-
Νομίζω για τα φώτα φρένων καλυπτόμαστε από το γεγονός ότι τα καινούρια αυτοκίνητα, σχεδόν όλα έχουν τρίτο φως στο κέντρο. Και αν γίνει υποχρεωτικό το άναμμα των φώτων, δεν είναι δύσκολο να γίνει υποχρεωτική και η έξτρα τοποθέτηση του συγκεκριμένου κεντρικού αξεσουάρ σε όσους δεν έχουν.
-
Ο χρήστης UnHackAble έγραψε:
nidosan: αν η υποχρέωση μειώνει την πιθανότητα να συμβεί πολύνεκρη
καραμπόλα μέσα σε τούνελ εξ' αιτίας ενός ή περισσοτέρων κάφρων, τότε ΝΑΙBtw, τι ποσοστό επί των συνολικών ατυχημάτων το χρόνο στην Ελλάδα γίνονται μέσα σε τούνελ εξαιτίας της μη χρήσης φώτων, και σε τι είδους τούνελ (από άποψη φωταγώγισης)?? Κανείς που να έχει στοιχεία επ' αυτού?...
-
Ελπίζω το topic να είναι χιουμοριστικό....
Φαντάζεστε μετά το μπανάκι σας στην θάλασσα, 15 Ιουλίου - 3 το μεσημέρι, με τον ήλιο να καίει σαν τρελός να μπαίνετε στο αμαξάκι σας μέσα στο αλάτι και στην άμμο και να ... ανάβετε τα φώτα;!
Κατ' αρχήν ποιός τροχονόμος θα σας σταματήσει να σας γράψει και δεν θα ντρέπεται να πει τον λόγο που σας σταμάτησε!
Τα φώτα έχουν on/off για συγκεκριμένους λόγους. Στη σκανδιναβία έχουν τους λόγους τους που το κάνουν, εμείς εδώ μπορούμε νομίζω χαλαρά να ζήσουμε το καλοκαίρι τουλάχιστον έως τις 8 το βράδυ χωρίς φώτα. Αν δηλαδή στη Νορβηγία δεν βλέπουν μετά τις 2 το μεσημέρι τον χειμώνα την τύφλα τους από το σκοτάδι και βάψουν τα αμάξια τους Φούξια φωσφοριζέ πρέπει να το κάνουμε και εμείς; Παν μέτρον άριστον.Και αυτά σας τα λέει κάποιος που έχει φάει πολύ κορόιδεμα επειδή ανάβει τα φώτα από νωρίς
-
Ο χρήστης xtkz έγραψε:
Στα τουνελ πρεπει να ειναι αναμμενα τα φωτα ειτε υπαρχει νομος για συνεχη χρηση τους ειτε οχι.Το 'πρέπει' από αυτό που συμβαίνει πραγματικά απέχει πολύ και το ξέρεις
και εσύ υποθέτω. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι αν έχουν (οι κάφροι) αναμένα
τα φώτα όλη την ημέρα θα τα έχουν και όταν μπαίνουν στα τούνελ. Δεν
είναι απλό ?Btw, τι ποσοστό επί των συνολικών ατυχημάτων το χρόνο στην Ελλάδα γίνονται μέσα σε τούνελ εξαιτίας της μη χρήσης φώτων, και σε τι είδους τούνελ (από άποψη φωταγώγισης)?? Κανείς που να έχει στοιχεία επ' αυτού?...
Κανένα ατύχημα δεν γίνεται εξαιτίας της μη χρήσης φώτων, όλα γίνονται
λόγω υπερβολικής ταχύτητας . Πολύ θα ήθελα και εγώ να δω
τα στοιχεία που ζητάς -
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Δεν είπε ότι δεν βλέπει έγκαιρα, είπε ότι βλέπει από ακόμα πιο μακριά τους άλλους οδηγούς, μην τα συγχέουμε.Τι τσακαλάκους να τους κάνουν τα νέα μέτρα; Με τόσους νέους οδηγούς να μπαίνουν κάθε μέρα στην κυκλοφορία, να μην αποσύρεται κανένας ηλικιωμένος, τα οχηματοχιλιόμετρα να αυξάνονται ραγδαία κάθε χρόνο, τα αυτοκίνητα να αυξάνονται με αντίστοιχους ρυθμούς και θα πάμε σε 'ικανότερους' οδηγούς; Σωστό αυτό που λες, φίλε greo, αλλά ανέφικτο πιστεύω. Τσακαλάκους που θα ζητάνε και κάνα εκατοστάρικο, ίσως...
Παλι επιστρεφουμε καποιες σελιδες πισω, αλλα ΔΕΝ ειναι παντα καλό να λαμβανεις περισσοτερες πληροφοριες απο οτι χρειαζεσαι ειδικα οταν οδηγεις.
Σε τι ακριβως εξυπηρετει να δεις ενα αμαξι σε αποσταση 3χλμ στο ισιαδι, αντι για τα 2χλμ; Να κανεις προσπεραση με 5χλμ παραπανω απο τον προπορευομενο και να φωλαρμενιζεις στο αντιθτεο ρευμα για κανα 5λεπτο; Τοτε εισαι χαρος, και το τελευταιο πραγμα που θα επρεπε να μιλας ειναι η οδικη ασφαλεια (οχι εσυ συγκεκριμενα προφανως).
UnHackAble συγνωμη για την προβοκατορικη ερωτηση, αλλα τι εμπειρια εχεις απο οδηγηση σε τουνελ;
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
UnHackAble συγνωμη για την προβοκατορικη ερωτηση, αλλα τι εμπειρια εχεις απο οδηγηση σε τουνελ;Τι εννοείς ?
Σχεδόν καθημερινά στην Περιφεριακή του Υμηττού και στην Αττική οδό.
Έχω περάσει και δύο φορές τα 17 χιλιόμετρα κάτω από το Μοντ Μπλανκ
(μία σε ηλικία 12 χρονών και μια πρόπερσι στα 31). Επίσης γύρω στα 10.000
χιλιόμετρα σε Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία (άπειρα τούνελ στα οποία δεν είδα
ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ να περνάει με σβηστά φώτα). Την παίρνω τη δουλεία αφεντικό ?!?Πρέπει να έχει κανείς δηλαδή ειδική εμπειρία στα τούνελ για να καταλάβει
ότι αν αλλάξει λουρίδα μέσα στο τούνελ χωρίς να δεί τον άλλο που έρχεται
με χίλια (πως να τον δει αν έχει σβηστά φώτα) ή ότι αν γίνει ΔΙΑΚΟΠΉ
ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ μέσα στο τούνελ θα σκοτωθεί πολύς κοσμάκης από μια
ΚΑΡΑκαφρίλα ?!? -
Στα τουνελ πρεπει να ειναι αναμμενα τα φωτα ειτε υπαρχει νομος για συνεχη χρηση τους ειτε οχι.
Το 'πρέπει' από αυτό που συμβαίνει πραγματικά απέχει πολύ και το ξέρεις
και εσύ υποθέτω. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι αν έχουν (οι κάφροι) αναμένα
τα φώτα όλη την ημέρα θα τα έχουν και όταν μπαίνουν στα τούνελ. Δεν
είναι απλό ?Mε τα ημερήσια φώτα οδήγησης (όρος?) θα είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση στα τούνελ και όπου χρειάζονται τα φώτα του αυτοκινήτου (π.χ. βροχή). Μη ξεχνάς τα πίσω θα είναι σβηστά.
Στην Αμερική έχουν αυξηθεί τέτοιου είδους ατυχήματα γιατί πολλοί οδηγοί ξεκινούν το βράδυ και επειδή βλέπουν μπροστά φως νομίζουν ότι είναι αναμμένα τα φώτα του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να πέσει κάποιος άλλος επάνω τους σε δρόμους χωρίς επαρκή φωτισμό.
Είναι αδύνατον να νικήσεις την ηλιθιότητα.
-
UnHackAble συγνωμη για την προβοκατορικη ερωτηση, αλλα τι εμπειρια εχεις απο οδηγηση σε τουνελ;
Τι εννοείς ?
Σχεδόν καθημερινά στην Περιφεριακή του Υμηττού και στην Αττική οδό.
Έχω περάσει και δύο φορές τα 17 χιλιόμετρα κάτω από το Μοντ Μπλανκ
(μία σε ηλικία 12 χρονών και μια πρόπερσι στα 31). Επίσης γύρω στα 10.000
χιλιόμετρα σε Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία (άπειρα τούνελ στα οποία δεν είδα
ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ να περνάει με σβηστά φώτα). Την παίρνω τη δουλεία αφεντικό ?!?Πρέπει να έχει κανείς δηλαδή ειδική εμπειρία στα τούνελ για να καταλάβει
ότι αν αλλάξει λουρίδα μέσα στο τούνελ χωρίς να δεί τον άλλο που έρχεται
με χίλια (πως να τον δει αν έχει σβηστά φώτα) ή ότι αν γίνει ΔΙΑΚΟΠΉ
ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ μέσα στο τούνελ θα σκοτωθεί πολύς κοσμάκης από μια
ΚΑΡΑκαφρίλα ?!?Eφοσον εχεις εμπειρια και απο το Μον Μπλαν, θα ξερεις οτι πολυ απλα στην Ελλαδα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΝΕΛ. Και να θελουμε να επιβαλλουμε εναν νομο στην Κρητη τον Αυγουστο, επειδη καποιοι κακομαθημενοι κανουν του κεφαλιου τους ή περναν μαλλιοκουβαροι στα τουνελ της πλακας με το διπλο οδοστρωμα και τις απειρες λωριδες στην ΑΟ, παει πολυ.
