-
Ο χρήστης ata έγραψε:
Παιδιά μην αλλάζετε μπρος-πίσω αν έχουν μεγάλη διαφορά φθοράς. Εμένα τα άλλαξαν και είχα μπροστά σχεδόν καινούρια και πίσω χάλια λάστιχα. Σε μια στροφή με γλίτσα η μούρη πέρασε τρένο και το πίσω μέρος ξεκόλλησε απότομα και ανεξέλεγκτα, ευτυχως που υπήρχε κράσπεδο! Καμία σχέση με παιχνιδιάρικη συμπεριφορά, μιλάμε ότι αν ξεκολλήσει δεν το σώζεις με τπτΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΣΥΝΕΒΕΙ ΚΙ ΕΜΕΝΑ!! Ανεβαίνοντας στα 'Πηγάδια' και φορώντας μπροστά αλυσίδες ( ' μπροστοκίνητος είμαι....).Εχοντας την ηλιγγιώδη ταχύτητα των 30 χλμ/ω κι ενω μολις είχα κανει την αλλαγή πισω μπρος, μου 'φυγε ο 'κώλος' χωρις να το καταλάβω, ετσι απλα, ήρεμα και όμορφα.Βέβαια είχα αρκετό βάρος στο πορτ- μπαγαζ και ο δρόμος είχε χιόνι, αλλα πάλι, τα χλμ ηταν πολύ λίγα για να υπερστρέψει ετσι τα αυτοκίνητο!!!!!!!! Ευτυχώς δεν ερχόταν κανείς απο αντίθετα, γιατι σταμάτησα ακριβώς εγκάρσια στο δρόμο, πιάνοντας και τα δυο ρέυματα!! (η μούρη τουλάχιστο είχε μπει στο αντίθετο...). Τα λάστιχα ειχανε διανύσει περίπου 25000 χλμ....Απο τότε ποτέ ξανα αλλαγή!! (εκτος κι αν εφαρμόσω αυτό που λέτε καθε 10000χλμ το πολύ!)
-
Spartan, αυτό που σου συνέβη μάλλον είναι αποτέλεσμα των αλυσσίδων, όχι των ελαστικών. Η υπερστροφική συμπεριφορά σε προσθιοκίνητα με αλυσσίδες είναι τυπική ό,τι λάστιχα και να έχεις.
Σε σχέση με τη φορά:
Αν το λάστιχο έχει φορά, μπορείς μόνο να το βάλεις μπροστά πίσω
Αν το λάστιχο λέει 'outside' μπορείς να το βάλεις αριστερά-δεξιά αλλά με ξεζαντάρισμα, ώστε η πλευρά 'outside' να είναι πάντα απ έξω (σώπα! )
Αυτό που προτείνει η Toyota το έχω ξαναδεί (δεν θυμάμαι σε ποιού κατασκευαστή το βιβλίο), αρκεί να τηρούνται οι παραπάνω κανόνες
Οντως το να βάλεις φθαρμένα πίσω είναι καλή συνταγή για τετακέ Αλλά καλό είναι κάθε πχ. 10000 χλμ. να πηγαίνουν τα μπροστά πίσω, ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του σετ των ελαστικών (βέβαια έτσι και αλλιώς στα 2 - 2.5 χρόνια θέλουν αλλαγή) -
Λίγο πολύ τι λέει η θεωρία για τις αλλαγές ελαστικών, το ξέρω. Αυτό που με μπέρδεψε είναι ότι:
α) Η Toyota λέει να τα σταυρώσω στα 10.000 χλμ χρησιμοποιώντας μάλιστα και τη ρεζέρβα.
β) Το τοπικό συνεργείο λέει να τα βάλω μπρος πίσω στα 30.000 χλμ., ξέροντας ότι αυτό θα πάρει 3 χρόνια. Αυτό προσωπικά το θεωρώ επικίνδυνο.
γ) Το τοπικό συνεργείο λέει να μην σταυρώσω τα συγκεκριμένα ελαστικά γιατί έχουν κατεύθυνση κύλισης.
δ) Η Bridgestone δεν αναφέρει πουθενά ότι τα συγκεκριμένα ελαστικά έχουν κατεύθυνση κύλισης. Ούτε και στο λάστιχο επάνω βλέπω καμιά ένδειξη που να υποδηλώνει φορά κύλισης ή μέσα έξω.
ε) Η Bridgestone στο link που έδωσα παραπάνω, αν κατάλαβα καλά, λέει ότι και φορά κύλισης να μην έχουν τα λάστιχα, και πάλι δεν τα σταυρώνουμε.Ακόμη κι αν αγνοήσω το τοπικό συνεργείο ως αναξιόπιστο, δεν μπορώ να αγνοήσω ότι τα α) και ε) που είναι οι επίσημες θέσεις του κατασκευαστή του αυτοκινήτου και του ελαστικού, έρχονται σε σαφή αντίθεση. Και βέβαια δεν μπορώ να θεωρήσω την Toyota ή την Bridgestone αναξιόπιστες πηγές.
Επίσης με βάση τα χιλιόμετρα που έκανα την χρονιά που πέρασε, δεν αξίζει ίσως να το συζητάω. Αλλά η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και τον επόμενο χρόνο ίσως κάνω 30.000 οπότε αν είναι να γίνει κάποια αλλαγή, πρέπει να γίνει τώρα.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Spartan, αυτό που σου συνέβη μάλλον είναι αποτέλεσμα των αλυσσίδων, όχι των ελαστικών. Η υπερστροφική συμπεριφορά σε προσθιοκίνητα με αλυσσίδες είναι τυπική ό,τι λάστιχα και να έχεις.Σίγουρα ισχύει αυτό που λές, αλλα έχω ανέβει αφθονες φορές στα βουνά κι εχω 'πάρει' στροφές με αρκετά περισσότερα χλμ (και αλυσίδες εμπρός), σε δυσκολότερες συνθήκες απο αυτές που περιέγραψα, αλλα ποτέ, μα ποτε δε μου έχει υπερστρέψει το αυτοκίνητο (με καλά λάστιχα εννοώ). Εξαίρεση φέτος, που φορώντας χιονολάστιχα χωρίς αλυσίδες, πήρα τρελλή φόρα για να καταφέρω να ανέβω μια πραγματική φουρκέτα και πολύ ανηφορική (γυρνώντας απο Καιμάκ για Εδεσσα) , αλλα το περίμενα οτι θα υπερστρέψει και ηταν και λογικό.Αυτό που περιέγραψα παραπάνω ομως nass, ηταν τελείως διαφορετική περίπτωση....ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΛΩΣ !!! Θεωρητικά ηταν αδύνατο να γυρίσει ετσι το αυτοκίνητο.(Γωνία 90 μοιρών....) Είμαι αρκετά εμπειρος σε αναβάσεις στο βουνό, αλλα αυτό ηταν το κάτι αλλο!! Η μόνη εξήγηση, είναι τα πολύ φθαρμένα λάστιχα και το πολύ μικρό τους τακούνι, αφησαν το οχημα κι εμένα εκτεθειμένους !!!
-
Είναι αυτό που σου είπε ο nass. Η οδήγηση με αλυσίδες (σε προσθιοκίνητα) είναι πολύ επικίνδυνη, επίσης είναι επικίνδυνη (για τον ίδιο λόγο) και η οδήγηση με 2 λάστιχα χιονιού μπροστά, σε μερικές χώρες οι λαστιχάδες αρνούνται να τοποθετήσουν μόνο 2 χιονολάστιχα (Καναδάς) λόγω ευθυνών τους σε περίπτωση ατυχήματος. Το αυτοκίνητο αποκτά ιδιαίτερα υπερστροφική συμπεριφορά και είναι αδύνατον να το ελέγξεις.
Έχω δει μπροστά μου, στην ευθεία αμάξι με αλυσίδες να φρενάρει στο πάγο και να γυρνάει σιγά σιγά κάθετα στο δρόμο - κάνενα πρόβλημα στο δικό μου με 4 χειμερινά λάστιχα.
Τα πίσω λάστιχα πρέπει πάντα να είναι καλύτερα από τα μπροστινά γιατί αν φύγει το πίσω μέρος του αυτοκινήτου ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ. Ακόμα και με ανάποδο τιμόνι θα αποφύγεις το γύρισμα αλλά θα είσαι στο άλλο ρεύμα ή στο χαντάκι.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Τα πίσω λάστιχα πρέπει πάντα να είναι καλύτερα από τα μπροστινά γιατί αν φύγει το πίσω μέρος του αυτοκινήτου ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ. Ακόμα και με ανάποδο τιμόνι θα αποφύγεις το γύρισμα αλλά θα είσαι στο άλλο ρεύμα ή στο χαντάκι.Αυτό το έχω ακούσει πολλές φορές αλλά δεν το καταλαβαίνω! Δηλαδή αν τα πίσω λάστιχα είναι καλύτερα από τα μπροστά, δεν θα υποστρέψει πολύ το αυτοκίνητο, για να βρεθεις στο χαντάκι αντί να στρίψεις?
Λογικό μου φαίνεται να είναι σε αντιστοιχη κατάσταση τα λάστιχα, και γι'αυτό οι συχνές αλλαγές μπρος πίσω (πχ κάθε 10.000 km) μάλλον είναι η καλύτερη λύση. Έτσι οι όποιες διαφορές θα είναι ελάχιστες μεταξύ των μπρος και των πίσω. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Είναι αυτό που σου είπε ο nass.Δηλαδή αυτό που λέω εγω, δεν είναι...????
-
Αν υπερστρέψει αυτοκίνητο με καλοκαιρινά λάστιχα και αλυσίδες είναι σχεδόν αδύνατο να το ελέγξεις. Όσο γκάζι και να πατήσεις δεν θα ισιώσει γιατί η πίσω πρόσφυση είναι ανύπαρκτη σε σχέση με τη μπροστινή.
-
Καλά....!
-
Τι προτείνετε για τη ρεζέρβα κατά την αλλαγή ελαστικών; Το πιο σωστό δεν είναι να αλλάζουμε και τα 5 λάστιχα; Οι περισσότερες συζητήσεις για αλλαγές ελαστικών επικεντρώνονται στην τετράδα.
Πόσο επικίνδυνο είναι, αν χρειαστεί να αντικασταθεί ένας τροχός, αυτός που θα μπει να έχει ένα λάστιχο μάλλον απάτητο αλλά τριών-τεσσάρων ετών και πιθανόν με διαφορετικό πέλμα, πλαϊνά και κατασκευή;
-
Ο χρήστης Di0 έγραψε:
Τι προτείνετε για τη ρεζέρβα κατά την αλλαγή ελαστικών; Το πιο σωστό δεν είναι να αλλάζουμε και τα 5 λάστιχα; Οι περισσότερες συζητήσεις για αλλαγές ελαστικών επικεντρώνονται στην τετράδα.Πόσο επικίνδυνο είναι, αν χρειαστεί να αντικασταθεί ένας τροχός, αυτός που θα μπει να έχει ένα λάστιχο μάλλον απάτητο αλλά τριών-τεσσάρων ετών και πιθανόν με διαφορετικό πέλμα, πλαϊνά και κατασκευή;
Προσωπικά μία φορά χρειάστηκε να βάλω την ρεζέρβα & την επόμενη μέρα πήγα και άλλαξα τα λάστιχα για να μην υπάρχει διαφορετική φθορά.
-
Όντως είναι λογικό να μην υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα αν μιλάμε για τέτοιο διάστημα...
Αλλά δεν παύει να είναι ένα πολυκαιρισμένο ελαστικό. -
Ο χρήστης Di0 έγραψε:
Όντως είναι λογικό να μην υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα αν μιλάμε για τέτοιο διάστημα...
Αλλά δεν παύει να είναι ένα πολυκαιρισμένο ελαστικό.Πιστεύω ότι η ρεζέρβα για τέτοια περίπτωση είναι, να φτάσεις μέχρι τον λαστιχά και να βάλεις καινούρια, όχι να την αλλάξεις και να συνεχίσεις τον δρόμο σου λες και δεν τρέχει τίποτα..
-
Ο χρήστης Di0 έγραψε:
Τι προτείνετε για τη ρεζέρβα κατά την αλλαγή ελαστικών; Το πιο σωστό δεν είναι να αλλάζουμε και τα 5 λάστιχα; Οι περισσότερες συζητήσεις για αλλαγές ελαστικών επικεντρώνονται στην τετράδα.Πόσο επικίνδυνο είναι, αν χρειαστεί να αντικασταθεί ένας τροχός, αυτός που θα μπει να έχει ένα λάστιχο μάλλον απάτητο αλλά τριών-τεσσάρων ετών και πιθανόν με διαφορετικό πέλμα, πλαϊνά και κατασκευή;
Δε νομίζω να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, απ' τη στιγμή που θα έχεις υπόψιν σου ότι πρόκειται για ανομοιγενές σετ, οπότε θα πηγαίνεις σε χαλαρούς ρυθμούς, θα έχεις τον νου σου και με την πρώτη ευκαιρία θα την αντικαταστήσεις.
Προσωπικά, δεν θα άλλαζα 5 λάστιχα, απλά θα κρατούσα το καλύτερο απ' την 4άδα που θα έβγαζα, για ρεζέρβα.
Τελικά έχει και τα καλά της η ρεζέρβα ασφαλείας.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Σε μερικά αυτοκίνητα η αλλαγή γίνεται όχι μπροστά- πίσω αλλά χιαστί.
Αυτό εξαρτάται απο το αν τα λάστιχα έχουν φορά κύλισης.
Δε ξέρω αν αναφέρθηκε παραπάνω, όταν όμως γίνεται αλλαγή μπρος πίσω και χιαστά εννοούμε με παράλληλο ξεζαντάρισμα και ζαντάρισμα των ελαστικών έτσι ώστε να φορεθούν ανάποδα σ' αυτές. Μ' αυτό τον τρόπο, αν τα ελαστικά φθείρονται περισσότερο σε κάποια πλευρά λόγω κάμπερ, κτλ, εντός εισαγωγικών ανανεώνονται τα ελαστικά.
-
Ελεος ρε παιδιά εδώ υπάρχουν ρεζέρβες λεπτές σα ρόδες ποδηλάτου και δε μας πειράζουνε, στο ελαστικό 4-5 ετών θα κολλήσουμε. Εννοείται ότι οδηγούμε προσεκτικά, αργά, και πάμε στο λαστιχά για επισκευή/αντικατάσταση του κανονικού ελαστικού το συντομότερο δυνατόν.
-
Ο χρήστης Di0 έγραψε:
Όπως σου είπαν και οι προηγούμενοι η ρεζέρβα είναι ίσα ίσα να πας μέχρι το βουλκανιζατέρ.
Αυτή η αλλαγή που γράφεις γινόταν παλαιότερα (Το έλεγε και σε μερικά βιβλία κατασκευαστών. Αν βρω το σχεδιάγραμμα για το πως γινόταν η αλλαγή θα το ανεβάσω) στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχει ρεζέρβα ανάγκης ή και καθόλου ρεζέρβα παρά μόνο πακέτο επισκευής ελαστικού (τρομάρα τους). -
Ο χρήστης swift b.p.m έγραψε:
http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=5533' target='_blankNαι φίλε αλλά όταν ένα θέμα έχει 200 σελίδες είναι κουραστικό! Γιαυτό ρώτησα κάτι για τα ελαστικά , απαντήθηκε , Τέλος!
-
Δε στο είπε για να το διαβάσεις (δε νομίζω άλλωστε ότι θα έβαζε κανείς κάποιον να διαβάσει 200 σελίδες. ), αλλά για να γράψεις εκεί την απορία σου.
Τέλοσπάντων. Φιλικά στο έγραψε και τίποτα περισσότερο (πιστεύω).Μην αρπάζεσαι.Εξάλλου δεν έχει κανείς τίποτα να χωρίσει με κανέναν. Στο κάτω-κάτω δικαίωμά σου είναι να ανοίξεις δικό σου topic και να γράψεις ό,τι πραγματικά θες, απλά έτσι κάνεις δύσκολη τη ζωή των άλλων που θέλουν να διαβάσουν/βοηθήσουν/ενημερωθούν και τίποτα περισσότερο
ΥΓ:Καλό είναι (γενικότερα) να κοιτάμε έστω στα γρήγορα αν υπάρχει κάποιο topic όπου θα μπορούσαμε να γράψουμε αυτό που θέλαμε πριν ανοίξουμε νέο topic.
-
Το θέμα ενώθηκε με παλαιότερο [mod]
Αλλαγή εμπρός ελαστικών με πίσω.