-
Ξηροτητα; με τους θερμοσυσσωρευτες;
Εχεις καταλαβει πως λειτουργει;
Ναι οπως λες σε χωρες με τετοια παραγωγη ρευματος, για εμενα ειναι μονοδρομος και αρκετα οικολογικος τροπος θερμανσης.
Αληθεια ποσο κοστιζει σε λεπτα του ευρω το νυχτερινο σε αλλες χωρες;
-
Μιλαμε για 24 ωρη ζεστη...σε πετρελαιο αυτο σημαινει χιλιαρικα.
Δεν θα το έλεγα....ο πατέρας μου με ενδοδαπέδια (και πετρέλαιο) δεν πληρώνει χιλιάρικα. Εαν δε το συνδυάσεις (όπως ο διπλανός του) με αντλία θερμότητας και ηλιακό, τότε το πετρέλαιο είναι ελάχιστο και έχεις συνέχεια ζεστό νερό στο σπίτι. Επίσης η ενδοδαπέδια είναι η καλύτερη μορφή θέρμανσης (και από άποψη υγειας), για αυτό και την προτιμούν κατά κόρων στις Σκανδιναβικές χώρες που έχει πραγματικό κρύο.
-
Το καιει 24 ωρες το δαπεδο;
Γιατι ειναι καλυτερη θερμανση απο αποψη υγειας;
Εχω ακουσει οτι λογω της ζεστη που βγαζει καιο του κρυου του δωματιου (εναλλαγη ψυχρου/θερμου) δημιουργει μικρο-ρευμστα αερα οπου και σηκωνει τη σκονη απο το πατωμα και την αναπνεεις οταν καθεσε στο επιπεδο του καναπε. Δηλαδη οποιος εχει άσθμα και τετοια δυσκολεύεται.
Οντως εχουν στις σκανδιναβικες αλλα νομιζω με αντιστάσεις, τους θερμοσυσσωρευτες τους εχουν αυστρια ιταλια ελβετια στις αλπεις το χειμωνα.
Απο εκει ξεκινησαν και οι εισαγωγες εδω σε εμας.
-
Ιδού μια συγκριτική μελέτη του ΕΜΠ για τα κόστη θέρμανσης.
Αν με πετρέλαιο έχεις 100 ευρώ, με ηλεκτρικό έχεις 150.
Με τις συγκεκριμένες παραδοχές της μελέτης φυσικά, οι οποίες κάθε φορά αλλάζουν και τροποποιούνται ανά περίπτωση. Παλιότερα η ηλεκτρική ενέργεια πήγαινε στο 214!
Πλας, με τον λέβητα, ή και την αντλία θερμότητας, έχεις και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, με τον θερμοσυσσωρευτή έχεις τον γκιώνη.
Πλας, ότι μπορείς να δώσεις σε ενδοδαπέδια, και να μειώσεις ακόμη το κοστολόγιο κάθε σεζόν.
Πλας, ακούγονται αν έχουν ανεμιστήρα.
Δεν υπάρχει σύγκριση. Οι θερμοσυσσωρευτές κάνουν για συγκεκριμένες, ακραίες, περιπτώσεις όπως; υπάλληλοι ΔΕΗ, ιδιοπαραγωγή ρεύματος, ορεινοί οικισμοί σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, περιπτώσεις αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση και παράλληλα να μη θες να βάλεις κάτι άλλο όπως ατομικός λέβητας ή α/θ κ.ο.κ.
Παντού αλλού είναι για τα πανηγύρια.
http://hydro-tec.gr/hydrotec/userfiles/files/meleti thermansis emp.pdf
-
Ρε παιδια εχεις 24 ωρες θερμανση. Με ποια θερμανση εχετε μονιμα 21-22 βαθμους ολο το 24 ωρο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Αυτες οι μελετες ποσες ωρες παιρνουν υποψιν οτι λειτουργει η θεμρανση του σπιτιου για να βγαλουν τονκοστος θερμανσης;
Λενε για 2000 kw το τετραμηνο.,..που αντιστοιχει σε ποσες ωρες θερμανση;
Και τι μεση θερμοκραδια σπιτιου το 24 ωρο;;;;;
Για βαλτε τα κατω λιγο
-
Κοίτα, θα στο πω αλλιώς. Αν ήταν κάτι το καλό, θα είχαν κυριεύσει το σύμπαν. Δε σου κάνει εντύπωση ότι μπαίνουν σε ακραίες και μόνο περιπτώσεις? Και δε μιλάω για το πόπολο, μιλάω και από γνώστες.
Επίσης, το ότι έχει 24 ώρες 21-22 βαθμούς, σημαίνει κάτι άλλο. Ότι ο χώρος είναι πολύ καλά μονωμένος, όχι ότι θερμαίνεται από ...θερμοσυσσωρευτές. Ήμαρτον δηλαδής.
Και προσπερνάς τα άλλα καλά των υδρονικών συστημάτων. Ότι έχουν παράλληλη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, έχουν συνολικά μικρότερο κοστολόγιο, χωρίς να ακούγονται καθόλου. Μερικά ούτε βλέπονται καν.
Ο καθηγητής θερμοδυναμικής κ.Λέφας που είχαμε όταν σπουδάζαμε (τεράστιο κεφάλαιο στο χώρο του) δεν ήθελε να ακούει για οτιδήποτε καίει ρεύμα, μια ανώτερη μορφή ενέργειας, και τελικά καταλήγει να παράγει θερμότητα. Έκρουε δε τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε περίπτωση μαζικής υιοθέτησής τους από τους καταναλωτές, το μέγιστο της καμπύλης παραγωγής/ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα μετατοπιζόταν προς το χειμώνα αντί για το καλοκαίρι.
-
Ρε συ γύρε, δεν στρίβεις με τίποτα, ε;
Το ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος σε όλη την Ελλάδα που να έχει βάλει θερμοσυσσωρευτές τα τελευταία 20-30 χρόνια, δεν σου λέει τίποτα; Καθόλου δεν σε πονηρεύει ότι μπορεί να μην είναι όλα ρόδινα, όπως τα βλέπεις;
-
Οχι, οι παλυκατοικιες που τα εχω δει ειναι του 70...
Με κουφωματα ομως. Το ενα μαλιστα ειναι αυτα τα παλαια ρετιρε με ανοιγμα απο πανω και απο μπροστα.
Μαλιστα ειδα να κλεινουν απο τον ηλεκτρικο πινακα του σπιτιου ενα μικρο στο χωλ λογω........πολλη ζεστης!
Στο ενα απο τα σπιτια ρωτησα ποσους βαθμους ειχαν διοτι εσκασα με κστι μαλλινα που ημουν και ηταν 23....ολο το 24ωρο....το ειδα με τα ματια μου το θερμομετρο.
Αυτοι που το εχουν (και προσοχη σε οτι λεω)....εχουν το συστημα με τα ιοντα στην ταρατσα, (αλλαζει απιστευτα την συνολικη καταναλωση ρευματος) μαλιστα μου το εξηγησαν αναλυτικα και επαθα πλακα ποσο προηγμενος και απλος τροπος θερμανσης ειναι.
Το οτι εφυγε απο τη μοδα ισως ειναι διοτι:
1. Προωθουνται πλεον αλλοι τροποι θερμανσης, οπως το φυσικο αεριο, βλ και πολιτικα παιχνιδια προωθησης καυσιμου
2 Τις περισσοτερες φορες εγιναν εγκαταστασεις με πολυ κακη μελετη και οπου σχεδον ποτε δεν εγκαθιστούσαν τον ειδικο μετρητη ιοντων στην ταρατσα του κτηριου, με αποτελεσμα να 'τραβουν', εστω νυχτερινο, ρευμα και τις ζεστες μερες του φθηνοπορου,χειμωνα, ανοιξη σαν να ειχε χιονια εξω και την επομενη μερα και ετσι να γραφει περισσοτερο το ρολοϊ της ΔΕΗ αλλα και να σκανε μεσα οι ανθρωποι απο τη ζεστη χωρις να μπορουν να τους κλεισουν, οπως το καλοριφερ.
Αυτα τα σωμστα (θερμοσυσσωρευτες) απο την στιγμη που ζεσταθουν μενουν μονιμως ζεστα και αν εχει ζεστη και εξω και ηλιο δεν μπορεις να τα σταματησεις, θα πλανταξεις απο τη ζεστη.
Εκει παιζει ρολο ο μετρητης που λεω συνεχως. Το γνωριζει απο πριν τι καιρο θανκανει το συστημα και γεμιζει ελαχιστα τις ζεστες μερες οπου τα σωματα ειναι χλιαρα εως και κρυα....απο μονα τους!!!!!!
Ρε Χαρη τι να σου πω....εγινα συγγενεις με τους ανθρωπους αυτους και ειδα το σπιτι....το εζησα και εγω μεσα. Επαθα πλακα σου λεω ....τερμα ζεστη ολο το 24 ωρο. Πρεπει να το ζησεις.....
Το βραδυ που παγωνουμε ολοι στα αλλα σπιτια με πετρελαιο κτλ σε αυτα με το σωβρακο ηθελα να μαι διοτι τοτε φορτωναν και το σπιτι γινοταν φουρνος. Εκανες εναν υπνο .....απολαυση. Ξερεις τι ειναι να εχει εξω 5 και 7 βαθμους και εσυ νακλωτσας το πάπλωμα απο τη ζεστη τα ξημερωματα;;;; Απολαυση!!
Υ.γ μπορει να εχει μικρες απωλειες κατα την μετατροπη της ενεργειας σε θερμανση (θερμοσσυσωρευτες), δεν εχει ομως πολλαπλασιαστες οπως τα inverter. Οντως ισχυει.
Απο την αλλη το κοστος επισκευης συντηρρησης και το 24 ωρο της χρησης τους θεωρω εξισωσουν σε σημαντικο βαθμο μεσα στος δεκαετιες που ζεις σε ενα σπιτι.
Το ιδιο σκεπτικο που ελεγε ο καθηγητης σου ισχυει και για τα ηλεκτρικα αυτοκινητα. Αλλα ξαφνικα μπορει το συστημα να το στηριξει, οταν ειναι να προωθηθουν τα ηλεκτρικα με κατάληλες επενδυσεις στο δικτυο ηλεκτρισμου.
-
Αφού το λες μόνος σου, είναι ένα σύστημα με μηδενική ρύθμιση θερμοκρασίας, αν δεν ΜΑΝΤΕΨΕΙΣ τί καιρό θα κάνει αύριο, είτε θα μείνεις από ενέργεια στο μέσο της ημέρας (και θα ανάψει στο ημερήσιο) είτε θα ανοίγεις τα παράθυρα. Αυτά τα βάζανε σε άλλες εποχές, όταν η εναλλακτική ήταν σόμπες πετρελαίου και κεντρικές θερμάνσεις της κακιάς ώρας, 2 δίωρα τη μέρα...
Στη πράξη θέλει κατοστάρικα σε ρεύμα για επαρκή λειτουργία, κι αλλά τόσα για ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, παράγει σκόνη, τρίζει-βουίζει κλπ.
Βάλε αέριο και τον θερμοστατη στο 20-21 τον Οκτώβριο και κλειστό το Μάιο πάλι...
-
Γιατι ολοι λετε για θορυβο,;;;;
Νομιζα το γραψατε κατα λαθος....αλλα το λετε ξανα
Δεν τους ανοιγεις ....ΑΝ θες ανοιγεις το βαντιλατερ....αν οχι το αφηνεις οπως ειναι εκει αθορυβο,..... ειναι σαν καλοριφερ....απλα ζεματαει και μερος της θερμανσης ειναι και υπέρυθρη. Δηλαδη ζεσταινει και τοιχους, επιπλα κτλ.
Οντως χωρις τον μετρητη ειναι λαθος η εγκατασταση τους και πρεπει να μαντευεις το τι καιρο θα κανει μετα απο 12-18 ωρες και αναλογα να τα ρυθμλζεις απο τον ειδικο πινακα τους (χρονοδιακοπτες) στον ηλεκτρολογικο πινακα. Με τον μετρητη ιοντων στο εξωτερικο και στην οροφη του κτηριου το κανει μονο του. Και οι μετρητες για καποιον λογο ειναι υπεραξιοπιστοι σε χρονο δεκαετιων.
Χωρις αυτους τοτε ναι υπαρχουν καλυτερα συστηματα θερμανσης.
Αψογο και το αεριο...αλλα εχει συντηρηση, αλλαγη καυστηρα ανα 10 -15 ετη κυκλωμα νερου, σκουρια κτλ.
Ασε που τονα γεμισουν οι πολεις με αεριο δεν το βρισκω και πολυ καλο....ακομα ειναι νεο....σκεφτητε μετα 50-60 χρονια...πως θα ειναι το δικτυο, θα υπαρχει η εταιρια που το περναει σημερα; θα ειναι οικονομια ευρωστη, θα υπαρχει σωστη συντηρηση του δικτυου στις επομενες δεκαετιες, ποια πολιτικα παιχνιδια στονμελλον θα διαμορφωνουν τις τιμες του, τι ρυπους παράγει, σε σεισμους τι γινεται με το δικτυο;;;
Το ρευμα οσο περνουν τα χρονια και οι δεκαετιες θα ειναι ο πιο καθαρος τροπος θερμανσης κινησης. Ηδη επιχειρειται το πρωτο εργοστασκο συντηξης. Οπου σημαινει πως στις επομενες δεκαετιες θα υπαρχει παμφθηνο και απειρο ρευμα για ολους με μικροτερο περιβαλλοντικο αποτύπωμα απο τα υπολοιπα καυσιμα.
Τεσπα.... εμαθε ο καταιγις τι ειναι αυτο το ντουλαπι...χεχε
Υ.γ Αλλο πραγμα οι θερμοπομποι οπου οντως ειναι μια ενεργοβορα θερμανση και αλλο οι θερμοσσυσωρευτες. Καμια σχεση μεταξυ τους. Μονο το ρευμα ειναι το κοινο τους στοιχειο.
-
Εγώ έμαθα τι είναι αυτό το ντουλάπι, αλλά από ότι φαίνεται ακόμη και αυτά τα σπίτια γίνονται ανάρπαστα.
Χθες μπήκε η αγγελία, χθες νοικιάστηκε.
Μονοκατοικία (εποχής του '80) στο Πάτημα Χαλανδρίου (Ηρακλείτου), σχετικά ανακαινισμένη, 110τμ.
620euro ... νοικιάστηκε μπαμ-μπαμ... με στάνταρ εξοπλισμό τα 'ντουλάπια'.
-
Kαι επειδής αναφέρθηκαν οι Άλπεις, μια ματιά για το πως κινείται ένα σημαντικό τμήμα της ελβετικής αγοράς σχετικά με συστήματα θέρμανσης αλλά ΚΑΙ παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.
Ηλιακοί συλλέκτες, είτε απλοί, είτε κενού, σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης. Το τυπικό για μια μονοκατοικία εκεί είναι 500 λίτρα μπόιλερ παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με τους αναλογούντες ηλιακούς συλλέκτες , και αντίστοιχα 1.000 λίτρα μπόιλερ θέρμανσης με τους δικούς του συλλέκτες και αυτό.
Επικουρικά, καύση φυσικού αερίου ή πετρελαίου, για το ποσοστό που δεν επαρκεί ο ήλιος.
Πρόσφατα, τα φωτοβολταικά όμως πήραν κεφάλι στην αγορά περιορίζοντας τα ηλιακά. Τοποθετούν πανέλα στις ταράτσες τους και στις κεραμοσκεπές τους, παράγουν ρεύμα και με αυτό ζεσταίνουν νερό είτε για χρήση είτε για θέρμανση, η ιδιοπαγαγωγή που λέγαμε. Επικουρικά και πάλι ο λέβητας.
Θα μου πείτε, είμεθα η Ελβετία του νότου? Όχι, προς το παρόν παραμένουμε μια τέτοια Δανία. Μπορούμε να γίνουμε όμως Ελβετία στο συγκεκριμένο τομέα με σύμμαχους το καλό κλίμα, τις μειωμένες ανάγκες θέρμανσης, την ηλιοφάνεια και την μεγάλη βιομηχανία ηλιακών που διαθέτουμε.
Από που θα ξεκινήσουμε για κάτι τέτοιο? Με το να μονώσουμε καλά τα σπίτια μας και να πετάξουμε τους όποιους θερμοσυσσωρευτές και τα συναφή από αυτά. Τα υπόλοιπα θα έρθουν σιγά σιγά.
-
Το καιει 24 ωρες το δαπεδο;
Γιατι ειναι καλυτερη θερμανση απο αποψη υγειας;
Ναι καίει 24 ώρες, αλλά δεν ζεματάει είναι στους 25οC (περίπου). Ανοίγει όταν πιάσουν τα κρύα και κλείνει την άνοιξη.
Λένε ότι είναι η καλύτερη θέρμανση για τους εξής λόγους:
- Έχει μόνιμη και σταθερή παραγωγή θερμότητας, αλλά σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Επειδή είναι στο κατώτατο σημείο (και η ζέστη πάει ψηλά όπως ξέρουμε) έχει την καλύτερη διαστρωμάτωση ζέστης. Το δάπεδο ζεσταίνεται και εκπέμπει θερμότητα ομοιόμορφα στον αέρα, από κάτω προς τα πάνω. Με αυτό το τρόπο λοιπόν, δεν υπάρχουν πιο ψυχρά και πιο θερμά σημεία μέσα στο δωμάτιο, όπως για παράδειγμα γύρω από το καλοριφέρ ή μια άλλη πηγή ζέστης στον τοίχο. Οπότε δεν δημιουργεί ρεύματα αέρα.
- Κρατάει εύκολα σταθερή θερμοκρασία και δεν έχουμε τις αυξομειώσεις που έχουμε σε άλλες περιπτώσεις.
- Ρυθμίζεται εύκολα η εσωτερική θερμοκρασία και διατηρείται απρόσκοπτα.
- Δεν χαλάει την αισθητική ούτε 'τρώει' από τον εσωτερικό χώρο.
Αυτά μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό.
Μειονεκτήματα (όπως τα έχω ζήσει):
- Μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης (αλλά μικρότερο κόστος χρήσης)
- Πρέπει να ξέρεις τι πάτωμα θα βάλεις για να προβλέψεις τις ανάλογες σπείρες. Εαν αποφασίσεις να αλλάξεις μετά, μπορεί να έχεις θέμα με την απόδοση.
- Περιορισμένες επιλογές σε εταιρείες.
- Θέλει 24 ώρες για να ζεσταθεί το σπίτι.
Εδώ μπορείς να διαβάσεις αρκετά και θα δείς ότι είναι το ανάποδο, δηλαδή βοηθητική για όσους έχουν αναπνευστικά!
http://www.idealtherm.gr/endodapedia-thermansi/syxnes-erotiseis/Ρε παιδια εχεις 24 ωρες θερμανση. Με ποια θερμανση εχετε μονιμα 21-22 βαθμους ολο το 24 ωρο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Είπαμε με την ενδοδαπέδια (με πετρέλαιο, αέριο, αντλία θερμότητας ό,τι επιλέξεις).
-
Ρε παιδια εχεις 24 ωρες θερμανση. Με ποια θερμανση εχετε μονιμα 21-22 βαθμους ολο το 24 ωρο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Αυτες οι μελετες ποσες ωρες παιρνουν υποψιν οτι λειτουργει η θεμρανση του σπιτιου για να βγαλουν τονκοστος θερμανσης;
Λενε για 2000 kw το τετραμηνο.,..που αντιστοιχει σε ποσες ωρες θερμανση;
Και τι μεση θερμοκραδια σπιτιου το 24 ωρο;;;;;
Για βαλτε τα κατω λιγο
ξηροτητα εχεις οταν η θερμανση ειναι με αερα (το ηλεκτρικο ζεσταινει τον αερα και εχεις αεραγωγους σε ολο το σπιτι). Στανταρ θερμανση σε Καναδα/Αμερικη στα νεα σπιτια (νεα =μετα το 1970).
Με ολες τις θερμανσεις εχεις σταθερα 21-22 αν θελεις (αλλοι θελουν 19 στο σπιτι και το βραδυ 15). Δεν εχει σχεση αν εχεις πετρελαιο, καλοριφερ ή κατι αλλο
Οπως ειπα με ηλεκτρικο και αεροθερμα μια χαρα ειχες στο σπιτι 25 βαθμους συνεχως και εξω -20 στο Τοροντο. Απλα σε αυτες τις συνθηκες η θερμανση στελνει αερα σχεδον συνεχως για να κρατησει αυτη την διαφορα. Οταν εξω εχει πχ 5 βαθμους δουλευει μια φορα την ωρα για δευτερολεπτα. Οταν ειχε 12-14 εξω δεν ανοιγε καθολου γιατι οι ηλεκτρικες συσκευες και τα φωτα παρειχαν αρκετη θερμανση.
Περισσοτερο σχεση εχει αν ειναι μονωμενο καλα το σπιτι. Σε καλα σπιτια και στα βορεια προαστεια της Αθηνας λιγο το πρωι λιγο το μεσημερι και λιγο το βραδυ δουλευουν τα καλοριφερ και κρατανε σταθερη θερμοκρασια στο σπιτι γιατι δεν εχουν μεγαλες απωλειες. Με ΦΑ εχεις ποιο καθαρη και αθορυβη εγκατασταση σε σχεση με πετρελαιο αλλα και το πετρελαιο μια χαρα θα σε ζεστανει.
-
Μαλλον δεν εχεις καταλαβει πως λειτουργουν και πως ζεσταίνουν οι θερμοσσυσωρευτες.
@φανη και εχεις μονιμη ζεστη ; πως την νιωθεις σαν του καλοριφερ...αυτην την ζαλαδα; ή σαν του aircodition
-
@φανη και εχεις μονιμη ζεστη ; πως την νιωθεις σαν του καλοριφερ...αυτην την ζαλαδα; ή σαν του aircodition
Μόνιμη ζέστη ναι. Βασικά έχεις μόνιμα σταθερή θερμοκρασία (όσο ζέστη θες). Καμία σχέση με aircondition, πιο κοντά στο καλοριφέρ αλλά αρκετά καλύτερη αίσθηση, πιο φυσική.
Ο πατέρας μου έβαλε (ούτε που την ήξερε αυτή τη θέρμανση το 1994 που ξεκίνησε να χτίζει το σπίτι), γιατί ο αρχιτέκτονας (που ήταν και κουμπάρος του) που σχεδίασε τα σπίτια είχε σπουδάσει Σουηδία και Δανία, οπότε χρησιμοποίησε αρκετές τεχνικές από αυτές τις χώρες, μέσα σε αυτές και η θέρμανση.
-
Μαλλον δεν εχεις καταλαβει πως λειτουργουν και πως ζεσταίνουν οι θερμοσσυσωρευτες.
Aν αναφερεσαι σε μενα εγω ανεφερα ηλεκτρικη θερμανση με αεροθερμα για την ξηροτητα.
Αν σενεφεραν οι θερμοσυσωρευτες σε διαβεβαιωνω οτι θα τους χρησιμοποιουσαν στο Τοροντο.
Πολυπλοκοτητα, ογκος πχ ολα αυτα μπαινουν στην συζητηση οταν επιλεγεις συστημα θερμανσης. Εκει προτιμουν να θερμαινονται με αεραγωγους και το καλοκαιρι εχουν κλιματισμο στο ιδιο συστημα.
Αυτο που καταλαβα ειναι οτι εχουν ηλεκτρικες αντιστασεις που ζεσταινουν τουβλα τα οποια κρατουν την θερμοτητα και την αποβαλουν σταδιακα κατα την διαρκεια της μερας. Προφανως θα ειναι ιδιοτητα αυτου του υλικου. Αν σε ενδιαφερει εχω κανει Μεταφορα Θερμοτητας στο Πολυτεχνειο, κατι θα καταλαβαινω.
-
Εκει εχουν και ξυλινα σπιτια που ειναι ψευτικα.... δεν ειναι μετρο συγκρισης για τα παντα που μας το λες συνεχως ως θεσφατο, λες και οι υπόλοιποι ειναι κατι υποδεεστερο.
Σου λεω πως γερμανια αυστρια ελβετια βορεια ιτάλια και γαλλια τα εχουν πανω απο μισο αιωνα ως τεχνολογια θερμανσης. Απο τεχνολογικες καινοτομιες και εφευρετικοτητα δεν πιανεται η ευρωπη, σαν χωρια ειναι κατι αλλες χωρες μπροστα στην ευρωπη. Το οτι καποιες αποικιες και αλλες χωρες δεν το εχουν υιοθετησει δεν σημαινει απολυτως τιποτα. Νομιζω και στην ασια και ιαπωνια εχουν υιοθετηθεί αρκετα.
Αλλα τα σπιτια τους, αλλα τα δικα μας.
Ναι λεγονται πυροτουβλα.... 1,5 αιωνα ειναι γνωστα τα πυροτουβλα στην ευρωπη ως φουρνοι, θερμανση κτλ. Ακριβως το οτι εκπεμπουν σταδιακα την θερμοτητα τους (που ειναι και υπέρυθρη οπως τον ηλιο) αποτελει οικονομικος τροπος θερμανσης διοτι φορτιζουν 3-4 ωρες για καθε σωμα με νυχτερινο ρευμα και εκπεμπουν τις υπολοιπες 20-21 ωρες χωρις να ζητουν ρευμα (φυσικα και εκπεμπουν και κατα την φορτιση τους)
-
Λαπ, δεν υπάρχεις. Και σε μια ύστατη προσπάθεια να σου αποδείξω πόσο στραβά είσαι τοποθετημένος, θα σου πω ένα απλό, χειροπιαστό παράδειγμα.
Έχω στο σπίτι μου φυσικό αέριο από το 2014. Οροφοδιαμέρισμα 108 τ.μ., με κεντρικό λέβητα. Μου έβγαλε μέσον όρο εξαετίας 350 ευραίους το χρόνο για έξοδα θέρμανσης. Μεσαίες μονώσεις, διπλά τζαμιλήκια αρχαίας τεχνολογίας.
Με 160 ημέρες θέρμανση το χρόνο (=5,5 μηνάκια), έχω πληρώσει δηλαδής 2,2 ευραίους τη μέρα για θέρμανση.
Αν είχα θερμοσυσσωρευτές, πες 7 τεμάχια των 2kw έκαστο (και λίγα λέω), και με 12 λεπτά μέσο όρο κόστους την κάθε κιλοβατώρα επειδή έχω και νυκτερινό, μούμπλε μούμπλε -> με αυτά τα χρήματα αγοράζω περί τις 2,5 ώρες ημερησίας λειτουργίας στο φουλ για τους θερμοσυσσωρευτές αυτούς. Με 2,5 ώρες συνολικής λειτουργίας κάθε μέρα, νομίζεις ότι ένα τέτοιο σπίτι θα ζεσταινόταν εξίσου όλα αυτά τα χρόνια?
Γιατί εγώ πιστεύω ότι θα τον είχα δαγκωμένο το γκιώνη, τις μισές μέρες τουλάχιστον. Δε συζητάω για το αν τα κατάφερνα μόνο με νυκτερινό, γιατί είναι αδύνατο, όλο και κάποιο κανονικό ρεύμα θα τράβαγα, άρα καπέλο στην τιμή.
Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει και για κόστος? Βάλε πρόχειρα 600-1.000 ευραίους το τεμ., χωρίς την εγκατάσταση και χωρίς τις ηλεκτρολογικές εργασίες που πρέπει να προηγηθούν. Σύνολο? Κάτι σε 6 καφετιά είναι μια καλή αρχική προσέγγιση. Με αυτά τα λεφτά βάζεις φ.α. δικό σου στο διαμέρισμα, και τα 2,2 ευρώ τη μέρα πέφτουν στα π.χ. στα 1,8.
Και είσαι κομπλέ ΚΑΙ για ζεστό νερό.
Μπας και το κλείσουμε τώρα: Ναι, λειτουργούν. Ναι, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Ναι, μπαίνουν και σε αρκετά προηγμένα κράτη, και σε αρκετά ψυχρά μέρη. Ναι, γλιτώνεις και το λεβητοστάσιο. Ναι, υπάρχει γενικά στροφή προς τον ηλεκτρισμό. Ναι, δεν θέλουν συντήρηση.
Αλλά και κόβουν κεφάλια σε κοστολόγια, και πηδάνε την ευστάθεια του δικτύου και δεν σε καλύπτουν σε ζεστό νερό χρήσης, και φαίνονται, και σου πιάνουν χώρο, και ενίοτε ακούγονται, και τελικά είναι η εξαίρεση που απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα που λέει ότι αυτή τη στιγμή για το πόπολο υπάρχουν άλλοι, συνολικά καλύτεροι τρόποι για να ζεσταθεί. Ουφ!
-
Εκει εχουν και ξυλινα σπιτια που ειναι ψευτικα.... δεν ειναι μετρο συγκρισης για τα παντα που μας το λες συνεχως ως θεσφατο, λες και οι υπόλοιποι ειναι κατι υποδεεστερο.
Σου λεω πως γερμανια αυστρια ελβετια βορεια ιτάλια και γαλλια τα εχουν πανω απο μισο αιωνα ως τεχνολογια θερμανσης. Απο τεχνολογικες καινοτομιες και εφευρετικοτητα δεν πιανεται η ευρωπη, σαν χωρια ειναι κατι αλλες χωρες μπροστα στην ευρωπη. Το οτι καποιες αποικιες και αλλες χωρες δεν το εχουν υιοθετησει δεν σημαινει απολυτως τιποτα. Νομιζω και στην ασια και ιαπωνια εχουν υιοθετηθεί αρκετα.
Αλλα τα σπιτια τους, αλλα τα δικα μας.
Ναι λεγονται πυροτουβλα.... 1,5 αιωνα ειναι γνωστα τα πυροτουβλα στην ευρωπη ως φουρνοι, θερμανση κτλ. Ακριβως το οτι εκπεμπουν σταδιακα την θερμοτητα τους (που ειναι και υπέρυθρη οπως τον ηλιο) αποτελει οικονομικος τροπος θερμανσης διοτι φορτιζουν 3-4 ωρες για καθε σωμα με νυχτερινο ρευμα και εκπεμπουν τις υπολοιπες 20-21 ωρες χωρις να ζητουν ρευμα (φυσικα και εκπεμπουν και κατα την φορτιση τους)
Ξυλινα σπιτια υπαρχουν και στην Ελβετια. Και στην Αγγλια, και στην Γαλλια. Λογικα και στην Σκανδιναβια.
Επισης ολα τα κτηρια πανω απο 4 οροφους ειναι με οπλισμενο σκυροδεμα οπως και στην Ελλαδα. Προφανως την συγκριση την κανω γιατι λογω πολυ κρυου εχουν καλη ποιοτητα θερμανσεις. Παλαιτοτερα σπιτια με καλοριφερ (χτισμενα αρχες του 1900-1940) τα σωματα ειναι 2-3 φορες σε μεγεθος σε σχεση με τα δικα μας.
Στο τελευταιο ταξιδι Ελβετια εγω ειδα σωληνες με ζεστο νερο, δεν ειδα θερμοσυσσωρευτες.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!