-
υπερβολες και παραλογιες.η εγκληματικοτητα ειναι πολυ μικροτερη σε σχεση με χωρες οπως η ιταλια.οι μοναδικες χωρες στην ευρωπη οπου ηταν και ειναι ρισκο να σταματησεις ειναι η ρουμανια και η βουλγαρια.αυτο το διαπιστωσα και μονος,μιας και εχω περασει τα τελευταια 6 χρονια απο ολες τις χωρες του πρωην ανατολικου μπλοκ και με φορτηγο και με κουρσα,αλλα και απο συζητησεις με αλλους επαγγελματιες οδηγους που κανουν αυτα τα δρομολογια εδω και 20 χρονια,2 φορες καθε μηνα.
στη σερβια μεσα αν σε πιασει νυχτα και νυσταξεις μπορεις ανετα να κοιμηθεις 2 με 3ωρες ωστε να ξεγλαρωσεις λιγο στα βενζιναδικα MOL kai OMV χωρις το παραμικρο φοβο.ρουμανια ας πουμε δεν θα το εκανα. -
Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη είχαμε κάνει το 2002 με Audi 80 σε 13 ώρες, με γρήγορους ρυθμούς και μικρές στάσεις για ξεκούραση. Είναι ωραία διαδρομή, κυρίως στο νότο, αν και βλέπεις πολλή φτώχεια. Είναι αρκετά ασφαλές, οι δρόμοι είναι σχετικά καλοί και άδειοι. Σε μερικά σημεία μόνο ήταν τότε ψιλοχάλια ο δρόμος. Το ευρώ περνάει παντού στα διόδια, αλλά καλό είναι να έχεις δηνάρια (ή τουλάχιστο να ξέρεις καλά την ισοτιμία) για να μη χάσεις στη μετατροπή. Στη Σερβία μας είχαν σταματήσει και για υπερβολική ταχύτητα (ο αστυνόμος είπε ότι είχε radar, αλλά αμφιβάλλω), πληρώσαμε πρόστιμο επί τόπου και όλα οκ. Στα σύνορα ο χρόνος που θέλεις εξαρτάται από την κίνηση που έχει, το μέγιστο που χρειαστήκαμε ήταν περίπου 45', αν δεν έχει κίνηση σε 10' το πολύ έχεις τελειώσει. Για κάποια από αυτές τις χώρες (FYROM ή Σερβία δε θυμάμαι) χρειαζόταν τότε visa, καλό είναι να την έχεις βγάλει από το εδώ προξενείο.
Για διανυκτέρευση δεν έχω πρόσφατη εμπειρία, πάντως θα το έκανα ευχαρίστως.
Για τη διαδρομή αυτή, συμφέρει πάρα πολύ να πας οδικώς παρά με το πλοίο.
-
βιζα ΔΕΝ χρειαζεται πουθενα πλεον στην ευρωπη.
-
Γνωστος μου που ανεβοκατεβαινει Γερμανια με αυτοκινητο περναει σερι ολη τη Γιουγκοσλαβια και σταματαει στα συνορα Αυστριας. Βεβαια το κανει με Mercedes και ισως ειναι ενας λογος παραπανω που το κανει σερι. Ξεκιναει κατα τις 5 τα χαραματα και το βραδυ ειναι στα συνορα με Αυστρια.
-
Αν μιλάμε για έναν οδηγό, δεν μπαίνει τέτοιο θέμα.
Εμείς που θα είμαστε δύο οδηγοί, το σκεφτόμασταν, αλλά και πάλι, τόσες ώρες συνεχούς οδήγησης είναι πολύ κουραστικές.
Και η κούραση είναι πολύ επικίνδυνη, ειδικά σε άγνωστο δρόμο! -
Παιδιά πράγματι πολύ χρήσιμες απόψεις από όλους.
Κάτι ελαφρώς off topic: ξέρει κανείς πόσο καιρό παίρνει για να βγει το καινούργιο διαβατήριο? -
Νομίζω 3 εργάσιμες θέλει το διαβατήριο.
Το πρόβλημα είναι ότι κάνεις την αίτηση σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα, και τώρα που καλοκαιριάζει θα έχει πολλή ουρά. Εγώ πήγα μια φορά πριν το Πάσχα και έφυγα γιατι είχε περίπου 20 άτομα, με χρόνο εξυπηρέτησης 15 λεπτά το άτομο περίπου! Πήγα λίγο μετά το Πάσχα και ήμουν μόνος μου... -
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Αν μιλάμε για έναν οδηγό, δεν μπαίνει τέτοιο θέμα.
Εμείς που θα είμαστε δύο οδηγοί, το σκεφτόμασταν, αλλά και πάλι, τόσες ώρες συνεχούς οδήγησης είναι πολύ κουραστικές.
Και η κούραση είναι πολύ επικίνδυνη, ειδικά σε άγνωστο δρόμο!Έτσι έλεγα κι εγώ παλιά... αλλά δεν είναι έτσι... μπορείς να κάνεις 300 χλμ σε 3 ώρες και να είσαι πτώμα ή να κάνεις 1000χλμ σε 10 ώρες και να είσαι μια χαρά. Εξαρτάται από την ποιότητα του δρόμου (ασφαλής κλειστός δρόμος χωρίς πχ τρακτέρ ή ζώα), αν έχει κίνηση (προσπεράσεις, χωσίματα. φρένα, άγχος), αν έχει καλό καιρό ή βρέχει κλπ.
-
Aπό πλευράς εγλκηματικότητας, η Σερβία είναι γενικά ασφαλής. Για τα Σκόπια δεν είμαι το ίδιο βέβαιος, πάντως δεν είναι και τραγικά, θα το ήξερα.
Κατά τα άλλα, οι μισοί (προς νότον) πρώην Γιουγκοσλάβοι είναι (όπως κι εμείς) πρώην Οθωμανοί υπήκοοι, άρα εξαιρετικά επικίνδυνοι (όπως κι εμείς) ως οδηγοί.
Από βενζινάδικα στη Σερβία, όλα σχεδόν στην Εθνική Οδό δέχονται Ευρώ, ιδίως OMV και Yugo Petrol. Οσονούπω θα έχουμε και ΕΚΟ! Στα Σκόπια δεν έχω βάλει ποτέ βενζίνη, ούτε και σκοπεύω!
Ποιότης δρόμου, σύμφωνα με το κοντέρ της Οκτάβιάς μου, σε χλμ από Αθήνα:
547 (ελληνο-σκοπιανά σύνορα) έως 564: Αυτοκινητόδρομος
564 έως 598: επαρχιακός
598 έως 714: αυτοκινητόδρομος (δηλαδή χωριστά ρεύματα - όχι κατ' ανάγκην καλή χάραξη και οδόστρωμα. Ενίοτε σαν Τέμπη μονοδρομημένα)
714 έως 722 (σερβοσκοπιανά σύνορα): επαρχιακός
722 έως 823(;): επαρχιακός. Οροπέδιο Πρέσεβο και κλεισούρα Βλαντίσιν Χαν. Εδώ χρειάζονται τα 30 κιλά ροπής στις 2000 στροφές (α, ρε 1,8Τ!). Και πάλι πολλή προσοχή, οδόστρωμα άθλιο, οδηγοί φονιάδες. Στο κατηρραμένο αυτό κομμάτι, μάλιστα, συνήθως βρέχει, οιαδήποτε εποχή του χρόνου, το δε χειμώνα χιονίζει για πλάκα. Τετρακίνηση και ESP και λίγα είναι.
823 έως 1108 (Βελιγράδι): Αυτοκινητόδρομος, ενίοτε με μπαλώματα. Τόνοι αλατιού το χειμώνα, δεν κλείνει ποτέ. (Πλύντε όμως μετά το ρημάδι και από κάτω).
Βορειότερα προς Ουγγαρία δεν έχω φτάσει, αλλά, απ' ότι ξέρω, δεν έχει αυτοκινητόδρομο (σε αντίθεση με το δρόμο για Ζάγκρεμπ-Λιουμπλιάνα, που είναι περίφημος αυτοκινητόδρομος).Το φαϊ τώρα, είναι εγγυημένο και πάμφθηνο οπουδήποτε στη Σερβία. Προτιμήστε, προχείρως, την πλιεσκαβίτσα (μπιφτέκι, αντίστοιχης δημοφιλίας με το δικό μας σουβλάκι).
Ουρές για επιβατικά δεν έχω δει στα σύνορα.
Για τους μπάτσους δεν μπορώ να έχω άποψη, λόγω ειδικών πινακίδων Οι Σέρβοι, πάντως, λένε ότι οι Σκοπιανοί χαμήλωσαν τα όρια ταχύτητας, για να φαίνεται μεγαλύτερο το κρατίδιό τους!
Συνήθως, το Αθήνα- Βελιγράδι το κάνω 9ώρες και 40 λεπτά (λειτουργία κινητήρα), δηλαδή 11 ώρες με τις (απαραίτητες) στάσεις.
Υπάρχει στον τόπο http://www.bloka.com σχετικό θέμα περί πρώην Γιουγκοσλαβίας, στο οποίο γραφει ένας πολύ ενημερωμένος τύπος.
