-
Νομίζω ότι είναι αυτονόητο για όλους ότι ως αγοραστής δεν δίνεις σχεδόν ποτέ την τιμή που ζητάει ο πωλητής, πλην εξαιρετικών ευκαιριών που επείγεσαι να κλείσεις την αγορά για να μην τις χάσεις.
Κατά τ' άλλα είναι αναμενόμενη ακόμη κι από τον πωλητή μια αντιπροσφορά από τον αγοραστή περί το 5-10% πιο κάτω.
Πάντως για μένα τον παντελώς άσχετο με το συγκεκριμένο αντικείμενο, αυτονόητο δεν ήταν. Δεν είχα ποτέ μου κάποια σχέση ή επαφή με το real estate. Για αυτό απευθύνθηκα τελικά σε μεσιτικά γραφεία. Θεώρησα ότι παίζουν το ρόλο του συμβούλου. Αλλά διαψεύτηκα πανηγυρικά.
Είδα πάνω από 45 διαμερίσματα/οικίες/μονοκατοικίες. Μόνο ένας μεσίτης σε μία συγκεκριμένη μονοκατοικία μου είπε ότι η πωλήτρια είναι ανοιχτή σε προσφορές. Σε όλα τα υπόλοιπα, μούγκα στην στρούγκα...
-
Και ναι οι περισσοτεροι υποψηφιοι αγοραστες που θα εμφανιστουν συχνα ειναι για δεσιμο απο λιγο εως παρα πολυ,αυτο ειναι κανονας και γι αυτο καποιοι το δινουν σε μεσιτη πριν καταληξουν στο τρελαδικο
Σωστά Τίγρη αλλά εγω με μεσίτες ειναι πρωτα από όλα που παω να μπω Δαφνή. Τους αγοραστες πιο πολύ στο χαβαλε. Αλλα ο ρόλος του μεσίτη ειναι να φιλτραρει.
Χ-80000 είναι απλά προσβολή. Σε τέτοια περίπτωση μιλάς προσβλητικά και άσχημα και στον προσφέροντα και στον μεσίτη που στον έφερε λέγοντας του ΜΠΡΟΣΤΆ στον άλλον ότι δεν είναι σοβαρός και του αναιρεις και την εντολή. Θα γράψω αναλυτικά αργότερα γιατί τώρα είμαι έξω
Η απάντηση μου ήταν...'οκ,κανένα πρόβλημα το κλείνουμε τώρα. Απλά θα δίνεις 500 το ένα δεκαπενθήμερο και 500 το άλλο'
Τι να πω βρε παιδιά.. και πάλι καλά που δεν έχω δει και τόσους υποψήφιους ωστε να ακούσω και άλλα. Ρωτησα τον μεσιτη, καλά, με μπατζετ άλλο εντελως από αυτό που εχουμε ως, τιμή... τί στο καλό ήρθε να κάνει; Ε, μου λέει, έτσι ειναι και ελπίζουν και ψάχνουν...
Και το σπίτι δε πουλιεται 1 εκατομύριο να πεις παει να κόψει 80.Ακόμη και ο μεσίτης κατάλαβε ότι δεν έχω καμιά εμπειρία με αυτά τα θέματα οπότε ούτε καν και αυτός μπήκε στο κόπο να μου πει ότι υπάρχει η δυνατότητα για προσφορά. Είχε συννενοηθεί και με τον πωλητή ότι βρήκε το κατάλληλο κορόιδο, οπότε μου την έστησαν καλά.
Για αυτό απευθύνθηκα τελικά σε μεσιτικά γραφεία. Θεώρησα ότι παίζουν το ρόλο του συμβούλου. Αλλά διαψεύτηκα πανηγυρικά.
Στορμ και εγω ήμουν μικρός και ανόητος πριν 6-7 μηνες και νόμιζα οτι ο μεσίτης θα προσπαθήσει να στο πουλήσει στη καλύτερη τιμη. Οχι, θα το πουλήσει στην πιο ευκολή για να παρει τη προμήθεια να τελειώνει. Τα παραπάνω χιλιαρικά ειναι τιποτα ψιλοκατοσταρικα γι'αυτον οποτε δεν αξίζει να περιμένει το 10 το καλό. Παει να το πασάρει. Ετσι το βλεπω από τη μεριά μου ως πωλητής.
Καλύτερα με τους μάστορες να παλεύω επι πρακτικων θεμάτων παρά τελικά με το πόνο και το βάσανο του κάθε υποψήφιου.
Εκτίμησα τους Κινεζους παντως. 5 λεπτα να το δουν και σε 1 μερα 'ναι', 'οχι', 'τοσο'. Καθαρά πράγματα. Μπάχαλο έγινε με τον Ελληνα μεσίτη που εκεί στανταρ επαιζε πολυ χοντρο παιχνίδι. Ευτυχως το πηρα πρέφα και το τερμάτισα.
-
Σαν φιλτράρισμα όλως όσων διάβασα,έχω καταλήξει σε κάποια απλά συμπεράσματα. Η αγορά και πώληση ακινήτου είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων..από τον πωλητή μέχρι τον υποψήφιο αγοραστή και τον μεσίτη. Βλέπω και εγώ συναδέλφους να θέλουν να ξεπετάξουν την δουλειά για να τσιμπήσουν τα φράγκα,ως γνήσιοι αεριτζήδες. Βλέπω πωλητές να ζητάνε τιμές Εκάλης ενώ το ακίνητο τους είναι στα Κάτω Πατήσια...βλέπω αγοραστές που επειδή έχουν 5 δεκάρες νομίζουν ότι θα αγοράσουν την Ακρόπολη...μήπως κατ'επέκταση είμαστε αυτοί σαν κοινωνία?
Αν ξοδεύαμε πάντως την μισή φαιά ουσία που ξοδεύουμε για να 'πατήσουμε' τον άλλον για καλό, τώρα θα είχαμε σταθμό στο φεγγάρι....
-
Λοιπόν επειδή μιλήσατε για κάποια θέματα που έχουν σημασία .
Αρχικά ο μεσίτης εφ΄ όσον είναι σοβαρός φιλτράρει τον αγοραστή . Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο , γιατί εξυπνάκηδες υπάρχουν πάντα . Εκεί όμως θα πρέπει ο μεσίτης να διαλέξει . Αν έχει ένα καλό πωλητή με αξιόλογο ακίνητο , είναι προτιμότερο να τσακίσει τον τουρίστα που βγήκε βόλτα για πλάκα . Αν δεν το κάνει και ο πωλητής είναι σοβαρός , τότε πρέπει να τους ξεφτιλίσει και τους δύο .
Σε κάθε περίπτωση ο προσφέρων ψίχουλα θα πρέπει να ξεφτιλίζεται . Είναι κανόνας της αγοράς . Οπως το ίδιο γίνεται όταν κάποιος προσπαθεί να βρεί ανύπαρκτα ελαττώματα για να ρίξει την τιμή . Εδώ πρέπει να κάνουμε και λίγο ψυχολογία . Στην δική μας ελληνική ψυχοσύνθεση , όταν κάτι μας αρέσει και δεν μπορούμε να το αποκτήσουμε , τότε προσπαθούμε να το απαξιώσουμε ώστε να μην αισθανόμαστε άσχημα . Εδώ λοιπόν , έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που θα το διαχειριστεί ο πωλητής . Αν ο υποψήφιος , είναι ευγενής , τότε προσπαθούμε ευγενικά και εμείς να του δείξουμε ότι αυτά που λέει δεν είναι αληθινά , οπότε να μην το κατηγορεί επειδή δεν έχει τα λεφτά .
Αν όμως είναι προκλητικός και εριστικός πρέπει να είμαστε άτεγκτοι , σκληροί και ανελέητοι . Γιατί εδώ υπάρχει ένα παιχνίδι .
Οταν αυτός γυρίσει στον περίγυρο του , αν σου έχει ξεφτιλίσει το σπίτι και το έχεις ανεχτεί , τότε θα το ξεφτυλίσει και στον περίγυρο του . Αν αντίθετα δεν του έχει περάσει , τότε στον περίγυρο του θα πει για ένα ωραίο σπίτι που ο πστς το πουλάει ακριβά και δεν κατεβαίνει .
Είναι όμως πολύ πιθανό στον περίγυρο του , ή στον περίγυρο του περιγύρου του , να υπάρχει κάποιος που ψάχνει να αγοράσει και να έχει τα λεφτά και να σας έλθει ως αγοραστής , ακόμα και για να μπει στο μάτι του άλλου .
Στο θέμα των μεσιτών , εκεί επειδή υποτίθεται είναι επαγγελματίες και συνεργάτες , τα λάθη τους δεν συγχωρούνται .
Παράδειγμα , πουλάω κάποτε , το τελευταίο διαμέρισμα σε λογική τιμή και σε καλό σημείο με πλούσιο εξοπλισμό . Με παίρνει μεσίτισα 65+ ηλικίας και μου λέει να φέρω ένα πελάτη αύριο . Φέρτε τον της λέω . Αλλά έχει μόνο Χ-20 % . Τα πήρα άσχημα .
Τότε της λέω τι να τον φέρεις ? Ξέρεις ότι είναι το τελευταίο διαμέρισμα και είναι πολύ καλό διαμέρισμα και μου λες τέτοια πράγματα ? Να μην τον φέρεις και να μην με ξαναπάρεις ποτέ τηλέφωνο .
Τέλος . Οταν κάποιος δεν είναι επαγγελματίας , στον κάδο κατ΄ ευθείαν . Χωρίς καμία παρέκκλιση .
Στην περίπτωση του Αλέξανδρου , που προφανώς το σπίτι δεν το δίνει 800000 , οι 80000 προφανώς θα ήταν Χ - 25 % και πλέον . Αρα μιλάμε για υπέρμετρα προσβλητική προσφορά και αν ο μεσίτης δεν τον τσάκισε τον υποψήφιο , προφανώς πρέπει να εκδιωχθεί και αυτός .
-
Βλέπω πωλητές να ζητάνε τιμές Εκάλης ενώ το ακίνητο τους είναι στα Κάτω Πατήσια...
kkostask, δε λεω οτι λες οτι ειμαι τέτοιος, αλλά εγώ λεω, μπορεί να ειμαι ένα τέτοιος. Δεν έχω πρόβλημα. Αλλά δεν ενοχλω κάποιον. Ο άλλος, ενώ βλέπει τιμή, αντι να γελάσει και να σκρολάρει το επόμενο σπίτι, γιατί έρχεται και λέει το πόνο του; Απλά, εννοω, οτι ο πωλητής, ας κάνει και ζητήσει ότι νομίζει, δε καταναλώνει το χρόνο κάποιου (εκτος ισως του μεσίτη που ειναι λάθος του μεσίτη να αναλάβει ενα ακινητο όπως το περιγράφεις, άρα καλά να πάθει), δε προσβάλει κάποιον. Απλά μπορει να προκαλέι γέλιο
-
Στα λόγια μου έρχεσαι Criu....
-
Αλέξανδρε,το παράδειγμα μου ήταν απόλυτα υποθετικό...σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα εσένα ή το ακίνητο σου...αυτό προς διευκρίνηση....
Πολύ συνηθισμένη η τακτική να υποβαθμίζουν ένα ακίνητο για να ρίξουν την τιμή...σε σημείο που βγάζει τόσο πολύ μάτι που τους την λέω εγώ....ήρθε μια θεία και έλεγε το μακρύ της,το κοντό της...εν ολίγοις έβγαλε το ακίνητο για κατεδάφιση...κατασκευής 2010,άψογο και με θέα από Όλυμπο μέχρι Βασιλικά...ε,δεν άντεξα...της πρότεινα να πληρώσω εγώ την μπουλντόζα να το γκρεμίσει...παρεξηγήθηκε βέβαια αλλά στα @@ μου...αφού ο άντρας της περνούσε κλιματιστικά και ήξερε από σπίτια...και όμως,αυτό είπε!!
Εγώ πάντως αν μου έρθει ιδιοκτήτης και μου πει τίποτα τρελλά νούμερα απλά του εύχομαι καλή τύχη και φεύγω....δεν μπορώ να κοροιδεύω τον κόσμο και να του λέω παραμύθια ότι θα του πουλήσω εγώ το σπίτι και λοιπές παπαρολογίες....
-
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για το πόσο κάνει ένα σπίτι . Για παράδειγμα διαμέρισμα σε Β΄ περιοχή με θέα θάλασσα και άλλη προίκα , κάνει λιγότερο από τα μισά λεφτά από όσο θα έκανε αν ήταν στην Α΄ περιοχή . Αρα η τιμή είναι σωστή , έστω και αν σαν ποσό είναι υψηλό για την Β΄ περιοχή . Δεν θα πουληθεί εύκολα , θα πρέπει να περιμένει τον άνθρωπο που θα κατανοήσει αυτά και θα πει , εγώ θέλω θάλασσα , έστω και αν δεν είμαι σε Α ΄ περιοχή .
Αντίθετα στο παρελθόν είχε σκάσει πελάτης , του κώλου πελάτης βέβαια , που ήθελε ένα φτηνό σπίτι , όπως να είναι και όπου να είναι , αρκεί η διεύθυνση του και ταχυδρομικός κώδικας να έγραφε Παλαιό Ψυχικό .
Ακόμα πιο δύσκολο είναι να έχεις καλό μεγάλο διαμέρισμα σε καλή περιοχή , που η τιμή προφανώς θα είναι υψηλή , ή ιδιαίτερη διατηρητέα μονοκατοικία στην Ακρόπολη , επίσης εξαιρετικής θέσης .
Εχοντας τέτοια ακίνητα ανά καιρούς , το πρόβλημα είναι ότι ούτε τα μεσιτικά μεγάλα ή μικρά έχουν τέτοιους πελάτες , ούτε είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος αυτή την εποχή που όλοι νομίζουν ότι θα βρούν την ευκαιρία .
Η ,μεγάλη πλάκα είναι που με έπαιρναν διάφοροι μεσίτες για την μονοκατοικία και μου έκαναν προσφορές 50 % από την σχετικά χαμηλή τιμή , που είχα βάλει και ήταν -33 % από τις τιμές του 2007 . Οταν τους έλεγα τι ποσό μάζευε ο ιδιοκτήτης τον χρόνο , από ερασιτεχνική μίσθωση στις πλατφόρμες , τότε δαγκώνονταν , αλλά ένα λεκτικό βρίσιμο το έτρωγαν προς γνώση και συμμόρφωση .
-
Λοιπόν επειδή μιλήσατε για κάποια θέματα που έχουν σημασία .
Αρχικά ο μεσίτης εφ΄ όσον είναι σοβαρός φιλτράρει τον αγοραστή . Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο , γιατί εξυπνάκηδες υπάρχουν πάντα . Εκεί όμως θα πρέπει ο μεσίτης να διαλέξει . Αν έχει ένα καλό πωλητή με αξιόλογο ακίνητο , είναι προτιμότερο να τσακίσει τον τουρίστα που βγήκε βόλτα για πλάκα . Αν δεν το κάνει και ο πωλητής είναι σοβαρός , τότε πρέπει να τους ξεφτιλίσει και τους δύο .
Αυτό το φιλτράρισμα είναι περίεργη υπόθεση. Τουλάχιστον όσον αφορά εμένα οι πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκα από τους μεσίτες και τα μεσιτικά γραφεία ήταν οι εξής:
-
Περίπου πόσα χρήματα σκέφτεσαι να δώσεις για αγορά;
-
Θα είναι συνδυαστικό δάνειο/μετρητά ή μόνο μετρητά;
-
Που εργάζεσαι; Έχεις πάει σε Τράπεζες να σου πούνε αν μπορείς να πάρεις δάνειο;
Ερωτήσεις φαινομενικά λογικές, οι οποίες όμως εύκολα μπορεί να είναι και ερωτήσεις παγίδα για κάποιον αδαή αγοραστή.
Γιατί π.χ. αν κάποιος αγοραστής έχει υπολογίσει (έχει την δυνατότητα) να 'σκάσει' 150000euro για σπίτι γιατί να μην τα υπολογίζει όλα ο μεσίτης; Αφού τα φράγκα υπάρχουν...
Θεωρητικά ένας μεσίτης/σύμβουλος θα πρότεινε και σπίτια αξίας 170000euro που μπορεί με κάποια προσφορά στις 150000euro να έκλεινε η αγορά.
Πρακτικά όμως είναι πολύ ποιο εύκολο να προτείνει σπίτια μέχρι 150000euro ώστε άμεσα να γίνει συμφωνία χωρίς καμιά προσφορά. Αφού τα φράγκα υπάρχουν...
Τον αδαή υποψήφιο αγοραστή εύκολα μπορεί να τον κατευθύνει κατά το δοκούν. Από δικαιολογίες και ατάκες γεμάτη η λίστα, ώστε να μην αφήνει περιθώρια στον αδαή αγοραστή να καταλάβει πως τελικά παίζει ο τομέας των αγοραπωλησιών ακινήτων.
-
-
Στην περίπτωση του Αλέξανδρου , που προφανώς το σπίτι δεν το δίνει 800000 , οι 80000 προφανώς θα ήταν Χ - 25 % και πλέον . Αρα μιλάμε για υπέρμετρα προσβλητική προσφορά και αν ο μεσίτης δεν τον τσάκισε τον υποψήφιο , προφανώς πρέπει να εκδιωχθεί και αυτός .
Επεσες ακριβώς μέσα! 25% κάτω. Εριξα σκόπιμα σαν αντιπροσφορά (ψάρεμα) 15% να δω πως διάολο σκέφτονται (τους ειχα αποκλείσει ήδη παντως) και επανήλθαν με 5.000 πάνω απο την αρχικη προσφορά. Μιλάμε γέλια.
Εχεις δίκιο κρουζερ. Αλλά τα είπαν αυτά στο μεσίτη. Αυτό κάνουν όντως... ξεφτυλίζουν το σπίτι, είπε άλλος ειναι παλιό...λες και (edit:δεν)ειπα οτι ειναι νεοδμητο ή οτι η αγγελια δε λεει οτι θελει ανακαίνιση. -
criuser wrote:
Επεσες ακριβώς μέσα! 25% κάτω. Εριξα σκόπιμα σαν αντιπροσφορά (ψάρεμα) 15% να δω πως διάολο σκέφτονται (τους ειχα αποκλείσει ήδη παντως) και επανήλθαν με 5.000 πάνω απο την αρχικη προσφορά. Μιλάμε γέλια.
Εχεις δίκιο κρουζερ. Αλλά τα είπαν αυτά στο μεσίτη. Αυτό κάνουν όντως... ξεφτυλίζουν το σπίτι, είπε άλλος ειναι παλιό...λες και (edit:δεν)ειπα οτι ειναι νεοδμητο ή οτι η αγγελια δε λεει οτι θελει ανακαίνιση.320 χιλ για διαμερισμα του 60 που το κληρονομησες (και θελει και ανακαινιση) δεν ειναι και λιγο στην Ελλαδα της κρισης. Προσωπικα δεν με προσβαλλουν χαμηλες προσφορες και εγω θα τους ελεγα να παρουν ενα δανειο να συμπληρωσουν, εχω και τραπεζα που περιμενει πελατες. Σε τελικη αναλυση η οποια σοβαρη προσφορα που εχεις καθοριζει την τωρινη αξια του διαμερισματος και ισως μελλοντικα πλησιασει λιγο την ζητουμενη τιμη αλλα σε καθε περιπτωση πιθανον τα χρηματα να αξιζουν λιγοτερα τοτε και κατα δευτερο λογο το σπιτι ειναι οντως παλιο αν ειναι του 60.
-
Ενα νούμερο σκέτο δεν λέει τίποτα . Γνωστός μου πούλησε πριν 2 χρόνια , στην κρίση δηλαδή ακόμα , ένα σπίτι στην παραλία 40 χρόνων , που δεν είχε ανακαινιστεί ποτέ , αλλά μεγάλο 180 τμ με θέα θάλασσα . Το πήρε ξένος σε τιμή 250000 , το ανακίνησε και το ξαναπούλησε .μετά από 8 μήνες με αρκετό κέρδος . Θεωρώ ότι η ανακαίνιση επειδή το ήξερα καλά το σπίτι θα ήταν μεταξύ των 40-60000 . Δηλαδή το σπίτι θα πουλήθηκε πάνω από 350000 , μπορεί και 400000 .
Προφανώς οι Ελληνες δύσκολα θα βρεθούν να δώσουν τα 300 στον φίλο , αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι για την αξία του . Απλά οι μεσίτες είναι αυτοί που υποτίθεται θα βρουν και ξένους πελάτες που ψάχνουν κάτι ιδιαίτερο .
Αλλά το θέμα είναι ότι δεν έχουν πελατολόγιο .
-
Ενα νούμερο σκέτο δεν λέει τίποτα . Γνωστός μου πούλησε πριν 2 χρόνια , στην κρίση δηλαδή ακόμα , ένα σπίτι στην παραλία 40 χρόνων , που δεν είχε ανακαινιστεί ποτέ , αλλά μεγάλο 180 τμ με θέα θάλασσα . Το πήρε ξένος σε τιμή 250000 , το ανακίνησε και το ξαναπούλησε .μετά από 8 μήνες με αρκετό κέρδος . Θεωρώ ότι η ανακαίνιση επειδή το ήξερα καλά το σπίτι θα ήταν μεταξύ των 40-60000 . Δηλαδή το σπίτι θα πουλήθηκε πάνω από 350000 , μπορεί και 400000 .
Προφανώς οι Ελληνες δύσκολα θα βρεθούν να δώσουν τα 300 στον φίλο , αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι για την αξία του . Απλά οι μεσίτες είναι αυτοί που υποτίθεται θα βρουν και ξένους πελάτες που ψάχνουν κάτι ιδιαίτερο .
Η αξια που σκεφτεσαι μονο θεωρητικη μπορει να ειναι αν δεν εχεις αναλογες προσφορες. Το θεμα το πραγματικο εδω ειναι οταν ανεβαινεις σε τετοια ποσα απευθυνεσαι σε ενα κοινο που ειναι 10-20 ατομα στην Ελλαδα της κρισης (μετα απο μια 10ετια κρισης). Ο περισσοτερος κοσμος (που ειναι και λιγοι) που αγοραζει ακινητα παιζει στα 60-150 το πολυ συνηθως. 250 ναι με χρυση βιζα αλλα εκει τρωνε χρηματα δικηγοροι και αλλοι μεσαζοντες.
Εχω ακουσει για συναλλαγη 120κ για διαμερισμα του 82 στην Γλυφαδα σε πολυ καλη περιοχη, ευκαιρια σιγουρα αλλα σε αυτα τα χρηματα υπαρχουν αγοραστες (και η αγοραστης δουλευε εξωτερικο και ειχε αλλη οικονιμικη θεση σε σχεση με ντοπιους). Σε 300+ ειναι δυσκολο να βρεθει κοσμος.
-
Αλέξανδρε,το παράδειγμα μου ήταν απόλυτα υποθετικό...σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα εσένα ή το ακίνητο σου...αυτό προς διευκρίνηση....
Καλημέρα Κώστα, το κατάλαβα βρε συ, αλλά και να το έλεγες, δεν έχω πρόβλημα :-). Σωστά τα λες, αλλά όπως ανέφερα, σε ελεύθερη οικονομία, όσο θέλει ζητάει ο κάθε ένας. Και ας κάθεται να καμαρώνει το ακίνητο.
Εχοντας τέτοια ακίνητα ανά καιρούς , το πρόβλημα είναι ότι ούτε τα μεσιτικά μεγάλα ή μικρά έχουν τέτοιους πελάτες , ούτε είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος αυτή την εποχή που όλοι νομίζουν ότι θα βρούν την ευκαιρία .
Συνεργάστηκα με συνοικιακό γραφείο (και καλά θα ξέρει την αγορά), με γερμανικο για πριμιουμ πελάτες, με ελληνικο στο συνταγμα με πριμιουμ πελάτες και με διεθνη αλυσίδα. Στη πρωτη επαφή έστελνα pdf τριγλωσσο με φωτο, κάτοψη, και πληρέστατη περιγραφη ακινητου/πολυκατοικίας. Ε, από όλα τα γραφεια, στη πρωτη συνάντηση με ρωταγαν ερωτησεις σε φαση 'ε...του πότε ειναι το διαμερισμα;;;...' τους έλεγα, 'οπως σας γραφω στο αναλυτικο αρχείο....'
Ερασιτέχνες όλοι τους. Ερχεται σε κινεζος ή έλληνας και απλά όλοι καθονται σα μπαστουνια. Δε προσπαθουν να 'πουλησουν' το σπίτι. Θυμαμαι ήρθε και η κινεζα μανατζερ συνεργαζομενου κινεζικου γραφειου, σκυλί του πολέμου η τύπισσα.. Εβλεπες ηθελε να το πουλησει. Ο ελληνας νταβας καθόταν σα σκερπάνι. Επειδη καταλαβαινω και μιλαω ως ενα σημείο κινεζικα σε κάποια στιγμη πετάγομαι και τους λέω οτι ο κατασκευαστης, έκανε και την αμερικάνικη πρεσβεία. Ε, με το που το είπα, άστραψαν τα ματια της μεσίτριας και αρχισε το πρόλογο στους κινεζους πελάτες. Εκαναν προσφορά τελικά, αλλά τη τίναξα γιατι επαιξέ άσχημα ο έλληνας μεσίτηςΘεωρητικά ένας μεσίτης/σύμβουλος θα πρότεινε και σπίτια αξίας 170000euro που μπορεί με κάποια προσφορά στις 150000euro να έκλεινε η αγορά.
Φιλε Στορμ εσυ πολύ καλά και λογικά τα λες!
-
320 χιλ για διαμερισμα του 60 που το κληρονομησες (και θελει και ανακαινιση) δεν ειναι και λιγο στην Ελλαδα της κρισης. Προσωπικα δεν με προσβαλλουν χαμηλες προσφορες και εγω θα τους ελεγα να παρουν ενα δανειο να συμπληρωσουν, εχω και τραπεζα που περιμενει πελατες.
wantone, δε λέω όχι, αλλά το οτι το κληρονόμησα και δε το 'έχτισα' δε σημαίνει οτι θα το σκοτώσω ή θα το πουλήσω σε κάποιον που έρχεται με το λογική 'ελα, τσαμπα λεφτά και γρηγορα θα παρεις, σου έφεξε κληρονόμε...'
Ακριβώς, να το δώσω, πες 250, μπορούσα και μόνος χωρίς μεσίτη. Υποτίθεται τον πληρώνω για πελατολόγιο και για κάτι καλύτερο. Το σπίτι πουλιεται χθες αν βρεθώ να χρωστάω σε μπαρμπουτι λεφτά στη τιμή που μου συζητάνε γενικά οι Ελληνες.
Οντως και σε αυτό ανακαίνιση παιζει στα 50-60 και για σουπερ πάει όσο θέλουμε και αντέχουμεΗ αξια που σκεφτεσαι μονο θεωρητικη μπορει να ειναι αν δεν εχεις αναλογες προσφορες.
Δε λέω, οχι, η τιμή ειναι μέση προς πανω σε αντίστοιχα της περιοχής. Αν κάποιος θέλει να δωσει 150-200, κανένα πρόβλημα, δε τον κατακρίνω φυσικά. Ας παρει προς Αμφιθεάς, ή πιο μέσα. Επισης, το Π.Φάληρο μπροστά ΔΕΝ έχει νεες κατασκευες όλες σχεδον μέχρι το '80. Αν θέλει καινούργιο, παει 4 τετράγωνα μέσα ή θα πληρώσει 400-500 σε 1 πολυκατοικία που μόλις άρχισε σε όλο το Π.Φ. στη πρώτη/δεύτερη ζώνη για λιγότερα φυσικά τετραγωνικά.
-
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα ακίνητα που έχουν προνομιακή θέση, π.χ. στο Παλαιό Φάληρο πάνω στην παραλιακή ή με πολύ κοντινή θέα στη θάλασσα, όπως του Αλέξανδρου αν καταλαβαίνω καλά, δεν αποτιμώνται όπως τα υπόλοιπα ακίνητα της περιοχής. Πάντα θα πωλούνται ευκολότερα και ακριβότερα από τα υπόλοιπα αντίστοιχης ηλικίας, εμβαδού και κατάστασης της ίδιας περιοχής.
Από εκεί και πέρα, το τεράστιο θέμα με την αγορά ακινήτων είναι ότι ενώ έχει αρχίσει να 'εκσυγχρονίζεται' με τη χρήση όλο και σε μεγαλύτερο ποσοστό μεσιτικών υπηρεσιών, ο κλάδος των μεσιτών δεν έχει ακολουθήσει! Για την ακρίβεια οι μεσίτες είναι κατά τη γνώμη μου ο κλάδος με τον μεγαλύτερο σε ποσοστό αντιεπαγγελματισμό στην Ελλάδα.
Θα έλεγα ότι οι επαγγελματίες, διαβασμένοι μεσίτες είναι μια μικρή μειονότητα. Τι εννοώ διαβασμένοι; Να έχουν τις βασικές γνώσεις τεχνικής νομοθεσίας, αστικού δικαίου και οικονομικών που απαιτούνται ώστε να υποστηρίξουν τον πελάτη τους (είτε ως πωλητή είτε κυρίως ως αγοραστή).Αντιθέτως συχνά λειτουργούν ως ημιμαθείς άρπαγες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κλείσει η πώληση σε οποιαδήποτε τιμή, προκειμένου να εισπράξουν την προμήθεια. Μια προμήθεια για την οποία λόγω ημιμάθειας/αμάθειας δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για να τη δικαιολογήσουν... Βεβαίως υπάρχουν και καλοί επαγγελματίες, αλλά προς το παρόν παραμένουν μειονότητα στο χώρο.
-
Να πουμε εδω οτι υπαρχουν και οι πωλητες για δεσιμο...
Πωλητες δηλαδη μονο κατ'ονομα που μολις τους πεις ΟΚ συμφωνω και δινω τα λεφτα που ζητησες, σου λενε αμεσως οτι εχουν καλυτερη προσφορα ή οτι θελουν το σκεφτουν με την γυναικα τους ή οτι τα θελουν επιτοπου σε βαλιτσα
Και βεβαια πωλητες που προσπαθουν να πουλησουν ενα ακινητο με 300 ιδιοκτητες που οι 299 ειναι υπερηλικες στον Καναδα,ή ακινητο με φουλ βαρη απο τραπεζα..Προσφατα μου ελεγε φιλος για την κορη του που προσπαθουσε να πουλησει εν αγνοια του το σπιτι του..αυτη ειχε επικαρπια μονο ομως οποτε δεν μπορουσε.Μαλιστα τωρα τελευταια δεν ακουω για νορμαλ περιπτωσεις,μονο ακινητα με απληρωτο ΕΝΦΙΑ,αδηλωτο κτηματολογιο,μη αποδοχη κληρονομιας
-
Να πουμε εδω οτι υπαρχουν και οι πωλητες για δεσιμο...
Με μία διαφορά: οι πωλητές είναι ερασιτέχνες, ενώ οι μεσίτες είναι επαγγελματίες! Και αυτοί οι επαγγελματίες θα έπρεπε να είναι οι 'θεματοφύλακες' της αγοράς των ακινήτων. Αυτοί που ουσιαστικά θα διασφάλιζαν την εύρυθμη λειτουργία της με τον επαγγελματισμό τους.
-
Σημερινό παράδειγμα....γίνεται προσφορά για χ -10%. Ο πωλητής συμφωνεί....και ενώ είχαμε ραντεβού για προκαταβολή ο πωλητής λέει ότι σήμερα θέλει την Χ....μπορείς έτσι να κάνεις δουλειά?
-
Σημερινό παράδειγμα....γίνεται προσφορά για χ -10%. Ο πωλητής συμφωνεί....και ενώ είχαμε ραντεβού για προκαταβολή ο πωλητής λέει ότι σήμερα θέλει την Χ....μπορείς έτσι να κάνεις δουλειά?
θα βρηκε αλλον.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!