-
Να κάνω και εγώ μια σχετική ερώτηση?
Θέλω να αγοράσω ένα υπόγειο γκαράζ από μια μεζονέτα. Ουσιαστικά είναι ενωμένο εσωτερικά με το σπίτι αλλά δεν είναι πρόβλημα να φτιάξουμε ένα τοίχο όπως έχω συννενοηθέι με τον ιδιοκτήτη. Το θέμα είναι νομικά πως γίνετε να μου πουλήσει αυτό το υπόγειο γκαράζ?
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος είναι ένα συγκρότημα μεζονετών που υπογείος με κοινή ράμπα-είσοδο μπαίνει ο καθένας στο γκαράζ του.
-
Αν ειναι ανεξάρτητη ιδιοκτησία το γκαράζ γίνεται .... Αλλιως θέλει τρόποποιηση της σύστασης για να αλλάξουν τα παρακολούθηματα.....
-
Είναι λίγο περίεργο γιατι ουσιαστικά το κάθε γκαραζ είναι ενωμένο με το υπόγειο του σπιτιού. Παρακολουθημα δεν μοιάζει να είναι... δηλαδή δεν είναι χωρός με υπόγειες θέσεις παρκινκ μαζεμένες. Αλλά ούτε ανεξαρτητη ιδιοκτησία πρέπει να είναι αφού επικοινωνεί απευθίας με το σπίτι και είναι όλο μαζί.
-
Πρέπει να τα δείτε στα συμβολαία του σπιτιού και μετα να πάτε καταρχήν σε καλό συμβολαιογράφο
-
Μόνο ότι έχει χιλιοστά πωλείται μόνο του. Οτιδήποτε άλλο μόνο ως παρακολούθημα. Αν μιλάμε για νόμιμα δηλαδή. Αλλιώς μπαίνεις στη λογική του 'έλα μωρέ..'!
-
Καλημέρα. Έχω και εγώ μια (μάλλον) ανόητη ερώτηση. Είμαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος και στο συμβόλαιο αναφέρει ότι για το διαμέρισμα αντιστοιχεί συγκεκριμένη θέση στην πυλωτή για parking. Αυτό το καιρό δεν έχω αυτοκίνητο αλλά 2 μηχανές τις οποίες παρκάρω στην θέση μου κανονικά. Η ερώτηση μου είναι αν θα υπάρξει πρόβλημα αν έρθει ένας φίλος μου για επίσκεψη για κάποιες ώρες και βάλει και αυτός την μηχανή του στη θέση μου που έχω και τις άλλες μηχανές. Είναι σίγουρο ότι οι 3 μηχανές δεν ενοχλούν το παρκάρισμα των διπλανών αυτοκινήτων. Επίσης στο καταστατικό της πολυκατοικίας δεν αναφέρει κάτι που να απαγορεύει το παραπάνω. Το πρόβλημα το δημιουργεί ο διαχειριστής και όχι κάποιος από τις διπλανές θέσεις. Μου λέει ότι δεν μπορεί να παρκάρει γιατί δεν μένει στη πολυκατοικία. Ισχύει κάτι τέτοιο στη περίπτωση μου;
-
Καπου εχω διαβασει πως δεν ισχυει αυτο με το ποια θεση θα εχει το διαμερισμα σου. Η πυλωτη θεωρειται οριζοντια ιδιοκτησια και μπορει να παρακρει οποιος θελει απο εκει μονο απο την πολυκατοικια ομως , δηλαδη ιδιοκτητης και χρηστης αυτοματως των κοινοχρηστων χωρων.
Δηλαδη ακομα και αν το αναφερει το συμβολαιο σου, τα δικαστηρια εχουν βγαλει αππφαση πως δεν ισχυει αυτο.
Ο διαχειριστης αναφερει πως ως χρηστης των κοινοχρηστων χωρων, δεν μπορει να εμποδιζεται απο καποιον μη ιδιοκτητη...
Τυπικα ναι ισχυει....
Αλλα πες ειναι δικη σου η μηχανη και τελος.
Για ψαξτο γενικα
-
Δεν είναι οριζόντια ιδιοκτησία . Είναι αποκλειστική χρήση κοινοχρήστου χώρου και ναι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν την χρήση τους από μη ενοίκους .
