-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Spartan έγραψε:Ψήφισα 'ναι', κάποιους συγκεκριμμένους μήνες το χρόνο.....(ενδεικτικά απο Νοέμβριο ως Μάρτιο).Τους υπόλοιπους μήνες στη χώρα μας το θεωρώ ΒΛΑΚΩΔΕΣ να είναι τα φώτα αναμμένα όλη την ημέρα....
Tι δεν κατάλαβες ακριβώς στο παραπάνω??? Την διαφορά με το παράδειγμα που έφερες, δε τη βλέπεις??
maximos έγραψε:
Αλήθεια οι δικυκλιστές γιατί κυκλοφορούν πάντα με τα φωτά ανοικτά ; Έχει δεν έχει ήλιο κλπ ; Συμβάλλει αυτό στην ασφάλειά τους ; Αν ναί, γιατί να μην επεκταθεί και στα αυτοκίνητα ;
maximos έγραψε:
.Αυτό άλλωστε εννοώ , ότι άν τα (συνεχώς) αναμένα φώτα των δικυκλιστών μειώνουν τα ατυχήματα (και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών κατ΄ επέκταση) να επεκταθεί και στα αυτοκίνητα.
Εγω θεωρώ, πως τα περι δικυκλιστών ισχύουν, διότι αποτελούν την εξαίρεση σε σχέση με όλους τους υπολοίπους......
Υ.Γ. Ασε που οι ποδηλάτες (μεταξύ των οποίων κι εγω), είναι χαμένοι απο χέρι σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο που συζητάμε.....
Γιατι, θεωρεις οτι φαινεσαι με τα φωτα τ ποδηλατικα την ημερα;;
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Φώτα και την ημέρα? Ναι και πάλι ναι!
Αρκεί οι φίλοι μας τα ζώα να μην ξεχνάνε αναμένα τα μεγάλα!Εγώ πρακτικά έχω καταργήσει τα μικρά φώτα. Όταν έχει πολύ καλή ορατότητα μέσα στην πόλη είμαι με σβηστά. Ανάβω κατευθείαν τα μεσαία όταν είτε από συννεφιά, βροχή ή δύση του ήλιου έχει λιγότερο φως και φυσικά έχω μεσαία στην εθνική οδό. Δεν θα μου ήταν δύσκολο ή περίεργο το 'όλη μέρα αναμένα'.
+1
Και έχω παρατηρήσει και εγώ ότι και με προσέχουν περισσότερο αλλά και εγω διακρίνω πιο εύκολα τους ελάχιστους που ακολουθούν την ίδια τακτική, όχι επειδή αποτελούν μειοψηφία (οπότε μου τραβάνε πιο εύκολα την προσοχή) αλλά επειδή πραγματικά τα αναμένα φώτα βοηθάνε.
@νδρέας
-
Μια εμπειρία στο εξωτερικό βοηθάει να καταλάβεις τη σημασία.
Δεν ξέρω κατά πόσο μέσα στην πόλη μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς ίσως δημιουργείται κάποιο αισθητικό πρόβλημα, αλλά από υπεραστικές οδούς και πάνω θα είναι ένα πολύ καλό μέτρο.
Κατά τη διάρκεια της μέρας, η πρώτη σκάλα, θέσης, είναι αρκετή. Με το που πέφτει ο ήλιος όμως, ή πριν ανατείλει, μεσαία οπωσδήποτε.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Μιας και το ξεθάψαμε...Πήρε το μάτι μου ότι η καινούρια 3άρα κουπέ έχει μονίμως αναμμένη τη μικρή σκάλα ή κάνω λάθος;Μάλλον έχουν περάσει κάποια επιλογή για να είναι συνεχώς αναμμένα τα φώτα άσχετα με το τι κάνεις εσύ...
Στο αμάξι του πατέρα μου (Mercedes C-class) όταν την πήραμε ανάβανε μόνιμα τα φώτα ττης στάθμευσης και ανάλογα με τη φωτεινότητα του δρόμου σε συνδιασμό με προβολάκια ομίχλης (ναι...καλά διαβάσατε) ή διασταυρώσεως αν ήταν πολύ φωτεινά ή με συνεφιά αντίστοιχα.Όταν το πήγαμε στη mercedes μας είπαν ότι έχουν καταλάθος επιλέξει μια ρύθμιση όπου είναι για τις σκανδιναβικές χώρες που εκεί είναι υποχρεωτικό να έχεις κάποια φώτα σου μόνιμα αναμένα.Σε ένα λεπτό το απενεργοποίησαν.Πάντως τώρα έχει εμφανιστεί και μια επιλογή στο μενού στην οθόνη με τις ρυθμίσεις όπου μπορείς να κάνεις την επιλογή αυτή On-off ανάλογα με τις ορέξεις σου.@Ρhaethon
Με το να έχεις αναμένη τη σκάλα στάθμευσης στην εθνική δε νομίζω ότι είναι αρκετή για να φαίνεσαι...εκτός κι αν σκέφτεσαι ότι απλά σε βλέπουν καλύτερα (?) οι από πίσω σου... -
Με τρεις πορτοκαλεις φανους να αναβοσβηνουν μερα-νυχτα πιστευω οτι θα μας βλεπει ολος ο κοσμος. Υπαρχουν βεβαια και οι τυφλοι που πρεπει να αποκτησουν διπλωμα, αλλα αν βαλουμε και μια καλη σειρηνα σε καθε αμαξι, θα λυθει το προβλημα.
