούσαμε (σαν προϊόντα ελεγχόμενης καλλιέργειας, πρόγραμμα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, όχι βιολογικά αλλά με την ίδια διατροφική αξία, δίχως κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και βαρέα μέταλλα και, επί τέλους, με σωστή γεύση) ένα μέρος της παραγωγής μιας μεταποιητικής μονάδας, με στόχο να προχωρήσουμε στην πιστοποίηση ολόκληρης της παραγωγής, δίνοντας σαν κίνητρο στους παραγωγούς μια έστω μικρή διαφορά στην τιμή, αφού ήμασταν βέβαιοι ότι τα προϊόντα αυτά θα έπιαναν καλύτερη τιμή στην αγορά. Με τη σιγουριά μείναμε, αφού ήταν αδύνατον να πουλήσεις τα προϊόντα έστω 1% ακριβότερα, ενώ και μόνο το κόστος της πιστοποίησης ξεπερνούσε το 1,5%... Μιλάμε ότι με τιμή πώλησης του σαφώς, εμφανώς και καθέτως κατώτερου ανταγωνιστικού προϊόντος στο 1,70 € το κιλό, ήταν αδύνατον να πιάσουμε για το δικό μας, εμφανώς ανώτερο, προϊόν 1,72 €. Αλλά εμείς απευθυνόμαστε στις αλυσίδες - και τότε μάθαμε, πληρώνοντας ακριβά, ότι η ποιότητα δεν μετράει.
Υπάρχει ελπίδα; Θα μπορούσε, στην Ελλάδα, αλλά με αυτό το Υπ. Γεωργίας και, κυρίως, αυτή την ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΑΣΤΑΔΙΑΛΑ, όχι.
Σταματάω γιατί είμαι σίγουρος ότι σας κούρασα, όσοι δεν μπορέσατε να διαβάσετε ολόκληρο το σεντόνι δεχθείτε τη συγνώμη μου. Πρέπει αυτό να είναι το μεγαλύτερο και πιο κουραστικό μου ποστ ever!!! -
Βιολογικά τρόφιμα, λοιπόν. Τα υπέρ δεν τα συζητάμε, τα καταλαβαίνουμε κι από την απλή αναφορά σε «βιολογικά» ή «οργανικά». Αλλά είναι ακριβά. Αν θέλετε τη γνώμη μου, υπερβολικά ακριβά. Ας δούμε λίγο κάποιες λεπτομέρειες, όμως:
Αν μιλάμε για πιστοποιημένα βιολογικά τρόφιμα, τότε πρέπει να ξέρουμε ότι είναι πανάκριβη η πιστοποίηση, για τον παραγωγό αλλά και για την εγκατάσταση όπου γίνεται η επεξεργασία. Οι οργανισμοί πιστοποίησης παίρνουν τόσα χρήματα όση είναι για τους Έλληνες μικροπαραγωγούς η διαφορά τιμής από τα μη βιολογικά. Κι όταν πάνε αυτοί να συνεταιριστούν, ζηλεύοντας τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, χτυπάνε πάνω στον τοίχο που λέγεται Ελληνικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί και Ενώσεις (ΕΑΣ). Τότε το κόστος λειτουργίας απλά εκτοξεύεται, αφού τα σχεδόν αγράμματα 'στελέχη' παίρνουν μισθούς μάνατζερ; Ας δούμε, όμως, και το θέμα της διακίνησης. Αν ξεφύγουμε από την παγίδα «από τον παραγωγό στον καταναλωτή μέσω των λαϊκών αγορών», παγίδα γιατί ποτέ δεν θα είσαι βέβαιος τι αγοράζεις, θα δούμε ότι τα καταστήματα πώλησης ανήκουν σε αλυσίδες. Αν νομίσουμε ότι οι αλυσίδες ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων που πωλούν, είμαστε γελασμένοι: Ενδιαφέρονται μόνο για την πιστοποίηση. Έχει χαρτί; Το αγοράζουν και το πωλούν (Χ5, φυσικά). Ζητάν επίσης η διακίνηση να γίνεται μέσα από «κανάλια», είναι αδύνατον σαν παραγωγός να βρεις να πουλήσεις το προϊόν σου κατ' ευθείαν σε αλυσίδα. Σαν καταναλωτής, βέβαια, είσαι βέβαιος ότι το προϊόν είναι βιολογικής καλλιέργειας και πιστοποιημένο, αλλά από ποιότητα;
