-
Ο χρήστης Yugo_para_siempre έγραψε:
Λεω να φτιαξω κανα φιδε...Πηρα ενα μονολιτρο επιπλεον για να συμπληρωσω αν χρειαστει καποια στιγμη και μιας που ελεγε -40 ειπα να δω τι κανει μεχρι τους -28 που φτανει η καταψυξη μου, ετσι για την πλακα. Τουλαχιστον μεχρι εκει ηταν τζιτζι.
δεν μπορουσα να μη σου κανω πλακα και εγω...
Αυτο που λεει ο cson αν δεν εισαι σε κανα Νευροκοπι, ειναι σωστο. Παραπανω νερακι, για να αλλαξεις το σημειο πηξης προς τα επανω. Δεν εχουμε τοσο βαρυ χειμωνα οπως στη Γερμανια.
-
Κοιταξτε ποτε δεν ειχα προσβληματα με τη θερμοκρασια του αυτοκινητου ακομα και μετα απο πιεση του.
Για μενα η πιο βασικη ανησυχια ειναι να γινει σωστη εξαερωση, γιατι αν γινει λαθος οι θερμοκρασιες ανεβαινουν ευκολα.
Τωρα αν δω οτι το καλοκαιρι ανεβαζει θερμοκρασιες λογω μεγαλης περιεκτικοτητας σε αντιψυκτικο θα βαλω πιο πολυ νερο. Ουτε και εγω ειχα καμια τρελα να βαλω -40 αλλα απο τους -12 βια -15 που εβρισκα στα συνεργεια ηθελα κατι πιο χαμηλο, βεβαια αυτο παραηταν.
-
Το δικό μου 1600 που είναι 1585;
-
Δεν προκειται να δεις ποτε τον δεικτη θερμοκρασιας να δειχνει υπερθερμανση. Απλα μπορει το βεντιλατερ να κανει καμια υπερωρια. Το ιδιανικο για αποτελεσματικη ψυξη και ταυτοχρονα καλη αντισκωριακη προστασια ειναι αναλογιες με -25 εως -33 βαθμους.
-
Ο χρήστης sxinthecity έγραψε:
Το δικό μου 1600 που είναι 1585;Αυτο που κολλαει;;;;
-
Sorry.Έκανα λάθος στο τοπικό.
-
Ο χρήστης sxinthecity έγραψε:
Sorry.Έκανα λάθος στο τοπικό. -
Καλημέρα. Μετά από ανεφοδιασμό βενζίνης σε πρατήριο προ 4 ημερών, με το που βάζω μπροστά και παίρνει κανονικά η μηχανή βλέπω στην κεντρική οθόνη το μήνυμα Check coolant level. Μπαίνω στο κρυφό μενού για θερμοκρασίες και ήταν κανονικά (93 βαθμοί). Μετά από 2 χλμ που φτάνω σπίτι ανοίγω καπώ και βλέπω στάθμη ψυκτικού στο παγούρι μερικά χιλιοστά πάνω από την πάνω ένδειξη στάθμης, δηλαδή ΟΚ. Το αμάξι είναι Astra H GTC 1.8 (Z18XE) 08/2005 με 162.000χλμ. Αρχές του περασμένου Μάρτη, στα 151.000χλμ, μου είχε επίσης βγάλει 1 φορά την ίδια ένδειξη, πάλι ελάχιστη ώρα αφού είχα βάλει μπροστά (μόλις έφευγα απ το σπίτι). Τότε που σταμάτησα στο πρώτο βολικό σημείο είχα δει ότι η στάθμη είχε ελάχιστα πέσει κάτω από την πάνω γραμμή του δοχείου διαστολής (βαριά 1 εκατοστό). Το είχα πάει για έλεγχο σε συνεργείο, και δεν βρήκαν ίχνη διαρροής από αντλία. Ξεκίνησα από τότε και μετά να παρακολουθώ θερμοκρασίες από το κρυφό μενού και διαπίστωσα από τις πρώτες μέρες, ότι δεν ανέβαζε πάνω από 77-82 θαθμούς, ενώ κανονικά ο θερμοστάτης ξεκινά να ανοίγει στους 92. Για το λόγο αυτό είχα αλλάξει θερμοστάτη (έβαλα τον γνήσιο). Άλλαξα επίσης και όλο το ψυκτικό με το εργοστασιακό Dexcool μιας και δεν μου το είχαν ποτέ μέχρι τότε αλλάξει (τρομάρα τους). Από τότε μέχρι σήμερα κι έχοντας μεσολαβήσει καλοκαίρι, παρακολουθώ πολύ τακτικά θερμοκρασίες αλλά και στάθμη δοχείου και είναι όλα ΟΚ. Αντλία νερού δεν έχω αλλάξει με την αλλαγή ιμάντα εκκεντροφόρου που είχε γίνει στις 90.000χλμ/6ετία, γιατί στον έλεγχο δεν βρέθηκε να χάνει και δεν επέμεναν από το συνεργείο ότι απαιτείται.
Τα ενδεχόμενα που σκέφτομαι για το θέμα είναι είτε τυχαία ένδειξη (σφάλμα) του αισθητήρα που αν δεν κάνω λάθος βρίσκεται στο δοχείο διαστολής, είτε ελάχιστη απώλεια ψυκτικού (είναι όμως τόσο ευαίσθητος ο αισθητήρας ώστε να πιάνει και διαφορά στάθμης 1-2 χιλιοστά που δεν την πιάνει το μάτι; ). Υπάρχει περίπτωση λόγω παλαιότητας αντλίας να χάνει απειροελάχιστα από καμιά τσιμούχα που έχιε ξεραθεί/σκάσει και εμφανίζεται θέμα όταν αλλάζει ο καιρός; Κατά τα λοιπά δεν έχω παρατηρήσει κάτι στη λειτουργία του κινητήρα.
Με την ευκαιρία να επισημάνω επίσης ότι από την πρώτη φορά που ασχολήθηκα με το θέμα του ψυκτικού στο αμάξι μου (προ 9μήνου) και είχα αλλάξει ψυκτικό υγρό και θερμοστάτη, πρόσεξα (σταθερά, όποτε έχω ανοίξει καπώ) ότι όταν το κύκλωμα του ψυκτικού έχει πέσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, το μεγάλο κολλάρο που είναι μπροστά αριστερά στο χώρο του κινητήρα (πίσω από το αριστερό μέρος του ψυγείου), όπως στη φωτό αριστερά μπροστά)https://i.ytimg.com/vi/4egger5AaJo/maxresdefault.jpg
είναι συμπιεσμένο (μαζεμένο προς τα μέσα, σαν να κάνει υποπίεση). Το είχα αναφέρει και στο συνεργείο αφού είχα αλλάξει υγρά και θερμοστάτη και μου είχαν πει και καλά ότι δεν είναι κάτι και είναι θέμα εξαέρωσης...
Αυτή είναι η φυσιολογική κατάστασή του; (να είναι σε υποπίεση με κρύο κινητήρα). -
Δεν σου εκαναν σωστη εξαερωση,αν μπορεις κανε μονος σου η' πηγαινε σε συνεργειο.....
-
ΑΝ όντως διαπιστώνεις υποπίεση , τότε σίγουρα δεν έχεις διαρροή
Μετά από τόσα χλμ δεν θα έπρεπε να είχες θέμα εξαέρωσηςΜήπως η τάπα του ψυγείου αφήνει τα υγρά να πάνε στο δοχείο διαστολής αλλά δεν τα παίρνει πίσω όταν κρυώνει;;
ΜΕ κρύο κινητήρα, ποια είναι η στάθμη των υγρών (γιατί όταν ζεσταθούν είναι λογικό να σηκωθούν λίγο
-
Αυτές τις 3 μέρες που μου έβγαλε την ένδειξη (1 φορά) η στάθμη με κρύο κινητήρα είναι σταθερά πάνω από την γραμμή του δοχείου διαστολής. Ίσως να έχει πέσει 2-3 χιλιοστά από το σημείο που κατά καιρούς έχω παρατηρήσει (τους τελευταίους μήνες που το παρακολουθώ ανά διαστήματα), οπότε αυτό λογικά θα πρέπει να μεταφράζεται σε περίπου 50-80 ml ψυκτικού. Έχω διανύσει σε αυτό το διάστημα λίγο γύρω στα 120χλμ, όλα εντός πόλης.
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Αυτές τις 3 μέρες που μου έβγαλε την ένδειξη (1 φορά) η στάθμη με κρύο κινητήρα είναι σταθερά πάνω από την γραμμή του δοχείου διαστολής. Ίσως να έχει πέσει 2-3 χιλιοστά από το σημείο που κατά καιρούς έχω παρατηρήσει (τους τελευταίους μήνες που το παρακολουθώ ανά διαστήματα), οπότε αυτό λογικά θα πρέπει να μεταφράζεται σε περίπου 50-80 ml ψυκτικού. Έχω διανύσει σε αυτό το διάστημα λίγο γύρω στα 120χλμ, όλα εντός πόλης.Καθαρισε την φυσα του αισθητηρα.Οταν είναι κρυος ο κινητήρας ανοιξε την ταπα του παγουριού να παρει αερα να εξισωθεί η πιεση του κυκλώματος με την ατμοσφαιρικη και να μην εχει υποπιεση μεσα.Αν στο ξανα κανει καπου εχεις αερα στο κυκλμα και θες εξαερωση.
-
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Αυτές τις 3 μέρες που μου έβγαλε την ένδειξη (1 φορά) η στάθμη με κρύο κινητήρα είναι σταθερά πάνω από την γραμμή του δοχείου διαστολής. Ίσως να έχει πέσει 2-3 χιλιοστά από το σημείο που κατά καιρούς έχω παρατηρήσει (τους τελευταίους μήνες που το παρακολουθώ ανά διαστήματα), οπότε αυτό λογικά θα πρέπει να μεταφράζεται σε περίπου 50-80 ml ψυκτικού. Έχω διανύσει σε αυτό το διάστημα λίγο γύρω στα 120χλμ, όλα εντός πόλης.
Καθαρισε την φυσα του αισθητηρα.Οταν είναι κρυος ο κινητήρας ανοιξε την ταπα του παγουριού να παρει αερα να εξισωθεί η πιεση του κυκλώματος με την ατμοσφαιρικη και να μην εχει υποπιεση μεσα.Αν στο ξανα κανει καπου εχεις αερα στο κυκλμα και θες εξαερωση.
Είχα ανοίξει την τάπα του δοχείου τις πρώτες 2-3 μέρες αφού είχα αλλάξει ψυκτικό και θερμοστάτη, κάπου αρχές Μαρτίου (πριν 11.000χλμ δηλ) και μάλιστα είχα συμπληρώσει περίπου 250ml νερό τότε γιατί προφανώς δεν είχαν κάνει σωστή εξαέρωση και έπεσε ελάχιστα η στάθμη με το που άνοιξα τάπα. Αν είχα θέμα εξαέρωσης ωστόσο, δεν θα είχα κάποια συμπτώματα μετά τόσον καιρό και τόσα διανυθέντα χλμ και μάλιστα ενώ μεσολάβησε καλοκαίρι;
θα κοιτάξω βέβαια πάλι να ανοίξω το δοχείο (δεν χάνω και τίποτε άλλωστε).
Εμένα μου έχει καρφωθεί στο μυαλό ότι μου το έκανε 1 φορά αρχές άνοιξης και 1 φορά τώρα αρχές χειμώνα. Μπορεί να είναι και εντελώς σύμπτωση (το πιθανότερο).
Ξαναλέω επίσης ότι δεν έχω αλλάξει ποτέ την αντλία νερού στα 10 χρόνια του αυτοκινήτου. Σκοπεύω ωστόσο να την αλλάξω στην επόμενη αλλαγή ιμάντα εκκεντροφόρου που προγραμματίζω σε κανά εξάμηνο.
Υπάρχει περίπτωση να χάνει που και που ελάχιστα από την αντλία αλλά όχι σταθερά, λόγω παλαιότητας της τελευταίας;
Δεν έχω παρατηρήσει σταγόνες κάτω από το αυτοκίνητο αυτές τις μέρες, αλλά ούτε και στον έλεγχο που είχαν ανυψώσει το αμάξι στο συνεργείο είχαν βρει οπτικά κάτι (τον περασμένο Μάρτιο). -
Για εξαερωση εγω δεν ξερω καθολου να σου πω αφου στο δικο μου....αφου βαλεις οσο μπορεις μπαινεις μεσα πατας 5-6 φορες το γκαζι 4000σαλ και το κρατας πατημενο 1500-2000σαλ για λιγο και ετοιμη η εξαερωση και ξανασυμπληρωνεις.Αφου το κανες αυτό με την ταπα θες εξαερωση σιγουρα.Καποια στιγμη πηγαινε σε ένα συνεργειο να σου κανει εξαερωση και να πρεσσαρει το κύκλωμα να σου φυγει η ιδεα.
Εγω μια φορα το ειχα πρεσσαρει σε συνεργειο και εχανε σε 2 σημεια(ποτε όμως δεν ειχα απωλεια)ετσι πρεπει να πρεσσαρε σαν ανισσοροπος .Μετα από 250.000χιλομετρα μετα το πρεσσαρισμα αλλαξα ψυγειο από άλλο σημειο....στο πρεσσαρισμα αλουμινιου-πλαστικου. -
Ο αισθητήρας δεν είναι και αθάνατος
Αφού δείχνει χαμηλή στάθμη χωρίς να ισχύει γιατί δεν κοιτάς τα ηλεκτρολογικά (αισθητήρα, καλωδίωση κλπ);;Πως δουλεύει ο αισθητήρας;;;
-
Ο χρήστης kospapad έγραψε:
Ο αισθητήρας δεν είναι και αθάνατος
Αφού δείχνει χαμηλή στάθμη χωρίς να ισχύει γιατί δεν κοιτάς τα ηλεκτρολογικά (αισθητήρα, καλωδίωση κλπ);;Πως δουλεύει ο αισθητήρας;;;
Από ότι θυμαμαι με ρευμα...εχει δυο ηλεκτρόδια και παρουσια νερου βραχυκυκλωνουν....ενώ απουσια νερου όχι!(Με επιφυλαξη αυτό)Νομιζω ετσι είναι και ο αισθητήρας για το πλυστικο του παμπριζ!
-
http://www.opel-club.gr/vbulletin/archi ... 16494.html
Ισως να ναι και τυπου σαν φλοτερ ο αισθητήρας....δεν ξερω! -
Η εξαέρωση οταν υπάρχει δοχείο διαστολής (και δεν έχει βίδα εξαέρωσης) γίνεται αυτόματα με την πλήρωση και ανοιχτό διακόπτη. Δεν έχεις θέμα εξαέρωσης. Επίσης αν είχες θέμα με την αντλία θα έχανες πολύ και θα το έβλεπες. Κοίτα αισθητήρα ίσως...
-
Καλημέρα. Χθες το απόγευμα άνοιξα την τάπα του δοχείου διαστολής (με σβηστό κινητήρα) και η στάθμη έπεσε ελάχιστα. Συγκεκριμένα εκεί που ήταν μερικά (4-5) χιλιοστά πάνω από την άνω ένδειξη του δοχείου, πήγε ακριβώς στη γραμμή. Λογικά ήταν εγκλωβισμένος αέρας αυτός. Σωστά; Συμπλήρωσα με απιονισμένο νερό, γύρω στα 150 ml, και έκλεισα την τάπα. Προσπάθησα να μυρίσω για καυσαέρια στο ανοιγμένο δοχείο διαστολής αλλά το μόνο που διέκρινα ήταν η ελαφριά οσμή του ψυκτικού. Θα παρακολουθώ τη στάθμη τις επόμενες μέρες και βλέπουμε.
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Καλημέρα. Χθες το απόγευμα άνοιξα την τάπα του δοχείου διαστολής (με σβηστό κινητήρα) και η στάθμη έπεσε ελάχιστα. Συγκεκριμένα εκεί που ήταν μερικά (4-5) χιλιοστά πάνω από την άνω ένδειξη του δοχείου, πήγε ακριβώς στη γραμμή. Λογικά ήταν εγκλωβισμένος αέρας αυτός. Σωστά; Συμπλήρωσα με απιονισμένο νερό, γύρω στα 150 ml, και έκλεισα την τάπα. Προσπάθησα να μυρίσω για καυσαέρια στο ανοιγμένο δοχείο διαστολής αλλά το μόνο που διέκρινα ήταν η ελαφριά οσμή του ψυκτικού. Θα παρακολουθώ τη στάθμη τις επόμενες μέρες και βλέπουμε.Νομιζω αν καταλαβα καλα ότι κανεις ένα λαθος!Η ταπα σου αντεχει μεχρι μια πιεση π.χ.1.4μπαρ....μετα προβαινει σε εκτονωση.Εσυ με σβηστο κινητηρα ησουν 4-5χιλιοστα πανω από το ιδανικο.Ανοιγεις την ταπα και κατεβαινει στο ιδανικο.Αρα δεν ειχε αερα μεσα....ειχες υποπιεση ξανα.Εδω επρεπε απλα να ξανακλεισεις την ταπα.
Τωρα που συμπλήρωσες και ξαναπερασες το ιδανικο όταν ζεσταθεί καλα θα ξανακανει εκτονωση.....όταν όμως κρυωσει δεν θα ξαναπαρει μεσα αερα για να καταλαβει ο αερας τον ογκο του υγρου που χαθηκε ,εξου η υποπιεση.
Το σωστο είναι να ανοιγουμε την ταπα με παγωμενο κινητηρα...η σταθμη να είναι στο ιδανικο και να ξανακλείνουμε.Τα κυκλώματα ψυξης πρεπει να δουλευουν με πιεση αλλιως το παραφλου βραζει πιο ευκολα.
Εγω πιστευω ότι το κύκλωμα σου είναι αψογο λειτουργικα απλως ο αισθητήρας σου παθαινει καποιες 'κρισεις' που και που.Η το αφηνεις ετσι αλλα δεν εχεις αξιοπιστο αισθητηρα,Η τον καθαριζεις όπως κανουν τα παιδια με οπελ στο λινκ που σου εστειλα Η τον αλλαζεις με κοστος λογικα 10-20 ευρω.
Παραφλού στο ψυγείο