-
Πως και με ποιο τρόπο ο οποιοσδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ένοικος ή μη ένοικος;
Παράδειγμα. Τους τελευταίους μήνες ένα άγνωστο Toyota παρκάρει στην πυλωτή σε χώρο που θεωρητικά ανήκει σε κάποιο διαμέρισμα. Το αυτοκίνητο το χρησιμοποιεί μία άγνωστη που μπαινοβγαίνει στην πολυκατοικία. Στον ίδιο χώρο στριμώχνονται και άλλα δύο αυτοκίνητα των ιδιοκτητών του διαμερίσματος.
-
O χώρος αυτός στα σχέδια της σύστασης πόσος φαίνεται και πόσα αμάξια έχει δηλωθεί να παρκάρουν ? Ακόμα σε ποιό διαμέρισμα ανήκει ?
-
Ερωτήσεις αναπάντητες. Στην Ελλάδα ζούμε. Αυτά τα ερωτήματα δεν μπόρεσαν να απαντηθούν ούτε παρουσία δικηγόρου σε γενική συνέλευση.
Στην οποία αποδείχτηκε ότι ο μοναδικός που έχει στην κατοχή του όλα τα χαρτιά είμαι εγώ. Όλοι οι υπόλοιποι είτε τα έχουν χάσει, είτε δεν τα είχαν ποτέ, είτε δεν ξέρουν που τα έχουν βάλει. Μόνο στα προφορικό ουρλιάζουν, εκβιάζουν και κινούνται έτοιμοι για χειροδικία.
Ξέρεις τι λένε στο χωριό μου; Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα. Αν ήξερα ότι αυτά αντιμετωπίζει κάποιος που αγοράζει διαμέρισμα σε πολυκατοικία που δεν είναι νεόδμητη, θα είχα απορρίψει εξαρχής κάθε τέτοια περίπτωση. Χίλιες φορές μονοκατοικία μικρή και ας είναι και στην Λούτσα.
Και εννοείται ότι πλέον σκέφτομαι την πώληση του διαμερίσματος και αγορά εκ'νέου κάποιας μονοκατοικίας κάπου στα Μεσόγεια.
-
Δεν είναι οριζόντια ιδιοκτησία . Είναι αποκλειστική χρήση κοινοχρήστου χώρου και ναι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν την χρήση τους από μη ενοίκους .
Πως ακριβώς στέκει αυτό; Γράφονται αριθμοί κυκλοφορίας για κάθε θέση; Αν εγώ πάρω δανεικό αυτοκίνητο και το βάλω στη θέση μου απαγορεύεται; Αν βάλει ένας φίλος το δικό του πάλι απαγορεύεται;
Π...τσες μπλε, απλά έπεσε σε περίπτωση σκ@τανθρωπου. Με αυτή τη λογική, χρήση κοινόχρηστων χώρων όπως ασανσέρ/σκάλες/φώτα να μη χρησιμοποιούνται από τους μη ενοίκους και ας ανεβαίνουν από τα μπαλκόνια...
Η απαγόρευση φαντάζομαι υφίσταται αν αυτοβούλως κάποιος μη ένοικος παρκάρει παράνομα.
-
Λοιπόν αναλυτικά .
Αρχικά για τον Στόρμ , όλα όσα λέω υπάρχουν σε συμβολαιογράφο , το όνομα του οποίου αναφέρεται στο συμβόλαιο σου , ως ο συμβολαιογράφος που συνέταξε την σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας . Εκεί βλέπεις τα πάντα , όπως και τις τυχόν τροποποιήσεις .
Επειδή όμως είναι συντεχνία για να τα δεις πρέπει να πάρεις αντίγραφα , οπότε θα πληρώσεις το κάτι τις σου ...
Σε κάθε κτίριο ή συγκρότημα κτιρίων , που υπάρχει σύσταση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας , ή οριζόντια επί καθέτου , οι χώροι χωρίζονται σε δύο . Τους ιδιόκτητους και τους κοινόχρηστους και κοινόκτητους . Οι κοινόκτητοι είναι όποιοι δεν μπορούν να γίνει χρήση . Δηλαδή ο σκελετός της οικοδομής , οι εξωτερικοί τοίχοι , οι μονώσεις , το σύστημα αποχέτευσης και διάφορα άλλα πράγματα .