Τωρα αν θα ενοχλουμε το συμπαν με το νταβατουρι; 'Τι σημασια εχει μπροστα στην ασφαλεια;' -
Ίσως θα έπρεπε να είχα ξεχωρίσει τις επιλογές 'όλο το χρόνο' και 'μόνο ορισμένους μήνες' στην αρχική ψηφοφορία...
-
Ναι, άνευ περαιτέρω σχολίων.
-
Ο χρήστης natasha.n έγραψε:
Ναι, άνευ περαιτέρω σχολίων.Προσωπικά πιστεύω ότι τα 'περαιτέρω σχόλια' και όχι τα ποσοστά [%] είναι που έχουν ενδιαφέρον, για να δούμε τι επιχειρήματα υπάρχουν εκατέρωθεν - π.χ. μερικοί λένε 'ναι, και με ντάλα ήλιο το καλοκαίρι γιατί έτσι κι έτσι' (κρίμα που δεν το έβαλα ως ξεχωριστή επιλογή... ) ενώ άλλοι ακριβώς το αντίθετο.
-
Εγώ γιατί βλέπω πιο εύκολα τους μοτοσυκλετιστές ακόμα και με ντάλα ήλιο αν έχουν τη μεσαία σκάλα αναμμένη; Κι εγώ αναμμένη έχω τη μεσαία σκάλα την ημέρα.
-
Ο χρήστης Phaethon έγραψε:
Μια εμπειρία στο εξωτερικό βοηθάει να καταλάβεις τη σημασία.Επίσης, μια εμπειρία στην Αθήνα (ειδικά σε βροχερή ημέρα όπως σήμερα) με την άσφαλτο-γυαλί να καθρεφτίζει τα φώτα των οχημάτων και αρκετούς να έχουν ανάψει ΚΑΙ τα προβολάκια ομίχλης μέσα στην πόλη (μπας και δεν ξεχωρίζουν από όλους τους άλλους 'ηλίθιους' που τα έχουν σβηστά...?) βοηθάει να καταλάβεις τι έχει να γίνει στο Ελλάντα.....
-
Καλά τα αναμμένα φώτα αλλά...
Για σκεφτείτε, πόσο εύκολα μπορεί να εκτιμήσει κανείς την ταχύτητα του οχήματος που κινείται αντίθετα όταν έχει αναμμένα φώτα είτε είναι νύχτα είτε είναι μέρα; Και αν τη νύχτα είναι αναγκαίο κακό, την ημέρα; -
skullone
Και εμένα έτσι μου φαίνεται και το είχα γράψει πιο πίσω...Και όσοι κινούνται όπως εσύ με αναμμένα μεσαία ακόμα και ντάλα ήλιο, μου φαίνεται ότι τους πιάνω πιο γρήγορα.geolib
Δεν έχω παρατηρήσει διαφορά σε αυτό το πράγμα, αλλά για να το λες...nidosan
Καλά, για αυτό...μόνο που εγώ έχω τρομερό πρόβλημα το βράδυ και όχι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ κυριολεκτικά χαμηλώνω ταχύτητα σε πολλά σημεία μόνο και μόνο από αυτό το τύφλωμα. -
Τα μεσαία φώτα είναι πραγματικά σωτήριο χαρακτηριστικό και στο παρκάρισμα: Όταν παρκάρεις, η αντανάκλαση των φώτων σου πάνω στο μπροστινό ή το πίσω αυτοκίνητο (ΑΝ, βεβαίως, τα πίσω φώτα σου λειτουργούν, γιατί υπάρχουν και πολλοί που τα αφήνουν καμμένα... whatever.gif να πούμε) είναι το τέλειο υποκατάστατο των αισθητήρων παρκαρίσματος. Παρκάρεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, τελειώνεις πιο γρήγορα τη διαδικασία και δεν ταλαιπωρείσαι, ούτε ταλαιπωρείς τους άλλους οδηγούς!
Βλακεία είναι να τυφλώνεις τον άλλο με τα μεγάλα και τα προβόλια. Το Clio μου, μια και είναι διπλοφάναρο και με αξιοπρεπή φώτα, δε χρειάζεται προβόλια τη νύχτα. Καθόλου. Τα προβολάκια τα χρησιμοποιώ μόνο όταν έχει ομίχλη. Σε ΚΑΜΜΙΑ άλλη περίπτωση.
Το βράδυ αρκετές φορές έχω χαμηλώσει ταχύτητα (και μάλιστα αρκετά) επειδή πάνω σε στροφή με τύφλωσαν τα φώτα του απέναντι οδηγού. Δεν πειράζει, ας μην το πάρω το τεράστιο πέταλο στο Φόδελε (κι έχει εκεί στα πέριξ κάτι πέταλα που στρίβεις, στρίβεις, στρίβεις και τελειωμό δεν έχει) με 130, ας το πάρω με 100 ή και με 90, αρκεί να βλέπω να το πάρω.
