-
Ο χρήστης skous έγραψε:
Τι όροι; Εάν πάς π.χ. Γερμανία και πείς ότι θέλεις να γίνεις εκεί self-employed, δεν είναι σχετικά εύκολο; (αρκεί να έψχεις εκεί π.χ. διεύθυνση κατοικίας κλπ).Η Ευρωπακή Νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει να ασφαλιστείς στην χώρα κύριας κατοικίας ή εκεί που ασκείς το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δηλαδή το να έχεις μια Βουλγάρικη εταιρεία και να ασφαλίζεσαι στη Βουλγαρία που είναι πολύ φτηνότερα, αλλά να ζεις και να πουλάς κυρίως στην Ελλάδα είναι προβληματικό και γίνονται έλεγχοι για αυτό.
Έστω ότι έχεις εισόδημα απο Ελεύθερο Επάγγελμα π.χ. 15.000€ τον χρόνο στο Ελλάντα.
Μπορείς να χρεώσεις π.χ. έξοδα 5.000€ σε εταιρία δικιά σου (ή τέλος πάντων στην οποία είσαι και εσύ) η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό; Ώστε στο τέλος να φορολογηθείς στο Ελλάντα για 15-5=10k€; (Προφανώς και τα αλλά θα φορολογηθούν στην έδρα της εταιρίας κάπως κλπ κλπ).Αυτό που λες λέγεται φορολογική απάτη.
Και δεν βλέπω και τρόπο να γίνεται στην πράξη. Αν έχεις κέρδη 15.000 εδώ (προφανώς μιλάμε νόμιμα και με αποδείξεις), δεν μπορώ να σκεφτώ τρόπο να μην φορολογηθείς. Μπορείς βέβαια να κόβεις αποδείξεις από την ξένη εταιρεία και έτσι να μην δηλώσεις 15.000 στην Ελλάδα, αλλά μετά μιλάμε για τριγωνικές συναλλαγές και μπλέκεις. Αν μιλάς για υπηρεσίες είναι ευκολότερο υποθέτω, αλλά για προϊόντα για τα οποία και γνωρίζω τίθεται το θέμα του αν αυτά πέρασαν τα σύνορα ή είναι εικονική η πώληση από το εξωτερικό. -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Η Ευρωπακή Νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει να ασφαλιστείς στην χώρα κύριας κατοικίας ή εκεί που ασκείς το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δηλαδή το να έχεις μια Βουλγάρικη εταιρεία και να ασφαλίζεσαι στη Βουλγαρία που είναι πολύ φτηνότερα, αλλά να ζεις και να πουλάς κυρίως στην Ελλάδα είναι προβληματικό και γίνονται έλεγχοι για αυτό.
Αναφέρομαι το να ζείς και στα 2 μέρη (οκ το πού θα μένεις κυρίως δεν ξέρω πώς μπορεί να το ξέρει με τις υπάρχουσεσ συνθήκες), όχι να έχεις μια εικονική εντελώς εταιρία. Το που ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει να κάνει με το πού πουλάς, ή με το πού είναι η έδρα;
Αυτό που λες λέγεται φορολογική απάτη.
