-
Σημαντική ένδειξη είναι πάντως και οι κινήσεις αγορών που κάνουν οι insiders
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
- Αν σου πω δηλ. ότι η MIG πρόκειται να πέσει 30% θα την πουλήσεις?
Εισαι καλα; 7 ευρω την αγορασα
Για να παιρνω θαρρος ρωταωΝα σου πω κι εγω μια ιστορια: Οταν βολοδερνε ενα διαστημα στα 6.70, ενα σωρο γνωστοι (καποιοι αξιοπιστοι, καποιοι οχι) μου πιπιλιζαν το μυαλο, να μην ανησυχω, γιατι ολος ο κοσμος φορτωνει και θα παει πολυ πανω. Μου το ειπανε καμια 10αρια ατομα Απο κανεναν δεν ακουσα κακο λογο. Ε, τωρα ειναι 4.80
Και να φανταστεις οτι για να την παρω, πουλησα ΕΛΜΕΚ (οπου αν ειχα μεινει θα ειχα διπλασιασει τα λεφτα μου, χωρις να ιδρωσω στην προσφατη πτωση!)Όπως λέω παραπάνω μην ακούς κανένα...
Πάντως το ότι μια μετοχή στην προτείνουν πολλοί είναι σημαντικότατος 'αντιδείκτης', είναι πολύ επικίνδυνη..Πράγματι στη MIG ήταν όλη η Ελλάδα μέσα...Δεν θα ήταν περίεργο όλοι αυτοί να βγάλουν 'τζάμπα' λεφτά? Μια βόλτα από τα χρηματιστηριακά forums θα σου έδειχνε ότι υπήρχαν 150 θέματα για MIG, τι χειρότερο? -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Σημαντική ένδειξη είναι πάντως και οι κινήσεις αγορών που κάνουν οι insidersΩς προς αυτό και πάλι προσοχή γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνουν οι κινήσεις που εμείς 'βλέπουμε'...
Παράδειγμα δικό μου ευτυχώς με λίγα λεφτά :Από εδώ http://www.ase.gr/content/gr/Companies/ ... 4%E7%F3%E7 δείτε πόσες μετοχές της εταιρίας του έχει αγοράσει ο κ. Μαθιός Ι. μέσα στο 2007...Το έβλεπα κι εγώ και είπα να αγοράσω μερικά κομματάκια ακολουθώντας τον κύριο που τα ξέρει από μέσα ...Έχω ΜΟ κτήσης κάπου 1,7 ή 1,6, αν θυμάμαι καλά, και σήμερα η μετοχή έχει 1 ευρώ
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Επειδή ξέρει ότι ασχολούμαι με το σπορ θεώρησε υποχρέωσή του να μου πει (ΧΑΑ στις 5100+) ότι ο τυπάκος του είπε ότι έρχεται μεγάλη πτώση και έχει βγει ΤΕΛΕΙΩΣ, μηδέν μετοχές (εξαιρετικά σπάνιο αυτό)...Μου είπε επίσης ότι όλα τα μεγαλοστελέχη τραπεζών που μιλάει έχουν όλοι αδειάσει τα χαρτοφύλάκιά τους γιατί περιμένουν έντονη πτώση...
