-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Kmutel ή Kerosun;
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Λοιπόν κοίταξε το βασικό είναι να ξέρεις τι θέλεις . Εσύ όχι οι άλλοι για σένα ...
Συμφωνώ με όλα. Αλλά εγώ ρώτησα για το προφίλ και όχι για τις ανάγκες και τα θέλω του κάθε υποψήφιου αγοραστή.
Γιατί για παράδειγμα εγώ δηλώνω αδυναμία να γυρνάω με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο να ψάχνω για κάποιο σπίτι.
Γιατί; Γιατί πολύ απλά μία τέτοια αναζήτηση απαιτεί πολύ χρόνο ελεύθερο.
Επίσης δηλώνω ότι δεν έχω γνώσεις σε αγοραπωλησίες. Δεν έχω ούτε γνωριμίες, ούτε φίλους δικηγόρους, ούτε μηχανικούς, ούτε ξέρω διαδικασίες, ούτε καν τα βασικά. Σπίτια δεν πουλάω, ούτε αγοράζω κάθε τρεις και λίγο.
Που σημαίνει ότι σπίτι δεν θα αγόραζα ποτέ αν σκεφτόμουν να το ψάξω μόνος μου το θέμα, παρόλο που είχα σε αναλυτικό excel τις ανάγκες μου και τις περιοχές που είχα ξεχωρίσει.
Το οποίο excel εκτυπώθηκε, φωτοτυπήθηκε και ένα αντίγραφο έπαιρνε ο κάθε μεσίτης ώστε να ξέρει ακριβώς τις ανάγκες μου και τις παραξενιές μου. Και τέλος όπως έγραψα και προηγουμένως, άκρη δεν έχω βγάλει ακόμη ούτε και μετά την αγορά. Ακόμη μπλεγμένος είμαι και θα παραμείνω. -
Αν και δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς προφίλ αγοραστή να κάνω κάποιες διευκρινίσεις .
Χρόνο για να γυρνάς σε περιοχές έχεις τα ΣΚ , τις αργίες , όταν δεν δουλεύεις . Αρκεί να έχεις ξεκαθαρίσει τις περιοχές και να μην κάνεις άσκοπα δρομολόγια .Τα ακίνητα εκεί είναι και σε περιμένουν να τα δεις . Ακίνητα...
Δεν μιλάω για φίλους δικηγόρους και μηχανικούς . Μίλησα για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ συμβουλές , που θα είναι υπεύθυνες και δεν θα είναι βέβαια δωρεάν . Για αυτό πρέπει η λίστα να είναι πραγματικά μικρή . 3-5 ακίνητα .
Για τους μεσίτες τα είπα , αλλά δεν φταίνε μόνο αυτοί . Όταν ο άλλος έχει 80000 μετρητά , ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι θα πάρει 120000 δάνειο , που είναι πολύ πιθανό να μην το πάρει και ζητάει από τον μεσίτη να του δείχνει σπίτια των 250-400000 γιατί θεωρεί ότι αυτός είναι μάγκας και θα κατεβάσει την τιμή , είναι προφανές ότι ο 'αγοραστής' , είναι ένας γελοίος με χρόνο για χάσιμο , ο μεσίτης ανεπαρκής αφού δεν τον ξεψάχνισε ώστε να γλυτώσει τον κόπο και οι κακόμοιροι πωλητές , θύματα δύο ηλιθίων .
Από την άλλη σκέψου να ψάχνεις μτχ να κατοικείται και να είσαι διαρρήκτης... Πας με τον μεσίτη κυριλέ , βλέπεις τα πάντα , βγάζεις και φωτό και καταστρώνεις στόχους . Για αυτό θέλει προσοχή ποιους βάζουμε στο σπίτι μας .
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Αν και δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς προφίλ αγοραστή να κάνω κάποιες διευκρινίσεις .
