-
Όχι δα, Ε9 έκανες μόνο όταν είχες αλλαγές...
Φέτος ειδικά προστίθενται στους υπόχρεους Ε9 και όσοι :
*Νομιμοποίησαν ή τακτοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα, ημιυπαίθριους ή άλλους χώρους εντός του 2013 καθώς και όσοι προέβησαν σε «νομιμοποιήσεις» ή «τακτοποιήσεις» εντός των προηγουμένων ετών, αλλά δεν δήλωσαν τα σχετικά στοιχεία στο Ε9 κατά τα αντίστοιχα έτη. Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν τους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους στο Εντυπο Ε9 παρά μόνο στην περίπτωση που μεταβίβαζαν το ακίνητο. Τώρα με την υποχρεωτική αναγραφή των ημιυπαίθριων χώρων αυτομάτως αυξάνεται και η επιφάνεια των κατοικιών που θα πρέπει να δηλώσουν στην εφορία, με συνέπεια την αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος.
**Κατέχουν ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, μεταξύ των οποίων και όσοι κατέχουν θερμοκήπια, στάβλους, μαντριά, αποθήκες προϊόντων φυτικής ή ζωικής παραγωγής. Αν τα απαλλασσόμενα από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα, ή ακίνητα τα οποία φορολογούνται με μειωμένους συντελεστές δεν δηλωθούν στα σωστά πεδία, ο φορολογούμενος κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με έξτρα φόρο.
http://www.euro2day.gr/news/economy/art ... extra.html
-
OK.
Είχα μπερδευτεί με τις 'επικαιροποιήσεις' και τις νέες δηλώσεις του Ε9.εντιτ
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Όχι δα, Ε9 έκανες μόνο όταν είχες αλλαγές...Φέτος ειδικά προστίθενται στους υπόχρεους Ε9 και όσοι :
*Νομιμοποίησαν ή τακτοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα, ημιυπαίθριους ή άλλους χώρους εντός του 2013 καθώς και όσοι προέβησαν σε «νομιμοποιήσεις» ή «τακτοποιήσεις» εντός των προηγουμένων ετών, αλλά δεν δήλωσαν τα σχετικά στοιχεία στο Ε9 κατά τα αντίστοιχα έτη. Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν τους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους στο Εντυπο Ε9 παρά μόνο στην περίπτωση που μεταβίβαζαν το ακίνητο. Τώρα με την υποχρεωτική αναγραφή των ημιυπαίθριων χώρων αυτομάτως αυξάνεται και η επιφάνεια των κατοικιών που θα πρέπει να δηλώσουν στην εφορία, με συνέπεια την αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος.
**Κατέχουν ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, μεταξύ των οποίων και όσοι κατέχουν θερμοκήπια, στάβλους, μαντριά, αποθήκες προϊόντων φυτικής ή ζωικής παραγωγής. Αν τα απαλλασσόμενα από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα, ή ακίνητα τα οποία φορολογούνται με μειωμένους συντελεστές δεν δηλωθούν στα σωστά πεδία, ο φορολογούμενος κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με έξτρα φόρο.
http://www.euro2day.gr/news/economy/art ... extra.html
Μπορουν-πρεπει να δηλωθουν και τακτοποιημενα με το 4014 εν ετη 2012 βοηθητικοι χωροι και υποστεγα ? αν δεν τα δηλωσουμε τι γινετε? τι φορολογικη επιβαρυνση εχουν αυτα? προκειται για κλειστη σκεπη- σοφιτα και δυο ανοιχτα υποστεγα συν ενα μικρο λεβητοστασιο/ αποθηκη.
-
Ναι πρέπει να τα δηλώσεις στο Ε9 , εφόσον φυσικά δεν τα είχες ήδη δηλώσει/αποτυπώσει σε παλαιότερο Ε9 (έχω την εντύπωση ότι τα τακτοποιημένα με τον 4014/2011 (Παπακωσταντίνου) όφειλες να τα είχες ήδη συμπεριλάβει σε προηγούμενο Ε9 σου. Οι τακτοποιημένοι του 3843/2010 (Μπιρμπίλη) δεν όφειλαν μέχρι σήμερα να τους αναγράψουν στο Ε9, αν δεν είχε επέλθει μεταβίβαση κλπ). Θεωρητικά ακόμα και τους ΜΗ τακτοποιημένους η/θ που τους έχεις αλλάξει χρήση κλπ πρέπει να τους αποτυπώσεις στο Ε9 στην πραγματική τους κατάσταση και χρήση (δηλ. να δηλώσεις την παρανομία σου )
Αν δεν τα δηλώσεις απλά παρανομείς, τι άλλο να σου πω ; Όσο και αν δεν δήλωνες στο Ε9 το καινούριο σπίτι που αγόρασες. Αν δεν τα δηλώσεις και ανακαλυφθεί θα πληρώσεις τους αναλογούντες φόρους με τις προσαυξήσεις τους + πρόστιμο για την 'απόκρυψη'.