Κοινόχρηστοι είναι όσοι ανήκουν σε όλους κατά ιδανικό μερίδιο και μπορεί να γίνει χρήση από όλους , όπως ακάλυπτοι χώροι , κλιμακοστάσια , ταράτσες κλπ .
Είναι δυνατό όταν γίνεται η σύσταση στην αρχή κάθε έργου , να οριστούν κάποιοι κοινόχρηστοι χώροι ως αποκλειστικής χρήσης και είναι παρακολουθήματα κάποιων οριζόντιων ιδιοκτησιών και μεταβιβάζονται ή χρησιμοποιούνται μαζί με αυτές .
Οπότε οι θέσεις στάθμευσης της πιλοτής που είναι παρακολουθήματα , χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από τους ιδιοκτήτες της οριζόντιας ιδιοκτησίας της οποίας είναι παρακολούθημα .
Προφανώς δεν μπορούμε να ελέγχουμε αν το αυτοκίνητο που βάζουν είναι των ιδιοκτητών ή φίλων του που τους το έχουν δανείσει , αλλά προφανώς δεν μπορούμε να βάλουμε το δικό μας και να βάλει και ο φίλος μας το δικό του . Η να βάλουμε ένα δεύτερο δικό μας .
Αυτά βέβαια καταστρατηγούνται , αλλά είναι παράνομα .
-
Σαφώς, αλλά όταν έχεις ένα χώρο που χωράει ένα αυτοκίνητο μπορεί να χωρέσει 3-4 μηχανές οπότε δεν καταλαβαίνω που μπορεί να υπάρχει πρόβλημα, γιατί ο φίλος από πάνω για μηχανές μίλησε.
Ο ΜΟΝΜΑΝ πχ βάζει δύο μικρά αυτοκίνητα ΜΕΣΑ στο δικό του χώρο στάθμευσης, δε νομίζω ότι αυτό απαγορεύται καθώς ούτε πεζοδρόμιο καταλαμβάνει ούτε δυσκολεύει την είσοδο-έξοδο άλλων αυτοκινήτων.
Αν δεν δημιουργείς κάποιο πρόβλημα στους υπόλοιπους βάζεις ότι θέλεις στο δικό σου χώρο στάθμευσης.
-
Με αυτά τα θέματα δεν βγαίνει άκρη. Μπορεί ο φίλος criuser να γράφει διαδικασίες αλλά στην πράξη αυτά δεν εφαρμόζονται. Το θέμα πάρκινγκ στην πυλωτή είναι αφορμή για πολεμική σύρραξη μεταξύ των ενοίκων μίας πολυκατοικίας.
Ούτε συμβολαιογράφοι, ούτε δικηγόροι, ούτε αστυνομίες, ούτε δικαστήρια, ούτε χαρτιά μπορούν να πείσουν κάποιους ανθρώπους. ** **
Ξέρετε τι είναι να λέτε σε γυναίκες ότι πρέπει να ξεβολευτούν και να παρκάρουν σε άλλο σημείο από το οποίο θα πρέπει να βγαίνουν πλέον με την όπισθεν; Σαν τους λες να ανέβουν στον Όλυμπο με τα πόδια. Ύαινες γίνονται και είναι έτοιμες να σου επιτεθούν. Δεν παίρνουν από λόγια ρε! Δεν καταλαβαίνουν τίποτα ρε!.
Για πείτε ρε σεις! Ποιος άντρας από εδώ μέσα θα τα βάλει με γυναίκες;
Λυπάμαι όσους αναζητούν να αγοράσουν διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που δεν είναι νεόδμητες. Θα πάνε οι άνθρωποι να μείνουν στο διαμέρισμα που έσκασαν ένα τσουβάλι χρήματα, θα βρούνε μία υφιστάμενη κατάσταση ενοίκων/κλίκας και άντε μετά να πείσουν ότι έχουν και αυτοί κάποια δικαιώματα ως νέοι ιδιοκτήτες στην πολυκατοικία. Χάος...
-
Περίεργοι μπορεί να υπάρχουν παντού .
Γενικά καλό είναι να μην επιτρέπουμε να παραβιάζονται οι συμφωνίες , γιατί μετά γίνεται μπάχαλο .