Να λοιπόν που φτάσαμε και στην ποιότητα. Καλά, εδώ τα βλέπουμε όλα, πχ βιολογική τομάτα το καταχείμωνο. Με γεύση, φυσικά, σχεδόν άχερου, αλλά αυτό είναι το λιγότερο μια και υπάρχουν και κάποιες Ιταλικές που είναι νόστιμες. Αλλά βιολογική τομάτα το χειμώνα; Τι σημαίνει, τελικά, «βιολογικό προϊόν»; Μήπως τα έχουμε μπερδέψει; Με τους ρυθμούς παραγωγής των, πχ, Ιταλικών βιολογικών καλλιεργειών, οι σημερινές βιολογικές παραγωγές θα αρκούσαν να καλύψουν τη ζήτηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων! Όχι πλάκα, «βιολογικά» δεν σημαίνει, όπως πολλοί βαυκαλιζόμαστε, «όπως το έκανε ο παππούς στο χωριό». Σημαίνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί εγκεκριμένα υβρίδια, τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με εγκεκριμένους τρόπους κι όλη αυτή η διαδικασία έχει πιστοποιηθεί. Έλεγχος για θρεπτικά συστατικά και διατροφική αξία δεν γίνεται! Πιάσ' τ' αβγό και κούρευ' το!
Τι είναι, λοιπόν, τα βιολογικά; Προϊόν της μόδας, για μένα, για να μπορούν κάποιοι που «τα 'χουν» να νοιώσουν την ανωτερότητά τους. Υπάρχει και ουσία, σαφώς, και συνειδητοποιημένοι αγοραστές ποιοτικών βιολογικών προϊόντων. Μειοψηφία. Η οποία, όμως, γνωρίζοντας τι γίνεται, επιλέγει να αγοράζει από τα «βιολογικά» εκείνα που αξίζουν κι αφήνει τα άλλα στους «άλλους».
Παράδειγμα: Βιολογικό μέλι, με οκ να ταΐζουν τα μελίσσια ζάχαρη;
Φίλος παράγει βιολογική σταφίδα κι άλλος φίλος την αγοράζει και την επεξεργάζεται. Πιστοποιημένοι και οι 2, το δε προϊόν αυτό που λέμε «φάρμακο»! Αντιοξειδωτικό, γεμάτο σίδηρο, ιχνοστοιχεία, θρεπτικά συστατικά. Προσπάθησε να το πουλήσει. Μπουρμπούτσαλα, που λέμε στο χωριό μου. Από τα ανεξάρτητα καταστήματα βιολογικών προϊόντων δυο μόνο ενδιαφέρθηκαν κι αυτά πουλάνε 10 κιλά το μήνα. Την υπόλοιπη τη δίνει στην τιμή της κανονικής και, στο τέλος, ο παραγωγός κερδίζει μόνο τη διαφορά της επιδότησης (περίπου 30 € το στρέμμα) και ο μεταποιητής τίποτα. Συνεχίζουν μόνο γιατί τροφοδοτούν τους γνωστούς και τις οικογένειές τους με ένα προϊόν καλής ποιότητας... Αντίστοιχης διατροφικής αξίας προϊόν από τον Καναδά, αλλά σαφώς κατώτερης ποιότητας μια και δεν τρώγεται αν δεν του προσθέσεις ζάχαρη γιατί είναι υπερβολικά ξινό, πωλείται σχεδόν σε 10πλάσια τιμή, αποκλειστικά από μεγάλη αλυσίδα η οποία έχει αναλάβει και την προώθησή του...
