-
Στην Ηπειρο στα 20 λεπτά ...
Ετσι γίνεται πάντα ...
Εγώ δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το θέμα , αλλά είναι ντροπή . Εβγαλε και το τεε μία ανακοίνωση κάπου είδα ..
-
Δεν είναι θέμα 'ντροπής', είναι θέμα 'Αριστείας' ...
Εκσυγχρονισμός του Κράτους δεν είχει προαναγγελθεί; e-goverment και τα ρέστα;...
ακολουθούνται λοιπόν οι Διεθνείς Βέλτιστες Πρακτικές...
Έγινε σαν τους πλειστηριασμούς στο e-Βay !
-
Τις ίδιες πρακτικές ακολουθούν όλοι από την αρχή του εξοικονομώ , για αυτό και δεν ασχολήθηκα ποτέ ...
Οπότε δεν είναι θέμα αριστείας , αλλά κομματοκρατίας
-
Γι'αυτο και εγω θα βάλω τελικά μόνο Α/Θ, κουφώματα και αν και όποτε είναι να μπουν και άλλα χρήματα (και μαζευτούν και τα υπόλοιπα χρήματα), τοτε θερμοπροσόψεις, ηλιακους, τέντες.
Είναι απλά τραγικό το θέμα με το Ε&Α. Άσε που όσου ρώτησα από εργολάβους, Μηχανικούς, εμπόρους εξοπλισμού κανένας δεν αναλάμβανε τη διαδικασία. Λογικό. Μια που τον αναλάμβανε, ήταν σε πολύ χαλαρή φάση, με πολύ κόπο να πάρω πληροφορίες για τη πρακτική διαδικασία (των επιβλέψεων/προτάσεων) και θα έπρεπε να πληρώσω μπροστά άλλα καπου 600ε με φυσικά αβέβαιο αποτέλεσμα.
Ακουσα και διάφορα οτι μηχανικοι αναλαμβάνουν να περάσουν πρώτα αιτήσεις που τους υπόσχονται και 'ποσοστά'. Ομορφα πράγματα. -
Πολλά ακούγονται για το 'Εξοικονομώ - Αυτονομώ' και καλό θα ήταν να πιστεύετε μόνο αυτά που ακούτε από μηχανικούς που ασχολήθηκαν. Εγώ ακόμη βράζω και δεν έχω το κουράγιο να γράψω σεντόνι...
Για τους χαρτογιακάδες του ΥΠΕΝ θα πω μόνο ότι είναι γελοίοι και ότι η ανακοίνωση που έβγαλαν (για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα) είναι κατάπτυστη και δεν αξίζει ούτε για κωλόχαρτο! Για δε το ΤΕΕ, τα γνωστά: απλώς ανύπαρκτο!
-
Επειδή προσπάθησα να ασχοληθώ και εγώ, θα πω μόνο τα παρακάτω:
-Ελάχιστοι μηχανικοί αναλαμβάνουν γιατί θεωρούν λίγα τα χρήματα (μην πει κανένας όμως δεν έχω δουλειά ο καημένος)
-Εγώ έπεσα σε πρωτάρη μηχανικό που έταζε και τελικά πήρε τηλ. την ίδια μέρα το πρωί και είπε ότι δεν γίνεται τελικά γιατί με συνολικό μπάτζετ (όπως υπολογίζαμε δλδ) ~30κ, δεν μπορούσε μονοκατοικία του 93 να ανέβει 2 κατηγορίες.
-Τα ποσοστά επιδότησης είναι πολύ καλά γενικά, όμως;
-Οι προμηθευτές/μάστορες σε χρεώνουν (ΟΛΟΙ) με το μαξ της επιδότησης που είναι μεγαλύτερο από το λογικό
-Είναι όποιος προλάβει! Εγώ ήμουν έτοιμος σήμερα με πρόβα, όλα τα πεδία σε txt αρχείο για copy/paste, όλα τα απαιτούμενα ήδη σε φάκελο κλπ. και γενικά ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι θα προλάβω, αλλά μας ήρθε από αλλού.
Για το θέμα του ΦΑ που λέτε, είδα τις προάλλες εγκατάσταση απίστευτη. Έρχονταν η σωλήνα κάτω από το μπαλκόνι παράλληλα, τρύπησαν το πάτωμα του μπαλκονιού και ανέβαινε κάθετα μετά να πάει στον ατομικό λέβητα.
Εγώ όταν έκανα ανακαίνιση το (παλιό) διαμέρισμα που μένουμε, έκανα μια νοητή έρευνα του πως μπορεί να φτάσει η σωλήνα στο μπαλκόνι μέσω του κήπου (λογικά με σκαψιματάκι δεν φαίνεται τίποτα) και ανεβαίνοντας από το κενό ανάμεσα στα 2 διαμερίσματα. Επιπλέον πέρασα καλού κακού 2 σωλήνες για ΦΑ από το σημείο του μπαλκονιού (που θεωρητικά θα βάλω τον λέβητα) μέχρι δίπλα στο κολλεκτέρ της θέρμανσης. Τέλος πάνω ακριβώς από το σημείο που θα μπει ο λέβητας (όταν/αν) είναι η παροχή του ηλιακού, οπότε και εκεί κάνω μία σύνδεση και έχω ζεστό νερό. Έτσι το σκέφτηκα τότε και το κόστος ήταν πολύ μικρό μιας και έγιναν άλλες δουλειές και έκρυψα και τις σωλήνες κανονικά και δεν φαίνεται κάτι.
Πιστεύω όποιος κάνει ανακαίνιση, καλό θα ήταν να το βάλει στα πλάνα του. Σε συγγενή που έβαλαν όλοι ατομικό λέβητα, τους πέρασαν εξωτερικές σωληνώσεις που τρέχουν μέσα στο σπίτι.
-
Για το αέριο να πηγαίνετε σε μηχανολόγο που ασχολείται με το αντικείμενο και έχει γνώση , όπως και για την αντλία θερμότητας .
Για το εξοικονομώ , δεν ξέρω αν τα λεφτά είναι λίγα , αλλά προφανώς κανείς δεν θα δουλέψει για ψίχουλα . Τώρα αν δεν έχει να φάει είναι άλλο θέμα και αφορά ελάχιστους ή και κανένα .
Πρέπει να ανέβεις 3 όχι 2 κατηγορίες νομίζω και τα σπίτια μετά το 90 έχουν ήδη κάποιες μονώσεις .
Δεν είναι μόνο που οι μαστόροι πάνε στο μέγιστο , είναι γιατί δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν και πολλά άλλα , ενώ για μένα είναι απαράδεκτο το σκηνικό να πρέπει ο μηχανικός να έχει τους κωδικούς της εφορίας του πελάτη ,
-
-Ελάχιστοι μηχανικοί αναλαμβάνουν γιατί θεωρούν λίγα τα χρήματα (μην πει κανένας όμως δεν έχω δουλειά ο καημένος)
-Εγώ έπεσα σε πρωτάρη μηχανικό που έταζε και τελικά πήρε τηλ. την ίδια μέρα το πρωί και είπε ότι δεν γίνεται τελικά γιατί με συνολικό μπάτζετ (όπως υπολογίζαμε δλδ) ~30κ, δεν μπορούσε μονοκατοικία του 93 να ανέβει 2 κατηγορίες.Πω.... Δηλαδή να πρέπει να επενδυσεις 30++ χρηματα μετρητά για να ανέβεις τις κατηγορίες που πρέπει και μετά στη τύχη τελείως σε ποιο μηχανικό & λογιστή θα πέσεις, αν θα εισαι γρήγορος, αν θα έχεις ιντερνετ και αν ο ερμης ειναι ανάδρομος για να πάρεις την όποια (όντως καλή) επιδότηση.
Και εμένα συνολικά με ένα γρηγορο υπολογισμό στα 25-30 ήθελε για να παει οριακά, με μια πρώτη εκτίμηση της μηχανικού, σε επιδοτούμενη κατηγορία. Αλλά μεγάλη η αβεβαιότητα.
Κανονικά έπρπε να παιζει επιδότηση και σε μεμονομενες αγορές και ας μην ανεβαίνεις κατηγορίες, όπως στα ηλ.πατίνια, μηχανακια, αυτοκίνητα. Πόσος κόσμος μπορει να δινει 30+ χιλιαρικά μπροστά για αναβαθμίσεις και αν/καποτε πάρει τα χρήματα πίσω. Ενας που απλά μπορει να βάλει ενα ηλιακό 700ε πχ που τόσα μπορει να δώσει, ας πάρει και σε αυτη την αγορά μια επιδότηση. Οταν μάλιστα έχουμε και εγχωριες βιομηχανίες παραγωγής προϊοντων ενω ηλ. πατίνια, μηχανακια, αυτοκίνητα δε παράγουμε τίποτα. -
Μιλησα με το λογιστήριο του εργολάβου και μου είπαν οτι τη σύμβαση θα πρέπει να τη καταθέσω στην εφορία πριν την έναρξη των εργασιών.
Μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά αυτή η κατάθεση ; Βρήκα στο www.aade.gr/ αυτό το λινκ https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikes-ypiresies/eisodima/ypoboli-katastasis-symfonitikonΚαι οι επιλογές που μου δίνει αφου μπω με κωδικούς ειναι αυτές :
Προσωρινή Δήλωση Προσωρινή Δήλωση Απόδοσης φόρου και τελών χαρτοσήμου
Προσωρινή Δήλωση Προσωρινή Δήλωση Παρακρατούμενων και Προκαταβλητέων Φόρων από Μισθωτή Εργασία και Συντάξεις καθώς και από Αμοιβές Επιχειρηματικής Δραστηριότητας
Προσωρινή Δήλωση Δήλωση απόδοσης Παρακρατούμενων και Προκαταβλητέων Φόρων από Μισθωτή Εργασία και Συντάξεις, από Αμοιβές Επιχειρηματικής Δραστηριότητας καθώς και από Μερίσματα, Τόκους και Δικαιώματα
Αμοιβές πληρωμάτων εμπορικών πλοίων Προσωρινή δήλωση παρακρατούμενων φόρων στο εισόδημα από αμοιβές πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων
Αρχιτέκτονες Δήλωση Απόδοσης Προκαταβλητέου φόρου στις αμοιβές Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών
Εργολάβοι Δήλωση Απόδοσης Παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος εργοληπτών
Προμήθειες Δήλωση παρακρατούμενου φόρου από φορείς γενικής κυβέρνησης κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών
Συμφωνητικά Κατάσταση Συμφωνητικών παραγράφου 16, άρθρου 8, Ν 1882/90 <strong>(
-
xenos wrote:
-Εγώ έπεσα σε πρωτάρη μηχανικό που έταζε και τελικά πήρε τηλ. την ίδια μέρα το πρωί και είπε ότι δεν γίνεται τελικά γιατί με συνολικό μπάτζετ (όπως υπολογίζαμε δλδ) ~30κ, δεν μπορούσε μονοκατοικία του 93 να ανέβει 2 κατηγορίες.Πω.... Δηλαδή να πρέπει να επενδυσεις 30++ χρηματα μετρητά για να ανέβεις τις κατηγορίες που πρέπει και μετά στη τύχη τελείως σε ποιο μηχανικό & λογιστή θα πέσεις, αν θα εισαι γρήγορος, αν θα έχεις ιντερνετ και αν ο ερμης ειναι ανάδρομος για να πάρεις την όποια (όντως καλή) επιδότηση.
Και εμένα συνολικά με ένα γρηγορο υπολογισμό στα 25-30 ήθελε για να παει οριακά, με μια πρώτη εκτίμηση της μηχανικού, σε επιδοτούμενη κατηγορία. Αλλά μεγάλη η αβεβαιότητα.
Κανονικά έπρπε να παιζει επιδότηση και σε μεμονομενες αγορές και ας μην ανεβαίνεις κατηγορίες, όπως στα ηλ.πατίνια, μηχανακια, αυτοκίνητα. Πόσος κόσμος μπορει να δινει 30+ χιλιαρικά μπροστά για αναβαθμίσεις και αν/καποτε πάρει τα χρήματα πίσω. Ενας που απλά μπορει να βάλει ενα ηλιακό 700ε πχ που τόσα μπορει να δώσει, ας πάρει και σε αυτη την αγορά μια επιδότηση. Οταν μάλιστα έχουμε και εγχωριες βιομηχανίες παραγωγής προϊοντων ενω ηλ. πατίνια, μηχανακια, αυτοκίνητα δε παράγουμε τίποτα.Πολλά διάβασα και λίγα στέκουν. Ξεκινάω:
-
Πρώτα απ' όλα όντως είναι ελάχιστα (ως και εξευτελιστικά) τα λεφτά των αμοιβών των μηχανικών για τη δουλειά που πρέπει να κάνουν. Ενδεικτικά θα αναφέρω δύο επισκέψεις σε κάθε κατοικία για μετρήματα, συζητήσεις με τους πελάτες, λήψη, ψηφιοποίηση και έλεγχο δικαιολογητικών, έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού, σύνταξη πρότασης παρεμβάσεων, υποβολή αίτησης με περί τα 200-250 Ευρώ προ ΦΠΑ (και βεβαίως προ φορολόγησης) για τυπικές κατοικίες. Με βάση τους υπολογισμούς μου η ωριαία αποζημίωση μετά τη φορολόγηση βγαίνει χαμηλότερα από τα 7 Ευρώ ανά ώρα (μαύρα) της καθαρίστριας μας...
-
Η υποβολή των αιτήσεων είναι ευθύνη του ωφελούμενου, δηλαδή του πελάτη και όχι του μηχανικού. Αν το κάνουμε οι μηχανικοί είναι προς διευκόλυνση του πελάτη και κατ' απαίτηση του. Και βεβαίως είναι κάτι που δεν έχει αμοιβή, γιατί κανονικά μόνο ο πελάτης μπορεί να το κάνει και όχι ο μηχανικός του. Θα έπρεπε όμως να πληρώνεται..
-
Σε σπίτια της δεκαετίας του 70, τα οποία είναι όλα ενεργειακής τάξης Η ή σπανίως και Ζ, είναι πολύ εύκολη η ενεργειακή αναβάθμιση κατά 3 τουλάχιστον κατηγορίες με τα απολύτως απαραίτητα (κουφώματα, θερμοπρόσοψη, τέντες, αυτόνομο λέβητα αερίου, ηλιακό, A/C). Ενίοτε πιάνεται έτσι και η κατηγορία Β με το έξτρα bonus του 10%.
-
Κανείς ωφελούμενος δεν δίνει μπροστά τα 10-20-30 χιλιάρικα των αναβαθμίσεων και μετά περιμένει να τα πάρει πίσω (όπως γράφτηκε). Για την ακρίβεια δίνει προκαταβολή και εξοφλεί στο τέλος τους προμηθευτές - κατασκευαστές μέχρι του ποσού της δικής του συμμετοχής με ίδια κεφάλαια (από 5 ως 55% ανά περίπτωση και εισοδηματική κατηγορία) και τα υπόλοιπα πληρώνονται μόνο από το πρόγραμμα.
-
Πολλοί ωφελούμενοι μπορούν να μη βγάλουν ούτε δεκάρα από την τσέπη τους ως προκαταβολές, αν επιλέξουν τον τραπεζικό δανεισμό με επιδοτούμενο μηδενικό επιτόκιο. Πληρώνουν μόνο το πρώτο ενεργειακό πιστοποιητικό στο μηχανικό στην αρχή, το οποίο μάλιστα ποσό τους επιστρέφεται από το πρόγραμμα στο τέλος.
Προσωπικά είχα πάρει μόνο δύο πελάτες, ήμουν πλήρως έτοιμος με δεύτερο υπολογιστή και συνάδελφο για να περάσουμε ταυτόχρονα τις δύο αιτήσεις και δεν κατάφερα να περάσω ΚΑΜΙΑ! Η μια κόλλησε στη διασταύρωση στοιχείων με την ΑΑΔΕ, παρόλο που ΑΤΑΚ, αριθμός παροχής και τετραγωνικά ήταν σωστά και η άλλη κόλλησε στη διασταύρωση στοιχείων του ΠΕΑ με το buildingcert. Όταν ξεκόλλησε είχαν εξαντληθεί οι πόροι. Συνάδελφος μου, πολύ έμπειρος μηχανικός είχε 5 δηλώσεις με 4 ανθρώπους να περνάνε στοιχεία και δεν κατάφερε να περάσει καμία!!!
Στο προηγούμενο Εξοικονομώ ΙΙ είχα δύο επίσης πελάτες και κατάφερα και τους πέρασα και τους δύο μόνος μου. Αυτή τη φορά είχα πει ότι δεν θα πάρω πελάτες γατί είναι πολύ κακοπληρωμένη δουλεία, αλλά έπεσα σε φίλους και φίλους φίλων... Στον επόμενο κύκλο θα κάνω σεμινάριο στους πελάτες, για να περάσουν τις αιτήσεις τους μόνοι τους και να μην έχω γκρίνια (ευτυχώς δεν είχα αυτή τη φορά).
Σε σχέση με τη δυσκολία να ανέβεις κατηγορίες και τους απαιτούμενους προϋπολογισμούς, θα πω ότι στα δύο διαμερίσματα της δεκαετίας του 70 που είχα, οι στόχοι επιτεύχθηκαν πολύ εύκολα και με λογικότατους προϋπολογισμούς. Διαμέρισμα Α1 74 τ.μ. από Η σε Γ με 16.400 Ευρώ προϋπολογισμό. Διαμέρισμα Α2 99 τ.μ. από Η σε Β με 23.000 Ευρώ προϋπολογισμό.
Ελπίζω το σεντονάκι αυτό να βοήθησε να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα...
-
-
Ελπίζω το σεντονάκι αυτό να βοήθησε να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα...
Πολύ ενδιαφέροντα όσα αναφέρεις. Προσωπικά, ανέφερα ότι ξερω/βιωνω για 1 διαμέρισμα. Φυσικά οι επαγγελματίες του χώρου θα ξέρετε πολύ καλύτερα.
Για τα χρήματα αν τα πληρώνει ο ιδιοκτήτης μπροστά, δε ξέρω αν μου λέγανε ψέματα, αλλά 2 προμηθευτές Α/Θ που ρώτησα πως γίνεται η πληρωμή κλπ αν θελω να μπω στο εξοικονομώ, μου ειπαν ολα μπροστά και όποτε/αν μπω στο εξοικονομώ μου δίνουν τα χρήματα της επιδότησης γιατι και αυτοι στις αντιπροσωπείες πληρώνουν ντουκου τα μηχανήματα. Λογικό και απο τη μεριά τους.
Το πρόβλημα είναι συνολικά το σύστημα γιατί ο κάθε ένας από τη μεριά του έχει δίκιο αλλά τελικά από όσο είδα εγω σαν ο τελευταίος ενδιαφερόμενος, όλοι αγανακτισμένοι είναι. -
Αν και δεν γνωρίζω όλες τις περιπτώσεις των επιδοτήσεων, για δύο που έκανα,στη μία έγινε εξ'αρχής αφαίρεση του επιδοτούμενου ποσού από το συνολικό κόστος από τον εγκαταστάτη, στην άλλη εξοφλείς το κανονικό ποσό και σε 2ο χρόνο -έχοντας την ανάλογη χαρτούρα- παίρνεις το επιδοτούμενο.
Έτσι έγινε με τη μητέρα μου που έβαλε στο διαμέρισμα φ.α. πριν 1μησι χρόνο (εξόφληση του ποσού στον εγκαταστάτη αφαιρώντας από την τελική τιμή προσφοράς την επιδότηση δηλ. θα την πήρε αυτός), ενώ στο ηλεκτ.ποδήλατο φέτος εξόφλησα το ποσό στο κατάστημα και μετά εισπράττω την επιδότηση από το ΥΠΕΚΑ.
Νομίζω ότι τελευταία επικρατεί κυρίως η 2η τάση,γιατί ο ιδιώτης-εταιρία-ελ.επαγγ/τιας κατασκευαστής,έτρωγε συνήθως φέσια -λόγω βασικά γραφειοκρατίας- από το κράτος μέχρι να του πιστωθούν τα χρήματα της επιδότησης,οπότε επικράτησε γενικότερα η άποψη κι η πράξη να πληρωθεί αυτός το πραγματικό κόστος της εργασίας κι ας τα βρεί ο πελάτης με το δημόσιο.
-
Πάνορμε, δεν ισχύει η δεύτερη περίπτωση (του ηλεκτρικού ποδήλατου) για το Εξοικονομώ - Αυτονομώ!
Γεγονός είναι ότι ένα βασικό πρόβλημα του τελευταίου Εξοικονομώ είναι οι μικρές προκαταβολές που θεωρητικά πρέπει να πάρουν οι προμηθευτές - κατασκευαστές λόγω του υψηλού ποσοστού επιδοτήσεων. Γι' αυτό και πολλοί δεν ενδιαφέρονται, καθώς πρέπει να έχουν πολύ βαθιά τσέπη για να χρηματοδοτήσουν τις παρεμβάσεις, περιμένοντας την εξόφληση με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων.
Και γι΄αυτό άλλοι ζητάνε προκαταβολικά περισσότερα λεφτά ή και εξόφληση (αυτό ούτε για αστείο, προ της ολοκλήρωσης των εργασιών) από τους πελάτες. Αυτό βέβαια απαιτεί τεράστια εμπιστοσύνη από την μεριά του πελάτη προς τους προμηθευτές - κατασκευαστές, γιατί στο φινάλε τα λεφτά θα κατατεθούν από το πρόγραμμα στους λογαριασμούς των προμηθευτών - κατασκευαστών και αυτοί θα πρέπει να τα επιστρέψουν στον πελάτη. Φέξε μου και γλίστρησα...
-
Πάνορμε, δεν ισχύει η δεύτερη περίπτωση (του ηλεκτρικού ποδήλατου) για το Εξοικονομώ - Αυτονομώ!
harisma23, Εγω όπως είπα, όταν πηγα σε 2 προμηθευτές (μεγάλους) Α/Θ ακριβώς αυτό ήταν το μοντέλο εργασίας. Οποτε θεώρησα οτι αυτος ειναι και ο τρόπος που 'τρέχει' το πρόγραμμα. Οι δε 2 μηχανικοί που μίλησα, ήταν μεχρι πριν λίγο να εμπλακουν στο έργο μου έδιναν τιμες Α/Θ και κουφωμάτων, μετρητά και μπροστά παρ'όλο που είπα απο καλοκαίρι που τρεχω, οτι θελω να μπω στο εξοικονομώ.
Τέλος πάντων. -
Αλέξανδρε, αν δεν με πιστεύεις όταν σου λέω πως πληρώνει το πρόγραμμα, τότε λυπάμαι, αλλά τζάμπα μιλάμε.
Οι προμηθευτές από την άλλη, μπορούν να ζητάνε ότι θέλουν. Λογικό είναι να θέλουν τα λεφτά τους σε μετρητά, αντί να περιμένουν να πληρωθούν όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που προβλέπονται και εκταμιευθούν τα λεπτά του Εξοικονομώ.
-
Και τι γινεται; δεν υπαρχει ενδιαφερον απο κανεναν κατασκευαστη παρα την υπαρξη του προγραμματος;
-
harisma23, Δεν αμφισβήτησα αυτά που λες. Ειπα οι επαγγελματίες του χώρου ξέρετε καλύτερα. Απλά αναφέρω τη δική μου υποκειμενική εμπειρία, άσχετα με το τι 'λέει' το πρόγραμμα. Εγω κλήθηκα/καλούμαι να πληρώσω μπροστά τα πάντα.
Καλημέρα -
Αλέξανδρε, δεν παρεξηγήθηκα, αλλά απλώς σου εξηγώ ότι άλλο πράγμα είναι το πως θέλει να πληρωθεί ένας επαγγελματίας και άλλο το πως πληρώνει το πρόγραμμα. Έχω γράψει και πιο πάνω ότι αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν, λόγω μεγάλων ποσοστών επιδότησης και κακής προϊστορίας. Και εξηγώ:
Στο παρόν Εξοικονομώ - Αυτονομώ το πρόβλημα είναι ότι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να έχουν πολύ βαθιές τσέπες για να μπορούν να περιμένουν να πληρωθούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του έργου που θα έχουν ήδη εκτελέσει.στο φινάλε. Στο Εξοικονομώ Ι υπήρχε τρομακτική καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών από το πρόγραμμα, καθώς συνέπεσε με τη χειρότερη περίοδο της κρίσης. Υπήρξαν επαγγελματίες που πληρώθηκαν με καθυστέρηση πολύ πάνω από ένα χρόνο και εν ολίγοις είτε καταστράφηκαν (όσοι είχαν ξανοιχτεί πολύ παίρνοντας αρκετές δουλειές) είτε στην ουσία μπήκαν μέσα με το αυξημένο κόστους του χρήματος λόγω καθυστέρησης. Μόνο το προηγούμενο Εξοικονομώ ΙΙ δούλεψε σωστά ως προς τις καταβολές, χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις και με μεγάλα σχετικά ποσοστά συμμετοχής των ωφελουμένων.
-
Σωστό, 3 κατηγορίες πρέπει να ανέβεις στο φετινό.
-
Να κάνω μια ερώτηση σε σας που γνωρίζετε θέλω, ίσως κάνω λάθος αν αυτό είναι το πιο κατάλληλο νήμα...
Υπάρχει κάποια πρόβλεψη-κανονισμός σχετικά με το ποιες μέθοδοι θέρμανσης επιτρέπονται ανά περιοχή, ή βάζει ο καθένας ό,τι γουστάρει;
Το ρωτάω γιατί στη πόλη που ζούσα και μάλλον θα ζήσω ξανά, στον Βόλο, είναι πασιφανές σε όποιον θέλει να το δει, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η πόλη το οποίο, κατά την εμπειρική μου παρατήρηση, οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην άναρχη υιοθέτηση των τζακιών που αποτελούσαν αναγκαία και ικανή συνθήκη για να πωληθεί αξιοπρεπώς ένα διαμέρισμα από το '90 και μετά.
Η πόλη πάντα είχε πρόβλημα λόγω γεωγραφικών συνθηκών, του κλειστού κόλπου τον οποίο περιβάλλει ημικυκλικά το Πήλιο, με μέγιστο ύψος 1400 μ. ενώ η πόλη είναι χτισμένη στο επίπεδο της θάλασσας ακριβώς στη ρίζα του βουνού. Όντας μια 'βιομηχανική' πόλη τον προηγούμενο αιώνα, πέρα από τα πολλά εργοστάσια (που κάποια έχουν πλέον κλείσει) έχει 3 Χαλυβουργίες και τη μεγαλύτερη Τσιμεντοβιομηχανία της Ελλάδας, πρακτικά ΜΕΣΑ στον αστικό ιστό, καθώς η επέκταση της πόλης τις έχει εγκλωβίσει (ή έχουν ελάχιστα χιλιόμετρα απόσταση, όχι ικανή να διαχωρίσει τους αέριους ρύπους που καταλήγουν στο κέντρο της πόλης).
Τελευταία έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα αντίδρασης στη τεράστια ατμοσφαιρική μόλυνση, το Πανεπιστήμιο έκανε σοβαρή έρευνα, αλλά οι αρχές σφυρίζουν αδιάφορα... πέρα όμως από τις βιομηχανικές πηγές σοβαρής αέριας ρύπανσης που πάντα υπήρχε με σοβαρές επιπτώσεις που κάνουν τον Βόλο να βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με την Πτολεμαΐδα, παράλληλα με την εποχή της κρίσης και τη φτωχοποίηση, γίναμε μάρτυρες ενός απίστευτου φαινομένου κάθε χειμώνα, μόλις βραδιάσει να υπάρχει τόση κάπνα μέσα στην πόλη που να δακρύζουν μάτια, να βλέπεις τον καπνό να αιωρείται στις κολώνες φωτισμού και τα φανάρια των αυτοκινήτων, οτιδήποτε ύφασμα είχες αφήσει έξω να χρειάζεται πλύσιμο... 3 και 4 φορές περισσότερα περιστατικά αναπνευστικών προβλημάτων, ειδικά σε παιδιά, στο νοσοκομείο της πόλης. Κατάσταση γενικά που δεν μπορείς να πιστέψεις αν δεν τη ζήσεις. Και το δίκτυο 12 μετρητών που χρησιμοποίησε το Πανεπιστήμιο (γιατί η Περιφέρεια έχει μόνο ένα (1) σταθμό μέτρησης που υπολειτουργεί) κατέδειξε μεγάλες υπερβάσεις, πολλαπλάσιες των ορισμένων διεθνώς ορίων υγείας.
Υπάρχει λοιπόν κάποιος κανονισμός για το τί μέθοδοι θέρμανσης επιτρέπονται; Υπάρχει κάποιος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα που περιγράφω; Που πιστεύω θα συμβαίνει κι αλλού με παρόμοιες συνθήκες.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