Και δεν βλέπω και τρόπο να γίνεται στην πράξη. Αν έχεις κέρδη 15.000 εδώ (προφανώς μιλάμε νόμιμα και με αποδείξεις), δεν μπορώ να σκεφτώ τρόπο να μην φορολογηθείς. Μπορείς βέβαια να κόβεις αποδείξεις από την ξένη εταιρεία και έτσι να μην δηλώσεις 15.000 στην Ελλάδα, αλλά μετά μιλάμε για τριγωνικές συναλλαγές και μπλέκεις. Αν μιλάς για υπηρεσίες είναι ευκολότερο υποθέτω, αλλά για προϊόντα για τα οποία και γνωρίζω τίθεται το θέμα του αν αυτά πέρασαν τα σύνορα ή είναι εικονική η πώληση από το εξωτερικό.Κάτσε, γιατί είναι απάτη;
Αρχικά να πώ ότι αυτό το παράδειγμα/απορία είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ με την προηγούμενη υπόθεση (άρα μιλάμε για άτομο που είνια κανονικά φορολογικός υπόχρεως Ελλάδας, και ασφαλισμένος εδώ!) Απλά έχει μια συμμετοχή σε εταιρία στην ΕΕ.Βγάζεις 15k (πάντα μιλάμε ΝΟΜΙΜΑ). Για να τα βγάλεις όμως χρειάζεσαι software license που κάνει 5k. Δεν πάς μετά έσοδα-έξοδα εδώ; Άρα δεν φορολογείσαι ΚΑΝΟΝΙΚΑ για 10k? Έχει σημασία ότι το software στο παρέχει η εταιρία που είσαι και εσύ μέσα;
-
Δεν περίμενα να είναι τόσο δίκαιος ο Κατρούγκαλος. Αν πιστεύει και δεν ψεύδεται σε αυτά που είπε κακώς είναι στο δρόμο οι αγρότες.
Youtube VideoΜε τις δεσμεύσεις που πήραν οι Συριζαίοι απο τους δανειστές ίσως ηταν και χειρότερα.
-
Ο χρήστης skous έγραψε:
Το που ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει να κάνει με το πού πουλάς, ή με το πού είναι η έδρα;Με την έδρα. Αλλά για αγαθά υπάρχει έλεγχος στα σύνορα και το αντίστοιχο έγγραφο (που εκδίδεις εσύ όμως).
Βγάζεις 15k (πάντα μιλάμε ΝΟΜΙΜΑ). Για να τα βγάλεις όμως χρειάζεσαι software license που κάνει 5k. Δεν πάς μετά έσοδα-έξοδα εδώ; Άρα δεν φορολογείσαι ΚΑΝΟΝΙΚΑ για 10k?
Λογικά το license περνάει στα έξοδά σου. Για περισσότερα θα χρειαστείς έναν καλό λογιστή όμως. Δεν γνωρίζω τι ισχύει στο τομέα σου.
-
Να κάνω μια ερώτηση σχετικά με αναζήτηση λογιστή.
Προγραμματίζω έναρξη επαγγελματος ως ελεύθερος επαγγελματίας και αναζητώ λογιστή. Επειδή όμως συνέταιρός μου είναι αλλοδαπός αλλά και επειδή θα έχουμε σχέσεις με εξωτερικό θα ήθελα ο/η λογιστής/στρια να μιλάει σε ένα βαθμό τουλάχιστον αγγλικά. Δυστυχώς, όσοι μου έχουν προταθέι από το κύκλο μου, με το που ακουν οτι χρειάζετια να μιλάνε και καποια αγγλικά κάνουν πίσω.
Αν λοιπόν στη περιοχή της Αθήνας, ιδανικά στα Νότια προάστεια γνωρίζετε κάποιο καλό (αν ειναι δυνατόν να έχετε ιδία γνώμη για τις ικανότητές του/της) ιδιώτη λογιστή/στρια (οχι γραφειο.. δε παιζω σε πίστες PwC, Deloitte ) που να μιλάει και κάποια αγγλικά (ε, οκ, περα απο 'γιου φαούλ' φάση αλλά δεν ψάχνω και καποιον να μιλήσει στη βουλή των λόρδων) παρακαλώ εδώ ή με πμ, δώστε μου κάποια στοιχεία επικοινωνίας.
Ευχαριστώ -
http://www.taxadvice.gr/start.html
Κύπριος, εργατικός, κινείται σε όλη την Αθήνα επειδή έχει μεγάλο πελατολόγιο και καλές τιμές.
Αν πάρεις τηλ, ζήτα τον κ.Γιώργο Κοτσίρη και πες ότι στον πρότεινε ο Χάρης ο ψηλός. Θα καταλάβει.