Παράδειγμα στην οικοδομή που έχω τώρα , ήρθε ένα ζευγάρι να δει το διαμέρισμα . Τις έδειξα και τις θέσεις στάθμευσης . Είναι μικρή πολυκατοικία 4 διαμερισμάτων σε μικρό οικόπεδο 200 τμ σε περιοχή στα κοντινά ανατολικά προάστια .
Οι θέσεις στάθμευσης είναι 2 στην πιλοτή και 2 σε τμήμα του πίσω ακαλύπτου και η υπόλοιπη πιλοτή είναι χώρος κίνησης ώστε να κινούνται άνετα .
Μου λέει η κυρία , η θέση είναι στον πίσω ακάλυπτο , χωράει να βάλω και ένα δεύτερο αμάξι πίσω . Της λέω χωράει , αλλά αν σκεφτούν και οι άλλοι τρεις με τον ίδιο τρόπο , τότε δεν θα χωράνε ούτε τα 4 κανονικά . Το κατάλαβε ο άντρας της και την μάζεψε .
Αλλωστε ένα από τα προσόντα του οικοπέδου , είναι ότι παρ΄ ότι είναι 2 χλμ σε ευθεία από το Σύνταγμα , λόγω της ύπαρξης δύο σχολείων απέναντι , που εγώ τα κυνηγάω τα σχολεία για πολλούς λόγους , έχει πολύ άνετη στάθμευση , σε αντίθεση με άλλα κομμάτια της συγκεκριμένης περιοχής .
Ετσι το κόβω από την αρχή .
Αντίθετα στο σπίτι που μένω , που είναι το οικόπεδο 1500 τμ , στο Ανω Χαλάνδρι , έχουμε τέτοιες υπερβάσεις των θέσεων στάθμευσης στην πιλοτή και στον ακάλυπτο , αλλά υπάρχει μεγάλος χώρος .
Ολα είναι θέμα συνεννόησης .
-
Εγώ πάντως δεν βλέπω να υπάρχει κάπου συνεννόηση στο real estate.
Βοσπόρου 118 Νέα Ιωνία, νεόδμητη οικοδομή με 8 διαμερίσματα το 2015 που ίσως έχει τελειώσει σήμερα. Ίσως.
Πάω με μεσίτη να δω διαμερίσματα. Τα 5 είχαν ήδη πουληθεί. Τρία ήταν ακόμη διαθέσιμα. Ένα μεγάλο 80τμ και δύο μικρά 55τμ. Όλα με θέσεις στάθμευσης, είτε στο υπόγειο γκαράζ, είτε στον ακάλυπτο στην πίσω πλευρά, είτε στην μικρή πυλωτή. 9 θέσεις σύνολο.
Ακόμη και σε μία πολυκατοικία στα μπετά το θέμα των χώρων στάθμευσης μπλεγμένη ιστορία.
Μίλησα τηλεφωνικά εκείνη τη στιγμή με τον κατασκευαστή/ιδιοκτήτη και μου είπε ότι κάποιες θέσεις έχουν πουληθεί και κάποιες άλλες τις έχει υποσχεθεί σε γυναίκες. Είχαν μείνει 4 θέσεις μόνο στον ακάλυπτο. Και ο τύπος ήθελε σώνει και καλά να μου δώσει μία ξεκάρφωτη θέση στον ακάλυπτο κάτω από τα μπαλκόνια των κουζινών όλων των διαμερισμάτων. Και είχε κρατήσει τρεις ακόμη θέσεις στον ακάλυπτο για άλλους, απέναντι από την θέση που μου πρότεινε.
Ήθελε 150000euro για μεγάλο διαμέρισμα 80τμ με θέση πάρκινγκ του κ@λου. Τηλεφωνικά μου έλεγε ότι τον έπρηζαν οι γυναίκες και ήθελαν τις καλύτερες θέσεις. Όταν του είπα ότι δεν είναι δυνατόν να δίνεις υπόγεια θέση πάρκινγκ σε κάποια που αγόρασε διαμέρισμα 55τμ μου είπε ότι 'ο μπαμπάς της δεν ήθελε να της χαλάσει το χατίρι και καθημερινά με έπρηζαν για τη θέση στο υπόγειο'...
