-
Ο χρήστης ironman02 έγραψε:
Για το κατεβασμα σαφως και υπαρχουν μετρησεις, τα 80-120km/h με 3η, 4η πχ, αλλα και 5η, και 6η, για τον καθε 'μπαρμπα'
Πιο σωστές είναι οι μετρήσεις χωρίς συγκεκριμένη ταχύτητα στο κιβώτιο. Για παράδειγμα ο μικρότερος δυνατός χρόνος 80-120 km/h με όσες ταχύτητες βολεύει το κάθε αυτόκίνητο και όχι κάποια συγκεκριμένη. π.χ με 2 ταχύτητες (2α και αλλαγή σε 3η).
Η μιτο ας πούμε μπορεί να έχει κόφτη 2ας στα 80 και να την βολέυει μόνο η 3η για την μέτρηση και το corsa να έχει κόφτη 2ας στα 100 και να το βολεύει η αλλαγή από 2α σε 3η για τα 80-120. Δε μπορείς να κρίνεις με μια συγκεκριμένη ταχύτητα στο κιβώτιο πιο αμάξι είναι πιο γρήγορο.Μα δεν μιλησα στην συγκεκριμενη περιπτωση, για 'πιο σωστη' ή πιο λαθος μετρηση. Ανεφερα σαν παραδειγμα, γνωστες τυποποιημενες μετρησεις οι οποιες εχουν νοημα και εφαρμογη στην καθημερινοτητα μας.
Σαφεστατα ο μικροτερος δυνατος χρονος, που ενδιαφερει εσενα, ανεξαρτητως ταχυτητας, φυσικα θα ειναι με την μικροτερη δυνατη σχεση. Μην μπερδευεσαι(στε). Αναφερθηκα για κατι συγκεκριμενο στην τοποθετηση του Realzeus...
Tελος ΜΠΟΡΕΙΣ, και συγκρινεις μεταξυ δυο αυτοκινητων, ΙΔΙΕΣ σχεσεις, με ιδιο ευρος ταχυτητας, για να εχεις μια ιδεα δυνατοτητων του ΣΥΝΟΛΟΥ, δηλαδη του ενος αυτοκινητου, σε σχεση με το αλλο.
Αυτο ενδιαφερει τον εκαστοτε υποψηφιο αγοραστη, ποσο καλη ρεπριζ κανει στο 80-120km/h πχ με 'μεγαλες' σχεσεις, δηλαδη ποσο γρηγορα 'αρπαζει', ποσο καλη ελαστικοτητα εχει ενας κινητηρας, απο 4η, 5η, ακομα και 6η αντιστοιχα.
Φυσικα αμεσος 'υπευθυνος' για κατι τετοιο, περα απο την εξυπνη ή μη κλιμακωση, ειναι και η ροπη του κινητηρα, και το ευρος της. -
Ο καλός οδηγός ξέρει την κλιμάκωση του κιβωτίου του και το εύρος λειτουργίας του κινητήρα του. Ο κακός οδηγός ας πάρει αυτόματο...
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
επίσης 60 - 160 με μια ταχύτητα στο κιβώτιο είναι δύσκολο... για αυτοκίνητα χωρίς ιδιαίτερη ροπή...
Ποιός μίλησε για ελαστικότητα και για μια ταχύτητα; Μιλάω για την μέγιστη δυναμική ενός αυτοκινήτου. Ξεκινάς με 60 με 1η ή 2α (ανάλογα με την κλιμάκωση και το πόσο ψηλά στροφάρει) και κάνεις καρφωτές αλλαγές στον κόφτη, μεχρι να φτάσεις τα 160. Τότε βλέπεις ποιό αυτοκίνητο είναι πραγματικά ταχύτερο εν κινήσει. Εναλλακτικά το ίδιο με 80-180.
H μεγιστη δυναμικη αυτοκινητου, δεν αποτυπωνεται στο 60-160km/h.
Aποτυπωνεται στο 400αρι (0-400m απο σταση), και στο χιλιομετρο (0-1000m απο σταση)
Εκει μετραει το μοτερ, σε συνδυασμο φυσικα με την μεταδοση, αλλα και μια σωστη εκκινηση και φυσικα, απλως σχετικα γρηγορες αλλαγες, (οχι 'καρφωτες' ή σχεδον τοσο γρηγορες...).
Η ελαστικοτητα αντιστοιχα ενος κινητηρα, με φορτιο και χωρις, αποτυπωνεται στις ρεπριζ, και ιδιαιτερα σε αυτες με σχετικα μεγαλες σχεσεις.
Το ανεφερα και πριν, γενικα το 60-160km/h δεν το κανεις σε νορμαλ συνθηκες κινησης, ειτε σε επαρχιακο δικτυο, ειτε σε εθνικη. Το αν θα κατεβασεις στο 80-120km/h απο την αλλη ειναι δικο σου θεμα, και του αυτοκινητου φυσικα, με την εννοια του κατα ποσο ειναι 'ροπατο' και με εξυπνη (δηλαδη με στοχο την ταχυτερη δυνατη αυξηση ταχυτητας) κλιμακωση ή οχι.
Τελος αυτο που αναφερεις για πραγματικη ζωη, κατεβασμα σε 2α με 70km/h , αν εχεις ενα χρονομετρο στο χερι και μετρησεις ετσι ενα 70-110km/h πχ σε ενα νορμαλ ατμοσφαιρικο 5ταχυτο, οχι ομως με μακριες σχεσεις, θα δεις οτι μαλλον πιο γρηγορος αλλα σιγουρα και πιο ανετος χωρις να 'γονατιζεις' το αμαξι, θα εισαι αν κανεις την συγκεκριμενη ρεπριζ ΜΟΝΟ με 3η, παρα να κατεβασεις 2α, και να ανεβασεις σε 3η ακομα και αν την κανεις σχεδον καρφωτη την αλλαγη, προς την επομενη σχεση. -
Επέτρεψέ μου Γρηγόρη να ξέρω καλύτερα με ποιές σχέσεις επιταχύνει καλύτερα το αυτοκίνητο μου. Με 3η θα ήταν ΠΟΛΥ πιο αργό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η 3η μου φτάνει 155 κοντερίσια...
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
έτσι που τα διάβαζα νόμιζα ότι οι αλλαγές ήταν κατά την διάρκεια τις προσπέρασης[/b]
Φυσικά και τυχαίνει κι αυτό και πολλές φορές είναι ο ταχύτερος τρόπος προσπεράσματος!
τι κακό έχει να αλλάζεις ταχύτητα πάνω στην προσπέραση???
αν χρειαστείς και άλλη επιτάχυνση θα επιμείνεις στον κόφτη?πλάκα κάνετε ? και δεν το έχω καταλάβει . . .
Είπε κανείς ότι είναι κακό να αλλάζεις ταχύτητα στην προσπέραση .
Δεν έγραψα αλλαγή αλλά αλλαγές .Πάνω στην προσπέραση δεν κάνεις ή κάνεις 1 αλλαγή . Πληθυντικός ( αλλαγές ) = πρόβλημα .
Μιλάμε πάντα για την πλειονότητα ουχί τις εξαιρέσεις . -
Ο χρήστης sprsk έγραψε:
έτσι που τα διάβαζα νόμιζα ότι οι αλλαγές ήταν κατά την διάρκεια τις προσπέρασης[/b]
Φυσικά και τυχαίνει κι αυτό και πολλές φορές είναι ο ταχύτερος τρόπος προσπεράσματος!
τι κακό έχει να αλλάζεις ταχύτητα πάνω στην προσπέραση???
αν χρειαστείς και άλλη επιτάχυνση θα επιμείνεις στον κόφτη?πλάκα κάνετε ? και δεν το έχω καταλάβει . . .
Είπε κανείς ότι είναι κακό να αλλάζεις ταχύτητα στην προσπέραση .
Δεν έγραψα αλλαγή αλλά αλλαγές .Πάνω στην προσπέραση δεν κάνεις ή κάνεις 1 αλλαγή . Πληθυντικός ( αλλαγές ) = πρόβλημα .
Μιλάμε πάντα για την πλειονότητα ουχί τις εξαιρέσεις .Εντάξει, εξαρτάται. Μπορεί να ξεκινήσεις με 1η (προσπερνώντας π.χ. ένα τρακτέρ ή βαρυφορτωμένο φορτηγο που σέρνεται με 30), να περάσεις σε 2α και να χρειαστείς και 3η (προσπερνώντας σουβλακι πολλά οχήματα μαζί που όλα κάθονται πίσω από ένα άλλο φορτηγό που πάει με 70). Φυσικά έχοντας ορατότητα και γνώση του τι κάνεις!
-
Είπα και εγώ , πλάκα κάνατε
-
Επέτρεψέ μου Γρηγόρη να ξέρω καλύτερα με ποιές σχέσεις επιταχύνει καλύτερα το αυτοκίνητο μου. Με 3η θα ήταν ΠΟΛΥ πιο αργό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η 3η μου φτάνει 155 κοντερίσια...Αυτο ηταν στην επομενη σκεψη μου, και ηθελα να ξεκαθαρισω, γιατι ουσιαστικα εχει να κανει με την κλιμακωση που εχει ο καθενας στο αυτοκινητο του.
Αν δεν κανω λαθος, απο αυτα που εχω διαβασει τουλαχιστον, το 100αρι ΜΚΙ focus εχει ΑΡΚΕΤΑ μακριες σχεσεις, κατι που σε ενα βαθμο, ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ το 'κυνηγι' , 'με μια κατω', παρα 'με μια πανω'. Αυτο το φαινομενο ενισχυεται ακομα περισσοτερο (τουλαχιστον απ' οσο εχω μετρησει στο δικο μου αυτοκινητο, σε περιπτωση που ΔΕΝ εχω βαλει 100αρα βενζινη) οταν η βενζινη ειναι μετριας ποιοτητας, καθως με υψηλη σχεση κιβωτιου, και λιγες στροφες, το φαινομενο της προαναφλεξης ('πειρακια') και συνεπως το αντιθετο της καλυτερης δυνατης καυσης, δυσχεραινει το εργο του κινητηρα, ως προς το, ταχυτερο δυνατο 'αρπαγμα'.
Στα συγχρονα αυτοκινητα ομως, θες λογω βελτιωμενης τεχνολογιας-τεχνογνωσιας, θελεις και λογω εντονοτερου ανταγωνισμου, μεγαλυτερες απαιτησεις υποψηφιων πελατων, λειτουργει συνηθως πιο αποτελεσματικα το φαινομενο, 'μια πανω', παρα 'μια κατω', στις περισσοτερες περιπτωσεις, εκτος αν μιλαμε για μοτερ με προδιαγραφες σε στυλ Type R, και/ή κοντη κλιμακωση, γενικοτερα πολυστροφα, ή/και ευστροφα μοτερ (συνηθως ατμοσφαιρικα, αλλα οχι ΜΟΝΟ) τα οποια ΔΕΝ 'ξερνανε' στις υψηλες στροφες απο δυναμη/ροπη, ή τελοσπαντων, πεφτει η αποδοση τους εξαιρετικα γραμμμικα-ομαλα χωρις να το αντιλαμβανεται ο οδηγος.
Για να μην ειμαι και off topic εντελως, κατι παρομοιο ισχυει και για τις τουρμπατες βενζινοκινητες τουλαχιστον G.
H oδηγηση 'με μια πανω', εκτος απο πιο ανετη-ξεκουραστη, χωρις αγχος με συχνο παιχνιδι στον κατα τα αλλα κορυφαιο επιλογεα της κατηγοριας, ειναι και αποτελεσματικη, χαρις τον τροπο λειτουργιας του κινητηρα, με την υψηλη ροπη, σε μεγαλο ευρος στροφων. -
Εντάξει, εξαρτάται. Μπορεί να ξεκινήσεις με 1η (προσπερνώντας π.χ. ένα τρεκτέρ ή βαρυφορτωμένο φορτηγο που σέρνεται με 30), να περάσεις σε 2α και να χρειαστείς και 3η (προσπερνώντας σουβλακι πολλά οχήματα μαζί που όλα κάθονται πίσω από ένα άλλο φορτηγό που πάει με 70). Φυσικά έχοντας ορατότητα και γνώση του τι κάνεις!
Yπαρκτο σεναριο, συμβαινει, αλλα οχι στον βαθμο που συμβαινουν οι αλλες περιπτωσεις, με τις τυποποιημενες
ρεπριζ των 80-120Km/h πχ, και παει λεγοντας...
Βεβαια τρακτερ που σερνεται με 30χαω, και να βαλεις και 1η, για να προσπερασεις, τι διαολο τοσο μακριες σχεσεις εχει το Focus σου, και τοσο ανελαστικο ειναι το μοτερ χαμηλα?
Μου θυμισες προσπεραση που εκανα στα στροφιλικια της Ερμιονης με 997S Eκει ναι, σε παρομοια περιπτωση κατεβαζα 1η, γιατι μια 'μπουκωμενη'(ετοιμη να σβησει ) 2α βγαζει +50Km/h, οποτε αναγκαστικα κατεβαζεις, αλλα 1η με 30km/h σε ενα νορμαλ αυτοκινητο 100ιππων? Toσα πολλα βγαζει η 1η σου, 70-75km/h πχ? -
Για να επανέλθουμε στο αρχικό ερώτημα, εργαστασιακές ρεπρίζ της Giulietta TΒ 120 και της JTD 105:
TB: 60-100 με 5η: 8.2, 80-120 με 6η: 11
JTD: 60-100 με 5η: 9.4, 80-120 με 6η: 12.5Αυτό νομίζω λύνει όλες τις απορίες και τους μύθους περί ροπής των ντίζελ...
@ΓΚ: Γρηγόρη, κάθε μοτέρ έχει διαφορετικό φάκελο λειτουργίας. Τα ατμοσφαιρικά, συνήθως δουλεύουν καλύτερα ψηλά. Τα τουρμπομοτέρ πολλές φορές λαχανιάζουν εκεί. Οπότε ποια σχέση θα χρησιμοποιήσεις και σε ποιές Σ.Α.Λ. θα ανεβάσεις/κατεβάσεις ταχύτητα εξαρτάται από το συγκεκριμένο αυτοκίνητο (κινητήρας και κλιμάκωση κιβωτίου). Γνώστα σε σένα φυσικά τα όσα λέω. Όσο για το Φόκους μου... η 1η σκάει στα 65 και η 2α στα 105 κοντερίσια.
-
Αλέξανδρε, οι διαφορές στους χρόνους δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να κάνουν διαφορά στην αίσθηση.
Η μείωση στη κατανάλωση είναι μεγαλύτερη.
-
η διαφορα του ενος δευτερολεπτου ειναι μεν υπαρκτη, αλλα οχι τοσο ευκολα αντιληπτη. ωστοσο σε καμια περιπτωση δεν θα μπορουσε να πει καποιος πως η 105 ειναι πιο γρηγορη. απο την αλλη ομως αν εισαι σε μια ανηφορα και εχεις και λιγο πιο φορτωμενο το αυτοκινητο, η diesel πραγματικα θα αφησει πισω την βενζινοκινητη. αρα κατα την αποψη μου υπαρχει μια σχετικη ισοπαλια στις επιδοσεις αυτων των 2. γι αυτο και ανεφερα πως αν τελικως καποιος κανει πολλα χιλιομετρα αξιζει να παει για την diesel. αν ειναι στα 10-15.000 ετησιως , ας κρατησει τα 2,5 χιλιαρικα και ας βαζει τζαμπα βενζινη για κανα 2-3 χρονια
-
Μην μπλέκεστε άλλο με τα μικροδευτερόλεπτα, το μεγαλύτερο και πλέον αβίαστο συμπέρασμα είναι το χιλιοειπωθέν :
Mην ψαρώνετε και πολύ με την θηριώδη ροπή των τούρμποντίζελ.
Επαναλάβετέ το τώρα μερικές φορές μέχρι να σας γίνει κτήμα. Εν ανάγκη, γράφτε το είκοσι φορές σε ένα φύλλο χαρτί και κρεμάστε το σε ευδιάκριτο σημείο για να το εμπεδώσετε.
Για περισσότερες απορίες, δεχόμεθα και πμ. -
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Αλέξανδρε, οι διαφορές στους χρόνους δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να κάνουν διαφορά στην αίσθηση.Η μείωση στη κατανάλωση είναι μεγαλύτερη.
Οι διαφορές είναι μεγάλες, ειδικά από στάση.
-
Εκανα την γαματη μετρηση, αποκλειστικα αφιερωμενη στον ετερο Δια του βορρα....80-120 με...
6η -> 10.8sec
-
1.6 JTDm 105hp
Κυβισμός: 1598 cc
Ροπή: 320 Nm (32,5 Kgm) στις 1750 rpm
Τελ. Ταχύτητα: 185 Km/h
0-100 Km/h: 11,3 sec.
Κατανάλωση: 4,1 l/100 KmΣυνφορουμιτες αυτα διαβαζω στο σαιτ της αλφαρομεο για τον πετρελαιοκινητηρα της ιουλιετας..ισχυει τοσο χαμηλη καταναλωση?????τον εχει καποιος αυτον τον κινητήρα??
-
Ο χρήστης antouan64 έγραψε:
1.6 JTDm 105hp
Κατανάλωση: 4,1 l/100 KmΣυνφορουμιτες αυτα διαβαζω στο σαιτ της αλφαρομεο για τον πετρελαιοκινητηρα της ιουλιετας..ισχυει τοσο χαμηλη καταναλωση?????τον εχει καποιος αυτον τον κινητήρα??
καλά ρε φιλε, εδώ ηρθες να ρωτησεις για την Τζ;;;;
δε βλεπεις ότι ο καθενας εξιστορεί τον πονο του
ας μη χαλάσει τωρα το κλίμα, παμε παλι στα προηγούμενα
-
Ο χρήστης antouan64 έγραψε:
1.6 JTDm 105hp
ισχυει η καταναλωση. στην εθνικη με 90 και ουριο ανεμο....
-
Οι τυποποιημένες καταναλώσεις στα δικά μου χέρια, έχουν μία αύξηση 30%.
Αυτό συμβαίνει με όσα αυτοκίνητα έχω αλλάξει.
Έγραψα 'στα δικά μου χέρια' εννοώντας τον τρόπο οδήγησης μου, ο οποίος είναι:
Καθημερινή αξιοποίηση της ιπποδύναμης του κινητήρα με τον πιο οικονομικό τρόπο, χωρίς σπιναρίσματα και γκαζώματα πριν το φρενάρισμα σε εμπόδια που ήδη είχα δει και επίσης με την σωστή σχέση στα σωστά χλμ.
Οι τυποποιημένες καταναλώσεις, είναι κουκουρούκου και για να τις πετύχεις πρέπει να αποκοιμηθείς... -
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
Εκανα την γαματη μετρηση, αποκλειστικα αφιερωμενη στον ετερο Δια του βορρα....80-120 με...6η -> 10.8sec
Τώρα κάνε και μια άλλη χρήσιμη: 10-30 με όπισθεν...
Alfa Romeo Giulietta