-
Δεν ειχα καταλαβει οτι μιλαγες μονο για κατασκευη
Θα σου πουν αλλοι πιο σχετικοι,θεωρητικα και χονδρικα, το κοστος ειναι περι το 1.000/τετραγωνικο για καλη κατασκευη και με καποιον που ξερει την αγορα,τα συνεργεια κτλ αν καποιος πχ ζαχαροπλαστης παει να χτισει μονος του για να γλυτωσει λεφτα,το μονο βεβαιο ειναι οτι θα πληρωσει και παραπανω και χρονικα θα ξεφυγει... -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Εχει δίκιο ο HighFidelity, πριν την ανακαίνηση νοικιαζόταν 250, μετά την ανακαίνιση 350 άρα 1200 το χρόνο επιπλέον άρα σε 25 χρόνια απόσβεση των 30000.
(Με διάφορες παραδοχές αυτό όπως πχ. ότι τα +100 από τα 250 είναι αποκλειστικά λόγω των ανακαίνισης ή ότι αν δε γινόταν η ανακαίνιση θα νοικιαζόταν ξανά 250 ή μπορεί και να μη νοικιαζόταν καθόλου χωρίς την ανακαίνιση κοκ.)
Με άλλα λόγια η ανακαίνιση 'έφαγε' τα νοίκια 10 ετών.350 για 100 τμ δεν είναι κάπως λίγα ?
παλικάρια μου τι γράφεται ?
όταν βάζεις στην κουβέντα τον λογιστικό όρο 'απόσβεση επένδυσης' οφείλεις να βάλεις στην εξίσωση και τους υπόλοιπους όρους που το απαρτίζουν... αλλιώς ο υπολογισμούς είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Εχει δίκιο ο HighFidelity, πριν την ανακαίνηση νοικιαζόταν 250, μετά την ανακαίνιση 350 άρα 1200 το χρόνο επιπλέον άρα σε 25 χρόνια απόσβεση των 30000.
(Με διάφορες παραδοχές αυτό όπως πχ. ότι τα +100 από τα 250 είναι αποκλειστικά λόγω των ανακαίνισης ή ότι αν δε γινόταν η ανακαίνιση θα νοικιαζόταν ξανά 250 ή μπορεί και να μη νοικιαζόταν καθόλου χωρίς την ανακαίνιση κοκ.)
Με άλλα λόγια η ανακαίνιση 'έφαγε' τα νοίκια 10 ετών.350 για 100 τμ δεν είναι κάπως λίγα ?
Ανάλογα την φύση των €350 (δηλωμένα ή μή) το διάστημα απόσβεσης μπορεί να ανέβει, αφού από τα επιπλέον €100 ένα 30-40άρι θα το παίρνει η εφορία.
-
@red_monster
Συγνώμη κ. μηχανικάρα δεν είχα καταλάβει ότι σε ένα διαδικτυακό καφενείο υποχρεούμεθα να κάνουμε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ (αμ πως) υπολογισμούςΓια πες εσύ, σε πόσα χρόνια θα κάνει απόσβεση ?
@lokatzis
Σωστό αυτό με την εφορία, κάτσε όμως, θα μας πει ο red_monster -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Για πείτε μια χοντρική-ενδεικτική τιμή για μονοκατοικία ~200 τμ + γκαράζ + βοηθητικοί χώροι άριστης ποιότητας κατασκευής (για ιδιόχρηση σε 'καλή' συνοικία)Για απλότητα εξαιρείται το οικόπεδο, κήπος κτλ. καθώς και τα χωματουργικά.
άριστης ποιότητας ?
τι εννοείς?
μπαλκόνια με τα καλύτερα ντεκ ?
επιπρόσθετη θερμομόνωση ακόμα και στα σημεία που 'παραδοσιακά' δεν επιμένουν
βιοκλιματική σχεδίαση?
γκαναιτ έναντι σοβαντίσματος?θέρμανση-ψυξη?
λέβητας πετρελαίου?
αέριο?
βιομάζα?
αντλίες?ενδοδαπέδια ?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
χοντρική-ενδεικτική -
Ο χρήστης nass έγραψε:
@red_monster
Συγνώμη κ. μηχανικάρα δεν είχα καταλάβει ότι σε ένα διαδικτυακό καφενείο υποχρεούμεθα να κάνουμε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ (αμ πως) υπολογισμούςΓια πες εσύ, σε πόσα χρόνια θα κάνει απόσβεση ?
@lokatzis
Σωστό αυτό με την εφορία, κάτσε όμως, θα μας πει ο red_monsterούτε μηνικάρες, ούτε επιστήμονες χρειάζονται για να σου πουν οτι ο υπολογισμός που κάνετε δεν έχει ΚΑΜΙΑ επαφή με την πραγματικότητα ...
θα σου δώσω ένα κλου να κάνεις μια αρχή...
ποια η εναπομένουσα αξία πριν και μετά την ανακαίνιση σε βάθος ας πούμε 15ετίας ?
-
Ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος (Nikos!) έγραψε για απόσβεση σε 7 έτη μέσω ενοικίων διότι προφανώς έκανε τον υπολογισμό 30000/(350*12). Οπότε τόσο η παρέμβαση του HighFidelity όσο και η δική μου βασίστηκαν στην υπόθεση του ίδιου του ενδιαφερόμενου για απόσβεση μέσω ενοικίων. Για τα οποία καμία σχέση δεν έχει η εναπομένουσα αξία, σωστά ? Διαφορετικά μην ανησυχείς, ο 224.v σε πρόλαβε και αποκατέστησε την επιστημονική τιμή του 4T Forum.
Εχεις λοιπόν κάποια διαφορετική άποψη για την απόσβεση μέσω ενοικίων ?
-
Καλά εννοείται οτι ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει... Τίποτα δεν μου προκαλεί πλέον εντύπωση
-
Εντάξει λογικό είναι να γίνεται ανακαίνιση σε ένα σπίτι στο διάστημα μεταξύ 25-35 χρόνων . Αλλιώς δεν πρόκειται να είναι εκμεταλλεύσιμο αφού δεν θα νοικιάζεται και έτσι η απόσβεση είναι μιά σχετική έννοια . Ακόμη μπορεί να το νοικιάσει γιά 2-3 χρόνια και μετά να το πουλήσει σε πολύ καλύτερη τιμή αφού θα είναι ανακαινισμένο .
Η τιμή ήταν καλή αφού 300 €/τμ είναι μιά χαμηλή τιμή ανακαίνισης με συνήθη υλικά .
Ας πάμε τώρα στην ανέγερση που λέει ο φίλος .
Θέλω να επισημάνω ότι ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ στα κόστη είναι οι βοηθητικοί χώροι και Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ αυτών στα τετραγωνικά των κυρίων χώρων .
Δηλαδή εδώ έχουμε 200 τμ κύριους χώρους , αλλά έχει και βοηθητικούς και γκαράζ , πιθανότατα και ταράτσα η σοφίτα , η στέγη και το άθροισμα αυτών των χώρων πλησιάζει το εμβαδόν των κυρίων .
Κόστος γενικά θα πρέπει να υπολογίζεις από 1200 €/τμ και πάνω γιά τους κύριους χώρους και από 600 και πάνω γιά τους βοηθητικούς , ενώ αν αυτοί ομοιάζουν με κύριους θα πάς στο κόστος των κυρίων .
Επίσης λόγω του μικρού μεγέθους , κάθε ακριβή αγορά που θα κάνεις , θα ανεβάζει τον μέσο όρο αρκετά .
Δηλαδή μιά αγορά που θα διαφέρει κατά 20000 από μιά άλλη θα ανεβάσει το κόστος κατασκευής ανά 100 €/τμ .Ολα λοιπόν ξεκινούν από την μελέτη . Εκεί ορίζεις τις ανάγκες και τις προδιαγραφές σου .
Το κόστος μπορεί να το ανεβάσεις όσο θέλεις . Μπαίνεις όμως σε μιά αγορά που δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προδιαγραφές , που πολλές φορές πληρώνεις πανάκριβα ένα μέτριο προιόν επειδή είναι μόδα η έχει καλές δημόσιες σχέσεις , που είναι χειροποίητο και γίνονται λάθη και ακόμα που πολλές φορές εταιρείες μεγάλες και επώνυμες έχουν αστοχίες και δεν στο λένε και το μαθαίνεις εκ των υστέρων και αν είσαι και άτυχος ψάχνεις να βρείς λύσεις .
Μην ξεχνάς ακόμη ότι όπως είπε ο σοφός λαός , όποιος δεν έχτισε και δεν πάντρεψε , δεν ξέρει τι θα πεί ζωή
-
@red_monster
Πράγματι, μερικά πράγματα είναι αναλλοίωτα στο χρόνο.@criuser
Χωρίς να είμαι (σε καμία περίπτωση) ειδικός, δεν είμαι και τελείως άσχετος, το τωρινό μου σπίτι χτίστηκε κομματάκι-κομματάκι. Προφανώς σωστά τα λες για μελέτη κτλ. απλά ήθελα μια ένδειξη επειδή δεν ξέρω πως διαφοροποιείται το κόστος για περίπτωση μονοκατοικίας και πόσο το αυξάνουν οι βοηθητικοί χώροι, που σε πολυκατοικία (όπου έχω όση -ελάχιστη- εμπειρία έχω) επιμερίζονται σε πολλά διαμερίσματα. Στην προκείμενη περίπτωση μιλάμε για 100 τμ βοηθητικούς και 200 τμ κύριους δηλαδή ας πούμε υπόγειο (γκαράζ, αποθήκη κτλ. βοηθητικοί) ισόγειο πρώτος. Αυτά. -
Εχεις ήδη 50 % αναλογία βοηθητικών χώρων . Στο δώμα τι θα κάνεις ?
Ακόμα θέλω να σου πω ότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ .
Δεν ξέρω αν έχεις βγάλει ήδη την άδεια , αλλά από το 2010 ισχύει ο ΚΕΝΑΚ που σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις κατασκευές που δεν θα είναι μονωμένες . Επίσης από το 2012 ισχύει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός που σημαίνει ότι στο στάδιο της κατασκευής θα έχεις τουλάχιστον δύο επισκέψεις Ελεγκτών Δόμησης και εκεί θα πρέπει να υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΑΥΤΙΣΗ των μελετών της αδείας με την πραγματικότητα , αλλιώς έχεις τουλάχιστον αναθεώρηση της αδείας η και πρόστιμα .
Αν κάποτε λέγαμε ότι η σωστή και πλήρης μελέτη ήταν καλή και οικονομική λύση γιά την κατασκευή , τώρα πλέον είναι και ΑΝΑΓΚΑΙΑ .
Αρα συγκρίσεις με το παρελθόν δεν υπάρχουν .
-
Δώμα δεν ξέρω αλλά πιθανότατα τίποτα.
Λες να 'χα βγάλει άδεια και να ρώταγα τώρα τι θα μου στοιχίσει ? Πολύ χοντρική εκτίμηση για τάξη μεγέθους κόστους (1000 ή 2000 το τετραγωνικό ?) ζήτησα, όχι αν θα βάλω λέβητα αερίου ή πετρελαίου
Δε διαφωνώ καθόλου με την ανάγκη σωστής μελέτης και εννοείται ότι έτσι θα γίνει, από μηχανικούς στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον καλά πάμε Αν και πιστεύω ότι το σημαντικότερο απ΄όλα είναι η σωστή επίβλεψη. -
Καλή δύναμη .
-
Ευχαριστώ Μπορεί και να μη γίνει τίποτα βέβαια, ίσως να συμφέρει η αγορά έτοιμου διαμερίσματος, πιθανά μεταχειρισμένου. Απλά επειδή υπάρχει το οικόπεδο ίσως μπορέι να αξιοποιηθεί καλύτερα από το να κάθεται.
-
Κι εγώ αν είχα ένα οικόπεδο θα ήθελα να χτίσω κάτι custom, είναι διαφορετικό να το κάνεις όπως θέλεις εσύ χωρίς να χρειάζεται να συμβιβαστείς
-
Προσωπικη μου αποψη ετσι που ειναι η κατασταση με τα σπιτια στην Ελλαδα θα ηταν αυτοκτονια να κτισεις κατι καινουριο. Υπαρχουν πολλα σπιτια που θα απαξιωθουν χωρις σωστη συντηρηση (λογω κρισης), ευκαιρια να αγορασεις κατι που ηδη υπαρχει. Ετσι βοηθας και την κοινωνια γυρω σου. Το οικοπεδο το αφηνεις για τις επομενες γεναιες,
Για την ανακαινιση του Νικου, μερικες φορες δεν εχεις επιλογη. Ειτε το αφηνεις να απαξιωθει, ειτε το ανακαινιζεις. Πιστευω η αποσβεση θα γινει μεταξυ 7 και 30 χρονων οπως ειπωθηκε, εξαρταται την φορολογια των ενοικιων (& χαρατσια κλπ) και ποσο σου μενει στο χερι καθε χρονο. Λογικα δεν θα χρειαστει τιποτα για 10 χρονια αρα οτι βγαλει θα ειναι καθαρο. Μετα τον πρωτο χρονο θα δεις ποσο ακριβως θα παρει. Επισης πρεπει να βαλεις τους τοκους που χανεις στα 30 χιλιαρικα και επισης να υπολογησεις και μηνες που θα ειναι αδειο. Ετσι που ειναι η αγορα δεν θα εκπλαγω αν δεν γινει ποτε αποσβεση αλλα και παλι εξαρταται και απο την περιοχη που ειναι.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Προσωπικη μου αποψη ετσι που ειναι η κατασταση με τα σπιτια στην Ελλαδα θα ηταν αυτοκτονια να κτισεις κατι καινουριο. Υπαρχουν πολλα σπιτια που θα απαξιωθουν χωρις σωστη συντηρηση (λογω κρισης), ευκαιρια να αγορασεις κατι που ηδη υπαρχει.Εκτος απο τα εξοχικα,τα περισσοτερα σπιτια μενουν απουλητα γιατι εχουν κατασκευαστει σε αλλες οικονομικες συνθηκες,με δανεια,με τρελη αντιπαροχη σε οικοπεδουχο κτλ,οποτε και εφοσον καποιος θελει κατι πολυ συγκεκριμενο,ειναι καλυτερα απο καθε αποψη (και πιο φτηνο) να φτιαξει το δικο του σπιτι.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Προσωπικη μου αποψη ετσι που ειναι η κατασταση με τα σπιτια στην Ελλαδα θα ηταν αυτοκτονια να κτισεις κατι καινουριο. Υπαρχουν πολλα σπιτια που θα απαξιωθουν χωρις σωστη συντηρηση (λογω κρισης), ευκαιρια να αγορασεις κατι που ηδη υπαρχει. Ετσι βοηθας και την κοινωνια γυρω σου. Το οικοπεδο το αφηνεις για τις επομενες γεναιες,.
Αυτό αν είσαι τσίμα τσίμα, αλλιώς η παραμετροποίηση στις ανάγκες σου και στα θέλω σου είναι ζωτικής σημασίας... Ειδικά όταν μιλάμε για μεζονέτες 300.000+
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Προσωπικη μου αποψη ετσι που ειναι η κατασταση με τα σπιτια στην Ελλαδα θα ηταν αυτοκτονια να κτισεις κατι καινουριο. Υπαρχουν πολλα σπιτια που θα απαξιωθουν χωρις σωστη συντηρηση (λογω κρισης), ευκαιρια να αγορασεις κατι που ηδη υπαρχει. Ετσι βοηθας και την κοινωνια γυρω σου. Το οικοπεδο το αφηνεις για τις επομενες γεναιες,
.
Αυτό αν είσαι τσίμα τσίμα, αλλιώς η παραμετροποίηση στις ανάγκες σου και στα θέλω σου είναι ζωτικής σημασίας... Ειδικά όταν μιλάμε για μεζονέτες 300.000+
Ζωτικης σημασιας; Δηλαδη θα πεθανεις αν δεν κτισεις την μεζονετα των ονειρων σου; Χασιμο χρονου (2 χρονια ταλαιπωριας και τρεξιματος για να χτιςτει) και προκληση για την πλειοψηφεια της κοινωνιας που δυσκολευεται (το λιγοτερο που μπορεις να πεις) θα ειναι. Επισης στην σημερινη αγορα απλα θα χασεις οσα χρηματα εβαλες. Το σπιτι που θα φτιαχτει δεν θα εχει καμμια μεταπωλητικη αξια.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