Και συνέχεια δικαιολογίες. Στο τέλος τον ρώτησα αν μπορώ να βάλω σκέπαστρο ώστε να μην μου ρίχνουν τα σκουπίδια από τις κουζίνες πάνω στο αυτοκίνητο και εκεί βραχυκύκλωσε. Τελικά με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι δεν μπορεί να γίνει γιατί θα θέλουν και οι άλλοι στον ακάλυπτο σκέπαστρο, που όμως δεν ήταν κάτω από τα μπαλκόνια των κουζινών.
Είχε και δύο θέσεις στην πυλωτή τις οποίες και αυτές τις έδωσε σε γυναίκες.
Ο μεσίτης άκουγε όλα τα τηλεφωνήματα και στο τέλος τα άκουσε και αυτός από μένα γιατί με έτρεχε πέρα/δώθε έτσι για να περνά η ώρα.
Η πολυκατοικία όπου φαίνεται και το όνομα του κατασκευαστή που μίλησα στο τηλέφωνο:
-
Ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες. Μερικές διευκρινήσεις:
-
Έχω στην κατοχή μου το συμβόλαιο
-
Το διαμέρισμα είναι γονική παροχή από τον πατέρα μου που ήταν ένας από τους οικοπεδούχους. Την θέση πάρκινγκ στη πυλωτή την αναγράφει στο συμβόλαιο (σαν ένα νούμερο). Κάθε θέση στο συμβόλαιο έχει και ένα νούμερο. Δεν έχει σχεδιάγραμμα για το ποια ακριβώς είναι, αλλά από την αρχή ήταν μια συγκεκριμένη που χρησιμοποιούσε ο κάθε ενοικιαστής του διαμερίσματός (και μάλλον αν θέλω μπορώ να πάω στο υποθηκοφυλακείο να τσεκάρω και εγώ. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Κανείς δεν αμφισβητεί την θέση αυτή.
-
Η τρίτη μηχανή παρκάρει στη θέση 2 φορές κάθε εβδομάδα και μόνο για κάποιες ώρες
-
Η μηχανή του φύλου παρκάρει στον δικό μου χώρο, στον οποίο μπορούν άνετα να παρκάρουν και 4 και 5 μηχανές χωρίς να ενοχλούν (ο χώρος είναι μεγαλύτερος από 1 θέση αυτοκινήτου). Με δυο λόγια, ΔΕΝ χρησιμοποιώ χώρο «δίπλα» στον δικό μου και ούτε ενοχλώ στις μανούβρες τον διπλανό μου.
-
Είμαι ενήμερος για το ότι η θέση πάρκινγκ είναι κοινόχρηστος χώρος αποκλειστικής χρήσης
-
Δηλαδή, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να πω ότι και η τρίτη μηχανή είναι δική μου? (όπως είπε και ο φίλος Lap)
-
-
Ούτε στην κάτοψη της πυλωτής αναγράφονται οι θέσεις στάθμευσης; Αν υπάρχει αριθμοδότηση φυσιολογικά θα απεικονίζονται και στη κάτοψη της πυλωτής. Αναζήτησε την κάτοψη είτε από την πολεοδομία, υποθηκοφυλακείο είτε από συμβολαιογράφο.
Επίσης ρώτησε τον διαχειριστή. Μπορεί να έχει κάτοψη στο βιβλίο διαχείρισης. Κανονικά θα πρέπει να έχει.
-
Καλημέρα σε όλους,
Έχω το εξής θέμα είμαι κληρονόμος και ιδιοκτήτης διαμερίσματος χωρίς θέση πάρκινγκ. Πάρκινγκ στην πολυκατοικία υπάρχουν μόνο στην πυλωτή και είναι σαν παρακολούθημα τωνδιαμερίσματων.
Η Ιδιοκτήτρια ενος διαμερίσματος είναι πρόθυμη να μου παραχωρήσει ένα απο τα 2 παρκινγκ που διαθέτει, γίνεται όμως με θα μπορούσε να γίνει με κάποιον άλλον τρόπο π.χ. δωρεά;
Επίσης ο κατασκευαστής, χωρίς να είναι ιδιοκτήτης είχε κρατήσει (παράνομα), θέση παρκινγκ στην πυλωτή το οποίο λογικά ηταν παρακολούθημα του δικού μου διαμερίσματος εαν είχε αγοραστεί απο τους γονείς μου. Υπάρχει τρόπος στο να μου παραχωρηθεί η συγκεκριμένη θέση;
ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΕ ΠΥΛΩΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ - ΠΡΟΣΟΧΗ