-
ευχαριστω
η τραπεζα σε κουβεντα με τον δντη ειπε οτι αν μου δωσει θα μου δωσει 80-85000 μαξ... γιατι εχω δανειο μηχανης 2 παιδια και ειμαι εγγυητης σε ρυθμισμενο συγγενη -
Ελβετική παροιμία :
Οι τράπεζες όταν έχει λιακάδα μοιράζουν ομπρέλες.
Και όταν πιάσει βροχή , τις ζητάνε πίσω. -
ωραιος. τωρα τι εχουμε; τι θα ερθει σε 1-2 χρονια;
-
@stef4 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Τώρα έχουμε σταδιακή αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων. Με βάση την τωρινή εικόνα, αν ήθελα να αγοράσω σπίτι ή οικόπεδο, δεν θα το καθυστερούσα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ πιο πιθανό του χρόνου να είναι ακριβότερα παρά φθηνότερα τα ακίνητα.
-
@harisma23 said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Τώρα έχουμε σταδιακή αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων. Με βάση την τωρινή εικόνα, αν ήθελα να αγοράσω σπίτι ή οικόπεδο, δεν θα το καθυστερούσα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ πιο πιθανό του χρόνου να είναι ακριβότερα παρά φθηνότερα τα ακίνητα.
Αν υπάρχει ομαλότητα -οικονομική και κοινωνική- οι αγοραπωλησίες θα αυξηθούν περαιτέρω μαζί και με τις τιμές. Χτίζονται πολύ λίγα ακίνητα, τα παλαιότερα διαθέσιμα λιγοστεύουν άρα ισχύει ο κλασικός νόμος της προσφοράς και ζήτησης.
-
την αυξηση 20% που ερχεται στα οικοδομικα υλικα κτλ την ειδατε; ποιος θα παρει σπιτι του χρονου με συν 400 ευρω το τμ πχ; βαλε και ενα λοκ παλι εστω και μινι θα κλαψουν μανουλες
μη μας παρακαλανε στο τελος σε 1-2 χρονια γιατι τωρα πολυ ιστορια μου το παιζουν
edit 4.2 % επιτοκιο πηρα σημερα για 30 χρονια σε γνωστη τραπεζα αλλα και σε μικρη τα ιδια ειπαν. μια αλλη τραπεζα τις προαλλες ελεγε για 2.8 για 20 χρονια και μια αλλη για 20 3.7%
αλλα δε μου δινουν για 20... θα παω ξανα του χρονου με αυξημενο εισοδημα απο το μαγαζι μας.. φετος ειχαμε λιγαhttps://news.b2green.gr/9884/προειδοποιεί-για-τις-αυξήσεις-στα-οικ
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καψιμάλη, τον πρόεδρο της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι υποχρεωμένες να παραδώσουν ακίνητα που έχουν πωλήσει προ έτους με ένα νέο κόστος κατασκευής που σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερο του αρχικού κατά 30%.
λολ
-
Οι εκτιμήσεις στις αυξήσεις των κύριων υλικών (σίδερα-τσιμέντο) αλλά και στα μεταφορικά οδηγούν μάλλον σε μεγαλύτερες του 20% αυξήσεις στις τιμές πώλησης. Σε κάποιες περιοχές θα φτάσουμε επίπεδα 2005-2008.
-
@kkostask said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Οι εκτιμήσεις στις αυξήσεις των κύριων υλικών (σίδερα-τσιμέντο) αλλά και στα μεταφορικά οδηγούν μάλλον σε μεγαλύτερες του 20% αυξήσεις στις τιμές πώλησης. Σε κάποιες περιοχές θα φτάσουμε επίπεδα 2005-2008.
Και κάποιες περοχές (τα ακριβά νότια προάστεια της Αθήνας) έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα προ κρίσης. Και όπως το βλέπω και η υπόλοιπη Αθήνα πολύ σύντομα θα προσεγγίσει (και στις καλές περιοχές ξεπεράσει) τα επίπεδα προ κρίσης.
Προχθές έμαθα ότι για νεόδμητο διαμερισμα 120 τ.μ. στην καλύτερη περιοχή της Κηφισιάς (κέντρο - απόκεντρο) ζητήθηκαν 8.950 Ευρώ το τετραγωνικό. Παράνοια...
Προσωπική μου άποψη ότι η αύξηση των τιμών των υλικών αποτελεί μια από τις αιτίες για την άυξηση των τιμών πώλησης, αλλά δεν είναι η βασική αιτία. Γιατί; Επειδή η τιμή των υλικών είναι ένα υπολογίσιμο μεν αλλά μικρό κομμάτι της τιμής πώλησης. Χάριν απλούστευσης (μην κολλάτε στα ποσοστά) ας πούμε ότι παραδοσιακά το κόστος κατασκευής αποτελούσε το 40% της τελικής τιμής πώλησης, το 30% το κόστος της γης και το 30% το κέρδος του κατασκευαστή. Και από αυτό το 40% λιγότερο απο το μισό μπορεί να ήταν το κόστος των υλικών και το υπόλοιπο το κόστος της μισθοδοσίας, των εργοδοτικών και φορολογικών εισφορών και το κέρδος των υπεργολάβων. Στην ουσία δηλαδη μια αυξηση των υλικών κατά 20% μπορεί να επηρεάζει την τελική τιμή πώλησης (με όλα τα άλλα σταθερά) μόνο κατά 5%.
Νομίζω λοιπόν ότι η κύρια αιτία των μεγάλων αυξήσεων είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Ελάχιστα παραμένουν τα νεόδμητα (με όλα τα καλούδια τους) και η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, σε συνδυασμό με κάποια σπέκουλα (Ελληνικό κτλ), την αφθονία φρέσκου χρήματος που ψάχνει να τοποθετηθεί και την παρουσία ξένων με γερά πορτοφόλια, οπότε οι κατασκευαστές δοκιμάζουν όλο και υψηλότερες τιμές πώλησης, απλώς επειδή μπορούν, μεγιστοποιώντας έτσι το κέρδος τους.
-
Το ‘χω ξαναγράψει και παλιότερα…ξαφνικά βρέθηκαν χρήματα για μεγάλες αγορές πχ πολυτελέστατα αυτοκίνητα και σπίτια και όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον χώρο τουλάχιστον των ακινήτων αναρωτιόμαστε το ίδιο….που στο λύκο βρέθηκαν όλα αυτά τα χρήματα τόσο ξαφνικά?
-
@kkostask said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Το ‘χω ξαναγράψει και παλιότερα…ξαφνικά βρέθηκαν χρήματα για μεγάλες αγορές πχ πολυτελέστατα αυτοκίνητα και σπίτια και όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον χώρο τουλάχιστον των ακινήτων αναρωτιόμαστε το ίδιο….που στο λύκο βρέθηκαν όλα αυτά τα χρήματα τόσο ξαφνικά?
Από τις επιδοτήσεις του Covid. Ρευστότητα από το χρήμα που έριξε στην ΕΕ η ΕΚΤ.
-
Συμφωνώντας και με τους δύο σας ,θα δώσω μερικά συμπληρωματικά στοιχεία .
Η αγορά κάθε δεκαετία από το 70 και μετά έφτιαχνε περί τα 500-800000 νέα διαμερίσματα .
Την δεκαετία της κρίσης , δεν φτιάχτηκαν ούτε 100.000 και μάλιστα η κατάσταση αυτή συνεχίζεται την νέα δεκαετία με τον ιο.Η μεγάλη αλλαγή είναι η έλευση των ξένων στην παραλιακή που έπαιρναν με 2-3-4000 , σπίτια πάνω στην θάλασσα που στην πατρίδα τους θα έπαιρναν σε αυτές τις τιμές σπίτια πάνω σε σκουπιδότοπους .
Τώρα όμως την αγορά δεν την φτιάχνουν οι μικροί και οι μεσαίοι κατασκευαστές που είχαν μεγάλο ανταγωνισμό , αλλά λίγοι μεγάλοι και πολύ μεγάλοι κατασκευαστές που έχουν πολύ χρήμα , δικό τους ή ξένο , κάποιοι μάλιστα έχουν και δικές τους τράπεζες για χρηματοδότηση.
Το κόστος έχει αυξηθεί ήδη από το 2014-2015 και τώρα ανέβηκε πολύ . Εταιρείες αλλάζουν καταλόγους 3 και 4 φορές τον χρόνο , αντί για 1 που ήταν.
Το θέμα όμως δεν είναι το κόστος , είναι η μικρή προσφορά .
Ψάχνοντας για πελάτη που θέλει να επενδύσει , κοιτάω τις αγγελίες και τα σπίτια είναι πολύ λίγα. Πάρα πολύ λίγα .Αρα όσοι μπορούν και βρίσκουν καλές τιμές αγοράζουν .
-
Βασικά όσοι βρίσκουν καλές τιμές και ΘΕΛΟΥΝ να αγοράσουν προχωράνε….
Να ξέρατε πόσοι Johnny walkers κυκλοφορούν εκεί έξω που αντί να πάνε για καφέ τρέχουν εμάς…. -
μου δινει η τραπεζα 80-90 και εχω τα αλλα 40-50 που θελω για αγορα διαμερισματος. να προχωρησω; με φοβιζει το αρθρο περι 20-30% αυξηση στα υλικα
μη μου πει ο μηχανικος του χρονου που θα μπω αλλη τιμη -
μου δινει η τραπεζα 80-90 και εχω τα αλλα 40-50 που θελω για αγορα διαμερισματος. να προχωρησω; με φοβιζει το αρθρο περι 20-30% αυξηση στα υλικα
μη μου πει ο μηχανικος του χρονου που θα μπω αλλη τιμηΣίγουρα θα πρέπει να συζητήσεις με το μηχανικό σου για τις αυξήσεις των τιμών και σίγουρα είναι κάτι το οποίο γνωρίζει και ο ίδιος.
Από κει και πέρα από τη στιγμή που θα κάνεις συμφωνητικό ή συμβόλαιο με μια τιμή Α, κλείδωσε η τιμή. Ότι και να σου ζητήσει μετά είναι άκυρο. -
μη μου πει ο μηχανικος του χρονου που θα μπω αλλη τιμηΑν είναι υπό κατασκευή το διαμερισμα, θα υπογράψετε προσύμφωνο με τελική τιμή βάσει της συγγραφής υποχρεώσεων. Η τιμή δεν θα μπορεί να αλλάξει. Το μόνο που μπορεί να σε επηρεάσει είναι ότι με τις τιμές των υλικών που θα γράφει η συγγραφή υποχρεώσεων, αν υπάρξει άνοδος τιμών στην αγορά, μπορεί να μη σου φτάνουν για να βάλεις π.χ. ένα πλακάκι ή πάτωμα που σου αρέσει.
Γενικά υπολόγισε να μην τα δώσεις όλα τα διαθέσιμα χρήματα σου στην αγορά του διαμερίσματος. Καλό θα είναι να έχεις τουλάχιστον 10 χιλιάρικα στην άκρη, για συμβολαιογραφικά, παροχές, συσκευές κουζίνας, A/C και κάποιες πολύ μικρές αναβαθμίσεις που μπορει να θελήσεις. Αν τα υλικά (πρίζες, δάπεδα, κουζίνα, μπάνιο, ντουλάπες κτλ) επιλογής του εργολάβου γενικά δεν σε καλύπτουν υπολόγισε άλλο ένα δεκάρικο.
Εγώ πάντως στη θέση σου θα κινιόμουν άμεσα για αγορά, καθώς ρισκάρεις να φύγει η αγορά προς τα πάνω και του χρόνου να είναι πιο δύσκολη η αγορά διαμερίσματος για σένα.
-
ευχαριστω
γιουρο με 3.7 παιρνω 80-85.000 βαση εισοδηματος για 30 ετη
μια συνεταιριστικη μου δινει 100-110 για 150 σπιτι αλλα με βαζει να αγορασω 3000 ευρω μετοχες και εχει 4.2 επιτοκιο... ειτε για 20 ειτε για 25 ετη
χωρις πεναλτυ αποπληρωμης (θα εχουμε τη δυνατοτητα)
τι κανω;
πειραιως πρεπει να ειναι 2,7 με 3.2
να παρω οτι μου δινουν πιο πολυ σε χρημα; και να το αποπληρωσω νωριτερα γλιτωνοντας τοκους; -
ευχαριστω
γιουρο με 3.7 παιρνω 80-85.000 βαση εισοδηματος για 30 ετη
μια συνεταιριστικη μου δινει 100-110 για 150 σπιτι αλλα με βαζει να αγορασω 3000 ευρω μετοχες και εχει 4.2 επιτοκιο... ειτε για 20 ειτε για 25 ετη
χωρις πεναλτυ αποπληρωμης (θα εχουμε τη δυνατοτητα)
τι κανω;
πειραιως πρεπει να ειναι 2,7 με 3.2
να παρω οτι μου δινουν πιο πολυ σε χρημα; και να το αποπληρωσω νωριτερα γλιτωνοντας τοκους;Να παρεις το δανειο με το χαμηλοτερο επιτοκιο (και εξοδα δανειου) και χωρις δεσμευσεις και ποινες σε περιπτωση που θελεις να το αποπληρωσεις προωρα η να πουλησεις το σπιτι και να το αποπληρωσεις. Καλυτερα να παρεις απο τις μεγαλες τραπεζες. Το ποσο που θα παρεις θα πρεπει να ειναι αυτο που σου φτανει για να κανεις αυτο που θελεις μην παρεις μεγαλυτερο, οσο το δυνατον μικροτερο.
-
η αποπληρωμη σε ποσο καιρο γινεται στον μηχανικο;
να παρω πχ 80000 δανειο και να βαλω αλλα 40.
ως τα 150000 μετα να δινω ανα χρονο 5000 για 6 χρονια στον μηχανικο εγω
γινεται;
-
Αμα πάρεις δάνειο δεν γίνεται . Γιατί η τράπεζα θέλει να μην χρωστάς αλλού , παρά μόνο σε αυτούς.
-
Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο σπίτι;
Παλαιού τύπου κουφώματα, έχει ανοίξει το ταβάνι στο σαλόνι στη 10η φωτο, πιθανόν από υγρασία από πάνω, γενικά παλιό σπίτι, αλλά σε καλή περιοχή. Δεν βρίσκεις σε αυτά τα λεφτά εκεί κάτι παρόμοιο, παρά μόνο χωρίς θέρμανση.
https://www.spitogatos.gr/aggelia/2111588424
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