-
Ημουν Novi Sad για 6 μέρες. Φτώχια (σε σχέση με Ελλάδα - μέσος μισθός 300 ευρώ;) αλλά - πιστεύω - καλές προοπτικές αν καταφέρουν και κόψουν τις λαμακίες με τους γείτονες. Δρόμοι καλοί στην διαδρομή Βελιγράδι - Νόβι Σαντ.
Καταπληκτικό φαγητό - δείπνο σε καλό εστιατόριο (πρώτο, δεύτερο πιάτο, γλυκό, κρασί) με 12 ευρώ .
Και ο γυναικείος πληθυσμός....
-
και εγω ειχα κατσει βελιγραδι μια εβδομαδα,οταν ειχα παρε δωσε με μια σερβιδα.πολυ ωραια νυχτερινη ζωη,στα πιο πολλα κλαμπακια παιζουν και ελληνικη μουσικη,πολυ φθηνα και παρα πολυ μ...νι ρε παιδι μου.δεν συγκρινετε βεβαια με πραγα και βουδαπεστη,αλλα ολες οι πρωτευουσες της ανατολικης ευρωπης εχουν κατι το πολυ ελκυστικο.και δεν ειναι μονο οι πανεμορφες γυναικες.
-
και εγω ειχα κατσει βελιγραδι μια εβδομαδα,οταν ειχα παρε δωσε με μια σερβιδα.πολυ ωραια νυχτερινη ζωη,στα πιο πολλα κλαμπακια παιζουν και ελληνικη μουσικη,πολυ φθηνα και παρα πολυ μ...νι ρε παιδι μου.δεν συγκρινετε βεβαια με πραγα και βουδαπεστη,αλλα ολες οι πρωτευουσες της ανατολικης ευρωπης εχουν κατι το πολυ ελκυστικο.και δεν ειναι μονο οι πανεμορφες γυναικες.
-
-
Ο χρήστης kasel έγραψε:
και εγω ειχα κατσει βελιγραδι μια εβδομαδα,οταν ειχα παρε δωσε με μια σερβιδα.πολυ ωραια νυχτερινη ζωη,στα πιο πολλα κλαμπακια παιζουν και ελληνικη μουσικη,πολυ φθηνα και παρα πολυ μ...νι ρε παιδι μου.δεν συγκρινετε βεβαια με πραγα και βουδαπεστη,αλλα ολες οι πρωτευουσες της ανατολικης ευρωπης εχουν κατι το πολυ ελκυστικο.και δεν ειναι μονο οι πανεμορφες γυναικες.+1.
Να που συμφωνούμε και κάπου -
επιτελους.δεν γινετε να διαφωνουμε παντου.
-
Γεια χαρά σας.
Έκανα το τελευταίο διάστημα την διαδρομή Γερμανία - Έλλάδα και αντιστρόφως, μέσω πρώην Γιουγκοσλαβίας. Είχα ξανακάνει την διαδρομή παλαιότερα επί ενιαίας, δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Πιστέυω πως έχουν κατανοείσει πως πρέπει να προσέχουν τους διερχόμενους για να έχουν μέλλον. Και στις δύο διαδρομές είμαστε δύο οδηγοί και δεν χρειάστηκε να σταματήσουμε για ύπνο. Αν και δεν υπήρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν μεγάλα πρατήρια που μπορείς να ξεκουραστείς χωρίς κανένα φόβο. Οι '' ληστείες'' γίνονται στα επίσημα γκισέ των διοδίων που μπορεί να σας φάνε κάποια Ευρώ με την μετατροπή του συναλλάγματος. Ψιλοπράγματα δηλαδή. Προσοχή χρειάζεται στα Σκόπια και στην Σερβία λόγω Ραντάρ της αστυνομίας. Την τελευταία φορά κάθε 50 χιλιόμετρα βρίσκαμε και μπλόκο.Λύνεται μάλλον κι αυτό το πρόβλημα με κάποια χάρτινα των δέκα και είκοσι Ευρώ. Λαδόνονται εύκολα. Επίσης μακριά από δύσκολες επόχες -δηλαδή εποχές που υπάρχει κίνηση- εχω ακούσει να περιμένουν ώρες στα σύνορα γιατί για τους υπαλλήλους ένα ωράριο είναι, δεν βιάζονται. Αντιθέτως τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλοί ταξιδεύουν μέσω πρώην Γιουγκοσλαβίας, γιατί είναι πιο φτηνά - τα καράβια σφάζουν!!! στην κυριολεξία-, και δεν πιέζονται ιδιαίτερα από τον χρόνο. Ο δρόμος σε περιμένει ενώ το καράβι όχι. ( Είναι πολύ οδηνηρό να φευγει το καράβι σου στις 2 και να βρίσκεσαι σε ενα μποτιλιάρισμα λιγο έξω από την Τριέστη 3 ώρες και να το χάνεις). Την έχουμε κάνει πολλές φορές την διαδρομή για το καράβι. 500 χιλιόμετρα περίπου Μόναχο-Τριέστη 14 ώρες. Με τόσες ώρες πας όδικώς μέσω Γιουγκοσλαβίας.
