-
Αν δεν έχει κόψει απόδειξη, τίποτα απολύτως
-
Βλέπω ρε σεις κάτι ταινίες και σειρές και σου λέει το στορυ πως ειναι η οικογένεια και μπλα μπλα μπλα και μαλώνουν τα παιδιά και θυμώνουν και πανε να κάτσουν στο δωμάτιο τους και ξεκινούν.... μιρκο ταξιδάκι, διασχίζουν διαδρόμους... ανεβαίνουν σκάλες, ξαναδιασχιζουν διαδρόμους και μπαίνουν σε ένα δωμάτιο όσο ένα σαλόνι. Και κλαίνε τα καημένα...
Τι σπίτια είναι αυτά ρε σεις;;
Και εγώ τα βλέπω και ζηλεύω ρε γμτ. Με βασικές σπουδές και μια τίμια δουλειά έχεις το τίμιο σπιτάκι σου, με τη (λίγη) γη σου, με τα πάρκινγκ σου και την πίσω μεγάλη αυλή με γκαζόν. Άλλη ποιότητα ζωής. Εδώ με διδακτορικό μένεις σε 80τμ στο νοίκι σε μέτρια περιοχή. Δυστυχώς αυτοί είμαστε.
Συζητούσα μια φορά με έναν αμερικάνο (δεν θυμάμαι καλά, νομίζω στο Houston, Texas ήταν) και μου έλεγε για τα σπίτια γενικά. Ο ίδιος το θεωρούσε επένδυση γενικά. Αγόραζε κάποια σε μέτρια κατάσταση, με προσωπική δουλειά τα συμμόρφωνε και μετά από 5-6 χρόνια τα πουλούσε αρκετά περισσότερο. Σε ηλικία 55 περίπου, μετά από κάποιες αγοραπωλησίες, μου είπε ότι είχαν ένα σπίτι (λίγο πιο έξω βέβαια), με 8 υπνοδωμάτια!!!!! Και όλα τα παιδιά του είχαν φύγει από το σπίτι! Του λέω έχεις τρελαθεί; Τι το κάνεις; Ε μου λέει, θέλω την ησυχία μου και όταν έρχονται όλοι (παιδιά εγγόνια) θέλω να υπάρχει άνεση και ησυχία.
[Να πω ότι στο Houston είναι όοοοολα άνετα. Κανένα δεν περπατάει στο δρόμο, όλοι παίρνουν το αμάξι τους ακόμα και για να πάνε σε διπλανό μαγαζί.]
-
Δεν υπάρχει πιο σιχαμένη φάρα.....
-
Ο κύβος ερρίφθη....
Ψάχνω οικόπεδο(κάτι βρήκα).... Και κρατάω και το διαμέρισμα που έχω... Θα το χτίσω με την ησυχία μου. Και με μια μικρή διαφορά χρημάτων θα έχω μονοκατοικία, και όχι μεζονέτα σε συγκρότημα....
Θα ξαναμπλέξω με μαστόρια δυστυχώς(κάτι που ήθελα να αποφύγω για το υπόλοιπο της ζωής μου). Θα φανεί αν αξίζει το τίμημα της ηρεμίας που θα χάσω. + ότι θα μου πάρει 2-3 χρόνια να το τελειώσω, σε σχέση με ένα έτοιμο, που μπαίνεις αύριο(αν βρεις).
υ.γ. υπάρχει μεσίτης που πήρε προκαταβολή από 2 διαφορετικούς πελάτες για το ίδιο ακίνητο... Τί προβλέπει η νομοθεσία για αυτό;
που βρηκες οικοπεδο? δεν εχουν χτιστει ολα? μηπως ειναι μακρια απο την πολη? οντως αυτη την στιγμη το τελευταιο που σεμφερει να να αγορασεις οικοπεδο και να χτισεις. με το που μπεις μεσα χανεις τα μισα σου χρηματα.
-
Υπάρχουν οικοπεδάκια 500-600 τ.μ. που οι εργολάβοι δεν ασχολούνται. Προφανώς εκτός πόλης. Πανόραμα και Θέρμη ψηλά κοιτάω. Θέρμη συντελεστής 0,6 και Πανόραμα 0,4. Οπότε μαζί με σοφίτες και υπόγεια βγάζω άνετα τα μέτρα που θέλω και περισσότερα. Θα μου βγει περίπου 20% ακριβότερα από μια καινούρια μεζονέτα σε συγκρότημα, που δεν έχει κοινό τοίχο με διπλανή. Δηλαδή τα κάθετα κλουβιά-μεζονέτες είναι φθηνότερες. Αλλά δεν κοιτούσα τέτοια ούτως ή αλλιώς. Βέβαια χάνω κάποια χρήματα σε σχέση με τα 10-15 ετών που κοιτούσα. Αλλά δεν βγάζω άκρη.
Θα είμαι μονάχος μου, χωρίς να μαλώνω με κανένα και θα έχω και 300-400 μέτρα κήπο. Αν δεις τα κηπάκια στα συγκροτήματα είναι για γέλια.- ότι θα κρατήσω και το διαμέρισμα που μένω τώρα. Και αν δεν τελειώσω σε 2 χρόνια, ας είναι σε 3. Δε θα με καίει που να μείνω. Ότι σπίτι μου έχει αρέσει το έχουν 4-5 μεσίτες και ο καθένας από αυτούς το έχει ψιλοκλεισμένο με κάποιον άλλο πελάτη... Ποιον να πιστέψεις;;;;;
Αν θέλετε και επιτρέπετε, σας βάζω αγγελία από σπίτι που σήμερα ανανεώθηκε στο σπιτόγατο. Αλλά πριν μια εβδομάδα ο ίδιος μεσίτης μου είπε ότι πουλήθηκε.....
-
Aν τελικα αγορασεις οικοπεδο και χτισεις θα με ενδιεφερε να μαθω περισσοτερα για τις διαδικασιες και κοστολογια, αν βεβαια θελεις να τα μοιραστεις.
Τωρα για τα σπιτια απο μεσιτες δεν ξερω αν εχει νοημα. Σιγουρα υπαρχουν και αξιοπιστοι μεσιτες που εχουν καλα σπιτια αλλα θελει χρονο να τα βρεις. Τουλαχιστον Αθηνα αγορασε καποιος σπιτι στα Β Προαστεια απο μεσιτη οποτε γινεται. Πριν 1 χρονο αυτο.
-
Δε λέω ότι ΟΛΟΙ οι μεσίτες είναι λαμόγια. Απλά η εμπειρία μου λέει, ότι είναι ποσοστιαία περισσότεροι από ότι σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Οπότε όπως και όλοι οι γιατροί δεν παίρνουν φακελάκια, έτσι και όλοι οι μεσίτες δεν είναι απατεώνες. Απλά αν έχω συναντήσει 5 λαμόγια γιατρούς, οι μεσίτες είναι σημαντικά περισσότεροι. Και το διαμέρισμα μέσω μεσίτη αγοράστηκε.
Όταν με το καλό μπω στη διαδικάσία, ευχαρίστως να σε ενημερώσω. Αν και δεν θα είναι τα κοστολόγια ακριβώς ενός άσχετου ιδιώτη. Άδεια ο γαμπρός μου, σχεδίαση ο αρχιτέκτονας-διακοσμητής που έχω στο ξενοδοχείο. Υδραυλικοί-ηλεκτρολόγοι οι συνεργάτες που έχω τόσα χρόνια. Μόνο μπετά και τούβλα θα είναι άνθρωποι που δεν έχω ξαναδουλέψει μαζί τους. Δηλαδή μαζί με την προηγούμενη γενιά έχουμε χτίσει περίπου 2500τ.μ. Έχουμε κάνει λάθη, έχουμε πληρώσει μλκίες. Κάποια θα τα αποφύγω τώρα. Το βασικό είναι ότι δε χωράνε τσιγγουνιές.... Θα τις βρεις μπροστά σου και θα τις πληρώσεις πολλαπλάσια από την οικονομία που ΘΑ έκανες.....
-
@kyr80 φιλική συμβουλή: Μην τρελαθείς όπως ο μέσος έλληνας με τη δυνατότητα υπερεκμετάλλευσης του οικοπέδου σου. Μια 4μελής οικογένεια δεν χρειάζεται πάνω από 120 τετραγωνικά μέτρα με σωστή διαρρύθμιση. Άντε 150 max αν θες να είσαι απλαδούρας και το οικονομικό δεν είναι πρόβλημα.
Ο μέσος έλληνας στα χρόνια της αφθονίας ξεκινούσε με αφετηρία τα 200 τετραγωνικά μέτρα επιτρεπόμενης δόμησης, τα οποία τα 'τέντωνε' με σοφίτες, ημιυπαίθριους, υπόγεια, πατάρια και λοιπές τσόντες στα 500-600 τετραγωνικά. Τα οποία δεν χρειαζότανε (εφόσον δεν ήταν εφοπλιστής) και τα οποία τελικά ήταν βραχνάς για μια ζωή.
Πρόταση μου (στα τυφλά βεβαίως γιατί δεν σε ξέρω, ούτε γνωρίζω τις ανάγκες σου και τις δυνατότητες σου): Αν πάρεις ένα οικόπεδο 500 τ.μ. π.χ. στη Θερμη με συντελεστή 0,6, φτιάξε μια μονοκατοικία αξιοποιώντας το μισό συντελεστή, τοποθετημένη 'έκκεντρα' στο οικόπεδο έτσι ώστε να αφήνει περιθώριο για μελλόντική ανέγερση άλλης μίας δίπλα της. Στο απώτερο μέλλον θα μπορείς να δώσεις από μια μεζονέτα σε κάθε παιδί κι εσύ να πας για μόνιμη εγκατάσταση είτε στη Χαλκιδική είτε στο διαμέρισμα της πόλης που ήδη έχεις. Γιατί το Πανόραμα ή η Θέρμη δεν θα σε βολεύουν μάλλον. Ούτε πραγματική εξοχή είναι, όπως η Χαλκιδική ούτε την αίσθηση της ασφάλειας που προσφέρει η μάζωξη στην πόλη στους μεγαλύτερους, έχουν.
-
Αυτό που περιγράφεις έχει γίνει ήδη μια φορά..... Οπότε δε θα κάνω το λάθος που έκαναν οι προηγούμενοι στην οικογένεια. Αυτό που λες περίπου θέλω να κάνω 150τ.μ. + βοηθητικούς χώρους. Τουλάχιστον έτσι είναι η αρχική σκέψη. Γιατί το σχέδιο που έχουμε στο νου μας είναι τύπου loft, που χάνεις κάποια μέτρα στη σοφίτα.
Πρώτα θα 'επενδύσουμε' στη γη. Δηλαδή δεν μπορώ να κλειστώ σε ένα κουτί χωρίς θέα, άσχετα πόσο ωραίο θα είναι αυτό το κουτί. Και δεν εννοώ απαραίτητα να βλέπει θάλασσα. Αλλά να έχει ανοιχτωσιά. Η οποία δε θα εξαρτάται από το πότε θα χτιστεί απέναντι... Άρα ψάχνω ύψωμα ή πάρκο απέναντι κλπ.
Θέλουμε να φτιάξουμε κάτι τέτοιο:
Στη φωτο που τράβηξα δε φαίνεται καλά ο κάτω όροφος. Αλλά κάπου εδώ θα κινηθούμε με το καλό. Ξέρω πόσο κοστίζει στη Γερμανία. Ελπίζω το κόστος κατασκευής στην Ελλάδα να είναι σημαντικά χαμηλότερο.
-
Η σοφίτα είναι πλέον (ως επί το πλείστον) 'δωρεάν' και δεν τρώει μέτρα.
Κατά τ' άλλα μια χαρά 'μυαλωμένος' και προσγειωμένος φαίνεσαι. Μπράβο!
-
Αυτό που περιγράφεις έχει γίνει ήδη μια φορά..... Οπότε δε θα κάνω το λάθος που έκαναν οι προηγούμενοι στην οικογένεια. Αυτό που λες περίπου θέλω να κάνω 150τ.μ. + βοηθητικούς χώρους. Τουλάχιστον έτσι είναι η αρχική σκέψη. Γιατί το σχέδιο που έχουμε στο νου μας είναι τύπου loft, που χάνεις κάποια μέτρα στη σοφίτα.
Πρώτα θα 'επενδύσουμε' στη γη. Δηλαδή δεν μπορώ να κλειστώ σε ένα κουτί χωρίς θέα, άσχετα πόσο ωραίο θα είναι αυτό το κουτί. Και δεν εννοώ απαραίτητα να βλέπει θάλασσα. Αλλά να έχει ανοιχτωσιά. Η οποία δε θα εξαρτάται από το πότε θα χτιστεί απέναντι... Άρα ψάχνω ύψωμα ή πάρκο απέναντι κλπ.
Θέλουμε να φτιάξουμε κάτι τέτοιο:
Στη φωτο που τράβηξα δε φαίνεται καλά ο κάτω όροφος. Αλλά κάπου εδώ θα κινηθούμε με το καλό. Ξέρω πόσο κοστίζει στη Γερμανία. Ελπίζω το κόστος κατασκευής στην Ελλάδα να είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Ωραιο αυτο που εβαλες. Και εγω θα προτεινα οσο το δυνατον μικροτερο και ποιο απλο σαν σχεδιο κτηριο. ΑΠεφυγε τις πολλες και αποτομες σκαλες, σοφιτα δεν ξερω αν ειναι καλη ιδεα και επενδυσε και σε εσωτερικο ασανσερ. Οσο μεγαλωνεις ειναι ρισκο οι σκαλες. Εννοειται 2πλο κλειστο γκαραζ στην βαση του κτηριου και μπροστα απο αυτο driveway για αλλα αυτοκινητα, να μπαινουν και να βγαινουν ευκολα απο τον δρομο.
-
Χεχε, θυμάμαι που έγραφα και εγω πριν κάνα δυο ετη εδώ στο νημα για τα τύπου loft σπίτια και ότι πρπσφεορυν ανοιχτωσια και ότι έτσι έπρεπε να να γίνονται τα σπίτια.
-
Οπως τα είπε ο Χάρης είναι τα πράγματα . 120-150 τμ είναι το μέγιστο που χρειάζεται κάποιος και χώρο για μελλοντικό κτίριο .
Ανάλογα με το μέρος βέβαια χρειάζονται και άλλα πράγματα . Η άλλα δεν χρειάζονται .
Εμείς δεν χρειαζόμαστε τόσο μεγάλα ανοίγματα , επειδή έχουμε πολύ φως και ήλιο . Αντίθετα χρειαζόμαστε σκίαση .
Εξαίρεση αν είσαι σε μέρος με ωραία θέα ,θάλασσα κατά προτίμηση , αλλά και εκεί όχι παντού , κυρίως στους χώρους διημέρευσης.
Σοφίτες ή Πατάρια είναι πλέον 'δωρεάν' από τα τμ , αλλά έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες για να επιλέξεις τι σε βολεύει .
-
Δυστυχώς ότι οικόπεδο έχω δει, είναι για ένα σπίτι. Δηλαδή θα χωρέσει και 2ο, αλλά στριμωχτά. Όπως αυτά που χτίζουν οι εργολάβοι. Επιπλέον ο συντελεστής κάλυψης είναι 0,2(Πανόραμα). Δηλαδή και στα 600τ.μ. οικοπέδου, έχει επιφάνεια γης 120τ.μ διαθέσιμα. Για να βγάλω 2 σπίτια, θα πρέπει η πλάκα να είναι 60τ.μ. . Δηλαδή ενώ χτίζει 2 Χ 120τ.μ.(0,4 δόμηση), θα είναι σαν κλουβιά. 50% του τελευταίου ορόφου σοφίτα= άλλα 30τ.μ.. Και με βοηθητικούς σε υπόγειο βγαίνουν τα μέτρα που χρειάζονται. Αλλά σε 60 τ.μ. θες είσοδο, σαλόνι,τραπεζαρία, κουζίνα, wc, σκάλες ασανσέρ. Τόσα ωφέλιμα έχω και στο διαμέρισμα(μην πω περισσότερα). Δεν θα μπω σε τέτοια διαδικασία και τόσα έξοδα για 60τ.μ. πλάκα. Επιπλέον δε θα 'στριμωχτώ' για να δώσω μετά από 20-30 χρόνια σπίτι στα παιδιά. Και αν δεν χτίσω δεύτερο να το κοιτάω 'άδειο'.Επιπλέον στο Πανόραμα τα οικόπεδα που βρίσκω στα χρήματά μου(και που βλέπουν κάπου), είναι max 500τ.μ. Δηλαδή στα χρήματα που διαθέτω, πρέπει να βρω την ισορροπία ανάμεσα στα τ.μ. και τη θέα.
Στη Θέρμη οι συντελεστές είναι καλύτεροι, εκεί ίσως μπορεί να γίνει. Αλλά πάλι θέλω να κάνω ένα σπίτι και να ζήσω μέσα σε αυτό. Δεν το κοιτάω ούτε επενδυτικά, ούτε μελλοντικά. Επενδυτικά είναι 100% λάθος κίνηση. Βάζω τα χρήματα αυτά στη δουλειά μου, και ίσως αυγατίσουν. Αλλά φτάνει με ντουβάρια για να μένουν άλλοι(δωμάτια). Τώρα είπα να κάνω για να μείνω εγώ... yolo...
-
Για την Θέρμη και το 0.60 σου είπε ο Χάρης που έχει μεγαλύτερη κάλυψη .
Για το Πανόραμα όπως τα λες .
Ανατολικά στην επέκταση Καλαμαριάς , δεν παίζει κάτι ? Θα πάει και το μετρό προς τα εκεί λένε .
-
Εκεί πάει προς Φοίνικα η κατάσταση.... + ότι δεν έχει μικρά οικόπεδα, οπότε οι κατασκευαστές τα αγοράζουν για οικοδομές. Επιπλέον δεν ξέρω ποιος φωστήρας χτίζει μεζονέτες στον ίδιο χώρο με πολυκατοικίες. Ποιος ο λόγος να αγοράσεις μεζονέτα σε μια περιοχή, που ενδεχομένως να χτιστεί κάτι πολυόροφο γύρω σου;;;
Τώρα Θέρμη μόνο η περιοχή Λιόγερμα πληρεί τα 'θέλω' μας. Δηλαδή Θέρμη ούτε κέντρο μου αρέσει, ούτε κοντά στον δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, ούτε κάτι Ρύσια-Ταγαράδες-Τρίλοφος κλπ. Τριάδι μου άρεσε μια συγκεκριμένη γειτονιά, αλλά πάλι είναι μακρυά. Θέλω να υπάρχει με τα πόδια κάποια αγορά. Η αγορά της Θέρμης είναι αρκετά μεγάλη, για να ικανοποιηθούν κάποιες πρώτες ανάγκες των μικρών. Και από το Λιόγερμα η απόσταση είναι 1χλμ μέχρι το κέντρο. Βαριά 10 λεπτά με τα πόδια.
-
Οπως έχω πει , έχω πολλά χρόνια να ανέβω Θεσσαλονίκη , αλλά σε αναλογία με την Αθήνα η επιλογή του Πανοράματος , είναι εδώ ανάλογη με την Εκάλη - Διόνυσο που πλέον δεν έχει πολύ ζήτηση .
Οι ανηφόρες και η έλλειψη ΜΣΤ είναι σημαντικό αρνητικό για πολύ κόσμο .
Κάποιος σαν εσένα στην Αθήνα θα κοίταγε Κορωπί , Βάρκιζα , Παλλήνη .
Περιοχές σχετικά αυτόνομες , κάμποι με φτηνή γη , ακόμα και Λούτσα - Ραφήνα .
Εδώ στην Αθήνα βέβαια έχουμε και περιοχές , όπως το Χαλάνδρι και τα γύρω του που έχουν χαμηλούς συντελεστές 0,80- 1,20 και αυτονομία , αλλά και εύκολη πρόσβαση στο κέντρο με το μετρό .
-
Δεν μπορώ να απομακρυνθώ από το σχολείο των παιδιών. Είναι κάτι που δεν αλλάζει, ακόμα και αν αποφασίσει τελικά η ΓΣΘ να βάλει σχολικά και πριν το γυμνάσιο. Έχω μπροστά μου μια 8ετία ταριφιλίκια πρωί-μεσημέρι. Οπότε θέλω ακτίνα το πολύ 7-8χλμ και χρονικά 10-15 λεπτά.
Δεν μπορείς να συγκρίνεις με την Αθήνα. Ειδικά που όπως λες, έχεις να ανέβεις χρόνια. Εγώ λόγο κάποιων εκθέσεων και λόγο ενασχόλησης με τα διοικητικά αθλητικής ομοσπονδίας, κατεβαίνω κάθε χρόνο κάποιες μέρες. Και εχω δει την εξέλιξη και τις αλλαγές τα τελευταία 20 χρόνια.
Κωλοχώρι είμαστε εδώ πάνω σε σχέση με Αθήνα. Δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή με ευθεία σύγκριση.
-
Πάντως πάνω σε αυτό που είπα για το να αφήσεις χώρο για δεύτερη μεζονέτα στο οικόπεδο, θα σου πω ότι το βλέπεις λάθος ως στριμωγμα της πρώτης μεζονέτας στο οικόπεδο και άφημα 'άδειου' χώρου. Με έναν σωστό σχεδιασμό, θα 'ανοίξεις' το σπίτι σου προς τον ελεύθερο (και όχι άδειο) χώρο του οικοπέδου, ο οποίος θα είναι η ανάσα του σπιτιού για τα επόμενα 20 τουλάχιστον χρόνια που δεν θα χρειαστείς να αξιοποιήσεις τα μέγιστα τετραγωνικά δόμησης, χτίζοντας τη δεύτερη μεζονέτα.
Επίσης αν είναι τόσο περιοριστική η κάλυψη στο Πανόραμα, πήγαινε στην περιοχή της Θέρμης που προτιμάς. Χάνεις σε 'πρεστίζ', αλλά κερδίζεις μεγαλύτερο οικόπεδο και καλύτερη αξιοποίηση του.
-
Ναι η Θέρμη κερδίζει πόντους αλλά όχι για να χτίσω 2ο. Πραγματικά αδιάφορο το πρεστίζ. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια οικόπεδα που έχω δει, δεν έχουν την πρόσοψη να χωρέσουν 2 σπίτια. Δηλαδή ένα από τα δύο θα έχει κάποια θέα. Και το άλλο θα βλέπει τοίχο ή θέα από τη σοφίτα.... Δηλαδή ή θα πάω κοντά στο δρόμο το σπίτι με τον κήπο πίσω, ή το ανάποδο. Στην πρώτη περίπτωση το δεύτερο σπίτι(αν και όταν) θα κρυφτεί πίσω από το πρώτο. Στην περίπτωση που χτίσω πίσω το σπίτι και έχω τον κήπο μπροστά, θα γίνει το ανάποδο. Δηλαδή το σπίτι που θα χτίσω δεύτερο, θα κόψει την θέα και την άπλα που θα έχει το πρώτο.
Και επειδή όπως έγραψα δεν το βλέπω επενδυτικά, χώρος θα υπάρχει. Αλλά δεν το βλέπω πιθανό. Δε σκοπεύω να ξοδέψω άλλα χρήματα για τοίχους. Τώρα για τα κληρονομικά 20-30 χρόνια μετά, έχω άλλες ελπίδες. Να τους κάνω σωστούς ανθρώπους και αγαπημένους μεταξύ τους. Και να μη μαλώσουν για να χωρίσουν τα πάντα με μια μεζούρα.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