Πριν από 4 χρόνια, ξεκινήσαμε με όρεξη ένα σχέδιο: Θα πιστοποιούσαμε (σαν προϊόντα ελεγχόμενης καλλιέργειας, πρόγραμμα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, όχι βιολογικά αλλά με την ίδια διατροφική αξία, δίχως κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και βαρέα μέταλλα και, επί τέλους, με σωστή γεύση) ένα μέρος της παραγωγής μιας μεταποιητικής μονάδας, με στόχο να προχωρήσουμε στην πιστοποίηση ολόκληρης της παραγωγής, δίνοντας σαν κίνητρο στους παραγωγούς μια έστω μικρή διαφορά στην τιμή, αφού ήμασταν βέβαιοι ότι τα προϊόντα αυτά θα έπιαναν καλύτερη τιμή στην αγορά. Με τη σιγουριά μείναμε, αφού ήταν αδύνατον να πουλήσεις τα προϊόντα έστω 1% ακριβότερα, ενώ και μόνο το κόστος της πιστοποίησης ξεπερνούσε το 1,5%... Μιλάμε ότι με τιμή πώλησης του σαφώς, εμφανώς και καθέτως κατώτερου ανταγωνιστικού προϊόντος στο 1,70 € το κιλό, ήταν αδύνατον να πιάσουμε για το δικό μας, εμφανώς ανώτερο, προϊόν 1,72 €. Αλλά εμείς απευθυνόμαστε στις αλυσίδες - και τότε μάθαμε, πληρώνοντας ακριβά, ότι η ποιότητα δεν μετράει.
Υπάρχει ελπίδα; Θα μπορούσε, στην Ελλάδα, αλλά με αυτό το Υπ. Γεωργίας και, κυρίως, αυτή την ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΑΣΤΑΔΙΑΛΑ, όχι.
Σταματάω γιατί είμαι σίγουρος ότι σας κούρασα, όσοι δεν μπορέσατε να διαβάσετε ολόκληρο το σεντόνι δεχθείτε τη συγνώμη μου. Πρέπει αυτό να είναι το μεγαλύτερο και πιο κουραστικό μου ποστ ever!!!Αφού έγραψες μετά από προτροπή (και) δικιά μου τι άλλο εκτός από σεντόνι και κουραστικό θα ήταν το post σου? Μπορώ να περηφανευτώ ότι είμαι μαιτρ του είδους
Άντε ξεκινάω τη δεύτερη ανάγνωση για σταδιακή απορρόφηση ...Θα ακολουθήσει τρίτη κοκ -
Ο χρήστης PG220 έγραψε:
Επίσης δεν είναι τυχαίο που ο καρκίνος θερίζει στις αγροτικές περιοχές..
Ο καρκίνος θερίζει στις αγροτικές περιοχές διότι τα φυτοφάρμακα και τα λογής - λογής χημικά έχουν περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα. Ό,τι και να κάνεις αυτά τα χημικά - κυρίως οι κάτοικοι των κοντινών περιοχών - θα τα φάνε ή θα τα πιούν. Δεν το γλυτώνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ν. Κρήτη , στην περιοχή της Ιεράπετρας. Έχουν νερό από το βουνό αλλά πίνουν εμφιαλωμένο.
-
Ο χρήστης ginogsm έγραψε:
Ο καρκίνος θερίζει στις αγροτικές περιοχές διότι τα φυτοφάρμακα και τα λογής - λογής χημικά έχουν περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ο υδροφόρος ορίζοντας δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, δυστυχώς. Και στο βάθος που βρίσκεται το πόσιμο νερό, δύσκολα περνάνε με διήθηση τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων... Θα έλεγα και για το εμφιαλωμένο νερό, αλλά είμαστε way out θέματος.
Στις αγροτικές περιοχές εισπνέουν τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων μη λαμβάνοντας μέτρα κατά τους ψεκασμούς, κάτι που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι δεν ψεκάζουν επίτηδες με επικίνδυνα χημικά τα προϊόντα τους αλλά βασιλεύει η άγνοια... -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
greoνόμος ...δεν παραγγέλνεις ποτέ οτιδήποτε έχει μαρούλι. ΔΕΝ το πλένουν ποτέ!
