-
Έχοντας στον 3ο όροφο,δύο νεόδμητα διαμερίσματα πολύ κοντά στο κέντρο της Λάρισας -από αντιπαροχή οικοπέδου,εδώ και 6χρόνια(!),αλλά με διάφορες καθυστερήσεις που γίνονται αυτά τα χρόνια στο χώρο της οικοδομής κι ανέφερε κι ο criu-, ο εργολάβος κι ο μηχανικός κατάφεραν να ξεκινήσουν τον 9/2018 και προβλέπεται αποπεράτωση και παράδοση προς την άνοιξη. Τα 2 διαμερίσματα που βγήκαν και μου αναλογούν είναι 40 και 70 m2 (αυτό είναι και γωνιακό),αλλά είμαι στο δίλημμα ποιο είναι καλύτερα από τα δύο να πουλήσω ή να ενοικιάσω (θέλω να κρατήσω οπωσδήποτε το ένα,όμως ποιο θα έχει λιγότερη μελλοντική απαξίωση και λιγότερη φθορά από ενοίκιο;)
Στην Λάρισα έχεις 30-40000 φοιτητές , έχεις μόνιμους και έφεδρους αξιωματικούς και διάφορους άλλους που θα τους βόλευαν τα 40 τμ και θα μπορούσες να είχες μεγαλύτερη απόδοση σε €/τμ , σε σχέση με το 80άρι που θα πρέπει να το νοικιάσεις σε οικογένεια .
Από την άλλη με την λογική ότι τα χρήματα δεν έχουν πλέον απόδοση , θα πρέπει να σκεφτείς τι θα κάνεις τα λεφτά σου .
Για μένα η καλύτερη λύση αν δεν έχεις ανάγκη να πουλήσεις κάτι είναι να κρατήσεις και τα δύο για 5 χρόνια τουλάχιστον , αφού οι τιμές θα ανέβουν , αργά αλλά σταθερά . Ετσι θα εισπράττεις ενοίκια και από τα δύο και θα σκεφτείς να πουλήσεις , όταν θα έχεις σχεδιάσει την επόμενη επένδυση .
-
Ξερει κανεις τι ισχυει με τα διατηρητεα ακινητα?υπαρχει αγορα γ αυτα?
Για όλα υπάρχει αγορά , αλλά υπάρχουν διαφορετικές αγορές .
Για παράδειγμα ένα διατηρητέο στην Ακρόπολη που είναι άμεσα κατοικήσιμο και δεν θέλει ιδιαίτερες μετατροπές για να κατοικηθεί , δεν μιλάω για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο , έχει το μικρό κοινό του , το οποίο δεν είναι εύκολο , αφού τα ποσά είναι 7ψήφια , ίσως και 8ψήφια αν είναι μεγάλο και προβολής .
Ενα άλλο στα Εξάρχεια , Κολωνό , Κυψέλη , αν μάλιστα θέλει και μεγάλες επισκευές έχει το δικό του κοινό , συνήθως ξένοι Μεσανατολίτες , που ψάχνουν φτηνά για ανακαίνιση .
Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις .
-
Criuser και τα άλλα 2 παιδιά που απάντησαν, καταρχήν ευχαριστώ. Αυτό ήθελα να πω, Δεν έχει περάσει ακόμα ο δρόμος. Νιώθω, ίσως και να είμαι τελικά, εντελώς ηλίθιος, αλλά αυτό με την αποζημίωση δεν κατάλαβα. Ποιος θα πάρει την αποζημίωση από το κράτος, εγώ η ο αγοραστής? Δεν κατάλαβα Χριστό από τα όμορα κλπ. Αν δεν είναι κόπος με πιο απλά λόγια σας παρακαλώ. Αν δεν μπορείτε παιδιά, δεν πειράζει καλή καρδιά, όλα καλά, πού θα πάει θα το ξεκαθαρίσω κάποια στιγμή.
Την αποζημίωση την παίρνει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου .
Στην περίπτωση σου , είναι θέμα συμφωνίας . Μπορείς να το μεταβιβάσεις ως έχει και να πάρει την αποζημίωση ο αγοραστής , αλλά θα σου το πάρει πιο φτηνά , αφού θα πληρώσει τώρα και θα περιμένει , ή να δεις πως θα πουλήσεις τα 270 κρατώντας το δικαίωμα αποζημίωσης .
Γενικότερα επειδή δεν είναι απλή η απάντηση , θα πρέπει να βρεις τοπογράφο στην περιοχή σου να δει τι ακριβώς γίνεται και να σε συμβουλεύσει κατάλληλα .
Προφανώς εμείς από εδώ δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα , ούτε οι μηχανικοί ασχολούμαστε με τα πάντα σε ένα τόσο μεγάλου εύρους επάγγελμα .
-
Έχοντας στον 3ο όροφο,δύο νέοδμητα διαμερίσματα πολύ κοντά στο κέντρο της Λάρισας -από αντιπαροχή οικοπέδου,εδώ και 6χρόνια(!),αλλά με διάφορες καθυστερήσεις που γίνονται αυτά τα χρόνια στο χώρο της οικοδομής κι ανέφερε κι ο criu-, ο εργολάβος κι ο μηχανικός κατάφεραν να ξεκινήσουν τον 9/2018 και προβλέπεται αποπεράτωση και παράδοση προς την άνοιξη. Τα 2 διαμερίσματα που βγήκαν και μου αναλογούν είναι 40 και 70 m2 (αυτό είναι και γωνιακό),αλλά είμαι στο δίλλημα ποιο είναι καλύτερα από τα δύο να πουλήσω ή να ενοικιάσω (θέλω να κρατήσω οπωσδήποτε το ένα,όμως ποιο θα έχει λιγότερη μελλοντική απαξίωση και λιγότερη φθορά από ενοίκιο;)
,
παλαιοτερα ελεγαν οτι οσο λιγοτερα τετραγωνικα τοσα περισσοτερα παιρνεις στο νοικι ανα τετραγωνικο. Με την κριση οσο ομως ειχαν γκαρσονιερες ή δυαρια την πατησαν, γιατι απευθυνονται σε ατομα που ειναι εργενηδες ή χωρισμενοι και δεν εχουν τιποτε στο ονομα τους.Οποτε το σεναριο ειναι δεν πληρωνουν τιποτε, κάθονται κανα 6 μηνες και μετα οταν τα καταφερουν να τους διωξουν το σπανε και μετα ξανακάθονται στο επομενο διαμερισμα σαν τη μελισσουλα!
Στο τριαρι θα μπει οικογενεια να ενοικιασει οποτε θα εχουν δυο μισθους ή δε θα μπορουν ευκολα να ειναι νομαδες, πως θα αλλαζουν σχολεια συνεχεια; Αρα μετα την οικονομικη κριση συμφέρει να νοικιαζεις τριαρια.
Τα εγραψε ενας φιλος εδω στο φορουμ, που εχει ολοκληρη πολυκατοικια μονο για νοικιασμα και τη πατησε με τις γκαρσονιερες και δυαρια. Τα τριαρια τον στηριξαν να μην χρεωκοπησει!!!
-
kgrod wrote:
Για παράδειγμα ένα διατηρητέο στην Ακρόπολη που είναι άμεσα κατοικήσιμο και δεν θέλει ιδιαίτερες μετατροπές για να κατοικηθεί , δεν μιλάω για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο , έχει το μικρό κοινό του , το οποίο δεν είναι εύκολο , αφού τα ποσά είναι 7ψήφια , ίσως και 8ψήφια αν είναι μεγάλο και προβολής .
Ενα άλλο στα Εξάρχεια , Κολωνό , Κυψέλη , αν μάλιστα θέλει και μεγάλες επισκευές έχει το δικό του κοινό , συνήθως ξένοι Μεσανατολίτες , που ψάχνουν φτηνά για ανακαίνιση .
Διατηρητεο που θελει επισκευες οχι ιδιαιτερα μεγαλο τι σε συμφερει να κανεις?το πουλας οπως ειναι,το νοικιαζεις,το παλευεις μηπως και το αποχαρακτηρισεις?
-
Έχοντας στον 3ο όροφο,δύο νέοδμητα διαμερίσματα πολύ κοντά στο κέντρο της Λάρισας -από αντιπαροχή οικοπέδου,εδώ και 6χρόνια(!),αλλά με διάφορες καθυστερήσεις που γίνονται αυτά τα χρόνια στο χώρο της οικοδομής κι ανέφερε κι ο criu-, ο εργολάβος κι ο μηχανικός κατάφεραν να ξεκινήσουν τον 9/2018 και προβλέπεται αποπεράτωση και παράδοση προς την άνοιξη. Τα 2 διαμερίσματα που βγήκαν και μου αναλογούν είναι 40 και 70 m2 (αυτό είναι και γωνιακό),αλλά είμαι στο δίλλημα ποιο είναι καλύτερα από τα δύο να πουλήσω ή να ενοικιάσω (θέλω να κρατήσω οπωσδήποτε το ένα,όμως ποιο θα έχει λιγότερη μελλοντική απαξίωση και λιγότερη φθορά από ενοίκιο;)
Eχει η Λαρισα φοιτητες; Αν εχει τοτε το 40τμ θα μπορεις να το νοικιαζεις (αφου το επιπλωσεις οσο ποιο φθηνα γινεται) εν μερη βραχυχρονια πχ για 2-3 μηνες σε καλοκαιρινους επισκεπτες και εν μερη σε φοιτητες για 9 μηνες. Πιστευω θα βγαζεις παραπανω ετσι.
Πουλας το μεγαλο που θα ελευθερωσει κεφαλαιο.
Εναλλακτικα βαζεις και τα δυο σε πωληση και πουλας οποιο πιασει καλυτερη τιμη και κρατας το αλλο.
-
panormus772 wrote:
,
παλαιοτερα ελεγαν οτι οσο λιγοτερα τετραγωνικα τοσα περισσοτερα παιρνεις στο νοικι ανα τετραγωνικο. Με την κριση οσο ομως ειχαν γκαρσονιερες ή δυαρια την πατησαν, γιατι απευθυνονται σε ατομα που ειναι εργενηδες ή χωρισμενοι και δεν εχουν τιποτε στο ονομα τους.Οποτε το σεναριο ειναι δεν πληρωνουν τιποτε, κάθονται κανα 6 μηνες και μετα οταν τα καταφερουν να τους διωξουν το σπανε και μετα ξανακάθονται στο επομενο διαμερισμα σαν τη μελισσουλα!
Στο τριαρι θα μπει οικογενεια να ενοικιασει οποτε θα εχουν δυο μισθους ή δε θα μπορουν ευκολα να ειναι νομαδες, πως θα αλλαζουν σχολεια συνεχεια; Αρα μετα την οικονομικη κριση συμφέρει να νοικιαζεις τριαρια.
Τα εγραψε ενας φιλος εδω στο φορουμ, που εχει ολοκληρη πολυκατοικια μονο για νοικιασμα και τη πατησε με τις γκαρσονιερες και δυαρια. Τα τριαρια τον στηριξαν να μην χρεωκοπησει!!!
Δεν ισχυει πληρως αυτο που γραφεις, και οικογενειες μπορει να φεσωσουν αλλα ισως ειναι οικογενειες με προβληματα (πχ διασταση, διαζυγια κλπ). Γιαυτο και ζητας πληροφοριες για την οικονομικη κατασταση του καθενα για να αποφυγεις οσο το δυνατον τετοιες καταστασεις. Καλυτερα αδειο παρα με χρεη το διαμερισμα.
-
Να το αποχαρακτηρίσεις είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο . Αμα θέλεις μεγάλες επισκευές και δεν έχεις λεφτά και δεν είναι σε πρώτη περιοχή , τότε το σκοτώνεις και πας παρακάτω .
Το να το νοικιάσεις τι εννοείς ? Ως χάλαθρο ή να το νοικιάσεις για 25 χρόνια και να στο φτιάξουν και να σου δίνουν ένα μικρό ενοίκιο ? Αν είναι το δεύτερο έχει νόημα , αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι τα λεφτά που θα βάλουν στο σπίτι θα θεωρηθούν ενοίκια από την εφορία , εφ΄ όσον μετά παραμείνουν σε εσένα .
Μια τέτοια συμφωνία θέλει μηχανικό , δικηγόρο και λογιστή για να γίνει σωστά .
-
Πλέον με τις ενοικιάσεις είναι πιο καλά τα πράγματα για τους ιδιοκτήτες σε σχέση με τους μπαταχτσήδες ενοικιαστές .
Αρχικά με τα στοιχεία του υποψήφιου ενοικιαστή βρίσκεις αν του έχουν κάνει έξωση για νοίκια . Μετά είναι τώρα εύκολες οι εξώσεις για χρέη . Οπότε δεν είναι κριτήριο αυτό
-
Πλέον με τις ενοικιάσεις είναι πιο καλά τα πράγματα για τους ιδιοκτήτες σε σχέση με τους μπαταχτσήδες ενοικιαστές .
Αρχικά με τα στοιχεία του υποψήφιου ενοικιαστή βρίσκεις αν του έχουν κάνει έξωση για νοίκια . Μετά είναι τώρα εύκολες οι εξώσεις για χρέη . Οπότε δεν είναι κριτήριο αυτό
πως το βρισκεις οτι του εχουν κανει εξωση
-
Megane98hp wrote:
Criuser και τα άλλα 2 παιδιά που απάντησαν, καταρχήν ευχαριστώ. Αυτό ήθελα να πω, Δεν έχει περάσει ακόμα ο δρόμος. Νιώθω, ίσως και να είμαι τελικά, εντελώς ηλίθιος, αλλά αυτό με την αποζημίωση δεν κατάλαβα. Ποιος θα πάρει την αποζημίωση από το κράτος, εγώ η ο αγοραστής? Δεν κατάλαβα Χριστό από τα όμορα κλπ. Αν δεν είναι κόπος με πιο απλά λόγια σας παρακαλώ. Αν δεν μπορείτε παιδιά, δεν πειράζει καλή καρδιά, όλα καλά, πού θα πάει θα το ξεκαθαρίσω κάποια στιγμή.
Την αποζημίωση την παίρνει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου .
Στην περίπτωση σου , είναι θέμα συμφωνίας . Μπορείς να το μεταβιβάσεις ως έχει και να πάρει την αποζημίωση ο αγοραστής , αλλά θα σου το πάρει πιο φτηνά , αφού θα πληρώσει τώρα και θα περιμένει , ή να δεις πως θα πουλήσεις τα 270 κρατώντας το δικαίωμα αποζημίωσης .
Γενικότερα επειδή δεν είναι απλή η απάντηση , θα πρέπει να βρεις τοπογράφο στην περιοχή σου να δει τι ακριβώς γίνεται και να σε συμβουλεύσει κατάλληλα .
Προφανώς εμείς από εδώ δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα , ούτε οι μηχανικοί ασχολούμαστε με τα πάντα σε ένα τόσο μεγάλου εύρους επάγγελμα .
1000 ευχαριστώ καλέ μου άνθρωπε. Η αλήθεια είναι ότι ρώτησα τώρα το απόγευμα 1-2 γνωστούς που ξέρουν 5 πράγματα παραπάνω και μου είπαν ότι πουλάω τα 270.
-
criuser wrote:
kgrod wrote:
Διατηρητεο που θελει επισκευες οχι ιδιαιτερα μεγαλο τι σε συμφερει να κανεις?το πουλας οπως ειναι,το νοικιαζεις,το παλευεις μηπως και το αποχαρακτηρισεις?
Εξαρτάται από την τσέπη σου.
Το να το παλέψεις για αποχαρακτηρισμό είναι φύσει αδύνατον. Για να στο εξηγήσω πιο απλά, η αρμόδια ΕφορΕία Νεωτέρων έχει εισηγηθεί λόγω αξιόλογων μορφολογικών ή και τυπολογικών στοιχείων την κήρυξή του σύμφωνα με τον 3028/2002, το αίτημα έχει προωθηθεί στις κεντρικές διευθύνσεις (μην σε ζαλίζω με λεπτομέρειες για το ποιοί, πώς και πού) και εν τέλει δημοσιεύεται ένα ΦΕΚ. Όπως λοιπόν καταλαβαίνεις εύκολα και εσύ, το να τα βάλεις με τοΥπΠοΑ είναι μια ατελείωτη ανηφόρα, με άγνωστα αποτελέσματα, πολλά λεφτά και και και. Για να σου είμαι και ειλικρινής, εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον που να κατάφερε να άρει την ήδη δημοσιευμένη σε ΦΕΚ απόφαση κήρυξης.
Έπεσες στην περίπτωση γιατί ως πολ. μηχανικός, μόνο με αυτά ασχολούμαι (αποκαταστασεις, αναστηλώσεις), οπότε πίστεψέ με, τα ξέρω από πρώτο χέρι.
-
Υπάρχουν διατηρητέα που είναι χαρακτηρισμένα από το ΥΠ. ΠΟ. , αλλά και άλλα που είναι χαρακτηρισμένα από το ΥΠΕΚΑ , υπάρχουν και κάποια που είναι και από τα δύο .
Μόνο κάποια από το ΥΠΕΚΑ , με δύσκολη διαδικασία και να μην είναι πραγματικά αξιόλογο , γιατί την δεκαετία του 80 το πασοκ έκανε διατηρητέο κάθε χάλαθρο που είχε ένα ακροκέραμο , ή που το ήθελε ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής του ακινήτου και είχαν πρόσβαση στην εξουσία .
Εχω δει τέτοια που είναι για μπάζωμα όχι για διατήρηση , αλλά υπήρχε τότε μια εξυπνάδα ότι θα το πούλαγαν καλύτερα , πουλώντας τον υπόλοιπο συντελεστή δόμησης μέσω της διαδικασίας Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης στους διάφορους Βωβούς και μετά πουλώντας το ερείπιο σε καλή τιμή γλυτώνοντας τις επισκευές .
-
Ίσως έχει αναφερθεί στο παρελθόν αλλά όσο έψαξα δεν βρήκα κάτι...Θα ήθελα να μάθω τις γνώμες των ειδικών και όσων είχαν πιθανώς την σχετική εμπειρία για τα σπίτια που διαφημίζονται κατά καιρούς από κατασκευαστικές εταιρείες ως προκατασκευασμένα είτε με πάνελ/μπετόν είτε με ξυλεία. Ειδικότερα θα ήθελα να μάθω:
Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά μιας τέτοιας κίνησης για χτίσιμο σπιτιού όταν έχεις το οικόπεδο?
Ισχύει ότι ο χρόνος κατασκευής είναι πολύ σύντομος (3-4 μήνες??)
Τι είδους διαφορετική συντήρηση χρειάζονται (πιθανώς) σε σχέση με ένα κανονικό σπίτι?
Είναι όντως πιο αντισεισμικά από τα κανονικά σπίτια όπως διαφημίζονται?
Χρειάζονται ειδική/διαφορετική άδεια οικοδόμησης σε σχέση με τις κανονικές ανεγέρσεις οικοδομών?
Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση των τραπεζών για δανειοδότηση όταν το σπίτι είναι προκατασκευασμένο και ζητάς δάνειο?
-
Σε ευχαριστώ πολύ harisma23. Ενδιαφέρεται ο αδερφός μου και μου έχει δείξει κάποια σχέδια στα 115-130τμ ισόγεια με σοφίτα που τα βλέπεις και είναι πολύ όμορφα, αλλά έχει τους ενδοιασμούς του καθώς δεν έχουμε κανένα γνωστό που να έχει φτιάξει τέτοιο σπίτι και το ψάχνουμε το θέμα...το κύριο θετικό είναι η τιμή και ο χρόνος που έχει πάρει ως δέσμευση από την εταιρεία αν πει το τελικό ΟΚ. Βέβαια στην τιμή παίζει αρκετός χώρος προς τα πάνω γιατί σε αυτή που σου προτείνουν το σπίτι με το κλειδί στο χέρι έχει τα απολύτως απαραίτητα και προς κατώτερης κατηγορίας υλικά (πχ κουζίνα, πατώματα, σκάλες, πόρτες, αλουμίνια κλπ κλπ) οπότε όπως πολύ σωστά αναφέρεις μπορείς να βάλεις τα καλύτερα υλικά και να σου βγει παραπάνω και από συμβατική κατασκευή μετά.
-
Το μεγάλο πλεονέκτημα των προκατασκευασμένων είναι ο σύντομος χρόνος κατασκευής τους που μπορεί να είναι 2-3-4 μήνες σε σχέση με κοντά ένα χρόνο που χρειάζονται οι συμβατικές κατασκευές. Από την άλλη τα καλά προκατασκευασμένα δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα στο κόστος κατασκευής, όντας συγκρίσιμα και ενίοτε ακόμη και ακριβότερα από συμβατικη κατασκευή.
Το άλλο μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι είναι λιγότερο μπελαλίδικα για τον ιδιοκτήτη, ο οποίος παίρνει μια λύση πακέτο, όπου ο κατασκευαστής αναλαμβάνει όλη την διαδικασία της κατασκευής, από την έκδοση της αδείας ως την παράδοση του τελικού προϊόντος. Ενώ στις συμβατικές κατασκευές ο ιδιοκτήτης πρέπει να κάνει την έρευνα αγοράς και τις συνεννοήσεις για σχεδόν τα πάντα, από την επιλογή των μηχανικών, των υλικών, των συνεργείων κ.α. Μπορεί βέβαια να τα αναθέσει όλα αυτά σε μηχανικό - κατασκευαστή της επιλογής του, αλλά θα έχει και το αντίστοιχο κόστος.
Μειονέκτημα των προκατασκευασμένων είναι οι περιορισμοί στη σχεδίαση που θέτει το σύστημα της προκατασκευής, ενώ στις συμβατικές κατασκευές μπορείς να σχεδιάσεις και κατασκευάσεις με απόλυτη ελευθερία.
Κατά τ' άλλα η συντήρηση είναι περίπου αντίστοιχη με ένα συμβατικό σπίτι, με την επιφύλαξη της σωστής δουλειάς από σοβαρό κατασκευαστή, πολύ δε περισσότερο σε αυτά που έχουν ξύλινο σκελετό (balloon frame).
Τα περί καλύτερης αντισεισμικότητας εντάσσονται στην κατηγορία της παπάτζας που λένε για να πουλήσουν οι κατασκευαστές προκατασκευασμένων.
Όσον αφορά τη δανειοδότηση από τράπεζα φαντάζομαι (αλλά δεν ξέρω πραγματικά) ότι δεν πρέπει να έχει διαφορά από τις συμβατικές κατασκευές.
-
Στην πράξη θα δεις ότι μόλις βάλεις αντίστοιχης ποιότητας υλικά και φινιρίσματα με μια μέση συμβατική κατασκευή, το κόστος θα είναι αντίστοιχο.
Πολύ προσοχή θέλει στην επιλογή του κατασκευαστή!
-
Στις τιμές των προκάτ υπάρχουν πολλές δεύτερες χρεώσεις , όπως άδειες , υπόγεια ή βάσεις , διαφορές στην πολύ βασική ηλεκτρολογική εγκατάσταση και πολλά ακόμα .
Πρακτικά πέραν του μειωμένου χρόνου κατασκευής , σε σχέση με την συνήθη κατασκευή , σε όλα τα υπόλοιπα είναι σε μειονεκτική θέση .
-
Αρκεί η συνήθη κατασκευή να προχωράει σύμφωνα με το πρόγραμμα και να μην χρειάζεται να κυνηγάς από πίσω τον κατασκευαστή, τα συνεργεία, τους εργολάβους και τον οποιονδήποτε που χρειάζεται για να προχωρήσει ακόμη και η ποιο απλή εργασία.
Γιατί εδώ στην Μπανανία μπορείς να σκας τα όμορφα χρηματάκια σου και τελικά η δουλειά να γίνεται σε ρυθμούς Jack Daniels ή να μην γίνεται καθόλου.
-
Υπάρχουν διατηρητέα που είναι χαρακτηρισμένα από το ΥΠ. ΠΟ. , αλλά και άλλα που είναι χαρακτηρισμένα από το ΥΠΕΚΑ , υπάρχουν και κάποια που είναι και από τα δύο .
Μόνο κάποια από το ΥΠΕΚΑ , με δύσκολη διαδικασία και να μην είναι πραγματικά αξιόλογο , γιατί την δεκαετία του 80 το πασοκ έκανε διατηρητέο κάθε χάλαθρο που είχε ένα ακροκέραμο , ή που το ήθελε ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής του ακινήτου και είχαν πρόσβαση στην εξουσία .
Εχω δει τέτοια που είναι για μπάζωμα όχι για διατήρηση , αλλά υπήρχε τότε μια εξυπνάδα ότι θα το πούλαγαν καλύτερα , πουλώντας τον υπόλοιπο συντελεστή δόμησης μέσω της διαδικασίας Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης στους διάφορους Βωβούς και μετά πουλώντας το ερείπιο σε καλή τιμή γλυτώνοντας τις επισκευές .
Και το Υπουργείο Αιγαίου ξέχασες στα των κηρύξεων (χωρίς βεβαίως να καταλαβαίνω τι ακριβώς ήθελες να πεις με αυτή την παρέμβαση).
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!