-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
μπορεις να μου στειλεις την πηγη που το διαβασες αυτο;http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=49460500
Ήταν σε λινκ στην προηγούμενη σελίδα...
Νομίζω πως η αγορά ψιθυρίζει και το όνομά του και λογικά οι περισσότεροι θα το έχετε ακούσει. Αλλά πριν σκάσει κάτι, να μην διαδίδουμε και φήμες... -
δεν λεει ονομα,γαμωτο.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Νομίζω πως η αγορά ψιθυρίζει και το όνομά του και λογικά οι περισσότεροι θα το έχετε ακούσει. Αλλά πριν σκάσει κάτι, να μην διαδίδουμε και φήμες...
ξέρνα το ρε διαπλεκόμενε μπακλαβά.
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
Νομίζω πως η αγορά ψιθυρίζει και το όνομά του και λογικά οι περισσότεροι θα το έχετε ακούσει. Αλλά πριν σκάσει κάτι, να μην διαδίδουμε και φήμες...
ξέρνα το ρε διαπλεκόμενε μπακλαβά.
-
Συμφωνω απολυτα με hifi.
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Συμφωνω απολυτα με hifi.Με ποιο ;
Με αυτό ;
-
Πάντως αν η εταιρία όντως έχει πρόβλημα ρευστότητας και καίγεται να πουλήσει, καλό θα της κάνετε αν αναφέρετε το όνομά της....Αρκεί βέβαια, εφόσον 'έχει 500 διαμερίσματα απούλητα και της έχει μπει ενα αγγούρι απο δώ μέχρι την Ορεστιάδα και χρειάζεται ρευστό και κλαψ-λυγμ, καταστρέφεται....κλπ,κλπ' , να παρουσιάσει πραγματικά καλές τιμές κι ευκαιρίες , ωστε να μην μείνει τίποτα απούλητο. Και ΔΕΝ προκειται να μείνει, αν είναι οντως ευκαιρίες, εν ριπή οφθαλμού θα εξαφανστούνε...!!! Ολα αυτά βέβαια με γνώμονα την ρευστότητα, την κάλυψη των υποχρεώσεων και την έξοδο απο το ενδεχόμενο σφραγίσματος...!!! ΟΧΙ το κέρδος, γιατι ως γνωστόν, απ΄τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει...Απλά ο στόχος θα πρέπει να είναι η έξοδος απο τη δύσκολη θέση..Απο κει και πέρα, 'πάμε' γι΄αλλα...
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Αν τα νοίκια ακριβύνουν, μπορώ κι εγώ ν' αγοράσω, σωστά;
Ξαναλέω: το νοίκι, είναι σαφώς πιο ευέλικτη υπόθεση... Αν δεν έχεις κεφάλαιο, δεν έχεις λόγο να δανειστείς υπέρογκα. Και όχι, όσο χαμένα είναι τα λεφτά του ενοικίου, άλλο τόσο είναι χαμένα και τα λεφτά των τόκων για ένα δάνειο 200Κ ή και 300Κ που έχουν πάρει ΠΑΡΑ πολλοί συμπολίτες μας..
Σε αυτο
Δλδ.- Το ενοικιο δε σε δεσμευει: μπορεις σημερα να νοικιασεις και αυριο το πρωι ν' αγορασεις.
- Γλιτωνεις τους τοκους
- Αποφευγεις να δεσμευσεις κεφαλαιο
- Εισαι λιγοτερο ευαλωτος σε κρισεις σαν αυτη που διανυουμε. Ναι, συμφωνω, το ενοικιο ειναι κι αυτο μια δεσμευση, αλλα, εκ των πραγματων, ειναι μια δεσμευση πιο ελαστικη και λιγοτερο ακριβη.
- Ο Λυκαβηττος και το Κολωνακι ειναι ατυχη παραδειγματα: το 90% (και λιγο λεω) των κατοικων του λεκανοπεδιου ζουν στα προαστια. Το 95% (και λιγο λεω) των προσφερομενων προς πωληση κατοικιων βρισκεται επισης στα προαστια. Το 90% (και λιγο λεω ) αφορα κατοικιες με αξια στην αγορα 200-300k €.
- Το μεγαλυτερο ποσοστο των δανειων που εγκριθηκαν τα τελευταια 4-5 χρονια αφορουσε ποσα στο 80-110% (!!!) της αγοραιας αξιας= υπερογκος δανεισμος.
- Τα λεφτα του ενοικιου ΔΕ χανονται, αγοραζουν διαμονη στο σπιτι. Τα λεφτα της αγορας (εφοσον δεν ειναι τοις μετρητοις) απο την αλλη, αγοραζουν διαμονη και το οικημα ΜΕΤΑ απο 20-30 χρονια, στις περισσοτερες περιπτωσεις. Αν συνυπολογισουμε την αναλωση κεφαλαιου, τους τοκους, τα εξοδα συντηρησης, τις φοροαπαλλαγες του ενοικιου και το πριμιουμ που σε καθε περιπτωση πληρωνουμε για την αγορα, δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι ειμαστε κερδισμενοι (μπορει να ειμαστε, μπορει και οχι, αναλογα με την περιπτωση ή/και την τυχη -ειναι πολλα τα λεφτα για να το αφησεις στην τυχη...).
8 ) Δεν εχουμε περιουσια στ' ονομα μας σε περιπτωση που... κατι παει στραβα - Γλιτωνουμε απο τις φοροεισπρακτικες τακτικες του δημοσιου που ολο και πιο εντονα στρεφεται εναντιον της ιδιοκτησιας (της μικρης ιδιοκτησιας εννοω).
Καποιος γνωστος μου δεν αγοραζε γιατι φοβοταν να δεσμευσει κεφαλαιο σε ενα σπιτι που μπορει να σαρωσει μια φυσικη καταστροφη (πχ σεισμος). Ενταξει αυτος ηταν τουλαχιστον υπερβολικος
Εχω καταληξει οτι θ' αγοραζα μονο με δανειο κατω απο το 50% του τελικου ποσου ή σε εξαιρετικη ευκαιρια (= κοψοχρονια).
Δεν πιστευω, παντως, οτι οι τιμες θα πεσουν, για τους λογους που προαναφερθηκαν ή γιατι δε σκεφτονται ολοι σαν εμενα και τον hifi
-
Λάθος (συνήθως). Αν τα ενοίκια ακριβύνουν, τότε πρώτα απ' όλα έχει ακριβύνει και η αξία του ακινήτου προς ενοικίαση. Οπότε πάλι δεν θα μπορείς να αγοράσεις αν είσαι στριμωγμένος.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Λάθος (συνήθως). Αν τα ενοίκια ακριβύνουν, τότε πρώτα απ' όλα έχει ακριβύνει και η αξία του ακινήτου προς ενοικίαση. Οπότε πάλι δεν θα μπορείς να αγοράσεις αν είσαι στριμωγμένος.
Ενώ τα επιτόκια θα είναι σταθερά ε;
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
.......... γιατι δε σκεφτονται ολοι σαν εμενα και τον hifi
κι εγώ ψηφίζω όχι αγορά γιατί μπορεί να έρθουν μετά οι κομμουνιστές και να μας τα πάρουν
-
Ασε που μπορει να ειμαστε εμεις οι κομμουνιστες και να τα παρουμε τζαμπα
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
.......... γιατι δε σκεφτονται ολοι σαν εμενα και τον hifi
κι εγώ ψηφίζω όχι αγορά γιατί μπορεί να έρθουν μετά οι κομμουνιστές και να μας τα πάρουν
Πολλή ελληνοφρένεια ακούτε εσύ κι ο Asimov
-
Αυτούς που παίρνανε δάνειο πάνω από 80% του ακινήτου δεν είναι αγοραστές , είναι αυτόχειρες . Το 1986 που πρωτονοίκιασα απίτι 80 τμ στη Ανω Νέα Σμύρνη πλήρωνα 26000 δρχ το μήνα , όταν το τμ. καινούργιου σπιτιού έκανε 40000 . Και γινότανε τότε πλειστηριασμός γιά να νοικιάσεις . Στο τέλος είναι και θέμα άποψης το ενοίκιο . Πρίν από κανά δυό βδομάδες ο Ευαγγελάτος είχε θέμα γιά τα ακίνητα . Εκεί εμφανίστηκε ένας γνωστός κατασκευαστής (Ρουσσουνέλος) , που είπε ότι έχει 520 διαμερίσματα απούλητα . Οπως είπε τα διαμερίσματα του είναι αξίας από 70000-150000 και η εταιρεία του πουλάει γύρω στα 300 το χρόνο . Οπως καταλαβαίνετε ο δημοσιογράφος πήρε τον κατασκευαστή αυτόν , έμπλεξε και λίγο τον γνωστό αυτοκινητά που την κοπάνησε και έγραψε το θεματάκι του γιά τον αρχισυντάκτη του .
Λέμε δυό βλακείες και βγάζουμε το μεροκαματάκι . Εσείς να τους παρακολουθείτε , μην χάσετε . -
Ο εν λογω κατασκευστης ειναι ετοιμος για το μεγαλο αλμα απο τα Χριστουγεννα οπως ακουγεται.
Το κλειδι στην ολη υποθεση ειναι να πεισει τις τραπεζες με τις οποιες συνεργαζεται να κανουν υπομονη για να μην αλλαξουν επαγγελμα και απο τραπεζες γινουν μεσίτες -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Ξαναλέω: το νοίκι, είναι σαφώς πιο ευέλικτη υπόθεση... Αν δεν έχεις κεφάλαιο, δεν έχεις λόγο να δανειστείς υπέρογκα. Και όχι, όσο χαμένα είναι τα λεφτά του ενοικίου, άλλο τόσο είναι χαμένα και τα λεφτά των τόκων για ένα δάνειο 200Κ ή και 300Κ που έχουν πάρει ΠΑΡΑ πολλοί συμπολίτες μας..
Σε αυτο
Δλδ.- Το ενοικιο δε σε δεσμευει: μπορεις σημερα να νοικιασεις και αυριο το πρωι ν' αγορασεις.
- Γλιτωνεις τους τοκους
- Αποφευγεις να δεσμευσεις κεφαλαιο
- Εισαι λιγοτερο ευαλωτος σε κρισεις σαν αυτη που διανυουμε. Ναι, συμφωνω, το ενοικιο ειναι κι αυτο μια δεσμευση, αλλα, εκ των πραγματων, ειναι μια δεσμευση πιο ελαστικη και λιγοτερο ακριβη.
- Ο Λυκαβηττος και το Κολωνακι ειναι ατυχη παραδειγματα: το 90% (και λιγο λεω) των κατοικων του λεκανοπεδιου ζουν στα προαστια. Το 95% (και λιγο λεω) των προσφερομενων προς πωληση κατοικιων βρισκεται επισης στα προαστια. Το 90% (και λιγο λεω ) αφορα κατοικιες με αξια στην αγορα 200-300k €.
- Το μεγαλυτερο ποσοστο των δανειων που εγκριθηκαν τα τελευταια 4-5 χρονια αφορουσε ποσα στο 80-110% (!!!) της αγοραιας αξιας= υπερογκος δανεισμος.
- Τα λεφτα του ενοικιου ΔΕ χανονται, αγοραζουν διαμονη στο σπιτι. Τα λεφτα της αγορας (εφοσον δεν ειναι τοις μετρητοις) απο την αλλη, αγοραζουν διαμονη και το οικημα ΜΕΤΑ απο 20-30 χρονια, στις περισσοτερες περιπτωσεις. Αν συνυπολογισουμε την αναλωση κεφαλαιου, τους τοκους, τα εξοδα συντηρησης, τις φοροαπαλλαγες του ενοικιου και το πριμιουμ που σε καθε περιπτωση πληρωνουμε για την αγορα, δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι ειμαστε κερδισμενοι (μπορει να ειμαστε, μπορει και οχι, αναλογα με την περιπτωση ή/και την τυχη -ειναι πολλα τα λεφτα για να το αφησεις στην τυχη...).
8 ) Δεν εχουμε περιουσια στ' ονομα μας σε περιπτωση που... κατι παει στραβα - Γλιτωνουμε απο τις φοροεισπρακτικες τακτικες του δημοσιου που ολο και πιο εντονα στρεφεται εναντιον της ιδιοκτησιας (της μικρης ιδιοκτησιας εννοω).
Καποιος γνωστος μου δεν αγοραζε γιατι φοβοταν να δεσμευσει κεφαλαιο σε ενα σπιτι που μπορει να σαρωσει μια φυσικη καταστροφη (πχ σεισμος). Ενταξει αυτος ηταν τουλαχιστον υπερβολικος
Εχω καταληξει οτι θ' αγοραζα μονο με δανειο κατω απο το 50% του τελικου ποσου ή σε εξαιρετικη ευκαιρια (= κοψοχρονια).
Δεν πιστευω, παντως, οτι οι τιμες θα πεσουν, για τους λογους που προαναφερθηκαν ή γιατι δε σκεφτονται ολοι σαν εμενα και τον hifi
Συμφωνώ απόλυτα με τον προλαλήσαντα.
Ανήκω κι εγώ στη συμπαθή (και πολυπληθή) γενιά των ενοικιαστών, τα τελευταία 7 χρόνια. Τα τελευταία 3,5 χρόνια μένω σε διαμέρισμα 70τμ στο Χαιδάρι, διαμπερές, 2ου ορόφου, κατασκευής 1990, με αυτόνομη θέρμανση και ανοιχτό πάρκιν. Πληρώνω για ενοίκιο 450 ευρώ το μήνα με απόδειξη στο 100% του ποσού. Ο ιδιοκτήτης μου δεν έχει κάνει αύξηση, και, ειλικρινά, δε βλέπω να κάνει για τα επόμενα χρόνια (θεωρώ πως ανήκω στους τυχερούς ενοικιαστές ). Από την εφορία έχω κάθε χρόνο φοροαπαλλαγή λόγω ενοικίου περί τα 220 ευρώ (αστεία πράγματα), όταν η ετήσια δαπάνη μου ανέρχεται στα 5400 ευρώ. Το σπίτι που διαμένω πουλιέται σήμερα περί τα 2000-2200 ευρώ το τ.μ. ως μεταχειρισμένο, για δε καινούριο στην ίδια περιοχή περί τα 3000 ευρώ. Υποθέτοντας ότι, δοθέντος του γεγονότος ότι στην ηλικία των 36 πρέπει να σκέφτομαι νοικοκυρέματα, αγοράσω διαμέρισμα, θα πρέπει να κοιτάξω για κάτι μεγαλύτερο, έστω ένα κλουβάκι των 80τμ. Μιλάμε λοιπόν για ένα κόστος της τάξης των +/- 240000 ευρώ. ή σε μεταχειρισμένο των 160-180.000 ευρώ. Τα οικονομικά μου, όπως και των πιο πολλών ανθρώπων που εργάζονται έχοντας ξεκινήσει από το μηδέν τη ζωή τους (χωρίς πισινή που λεν στο χωριό μου), δε μου επέτρεψαν όλα αυτά τα χρόνια που εργάζομαι να κάνω σοβαρή αποταμίευση, με την εξαίρεση της αγοράς-πώλησης ενός ΙΧ και της αγοράς-κατοχής-αυντήρησης του τωρινού μου . Η ζωή μου είναι αρκετά μετρημένη γενικά, δεν ξοδεύω πολλά για διασκέδαση, δεν κάνω πολλά ταξίδια, οι διακοπές μου δεν ξεπερνούν τις 6-7 μέρες κλπ. Παρόλα αυτά όπως προανέφερα, η μία και βασική μου εργασία δε μπορεί να μου εξασφαλίσει κάτι σαφώς παραπάνω...πόσο μάλλον σε αποταμιεύσεις της τάξης των 50-100 χιλιάδων ευρώ...
Κατά συνέπεια, σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού, θα υποχρεωνόμουν ιδανικά στην χρηματοδότηση του 100% της αξίας ενός ακινήτου, δηλαδή, σε δανεισμό ποσού της τάξης των 180-240.000 ευρώ
Κι ερχόμαστε στο ψητό...Τι δόση δανείου διαμορφώνεται σήμερα για δανεισμό από τράπεζα ενός τέτοιου ποσού; ;Έστω ότι προσφεύγω στο δανεισμό 200.000 ευρώ (επαχθές αλλά ρεαλιστικό σενάριο στην περίπτωσή μου όπως προανέφερα). Η ενδεικτική φόρμα υπολογισμού δανείου της Εθνικής τράπεζας για σταθερό επιτόκιο επί 5ετία κι εν συνεχεία κυμαινόμενο euribor επί 25ετία (30 έτη περίοδος αποπληρωμής) δίνει τα εξής:Για τα πρώτα 5 έτη δόση 1170 ευρώ/μήνα
Για τα επόμενα 25 έτη δόση 891 ευρώ το μήνα.
Συνολικά λοιπόν, η επιβάρυνση είναι: 390960 ευρώ, ήτοι καπέλο 190960 ευρώ στα 200000 ευρώ αρχικής αξίας.
Αντίστοιχα, υποθέτοντας μέσο πληθωρισμό 2,1% για τα επόμενα 30 έτη (αισιόδοξο, αλλά αντίστοιχα αισιόδοξο είναι και το σενάριο κυμαινόμενου επιτοκίου που υπολογίζει τη δόση στην κυμαινόμενη περίοδο δανειοδότησης της τράπεζας, οπότε μιλάμε χονδρικά για αντίστοιχο ρίσκο) και με την υπόθεση αυξήσεων ενοικίου ανά 5ετία στα όρια που αντιστοιχούν σε ετήσιο πληθωρισμό του 2,1% κάθε φορά, υπολογίζουμε μια εκταμίευση χρημάτων για πληρωμές δανείου της τάξης των 212000 ευρώ (σε βάθος 30 ετών) ανηγμένη σε παρούσα αξία. Κατά συνέπεια, δανειζόμενος για αγορά κατοικίας, πληρώνω παραπάνω κοντά στα 180.000 ευρώ παραπάνω σε ορίζοντα αποπληρωμής δανείου...
Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να αποκτήσω την κυριότητα ενός ακινήτου παλαιότητας 30ετών όταν θα είμαι 66 ετών, θα πρέπει να καταβάλλω επιπρόσθετα άλλα 150+ χιλιάδες ευρώ. Με λίγα λόγια, προς το τέλος της ζωής μου, έχοντας αναλάβει σημαντικά ρίσκα θα έχω πληρώσει νταβατζιλίκι ένα κάρο λεφτά ελέω σημαντικά μεγάλου δανειζόμενου κεφαλαίου. Βέβαια, στην περίπτωση δανεισμού αρκετά λιγότερων χρημάτων, πχ το πολύ 100000 ευρώ για αγορά ακινήτου 200000 ευρώ, τα πράγματα αρχίζουν και ισορροπούν προς την κατεύθυνση της αγοράς ακινήτου αντί του καθεστώτος ενοικιοστασίου.
Πχ για δανεισμό μέσω τράπεζας ποσού 100000 ευρώ με τα ίδια στοιχεία (5 έτη σταθερό, 30 έτη αποπληρωμή), μας βγαίνει μια δόση ίση προς:585 ευρώ για τους πρώτους 60 μήνες και
446 ευρώ για τους υπόλοιπους 300,
ήτοι δαπάνη 168900+100000=268900 συνολικά για την αγορά της κατοικίας, περίπου 55000 ευρώ παραπάνω από την επί 30ετία ενοικίαση...Συνοψίζοντας:
Για κάποιον που πληρώνει σήμερα ένα λογικό ενοίκιο σε έναν λογικό ιδιοκτήτη και δεν έχει σοβαρές αποταμιεύσεις-λαβείν, οπότε πρέπει να χρηματοδοτήσει μέσω τραπεζικού δανεισμού πάνω από 50-60% της αγοράς ακινήτου, είναι μάλλον ουτοπικό, αφελές ή και ανόητο να προχωρήσει σε αγορά μέσω μεγάλου δανείου. Αυτόν κατά βάση τον παρασυμφέρει το ενοικιοστάσιο.
Αν κάποιος μπορεί να μαζέψει ή διαθέτει (από γονείς, πεθερικά, κληρονομιές, αποταμιεύσεις) μετρητό της τάξης των 80000 ευρώ και πάνω, αξίζει να ψάξει για αγορά με δανεισμό από τράπεζα το πολύ 100-120000 ευρώ.Πολύ χονδρικά βέβαια τα όσα αναφέρω, αλλά προσεγγίζουν αρκετά καλά πιστεύω την οικονομική πραγματικότητα της αγοράς ακινήτου
-
Πάντως 520 σπίτια με 120000 μέση τιμή μιλάμε γιά 62,4 εκατ , το 5 % - 10 % της σημερινής κεφαλαιοποίησης ορσμένων πολύ μεγάλων τραπεζών . Ετσι γιά να βάζουμε όλες τις αξίες σε πραγματικό μέγεθος , δηλαδή 5-6 τέτοιοι κατασκευαστές γίνονται κύριοι μέτοχοι και διοικούν την τράπεζα . Αυτά γιά λόγους σχετικότητας . Στην Αμερική εκτός από πολλούς κατασκευαστές που έχουν χρεωκοπήσει , έχουν κλείσει και καμμιά 20αριά τράπεζες , ενώ τις πιό μεγάλες τις έκαναν κρατικές . Εκτός από την αγάπη και η κρίση δεν γνωρίζει σύνορα .
Σας έχω ήδη πεί και επαναλαμβάνω δανεισμός όχι πάνω από 70 % και δεύτερον μην αγοράζετε μεγαλύτερο σπίτι από τις σημερινές και με προοπτική δεκαετίας στεγαστικές ανάγκες σας . Στο μέλλον μπορείτε να αγοράσετε μεγαλύτερο και τα χρήματα σας θα είναι εξασφαλισμένα με την αγορά του μικρότερου στην την υπεραξία που θα έχει τότε . -
Δεν πιστευω οτι εχει 520 διαμερισματα απουλητα, πριν κανα χρονο που κοιτάζαμε στα 80-90 τμ ειχε 3-4 και αυτα ή τα πουλαγε με αποθήκη 2τμ ή δεν ειχε παρκινγκ ή δεν ειχε και τα δυο..δηλαδη εψαχνε για μ@λ@κες
Απο περιέργεια ειχαμε δει απο κοντα 2 από αυτα και δεν μας αρεσαν καθόλου, ουτε σαν διαρύθμιση ούτε σαν ποιότητα.
-
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
.
Ανήκω κι εγώ στη συμπαθή (και πολυπληθή) γενιά των ενοικιαστών, τα τελευταία 7 χρόνια. Τα τελευταία 3,5 χρόνια μένω σε διαμέρισμα 70τμ στο Χαιδάρι, διαμπερές, 2ου ορόφου, κατασκευής 1990, με αυτόνομη θέρμανση και ανοιχτό πάρκιν. Πληρώνω για ενοίκιο 450 ευρώ το μήνα με απόδειξη στο 100% του ποσού. Ο ιδιοκτήτης μου δεν έχει κάνει αύξηση, και, ειλικρινά, δε βλέπω να κάνει για τα επόμενα χρόνια (θεωρώ πως ανήκω στους τυχερούς ενοικιαστές ).Σχεδόν τα ίδια δεδομένα έχουμε (με εξαίρεση το κοκκινο που στην περίπτωσή μου είναι ατόφιο 7 όπως είναι το δικό σου σύνολο, με ετος κατασκευης της οικοδομής το 1998)..!!! Απλά, εγω πληρώνω 420 για 80τ.μ. Παρόλα αυτά ομως στο δικό μου παράδειγμα, αλλαζουν τελείως τα δεδομένα...420 χ 12μήνες = 5040 Euro χ 7 έτη = 35280 Εuro. Aν είχα τότε μια προκαταβολή 20.000 Ε, σε 4 χρόνια θα ήταν δικό μου το διαμερισματάκι...
Οπότε, πάλι ολα σχετικά είναι...
-
-
Νομίζω οτι ακόμη κι αν έχεις στο χέρι το απαιτούμενο ποσό για αγορά (πχ 250.000Ε) είναι προτιμότερο να το επενδύσεις (πού/πώς όμως, είναι το ερώτημα) χρηματοδώντας έτσι τις δόσεις ισόποσου (250.000) δανείου, ώστε να μη θάψεις το κεφάλαιο σε κάτι (τσιμέντο) που μόνον κατοικείται - δεν γεννάει και δεν τρώγεται.
Σε 25 χρόνια θα έχεις και τα ντουβάρια, και το κεφάλαιο. (Εκτός κι αν έχεις 1.250.000, οπότε ας πάει το διακοσοπενηντάρι).
Πώς σας φαίνεται ο συλλογισμός; -
(άλλο) Αν μπορείς πολεοδομικώς να χτίσεις, χτίζεις, έτσι δεν είναι;
Πρέπει να έρχεται σχετικά φθηνότερα από την αγορά καινούργιου, ακόμα κι αν περιλαμβάνει στατική ενίσχυση του υπάρχοντος κτίσματος. Υποθέτω ότι το παν είναι ο κατάλληλος κατασκευαστής.
-
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!