-
ευχαριστώ InsaneDriver
-
Πρώτη φορά μου άλλαξαν ΦΠΑ στην ταμειακή μια μερα πριν εφαρμοστεί... Αποδείξεις με 24% ΦΠΑ από σήμερα.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Κανονικα από τα μεσάνυκτα και μετά έπρεπε. Ρωτα τον λογιστή σου καλού κακού.
-
Αντικειμενικά οι τεχνικοί δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν όλες τις ταμειακές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
-
αν δεν προλάβεις την αλλαγη από 23 σε 24% ,κοβεις με 23% και θα γινει η διορθωση εντός μηνα για την δήλωση του ΦΠΑ από τον λογιστη σου.
υπαρχει αυτή η δυνατοτητα,δεδομενου ότι ολοι δεν ξερουν να αλλαξουν τις ταμειακες κτλ, και επιπλέον οι εταιρεις μηχανογράφησης δεν προλαβαινουν να στειλουν κοσμο σε ολες τις επιχειρήσεις.
Μιληστε με τους λογιστες σας (πριν παρει ο κωλος τους φωτια από τις δηλωσεις των καθυστερημένων ελληνων φορολογουμενων, οι οποιοι θα πανε τελευταια στιγμη λες και θα γλιτωσουν κάτι).
-
Καλησπέρα. Να κάνω μια ερώτηση και εγώ μπας και βγάλω άκρη.
Για δευτερη χρονια, μια εταιρεία απο την Έδεσσα εμφανισε αποδοχές στην γυναίκα μου χωρίς όμως εκείνη να έχει δουλέψει εκεί (μένουμε Αθήνα και δεν εχουμε καμια σχέση με Έδεσσα). Το ποσο ειναι σχετικά μικρό, 100Ε πέρσυ και 300Ε φέτος, αλλα μας δημιούργησε θέμα. Ασφαλιστικές εισφορές δεν φαίνονται απο αυτό το γραφείο ουτε για το '14 ούτε για το '15. Επίσης ενω πέρσυ είχα καταφέρει να βρω το τηλεφωνο τους και προσπαθησα αρκετές φορές να ερθω σε επαφή με το λογιστή τους, φέτος τίποτα. Λές και είναι ανύπαρκτη εταιρεία. Μονο στο google street βρήκα που είναι αυτό το γραφείο και φένεται η επωνυμιία με ενοικιαστήρια απ'έξω και σαν εγκαταλελημένο/κλειστό, με την εικόνα του google street να είναι απο το 2012 .
Αύριο έτσι και αλλιώς θα πάω στην εφορία, και μάλλον θα κινηθώ και νομικά. Το ξέρω οτι τό ποσό είναι μικρό, αλλά είναι η δεύτερη φορά που το κάνουν (ποιος μου λέει οτι του χρόνου δεν το κάνουν με πολύ μεγαλύτερο ποσο αν δεν αντιδρασω παλι), και ύστερα αυτα τα 300 στο αφμ της γυναικας μου ήταν αρκετά να μας δημιουργησουν προβλημα σε ένα ζήτημα που έχουμε.
-
Μπορεί να είναι λάθος, μπορεί όμως και απάτη. Όπως και να έχει θα πρέπει να το λύσεις στην Εφορία.
-
Κάνε ένα κόπο να μας ενημερώσεις για την εξέλιξη, ενδιαφέρον φαίνεται....
-
Έναν επιχειρηματία έχουμε που επενδύει σε αυτή τη χώρα, τρέχει η εφορία να τον διώξει επειδή πληρώνει και είναι σωστός. Σύμφωνα με καταλογιστική πράξη του τελωνείου Ξάνθης καλείται η ΣΕΚΑΠ να πληρώσει 38,2εκ. ευρώ για παρανομίες που έλαβαν χώρα το 2009 όταν η ΣΕΚΑΠ ανήκε στην Αγροτική Τράπεζα, δηλαδή στο ελληνικό κράτος....