Του απάντησα αναιδώς ότι εφόσον όλοι αυτοί οι κοπρίτες με τα ελάχιστα χαρτοφυλάκια μερικών εκατομμυρίων προβλέπουν τόσο σίγουρη πτώση αυτό αποκλείεται να συμβεί και όλοι αυτοί να βγουν κερδισμένοι...Του είπα μάλιστα πολύ κοροϊδευτικά : 'Δηλ. τώρα εσύ κι οι φίλοι σου μάθατε το μυστικό της πτώσης και θα βγεις κερδισμένος? Σου προτείνω λοιπόν εφόσον είσαι τόσο σίγουρος να σορτάρεις κι όλας' ..Μετά μάλιστα μου είπε ο φίλος μου ότι ήμουν τόσο ειρωνικός που προς στιγμήν τον κλόνησα ..Ευτυχώς που δε με άκουσεΈμεινα άναυδος όταν το σενάριο βγήκε λέξη προς λέξη αληθινό...Συνεχίζω πάντως να πιστεύω ότι δεν γίνεται να έρθει σοβαρό κραχ όταν όλοι αναμένουν τα χειρότερα...Αν γίνει πρώτη φορά στην ιστορία θα έρθει κραχ μέσα σε τόσο άσχημο κλίμα...Τα κραχ ξεκινάνε πάντα μέσα από κλίμα ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗΣ ευφορίας
Ο τύπος από το Μονακό επίσης, μου είπε, ότι για πρώτη φορά του ήρθε με άδεια χέρια χωρίς ούτε ένα προϊόν να του 'πουλήσει' και του σύστησε να κρατήσουν πολύ μεγάλη ρευστότητα (να διευκρινίσω ότι αυτός στο Μονακό δεν έχει καμία 'ποιοτική' σχέση με τον τυπάκο εδώ : διαχειρίζεται 100δες εκατομμύρια και τον γνώρισε μέσω του Λάτση...Έχει στα χέρια του χρήματα προς διαχείριση από τα μεγαλύτερα πορτοφόλια (και) της Ελλάδος).
Ηταν γνωστο στις αγορες οτι τα χρηματιστηρια θα πεσουν απο οταν ανακοινωθηκαν τα πρωτα προβληματα με το subprime το περασμενο Ιουνιο/Ιουλιο (δεν θυμαμαι ακριβως ποτε επαιξε για πρωτη φορα αυτη η ιστορια). Πολλες τραπεζες εχασαν πολλα λεφτα άρα η μετοχη τους θα πρεπει να πεσει αρκετα (επηδει τα μελλοντικα μερισματα επεσαν) συν το οτι για να δανεισουν χρηματα θα ζητουν περισσοτερα αλλα και οι επιχειρησεις θα πληρωσουν μεγαλυτερα επιτοκοια και αρα τα κερδη τους θα πεσουν και αρα η μετοχη τους θα πεσει. Το προβλημα ειναι ποτε θα αρχιζε η πτωση. Η πτωση ηρθε αργοτερα (τον Αυγουστο αν θυμαμαι καλα) 1-2 μηνες μετα απο εγινε γνωστο το subprime. Κανενας δεν μπορει να προβλεψει ποτε ακριβως θα παει η αγορα κατω (ή πανω). Αν μπορεις να το προβλεψεις θα εισαι εκατομυριουχος σε μερικα χρονια. Μετα ειχαμε ανοδο παλι και φετος πτωση που αρχισε την ιδια μερα που αρχισε η SG να κλεινει τις θεσεις της.
Ειναι γνωστο οτι υπαρχει πολυ subprime exposure που δεν εχει διαγραφει ακομα οποτε η λογικη λεει οτι στα επομενα 2 χρονα η πτωση θα ειναι μεγαλη. Αλλα φυσικα υπαρχουν και αλλα δεδομενα οπως ο απιθανος Bernake, η κυβερνηση Bush, οι εκλογες στην Αμερική κλπ...Οποτε δεν θα ηταν εκπληξη να δουμε και αλλα ραλι φετος!
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
**Ηταν γνωστο **στις αγορες οτι τα χρηματιστηρια θα πεσουν απο οταν ανακοινωθηκαν τα πρωτα προβληματα με το subprime το περασμενο Ιουνιο/Ιουλιο (δεν θυμαμαι ακριβως ποτε επαιξε για πρωτη φορα αυτη η ιστορια). Πολλες τραπεζες εχασαν πολλα λεφτα άρα η μετοχη τους θα πρεπει να πεσει αρκετα (επηδει τα μελλοντικα μερισματα επεσαν) συν το οτι για να δανεισουν χρηματα θα ζητουν περισσοτερα αλλα και οι επιχειρησεις θα πληρωσουν μεγαλυτερα επιτοκοια και αρα τα κερδη τους θα πεσουν και αρα η μετοχη τους θα πεσει. Το προβλημα ειναι ποτε θα αρχιζε η πτωση. Η πτωση ηρθε αργοτερα (τον Αυγουστο αν θυμαμαι καλα) 1-2 μηνες μετα απο εγινε γνωστο το subprime. Κανενας δεν μπορει να προβλεψει ποτε ακριβως θα παει η αγορα κατω (ή πανω). Αν μπορεις να το προβλεψεις θα εισαι εκατομυριουχος σε μερικα χρονια. Μετα ειχαμε ανοδο παλι και φετος πτωση που αρχισε την ιδια μερα που αρχισε η SG να κλεινει τις θεσεις της.
Ειναι γνωστο οτι υπαρχει πολυ subprime exposure που δεν εχει διαγραφει ακομα οποτε** η λογικη λεει οτι στα επομενα 2 χρονα η πτωση θα ειναι μεγαλη.** Αλλα φυσικα υπαρχουν και αλλα δεδομενα οπως ο απιθανος Bernake, η κυβερνηση Bush, οι εκλογες στην Αμερική κλπ...Οποτε δεν θα ηταν εκπληξη να δουμε και αλλα ραλι φετος!
Συγγνώμη αλλά δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ γνωστό στις αγορές...Αν ήσουν τόσο βέβαιος ότι θα έπεφτε δεν είχες (έχεις) παρά να πάρεις τις ανάλογες θέσεις στα ΣΜΕ...Τώρα αν αυτό θα γινόταν σε 1,2 ή 6 μήνες δεν έχει και πολύ σημασία γιατί τα κέρδη που θα αποκόμιζες θα ήταν μυθικά αν μπορούσες (μπορείς) να προβλέψεις μια πολύ μεγάλη πτώση...
Το ίδιο φυσικά ισχύει για τον τυπάκο που διαχειρίζεται τα κεφάλαια του φίλου μου : πούλησε το χαρτοφυλάκιο των μετοχών μεν αλλά δεν βγήκε πωλητής στα παράγωγα...Αυτό δείχνει κι όλας ότι κάθε άλλο παρά βέβαιος ήταν για την πτώση γιατί τα κέρδη του θα ήταν τεράστια αν είχε σορτάρει...
Αν μπορείς πχ να προβλέψεις ότι μετά από 3 ή 6 μήνες (δεν έχει και πολύ σημασία) ο FTSE20 θα είναι χαμηλότερα από εκεί που είναι σήμερα απλά θα γίνεις πλούσιος....Αν δεν μπορείς βέβαια αλλά απλά εννοείς ότι μέσα στην επόμενη 10ετία κάπου, κάποτε θα έχουμε έντονη πτώση (χωρίς να διευκρινίζεις αν πρώτα έχουμε φτάσει στις 10000 μονάδες πχ) αυτό δε λέει τίποτα, νομοτελειακό είναι...Όπως επίσης αν αν πιστεύεις ότι μέσα στην επόμενη 2ετία θα έχουμε πτώση (δηλ. καθοδικό κανάλι χωρίς νέα υψηλά αλλά με σταδιακά χαμηλότερα) πάλι μπορείς να βγάλεις πολύ χρήμα,πάρα πολύ...Το λογικό είναι πάντως να τιμήσεις την πρόβλεψή σου
Νομίζω ότι είχες πει ότι θα ήθελες να ασχοληθείς με παράγωγα...Να πω κάτι πολύ απλό με το λίγο που μου κόβει : το στοίχημα στα παράγωγα είναι ένα 50-50 στοίχημα στο οποίο όμως καταβάλλεις προμήθειες, δηλ. γκανιότα...Άρα μακροπρόθεσμα θα είσαι χαμένος όπως και όταν παίζεις ρουλέττα...Κάποιοι θεωρούν ότι είναι σε θέση να προβλέψουν την πορεία της αγοράς και έτσι να 'υπερνικήσουν' τις προμήθειες...Νομίζω ότι αυτή η θέση είναι πολύ αλλαζονική και μου φαίνεται αδιανόητο κάποιος να παίρνει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη σωστή πλευρά του στοιχήματος...Έχω δει παραγωγάκηδες που επί 2 χρόνια βγάζαν 5-6 χιλιάρικα το μήνα να καταστρέφονται μέσα σε 2 μήνες από λάθος θέσεις...Είχαν συνηθίσει σε μία τασική αγορά και μια απότομη μεταβολή τάσης με πολύ έντονες διακυμάνσεις τους έστειλε αδιάβαστους...Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορείς συστηματικά να προβλέπεις την πορεία ενός δείκτη με πιθανότητες πάνω από 50%...Συζητάμε φυσικά για κοινούς θνητούς που έχουν το πολύ μερικά εκατομμυριάκια ευρώ για παίξιμο...
Τέσπα, κουβέντα να γίνεται αλλά αν τα 2 επόμενα χρόνια έχουμε μεγάλη πτώση τότε τα πράγματα θα είναι πολύ σοβαρά και φυσικά θα πρόκειται για bear market με όλη τη σημασία της λέξεως...
Επειδή όμως σε γενικές γραμμές η συντριπτική πλειοψηφία αυτό πιστεύει μου φαίνεται απίθανο να συμβεί αλλά κυρίως να διαρκέσει τόσο πολύ...
Α και ο Bernake, αν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά, μόνο ασπιρίνες μπορεί να δώσει για καλπάζοντα καρκίνο στα οστά και μάλιστα σύντομα θα του τελειώσουν και αυτές... -
Σημαντική ένδειξη είναι πάντως και οι κινήσεις αγορών που κάνουν οι insiders
Ως προς αυτό και πάλι προσοχή γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνουν οι κινήσεις που εμείς 'βλέπουμε'...
Παράδειγμα δικό μου ευτυχώς με λίγα λεφτά :Από εδώ http://www.ase.gr/content/gr/Companies/ ... 4%E7%F3%E7 δείτε πόσες μετοχές της εταιρίας του έχει αγοράσει ο κ. Μαθιός Ι. μέσα στο 2007...Το έβλεπα κι εγώ και είπα να αγοράσω μερικά κομματάκια ακολουθώντας τον κύριο που τα ξέρει από μέσα ...Έχω ΜΟ κτήσης κάπου 1,7 ή 1,6, αν θυμάμαι καλά, και σήμερα η μετοχή έχει 1 ευρώ
Μα δεν είπε κανείς ότι η αγορά από insiders σημαίνει απαραίτητα ότι η τιμή της μετοχής θα ανέβει. Φυσικά και αυτό εξαρτάται και από την γενικότερη πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη. Σημαίνει όμως ότι δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην πορεία της επιχείρησης, ότι βλέπουν προοπτικές ανάπτυξης. Άρα, μεσομακροπρόθεσμα ξέρεις ότι το πιο πιθανό δε θα βγεις χαμένος, είτε από τα μερίσματα που θα δοθούν, είτε από μια μελλοντική άνοδο της τιμής.
Σημαντικές αγορές έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό σε πολλές επιχειρήσεις:
Στη Μηχανική από τον Εμφιετζόγλου
Στη Γενική Εμπορίου από τον Κρεμμυδά
Στο Μυτιληναίο από το Δασκαλόπουλο
Στη MIG από το Βγενόπουλο
Στην Aegean από την Τράπεζα Πειραιώς
κτλΟι insiders βλάκες δεν είναι. Ξέρουν ΚΑΛΑ πότε να βάλουν τα λεφτά τους και φυσικά και πότε να τα αποσύρουν. Το θέμα είναι ότι πρέπει να παρατηρεί κανείς με προσοχή τις κινήσεις τους.
-
MIG?
-
Η σημαίνει ότι προσπαθούν να μας πείσουν (μιας και γνωρίζουν ότι όλοι τα βλέπουν αυτά) ότι πιστεύουν στις προοπτικές της εταιρίας τους ενώ κάτω από το τραπέζι γίνονται παιχνίδια στις πλάτες των μικρών...
-
Για Μαθιό και Aegean μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι παιχνίδια δεν παίζονται εις βάρος των μικρών. Τυχαίνει και στα δύο Δ.Σ να έχω συγγενή μου ...
Για MIG απ' την άλλη δε ξέρω αν παίζονται παιχνίδια, εγώ βλέπω όμως μια καθαρή θέση 5,6 δις -
Η σημαίνει ότι προσπαθούν να μας πείσουν (μιας και γνωρίζουν ότι όλοι τα βλέπουν αυτά) ότι πιστεύουν στις προοπτικές της εταιρίας τους ενώ κάτω από το τραπέζι γίνονται παιχνίδια στις πλάτες των μικρών......και αυτό.
Αν μετά από 2 χρόνια είμαστε πολύ χαμηλότερα από ότι τώρα, ΔΕΝ θα είμαστε bear market αλλά μια πολύ bull market στη γέννησή της. Bear είμαστε τώρα (αν είμαστε).
Από εκεί και πέρα, κάποιος που έχει βάλει χρήματα στο Χρηματιστήριο και φοβάται ότι μπορεί να πέσει, τα τραβάει (και εύχεται να πέσει). Αν δεν πέσει αυτά που είχε έχει. Αν πέσει θα έχει αρκετά να βάλει και να περιμένει να ανέβει. Γιατί σώνει και καλά να πρέπει να εκτεθεί στο επιπλέον ρίσκο των παραγώγων?
Τέλος ο Μπερνάνκε αν θέλει μπορεί να καθυστερήσει ή/και να απαλύνει την πτώση κατά πολλούς μήνες. Αυτό που θα κάνει βέβαια δε θα είναι καλό για την πραγματική οικονομία, μπορεί να στηρίξει όμως τη Χρηματαγορά και όσους πήραν δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τόσο ώστε να βγουν ξανά οι Ρεπουμπλικάνοι (λέμε τώρα...)
-
Δεν είπα ότι πρέπει σώνει και καλά, αλλά αν πιστεύει κάποιος, με ένα υψηλό ποσοστό (της τάξης του 70-80%), ότι θα συμβεί το Α δεν πρέπει να τιμήσει αυτή την θέση του για να βγάλει λεφτά?Αν δεν παίξει αυτό τι περιμένει να του χαρίσουν λεφτά?
Πόσες φορές στη ζωή σου θα έχεις την ευκαιρία να παίξεις ένα στοίχημα 70-30 υπέρ σου?Εμένα αν μου έδινες ένα στοίχημα 70-30 θα έβαζα πολύ χρήμα (προσοχή βέβαια γιατί δεδομένου ότι είναι άπαξ υπάρχει το λεγόμενο risk of ruin)...Είναι δυνατόν? Εδώ άλλοι παίρνουν επιχειρηματικά ρίσκα με πολύ μικρότερες πιθανότητες και εγώ θα κλωτσήσω ένα στοίχημα 70-30? ...Κρα κάνουμε να βρούμε περιπτώσεις με 51-49 και θα αφήσω το 70-30?
Αυτό που θέλω να πω είναι μήπως η πρόβλεψη της πτώσης (ή και της ανόδου) απέχει έτη φωτός από το να θεωρείται 'σίγουρη' και όταν έρθει η ώρα να στηρίξουμε την άποψή μας με ζεστό χρηματάκι το ξανασκεφτόμαστε?
Α και κάτι άλλο : για μένα δεν υπάρχει καμία διαφορά αν δεν κερδίζω από την άνοδο με το να χάνω στην πτώση...Όταν ανεβαίνει το χρηματιστήριο κι εγώ δεν κερδίζω αυτό το μετράω ως χασούρα ακριβώς όπως και όταν γράφω απώλειες στην πτώση...Ψυχολογικά μάλιστα μου είναι εκπληκτικά πιο βαρύ να έχω διαφυγόντα κέρδη από απώλειες κεφαλαίων εξ ου και βγαίνω πιο εύκολα αγοραστής και πιο δύσκολα πωλητής
-
Koutsan, βασικό πράγμα για να κερδίσεις είναι βγεις όσο είσαι κερδισμένος.
Αν είναι να παίζεις συνέχεια, ποιο το νόημα?Προσωπικά πάντως αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι να μπαίνω στο παιχνίδι και να χάνω. Το να μένω απέξω και να βλέπω τους άλλους να κερδίζουν δε με ενοχλεί τόσο.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Koutsan, βασικό πράγμα για να κερδίσεις είναι βγεις όσο είσαι κερδισμένος.
Αν είναι να παίζεις συνέχεια, ποιο το νόημα?
Προσωπικά πάντως αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι να μπαίνω στο παιχνίδι και να χάνω. Το να μένω απέξω και να βλέπω τους άλλους να κερδίζουν δε με ενοχλεί τόσο.The game
Στη χασούρα είμαι εξαιρετικά χοντρόπετσος, το πετσί μου δεν καταλαβαίνει τίποτα : έχω χασει από μετοχές -70% σε 3-4 μήνες όταν είχα πρωτοξεκινήσει το 1999 χωρίς να παίξω βλέφαρο
Βέβαια τώρα γεράσαμε και δεδομένου ότι ο θάνατος πλησιάζει με βήμα ταχύ δεν μας παίρνει να περιμένουμε πολύ -
ωραία koutsan, εγώ στοιχηματίζω 5k οτι τον Σεπτ ο δείκτης θα είναι κάτω απο 3800, εσύ τι κέρδος μπορεις να πετύχεις αν βγω σωστός?
-
Αν δεν κάνω λάθος, γιατί δεν ασχολούμαι με παράγωγα, χοντρικά ισχύουν τα εξής (όπου κάνω λάθος ας με διορθώσουν οι ειδήμονες) :
Δεν υπάρχει ΣΜΕ στον ΓΔ αλλά στο FTSE 20 και FTSE 40..Μεταφράζω λοιπόν το 3800 που μου λες ως πτώση -15% στον FTSE 20...(λόγω ΓΔ σήμερα στις 4400)...
Πουλάς λοιπόν ΣΜΕ του FTSE 20...Κάθε μονάδα του FTSE 20 είναι 5 ευρώ, αν ο FTSE 20 είναι στις 2300 (κάπου εκεί είναι) η τιμή κάθε ΣΜΕ 2300*5=11.500 ευρώ...Δεδομένου όμως ότι είσαι υποχρεωμένος να καταβάλλεις μόνο ένα ποσοστό αυτού του ποσού ως περιθώριο ασφάλισης (το οποίο είναι νομίζω 10% ) χρειάζεται να δεσμεύσεις μόνο 1150 ευρώ για κάθε ΣΜΕ...Άρα με τα 5k πουλάς 4 ΣΜΕ δεσμεύοντας 4600 ευρώ...
Στις 2300 μονάδες 15% πτώση = 345 μονάδες 4 ΣΜΕ5 ευρώ=6900 ευρώ κέρδοςΆρα τα 4600 σου θα σου δώσουν 6900 ευρώ κέρδος δηλ. απόδοση 150%......
Η χρήση της μόχλευσης δηλ. σου πολλαπλασιάζει τα δυνητικά κέρδη (όπως και τις χασούρες φυσικά) αναλόγως του περιθωρίου ασφάλισης που οφείλεις να καταβάλλεις...Δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω ότι είναι 10% (σίγουρα μπορεί να αλλάζει)...Αποκλείεται παντως να είναι πάνω από 20% οπότε τότε τα κέρδη σου θα είναι τα μισά...Δεν έχω βάλει προμήθειες για λόγους ευκολίας και γιατί είναι διαφορετικές σε κάθε ΑΧΕ, ανάλογα με τον πελάτη κλπ κλπ...
-
.........Στις 2300 μονάδες 15% πτώση = 345 μονάδες 4 ΣΜΕ5 ευρώ=6900 ευρώ κέρδοςΆρα τα 4600 σου θα σου δώσουν 6900 ευρώ κέρδος δηλ. απόδοση 150%......
.............Σε αυτό ακριβώς το σημείο την πατάνε και οι περισσότεροι που επενδύουν σε παραγωγα μια και πιστεύουν έχουν τεράστια απόδοση με ελάχιστο κεφάλαιο.
Η απόδοση πρέπει να μετράται στην Ονομαστική Αξία (ΟΑ)του παραγώγου (όπως έγραψε και ο κουτσαν:
ΟΑ=[Μονάδες Δείκτη] Χ [5ευρω η μονάδα] Χ [Άριθμό Συμβολαίων] )και αυτό ακριβώς είναι το ποσό που επενδύεις (προσοχή: 'επενδύεις' οχι 'δεσμεύεις') και πάνω σε αυτό υπολογίζεται και το δυνητικό κέρδος ή η ζημιά σου και συνεπώς το ρίσκο σου (έτσι ώστε να μπορέσεις να υπολογίσεις και την σχέση Ρίσκου- Απόδοσης όπως σε κάθε επέσδυση.
Διαφορετικά θα πεις: έχω 5000 ευρώ αρά μπορώ να ΑΓΟΡΑΣΩ (με περιθώριο ασφάλισης (= ποσό δέσμευσης) 10%) 50.000 ευρώ αξία δείκτη. Αν πέσει ο δείκτης 10% θα χάσω 5000 ευρώ. Εκεί θα πρέπει να έχω 4500 ευρώ για να καλύψω την ζημιά (εφόσον με πτώση 10% θα έχεις 'φάει' τα πρώτα 5000 ως περιθώριο και επειδή η τρέχουσα αξία είναι 45000 πρέπει να έχεις 4500 ως δεσμευμένο περιθώριο ασφάλισης. (υπόψη: στα παράγωγα το κέρδος/ζημιά πληρώνεται/καλύπτεται κάθε μέρα στο/από το περιθώριο και όταν αυτό στερέψει σου ζητάνε και άλλα =>το περίφημο Margin Call)Οι παλιοί διαχειριστές αποκαλούσαν τα παράγωγα 'Οπλα Μαζικής Καταστροφής' (σε αυτό είχε συντελέσει και ο Λίσον που έκλεισε την Barings χρησιμοποιώντας παράγωγα). Οι καιροί έχουν αλλάξει αλλά οι κίνδυνοι όχι και ειδικά σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας (31% market vol).
-
κουτσαν καλη η θεωρεια αλλα διαφορετικη η πραξη. Αν εισαι σορτ για μηνες περιμενοντας το κρας και η αγορα παει πανω οπως συνεβει περυσι (γενικα εκανε μεγαλο ραλι αλλα ειχε 2 σημεια που εκανε κρασ) καθε μερα εχεις μαρκ του μαρκετ χασιμο συν το φαντινγκ συν τα εξοδα σου για το νοικι και τα κομπουτερς στην πραξη θα χασεις αρκετα μεχρι να ερθει (αν θα ερθει) το κρασ.
Το ζητουμενο ειναι να ειχει καλό ποσιτιονιγκ καθε μερα αν ειναι δυνατον ή τουλαχιστον καθε εβδομαδα αλλιως δεν βγαινουν χρηματα.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Το ζητουμενο ειναι να ειχει **καλό ποσιτιονιγκ **καθε μερα αν ειναι δυνατον ή τουλαχιστον καθε εβδομαδα αλλιως δεν βγαινουν χρηματα.
Πως το πετυχαίνεις αυτό ακριβώς σε αγορά με τέτοια μεταβλητότητα?
-
Βλεπω πηρε φωτια η συζητηση απο εκει που ημασταν μουγκα στην στρούγκα
Καταρχην προτεινω ΜΑΚΡΙΑ απο πασης φυσεως μεσαζοντες-επενδυτες στο Μονακο,στην Ελβετια που δηθεν ειναι γνωστοι του Λατση κτλ.Μια ωραια παιρνουν τα λεφτα και φευγουν,ειδικα εαν πεσουν σε καμια χρηματιστηριακη κριση.
Εαν πρεπει να ακουτε τι λεει καποιος,να ακουτε τους μεγαλοτραπεζιτες (Τρίσε,Μπερνάνκε),δεν λενε ψεμματα και δεν κανουν προφητείες.Επιπλεον εχουν καλυτερη πληροφορηση απο τον καθενα για την κατασταση στην οικονομια.
Ο καθενας εχει μια επενδυτικη στρατηγικη και γι αυτο ποτε δεν ακολουθουμε καποιον τυφλα γιατι δεν εχει ουτε τις ιδιες προσδοκιες,ουτε το ιδιο budget,ουτε την ιδια ιδιοσυγκρασια.Πχ ο koutsan αγοραζει ΤΤ και στα τετοια του ποτε θα ανεβει γιατι τελικά θα το πουλησει 20Ε,εγω θεωρω οτι μετα απο το εξωδικο στην Morgan το ξεχναμε για πολλα χρονια και δεν ασχολουμαι.
Μακρια απο λογικες του στυλ 'αγοραζουν οι insiders να τρεξουμε κι εμεις',γιατι εκτος των αλλων αν αυτοι αγοραζουν και λιγο μετα σκασει deal,θα πρεπει να κληθουν να δωσουν εξηγησεις για χρηση εσωτερικης πληροφόρησης.Και φυσικα ποτε δεν ξερεις ποιος πραγματικα ειναι ο πωλητης ή εαν θελει τις μετοχες για ενεχυρο κτλ κτλ
Σε οτι αφορα την αγορα, να προφητευσω οτι μαλλον μετα το καλοκαιρι θα αρχισουμε να βλεπουμε φως, και το 2009 τα υψηλα,ετσι μου φαινεται τωρα η κατασταση.
-
Έχεις ακούσει κάτι πιο θεωρητικό από το : ' ο ΓΔ θα είναι κάτω από τις 3800 μονάδς το Σεπτέμβρη?'Μπορεί ναι, μπορεί και όχι, 50-50 είναι ...Εφόσον όμως κάποιος μου θέτει ως δεδομένο αυτό το στοιχείο, ωσάν να το γνωρίζει από το Θεό, με αυτό θα φτιάξω το υποθετικό σενάριο...
Το ξέρω ότι οι περισσότεροι παραγωγάκηδες δεν κρατάνε τα συμβόλαιά τους καιρό αλλά κάνουν φιρχτο intraday ανοίγοντας και κλείνοντας θέσεις πολλές φορές μέσα στη μέρα...Αυτό φυσικά οφείλεται στο ότι κανείς δεν μπορεί να (τολμήσει να) προβλέψει την αγορά μακροπρόθεσμα αλλά 'προσπαθούν' να το κάνουν σε εξαιρετικά βαραχυπρόθεσμο ορίζοντας (τρίχες δηλ. κατά τη γνώμη μου)...Πλεόν δεν συννενοούμαι με ένα φίλο όταν τηλεφωνιόμαστε γιατί αδυνατώ να συνειδοτοποιήσω ότι όταν λέει 'θα γυρίσει' εννοεί τις επόμενες 2 ώρες...
Τώρα αν έχεις την πληροφορία (από το Θεό ) ότι η αγορά το Σεπτέμβρη θα είναι κάτω από τις 3800 δεν νομίζω να την αφήσεις ανεκμετάλλευτη...
Άλλωστε αυτό προσπαθούσα να πω : ότι 'Θεός' δεν υπάρχει και στην πραγματικότητα δεν θα τολμήσει κανείς να πάρει τέτοιο ρίσκο να γίνει βίδες και να κρατήσει την αρχική του θέση ακόμα κι αν η αγορά γυρίσει προς τα πάνω...Θα γράψει τις ζημιές του και θα φύγει με στενότατο stop loss...
Χρηματιστήριο: Η υποστροφή (ισχύος)