-
H εικόνα της κατανάλωσης για το τελευταίο ταξίδι Τρίκαλα-Αθήνα-Τρίκαλα
Κάθοδος
Χιλιόμετρα:331,00 από την αρχή του περιφερειακού στα Τρίκαλα έως το Παλατάκι (Χαιδάρι)
Μέση κατανάλωση:9,3l/100km
Xρόνος:02h 55min
Μέση ταχύτητα:112km/hKίνηση στην Αθήνα που περιελάμβανε τις διαδρομές
Χαιδάρι-Ζωγράφου
40λεπτη περιήγηση στα στενα του Ζωγραφου προς ανεύρεση πάρκινγκ
Ζωγράφου-Χαιδάρι
Χαιδάρι-Κέντρο (Σοφοκλέους& Αιόλου)
Κέντρο-Κηφισιά
Κηφισιά-Κρυονέρι , σύνολο χιλιομέτρων 62 , μέση κατανάλωση 10,2l/100km , μέση ταχύτητα 22km/h.Άνοδος
Χιλιόμετρα :303,00 από τη γέφυρα του Κρυονερίου έως τη μέση του περιφεριακού των Τρικάλων (Καρδίτσης - Πύλης)
Μέση κατανάλωση : 10,8l/100km
Χρόνος:02h 35min
Μέση ταχύτητα:118km/hBonus κατανάλωσης : Mε παρέα ένα τέτοιο http://goo.gl/yeckK έφθασα στη Λαμία με μέση κατανάλωση 12,1l/100km και μέση ταχύτητα 139km/h
Αυτοκίνητο: Fiat Bravo 150 Sport -
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Bonus κατανάλωσης : Mε παρέα ένα τέτοιο http://goo.gl/yeckK έφθασα στη Λαμία με μέση κατανάλωση 12,1l/100km και μέση ταχύτητα 139km/h
Αυτοκίνητο: Fiat Bravo 150 SportΡωτα αυτον ποσο εκαψε...
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Χρειάζονται όντως ειδικές ικανότητες για να το κάνεις αυτό.... με 110 στην Εγνατία;;Αν σου πω ότι στο Κηφισσό στο κατέβασμα με 100+ km/h κινούμε αριστερά γιατί απλά
-
Αθήνα-Ναύπλιο-Αθήνα με bmw 520 E39 manual --> 7,3lt/100 στο bc. Ταχύτητες γύρω στα 130 στην εθνική και 80-90 στο επαρχιακό δίκτυο, 3 άτομα με αποσκευές. Η B για την ίδια διαδρομή και τις ίδιες συνθήκες καίει σίγουρα κάτι παραπάνω. Το audi επίσης καίει κάτι παραπάνω, ακόμα και με 2 άτομα. Πιθανώς η πιο μακριά 5η της bmw κάνει τη διαφορά. Πάντως σε ανοικτό δρόμο δε συγκρίνεται με κανένα από τα δύο παραπάνω. Απλά άπαιχτη.
-
θεα
-
Ο χρήστης Puntofato έγραψε:
από εκεί που βγαίνεις στην διασταύρωση για Γρεβενά ή Ιωάννινα μετά την καλαμπάκα και πίσω.Χάνι Μουργκάνι λέγεται. διαδρομή παρεμπιπτόντως!
Σε τέτοιες διαδρομές είχα έως και την ίδια κατανάλωση που γράφεις (4,2lt/100Km) με τη μηχανή, αν και με κάαααααπως πιο ενθουσιώδεις ρυθμούς απ'ότι φαντάζομαι ότι πήγαινες με το Punto...Αν σου πω ότι στο Κηφισσό στο **κατέβασμα **με 100+ km/h κινούμε αριστερά γιατί απλά
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
από εκεί που βγαίνεις στην διασταύρωση για Γρεβενά ή Ιωάννινα μετά την καλαμπάκα και πίσω.
Χάνι Μουργκάνι λέγεται. διαδρομή παρεμπιπτόντως!
Σε τέτοιες διαδρομές είχα έως και την ίδια κατανάλωση που γράφεις (4,2lt/100Km) με τη μηχανή, αν και με κάαααααπως πιο ενθουσιώδεις ρυθμούς απ'ότι φαντάζομαι ότι πήγαινες με το Punto...Αν σου πω ότι στο Κηφισσό στο **κατέβασμα **με 100+ km/h κινούμε αριστερά γιατί απλά
Στο κατέβασμα του Κηφισού εσύ φαντάζομαι ότι απλά τσουλάς, ίσως και με σβηστό το βενζινοκινητήρα;
Δεν είμαι full hybrid για να κινούμε μόνον ηλεκτρικά (μόνον το Prius & το Ampera & στις ταχύτητες αυτές απ΄ όσο ξέρω μόνον η Cayene)
Από εκεί και πέρα .. ναι ... οι αεροδυναμικές απώλειες είναι μικρές και δεν έχω μεγάλη προσπάθεια στο να κρατήσω αυτή την ταχύτητα. Αλλά ότι ισχύει για μένα ισχύει λίγο ως πολύ για όλους. Όταν βλέπεις να κινούνται με 90 km/h για να κάνουν οικονομία το κάνουν ακόμα και εκεί. Το ίδιο zorz μου συμβαίνει και στην Α.Ο. που κάποτε με 100 km/h με προσπερνούσαν νταλίκες ενώ σήμερα..... νιώθω σαν να είμαι μερικές φορές σε fast forward.
Από εκεί και πέρα ακόμα και για τα εταιρικά που θα θεωρούσε κανείς ότι δεν επηρεάζονται δεν ισχύει το ίδιο. Μειώθηκε η ποσότητα καυσίμου που δικαιολογείται για τον καθένα για τις μετακινήσεις από και προς τη δουλειά (δεν περιλαμβάνονται τα ταξίδια τα οποία όμως έχουν μειωθεί καθώς η τηλεδιάσκεψη πάει σύννεφο) οπότε έχουν μειωθεί και οι ταχύτητες. Δε, η πώληση ακριβής βενζίνης (plus, vpower και δεν συμμαζεύετε) έχει πρακτικά απαγορευτεί σε κάποιες εταιρείες αυξάνοντας τα προβλήματα επιβίωσης των βενζινοπωλών που δεν μπορούν να πουλήσουν το προϊόν με το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.
Οπότε η μέση ταχύτητα έχει μειωθεί γενικώς και μ.ο. της τάξης των 100 km/h είναι πια δύσκολο να επιτευχθούν. (αν λάβεις υπόψη το σύνολο του χρόνου για το ταξίδι και όχι τον καθαρό χρόνο που οδηγείς...)
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
από εκεί που βγαίνεις στην διασταύρωση για Γρεβενά ή Ιωάννινα μετά την καλαμπάκα και πίσω.
Χάνι Μουργκάνι λέγεται. διαδρομή παρεμπιπτόντως!
Σε τέτοιες διαδρομές είχα έως και την ίδια κατανάλωση που γράφεις (4,2lt/100Km) με τη μηχανή, αν και με κάαααααπως πιο ενθουσιώδεις ρυθμούς απ'ότι φαντάζομαι ότι πήγαινες με το Punto...Μέση όλης της βόλτας (960χλμ) που περιλάμβανε περί τα 120χλμ στα βουνά είναι το 4,2... Σε λίγο θα δοκιμάσω και την μηχανή (Kawasaki ER 6F) σε αντίστοιχες διαδρομές, αλλά σε καμία περίπτωση δε φαντάζομαι να μπορεί να φτάσει το αυτοκίνητό μου. Άσε που κάθε λίγο και λιγάκι(300χλμ) για τα δεδομένα μου θα χρειάζεται να βρίσκω καύσιμα...
-
Χθες σε ταξιδακι 110 χιλιομετρων(περιπου) με το sedici και πραγματικα μικτη διαδρομη,στροφες εθνικη και αρκετη πολη(ηρακλειο) το trip εδειξε οταν γυρισα στο χωριο 6,8.
Πολυ καλο αν αναλογιστει κανεις και το φορτιο,4 μαντραχαλοι και τα ψωνια μας.
Το yaris ειναι κολλημενο στα 5,8 και εδω και πολυ καιρο εχει μεγιστη ταχυτητα τα 50 μεσα στο χωριο. -
Θεσσαλονίκη-Γρεβενά-Μετέωρα κι επιστροφή. 519 χιλιόμετρα, 5 άτομα στο καημένο το φόκους. 72 χ.α.ω. μέση ταχύτητα, 6.4 λ/100 έγραψε το τριπ, 6.7λ/100 υπολόγισα εγώ.
-
-
Διαδρομή Ιωάννινα-Πάτρα (περιλαμβάνει και 10 χλμ. μέσα στις πόλεις αυτές, με λίγη κίνηση μέσα). Μέση κατανάλωση 5,8 λίτρα/100 χλμ. Φορτίο (επιβάτες+αποσκευές) περίπου 230-250 κιλά. Χαλαρή, αλλά όχι αργή οδήγηση.
-
Διαδρομή Πάτρα-Ιωάννινα (περιλαμβάνει και 10 χλμ. μέσα στις πόλεις αυτές, σχεδόν χωρίς καθόλου κίνηση). Μέση κατανάλωση 6,0 λίτρα/100 χλμ. Μέση ταχύτητα 79 χλm./ώρα. Φορτίο (επιβάτες+αποσκευές) περίπου 230-250 κιλά.
Και στις δύο περιπτώσεις τα στοιχεία είναι από το trip computer. Για την πρώτη διαδρομή δε θυμάμαι τη μέση ταχύτητα. Στην πρώτη διαδρομή το ρεζερβουάρ γεμάτο, στη δεύτερη ελάχιστα πάνω από τη μέση. Και στις δύο περιπτώσεις χωρίς προσπάθεια για χαμηλή κατανάλωση, αλλά με πολύ καλή γνώση του δρόμου και του αυτοκινήτου, που διευκολύνει την χαμηλή κατανάλωση.
Τα παραπάνω με Škoda Octavia 5, 1.4 TSI, 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο.
Jacob
-
-
Ο χρήστης Jacob έγραψε:
-
Διαδρομή Ιωάννινα-Πάτρα (περιλαμβάνει και 10 χλμ. μέσα στις πόλεις αυτές, με λίγη κίνηση μέσα). Μέση κατανάλωση 5,8 λίτρα/100 χλμ. Φορτίο (επιβάτες+αποσκευές) περίπου 230-250 κιλά. Χαλαρή, αλλά όχι αργή οδήγηση.
-
Διαδρομή Πάτρα-Ιωάννινα (περιλαμβάνει και 10 χλμ. μέσα στις πόλεις αυτές, σχεδόν χωρίς καθόλου κίνηση). Μέση κατανάλωση 6,0 λίτρα/100 χλμ. Μέση ταχύτητα 79 χλm./ώρα. Φορτίο (επιβάτες+αποσκευές) περίπου 230-250 κιλά.
Και στις δύο περιπτώσεις τα στοιχεία είναι από το trip computer. Για την πρώτη διαδρομή δε θυμάμαι τη μέση ταχύτητα. Στην πρώτη διαδρομή το ρεζερβουάρ γεμάτο, στη δεύτερη ελάχιστα πάνω από τη μέση. Και στις δύο περιπτώσεις χωρίς προσπάθεια για χαμηλή κατανάλωση, αλλά με πολύ καλή γνώση του δρόμου και του αυτοκινήτου, που διευκολύνει την χαμηλή κατανάλωση.
Jacob
Πως το καλό τις κάνετε αυτές τις καταναλώσεις? Εγώ με Corsa C 1,4 ποτέ δεν έχω καταφέρει να πέσω κάτω από το 6,5λ και αυτό στην Αττική Οδό πηγαίνοντας με 80!
Σε νορμάλ ανηφόρες στις πόσες στροφές κάνεις αλλαγή? -
-
Κατ' αρχάς οι καταναλώσεις που αναφέρω, όπως ήδη έχω γράψει, είναι από το trip computer. Είναι πιθανό η πραγματική κατανάλωση να έχει απόκλιση. Απλώς κάποιοι γνωστοί που το ψάχνουν λίγο περισσότερο και έχουν το ίδιο αυτοκίνητο μου είπαν ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις τους, το trip computer είναι σχετικά αξιόπιστο.
Επίσης, η διαδρομή που αναφέρω δεν έχει μεγάλες ανηφόρες. Αυτές που έχει, κυρίως στο κομμάτι Άρτα-Ιωάννινα, δεν έχουν κλειστές στροφές, και συνεπώς οδηγείς συχνά με 5η και 6η ταχύτητα, άρα με χαμηλές στροφές και κατανάλωση. Η διαδρομή Πάτρα-Ιωάννινα και ο αντίθετο πραγματοποιείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό με 5η και 6η ταχύτητα. Επίσης, εάν γνωρίζεις το αυτοκίνητο που αναφέρω, δηλαδή την Škoda Octavia 5, 1.4 TSI με το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο, μπορείς να εκμεταλλεύεσαι τη ροπή του κινητήρα και τις 6 ταχύτητες και να διατηρείς χαμηλές στροφές στον κινητήρα (δε θυμάμαι ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά η έκτη είναι σχετικά μακριά, με λίγες στροφές «μαζεύεις» αρκετά χλμ.). Επιπλέον, αναφέρω χαλαρή οδήγηση (αναφέρω και την μ.ω.τ., και συνεπώς μπορεί κάποιος να καταλάβει τον ρυθμό οδήγησης), γνώση του δρόμου και του αυτοκινήτου, που συμβάλλουν στη χαμηλή κατανάλωση. Εάν στις περιφερειακές Αγρινίου και Άρτας έχεις μ.ω.τ. γύρω στα 140 χλμ./ώρα, η κατανάλωση για τη διαδρομή Πάτρα-Ιωάννινα είναι περίπου 6,5 λίτρα/100 χλμ., ίσως και περισσότερο. Γενικά με πιο σβέλτη οδήγηση, οι καταναλώσεις που γράφω είναι υψηλότερες. Νομίζω ότι έχω δει μέση κατανάλωση πάνω από τα 7 λίτρα/100 χλμ. σε αυτή τη διαδρομή, αλλά δεν το έχω καταγράψει και δεν είμαι σίγουρος. Φυσικά η κατανάλωση μπορεί να είναι τόση, αλλά και αρκετά μεγαλύτερη με άλλο στυλ οδήγησης.
Οι καταναλώσεις που αναφέρω γίνονται σε θερμοκρασίες που δεν ευνοούν την υψηλή κατανάλωση, δηλαδή ούτε πολύ χαμηλές, αλλά ούτε και υψηλές, με το αυτοκίνητο σε καλή μηχανική κατάσταση. Επίσης, οι περισσότερες αν όχι όλες μετρήσεις που έχω αναφέρει εδώ, δεν αφορούν το καλοκαίρι, άρα δεν περιλαμβάνουν τη χρήση κλιματισμού, ενώ παράλληλα οι διαδρομές γίνονται κυρίως με κλειστά παράθυρα, άρα και καλύτερη αεροδυναμική - ίσως όλα αυτά να παίζουν ρόλο.
Πολύ πιθανόν παίζει ρόλο και το «πόδι» του οδηγού. Είμαι σχεδόν σίγουρος, για παράδειγμα, ότι ο αδερφός μου με την ίδια μωτ. θα έχει χαλαρά 0,5 λίτρα/100 χλμ. περισσότερη κατανάλωση.
Jacob
-
Ο χρήστης Jacob έγραψε:
-
-
Jacob
Στην επιστροφή έχεις κατανάλωση 6.0λτ/100 και μέση ταχύτητα 79χλμ/ώρα. Στο πήγαινε, έχεις κατανάλωση 5.8λτ/100. Μπορώ να υποθέσω λοιπόν πως η μωτ σου ήταν κάπου στα 80χλμ/ώρα.
Στον ίδιο δρόμο πάνω κάτω, αλλά μετρώντας από Αθήνα και με αρκετή ως πολλή κίνηση, είδα 8.3 λτ/100 και μωτ 85 χλμ/ώρα.
Εννοείται πως είναι ρεκόρ χαμηλής κατανάλωσης για μένα, αλλά θεωρώ την μωτ αυτή εξαιρετικά χαμηλή και δεν θα... τολμούσα να πω πως πήγαινα 'χαλαρα, αλλά όχι αργά'.
Πήγαινα χαλαρά και εκ του αποτελέσματος (85 χλμ/ωρα) αργά!Μια μη αργή προς σβέλτη μωτ για την διαδρομή αυτή είναι κάπου στα 100 χλμ/ώρα. Οτιδήποτε κάτω από 90 χλμ/ωρα, είναι μάλλον αργά.
Οπότε, με τόσο μικρές μωτ, λογική είναι και η οικονομία καυσίμου.Το δικό μου αυτοκίνητο, μια BMW 120i. Το Οctavia, σίγουρα έχει πιο οικονομικό μοτέρ πάντως.
-
-
100μωτ σε αυτη τη διαδρομη μπορει να ειναι πολλα ή λιγα αναλογα με την κινηση που βρισκεις και σε ποιο σημειο την βρισκεις!
2 φορτηγα μαζι σε δυσκολο σημειο και με σχετικη κινηση στο αντιθετο ρευμα κοστιζουν παρα πολυ σε χρονο. Οποτε ακομη και αν γενικα πηγαινεις γρηγορα, η μωτ σου μπορει ειναι κακη.
αντιστοιχα και η καταναλωση, αν αναγκαζεσαι να φρεναρεις συνεχεια πισω απο αργα αυτοκινητα, και μετα μπαινεις στα κοκκινα για να περασεις, η καταναλωση ανεβαινει. Εκτος αν μεινεις στην ουρα για 5' με 70χαω
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
100μωτ σε αυτη τη διαδρομη μπορει να ειναι πολλα ή λιγα αναλογα με την κινηση που βρισκεις και σε ποιο σημειο την βρισκεις!2 φορτηγα μαζι σε δυσκολο σημειο και με σχετικη κινηση στο αντιθετο ρευμα κοστιζουν παρα πολυ σε χρονο. Οποτε ακομη και αν γενικα πηγαινεις γρηγορα, η μωτ σου μπορει ειναι κακη.
αντιστοιχα και η καταναλωση, αν αναγκαζεσαι να φρεναρεις συνεχεια πισω απο αργα αυτοκινητα, και μετα μπαινεις στα κοκκινα για να περασεις, η καταναλωση ανεβαινει. Εκτος αν μεινεις στην ουρα για 5' με 70χαω
Τα 100+χλμ/μωτ τα έχω πετύχει ξανά και ξανά στο δρόμο αυτόν, απλώς δεν παίζει περίοδο Πάσχα, εκλογών κλπ. Σε νορμάλ μέρες, με ένα συμπαθητικό αμάξι, άνετα νομίζω. Εδώ έχω πετύχει τέτοια μωτ με το 207 75ίππων, αλλά ήταν βράδυ και είχε λίγη κίνηση, δεν πετυχαίνει πάντα αυτό!
Πλέον, με τις παρακάμψεις Αγρινίου και Άρτας, έχει βελτιωθεί ΠΑΡΑ πολύ η μωτ στο συγκεκριμένο δρόμο.
Ο καρκίνος της Πατρών - Κορίνθου είναι που δεν παλεύεται πλέον! -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Ο καρκίνος της Πατρών - Κορίνθου είναι που δεν παλεύεται πλέον!
καθε φορα που βγαινω απο τον δρομο αυτο, νιωθω οτι εκανα ενα μικρο θαυμα.
οι υπευθυνοι που καταντησαν τον δρομο σε αυτη τη κατασταση θα επρεπε να ειναι φυλακη.και σαν να μην ειναι αρκετο αυτο, σε χρεωνουν και διοδια για να μπεις σε ενα δρομο απιστευτα επικινδυνο
-
εχω την αισθηση ομως οτι τα ατυχηματα τοσο υλικα οσο με τραυματιες ή/και νεκρους σε σχεση με τα διανυθεντα χιλιομετρα εχουν μειωθει τρομερα...
λαύτερα ετσι και με χαμηλες ταχυτητες ο ενας πισω απο τον αλλο παρα να τρεχουμε με 180 σε επαρχιακο δρομο των 100-120 και να κανουμε τυφλες προσπερασεις...
-
Ο χρήστης MAD-MAX-13 έγραψε:
εχω την αισθηση ομως οτι τα ατυχηματα τοσο υλικα οσο με τραυματιες ή/και νεκρους σε σχεση με τα διανυθεντα χιλιομετρα εχουν μειωθει τρομερα...λαύτερα ετσι και με χαμηλες ταχυτητες ο ενας πισω απο τον αλλο παρα να τρεχουμε με 180 σε επαρχιακο δρομο των 100-120 και να κανουμε τυφλες προσπερασεις...
Τότε καλύτερα να μην φτιάχνουμε δρόμους, ας βάλουμε κόφτες στ' αυτοκίνητα και να πάμε με 50, αργά, σταθερά και σίγουρα.
-
ποτε δεν εχω δειξει οτι ειμαι αυτης της αποψης στα 7 χρονια που συμμετεχω στο φορουμ. lol lol lol ουτε με τα λογια ουτε με τις πραξεις μου
ειναι ομως (μαλλον) γεγονος οτι μεχρι να φταχτει ο συγκεκριμενος δρομος ισως ειναι καλυτερα (απο τα αποτελεσματα) να αναγκαζει την κινηση σε μονο στοιχο απο το να δινει το δικαιωμα να παρανομουμε και να κανουμε τυφλες προσπερασεις και να κινουμαστε σε 2 στοιχους και μαλιιστα συνεχως (εν μερη) στο αντιθετο ρευμα
Έρευνα Κατανάλωσης