Εφαρμοσε φιλε μου πρωτα τον ΗΔΗ υφισταμενο ΚΟΚ και μετα αρχισε να ψαχνεις για νεα εισαγομενα μετρα -
Κατι που ισως ακουστει καπως ασχετο αλλα στην περιπτωση των περισσοτερων μας που ζει στην Αθηνα δεν ειναι.
Ενα αυτοκινητο με ανοιχτα τα φωτα εχει αποδεδειγμενα μεγαλυτερη καταναλωση καυσιμου λογω του μεγαλυτερου φορτιου που δεχεται το συστημα φορτισης της μπαταριας.
Αν στην ηδη βρωμικη Αθηνα προσθεσουμε εναν ακομη παραγοντα επιπροσθετης μολυνσης/ρυπανσης δεν θα χειροτερευσει και η ποιοτητα της καθημερινης μας ζωης σαν αποτελεσμα?Εγω προσωπικα ψηφιζω ΝΑΙ μιας και πιστευω πως θα μειωθουν κατα ενα αξιοπρεπες ποσοστο τα τροχαια ατυχηματα, απλα ηθελα να τονισω και μια αλλη λογικη πλευρα της ιστοριας.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Σε τι ακριβως εξυπηρετει να δεις ενα αμαξι σε αποσταση 3χλμ στο ισιαδι, αντι για τα 2χλμ; Να κανεις προσπεραση με 5χλμ παραπανω απο τον προπορευομενο και να φωλαρμενιζεις στο αντιθτεο ρευμα για κανα 5λεπτο; Τοτε εισαι χαρος, και το τελευταιο πραγμα που θα επρεπε να μιλας ειναι η οδικη ασφαλεια (οχι εσυ συγκεκριμενα προφανως).Πολλή ισοπέδωση φίλε greo...Δεν ξέρω, ίσως θα έπρεπε να αδράξουν την ευκαιρία τα περιοδικά και να κάνουν έρευνα σε simulator και στον κανονικό δρόμο, να δούμε ποια είναι τα θετικά (αν υπάρχουν) και τα αρνητικά της όλης φάσης.
-
Δεν διαβασα ολο το τοπικ αλλα επηδει το προηγουμενο μου αυτοκινητο είχε DRL απο την μανα του ο λογος που ηταν υποχρεωτικο στις βορειες χωρες ειναι η χαμηλη ορατοτητα σε αρκετους μηνες τον χρονο (πχ Β. Σουηδια δεν βλεπουν ηλιο για μηνες). Σε μια χωρα με τοσο ηλιο οπως η Ελλαδα ειναι αχρηστα.
Παντως πολλα αυτοκινητα μπορουν να προγραμματισουν για DRL (πχ BMW είναι μια επιλογη στο κομπουτιερ του αυτοκινητου, μπορουν να το κανουν σε καθε αντιπροσωπεια) για καποιον που το θελει.
Οσο για τα τουνελ, ετσι και αλλιως πολλα αυτοκινητα αναβουν τα φωτα αυτοματα οταν πεσει σκοταδι (πχ. BMW παλι) οποτε δεν βλεπω προβλημα και εδω.
-
Σε τι ακριβως εξυπηρετει να δεις ενα αμαξι σε αποσταση 3χλμ στο ισιαδι, αντι για τα 2χλμ; Να κανεις προσπεραση με 5χλμ παραπανω απο τον προπορευομενο και να φωλαρμενιζεις στο αντιθτεο ρευμα για κανα 5λεπτο; Τοτε εισαι χαρος, και το τελευταιο πραγμα που θα επρεπε να μιλας ειναι η οδικη ασφαλεια (οχι εσυ συγκεκριμενα προφανως).
Πολλή ισοπέδωση φίλε greo...Δεν ξέρω, ίσως θα έπρεπε να αδράξουν την ευκαιρία τα περιοδικά και να κάνουν έρευνα σε simulator και στον κανονικό δρόμο, να δούμε ποια είναι τα θετικά (αν υπάρχουν) και τα αρνητικά της όλης φάσης.