-
skullone οδηγοι που δεν μπορουν να δουν εγκαιρα, ενα απεναντι αυτοκινητο στο φως της ημερας, θα πρεπει να μην τους αφηνουν να καθονται ουτε συνοδηγοι. Οδηγοι που δεν μπορουν να κρινουν ποτε οι συνθηκες φωτισμου αν και μεσημερι, επιβαλλουν φωτα, παρομοιως.
Τα αμερικανοπολιτικαλικορεκτ μετρα υπερ της λατρευτης μας ασφαλειας, το μονο που καταφερνουν ειναι να κανουν τους οδηγους πιο κοιμησηδες, αντι να τους κανουν τσακαλακους. -
Ο χρήστης greo έγραψε:
skullone οδηγοι που δεν μπορουν να δουν εγκαιρα, ενα απεναντι αυτοκινητο στο φως της ημερας, θα πρεπει να μην τους αφηνουν να καθονται ουτε συνοδηγοι. Οδηγοι που δεν μπορουν να κρινουν ποτε οι συνθηκες φωτισμου αν και μεσημερι, επιβαλλουν φωτα, παρομοιως.
Τα αμερικανοπολιτικαλικορεκτ μετρα υπερ της λατρευτης μας ασφαλειας, το μονο που καταφερνουν ειναι να κανουν τους οδηγους πιο κοιμησηδες, αντι να τους κανουν τσακαλακους.Δεν είπε ότι δεν βλέπει έγκαιρα, είπε ότι βλέπει από ακόμα πιο μακριά τους άλλους οδηγούς, μην τα συγχέουμε.
Τι τσακαλάκους να τους κάνουν τα νέα μέτρα; Με τόσους νέους οδηγούς να μπαίνουν κάθε μέρα στην κυκλοφορία, να μην αποσύρεται κανένας ηλικιωμένος, τα οχηματοχιλιόμετρα να αυξάνονται ραγδαία κάθε χρόνο, τα αυτοκίνητα να αυξάνονται με αντίστοιχους ρυθμούς και θα πάμε σε 'ικανότερους' οδηγούς; Σωστό αυτό που λες, φίλε greo, αλλά ανέφικτο πιστεύω. Τσακαλάκους που θα ζητάνε και κάνα εκατοστάρικο, ίσως...
-
Αφου το μέτρο θα έχει ΚΑΙ σαν αποτέλεσμα
- να μην κυκλοφορούν κάφροι μέσα σε τούνελ με σβηστά φώτα
- να μην κυκλοφορούν κάφροι μέσα στην βροχή με σβηστά φώτα
ένα καραΝΑΙ και από εμένα .....
-
Ο χρήστης UnHackAble έγραψε:
Αφου το μέτρο θα έχει ΚΑΙ σαν αποτέλεσμα- να μην κυκλοφορούν κάφροι μέσα σε τούνελ με σβηστά φώτα
- να μην κυκλοφορούν κάφροι μέσα στην βροχή με σβηστά φώτα
ένα καραΝΑΙ και από εμένα .....
Φαντάζομαι με το 'καραΝΑΙ' εννοείς 'ναι' στο **να υποχρεωθούμε να οδηγούμε όλοι 'σκανδιναβικά' αυτοκίνητα και στην Ελλάδα **(=με Daytime Running Lights, ώστε να μην έχουμε επιλογή πότε θα είναι αναμμένα τα φώτα μας) κι όχι απλά να γίνει υποχρεωτικό δια νόμου να έχουμε αναμμένα φώτα και την ημέρα ανεξαρτήτως καιρού. Διότι και τώρα είναι υποχρεωτικά τα φώτα μέσα στα τούνελ, και τώρα πρέπει να τα ανάβουμε την ημέρα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά ...οι κάφροι είναι (και ΘΑ είναι...) κάφροι.
-
Κανεις δεν εκανε σχολιο κ για τα πισω φωτα?
Αν ειναι ανοιχτα μια ηλιολουστη μερα, διακρινονται δυσκολοτερα τα φωτα φρενων. Το να μην αντιληφ8εις εγκαιρα τον μπροστινο σου που φρεναρει μπορει ειναι κ αυτο επικινδυνο. -
nidosan: αν η υποχρέωση μειώνει την πιθανότητα να συμβεί πολύνεκρη
καραμπόλα μέσα σε τούνελ εξ' αιτίας ενός ή περισσοτέρων κάφρων, τότε ΝΑΙxtkz: πιο επικίνδυνο από το να συγκρουστούν 2, 3 αμάξια μέσα σε τούνελ με άλλα 40, 50 να έρχονται από πίσω ?!?
-
Στα τουνελ πρεπει να ειναι αναμμενα τα φωτα ειτε υπαρχει νομος για συνεχη χρηση τους ειτε οχι.
Με τα φώτα ανοικτά μέρα-νύχτα και στην Ελλάδα?...