Χρόνο για να γυρνάς σε περιοχές έχεις τα ΣΚ , τις αργίες , όταν δεν δουλεύεις . Αρκεί να έχεις ξεκαθαρίσει τις περιοχές και να μην κάνεις άσκοπα δρομολόγια .Τα ακίνητα εκεί είναι και σε περιμένουν να τα δεις . Ακίνητα...
Δεν μιλάω για φίλους δικηγόρους και μηχανικούς . Μίλησα για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ συμβουλές , που θα είναι υπεύθυνες και δεν θα είναι βέβαια δωρεάν . Για αυτό πρέπει η λίστα να είναι πραγματικά μικρή . 3-5 ακίνητα .
Νομίζω ήμουν ξεκάθαρος.
Εγώ έγραψα για μένα. Όσοι μπορούν να κάνουν αυτά που περιγράφεις ας τα κάνουν. -
Πολύ σωστά τα λες criu, αλλά είπαμε. Είμαστε περίεργη φάρα οι Έλληνες!
Και μιας και είπες για δάνεια, δίνουν τίποτα οι τράπεζες τώρα ή μπα; γιατί είχα μια κουβέντα με μια τύπισσα που έχει ένα διαμέρισμα του '70 στο Μπραχάμι 55τμ (ανακαινισμένο) και ζήταγε 80Κ για πώληση και μου έλεγε 'θα μου δώσει και δάνειο η τράπεζα αλλά 100Κ και θα πάρω άλλο διαμέρισμα' και αναρωτιώμουν α) ποιος θα αγοράσει 80Κ το διαμέρισμα και β) ποια τράπεζα ΣΉΜΕΡΑ θα δώσει 100Κ δάνειο σε έναν ιδιωτικό υπάλληλο με μισθό 1100€ χωρίς κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο για υποθήκη;
-
Οι τραπεζες γενικα δεν δινουν δανεια
Εκτος ισως αν ζητησεις το 50% της εμπορικης αξιας και εχεις σταθερα εισοδηματα
Οι εποχες που σε κυνηγανε να παρεις 110% και με το ζορι 2 πιστωτικες εχουν παρελθει (αν και δεν θα χρησιμοποιησω το ανεπιστρεπτι γιατι ποτε δεν ξερεις) -
Ο χρήστης P@ulet@ έγραψε:
Και μιας και είπες για δάνεια, δίνουν τίποτα οι τράπεζες τώρα ή μπα; γιατί ποια τράπεζα ΣΉΜΕΡΑ θα δώσει 100Κ δάνειο σε έναν ιδιωτικό υπάλληλο με μισθό 1100€ χωρίς κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο για υποθήκη;Μια χαρά δίνουν δάνεια...απλά τα κριτήρια είναι αυτά που θα έπρεπε να είναι ανέκαθεν, δλδ. η δόση να μην υπερβαίνει το 40% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός σου. Εμάς ο αγοραστής, πήρα δάνειο €100.000, ως ελεύθερος επαγγελματίας (λογιστής).
Υπάλληλος με μισθό €1.100 (δεν έχουν σημασία τα περιουσιακά στοιχεία, αφού θα προσημειωθεί το προς αγορά ακίνητο) φυσικά και μπορεί να πάρει δάνειο, με τις εξής προύποθέσεις:
-
Μέγιστο ποσό δανείου το 75-80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου (με βάση την εκτίμηση του μηχανικού της τράπεζας φυσικά και όχι με την τιμή αγοράς).
-
Η μηνιαία δόση να μην υπερβαίνει τα €400 (άρα μιλάμε για ποσό δανείου περί τα €80.000 για 30 χρόνια).
-
Μπορεί το ποσό να είναι μικρότερο, εάν ο δανειζόμενος έχει και άλλα δάνεια ή ρυθμισμένες οφειλές.
-
-
Thanks for the info Φάνη!
Πόσο μπορεί να διαφέρει η τιμή αγοράς από την τιμή της εκτίμησης για το δάνειο; (είναι πιο υψηλή - πιο χαμηλή;)
-
Ο χρήστης P@ulet@ έγραψε:
Thanks for the info Φάνη!Πόσο μπορεί να διαφέρει η τιμή αγοράς από την τιμή της εκτίμησης για το δάνειο; (είναι πιο υψηλή - πιο χαμηλή;)
Αυτή την εποχή, στις περισσότερες περιπτώσεις (κατά 90%) η τιμή αγοράς είναι μικρότερη από την εμπορική αξία (ενώ στο παρελθόν ήταν ακριβώς το ανάποδο!).
Στην δικιά μου περίπτωση το σπίτι που πούλησα είχε διαφορά 10%, ενώ το σπίτι που αγόρασα 16%, αμφότερες οι εκτιμήσεις του μηχανικού της τράπεζας ήταν υψηλότερες από την τιμή αγοράς.
-
Έψαχνα σπίτι 2 χρόνια. Για την ακρίβεια 12 μήνες, γιατί το καλοκαίρι δεν είχα χρόνο.
Βρίσκουμε ένα σπίτι που μας αρέσει, και αποφασίζουμε να το αγοράσουμε. Η μεσίτρια φίλη του γαμπρού μου(πολιτικός μηχανικός). Της λέει ο γαμπρός μου όμως ότι προκαταβολή θα πάρει, μόλις ελεγχθεί το σπίτι σε υποθηκοφυλάκιο και κτηματολόγιο.
Εκεί ανακαλύπτουμε ότι το σπίτι δεν ήταν ένα, αλλά 2 ενωμένα. Ναι μεν καθαρά από βάρη, αλλά είχαν φάει 1τ.μ. από τον κοινόχρηστο χώρο. Δεν ενοχλούσε κανέναν, αλλά νόμιμο δεν ήταν. Η μεσίτρια να επιμένει να αγοραστούν ως 2, για να τελειώνει. Και εμείς αντιπροτείνουμε ή να κάνει όλη τη διαδικασία και να αγοραστεί ως 1, ή να μαζέψουν τις υπογραφές οι ίδιοι από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες(ότι παραχωρούν το 1τ.μ. σε κάλυψη).
Άκουσα ότι ήμουν υπερβολικός.... Δηλαδή να δώσω τα λεφτά, και να έρθει μετά ο οποιοσδήποτε άλλος ιδιοκτήτης, και να μου κόψει το σπίτι στη μέση. Ρώτησα για την πυλωτή, και απάντηση δεν πήρα.
Η μεσίτρια επιμένει ότι η δουλειά χάλασε, γιατί δεν έδωσα προκαταβολή= δεν έδειξα διάθεση. Αλλά 300€ στο δικηγόρο έδωσα για να ελέγξει τα 2 σπίτια....Είδα σπίτι που είχε θέση για παρκινγκ, και ανακαλύπταμε(μαζί με το μεσίτη) ότι την είχαν πουλήσει χωριστά.... Σπίτια με 3 υπνοδωμάτια, αλλά το 99,9% αυτών αν έκανα την τραπεζαρία σε υπνοδωμάτιο... Δηλαδή σου δείχνουν φωτογραφίες από σπίτια, με το ωραίο τους το σαλόνι, χωριστά κουζίνα, χωριστά τραπεζαρία, και σου λένε και 3 υπνοδωμάτια... Πας να το δεις, και ψάχνεις το 3ο.... 'Να εδώ, μια γυψοσανίδα και το έκλεισες. Για 2-3 κατοστάρικα κάνουμε έτσι;;'. Τί λέτε ρε μλκες;;;;;
Η εαφορμογή από τον spitogato, να ενημερώνει για οτιδήποτε νέο... 1 σπίτι σε 40 μεσίτες....
Ο χρόνος περνούσε και πλησίαζε Σεπτέμβριος. Η γυναίκα μου 2-3 φορές την εβδομάδα έβλεπε σπίτια, και αν κάτι άξιζε πήγαινα να το δω και εγώ(με ζόρι στην δουλειά μου)... Επόμενος σταθμός σπίτι στο κέντρο.... Σπίτι που θα έπαιρνα προσωρινά, γιατί έπρεπε κάπου να μείνω(δε χωρούσα με τα δίδυμα στο δικό μου). Και το σκεφτόμουν επενδυτικά και μόνο. Το παζαρεύουμε λίγο και το ρίχνουμε στα 95.000€. Και την ημέρα της προκαταβολής, πριν κατέβω να την δώσω στο μεσίτη, με παίρνει τηλέφωνο ότι ο πωλητής έχει προσφορά στα 125.000€... Δηλαδή 30% αύξηση.... Ρίχνω άκυρο, και αρχίζω να προσανατολίζομαι για άλλη μια χρονιά στο χωριό.....
Η γκρίνια σπίτι απερίγραπτη..... Μέχρι που ανέβασα το budget πάνω από 50%, και για σπίτι που θέλει και ανακαίνιση. Κλείνουμε την τιμή, δίνουμε προκαταβολή και ελέγχουμε το σπίτι.... Όλα καλά, μέχρι την ημέρα που συναντάμε την ιδιοκτήτρια. Βασικά την κόρη της που ήρθε με πληρεξούσιο.... Και μας σκάει το παραμύθι, ότι ήθελε πάνω από τα μισά λεφτά μετρητά στο χέρι. Γιατί ήθελε να πάρει ή ίδια τα χρήματα και όχι η μαμά της(με τη σύμφωνη γνώμη της γιαγιάς)...
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Η γκρίνια σπίτι απερίγραπτη..... Μέχρι που ανέβασα το budget πάνω από 50%, και για σπίτι που θέλει και ανακαίνιση. Κλείνουμε την τιμή, δίνουμε προκαταβολή και ελέγχουμε το σπίτι.... Όλα καλά, μέχρι την ημέρα που συναντάμε την ιδιοκτήτρια. Βασικά την κόρη της που ήρθε με πληρεξούσιο.... Και μας σκάει το παραμύθι, ότι ήθελε πάνω από τα μισά λεφτά μετρητά στο χέρι. Γιατί ήθελε να πάρει ή ίδια τα χρήματα και όχι η μαμά της(με τη σύμφωνη γνώμη της γιαγιάς)...
Κυριάκο, τι έγινε μετά; Χάλασε η δουλειά; Πήρες πίσω τη προκαταβολή εύκολα ;
-
Διαβάζω όλα τα παραπάνω και ειλικρινά μου έρχονται δάκρυα στα μάτια...και όχι χαράς....αυτοί είμαστε ρε παιδιά,τι περιμένετε? Από τον 'αγοραστή' που ήθελε με 120 χιλιάρικα να πάρει βίλλα του 2015 και τιμή 260000 μέχρι τον ιδιοκτήτη που έχει νόμιμα τα 50τμ από τα 230 που είναι το σπίτι....ένας λαός ψευτών είμαστε και για αυτό κυβερνάει αυτός που θα πει τα καλύτερα....
Ενημερωτικά,τα βήματα για να κλείσεις ένα σπίτι είναι δεδομένα. Αφού το βρεις,παίρνεις τα χαρτιά,κάνεις τους απαραίτητους ελέγχους με μηχανικό και δικηγόρο και μετά δίνεις προκαταβολή! Και πάντα με προσύμφωνο όπου αναγράφονται συγκεκριμένοι όροι, όπως ποσό αγοράς,ποσό προκαταβολής και τρόπος πληρωμής. Έτσι αποφεύγεις αρκετά χαζά. Και αυτός που είπε ότι του έκαναν προσφορά 30% μεγαλύτερη,το πιθανότερο είναι να ήταν τρυκ. Επίσης αν ένα σπίτι δεν είναι απολύτως νόμιμο,απλά δεν μεταβιβάζεται και είναι πάντα υποχρέωση του ιδιοκτήτη η όποια τακτοποίηση.
Κυριάκο, αν επιτρέπεται φυσικά, που μένεις τώρα? -
Τα έδωσα... Γιατί η γκρίνια θα ακουγόταν μέχρι το σπίτι σου... Και γιατί είχαμε κλείσει παιδικό σταθμό, και μέναμε στο σπίτι της πεθεράς μου στην πόλη, μέχρι να αγοράζαμε αυτό που είχαμε καπαρώσει....
Ας μην είχα τα παιδιά και θα ήταν αλλιώς τα πράγματα... -
Ο χρήστης kkostask έγραψε:
.... Και αυτός που είπε ότι του έκαναν προσφορά 30% μεγαλύτερη,το πιθανότερο είναι να ήταν τρυκ. Επίσης αν ένα σπίτι δεν είναι απολύτως νόμιμο,απλά δεν μεταβιβάζεται και είναι πάντα υποχρέωση του ιδιοκτήτη η όποια τακτοποίηση.
Κυριάκο, αν επιτρέπεται φυσικά, που μένεις τώρα?Ο μεσίτης αυτός ήταν καλός. Μου είπε από μόνος του, ότι δεν αξίζει. Και ότι μάλλον πουλήθηκε μέσω αλλού γραφείου σε υψηλότερη τιμή,αλλα όχι 125.
Για να μεταβιβαστει το σπίτι πρέπει να είναι νόμιμο. Ο γαμπρός μου θα έκανε όλη τη διαδικασία.
Σοφούλη πήγα τελικά. -
Καλορίζικο να είναι και να είστε όλοι υγιείς και να το χαρείτε!
Σημερινό κρούσμα νεοέλληνα....διαμέρισμα 140τμ κομπλέ με τέντες,σίτες,ηλιακό, ενεργειακό τζάκι, θέα στην πόλη κλπ του 2010 στα 93 χιλιάρικα...έρχεται ο άλλος και λέει...'μου κάνει,60 και το κλείνω τώρα'. Και εγώ του λέω 'μισό να γκρεμίσω τα 2 από τα 3 υπνοδωμάτια και θα το πάρεις'.... -
Εσύ που είσαι μέσα στην δουλειά, χωράνε παζάρια καθόλου στις τιμές;
-
Καλο
Αρα να πέρνεις μαζι σου και μια βαριοπουλα και βιομηχανικό κράνος οταν τα βλεπουν.
Θα σε βοηθησει να γινεις πιστευτος και να κλεινεις ευκολότερα τα ντήλς.
-
Εννοείται ότι χωράνε παζάρια αρκεί να είναι λογικά και η όποια προσφορά γίνει να μην είναι προσβλητική για τον ιδιοκτήτη. Δεν μπορείς να λες ότι για ένα σπίτι που αξίζει 100, εσύ δίνεις 50 αλλά ένα σπίτι που κάνει 100 μπορείς να το κατεβάσεις στα 90...εξαρτάται από τον τρόπο πληρωμής βέβαια αλλά και από το ποσό που θα γραφτεί στα συμβόλαια...υπάρχουν κόλπα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Εκεί που δεν χωράει παζάρι, είναι σε σπίτια που πωλούνται σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή. Υπάρχει ένα άλλο κουφό στην κατάσταση..ακίνητο με πολύ χαμηλή τιμή,το διαφημίζεις με ΤΕΛΙΚΗ τιμή και σε παίρνουν τηλέφωνο και σε ρωτάνε πόσο πέφτει ακόμα....
@Lap....έχω και άλλο καλό...σπίτι του 2008,205 τμ, τριώροφο, επιπλωμένο,βαμμένο και τιμή στα 120, έρχεται ο άλλος και λέει 'με 80 το τσακώνω?' Και του λέω εγώ....'και βέβαια,απλά θα διαλέξεις έναν όροφο που δεν θα πάρεις'.... -
Αναφερόμουν σε 2000e μέχρι 5000euro κατέβασμα τιμής σε διαμέρισμα των 90000euro.
Εγώ πάντως δεν διαπίστωσα σε καμιά περίπτωση διάθεση για 'παζάρι' στη τιμή.
-
Εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει παζάρι...αυτά τα ποσά που ανέφερες είναι δεδομένα.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