Η αν το πλύνουν θα το κάνουν πολύ πρόχειρα.- ο πατέρας μου είναι σεφ... ...(δεν υποννοώ κάτι για το επάγγελμά του μην παρεξηγηθώ)
Τωρα μου το λες; Τωρα στο λεω και γω
@patro
Δεν μπορω να πω οτι εγινε υπερ-προσεκτικος, αλλα πλεον σκεφτομαι τι θα αγορασω και τι θα παραγγειλω. Κιμαδες, μαρουλια, ντοματες το χειμωνα, καλαμαρακια το καλοκαιρι και γενικα εκτος ελεγχου και εκτος εποχης ουτε για αστειο.ililias 1. Μετα τη μοδα των βιολογικων, τωρα στο εξωτερικο εχει αρχισει και υπαρχει το λεγομενο 'tracing'. Δηλαδη υπαρχουν ομαδες που ανακαλυπτουν παραγωγους ή περιοχες που χωρις να εχουν κατ'αναγκη πιστοποιηση εχουν αγνα και φυσικα προϊοντα. Στη συνεχεια κανουν μαζικες αγορες πχ μαζευομαστε 50 ατομα που θελουμε σωστη πατατα και δεσμευουμε 100 σακια το χρονο απο το Νευροκοπι που εχω και ακρες
ililias 2. Ο υδροφορος μπορει να σημαινει πολλα μπορει και τιποτα. Αλλου εχουν αριδες (στις Σερρες πχ), αλλου τραβανε απο τα 800 (Καρδιτσα). Αλλα ισχυουν στη μια περιπτωση, άλλα στην αλλη -
Ο χρήστης greo έγραψε:
ililias 1. ... υπαρχουν ομαδες που ανακαλυπτουν παραγωγους ή περιοχες που χωρις να εχουν κατ'αναγκη πιστοποιηση εχουν αγνα και φυσικα προϊοντα. Στη συνεχεια κανουν μαζικες αγορες ...Μακάρι! Προϊόντα μπορώ να βρω κι εγώ, ομάδα να τα αγοράσει που βρίσκεται...
ililias 2. Ο υδροφορος μπορει να σημαινει πολλα μπορει και τιποτα. Αλλου εχουν αριδες (στις Σερρες πχ), αλλου τραβανε απο τα 800 (Καρδιτσα). Αλλα ισχυουν στη μια περιπτωση, άλλα στην αλλη
Σχολίασα τη δημοσίευση του ginogsm, η οποία δεν ισχύει και για τους λόγους που έγραψες. Ξέρεις αν τραβάνε κάπου επιφανειακά νερά για ύδρευση;
-
Ο καρκίνος θερίζει στις αγροτικές περιοχές διότι τα φυτοφάρμακα και τα λογής - λογής χημικά έχουν περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ο υδροφόρος ορίζοντας δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, δυστυχώς. Και στο βάθος που βρίσκεται το πόσιμο νερό, δύσκολα περνάνε με διήθηση τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων... Θα έλεγα και για το εμφιαλωμένο νερό, αλλά είμαστε way out θέματος.
Στις αγροτικές περιοχές εισπνέουν τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων μη λαμβάνοντας μέτρα κατά τους ψεκασμούς, κάτι που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι δεν ψεκάζουν επίτηδες με επικίνδυνα χημικά τα προϊόντα τους αλλά βασιλεύει η άγνοια...Στην Ιεράπετρα που ανέφερα και ξέρω από πρώτο χέρι , το νερό βρέθηκε ως υπεύθυνο για την λευχαιμία που θέρισε τον κόσμο. Τα φάρμακα και τα υπόλοιπα των χημικών λιπασμάτων από τα θερμοκήπια πέρασαν στον υδροφόρο ορίζοντα. Το ίδιο γνωρίζω και για μία περιοχή της Μεσσηνίας ( μου διαφεύγει το όνομα ) κατά βάσιν αγροτική.
-
ililias 1. ... υπαρχουν ομαδες που ανακαλυπτουν παραγωγους ή περιοχες που χωρις να εχουν κατ'αναγκη πιστοποιηση εχουν αγνα και φυσικα προϊοντα. Στη συνεχεια κανουν μαζικες αγορες ...
Μακάρι! Προϊόντα μπορώ να βρω κι εγώ, ομάδα να τα αγοράσει που βρίσκεται...
Ας μετρηθουμε και ας δουμε τι μπορουμε και τι θελουμε! Το προβλημα ειναι οτι στην Ελλαδα ειμαστε και αν ο αδαμαστος αγροτης μυριστει '50 ψωνια που θελουν αγνο τυρι', στους 100 ντενεκεδες οι 10 δε θα τρωγονται. Ή θα παρεις τα φασολια φετος 10 του χρονου 12 και σε 3 χρονια 30 (γιατι ακριβηνε το πετρελαιο)
Αλλα με οργανωση και επιμονη κυριως στην τιμιοτητα κατι γινεται.