Όλα αυτά φυσικά γίνονται για να σου ράψουν νέο, όμορφο και μακρύτερο κουστουμάκι στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Για να ξέρεις την έξτρα φορολογική επιβάρυνση πρέπει να ξέρεις την ακριβή αξία τους (η οποία προκύπτει από την ενδεχόμενη νέα χρήση μετά την τακτοποίηση πχ κύριοι χώροι + τα τμ + την τιμή ζώνης της περιοχής κλπ κλπ), αλλά και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας σου.
-
Ωρες ωρες αγανακτω με την μεγαλη ακινητη περιουσια που εχουμε. Φορος απο δω, φορος αποκει. Ζηλευω οσους εχουν ενα σπιτακι σε ενα κτημα και μονο.
Βασικα ο 4014 βγηκε και αντισυνταγματικος απο το Στε απο οτι διαβασα στο νετ.
Τωρα εχουμε 45τμ τακτοποιημενων χωρων σοφιτας, συν 76τμ στεγης Και δυο υποστεγα που δεν φαινονται στο εγραφο τακτοποιησης παρα μονο ως παραβασεις, συνολο 72 τμ.
Επισης ομως υπαρχει κατι που με προβληματιζει πολυ. Μια αποθηκη ισογειο, 37τμ απο το 1987 που δεν δηλωθηκε ποτε. Τα τελευταια χρονια εφτιαχνα τη δηλωση εγω. ( του πατερα μου ειναι) παλιοτερα την εφτιαχνε λογιστης επι χειρογραφων. Με ολα αυτα ομως νομιζω πως πρεπει να παρω τη βοηθεια του... κοινου για αρχη και μετα του τηλεφωνου. -
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόθεση μεταβίβασης (πώληση), δύσκολο να σε ανακαλύψουν.
-
Κληρονομηση ομως? ο φαδερ εχει μια καποια ηλικια και θελουμε η οχι σχετικα γρογορα αυτα θα περασουν στα χερια μου. Να περιμενω τη στιγμη ή να το δω τωρα? ασε που ως ΕΕ που δεν προλαβα να φαω και γω μαζι, δεν εχω καβατζα να πληρωνω γ@μηζιατικα. Οποτε με βλεπω εκεινη τη στιγμη να κλεινω και το μαγαζι...
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Κληρονομηση ομως? ο φαδερ εχει μια καποια ηλικια και θελουμε η οχι σχετικα γρογορα αυτα θα περασουν στα χερια μου. Να περιμενω τη στιγμη ή να το δω τωρα? ασε που ως ΕΕ που δεν προλαβα να φαω και γω μαζι, δεν εχω καβατζα να πληρωνω γ@μηζιατικα. Οποτε με βλεπω εκεινη τη στιγμη να κλεινω και το μαγαζι...Η κληρονόμηση που λες δεν θέλει κανενός είδους πιστοποιητικό από μηχανικό. Ο φόρος υπολογίζεται βάση των δηλοθέντων (Ε9, κλπ). Αν δεν σε ενοχλεί που θα έχεις στα χέρια σου μια περιουσία(όση κι αν είναι αυτή) που δεν μπορείς να την πουλήσεις, χωρίς να τακτοποιήσεις πρώτα αυτά που λες αποδίδοντας στα δημόσιο τα προβλεπόμενα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν φτάσουμε στο σημείο να γίνει αυτοψία, ώστε να φανεί η παρανομία σου, μάλλον έχουμε προχωρήσει πολύ σαν χώρα (not)Με βάση μάλιστα όσα λέει κι ο koutsan, το θεωρώ σωστή κίνηση.
-
Δηλαδη να τααφησω? τι 37τμ τι 137τμ αδηλωτα.
Τα προστιμα και οι προσαυξησεις ποσα χρονια πανε πισω απο τη στιγμη της ανακαλυψης της αδηλωτης περιουσιας?ΥΣ βασικα το τι υπαρχει εκει εξω αδηλωτο παρανομο δεν λεγεται. Ειδικα στα χωρια γινεται χαμος. Ασοψετε η επιμονη μου στη νομιμη τοποθετηση των φωτοβολταικων, εξου και η τακτοποιηση της στεγης(+αλλα).
-
Ερώτηση και ευελπιστώ σε γρήγορη απάντηση: το διαμέρισμα που αγόρασα έχει ως παρακολούθημα μια υπόγεια αποθήκη 6,75 τ.μ. , η οποία δηλώθηκε με την αγορά το 2005 ως ξεχωριστή ιδιοκτησία. Απ' ό,τι καταλαβαίνω, θα έπρεπε να δηλωθεί ως βοηθητικός χώρος, δηλαδή η επιφάνειά της να προστεθεί στα 10,13 τμ επιφάνειας της θέσης της πιλοτής όπου έχω αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης.
α) Είναι σωστό αυτό που γράφω;
β) Μπορώ (και πρέπει;) να το διορθώσω τώρα στο Ε9, δηλαδή να διαγράψω την αποθήκη ως ακίνητο και να προσθέσω τα τετραγωνικά της στο εμβαδό της θέσης στάθμευσης;
γ) Αν ναι, με τι αιτιολογία; Ευσταθεί η εκ παραδρομής δήλωση ή πρέπει να κάνω τροποποιητική του 2005; -
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Δηλαδη να τααφησω? τι 37τμ τι 137τμ αδηλωτα.
Τα προστιμα και οι προσαυξησεις ποσα χρονια πανε πισω απο τη στιγμη της ανακαλυψης της αδηλωτης περιουσιας?ΥΣ βασικα το τι υπαρχει εκει εξω αδηλωτο παρανομο δεν λεγεται. Ειδικα στα χωρια γινεται χαμος. Ασοψετε η επιμονη μου στη νομιμη τοποθετηση των φωτοβολταικων, εξου και η τακτοποιηση της στεγης(+αλλα).
φυσικά και θα το αφήσεις!
αν δεν συντρέχει λόγος αγοραπωλησίας, δεν τακτοποιείς τίποταστην αποδοχή κληρονομιάς δεν χρειάζεσαι βεβαίωση νομιμότητας όπως είπε και ο famas
@stam69
λογικά δεν μπορείς, εκτός και αν το περάσεις μέσα απο τον 4178/13. -
Τελικά αν δεν έχεις καμιά αλλαγή από το περσινό Ε9, χρειάζεται να κάνεις πάλι επικαιροποιηση ή υποβολή, ή απλά δεν κάνεις τίποτα; γιατί μας τα έχουν πρήξει τόσο πολύ με το Ε9 όλα τα site; δεν έχουν τίποτε άλλο να γράψουν και αναπαράγουν την ίδια είδηση; γιατί δυσκολεύομαι να πιστέψω πως σε καιρό κρίσης, που οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες, υπάρχει κόσμος που χρειάζεται να καταθέσει Ε9.
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Έκανα βλακεία και ξέχασα να περάσω τους τόκους στην Ε1 . Βέβαια είναι και ηλίθιοι, αφού έχουν την πληροφορία έπρεπε να την περνάνε αυτόματα στα σχετικά πεδία. Το ποσό των τόκων είναι πολύ μικρό, ~30€. Λένε ότι θα ανοίξει η δυνατότητα για συμπληρωματική σε καμιά 10ρια μέρες, αλλιώς το πάω χειρόγραφα;
dmits.... ---> χεστο
εν τω μεταξυ, αυτα τα 30 ευρω τοκων, ουτε 0.5 ευρώ δεν θα αλλαξουν τον φορο σου... μην πω καθολου.
Δε πειράζει, προτιμώ να είμαι συνεπής γιατί ποτέ δε ξέρεις τι θα σου ξημερώσει με δαύτους.
Τελικά είναι κάπου στα 45 σύμφωνα με βεβαίωση που πήρα.Ισχύει όμως ότι θα ανοίξει το taxisnet για συμπληρωματική;
-
Κάτι έπεσε στα αυτιά μου πως όσοι εργάζονται σε Ελβετία πρέπει να υποβάλλουν οπωσδήποτε φορολογική δήλωση έστω κ ως κάτοικοι εξωτερικού. Έτσι φορολογούνται κανονικά κ πληρώνουν κάτι χιλιάδες €... όλο αυτό διότι στην Ελβετία η φορολογία τους είναι γύρω στο 9%... ισχύει αυτό? γιατί κλαίγονται αυτοί που μου το είπαν κ μου φαίνεται λίγο τραβηγμένο...
-
Πρώτα πρώτα η φορολογία στην Ελβετία δεν είναι ενιαία αλλά είναι ανάλογα με το καντόνι που είσαι 'εγκατεστημένος' (φυσικό πρόσωπό ή εταιρεία).
Αυτοί που σου είπαν αυτά είναι ήδη στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού ; Αν ναι είναι απλά κάτοικοι εξωτερικού και έχουν τις σχετικές (μη ) υποχρεώσεις, δεν διαφοροποιείται - εξ'οσων γνωρίζω - σε κάτι ο κάτοικος εξωτερικού Ελβετίας από τον κάτοικο εξωτερικού Αγγλίας.
Ο πιο κοντινός μου φίλος είναι φορολογικός κάτοικος Ελβετίας και δεν μου γκρίνιαξε καθόλου προχθές που τον είδα
-
Ειχαν πει οτι για το κοινωνικο μερισμα θα περιμενουν τις εκκαθαρισεις για να λαβουν υποψιν και το εισοδσημα του 2013 γιατι μπορει καποιος το 2012 να ειχε εισοδημα 12000 και το 2013 να εχει πεσει στα 8000 λογω της γνωστης μειωσης σχεδον 30% που εφαγαν ολο οι ιδιωτικοι υπαλληλοι.
Εχετε ακουσει-διαβασει κατι αν θα το κανουν τελικα η θα παραμεινει κριτηριο το εισοδημα του 2012;
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
Κάτι έπεσε στα αυτιά μου πως όσοι εργάζονται σε Ελβετία πρέπει να υποβάλλουν οπωσδήποτε φορολογική δήλωση έστω κ ως κάτοικοι εξωτερικού. Έτσι φορολογούνται κανονικά κ πληρώνουν κάτι χιλιάδες €... όλο αυτό διότι στην Ελβετία η φορολογία τους είναι γύρω στο 9%... ισχύει αυτό? γιατί κλαίγονται αυτοί που μου το είπαν κ μου φαίνεται λίγο τραβηγμένο...Κανείς από όσους έχουν δηλώσει στην ΔΟΥ που ανήκουν αλλαγή φορολογικής κατοικίας δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση στην Ελλάδα εκτός αν αποκτούν εισοδήματα εδώ ή έχουν αυτοκίνητο στο όνομά τους.
Αντιθέτως όλοι όσοι δουλεύουν στο εξωτερικό και ΔΕΝ έχουν πάει στην ΔΟΥ τους να δηλώσουν αλλαγή φορολογικής κατοικίας, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στην Ελλάδα το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους και αφού αφαιρεθούν οι κρατήσεις που έγιναν στο ξένο κράτος θα γίνει εκκαθάριση και στις περισσότερες περιπτώσεις θα πληρώσουν επιπλέον φόρο εδώ. -
Μισθωτός με εισόδημα 30K απο μισθωτές υπηρεσίες και 7Κ απο ενοίκια.
Τα ενοίκια φορολογούνται με 10% αυτοτελώς ή πανε προσθετικα στην κλίμακα?
Φίλος που τα βάζει στην δήλωση στο net με σωστή παρακράτηση απο μισθωτές αντί για φόρο πέριξ του 1Κ του βγάζει 3Κ+ μαζί με τις προκαταβολες. -
Τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με 10% (+1.5% συμπληρωματικό φόρο για τις κατοικίες, +3% για τις επαγγελματικές στέγες). Επίσης τρώει εισφορά αλληλεγγύης 2% και για τα ενοίκια (εκτός των αποδοχών του). Η προκαταβολή υπολογίζεται όχι μόνο στον φόρο που προκύπτει από τα ενοίκια αλλά και στον φόρο από μισθωτές υπηρεσίες.
-
προσπαθω να δηλωσω μια τακτοποιηση στο Ε9, ομως εχω κανει ενα Ε9 για πωληση ακινητου, που εγινε το13 ... αυτο το εκανα μαρτιο του 14, (εκπροθεσμα.) για το 13 Ε9 δεν μου δεινει δυνατοτητα να κανω την διωρθωση για το αυθερετο... τι πρεπει να κανω?? να το κανω για το Ε9 του 2014??
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος