-
Γιατί γελάει σπύρο, μια χαρά τα λέει το μνημόνιο
Απλά εμείς δεν το εφαρμόζουμε σωστά -
οουτε το ενα συμβαινει, ουτε το αλλο.
-
Και να πεις οτι δε μου τα ελεγε
-
-
Οι του IT (δηλ. πληροφορικής και συναφών) έχετε να προτείνετε κάποιο template βιογραφικού; Προ ημερών πήγα για συνέντευξη σε μία εταιρεία υπηρεσιών δυναμικού και μού 'έθαψαν' το template της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εν λόγω κλάδο. Ότι δεν προβλέπει την καταχώρηση έργων, αντικειμένων ενασχόλησης, κτλ.
Για ρίχτε
-
Εχω ενα τετοιο που λες και το αλλαξα λιγο και γραφω και με λιγα λογακια τι εκανα στην καθε δουλεια.
-
ε ναι, απλώς τροποποίησέ το ώστε να φαίνονται αυτά που θες. Βάλε ξέρω γω 'αριστερές επικεφαλίδες' employer, dates, position, main responsibilities/projects.
Εννοείται πετάς όλη την άχρηστη σαβούρα, μεταξύ των οποίων είναι και τα computer skills
Σημαντικό να βάλεις σε κάποιο σημείο μια σύνοψη competences του χαρακτήρα σου (αναλόγως και τι θέση κοιτάς ε;).
**Nα χωράει σε μια σελίδα **(ΗΠΑμερικάνικο way )
-
α και cover letter ε;
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
ε ναι, απλώς τροποποίησέ το ώστε να φαίνονται αυτά που θες. Βάλε ξέρω γω 'αριστερές επικεφαλίδες' employer, dates, position, main responsibilities/projects.Εννοείται πετάς όλη την άχρηστη σαβούρα, μεταξύ των οποίων είναι και τα computer skills
Σημαντικό να βάλεις σε κάποιο σημείο μια σύνοψη competences του χαρακτήρα σου (αναλόγως και τι θέση κοιτάς ε;).
**Nα χωράει σε μια σελίδα **(ΗΠΑμερικάνικο way )
Ο νους σου στις 'αριστερες επικεφαλιδες' εσενα
Περαν της παραπανω πλακας, οτι γραφεις σωστο. Υπαρχει και ενας 'κανονας' που λεει οτι επτρεπεται καινουρια σελιδα καθε ~10 χρονια εμπειριας.
Η συνοψη να γραφεται καθε φορα αναλογως της θεσης.
Δωστο να το διαβασει ενας ασχετος, μεσα σε 15 sec πρεπει να εχει εικονα καλη του τι κανεις, αλλιως ειναι φαφλαταδικο.
Εννοειται πρωτα η εργασιακη εμπειρια αναποδα απο προσφατη σε παλαιοτερη και μετα οι τυχον σπουδες και ασχτα επαγγελματα με τη θεση, να βγαινουν εκτος. Το λεω γιατι εχω δει διαφορα, μεχρι και 'υπευθυνος ΚΨΜ' εγραψε καποιος για εργασιακη εμπειρια. -
Η συγγραφή βιογραφικού είναι τέχνη. Τα έτοιμα templates Ποτέ δεν τα εκτίμησα. Ψάξε στο ίντερνετ σε ένα βιβλίο HRM.
-
- Σύνοψη
- Δυνατά σημεία (σαν keywords -οι recruiters τα βάζουν σε databases και κάνουν αυτόματα matches) που να ταιριάζουν με αυτά που ζητάει η συγκεκρικένη θέση (άρα, εκτός του cover letter, θέλει και το βιογραφικό προσαρμογή στον κάθε εργοδότη)
- Εργασιακή εμπειρία ανάποδα και, πολύ βασικό, δεν λέμε μόνο τι κάναμε αλλά και ποιά ακριβώς ήταν η προσφορά μας, τι διαφορά κάναμε, αριθμητικά ει δυνατόν. Πχ. όχι μόνο 'σχεδίασε μαγικό μαγνητάκι' αλλά και 'επιτεύχθηκε εξοικονόμιση κατανάλωσης 50%'
- Πτυχία κτλ. τελευταία και καταϊδρωμένα nobody really cares εκτός και αν ψάχνει κανα junior
Προσοχή μεγάλη φειδώ στα bullets μην πάθει το βιογραφικό 'death by bullets'
Πολύ σωστό΄αυτό παραπάνω με τα 15'' αν κάποιος ξεσκαρτάρει εκατοντάδες βιογραφικά, τόσο θα δώσει στο δικό σας πριν το πετάξει, οπότε τόσο έχετε για να το κάνετε περιεκτικό και εντυπωσιακό. -
To cedefop template είναι no-go για τους Ηuman Resources Officers από ό,τι φαίνεται παντού. Και εγώ το άκουσα στην Unique (δεν είμαι του ΙΤ) και από τότε διεκόπη η χρήση του για μένα.
Ακόμα και το γραφικό στυλ (η δική σου μορφοποίηση) δίνει -λέει- μια πληροφορία για τη δική σου προσωπικότητα.
Γενικά, ό,τι διάβασες πιο πάνω είναι σωστό. Για τη μια σελίδα, φοβάμαι μη σου βγει πυκνογραμμένο και σπάει νεύρα. Ένα φύλλο πάντως σίγουρα, όχι παραπάνω. Τις λεπτομέρειες τις δίνεις στη συνέντευξη.
Όπως είπε ο nass να προσαρμόζεις τα συστατικά της αίτησης στον εργοδότη, αν θέλεις τη γνώμη μου κράτα αρχείο και για κάθε αίτηση που κάνεις. Δεν θέλεις να χάσεις θέση επειδή δεν θυμάσαι τι ΑΚΡΙΒΩΣ έστειλες.
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
[...]
Για τη μια σελίδα, φοβάμαι μη σου βγει πυκνογραμμένο και σπάει νεύρα. Ένα φύλλο πάντως σίγουρα, όχι παραπάνω. Τις λεπτομέρειες τις δίνεις στη συνέντευξη.
[...]Αυτό ακριβώς μου είχαν πει και στην KPMG. Με μια σελίδα ενδέχεται να προκύψει πολύ συμπιεσμένο βιογραφικό.
-
Μια σελιδα παραειναι λιγο, εκτος αν πεις εντελως επιγραμματικα τα προπτυχιακα-μεταπτυχιακα και εισαι πολυ λακωνικος στα προτζεκτ που συμμετειχες.
Αν ομως εχεις μπλεξει με αρκετουτσικα προτζεκτ και παλι χλωμο -
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
To cedefop template είναι no-go για τους Ηuman Resources Officers από ό,τι φαίνεται παντού. Και εγώ το άκουσα στην Unique (δεν είμαι του ΙΤ) και από τότε διεκόπη η χρήση του για μένα.Για αυτό είπα πριν να δει κανένα βιβλίο HRM. Αλλιως ας μου στείλε κανένα PM. Όταν έκανα στην Αγγλία Masters στο HRM πριν 15 χρόνια ήταν αυστηρά αυτά που θέλαμε και σίγουρα δεν θέλαμε templates.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Μια σελιδα παραειναι λιγο, εκτος αν πεις εντελως επιγραμματικα τα προπτυχιακα-μεταπτυχιακα και εισαι πολυ λακωνικος στα προτζεκτ που συμμετειχες.
Αν ομως εχεις μπλεξει με αρκετουτσικα προτζεκτ και παλι χλωμοπροπτυχιακά - μεταπτυχιακά αναφέρεις μόνο τίτλους/
Πρότζεκτ τα σημαντικότερα και που έχουν σχέση.Μια χαρά βγαίνει σε μια σελίδα και δείχνεις ότι καταλαβαίνεις τι έχει σημασία, ποιο είναι το competitive advantage σου. Να καταλαβαίνεις τι θεωρείται 'δεδομένο'.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Αν ομως εχεις μπλεξει με αρκετουτσικα προτζεκτ και παλι χλωμοπροπτυχιακά - μεταπτυχιακά αναφέρεις μόνο τίτλους/
Πρότζεκτ τα σημαντικότερα και που έχουν σχέση.Μια χαρά βγαίνει σε μια σελίδα και δείχνεις ότι καταλαβαίνεις τι έχει σημασία, ποιο είναι το competitive advantage σου. Να καταλαβαίνεις τι θεωρείται 'δεδομένο'.
Ακριβως ετσι.
Για να το πω γρηγορα, οι πτυχιακοι και προπτυχιακοι τίτλοι κλπ, γραμμενοι σε εκταση, αφορουν ακαδημαικες θεσεις. Εκει το βιογραφικο ειναι αναποδα, οτι εχεις σπουδασει παει πρωτο, δημοσιευσεις, συγγραματα, εργασιες που ελαβες μερος κλπ, αυτα μετράνε και εκει τα βιογραφικα ειναι σελιδες ολοκληρες.
Στον εξω απο τα πανεπιστημια κοσμο, δεν τον νοιάζει τον αφεντικο που σπουδασες, τον νοιαζει αν μπορεις να κανεις τη δουλεια. Το οτι πηγες στο πανεπιστημιο σε σχετικο αντικειμενο 10 χρόνια πριν δε του λεει απολυτως τιποτε, που εχεις δουλεψει και σε ΤΙ εχεις δουλεψει μετράει. Αυτο θελει να δει, με μια ματιά, για αυτο και μπαινει πρωτο. Σιγουρα εχετε πετυχει ατομο που σε ερωτηση τι δουλεια κανει, δεν απαντα ακριβως αυτό που ρωτηθηκε αλλα απαντά 'εχω σπουδασει ΧΧΧΧΧ'. Τι εντυπωση σας δινει? Ρητορικη ερωτηση.
Εγκρινω και επαυξανω για τη 'μιά σελίδα', επιμενω για τον κανονα 'καθε 10 χρονια εμπειριας στο αντικειμενο της συγκεκριμενης δουλειας, πρόσθεσε και αλλη μια', οπως επισης και για τα '15sec, αλλιως στο καλαθι'.
-
σωστή η διάκριση μεταξύ applicants για ακαδημαϊκές θέσεις και μη
Αλλά αρκετά με τις συμφωνίες μας, έχουμε και ένα προφίλ να υποστηρίξουμεΤον ενδιαφέρει το ποιο παν/μιο έχεις τελειώσει. Όπως και να το κάνεις, άλλο το ΤΕΙ, άλλο το Πολυτεχνείο ιν γκρις, άλλο το columbia και το ΜΙΤ.
Το αν θα γράψεις τι έκανες στο παν/μιο έχει να κάνει και με τα χρόνια της προϋπηρεσίας. Αν είσαι 23, για το τι εργασίες/ειδικά μαθήματα θα γράψεις. Αφού δεν έχεις (σοβαρή) προϋπηρεσία.
Όπως γράφτηκε, δεν μπορεί κάποιος να τα μάθει ΟΛΑ από ένα CV. Από αυτό θέλει να δει που έχεις φτάσει και κάποιες ενδείξεις για το ποιόν σου. Key achievements και qualities. Και το να ξέρεις να τα διαλέγεις -για εμένα- είναι πολύ σημαντικό.
Αν εγώ έχω φτάσει CTO, δεν θα κάτσω να γράψω ότι σαν junior developer έκανα ένα super γαμάτο project που το έκανα καταπληκτικά, όσο περήφανος κι αν είμαι γι' αυτό. Πολλώ δε μάλλον γα τη φοβερή και τρομερή διπλωματική μου εργασία στο παν/μιο. Αφενός εννοείται, αφετέρου δεν ενδιαφέρει κανέναν. Μπορεί να το πω στο interview βέβαια.
Όπως και το άλλο classic fail, που βλέπεις ανθρώπους να κάνουν apply για s/w engineer και γράφουν ότι ξέρουν word, excel και έχουν MS certification.Για το 'κάθε 10 χρόνια μια σελίδα', θα συμφωνήσω εν μέρει. Κυρίως γιατί κάθε 10 χρόνια γράφεις για τα τελευταία 10 χρόνια οπότε η 'ποσότητα' είναι σταθερή, και είναι μάλλον αδύνατο να είσαι επί 10 χρόνια στην ίδια θέση -> προκαλεί το ερώτημα γιατί έμεινες στάσιμος.
Από την άλλη πρέπει να δείξεις μια πορεία χωρίς κενά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Αν έχεις ας πούμε 1990-1998 Α, 1998-2013 Β, 2018- Γ, τότε τι έκανες μεταξύ 2013-2018 ?
Η απραξία είναι μέγιστο turn-off. Αν έχεις μείνει άνεργος, βαρέθηκες, whatever, καλύτερα να πεις ότι πήγες 5 χρόνια το γύρο του κόσμου για να γνωρίσεις τον Άνθρωπο και να βοηθήσεις παιδάκια.Η ευφυΐα είναι δραστήρια και δεν κάθεται ποτέ.
Η ευφυΐα εξελίσσεται και δεν μένει στάσιμη ποτέ.
No matter what.
Έμεινες άνεργος στην ελλάδα του 2013? -> Προσπαθείς να κάνεις ένα startup, κάνεις κοινωνική εργασία σε γηροκομεία, εθελοντική εργασία στους γιατρούς του κόσμου, ταξίδια στα άκρα του κόσμου να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, ΚΑΤΙ.Από την άλλη και το άλλο άκρο χτυπάει άσχημα. Αν αλλάζεις δουλειές κάθε 6 μήνες, υπάρχει πρόβλημα. Ή είσαι αρκετά χαζός και δεν ξέρεις να επιλέγεις, ή δυσλειτουργικός και δεν συνεργάζεσαι, ή 'προβληματικός' και δεν μπορείς να κάτσεις σε ένα μέρος. Σε κάθε περίπτωση μάλλον θα το επαναλάβεις.
Τέσπα, έχει βέβαια σαφώς να κάνει και με την κουλτούρα.
Όσο πιο ΗΠΑμερικάνικη, τόσο πιο λιτό, μεγαλύτερη έμφαση σε 'εξωεργασιακά'. Ας πούμε σε έναν ΗΠΑμερικάνο, αν ήσουν ΔΕΑ στο στρατό μετράει πάρα πολύ. Αγαπάνε στρατό, αγαπάνε αξιωματικούς, τους δείχνει πάρα πολλά μαζεμένα καλά χαρακτηριστικά ανθρώπου. Πειθαρχία, οργάνωση, leadership, κακουχίες. Άριστο σημείο κουβεντούλας στο interview.Στην ευρώπη μας αρέσει να είμαστε λίγο πιο φαφλατάδες. Μας αρέσουν οι τίτλοι.
Για το στρατό δεν νομίζω ότι μας ενδιαφέρει και τόσο. Για εντός ελλάδας δεν το συζητάμε, δεν το γράφεις καθόλου -
Γλωσσες χομπυ δε θα βαλεις?
Αν εχεις κανει και διδακτορικο, δε θα βαλεις 2-3 bullets να πεις με τι καταπιαστηκες?
Αν δεν πας για software, αλλο ενα bullet με εξειδικευμενα προγραμματα που ξερεις οανω στον τομεα σου?Προφανως δημοσιευσεις δεν βαζεις, εκει θες καμια σελιδα μονο γι αυτες και εχει νοημα μονο αν πας για ακαδημαϊκη θεση.
Αντε να πεις βαζεις μονο journal. -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Γλωσσες χομπυ δε θα βαλεις?.μια γραμμή το καθένα. Άντε δύο στα χόμπυ. Αναλόγως μορφοποίησης κειμένου.
Αν εχεις κανει και διδακτορικο, δε θα βαλεις 2-3 bullets να πεις με τι καταπιαστηκες?
Αν δεν πας για software, αλλο ενα bullet με εξειδικευμενα προγραμματα που ξερεις οανω στον τομεα σου? .εξαρτάται από το πόση εργασιακή προϋπηρεσία έχεις. Αν δεν έχεις, θα τα βάλεις. Αν έχεις, δεν έχουν σημασία πια.
Δλδ αν πριν από 5 χρόνια τέλειωσες ένα Phd (που ξεκίνησες δλδ πριν 7-10 χρόνια), πόση σημασία θα έχει για τη θέση που αιτείσαι σήμερα; Αντίστοιχα αν τα τελευταία 5 χρόνια έχεις δουλέψει σε 5 project εκ των οποίων τα 3 ξεχωρίζουν και το πιο σημαντικό μόλις τέλειωσε, πως συγκρίνεις τη βαρύτητά τους;
ΑΝ τέλειωσες φέτος το διδακτορικό, προφανώς και θα γράψεις (γιατί αυτό είναι το τελευταίο επίτευγμά σου)Το αν έχει νόημα να γράψεις για εξειδικευμένα προγράμματα, έχει να κάνει με τη θέση που ψάχνεις. Όσο πιο junior η θέση, τόσο μεγαλύτερο νόημα έχει και στο κάτω κάτω δεν θα έχεις να γράψεις κάτι παραπάνω.
Αν όμως από τα project που έχεις αναμιχθεί προκύπτει αυτή η γνώση, τότε γιατί να τα γράψεις;Επίσης μπορείς να τα φτιάχνεις και λίγο έξυπνα.
Αν κυνήγαγα μια θέση που αφορά χρήση ενός συγκεκριμένου προγράμματος, κι είχα εμπειρία στην πράξη με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν θα έγραφα:
projects involved : bla bla bla
special skills : excellent bla bla Program user
θα έγραφα: Program Projects involved: bla bla bla.
Το επίπεδο γνώσης μου στο Program εκπορεύεται από το υψηλό επίπεδο των projects που το χρησιμοποιούσαν. 'Αποδεικνύεις' στην πράξη τις γνώσεις σου, δεν θα αναρωτηθεί ο άλλος 'και που το ξέρω εγώ'.Α, (σιγά σιγά μου έρχονται). Ξεκινάμε με, και δίνουμε μεγάλη έμφαση στα ρήματα, όχι στα επίθετα. Involved, coordinated, designed, developed, lead, όχι involvement, part of ταδε. Δείχνουν πιο strong χαρακτήρα.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....