-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Ετσι ένα σπίτι αξίας 300.000 € νοικιάζεται σήμερα περί τα 1100 € το μήνα , με ετήσια αύξηση 5 % , το ενοίκιο στά 10 χρόνια θα έχει φτάσει 1800 € το μήνα , στα 20 χρόνια 3000 € και στα 30 χρόνια 4750 € το μήνα . Αν δε μειωθεί η προσφορά κατοικιών γιά αγορά μιά και όλοι θα στραφούν στο ενοίκιο , τότε θα ξαναδούμε τις ιστορίες της δεκαετίας του 80 , που γιά να βρείς να νοικιάσεις σπίτι έπρεπε να κάνεις τάμα σε αγίους και το ενοίκιο που πλήρωνες , ήταν γιά 80 τμ , 28000 δρχ , με αξία αγοράς καινούργιου σπιτιού στην ίδια περιοχή 40000 δρχ/τμ . Γιά να έχουμε μιά σημερινή αναλογία , η τιμή αγοράς σήμερα είναι 3200 €/τμ , οπότε το τότε ενοίκιο ήταν 2240 € το μήνα . Ρωτήστε και κανένα μεγαλύτερο λοιπόν να σας πεί ,αν μετάνοιωσε που αγόρασε σπίτι και αφήστε τους οικονομικούς αναλυτές να ψάχνουν να βρούν πως κόντεψαν να καταστρέψουν τον κόσμο με τα τοξικά τους ομόλογα . Οσοι λοιπόν μπορείτε , βρείτε τι σας αρέσει , τι μπορείται να αγοράσετε χωρίς να πνιγείτε στα χρέη , διαπραγματευτείτε το και ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ . Αλλιώς θα πάθετε ότι ο ιδρυτής της συγκεκριμμένης συζήτησης που πούλησε πριν 4,5 χρόνια το σπίτι του και περιμένει ακόμα να το αγοράσει 30 % φτηνότερα . Βέβαια μέχρι τότε έχει πληρώσει καμμιά 50000 € σε ενοίκια , δηλαδή το 15-20 % της αξίας του σπιτιού του και αν πήρε κάποιους τόκους έχει κάτι γλυτώσει , αν τα έβαλε στο χρηματιστήριο , ισως έχει σήμερα το 10-20 % του τιμήματος της πώλησης .Πολυ απλοικη η σκεψη σου. Το σπιτι των 300000 νοικιαζεται κατω απο 900 (απο πραγματικο παραδειγμα) και τα ενοικια δεν ανεβαινουν 5% τον χρονο. Οι τιμες ενοικιων καθοριζονται απο την προσφορα και την ζητηση ενοικιαζομενων καθως και απο τους μισθους αυτων που πληρωνουν. Οι μισθοι συμπιεζοντε λογω της κρισης, υπαρχει υπερπροσφορα σε διαμερισματα, τα ενοικια μονο κατω μπορουν να πανε στα επομενα 5 χρονια. Πχ ξερω διαμερισμα που ειναι ενα χρονο ανοικιασο παροτι το ενοικιο που ζητανε ειναι κατω απο 700 (για 115 τμ 15 χρονων περιπου).
Απο την στιγμη που η ζητηση για καινουρια εχει πεσει σε αυτες τις τιμες τοτε τα οικοπεδα θα χασουν αξια οποτε οι τιμες θα συμπιεστουν. Αυτο λεει η λογικη. Οσο για αυτον που ξεκινησε την συζητηση αγορασε πριν 4 χρονια και απο οτι φαινεται προλαβε το μεγαλο μπουμ.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Εκει εξω αγοραζονται σπιτια μονο και μονο για ξεπλυμα χρηματος...
μπορεις να το εξηγησεις λιγο αυτο?
Κάποιος που έχει πολλά λεφτά από παράνομες δραστηριότητες αγοράζει σπίτια - πρέπει βέβαια κάπως να παρακάμψει το πόθεν έσχες, δεν το κατέχω το ζήτημα, ίσως με δάνεια - και μετά σχετικά γρήγορα τα μεταπουλάει, ακόμα και σε μικρότερη τιμή νομιμοποιώντας τα φράγκα που εισπράττει από την πώληση για να τα κάνει πλέον ό,τι γουστάρει όμορφα και νόμιμα...
Τα έξοδα και η τυχόν ζημιά από τη μεταπώληση είναι η 'προμήθεια' για το ξέπλυμα...
Δεν τη γνωρίζω πάντως ως ιδαίτερα διαδεδομένη μέθοδο ξεπλύματος αλλά δεν είμαι και πολύ αρμόδιος για το θέμα...στην αμερικη ειναι ο πλεον παραδοσιακος τροπος για ξεπλυμα χρηματος. στη μεγαλυτερη ληστεια ολων των εποχων στις ηπα ( http://en.wikipedia.org/wiki/Dunbar_Armored_robbery --δεν ειναι καλο το αρθρο αλλα ειχε δειξει ενα ντοκιμαντερ με τη ληστεια στην τιβι ) το ιδιο εκανε ο εγκεφαλος (αγορα ακινητων στα ονοματα αλλων) αλλα τελικα τον επιασαν οταν επιασαν εναν συνεργο ο οποιος ομολογησε
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Πολυ απλοικη η σκεψη σου. Το σπιτι των 300000 νοικιαζεται κατω απο 900 (απο πραγματικο παραδειγμα) και τα ενοικια δεν ανεβαινουν 5% τον χρονο. Οι τιμες ενοικιων καθοριζονται απο την προσφορα και την ζητηση ενοικιαζομενων καθως και απο τους μισθους αυτων που πληρωνουν. Οι μισθοι συμπιεζοντε λογω της κρισης, υπαρχει υπερπροσφορα σε διαμερισματα, τα ενοικια μονο κατω μπορουν να πανε στα επομενα 5 χρονια. Πχ ξερω διαμερισμα που ειναι ενα χρονο ανοικιασο παροτι το ενοικιο που ζητανε ειναι κατω απο 700 (για 115 τμ 15 χρονων περιπου).Προφανώς μιλάμε γιά άλλες περιοχές . Η συζήτηση γίνεται για σπίτια με τιμές πάνω από 3000 €/τμ και γιά τα καλά σπίτια σε αυτές τιε περιοχές , οι τιμές ενοικίασης είναι 1200+ € το μήνα και βέβαια με 5 % αύξηση ετήσια , γιά σπίτια γύρω στα 100-110 τμ. , αν δε είναι και κοντά σε μετρό τότε 20 % περισσότερο . Οι τιμές των οικοπεδων δεν πρόκειται να πέσουν γιά συγκεκριμμένους λόγους . 1ον Ο οικοπεδούχος δεν έχει κανένα κόστος όσο δεν το πουλάει , 2ον Είναι λίγα τα οικόπεδα και γίνονται συνέχεια λιγότερα και 3ον και βασικότερον , αυτό συνήθως είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του οικπεδούχου και θέλει με αυτό να λύσει όλα του τα προβλήματα . Οπως καταλαβαίνεις ο συνδυασμός αυτών των 3 λόγων μας δείχνει το μέλλον .
Υ.Γ. Η σκέψη μου δεν είναι απλοική , είναι τεκμηριωμένη με τις επιστημονικές γνώσεις και την 25ετη εμπειρία που διαθέτω στο θέμα . Τώρα αν χαλάω το όνειρα κάποιων , νομίζω ότι είναι και γιά αυτούς καλύτερα να έρθουν στην πραγματικότητα και να μην ακούνε τους τενεκέδες των καναλιών που 4 χρόνια τώρα λένε βλακείες τρομάζοντας τον κόσμο πιστοί στο ρητό ότι 'ειδηση είναι μόνο η κακή είδηση' -
Πολυ απλοικη η σκεψη σου. Το σπιτι των 300000 νοικιαζεται κατω απο 900 (απο πραγματικο παραδειγμα) και τα ενοικια δεν ανεβαινουν 5% τον χρονο. Οι τιμες ενοικιων καθοριζονται απο την προσφορα και την ζητηση ενοικιαζομενων καθως και απο τους μισθους αυτων που πληρωνουν. Οι μισθοι συμπιεζοντε λογω της κρισης, υπαρχει υπερπροσφορα σε διαμερισματα, τα ενοικια μονο κατω μπορουν να πανε στα επομενα 5 χρονια. Πχ ξερω διαμερισμα που ειναι ενα χρονο ανοικιασο παροτι το ενοικιο που ζητανε ειναι κατω απο 700 (για 115 τμ 15 χρονων περιπου).
Προφανώς μιλάμε γιά άλλες περιοχές . Η συζήτηση γίνεται για σπίτια με τιμές πάνω από 3000 €/τμ και γιά τα καλά σπίτια σε αυτές τιε περιοχές , οι τιμές ενοικίασης είναι 1200+ € το μήνα και βέβαια με 5 % αύξηση ετήσια , γιά σπίτια γύρω στα 100-110 τμ. , αν δε είναι και κοντά σε μετρό τότε 20 % περισσότερο . Οι τιμές των οικοπεδων δεν πρόκειται να πέσουν γιά συγκεκριμμένους λόγους . 1ον Ο οικοπεδούχος δεν έχει κανένα κόστος όσο δεν το πουλάει , 2ον Είναι λίγα τα οικόπεδα και γίνονται συνέχεια λιγότερα και 3ον και βασικότερον , αυτό συνήθως είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του οικπεδούχου και θέλει με αυτό να λύσει όλα του τα προβλήματα . Οπως καταλαβαίνεις ο συνδυασμός αυτών των 3 λόγων μας δείχνει το μέλλον .
Υ.Γ. Η σκέψη μου δεν είναι απλοική , είναι τεκμηριωμένη με τις επιστημονικές γνώσεις και την 25ετη εμπειρία που διαθέτω στο θέμα . Τώρα αν χαλάω το όνειρα κάποιων , νομίζω ότι είναι και γιά αυτούς καλύτερα να έρθουν στην πραγματικότητα και να μην ακούνε τους τενεκέδες των καναλιών που 4 χρόνια τώρα λένε βλακείες τρομάζοντας τον κόσμο πιστοί στο ρητό ότι 'ειδηση είναι μόνο η κακή είδηση'Μιλάς για τιμές ενοικίασης σπιτιών 100-110τμ της τάξης των 1200+ ευρώ το μήνα και ότι τέτοιας τάξης ενοίκια αντιστοιχούν σε τιμές πώλησης της τάξης των 3000+/τμ. Από τη δική μου 8ετή εμπειρία ως ενοικιαστής στο λεκανοπέδιο κι έχοντας αλλάξει 2 φορές σε αυτό το διάστημα σπίτι, θα σου έλεγα ότι σπίτι που πωλείται προς 3000 ευρώ/τμ και είναι της τάξης των 100τμ, α) βρίσκεται σε σαφώς μέση περιοχή (και κάτω, αν είναι καινούριο), και β) για 100τμ επιφάνειας με πάρκιν, πολύ δύσκολα νοικιάζεται πάνω από 900 ευρώ (εφόσον σαν υποψήφιο προς πώληση κοστολογείται στα 3000ευρώ/τμ). Σε μέσες προς καλές περιοχές η τιμή ανά τμ είναι σαφώς πάνω από 4000ευρώ/τμ, και σε μια τέτοια περίπτωση τα 1200 ευρώ ως τιμή ενοικίασης για 100τμ επιφάνειας, παίζουν. Βέβαια, γενικά οι τιμές παίζουν ελεύθερα και δεν υπάρχει λογική, ο καθένας ζητάει ότι του λείπει...Παρόλα αυτά νομίζω πως η σύγκριση που κάνεις δεν παίζει...
Επίσης η αναπροσαρμογή (αύξηση) του ενοικίου κατά 5% ετησίως είναι εκτός πραγματικότητας και αμφιβάλλω αν υπάρχει μερίδα πάνω από 1% των ιδιοκτητών ακινήτων που μεοσταθμικά ανεβάζουν αυτή την εποχή το ενοίκιο 5% κατ έτος...Ακόμα και σε γνωστό μου που νοικιάζει και προχθές ανανέωσε για τρίτη 3ετία το συμβόλαιο ενοικίασης για διααμέρισμα 77τμ στην Καλογρέζα 1ου ορόφου, κατασκευής 1993, με πάρκιν πυλωτής, διαμπερές, με ηλιακό, κλιματιστικά κλπ. η πορεία των ενοικίων έχει ως εξής: 2003-2006 470 ευρώ/μήνα. 2006-2009 500 ευρώ/μήνα. 2009-2012 530 ευρώ/μήνα. Άρα από το 2003-2009 ήτοι 6 χρόνια από τα 470 πήγε στα 500 ήτοι αύξηση 6,4% σε 6 έτη...Και νομίζω πραγματικά ότι κατά μέσο όρο έτσι παίζουν τα ενοίκια για την πλειονότητα των ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Σε ότι αφορά εμένα, πληρώνω από το 2005 σταθερά 450 ευρώ ανά μήνα για 70τμ διαμέρισμα του 1990, β ορόφου, με ανοιχτό πάρκιν (δεν είμαι βέβαια μέσος όρος), αλλά γενικά οι τάσεις δεν είναι σε καμιά περίπτωση στα πλαίσια που αναφέρεις ως προς τις ετήσιες αυξήσεις, εκτός ίσως αν μιλάμε για πανάκριβα ακίνητα τύπου 1500-3000 ενοίκιο ανά μήνα, αυτά που νοικιάζουν οι ξένοιθ πρέσβεις και οι CEO που έρχονται για μερικά χρόνια στο Ελλάντα ή οι Ρώσοι μαφιόζοι ή κάποιοι με μαύρα χρήματα που δε μπορούν να αγοράσουν εύκολα λόγω πόθεν έσχες (λέμε τώρα).
Κατά τα λοιπά, θα συμφωνήσω με το Μάνο, ότι με το σημερινό κόστος αγοράς διαμερίσματος, ανεξάρτητα του κατά πόσο είναι ή όχι δικαιολογημένο, δεν έχει νόημα κάποιος να αγοράσει ακίνητο εφόσον πρέπει να πάρει δάνειο από τράπεζα πάνω από 100-120.000 ευρώ, πράγμα το οποίο προυποθέτει ότι θα έχει αλλα 120-200.000 ευρώ στην άκρη (μιλάμε για στοιχιωδώς αξιοπρεπές ακίνητο των 90τμ σε μέτρια περιοχή, όχι παλαιότερο από 15ετίας, όπου κατά βάση οι τιμές παίζουν από 2200 και βάλε ανά τμ μέχρι 3500 ευρώ το τμ για καινούρια...). Ποιος μισθωτός ακόμα και καλοπληρωμένος, μαζί με αμοιβόμενη σύζυγο, μπορεί χωρίς άλλα ή κρυφά (μαύρα) εισοδήματα να αποταμιεύεσει σήμερα τουλάχιστον 120.000 ευρώ σε εύλογο χρόνο (κάτω από 10ετία). ΄Ένας σχετικά καλοπληρωμένος μισθωτός (όρα 2000ευρώ καθαρά το μήνα) πολύ δύσκολα θα καθαρίσει αυτά τα λεφτά πριν τα 35 του. Έστω ότι και η γυναίκα του βγάζει άλλα 1200 το μήνα. Ήτοι 3200 το μήνα το ζευγάρι. Με 600 ευρώ ενοίκιο, 200 ευρώ το μήνα αμάξι (κόστος χρήσης, όχι χρέος), λογαριασμούς κλπ, θέλουν τουλάχιστον 2200 ευρώ το μήνα ως ζευγάρι για να ζήσουν στοιχειωδώς νορμάλ. Άρα στην καλύτερη περίπτωση αποταμιεύουν περί τα 12000 ευρώ το χρόνο. Θέλουν επομένως 10 χρόνια για να μαζέψουν 120.000 ευρώ, να δανειστούν με ότι νά ναι όρυς τουλάχιστον άλλα τόσα και να γίνουν 45ρηδες για να αποκτήσουν δικό τους κεραμίδι...
Λίγο απλοική η ανάλυση βέβαια, αλλά πιστέψτε με, δεν απέχει απ την πραγματικότητα... -
, οι τιμές έχουν ξεφύγει τελείως, ΖΝ κατάσταση που θα έλεγε κι ο skye.
Είμαι τυχερός που αγόρασα το 2000 καινούργιο τριάρι στην Αλεξ/πολη με 75 χιλιάρικα.
Μιλαμε σε καλή περιοχή και καλοφτιαγμένο. Από κάτω κάθεται η αντινομάρχης Έβρου και στο ρετιρέ ο πρωην διευθυντής του ΟΤΕ .
Τώρα κάτω απο 160 χιλιαρικάκια δε βρίσκεις. -
Ετσι ένα σπίτι αξίας 300.000 € νοικιάζεται σήμερα περί τα 1100 € το μήνα , με ετήσια αύξηση 5 % , το ενοίκιο στά 10 χρόνια θα έχει φτάσει 1800 € το μήνα , στα 20 χρόνια 3000 € και στα 30 χρόνια 4750 € το μήνα . Αν δε μειωθεί η προσφορά κατοικιών γιά αγορά μιά και όλοι θα στραφούν στο ενοίκιο , τότε θα ξαναδούμε τις ιστορίες της δεκαετίας του 80 , που γιά να βρείς να νοικιάσεις σπίτι έπρεπε να κάνεις τάμα σε αγίους και το ενοίκιο που πλήρωνες , ήταν γιά 80 τμ , 28000 δρχ , με αξία αγοράς καινούργιου σπιτιού στην ίδια περιοχή 40000 δρχ/τμ . Γιά να έχουμε μιά σημερινή αναλογία , η τιμή αγοράς σήμερα είναι 3200 €/τμ , οπότε το τότε ενοίκιο ήταν 2240 € το μήναΤο παραδειγμα σου ειναι εκτος πραγματικοτητας. Τα περισσοτερα συμβολαια προβλεπουν ετησια αυξηση πληθωρισμο+1% (και αν) και φυσικα η συγκριση με τις συνθηκες της δεκαετιας του '80 ειναι αστοχη (και αφορα συνθηκες που δεν προκειται να επαναληφθουν). Επισης το τιμημα του ενοικιου για τριαρι εμπορικης αξιας 300.000 δεν ειναι σε καμια περιπτωση πανω απο 800-900 ευρω.
-
Εγώ μίλησα γιά περιοχές που το φτηνότερο σπίτι είναι πάνω από 3000 €/τμ . Γιά παράδειγμα στο Χαλάνδρι τα μέχρι 15 ετών τριάρια είναι στα 600-800 € τα 100-110 τμ από 900-1300 € και τα μεγαλύτερα 1600 € και άνω . Τώρα ποιοί τα πληρώνουν και ποιοί τα αγοράζουν , φαίνεται υπάρχουν πολλοί . Πάντα η αγορά σπιτιού ήταν δύσκολη και ακριβή , δεν είναι μόνο σήμερα , αλλά η τιμές ενοικίων της δεκαετίας του 80 προέκυψαν μετά την πετρελαιακή κρίση του 1979 και την μεγάλη μείωση των κατασκευών που ακολούθησε . Μήπως μας θυμίζει το σήμερα ?
Οσο γιά το ποσοστό αύξησης όταν μιλάμε γιά διάστημα 20-30 χρόνων είναι πολύ λογικό το 5 % γιατί με ιδανικές συνθήκες ο πληθωρισμός θα είναι γύρω στο 3 % , αλλά ο ενοικιαστής δεν θα μένει όλα αυτά τα χρόνια στο ίδιο σπίτι , οπότε σε κάθε αλλάγή θα πληρώνει πολύ ακριβότερο ενοίκιο και χωρίς να υπολογίσουμε τα χρήματα γιά την μετακόμιση . Και τέλος πάντων γιατί δεν ρωτάτε κάποιον μεγαλύτερο αν μετάνοιωσε που αγόρασε σπίτι . Αυτοί θα σας λύσουν όλες τις απορίες . -
Το μέγεθος του σπιτιού αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας και έτσι μέσα σε 20 χρόνια πρέπει να μετακομίσεις από 2άρι σε 4άρι και πάλι στο 2άρι.
Θα συνέφερε να αγοράζεις και να πουλάς τα σπίτια που μένεις αλλά με το κράτος να σου παίρνει ένα δωμάτιο ανά αγοραπωλησία και τους υπόλοιπους ληστές (συμβολαιογράφους και δικηγόρους), το ενοίκιο φαίνεται αρκετά συμφέρον.
-
Για περιοχες Χαλανδρι, Μαρουσι, Αγ Παρασκευη κλπ μιλαω που τις θεωρω μεσαιες περιοχες β. προαστειων (και οπου οι τιμες που ζητανε εχουν ξεπερασει τα 3200 σε καινουριο). Αν νοικιαζοντε ετσι στο Χαλανδρι ελα να το πεις και σε αυτον στην πολυκατοικια μου που του πηρε 1.5 χρονο να βρει ενοικιαστη για διαμερισμα 115 τμ κατω απο τα 700. Επισης ξερω περιπτωση που στην Αγ Παρασκευη (σε πολυ καλη θεση) νοικιαζεται διαμερισμα καινουριο 100 τμ περιπου στα 875ε και πουληθηκε αλλο ιδιο σε αλλο οροφο στα 310.000.
Οταν μετακομιζεις μπορεις καλιστα να μετακομισεις σε φθηνοτερο σπιτι. Πχ στο Λονδινο μεσα σε μερικους μηνες τα νοικια πεσαν 10+% και οποιος μετακομισει αυτη την στιγμη πληρωνει λιγοτερα η με τα ιδια λεφτα περνει καλυτερο σπιτι.
-
Στο Λονδίνο από ότι ξέρω τα σπίτια δεν αγοράζονται αλλά χρησιμοπιούνται γιά 99 χρόνια και έτσι έχει αναπτυχθεί ένας ιδιότυπος τζόγος γύρω από την αγορά και ενοικίαση του σπιτιού , όπως περίπου και στην Αμερική . Ενας γνωστός μου την δεκαετία του 80 πήγε εκεί γιά δουλειά και επειδή το σπίτι που αγόρασε ανέβηκε πάρα πολύ η τιμή του , το πούλησε και με τα λεφτά που πήρε άνοιξε επιχείρηση εδώ . Οσο αφορά γιά το Χαλάνδρι υπάρχουν διαφορές στις τιμές , λόγω περιοχής και ηλικίας . Γιά παράδειγμα οι τιμές που αναφέρω γιά την Τούφα που είναι το μετρό είναι χαμηλές γιά το Πάτημα που είναι φτηνή περιοχή , είναι υψηλές . Επίσης αν το σπίτι δεν έχει αυτόνομη θέρμανση , η τιμή μειώνεται 20-30 % . Αν είναι σε θορυβώδες μέρος , αν δεν βλέπει τίποτα κλπ . Γενικά κάθε σπίτι είναι μοναδικό γιατί βρίσκεται σε μοναδικό οικόπεδο και σε μοναδικό ύψος , οπότε κάθε γενίκευση είναι άστοχη και καλό είναι να μιλάμε με όρια τιμών .
-
Εγώ μίλησα γιά περιοχές που το φτηνότερο σπίτι είναι πάνω από 3000 €/τμ . Γιά παράδειγμα στο Χαλάνδρι τα μέχρι 15 ετών τριάρια είναι στα 600-800 € τα 100-110 τμ από 900-1300 € και τα μεγαλύτερα 1600 € και άνω . Τώρα ποιοί τα πληρώνουν και ποιοί τα αγοράζουν , φαίνεται υπάρχουν πολλοί . Πάντα η αγορά σπιτιού ήταν δύσκολη και ακριβή , δεν είναι μόνο σήμερα , αλλά η τιμές ενοικίων της δεκαετίας του 80 προέκυψαν μετά την πετρελαιακή κρίση του 1979 και την μεγάλη μείωση των κατασκευών που ακολούθησε . Μήπως μας θυμίζει το σήμερα ?
Οσο γιά το ποσοστό αύξησης όταν μιλάμε γιά διάστημα 20-30 χρόνων είναι πολύ λογικό το 5 % γιατί με ιδανικές συνθήκες ο πληθωρισμός θα είναι γύρω στο 3 % , αλλά ο ενοικιαστής δεν θα μένει όλα αυτά τα χρόνια στο ίδιο σπίτι , οπότε σε κάθε αλλάγή θα πληρώνει πολύ ακριβότερο ενοίκιο και χωρίς να υπολογίσουμε τα χρήματα γιά την μετακόμιση . Και τέλος πάντων γιατί δεν ρωτάτε κάποιον μεγαλύτερο αν μετάνοιωσε που αγόρασε σπίτι . Αυτοί θα σας λύσουν όλες τις απορίες .Κι εγω γι' αυτες τις περιοχες μιλησα. Οι τιμες που αναφερεις ειναι εκτος πραγματικοτητας.
Δε χρειαζεται να ρωτησω καποιον μεγαλυτερο, δεν ειμαι πλεον παιδαρελι αλλωστε, τα εχω ζησει κι εγω ολα αυτα που λες. Επισης αν ο πληθωρισμος κυμαινεται στο 5%, σε αυτα τα επιπεδα θα κυμαινεται κι η αυξηση του μισθου μου.
Τελος δεν υπολογιζεις οτι μπορεις ανα πασα στιγμη να μετακομισεις σε φτηνοτερο σπιτι (ηδη αρκετοι φρεσκοι ενοικιαστες του 2009 νοικιαζουν φτηνοτερα απο αυτους του 2008) και φυσικα ξερω πολλους ιδιοκτητες που μειωσαν το τιμημα γιατι δεν εβρισκαν ενοικιαστη (και το προτιμησαν απο το να το εχουν αδειο να καθεται). -
Στο Λονδίνο από ότι ξέρω τα σπίτια δεν αγοράζονται αλλά χρησιμοπιούνται γιά 99 χρόνια και έτσι έχει αναπτυχθεί ένας ιδιότυπος τζόγος γύρω από την αγορά και ενοικίαση του σπιτιού , όπως περίπου και στην Αμερική . Ενας γνωστός μου την δεκαετία του 80 πήγε εκεί γιά δουλειά και επειδή το σπίτι που αγόρασε ανέβηκε πάρα πολύ η τιμή του , το πούλησε και με τα λεφτά που πήρε άνοιξε επιχείρηση εδώ . Οσο αφορά γιά το Χαλάνδρι υπάρχουν διαφορές στις τιμές , λόγω περιοχής και ηλικίας . Γιά παράδειγμα οι τιμές που αναφέρω γιά την Τούφα που είναι το μετρό είναι χαμηλές γιά το Πάτημα που είναι φτηνή περιοχή , είναι υψηλές . Επίσης αν το σπίτι δεν έχει αυτόνομη θέρμανση , η τιμή μειώνεται 20-30 % . Αν είναι σε θορυβώδες μέρος , αν δεν βλέπει τίποτα κλπ . Γενικά κάθε σπίτι είναι μοναδικό γιατί βρίσκεται σε μοναδικό οικόπεδο και σε μοναδικό ύψος , οπότε κάθε γενίκευση είναι άστοχη και καλό είναι να μιλάμε με όρια τιμών .Μενω χρονια σε αυτην την περιοχη, το παραδειγμα που αναφερω ειναι σε πολυ καλη περιοχη, και με αυτονομη θερμανση κλπ. Οι τιμες που αναφερεις μονο στα ονειρα μερικων παιζουν.
Οσο για Λονδινο, τα σπιτια αγοραζονται αλλα με περιορισμους (leasehold) που αναφερεις απλα εχουν βρει ενα τροπο να παιρνουν επιπλεον χρηματα καθοτι το ληζ μπορεις να το ανανεωσεις οποτε θελεις με καποιο κοστος.
-
Αυτό που έχω να πω μόνο είναι ότι παλιά ήταν πολύ ποιό εύκολα να αποκτήσεις σπίτι(κρατούσες εύκολα σχετικά καβάντζα),
δεν χρειαζόσουν δάνεια και τέτοια πράγματα και σε κάποια φάση έπερνες σπίτι, ενώ την σήμερον ημέρα για έναν μισθωτό οικογενειάρχη άνθρωπο μάλλον όνειρο θερινής νυκτός είναι(Χωρίς δάνειο τουλάχιστον).
Και για παράδειγμα θυμάμαι το εξής:
Το 1989 οι γονείς μου αγοράζουν διαμέρισμα επι της Σαπφούς 55τμ (περίπου 15ετίας),θεσσαλονίκη (για να σας προλάβω όχι δίπλα στα @@@@λα, αλλά δίπλα στο υποθυκοφυλάκειο) με 2.500.000 δρχ. Μισθός αν θυμάμαι καλά εκείνη την περίοδο έπαιζε κάπου στα 30.000 για τον καθένα(με επιφύλαξη) οπότε 60.000 δρχ το μήνα
Ενα χρόνο μετά δε αγοράζουν και ένα opel corsa 1.0 αξίας 2.300.000 δρχ, λόγω του ότι ο φάδερ είχε αναπηρία 1.300.000.
Αν φέρω το ίδιο παράδειγμα με σημερινά δεδομένα θα έλεγα το εξής:
Ενα παρόμοιο σχετικά αμάξι με το παραπάνω ας πούμε ότι είναι ένα matiz το οποίο στην χειρότερη να αξίζει 9.000 ευρώ.
Αν καταφέρετε να μου βρείτε σπίτι και 100ετίας αν θέλετε με 9.000 ευρώ σφυρίξτε μου... -
Ο χρήστης piii έγραψε:
Το 1989 οι γονείς μου αγοράζουν διαμέρισμα επι της Σαπφούς 55τμ (περίπου 15ετίας),θεσσαλονίκη (για να σας προλάβω όχι δίπλα στα @@@@λα, αλλά δίπλα στο υποθυκοφυλάκειο) με 2.500.000 δρχ. Μισθός αν θυμάμαι καλά εκείνη την περίοδο έπαιζε κάπου στα 30.000 για τον καθένα(με επιφύλαξη) οπότε 60.000 δρχ το μήνα
Ενα χρόνο μετά δε αγοράζουν και ένα opel corsa 1.0 αξίας 2.300.000 δρχ, λόγω του ότι ο φάδερ είχε αναπηρία 1.300.000.
Ενα παρόμοιο σχετικά αμάξι με το παραπάνω ας πούμε ότι είναι ένα matiz το οποίο στην χειρότερη να αξίζει 9.000 ευρώ.
Αν καταφέρετε να μου βρείτε σπίτι και 100ετίας αν θέλετε με 9.000 ευρώ σφυρίξτε μου...2.300.000/60.000=~38 μηνιάτικα και των δύο μαζί.
Μάλλον κάποιο λάθος πρέπει να κάνεις μιας και σε σημερινά δεδομένα με μισθό 1000 € το άτομο * 2 * 38 = 76.000 €, μάλλον πολύ πάνω από την αξία ενός matiz
-
παντως με 76000€ σημερα δεν αγοραζεις αντιστοιχο σπιτι.
-
Αγοράζεις όμως 4 corsa OPC
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Αν καταφέρετε να μου βρείτε σπίτι και 100ετίας αν θέλετε με 9.000 ευρώ σφυρίξτε μου...2.300.000/60.000=~38 μηνιάτικα και των δύο μαζί.
Μάλλον κάποιο λάθος πρέπει να κάνεις μιας και σε σημερινά δεδομένα με μισθό 1000 € το άτομο * 2 * 38 = 76.000 €, μάλλον πολύ πάνω από την αξία ενός matiz
Εγώ εκεί που ήθελα να επικεντρωθώ δεν είναι τόσο πολύ στα χρήματα, αλλά στο ότι ένα χιλιάρι αμάξι εκείνης της εποχής είχε την ίδια αξία με ένα μετάχειρο σπίτι, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει την σήμερον ημέρα.
-
Δεν ειναι μονο οτι ανεβηκαν τα σπιτια αλλα επεσαν πολυ και τα αμαξια.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
που θα πάει, δεν θα μου τ΄αφήσουν 20Ε αν είναι για όλα;; ...) να τα πουλάω 90Ε
Ενώ εσείς κύριε που έχετε την απαίτηση να τα αγοράζετε 20 και να πουλάτε 90 είστε λογικός.
Κουκουέ θα ψηφίσω μπρέ , κουκουέ , να σας στείλει στα γκουλάκ μαζί με τα μαύρα κοράκια.
Αυτό που ήθελα να καταδείξω με την 'προτροπή' μου, ηταν η απλοικότητα (και υπερβολή) του συλλογισμού σου, αφου μας είχες βρει ενα τρόπο να γίνουμε όλοι πλούσιοι, ετσι απλά κι εύκολα.Απλή απόδειξη της 'ξερολίασης' που δέρνει τον σύγχρονο Ελληνα....
Αν δεν αντιλήφθηκες την πρόθεση μου, που ηταν πασιφανής, τότε πως ν΄αντιληφθείς άλλα, σημαντικότερα....;; -
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Δεν ειναι μονο οτι ανεβηκαν τα σπιτια αλλα επεσαν πολυ και τα αμαξια.Δεν διαφωνώ σε αυτό απλά ανέβηκαν τόσο πολύ που είναι φύσης αδύνατο να αποταμιεύσεις χρήματα για να αγοράσεις σπίτι.
Αυτό ηταν που ήθελα να αναδείξω με το παράδειγμά μου εξ' αρχής.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!