-
Ο **greo **γνωρίζει σίγουρα καλύτερα, εγώ δεν θυμάμαι, σε τι βάθος μπορούν να φτάσουν με διήθηση τα επιφανειακά συστατικά, άρα και η μόλυνση από φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Σαφώς εξαρτάται κι από τη σύσταση του εδάφους κι από το βάθος των γεωτρήσεων, αλλά πραγματικά αν σήμερα χρησιμοποιούνται επιφανειακά νερά δίχως επεξεργασία για ύδρευση, είναι έγκλημα.
-
Kαι η λύση:
ΟΧΙ στα φυτοφάρμακα, ΝΑΙ στα μεταλλαγμένα; -
Αν το επιφανειακο στρωμα ειναι αργιλικο μπορει και να μην πανε ουτε μετρο που λεει ο λογος. Εξαρταται απο την περιοχη.
Παντως γενικα για υδρευση χρησιμοποιουνται ειτε επιφανειακα ειτε αρτεσιανα σε συντριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων. Σπανια γεωτρησεις θα δωσουν τοση παροχη που θα καλυψουν μεγαλες αναγκες.
Επεξεργασια; ΟΛΑ εξαρτωνται απο την τοπικη ΔΕΥΑ. ΟΛΑ. Αληθεια τωρα που εγιναν εκλογες, ρωτησε κανενας δημοτης τι εξοπλισμο (υλικο και εμψυχο) εχουν οι νεοι παντοδυναμοι καποδιστριακοι δημοι για τον ελεγχο του νερου, των γεωτρησεων κλπ;
Καθαριστές, κηπουρους, δημοτομπατσους, γραμματεις και φαρισαιους ολοι προσλαμβανουν αθροα. Γεωπονους, χημικους, γεωλογους; Ρωτησατε; -
leonp γιατί, τα μεταλλαγμένα γίνονται δίχως φυτοφάρμακα;
εδιτ
greo ρωτήσαμε, γι' αυτό κλαίμε... -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Kαι η λύση:
ΟΧΙ στα φυτοφάρμακα, ΝΑΙ στα μεταλλαγμένα;Τα μεταλλαγμενα ειναι μεχρι σε ενα βαθμο μια 'κουλτουριαρικη' και 'πρασινοχαρουμενη' φενακη. Ειδικα αν την χρησιμοποιουν ανθρωποι που ΔΕΝ πιστευουν στη δημιουργικη θεωρια, αλλα στην εξελιξη των ειδων.
Επειδη δεν ειμαστε αμοιβαδες ή βακτηριδια, ΟΛΟΙ οι ζωντες οργανισμοι ειναι μεταλλαγμενοι... Οι προϋποθεσεις και οι συνθηκες της μεταλλαξης ειναι που εχουν σημασια (πχ ο Ανδρουλακης, η Δαμανακη, η Κανελλη )
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Δεν γίνεται καμιά χημική αντίδραση για να εξουδέτερώσει το χημικό. Ίσα-ίσα, προσθέτεις άλλο ένα.
Ρώτησα φίλο μου χημικό και μου είπε ότι έχει γίνει πείραμα στο Μπενάκιο (κορυφή, Μηλιάδης Γιώργος). Το σαπούνι για τα πιάτα είναι απαραίτητο. Δημιουργείται γαλάκτωμα και απομακρύνονται τα επιφανειακά φυτοφάρμακα σχεδόν ολοκληρωτικά (όχι αυτά που έχουν εισχωρήσει μέσα). Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με σαπούνι και με το χέρι, ελαφρά, χωρίς σφουγγάρι και τρίψιμο. Ακόμα και λεμόνια, πορτοκάλια που τα ξεφλουδίζεις, καλό είναι να τα πλένεις γιατί τα ψεκάζουν στις αποθήκες με αντιμυκητιακά.
Τα λεμονια και ειδικα τα πορτοκαλια παντα τα πλενω με σαπουνι κουζινας. Διοτι οταν τα ξεφλουδιζεις you contaminate την (εσωτερικη) επιφανεια που θα φας αργοτερα. Χαιρομαι που συμφωνουν και οι επιστημονες στην Ελλαδα για αυτο.
Παχυσαρκια στην Ελλαδα