Λοιπόν εν κατακλείδι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για ταξείδι μεσω πρώην Γιουγκοσλαβίας. Βέβαια θα πρέπει να λάβετε υπ΄όψιν σας ότι είναι κάποια? χιλιόμετρα.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΕΙΔΙ -
αν πηγαινεις με κουρσα συμφωνα με τα ορια ταχυτητας δεν σε σταματαει κανενας.αν εισαι με φορτηγο τοτε αλλαζουν τα πραγματα.προσωπικες εμπειριες.
εξαλλου μεσα σε 8 με 9 ωρες εχεις περασει και τα σκοπια και τη σερβια.δεν ειναι και πολλες ωρες οδηγηση. -
Φίλε μου γράφω για την διαδρομή Γερμανία-Ελλάδα και αντιστρόφως.
Σ αυτή τη διαδρομή τα χιλιόμετρα δεν τελειώνουν με Σκόπια και Σερβία.Υπάρχει και Κροατία και Σλοβενία και Αυστρία.Όπως και να το κάνεις είναι κάποια χιλιόμετρα. Ετσι εκτός των άλλων παίζει κάποιο ρόλο και η κατάσταση του αυτοκινήτου.
Ταξίδεψα με ένα μικρό φορτηγάκι την δεύτερη φορά. Σε κάθε σύνορο μου αλλάζανε τα φώτα στον έλεγχο -ήταν και η περίοδος με τα πτηνά και ελέγχανε εισαγωγή κρεάτων , τυριών και λοιπά. Συν τοις άλλοις στην Σερβία το ζυγίσανε κιόλας και μου ζήτησαν 30 Ευρο για το ζύγισμα και όταν διαμαρτηρήθηκα η απάντηση ήταν ΄΄ καλως ήρθες στην Σερβία΄΄.
Απλά τα αντιμετωπίζεις με χιούμορ, πληρώνεις και φεύγεις. Λίγη περιπέτεια δεν βλάπτει ε? -
σε καταλαβαινω.ειπα οτι υπαρχει μεγαλη διαφορα αν ταξιδευεις με κουρσα και αν πας με φορτηγακι η νταλικα.με φορτηγο σε σταματανε καθε τοσο,στο δρομο πανω και στα διοδια και λες μονο γεια σου κολεκα,του δινεις 5 ευρω και φευγεις.να ηξερες ποσες φορες τους εχω σκυλοβρισει για αυτο το νταβατζιλικι.στα συνορα παλι δινεις κανα 20ευρω για να σου τελειωσουν γρηγορα τα χαρτια αλλιως θα φας εκει κανα τετραωρο.χωρια που σε ζητανε παντου τσιγαρα και ουζο.οι φιλοι μας οι σερβοι.
με κουρσα ομως δεν εχω παρατηρησει τετοιο πραγμα.εξαλλου πηγαινω παντα μεσω ουγγαριας οποτε δεν περναω καθολου απο κροατια και σλοβενια. -
Το '01 νομίζω ταξίδεψα στη Γιουγκοσλαβία οδικώς, με λεωφορείο βέβαια, φοιτητές της σχολής μας τότε...
Η διαδρομή δεν είναι τίποτα φοβερά συναρπαστικό, αν και θα την ξαναέκανα οδηγώντας ο ίδιος, μου άρεσε πολύ!
Πολύ κακό το οδικό δίκτυο των Σκοπίων. Όλο σλάλομ έκανε ο οδηγός! Κατά τα άλλα, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Νομίζω ότι όλη η επικινδυνότητα του ταξιδιού είναι όσο διασχίζεις τα Σκόπια. Μόλις μπεις Γιουγκοσλαβία, τα πράγματα χαλαρώνουν λιγάκι. Δεν πιστεύω να θέλει κανείς να κοιμηθεί 1-2 ωρίτσες σε πάρκινγκ στην εθνική οδό βέβαια, ε; Ε, αυτό ούτε στην Ελλάδα δεν το κάνεις, που λέει ο λόγος!
Κατά τα άλλα, τα Βαλκάνια είναι πολύ όμορφα! Εγώ θα ξαναπήγαινα anytime!
Α, στα σύνορα μας καθυστέρησαν ΕΛΑΧΙΣΤΑ, για τις διαπιστεύσεις. Δεν θυμάμαι αν δώσαμε κάτι, πάντως δεν μας άνοιξαν ούτε πράγματα. Μια χαρά δηλαδή!
Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες