-
Ευχαριστώ! Κάτι άλλο. Η δαπάνη διαβίωσης (3.000) πού συμπληρώνεται? Η δαπάνη του αυτοκινήτου συμπληρώνεται με την έκπτωση (είναι 10ετιας) ή χωρίς? Το σύνολο των αποδείξεων επίσης πού το συμπληρώνουμε? (υ.γ. την κάνω χειρόγραφα).
-
Ο χρήστης k_kb312 έγραψε:
Ευχαριστώ! Κάτι άλλο. Η δαπάνη διαβίωσης (3.000) πού συμπληρώνεται? Η δαπάνη του αυτοκινήτου συμπληρώνεται με την έκπτωση (είναι 10ετιας) ή χωρίς? Το σύνολο των αποδείξεων επίσης πού το συμπληρώνουμε? (υ.γ. την κάνω χειρόγραφα).Πουθενά δεν συμπληρώνεται η δαπάνη διαβίωσης. Η δαπάνη συμπληρώνεται με την έκπτωση. Τις αποδείξεις στον κωδ. 049.
-
Έχω 2-3 φίλους που ζούν εκτός Ελλάδας που μου τα λένε μπερδεμένα και βασικά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και το θέμα ίσως απασχολήσει κι εμένα. Έστω ότι ζεις και εργάζεσαι στο εξωτερικό (εντός ΕΕ) και επιπλέον έχεις έσοδο στην Ελλάδα από ενοίκιο.
Συμφέρει να είσαι ΔΟΥ εξωτερικού ή όχι και πότε;;
Νομίζω τότε πληρώνεις φόρο από το πρώτο ευρώ δηλαδή δεν έχεις αφορολόγητο και δεν έχεις τεκμήρια.
Τι δηλώνεις και πού; Τα λεφτά τα ξένα τα δηλώνεις και στην Ελλάδα; Το ενοίκιο το ελληνικό το δηλώνεις στην εφορία τη ξένη; Να μου πείτε και τι πρέπει και τι συνηθίζεται και τι προτείνετε....
Υπάρχει κάτι άλλο γιατί αν έχεις ένα ενοίκιο που να καλύπτει τα τεκμήρια δε βλέπω να αξίζει να είσαι σε ΔΟΥ εξωτερικού και να πληρώνεις από το πρώτο ευρώ φόρο....
Μπορεί ο σύζυγος να είναι εξωτερικού και η σύζυγος όχι;;
Αλλάζει κάτι αν είσαι σε χώρα εκτός ΕΕ; -
Ο χρήστης famas έγραψε:
Ευχαριστώ! Κάτι άλλο. Η δαπάνη διαβίωσης (3.000) πού συμπληρώνεται? Η δαπάνη του αυτοκινήτου συμπληρώνεται με την έκπτωση (είναι 10ετιας) ή χωρίς? Το σύνολο των αποδείξεων επίσης πού το συμπληρώνουμε? (υ.γ. την κάνω χειρόγραφα).
Πουθενά δεν συμπληρώνεται η δαπάνη διαβίωσης. Η δαπάνη συμπληρώνεται με την έκπτωση. Τις αποδείξεις στον κωδ. 049.
Ωραία ως εδώ. Μένω με τους γονείς μου (φιλοξενούμενος). Δεν συμπληρώνω κάτι για κατοικία στον πίνακα 5? Συμπληρώνω στο 7.10 τα στοιχεία του πατέρα μου, τσεκάρω τη φιλοξενία κια συμπληρώνω τ.μ. και μήνες, σωστά? Δίπλα στη δαπάνη δεν γράφω κάτι?
-
Και όταν αγοράζεις μέσω νετ πως καταχωρείς απόδειξη στην φοροκάρτα;
-
k_kb312, όλα σωστά.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Έχω 2-3 φίλους που ζούν εκτός Ελλάδας που μου τα λένε μπερδεμένα και βασικά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και το θέμα ίσως απασχολήσει κι εμένα. Έστω ότι ζεις και εργάζεσαι στο εξωτερικό (εντός ΕΕ) και επιπλέον έχεις έσοδο στην Ελλάδα από ενοίκιο.
Συμφέρει να είσαι ΔΟΥ εξωτερικού ή όχι και πότε;;
Νομίζω τότε πληρώνεις φόρο από το πρώτο ευρώ δηλαδή δεν έχεις αφορολόγητο και δεν έχεις τεκμήρια.
Τι δηλώνεις και πού; Τα λεφτά τα ξένα τα δηλώνεις και στην Ελλάδα; Το ενοίκιο το ελληνικό το δηλώνεις στην εφορία τη ξένη; Να μου πείτε και τι πρέπει και τι συνηθίζεται και τι προτείνετε....
Υπάρχει κάτι άλλο γιατί αν έχεις ένα ενοίκιο που να καλύπτει τα τεκμήρια δε βλέπω να αξίζει να είσαι σε ΔΟΥ εξωτερικού και να πληρώνεις από το πρώτο ευρώ φόρο....
Αλλάζει κάτι αν είσαι σε χώρα εκτός ΕΕ;στο μυαλο μου εισαι και εγω αυτα ψαχνω...
-
Δοκιμάζω ένα πρόγραμμα από περιοδικό (pc magazine) στον ανηψιό μου που έχει τεκμήριο 8.200 και γεννήθηκε μετά το '81 και το πρόγραμμα βάζει αφορολόγητο 5.000 ευρώ.
Το εισόδημά του είναι μικρότερο από το συνολικό τεκμήριο των 8.200 ευρώ, ισχύει το αφορολόγητο 9.000 ευρώ λόγω ηλικίας;
-
κατέβασε αυτό που έδωσε ο ψορσαιρ πριν κάποιες σελ.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Συμφέρει να είσαι ΔΟΥ εξωτερικού ή όχι και πότε;;Διαπιστώσεις δικές μου από την έρευνα που έκανα πρόσφατα.
Σωστά όλα.
Επίσης αν είσαι παντρεμένος και η σύζυγός σου είναι στην Ελλάδα και εργάζεται, τότε τη 'συμπαρασύρεις' και αυτή στη ΔΟΥ Εξωτερικού δηλαδή και αυτή φορολογείται από το πρώτο ευρώ.
Αρα υπολόγιζε με το 'καλημέρα' επιπλέον φόρο της οικογένειας €1000 (€5000 αφορολόγητο * 10% συντελεστή 1ου κλιμακίου = €500 και άλλα τόσα η σύζυγος).
Από την άλλη, επειδή για να είσαι στη ΔΟΥ Εξωτερικού δεν πρέπει να έχεις επάγγελμα στην Ελλάδα (αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας) ή εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (αν είσαι μισθωτός) τότε στην περίπτωση του ελεύθερου επαγγελματία πρέπει να κάνεις διακοπή (= δεν μπορείς να έχεις νόμιμα εισοδήματα από εργασία στην Ελλάδα) αλλά γλυτώνεις τα €500 του κεφαλικού φόρου (τέλος επιτηδεύματος) των ΕΕ.
Οπότε για έναν ΕΕ έρχεται μία-η-άλλη. Για μισθωτό είναι επιπλέον €500 τα οποία πρέπει να 'βγαίνουν' από άλλες ελαφρύνσεις.Α επίσης, μια και είπα 'ελαφρύνσεις' αν θυμάμαι καλά (με κάθε επιφύλαξη) δεν αναγνωρίζονται νοσοκομειακές κτλ. δαπάνες.
Ούτε υποχρεούσαι να συλλέγεις αποδείξεις και δεν έχεις και κάποιο όφελος αφού δεν έχεις αφορολόγητο.Τι δηλώνεις και πού; Τα λεφτά τα ξένα τα δηλώνεις και στην Ελλάδα;
Ναι κανονικά πρέπει να τα δηλώσεις στον Πίνακα 4Ζ (εισόδημα από την αλλοδαπή) αλλά ως κάτοικος εξωτερικού απαλάσσονται από το φόρο (αν είσαι κάτοικος Ελλάδας τότε φορολογούνται κανονικά μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του πίνακα 4 απλά, αν η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με το άλλο κράτος, αφαιρείται ο φόρος που έχεις ήδη πληρώσει στο άλλο κράτος)
Ομως, δεδομένης της τεράστιας εμπιστοσύνης που όλοι μας έχουμε στο ελληνικό κράτος κανείς δε μας βεβαιώνει ότι αύριο δεν θα αποφασίσουν να ρίξουν μια έκτακτη εισφορά σε αυτά τα κανονικά απαλασσόμενα του φόρου εισοδήματα
Hint: οι χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης (όλες οι χώρες της ΕΕ και άλλες (*)) συνήθως ανταλλάσσουν και φορολογικές πληροφορίες, οπότε ίσως να γνωρίζει ήδη η Εφορία πόσα λεφτά βγάζεις στο ξένο κράτος.
Κρίνε και αποφάσισε.(*) βλ. και http://www.gsis.gr/ddos/b.html αλλά θέλει σίγουρα επικαιροποίηση καθώς πχ. το Κατάρ έχει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης αλλά δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα.
Το ενοίκιο το ελληνικό το δηλώνεις στην εφορία τη ξένη; Να μου πείτε και τι πρέπει και τι συνηθίζεται και τι προτείνετε....
Αν εισπράττεις ενοίκιο στην Ελλάδα τότε δηλώνεται και φορολογείται κανονικά στην Ελλάδα στον πίνακα 4Ε. Το τι γίνεται έξω είναι θέμα του άλλου κράτους.
Μπορείς να εισάγεις κεφάλαια από το εξωτερικό χωρίς ερωτήσεις για κάλυψη τεκμηρίων (πίνακας 6 κωδικός 781-782) και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα.
Οντως πάντως, αν καλύπτονται τα τεκμήρια τότε μάλλον δεν αξίζει.
Οχι.
Αλλάζει κάτι αν είσαι σε χώρα εκτός ΕΕ;
Οχι απλά τίθεται θέμα αν έχει υπογραφεί σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης και ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων.
-
Πανω στο προηγουμενο ποστ
τι νοημα εχει για ενα φυσικο προσωπο η συμφωνια αποφυγης διπλης φορολογησης?? πληρωνει τον φορο του στο καθε κρατος και απλα τα χρηματα δεν λογιζονται μαυρα... αν στο κρατος εχει μικρο φορο τοσο το καλλυτερο... ( αν εχεις καλο μισθο εξω και στη τελικη θα πληρωσεις στην Ελλαδα μεγαλο φορο δεν πας εξω.... Ενταξει τωρα ισως πας γιατι θα εχεις δουλεια...) για επιχειρησεις βεβαια ειναι διαφορετικο μιας και θα φανουν τα κερδη στο υποκταστημα και θα φορολογηθουν και στο αλλο κρατος και στην Ελλαδα μετα.... -
Μα σε βάζουν να πληρώσεις τη διαφορά. Αν δηλαδή στο άλλο κράτος φορολογείσαι για το Χ εισόδημα που απέκτησες εκεί με 10% αλλά στην Ελλάδα το ίδιο εισόδημα φορολογείται με 40%, τότε θα πληρώσεις 30% φόρο στην Ελλάδα.
-
μα για αυτο ακριβως λεω οτι ετσι δεν θα πρεπει να φευγει κανενας εξω..... παρα μονο για να εχει δουλεια και ισως με μικρο μισθο... ωστε να μην εχει μεγαλη διαφορα ο συντελεστης.... Οποιος το σκευθηκε ειναι οντως πολυ ευφυης εκτος αν σκοπος του ηταν να μην φυγουν εξω τα μυαλα απο την Ελλαδα αλλα μονο ταξιτζηδες για αυστραλια!!!
-
Αν δεν υπήρχαν οι συμβάσεις θα πλήρωνες φόρο ΚΑΙ εκεί ΚΑΙ εδώ ανεξαρτήτως του μεταξύ τους ύψους.
Δλδ, 20% εκεί, 20% εδω, θα πλήρωνες ΚΑΙ τα δύο.Αν δούλευες δλδ σε μια χώρα που έχει συντελεστή 20%, και ήθελες να τα φέρεις στην Ελλάδα που έχεις ας πούμε πάλι 20%, τότε δεν θα ξαναπλήρωνες φόρο.
Χωρίς τη σύμβαση, αν ήθελες να τα φέρεις θα ξαναπλήρωνες. -
Hρθε σε κάποιον (Φυσικό πρόσωπο), που υπέβαλε τη δήλωσή του ηλεκτρονικά, το εκκαθαριστικό για πληρωμή ?
Την υπέβαλα προ 20ημέρου, μου είπαν ότι σε 10 ημέρες θα έρθει και το πρωτότυπο για πληρωμή, αλλά ακόμα..... -
dbekos, δες τι σου γράφει στο εκκαθαριστικό σου στη σελίδα του gsis. Εάν το χαρακτηρίζει σαν ενδεικτικό, τότε δεν έχει εκδοθεί ακόμα ώστε να σου αποσταλεί. έχω κι εγώ παρόμοια κατάσταση για το πατέρα μου με σχετικά μεγάλο χρεωστικό.
-
@ famas : Εχεις απόλυτο δίκιο, γράφει 'ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ' .
Οπότε, παραμένουμε στη 'Γραμμή Αναμονής' για ... 'Εκτέλεση Βολής'! -
Ο χρήστης nass έγραψε:
.... αν είσαι παντρεμένος και η σύζυγός σου είναι στην Ελλάδα και εργάζεται, τότε τη 'συμπαρασύρεις' και αυτή στη ΔΟΥ Εξωτερικού δηλαδή και αυτή φορολογείται από το πρώτο ευρώ.
Αρα υπολόγιζε με το 'καλημέρα' επιπλέον φόρο της οικογένειας €1000 (€5000 αφορολόγητο * 10% συντελεστή 1ου κλιμακίου = €500 και άλλα τόσα η σύζυγος).....
Α επίσης, μια και είπα 'ελαφρύνσεις' αν θυμάμαι καλά (με κάθε επιφύλαξη) δεν αναγνωρίζονται νοσοκομειακές κτλ. δαπάνες.
Ούτε υποχρεούσαι να συλλέγεις αποδείξεις και δεν έχεις και κάποιο όφελος αφού δεν έχεις αφορολόγητο.
Ναι κανονικά πρέπει να τα δηλώσεις στον Πίνακα 4Ζ (εισόδημα από την αλλοδαπή) αλλά ως κάτοικος εξωτερικού απαλάσσονται από το φόρο (αν είσαι κάτοικος Ελλάδας τότε φορολογούνται κανονικά μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του πίνακα 4 απλά, αν η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με το άλλο κράτος, αφαιρείται ο φόρος που έχεις ήδη πληρώσει στο άλλο κράτος)
Ομως, δεδομένης της τεράστιας εμπιστοσύνης που όλοι μας έχουμε στο ελληνικό κράτος **κανείς δε μας βεβαιώνει ότι αύριο δεν θα αποφασίσουν να ρίξουν μια έκτακτη εισφορά σε αυτά τα κανονικά απαλασσόμενα του φόρου εισοδήματα **:vava:
Hint: οι χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης (όλες οι χώρες της ΕΕ και άλλες (*)) συνήθως ανταλλάσσουν και φορολογικές πληροφορίες, οπότε ίσως να γνωρίζει ήδη η Εφορία πόσα λεφτά βγάζεις στο ξένο κράτος.....Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Οπότε καλά το σκέφτηκα ότι αν καλύπτεις τα τεκμήρια με ελληνικά έσοδα δεν σε συμφέρει να πας ΔΟΥ εξωτερικού. Παρά μόνο αν θέλεις να δικαιολογήσεις εισαγωγή χρημάτων στην Ελλάδα.
Και για αυτό μάλλον και οι γνωστοί μου έχουν αδιαφορήσει για το όλο θέμα. Υποθέτω θα είναι υποχρεωτικό να δηλωθείς στη ΔΟΥ εξωτερικού αλλά πρέπει εσύ να ασχοληθείς, δε σε βάζουν με το ζόρι...
Αλήθεια δηλώνει κανένας τα λεφτά που αποκτά εκτός Ελλάδας στο Ε1 του;;; Δεν νομίζω να το κάνουν πολλοί....
Σχετικά με το bold+υπογραμμισμένα μόλις άκουσα ότι ετοιμάζονται να κάνουν κάτι τέτοιο, να φορολογούνε τα λεφτά που απέκτησες στο εξωτερικό...
Δηλαδή η Γερμανία θα στείλει στην Ελλάδα τα στοιχεία όσων Ελλήνων εργάζονται εκεί; Ακόμα κι αν αποκτήσουν Γερμανική υπηκοότητα;; -
Η λύση στο θέμα του ότι οι 2 σύζυγοι πάνε μαζί υποχρεωτικά στη ΔΟΥ εξωτερικού είναι να δηλώσεις 'διάσταση', βλ. viewtopic.php?p=2420722#p2420722
Τα είχαμε ξαναπεί τα περισσότερα περί ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού εκεί και κάνα δυο φορές ακόμα, δες τη σελίδα και τα εκεί links.
Γενικώς πάντως έχουν λυσσάξει να σταματήσουν τη μεταφορά φορολογικής έδρας φυσικών προσώπων στο εξωτερικό και προσπαθούν να δυσκολέψουν τα πράγματα όσο μπορούν και στο νόμο και με οδηγίες/εγκυκλίους. Αυτό φυσικά δείχνει την τάση των μεγαλομισθωτών, αλλά και το πόσο εύκολα ο άλλος φεύγει ακόμα και αν δεν είναι νομικό πρόσωπο : αν σκεφτείς πόσα φυσικά πρόσωπα με κάτι ψωροεισοδήματα 200,300 χιλιάρικα την κοπανάνε με συνοπτικές διαδικασίες από την Ελλάδα (χωρίς στην πραγματικότητα να αλλάζουν κατοικία ) μπορείς να καταλάβεις ότι εταιρείες με πολύ μεγαλύτερα συμφέροντα αλλά και δυνατότητες ελιγμών δεν πρόκειται να κάτσουν να τους βάλει δάχτυλο ο (κάθε) Τσίπρας.
-
Η διάταξη του ν.3943/11 που λέει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν έχουν τεκμήρια διαβίωσης έχει καταργηθεί;
Έβαλα τα νούμερα μου στο πρόγραμμα που αναφέρθηκε πριν μερικές σελίδες (αυτό της Epsilon net) και αν παραμείνω κάτοικος Ελλάδας μου βγάζει 620€ φόρο (λόγω τεκμαρτού €4000). Αν τσεκάρω το πεδίο 319 (κάτοικος εξωτερικού), δεν μετράει ό,τι ποσό και να βάλεις ως αποδείξεις στο 049 (λογικό), αλλά εξακολουθεί να μετράει το τεκμαρτό εισόδημα και να υπολογίζει φόρο από αυτό! Ελπίζω να είναι μόνο παράβλεψη της εφαρμογής, γιατί αλλιώς!
Παρεμπιπτόντως, δεν έχω πάει ακόμα να μεταγραφτώ στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και δεν προβλέπεται να επιστρέψω στην Ελλάδα πριν το τέλος της προθεσμίας για τις δηλώσεις. Μπορώ να κάνω δήλωση τσεκάροντας το 319 έστω κι έτσι;
H άλλη λύση είναι να παραμείνω στη ΔΟΥ που είμαι, να αγγαρέψω τους δικούς μου να βρουν άλλα €1000 σε αποδείξεις ( ) και κάνω τη πάπια στο πίνακα 4Ζ; Και με το 029 (Έχετε περιουσία στο εξωτερικό; ) τι κάνουμε; Έπρεπε να τα βγάλω έξω σε κούτες πάμπερς σαν το Θέμο, όχι με έμβασμα...
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος