-
Αυτό που μπορώ να σου πω σίγουρα είναι ότι αν έχεις απαλλαγή από εφορία λόγω πρώτης κατοικίας, αν το ακίνητο πουληθεί προ πενταετίας πρέπει να πληρώσεις τον αναλογούν φόρο. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα αλλά μπορεί να ξαναπάρεις απαλλαγή γιατί η υφιστάμενη κατοικία δεν καλύπτει τις οικογενειακές στεγαστικές ανάγκες. Πρέπει να ρωτήσεις λογιστή για σίγουρα.
-
Ειναι μικρα ακομα για να τα χωρισεις. Χωρο για παιχνιδια θα πρεπει να εχει 200 τμ σπιτι για να το λυσεις δηλ μεζονετα. Μετα ομως οταν θα μεγαλωσουν θα σου μεινουν οι χωροι αδειοι. Οποτε σε οποιοδηποτε διαμερισμα το ιδιο προβλημα θα εχεις. Απλα στο 3 υ/δ καθε παιδι θα εχει τον χωρο του, αλλα τα παιχνιδια παλι θα πεταχτουν.
Εχεις χρονο να ψαξεις για αλλο ποιο μεγαλο διαμερισμα, μεχρι να γινουν τα παιδια 10-12 και να χωρισουν δωματιο. Μπορει να βρεις καποιο καλο. Κανει παλι μια ανακαινιση και βλεπεις τι θα κανεις με το τωρινο (πουλας ή κρατας και νοικιαζεις). Νομιζω ετσι θα το εκανα.
Απο την στιγμη που εχεις εξοχικο δεν χρειαζεσαι σπιτι σε προαστειο.
-
Ο φόρος υπεραξίας έχει ανασταλεί...
-
Τώρα με τα ηλεκτρικά οχήματα προκύπτουν ζητήματα σε πολυκατοικίες που δεν έχουν αποκλειστικές γραμμές στα υπόγεια-πυλωτές.
Γνωρίζει κανένας αν υπάρχει η δυνατότητα δίπλα στο ρολόι κάθε κατοικίας να μπει ξεχωριστό πινακάκι με αναχώρηση προς διαμέρισμα και προς θέση πάρκιν κοινόχρηστου χώρου; Επιτρέπει η νομοθεσία/ΔΕΔΔΗΕ κάτι τέτοιο;
μπορεις
τα δικα μου... αν και ειναι ολα τα ρολογια της εταιρειας
-
Ο φόρος υπεραξίας έχει ανασταλεί...
Άλλος ένας νόμος-λάστιχο...ελπίζω να μην το κάνουν σαν το ΠΕΑ και την ηλεκτρονική ταυτότητα και αποφασίσουν ξαφνικά να ισχύσει.
-
Αυτό που μπορώ να σου πω σίγουρα είναι ότι αν έχεις απαλλαγή από εφορία λόγω πρώτης κατοικίας, αν το ακίνητο πουληθεί προ πενταετίας πρέπει να πληρώσεις τον αναλογούν φόρο. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα αλλά μπορεί να ξαναπάρεις απαλλαγή γιατί η υφιστάμενη κατοικία δεν καλύπτει τις οικογενειακές στεγαστικές ανάγκες. Πρέπει να ρωτήσεις λογιστή για σίγουρα.
Δεν το έχω δηλωμένο 1η κατοικία. ¨Έχω δηλωμένο το σπίτι στη Χαλκιδική λόγο μέτρων.
Ειναι μικρα ακομα για να τα χωρισεις. Χωρο για παιχνιδια θα πρεπει να εχει 200 τμ σπιτι για να το λυσεις δηλ μεζονετα. Μετα ομως οταν θα μεγαλωσουν θα σου μεινουν οι χωροι αδειοι. Οποτε σε οποιοδηποτε διαμερισμα το ιδιο προβλημα θα εχεις. Απλα στο 3 υ/δ καθε παιδι θα εχει τον χωρο του, αλλα τα παιχνιδια παλι θα πεταχτουν.
Εχεις χρονο να ψαξεις για αλλο ποιο μεγαλο διαμερισμα, μεχρι να γινουν τα παιδια 10-12 και να χωρισουν δωματιο. Μπορει να βρεις καποιο καλο. Κανει παλι μια ανακαινιση και βλεπεις τι θα κανεις με το τωρινο (πουλας ή κρατας και νοικιαζεις). Νομιζω ετσι θα το εκανα.
Απο την στιγμη που εχεις εξοχικο δεν χρειαζεσαι σπιτι σε προαστειο.
Το τελευταίο που λες, είναι ένας ακόμα λόγος, που δε θέλω να φύγω εκτός πόλης. Άμα δεν καταφέρω να φύγω στην επόμενη διετία, δε θα την κάνω όταν γίνουν 12. Τότε θα κάνω υπομονή άλλα 4-5 χρόνια και να φύγουν από το σπίτι, και να μείνω εδώ στην περιοχή που μου αρέσει, και να μην φάω και όλη την αναστάτωση.
Γιατί αναστάτωση είναι το πούλα-αγόρασε(ίσως και ανακαίνισε)-μετακόμισε.....
-
@kyr, μη έχοντας ιδέα από θεσ/κη, όπως τα λες, εφόσον σου αρέσει το διαμέρισμα σου, βρίσκεις άλλη μια γκαρσονιέρα για τον 2ο και μένεις εκεί. Πηγαίνω στα πεθερικα μου επαρχία καμία φορά που μένουν εκτός. Όλα ωραία, η φύση, ησυχία κλπ. Αλλά όταν θέλεις μια κόκα κολα το βράδυ κ πρέπει να μπεις σε αυτοκίνητο, με διαολιζει. Και όταν μεγαλώσεις κ παραδώσεις κ δίπλωμα τι κάνεις;
-
Γιατί όταν παραδόσεις δίπλωμα κόκα κόλα θα ψάχνεις; Νεράκι με φίλτρο από τη βρύση και πολύ είναι.
Ενταξει ένα μίνι μάρκετ να υπαρχει στην περιοχή είσαι καλυμενος. Αν εισαι τελείως μόνος σου στην ερημια οκ υπάρχει θέμα.
Ασχετο, αυτά τα καλώδια δεν είναι σαν μέλι για τους κλέφτες; Για τον χαλκο τους κτλ;
-
InsaneDriver wrote:
Τώρα με τα ηλεκτρικά οχήματα προκύπτουν ζητήματα σε πολυκατοικίες που δεν έχουν αποκλειστικές γραμμές στα υπόγεια-πυλωτές.
Γνωρίζει κανένας αν υπάρχει η δυνατότητα δίπλα στο ρολόι κάθε κατοικίας να μπει ξεχωριστό πινακάκι με αναχώρηση προς διαμέρισμα και προς θέση πάρκιν κοινόχρηστου χώρου; Επιτρέπει η νομοθεσία/ΔΕΔΔΗΕ κάτι τέτοιο;
μπορεις
τα δικα μου... αν και ειναι ολα τα ρολογια της εταιρειας
Ευχαριστώ Γάτε.
Το έκανε ο ηλεκτρολόγος σου χωρίς να θεωρήσει σχέδια κτλπ στον ΔΕΔΔΗΕ?
Ρωτάω γιατί υποθέτω ότι πρέπει να ανοίξεις το καβούκι του ρολογιού, να τραβήξεις νέα γραμμή από προς το έξτρα πινακάκι και από εκεί να το μοιράζεις προς διαμέρισμα και προς νέα γραμμή για ηλεκτρικό όχημα.
-
@kyr, μη έχοντας ιδέα από θεσ/κη, όπως τα λες, εφόσον σου αρέσει το διαμέρισμα σου, βρίσκεις άλλη μια γκαρσονιέρα για τον 2ο και μένεις εκεί. Πηγαίνω στα πεθερικα μου επαρχία καμία φορά που μένουν εκτός. Όλα ωραία, η φύση, ησυχία κλπ. Αλλά όταν θέλεις μια κόκα κολα το βράδυ κ πρέπει να μπεις σε αυτοκίνητο, με διαολιζει. Και όταν μεγαλώσεις κ παραδώσεις κ δίπλωμα τι κάνεις;
Καλά δεν μπορώ να σκεφτώ που δεν βρίσκεις μια coca-cola βράδυ, πλην απομονωμένων χωριών. Δηλαδή και στο Πανόραμα, έχει στα 500-600 μέτρα Μασούτη. Σίγουρα δεν είναι όπως στη πόλη, που στα 50μέτρα έχει ανοιχτό ΑΒ shop&go, που είναι ανοιχτό μέχρι τις 22:00 και τις Κυριακές. Και όσους ξέρω που μένουν εκτός, έχουν μια αρκετά μεγαλύτερη παρακαταθήκη σε τρόφιμα. Γιατί υπάρχει και ο επιπλέον χώρος. Δε θέλω να βάλω μεταλλική ντουλάπα στο μπαλκόνι για να έχω τρόφιμα, όπως κάνει η μάνα μου π.χ.
Σύγκριση περιοχών Αθήνας-Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να γίνει... Είμαστε φτωχοί συγγενείς εδώ πάνω. Δηλαδή το Πανόραμα που θεωρείται το πιο ακριβό προάστιο δεν πλησιάζει τιμές Ψυχικό-Εκάλη κλπ. Βρίσκεις μεζονέτα με 300.000€. Προφανώς και έχει σπίτια εκατομμυρίου+, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Ούτε έχουμε περιοχές τύπου Βούλα. Εκεί που μένω είναι σαν τη Γλυφάδα, αλλά σε ένα μισάωρο είσαι με τα πόδια στο κέντρο. Και χωρίς την κίνηση της Ποσειδώνος. Δεν είναι τυχαία η έκφραση 'φτωχομάνα'.
Σκέφτομαι να νοικιάσω με airbnb για κανένα μήνα(ιδέα συγγενή που μένει Πανόραμα), για να δω αν την παλεύω. Ούτε μετακομίσεις, ούτε ταλαιπωρία. Αλλά οι συνθήκες δεν είναι normal. Δηλαδή αν λόγο covid κλείσουν πάλι τα σχολεία, θα αρχίσω τα ναρκωτικά εκεί πάνω.
-
Δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανένας στο δίλημμα σου, είναι καθαρά θέμα προσωπικών επιλογών και προτιμήσεων. Εγώ π.χ. γουστάρω απομόνωση και ανοιχτωσιά, άλλος θέλει να είναι μέσα στο χορό, να έχει σε ακτίνα 100μ., δηλαδή ακτίνα περπατήματος, το πλήρες σετ (= περίπτερο, μίνι μάρκετ, μέγκα μάρκετ, φούρνο, Προπό, Γερμανό, φροντιστήρια παιδιών,σχολείο παιδιών, καφενείο, πεθερικά για βοήθεια).
It's your call.
-
Το ξέρω. Δεν κάνω γκάλοπ. Ψάχνω να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνει τόσο κόσμο να φύγει προς τα έξω, γιατί . Είναι η ματαιοδοξία ενός ωραίου σπιτιού κατά τα πρότυπα της τηλεόρασης; Και δεν κατηγορώ όποιον το κάνει. Ή όντως αλλάζει τόσο προς το καλύτερο η ποιότητα ζωής, που δεν σε νοιάζει για το χαμένο χρόνο σε μετακινήσεις;
-
Δεν είναι ματαιοδοξία, τουλάχιστον για τους περισσότερους. Είναι η ανάγκη για άπλα, για άνεση, για απομόνωση, για καθαρό αέρα, για ηρεμία. Συνήθως τα σπίτια αυτά τα έχουν οικογενειάρχες που στον ελεύθερο χρόνο τους ασχολούνται με το σπίτι, π.χ. κάνουν διάφορες εργασίες, έχουν σκυλιά/γατιά, έχουν κήπο με ζαρζαβατικά ή λουλουδικά ,μπάρμπεκιου υπαίθριο, πισίνα, γκαράζ πέργκολα με εξωτερική τραπεζαρία, κ.α. ή και συνειδητοποιημένοι συνταξιούχοι. Σπάνια εργένηδες. Οι κατοικίες αυτές θέλουν και αρκετή φροντίδα για να τις απολαύσεις σωστά. Δεν κάνουν για τον οποιοδήποτε, και ιδιαίτερα για ανθρώπους που εργάζονται πολλές ώρες ή με διακοπτόμενο ωράριο και άρα θέλουν κάτι κοντά στην δουλειά τους, έχουν πολλές απαιτήσεις και τα περιμένουν όλα έτοιμα, ή δεν πιάνουν τα χέρια τους. Επισης, λόγω στερητικών συνδρόμων, ή απλά απερισκεψίας, συνήθως είναι μεγάλες στα τετραγωνικά τους σε σχέση με το παλιό τους σπίτι, έξτρα έξοδα και εκεί. Ένα σημείο που την πατάνε πολλοί, είναι ότι φτιάχνουν μεζονέτες. Είναι πιο γκλαμ, αλλά σε τρώνε οι σκάλες και τα πάνω-κάτω, πράγμα ιδιαίτερα επίπονο όταν γεράσεις, γι' αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε ανελκυστήρας.
Λόγω του ότι είναι μακρυά από την πόλη, σου δημιουργούν την ανάγκη για πολλά δρομολόγια και ταξιτζιλήκια, ακόμη και για έξτρα ιχ. Έχω περίπτωση, συνάδελφο της γυναίκας μου, εκπαιδευτικό, που από τότε που πήγε Λούτσα και μεγάλωσαν τα παιδιά της, φαλήρισαν. Με το σκεπτικό να έχει ένα σπίτι ολοχρονίς και για κύριο και για εξοχικό, έφυγε από Χαλάνδρι και πήγε εκεί. Ε, θέλουν ένα σακκί ευρώ το μήνα για βενζίνες, διόδια (Αττική οδός) και έξτρα ιχ γιατί ο καθένας ήθελε το δικό του για να κάνει τα δρομολόγιά του. Δρομολόγια που σε άλλη περίπτωση στην πόλη τα έκαναν είτε με τα πόδια, είτε με μμμ, όσα μπορούσαν τουλάχιστον από αυτά. Και έξτρα κοστολόγια για θέρμανση με πετρέλαιο, ενώ παλιά είχαν φ.α.
Από την άλλη, ζεις πολύ πιο άνετα και με μεγαλύτερη ποικιλία και δυνατότητες σε σχέση με ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία.
-
Αυτό που περιγράφεις είναι το χάος σε σχέση με Θεσσαλονίκη. Δηλαδή 40χλμ και 1 ώρα δρόμος, διαφέρει με οτιδήποτε θεωρείται προάστιο στη Θεσσαλονίκη. Σε 1 ώρα έφτασα στο σπιτάκι μου στο χωριό, με τα πάντα στα πόδια μου. Και προφανώς έχουμε ξεχωριστό αμάξι με τη σύζυγο(που κατά βάση θα κάνει τα ταριφιλίκια), και όταν έρθει η ώρα της ενηλικίωσης θα τους πάρω έτσι και αλλιώς δικό τους. Ακόμα και αν συνεχίσω να μένω εδώ.
Επίσης δε θεωρώ γλάμ τις μεζονέτες. Είναι αναγκαίο κακό να χωρέσεις τετραγωνικά σε περιορισμένο οικόπεδο. Αν θα μπορούσα, θα έκανα 200τ.μ. flat. Χάνεις πολλά τ.μ. σε σκάλες και ασανσερ και σπάνια δεν έχεις μακρόστενο σαλόνι. Προσωπικά δεν έχω την ανάγκη ή τη στέρηση από κήπους, γκαράζ κλπ. Σε νορμάλ συνθήκες(μη καραντίνας) σχεδόν κάθε ΣΚ πάω στο χωριό. Και από Απρίλιο βαριά Μάιο μέχρι Οκτώβριο είμαι εκεί τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Το θέμα είναι ότι οι καινούριες οικοδομές είναι μικρά διαμερίσματα. Τα δε μικτά μέτρα είναι παλαβά μπροστά στα καθαρά. Δηλαδή θες 450-500 χιλιάδες για 120 μέτρα καθαρά(ανατολικές συνοικίες). Και για να δίνεις χειραψία με τον απέναντι... Οι δε οικοδομές με άπλα και θέα είναι όπως είπα 40+ ετών. Αν δε πας προς το κέντρο, τότε είναι 60+
-
Η μεζονέτα ήταν μια μόδα δυστυχώς και αυτό για να χωρέσουν όσο περισσότερα τετραγωνικά μέτρα στα οικόπεδα γίνεται, με τους συγκεκριμένους όρους δόμησης και για να μεγιστοποιήσουν οι εργολάβοι το κέρδος τους. Συμφωνώ ότι δεν είναι εργονομικά αλλά στα προάστια αυτά τα ακίνητα επικρατούν. Οι τιμές που αναφέρεις δεν νομίζω ότι υπάρχουν. Ακόμα και σε ολοκαίνουργια. οι ανώτατες τιμές που έχω δει στην Καλαμαριά πχ είναι τα 2700 ανά τμ και αυτό σε ειδικές κατασκευές (με roof garden ,έχω δει ρετιρέ με μικρή πισίνα!). Εντάξει, έχει και μερικά με 4000/τμ αλλά αυτοί είναι οι συνήθεις ύποπτοι που έχουν μείνει στο 2005.
Πάντως έχοντας ζήσει 6 χρόνια Αθήνα, 40λέπτες πχ διαδρομές μου φαίνονται αστείες....
-
Καλαμαριά(Κέντρο-Αρετσού-Καραμπουρνάκι) έχει πολύ διαφορετικές τιμές από Καλαμαριά(Αη-Γιάννη-Φοίνικα-Βότση). Εκεί είναι και πιο χαμηλά οι τιμές. Αλλά από το να μείνω Αη-Γιάννη δίπλα στους γύφτους, πάω με τα ίδια λεφτά στο Πανόραμα. Και οι τιμές που πουλάνε είναι ΜΙΚΤΑ μέτρα.... Μιλάμε για καινούριο, όχι ανακαινισμένο. Όχι για σοφίτες ή ημιυπόγεια. Η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών. Πληρώνουν όλοι την είσοδο και το ασανσέρ, για μέτρα σπιτιού. Βασικά δεν είναι απάτη, διότι τα καθαρά μέτρα γράφονται και στο συμβόλαιο. Είναι καθαρά ψυχολογικό. Που σου λέει ο κάθε εργολάβος ή μεσίτης στην αρχή 150-160τ.μ. και ψάχνεις να τα βρείς. Σε οικοδομές που ενδιαφέρθηκα για 3υ/δ, κουζίνα, μπάνιο, wc, σαλοτραπεζαρία μου βγάζουν 170 μέτρα μικτά.... Μου έχουν ζητήσει από 2500€τ/μ. μέχρι και 3200€/τ.μ. Δηλαδή στην Καλλίδου απέναντι από τον grand Μασούτη η στην Παπάγου σε μια που ξεκίνησε να χτίζεται. Δε μιλάμε για 1ο-2ο όροφο.
Δεν κατηγορώ τους εργολάβους. Εμένα σε δικό μας οικόπεδο κόστισε 1200€ /τ.μ. . Αν υποθέσουμε ότι ο εργολάβος αγοράζει το οικόπεδο ή δίνει αντιπαροχή, πρέπει να βγάλει ένα σεβαστό ποσό για να στοκάρει κάποια εκατομμύρια(σε μεγάλες οικοδομές). Έχω ακούσει τρελά ποσοστά αντιπαροχής σε εμπορικές περιοχές. Και για 9.000€τ/μ σε συγκεκριμένη οικοδομή(πρώτη θάλασσα, με το δρόμο από πίσω).
Γενικά απορώ πως θα στεγαστεί μια οικογένεια που οι γονείς είναι μισθωτοί. Τί δάνειο να πάρουν και τί δόση βγαίνει;;;
-
Για αυτό νεόδμητα ακίνητα στην περιοχή μου που πωλούνται από 800 έως 1100 ευρώ το τμ γίνονται ανάρπαστα. Ποιος θα δώσει 2500 και 3000/τμ για ένα διαμερισματάκι?
-
Πάρα πολλοί.
άσχετο έδιτ
Στην Καλαμαριά, προ αμνημονεύτων ετών υπήρχε η Πίτσα Βερόνα, γωνία Θ.Σοφούλη με ένα μεγάλο ανηφορικό διπλό δρόμο (Κάπτεν Γκόνη?). Υπάρχει ακόμη?
-
Μήπως λες για την Pizza Di Spagna που ήταν σημείο αναφοράς στα 80s και 90s?
-
Όχι, πίτσα Βερόνα. Έχω συγγενείς στην Μητρ. Καλλίδου, και την έχουμε επισκεπτεί στο παρελθόν δεκάδες φορές στα έιτις, νάιντις και έρλι ζίροουζ.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