Μάλιστα μετά από χρόνια κατάφερε να την κάνει κερδοφόρα και να αυξήσει τα μερίδια της στην Ελλάδα και να αυξήσει τις εξαγωγές....
Ελλάς το μεγαλείο σου.... -
Ο χρήστης skous έγραψε:
Βγάζεις 15k (πάντα μιλάμε ΝΟΜΙΜΑ). Για να τα βγάλεις όμως χρειάζεσαι software license που κάνει 5k. Δεν πάς μετά έσοδα-έξοδα εδώ; Άρα δεν φορολογείσαι ΚΑΝΟΝΙΚΑ για 10k? Έχει σημασία ότι το software στο παρέχει η εταιρία που είσαι και εσύ μέσα;Θα πρέπει η τιμή των 5k να είναι 'arms length', δηλαδή να μην είναι χαριστικά φτηνή ή εξωφρενικά ακριβή ειδικά για σένα, γιατί τότε παραβιάζεις καονισμούς για τριγωνικές συναλλαγές κλπ.
Αν για παράδειγμα η εταιρεία που παρέχει το software χρεώνει πάνω-κάτω την ίδια τιμή και σε άλλους πελάτες, ανεξάρτητους, τότε δεν έχεις πρόβλημα. -
Ο χρήστης farenight έγραψε:
Βγάζεις 15k (πάντα μιλάμε ΝΟΜΙΜΑ). Για να τα βγάλεις όμως χρειάζεσαι software license που κάνει 5k. Δεν πάς μετά έσοδα-έξοδα εδώ; Άρα δεν φορολογείσαι ΚΑΝΟΝΙΚΑ για 10k? Έχει σημασία ότι το software στο παρέχει η εταιρία που είσαι και εσύ μέσα;
Θα πρέπει η τιμή των 5k να είναι 'arms length', δηλαδή να μην είναι χαριστικά φτηνή ή εξωφρενικά ακριβή ειδικά για σένα, γιατί τότε παραβιάζεις καονισμούς για τριγωνικές συναλλαγές κλπ.
Αν για παράδειγμα η εταιρεία που παρέχει το software χρεώνει πάνω-κάτω την ίδια τιμή και σε άλλους πελάτες, ανεξάρτητους, τότε δεν έχεις πρόβλημα.Και εαν η εταιρία έχει μόνο 1 πελάτη;
Και επίσης πως θα το ελέγξουν αυτό εαν ειπναι διαφορετική χώρα;
Η αλλιώς ουσιαστικά ειναι υπεργολάβος σου και εσύ παίρνεις στο τέλος καθαρά κάτι λιγα σαν μεσάζων...Δεν νομίζω να είναι τριγωνική πάντως εαν οι 2 εταιρίες ειναι διαφορετικής συνθεσης και δεν γυρνάει σε εσένα το χρήμα.
-
Ακόμα και αν δεν έχουν ίδια σύνθεση οι εταιρείες, υπάρχει υποψία τριγωνικής συναλλαγής. Αλλιώς θα χρέωνε 15.000 το license, θα έβγαζες εδώ 0 κέρδος άρα 0 φόρο, και η Βουλγάρικη εταιρεία θα είχε κέρδος 15.000 με 10% συντελεστή. Και άντε βρες σε ποιανού την τσέπη πάνε.
Φυσικά στην πράξη δεν ξέρω αν ελέγχονται όλα αυτά, αλλά θεωρητικά πρέπει οι τιμές να είναι arms length. -
Συμφωνώ σε όλα πάντως τα απο πάνω!
-
Έχει καταλαβεί κανείς πως θα 'χτίζεται' το αφορολόγητο με το πλαστικό χρήμα και ποιο τελικά είναι το ύψος του αφορολόγητου;
Αν πληρώνει κάποιος μέσω Web Banking θεωρείται 'πλαστικό χρήμα' ή όχι;
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος