-
Αυτό που γίνεται τουλάχιστον εδώ πάνω είναι ότι ο ιδιοκτήτης που δίνει εντολή αποκλειστική ανάθεσης είναι υπεύθυνος να ενημερώσει όλους τους προηγούμενους μεσίτες ότι προχωράει σε άρση εντολής. Θα διαφωνήσω έστω 'ελαφρώς' με τον φίλο criu. Λόγω της ιδιομορφίας και της ευμεταβλητότητας της αγοράς κανένας μεσίτης δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το ακίνητο θα πουληθεί στις χ εβδομάδες. Και αυτό συμβαίνει συνήθως γιατί οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη είναι εντελώς εκτός αγοράς. Τι να την κάνω την αποκλειστικότητα όταν ο χ ιδιοκτήτης θέλει για το ακίνητο του ψ ποσό όταν στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να πιάσει ψ-40%? Δεν πρόκειται να πουληθεί ποτέ. Σε τελική ανάλυση, όταν με καλεί ιδιοκτήτης να εκτιμήσω το ακίνητο του,του λέω πχ 100 χιλιάδες και μου λέει 'ωραία,βάλτο 150 και δεν δέχομαι ευρώ παρακάτω' τι μπορώ εγώ να κάνω? Να του τάξω και αποζημείωση όταν είναι αδύνατον να πουληθεί?
-
Αν και οι δύο διαφωνείτε μαζί μου , στην ουσία συμφωνείτε .
Ακριβώς αυτό λέω και εγώ . Οτι έξω υπάρχουν σοβαροί εκτιμητές , όχι σαν τους δικούς μας τους επίσημους που 9 στους 10 δεν ξέρουν τι τους γίνεται αφού δεν έχουν χτίσει ποτέ τους με δικά τους λεφτά , έστω και το σπίτι τους ή σαν υπάλληλοι σε μεγάλη εταιρεία , αλλά με γνώση του κόστους .
Εδώ λέει ο ιδιοκτήτης Χ και λέτε εσείς Ψ .
Ούτε ο ένας , ούτε ο άλλος μπορεί να δικαιολογήσει σε ένα τρίτο πόθεν το Χ και το Ψ .
Εγώ και μερικοί άλλοι , όχι πολλοί , μπορούμε να δικαιολογήσουμε απόλυτα σε ένα τρίτο , γιατί το ακίνητο του έχει αυτή την ΔΙΚΑΙΗ αξία και πόσο πρέπει να πουληθεί κατ΄ ελάχιστον , εκτός αν ο ίδιος θέλει για δικούς του λόγους να πουληθεί άμεσα σε οποιαδήποτε τιμή , είτε γιατί χρωστάει και πρέπει να πληρώσει άμεσα, είτε γιατί έχει βρει κάποια μεγάλη ευκαιρία και πρέπει να την αγοράσει άμεσα .
Εκεί υπάρχουν οι λεγόμενες ευκαιρίες , αλλά δεν είναι αυτές που καθορίζουν τις τιμές . Δυστυχώς έχω ακούσει κάποιους στον χώρο να με ρωτάνε με ειλικρινή απορία γιατί κάποιος πουλάει κάτι σε μία τιμή διαφορετική από όσο πουλάνε κάποιοι άλλοι . Τους απαντάω από την στιγμή που ζούμε σε Δημοκρατία και η Ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα , ο καθένας μπορεί να πουλάει όσο νομίζει .
Η αποκλειστικότητα λοιπόν προφανώς σε μία εποχή κρίσης όπως παραμένει η δική μας είναι δύσκολη υπόθεση .
Αλλά πάντα ήταν δύσκολη υπόθεση .
Στο παρελθόν πούλαγα ένα ακίνητο πελάτη μου . Διατηρητέο γύρω από την Ακρόπολη σε καλό σημείο , γωνιακό με θέα της Ακρόπολης από τον πάνω όροφο και την ταράτσα . Αλλά και θέα της θάλασσας από τα ίδια σημεία . Είχα ορίσει την τιμή , ήταν πριν 3-4 χρόνια μέσα στην κρίση , σε τιμή 40 % χαμηλότερη από την τιμή που είχε το 2006 .
Ως γνωστόν εμφανίστηκαν όλοι οι μεσίτες . Είχα βάλει όρο ότι πρώτα θα έβλεπα εγώ τον πελάτη τους και μετά θα τους έδειχνα και σε εκείνους το ακίνητο γιατί έχω βαρεθεί να μου φέρνουν τουρίστες . Και μάλιστα ήταν αδύνατο αυτό αφού το κτίριο κατοικείτο .
Πριν μου το φέρουν οι πελάτες μου , για 2-3 μήνες το είχαν βάλει μόνοι τους αγγελία και το είχαν πάρει καμιά 10αριά μεσιτικά , μαζί και τα μεγάλα . Οχι μόνο δεν έφεραν κανένα πελάτη , αλλά υπήρξε και ένα καθοριστικό γεγονός .
Το κτίριο χρησιμοποιείτο ελαφρά εκείνη την εποχή για ερμπιενμπι .
Μεσιτάκος λοιπόν χωρίς να ειδοποιήσει έφερε τουριστοπελάτη και χτύπαγε τα κουδούνια την ώρα που ήταν μέσα οι τουρίστες για να δείξει το ακίνητο .
Τότε με πήραν τηλέφωνο οι πελάτες . Ετσι το μάζεψα λίγο , κοίταξα και τις αγγελίες που κάποιοι μάλιστα είχαν βάλει και χαμηλότερες τιμές από μόνοι τους , τους πήρα τηλέφωνο και τους το απέκλεισα , ευτυχώς δεν είχαν δώσει αποκλειστικότητα , αν και τους είχαν πέσει .
Ούτε βέβαια με τον νέο τρόπο που πήγαινα εγώ , μου έφεραν πελάτες . Απλά το ακίνητο έμεινε ένα χρόνο στην αγγελία , τελικά οι ιδιοκτήτες πούλησαν ένα άλλο μικρό ακίνητο και είχαν κάποια ρευστότητα που χρειάζονταν εκείνη την εποχή και το ακίνητο βγάζει τρελλά λεφτά από την βραχυχρόνια ενοικίαση .
Συνεχίζουν από καιρό σε καιρό να με παίρνουν διάφοροι μεσίτες τηλέφωνο και τώρα τους κάνω πλάκα . Ενώ παλιά μου έλεγαν ότι η τιμή -40 % από το 2006 ήταν υψηλή , τώρα τους λέω την τιμή του 2006 και λένε ναί να το δείξουμε . Καταλαβαίνετε για πόσο σοβαρά άτομα μιλάμε .
Τώρα έχω ένα άλλο ακίνητο σε κτίριο που έχω φτιάξει εγώ , μεγάλο με απεριόριστη θέα όλης της Αττικής , νήσων και των βουνών της Αργολίδας - Κορινθίας σε απόσταση αναπνοής από μετρό και πολλά άλλα ενδιαφέροντα σε τιμή βέβαια περίπου 10 % παραπάνω από όσο την εκτιμώ εγώ , αλλά προφανώς συζητήσιμη . Πάλι η ίδια τακτική από τους μεσίτες . Να το δούμε , αλλά από ουσία τίποτα .
Οσο λοιπόν οι μεσίτες έχουν την λογική , όσο πιο φτηνά ώστε να το δώσω γρήγορα και να πάρω την προμήθεια και να φύγω , τόσο η δουλειά θα γίνεται αεριτζήδικη .
-
σε αυτο που λες στο τελος εχεις απολυτο δικιο.....ειναι η γνωστη τακτικη ψαρεματος των μεσιτων προς τους ιδιοκτητες.πεταμε την κατωτερη τιμη της αγορας και κοβουμε αντιδρασεις......και το αντιθετο στους αγοραστες.
νομιζω οτι ολοι οι μεσιτες στην Ελλαδα θα καταληξουν να δουλευουν για μεγαλα μπροκεραδικα του εξωτερικου πραγμα που εχει αρχισει να γινεται σιγα σιγα.......
-
cruiser, Επειδή το ακίνητο ειναι στην Ελλάδα και αναγκαστικά εμπλέκομαι με το Ελληνικό σύστημα υπηρεσιών και επειδή ήδη με 3 μεσιτικά έχω αγανακτήσει, το σκέφτομαι. Θα του πω ομως 6μηνο και όχι 8μηνο. Αν το ακίνητο το έιχα ΗΠΑ, Ταϊβαν, Ιαπωνία, ναι, δε θα το σκεφτόμουν και θα είχα και ρήτρες και το πάνω χέρι και θα το καθάριζαν και και και και.
Αυτό που ρωτάω ειναι αν υπάρχει νόμος/κανονισμός που να λέει οτι αποκλειστικό συμβόλαιο ακυρώνει τα απλά προηγούμενα άλλων μεσιτών. Γιατι ο νόμος Ν. 4072/2012, δε λέει κάτι τέτοιο ούτε κατι 'κανόνες καλης συμπεριφοράς' απο ομοσπονδία μεσιτών λέει κάτι τέτοιο. Ή ειναι άγραφος νόμος; -
Δεν ξέρω για κανόνες .
Αλλά με τι εχέγγυα θα του δώσεις την αποκλειστικότητα ?
-
Διάβασα προσεκτικά τα γραφόμενα του φίλου criu,ο οποίος είναι τόσα χρόνια στην αγορά και σίγουρα ξέρει περισσότερα. Ειδικά με την τακτική των μεσιτάκων φρίττω. Είναι δυνατόν να διαφημίζεις ακίνητο χωρίς την συναίνεση του ιδιοκτήτη? Είναι δυνατόν να πηγαίνουν με το έτσι θέλω και να δείχνουν ακίνητο? Δεν τους αρχίζετε με τις κλωτσιές μπας και βάλουν μυαλό και γίνουν άνθρωποι? Πελάτης μου με παίρνει τηλέφωνο πριν από καιρό και με ρώτησε αν έδωσα το ακίνητο του σε κάποιο άλλο μεσιτικό. Ο τύπος το διαφήμιζε χωρίς καν να έχει πάει και χωρίς φυσικά να τον ξέρει ο ιδιοκτήτης και πήγε σπίτι με πελάτη ΧΩΡΙΣ ραντεβού και βαρούσε κουδούνια. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν το είχα κάνει εγώ και το τι μπινελίκι έφαγε ο τύπος δεν λέγεται..έπεσε και σε Στρατηγό των Ειδικών δυνάμεων....
Σημερινό γεγονός....μεσιτάκος πάει πελάτη σε μεγάλο ακίνητο. Ο πελάτης κάνει αμέσως προσφορά και ο μεσιτάκος παίρνει τον ιδιοκτήτη στην άκρη και του λέει..'θα σου κλείσω την δουλειά τώρα αλλά θέλω επιπλέον 2000 ευρώ'. Ο ιδιοκτήτης 50 χρόνια στη δουλειά τον αρχίζει στα μπινελίκια και τον διώχνει και επειδή είναι και πελάτης μου χρόνια με πήρε να μου πει τον πόνο του...
Όσο για την εκτίμηση του ακινήτου,δυστυχώς βασίζεται την εμπειρία και όχι στις ειδικευμένες γνώσεις. Από την άλλη ο νεοέλληνας θέλει να πάρει σπίτι αξίας πχ 100 με 50. Και όπως λέω συχνά ο νεοέλληνας δεν κοιτάει τι θα πάρει αλλά μόνο τι θα δώσει.
-
Εγω ξερω ενα πραγμα...
Location location location
Αυτο καθοριζει τα παντα.
-
Δεν ξέρω για κανόνες .
Αλλά με τι εχέγγυα θα του δώσεις την αποκλειστικότητα ?
Ειναι ο μόνος που με κάλεσε στο γραφείο του, μου παρουσίασε πλάνο προώθησης και προωθητικές ενέργειες αναλυτικά και βάση της τιμολόγησης που μου έκανε ο πρώτος (χαμηλή τιμή από ότι φάνηκε με πιεση σε εμενα να αποφασίσω για να μη πληρωνει ξενοδοχειο ο κινέζος) και ο δευτερος (στο θεό τιμή που τη βρήκα και εγώ υπερβολική και 3 μηνες μόνο 1 ήρθε να το δει) αυτός που μιλάω τωρα ειναι στη μέση (δηλαδή θεωρώ πιο φυσιολογικά πράγματα).
Αλλο ενα γραφείο του κεντρου με ιστορία στις μπλε σελίδες της καθημερινής με σπέσιαλ καταχωρίσεις, που έχω απλή ανάθεση, απλά ουτε απαντάνε στα μειλ που στέλνω για συζήτηση της τιμής ( γνωμη/στρατηγική).
Αλλα μικρομεσαία τοπικά μεσιτικά, απλά δεν απαντάνε.
Αυτος με την αποκλειστικότητα, θα κανει 3Δ-φωτορεαλιστικά με τροπους διαμόρφωσης, 3Δ περιήγηση, επαγγελματική φωτογράφιση και online/offline πληρωμένες προωθήσεις και ίσως να τρέξει για όποια ψιλο-γραφειοκρατία εχει μείνει (αν και τα έχω κάνει όλα). Ε, νομίζω ειναι λογικό να ζηταει αποκλειστικότητα αν μπει σε αυτή τη διαδικασία.Ε, άμα και αυτός πουλάει φούμαρα, πραγματικά, δε ξέρω τι να κάνω.. φωτιά να τελειώνω να μην ασχολούμαι με πάγια έξοδα, φθορές και τηλέφωνα απο διαχειριστή για ανοησίες...
-
κριου, εχω ενα γραφειο του 06 για πουλημα.
τι να καμω? τωρα ή περμενω?
ενοικια κλπ δεν λεει, δεν θελω να ασχολιεμαι
-
Γάτε άμα δεν θέλεις να ασχολείσαι τότε το σκοτώνεις , γιατί προφανώς 10000 παραπάνω που ΠΙΘΑΝΟΝ να πάρεις μετά από 2-3 μήνες είναι λιγότερα από τα λεφτά που θα βγάλεις στην δουλειά σου στον χρόνο της ενασχόλησης με το γραφείο .
Από την άλλη είπαμε τα ακίνητα μετά την 20ετία αποδίδουν σίγουρα .
Αλέξανδρε η απελπισία δεν είναι καλός σύμβουλος . Η αποκλειστικότητα δεν λέει κάτι έτσι που μου το λες . Σημαίνει ότι δεν έχει πελάτες και ψάχνει . Και μάλιστα όχι στο πελατολόγιο του , αλλά σε αγγελίες . Γιατί θα βρει αυτός και όχι άλλος που επίσης το έχει αγγελία .
Κώστα έχω γράψει ιστορίες με μεσίτες . Είναι ατέλειωτες .
-
Τουλάχιστον δεν βαριόμαστε ποτέ.....
-
Αυτος με την αποκλειστικότητα, θα κανει 3Δ-φωτορεαλιστικά με τροπους διαμόρφωσης, 3Δ περιήγηση, επαγγελματική φωτογράφιση και online/offline πληρωμένες προωθήσεις και ίσως να τρέξει για όποια ψιλο-γραφειοκρατία εχει μείνει (αν και τα έχω κάνει όλα). Ε, νομίζω ειναι λογικό να ζηταει αποκλειστικότητα αν μπει σε αυτή τη διαδικασία.
Να σου δειξει αλλες δουλειες του οπου οντως τα εκανε αυτα, γιατι μιλαμε για λεφτα αν αυτα ανατεθουν σε επαγγελματιες και γινουν καλες δουλειες, δηλαδη κατω απο 10.000 ευρω πολυ δυσκολο να τα εχεις ολα αυτα και δεν νομιζω οτι ενας μεσιτης θα κανει τετοια εξοδα
-
Tiger, σε καμία περίπτωση αυτά δε θα του στοιχίσουν 10.000. το 10χιλιαρο ειναι τιμή για 3D animation πααργωγής διαφήμισης/βιντεο.
Εχω φίλους αρχιτέκτονες, είμαι στον ευρύτερο χώρο και ξερω οτι τα κοστολόγια για να σηκωσεις μια κάτοψη στο rhino να πετάξεις υλικά και κανα έτοιμο μοντελο-επιπλο, render ειναι κάτω 500-1000αρικο το πολύ σουπερ μαξ και αυτό για αρχιτεκτονικά γραφεία. Το 3D περιήγησης θα γίνει σε έτοιμη πλατφόρμα στανταρ που απλά θα σηκώσει το αρχείο... κανα 50-100ευρώ στο πολυυυ μαξ. Πιστεύω όλα κάτω από 1000ρικο. Ωστόσο, σε σχέση με πολλούς άλλους μεσίτες ειναι διατεθειμένος να το κάνει.
Ειδα κάτι γρήγορα που μου έδειχνε κάποιες καταχωρίσεις, ήταν οκ. -
Στην ελλαδα ολα αυτα;;;
Μωρε μπραβο, το εχω δει σε youtube και σε κατι βιλλαρες που διαφημιζουν για πωληση
-
Καλά θα χρειαστεί να κάνει όλα αυτά για ένα διαμέρισμα που θα μπεί σε αγγελία ?
Μια και κλείδωσε το θέμα της πολιτικής και δεν μπορώ να σχολιάσω εκεί , ας πω κάτι περισσότερο εδώ .
Αυτή την στιγμή το διαμέρισμα σου μπορεί να πουληθεί , αλλά πρέπει να βρεις σοβαρούς μεσίτες . Αυτό είναι δύσκολο .
Το να πλακώσεις στις φωτογραφίες και στα βίντεο και στους φωτορεαλισμούς δεν βοηθάει . Γιατί το πρόβλημα είναι ότι ο τύπος ΨΑΧΝΕΙ και αυτός πελάτες μέσω των αγγελιών , ακριβώς όπως θα έκανες και εσύ βάζοντας μία δωρεάν αγγελία στην χρυσή ευκαιρία .
Υποτίθεται ότι οι μεσίτες έχουν προσωπικό πελατολόγιο . Δηλαδή έχουν ανθρώπους που τους γνωρίζουν , τους εμπιστεύονται και ψάχνουν μέσα στα δικά τους ακίνητα και βέβαια τα γραφεία αυτά έχουν συνεργασία με άλλα γραφεία , ντόπια και ξένα και επαφές με το δικό τους πελατολόγιο .
Προφανώς λοιπόν τα περί αποκλειστικότητας χωρίς να αναλάβει χρόνο και ρήτρα αποτυχίας δεν έχει κανένα νόημα .
-
Τουλάχιστον δεν βαριόμαστε ποτέ.....
Εσύ ρε φίλε θα ξέρεις καλύτερα από όλους.
Ερώτηση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες και εφόσον έχει βρεθεί αγοραστής για ένα διαμέρισμα (έχει δώσει μία προκαταβολή με προσύμφωνο) πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να γίνει μία μεταβίβαση;
Θεωρούμε ότι υπάρχει όλη η βασική χαρτούρα από την πλευρά του πωλητή (δηλ. κατόψεις, συμβόλαια κλπ...)
-
Λογικά μία δύο εβδομάδες .
-
Criu,δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα λογικό όταν μεσολαβούν οι φίλοι σου οι ξύστες. Το ρεκόρ μου είναι 40 μέρες,ενώ μου έχει τύχει και 10 μήνες! Αν το σπίτι είναι πεντακάθαρο -χωρίς προσημείωση ή πολεοδομικές παραβάσεις- στην καλύτερη ένας μήνας. Παράδειγμα,για να δείτε τι παίζει. Πάει αγοραστής στην εφορία για να βγάλει ΦΜΑ (φόρο μεταβίβασης ακινήτου). Του λένε να πάει μετα από ένα μήνα (!!) για να πάρει ένα κωλοχαρτο που δεν κάνει πάνω από δέκα λεπτά να βγει. Εν τω μεταξύ λήγουν όλα τα πιστοποιητικά του πωλητή και πρέπει να τα ξαναβγάλει. Άντε κάτσε ξέμπλεξε τώρα....
-
Ευχαριστώ παιδιά.
Άρα θεωρητικά υπό κανονικές συνθήκες απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας για τις διαδικασίες.
Ρε συ cruiser εσύ που είσαι της περιοχής, τα μικρά διαμερίσματα (50τμ-60τμ) σε τριπλοκατοικίες στο Μαρούσι φεύγουν εύκολα ή μένουν στο ράφι;
-
Αυτα διπλα στην νερατζιωτισσα;;;
Εχει πολλα τετοια.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!