Όταν έχουν ελάχιστοι αναμμένα φώτα τη μέρα (π.χ. μοτοσυκλετιστές), αναμενόμενο είναι να τους προσέχουν περισσότερο. Αν όλοι έχουν αναμμένα φώτα τι θα γίνει;
Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται φώτα τη μέρα για να κινήσουν τη προσοχή απρόσεκτων ή τυφλών οδηγών. Όταν κάποιος βλέπει με την άκρη του ματιού του αυτοκίνητο που έρχεται σε διασταύρωση και δεν ενδιαφέρεται, τα φώτα θα τον/την βοηθήσουν ή η αφαίρεση της άδειας οδήγησης;
-
Κρείττον το προλαμβάνειν όμως... Καλύτερα να με δει και να σταματήσει, παρά να μη με δει και να σταματήσει στις λαμαρίνες μου.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Βλακεία είναι να τυφλώνεις τον άλλο με τα μεγάλα και τα προβόλια. Το Clio μου, μια και είναι διπλοφάναρο και με αξιοπρεπή φώτα, δε χρειάζεται προβόλια τη νύχτα. Καθόλου. Τα προβολάκια τα χρησιμοποιώ μόνο όταν έχει ομίχλη. Σε ΚΑΜΜΙΑ άλλη περίπτωση.Πες τα χρυσόστομε... Οδηγός Clio επιμένει εδώ και δύο χρόνια ότι τα προβολάκια του Clio δεν ενοχλούν (άσχετα αν με τύφλωναν κανονικότατα εμένα...) και φυσικά επιμένει να τα έχει ανοιχτά το βράδυ, χωρίς ομίχλη εννοείται, επειδή του αρέσει αισθητικά...
@νδρέας
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Παντως πολλα αυτοκινητα μπορουν να προγραμματισουν για DRL (πχ BMW είναι μια επιλογη στο κομπουτιερ του αυτοκινητου, μπορουν να το κανουν σε καθε αντιπροσωπεια) για καποιον που το θελει.Οσο για τα τουνελ, ετσι και αλλιως πολλα αυτοκινητα αναβουν τα φωτα αυτοματα οταν πεσει σκοταδι (πχ. BMW παλι) οποτε δεν βλεπω προβλημα και εδω.
Θεωρία συνομωσίας: Οι άνθρωποι που δεν θέλουν τα DRL είναι υποκινητές ξένων (και μάλιστα γερμανικών, ίσως με παρέμβαση της αντιπολίτευσης) συμφερόντων!
-
Η λύση υπάρχει:
Ετσι και αλλιως πολλα αυτοκινητα αναβουν τα φωτα αυτοματα οταν
πεσει σκοταδι οποτε δεν βλεπω προβλημα και εδω.Γίνεται υποχρεωτικό το σύστημα για όλα τα αυτοκίνητα της Ε.Ε. με θέσπιση επιστημονική ορίου φωτισμού (και χρόνο αντίδρασης) στο οποίο θα ενεργοποιείται. Τα φώτα θα ανάβουν μόνα τους όποτε χρειάζεται και τελειώνει το θέμα.
-
Και οι Έλληνες δεν θα τρέξουν να απενεργοποιήσουν τα εν λόγω συστήματα, όπως απενεργοποίησαν τους συναγερμούς περί ζώνης ασφαλείας;
-
Σωστά, αφού δεν έχουμε τη κρίση να ξέρουμε πότε να ανάβουμε και πότε να σβήνουμε τα φώτα, ας αφήσουμε ένα απλό αισθητήρα να κάνει αυτή τη πολύπλοκη δουλειά.
-
Και οι Έλληνες δεν θα τρέξουν να απενεργοποιήσουν τα εν λόγω συστήματα, όπως απενεργοποίησαν τους συναγερμούς περί ζώνης ασφαλείας;Αν υποθέσουμε οτι κάποιους τους ενοχλεί ο προειδοποιητικός ήχος καθώς και η ίδια η ζώνη, τι θα τους ωθήσει να κανουν κάτι αναλογο για τα φώτα?? Μήπως θα τους έρχεται φουσκωμένος ο λογαριασμός της ΔΕΗ απο την παραπάνω χρήση τους....?
-
...αφού βλέπω, μωρέ, τι να τα έχω ανοιχτά τα φώτα; Τζάμπα να καίνε;
...μη γελάτε, θα το ακούσετε κάποια στιγμή!
Με τα φώτα ανοικτά μέρα-νύχτα και στην Ελλάδα?...